- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger! #5486 üzenetére
De a DDR2 alapfesze 1,8V ez JEDEC szabvány ettől kissebbet nem adhat egy lap sem DDR2-nek. Tehát 1,8V-hoz képest adsz +0,1V-ot, stb-t. Nekem is Giga P35 lapom van, +0,4V is piros érték már pedig az még csak 2,2V (1,8+0,4).
Terhelve mennyire meleg a ram? Nekem már 2,3V-al is forróak, mert elvileg nálad 2,5V-ot kapnak akkor (1,8+0,7) ami marha sok! Az DDR1-nél még bőven jó érték volt de itt elég sok. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger! #5483 üzenetére
Általában +0,1V elég, +0,2V nem sok esetben hoz pluszt de megpróbálhatod. Ha nem megy jobban akkor tedd vissza +0,1V-ra az MCH-t, minek fűtsön feleslegesen.
Hát csak 2,15V-ot??? Az nem létezik! P35 DS3R-ben többet is lehet adni nem? 2,15V az smafu, az kb valós 2V-nak felel meg (ugye lejön a drop még a bios feszből). Extrább tuninghoz édeskevés.diegho: Na akkor hátha az új sapesz jobban megy majd...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
DaDy0219 #5472 üzenetére
Ha stabil akkor felesleges feszt emelned nekik. Ha nem stabil akkor kell csak több feszt adni neki. Amúgy csak feleslegesen fűt és csak hamatabb kinyiffan. Minnél kisebb feszt adsz neki annál hosszabb a várható élettartam.
Diegho: Remélhetőleg a második kit is ilyen jó lesz tuningban, csak stabilabb.
Sapeszt is gariztatod?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger! #5476 üzenetére
2,2V max 2,3V ha kimondottan nem hűtöd ventivel a modulokat. Ettől többet nem érdemes adi hosszútávra semmi képpen.
mod:
MCH mennyi feszt kap? Még esetleg azzal is játszhatsz, szokott segíteni. +0,1-0,2V, többet felesleges adni neki, mert csak fűt és a túlmelegedéstől lesz instabil a cucc. Persze ha külön hűtenéd...
mod2:
pisztoly: Nekem az ST T800 DS4-ben ment 975MHz-en 4-4-3-8 al 2,2V-al. 1170MHz-et ment 2,2V-al 5-5-5-15-ben. Szerettem, jó kis KIT volt az.
-
Qru
MODERÁTOR
Vazz de belenyúltál akkor.
Mushkin jó, hibás darabok mindenhol előfordulnak. Csak nehogy inkompatibilitás legyen. Így jártam egy Asus GTX280-al. Asus lapban ment frankón, az én DS4-emben meg már post-nál csíkozott. Viszaraktam az Asus deszkába és Furmark stabil volt gyönyörű képpel.
Próbáltam okoskodni, adtam feszt a PCI-E-nek, frekit is felvittem 105-ig. Semmi.
Így végül lett egy Giga GTX260 OC és kész.
eladohardver: Húh, nehéz ügy. 4GB-ból ami megy 1200-at... Team Extreem, Crucial Balistix, ezekkel van rá esélyed.
mod:
pisztoly: Sztem nem éri meg ezzel szőrözni.
Alig lesz gyorsabb és iszonyat idő mire minden kitesztelgeted.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
trémobil #5360 üzenetére
Elég vegyes chipek kerülnek rá, azért nem mindegy, hogy 1,8V-al vagy 2,1V-al viszi az 1066-ot. Minden esetre ki kell tesztelned, én a helydebn 1066-on 2V-al és 5-5-5-15 ös időzítésekkel kezdeném a tesztelést. Ha nem stabil akkor elemj feszt ha úgy sem akkor tedd 6-5-5-18-ra pl.
DualChanel-t nem tudod állítani, ha a modulok alkalmasak a kétcsatornás üzemmódra a lapod automatice úgy használja őket.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
proof88 #5303 üzenetére
Egy ilyen infrás cucc engem is csígat. Mennyibe fáj egy ilyen kb?
Akkor ma ilyen "szintugrós" nap van úgy tűnik.
Teszteld ki, de winrarban az alacsonyidőzítés magas órjel a nyerő, máshol meg a minnél magasabb órajel. Ki kell tesztelni melyik alkalmazás mit szeret inkább.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
proof88 #5301 üzenetére
Erre mondják, hogy nem mind arany ami fénylik?!
Nos azért így is vmivel jobb a helyzet igaz ezek elméleti gyorsulást adnak valós alkalmazásokban észre nem veszed a különbséget.
OCZ: 1152 -> 1191
Mushkin: 1066 -> 1101
CSX: 1232 -> 1242Max tömörítésnél, de oda meg inkább CL4-ben elérhető legjobb órajel a nyerő.Pl anno néztem 975MHz 4-4-3-8 gyorsabb volt mint 1170MHz 5-5-5-15 Winrarban.
Amúgy a hőfokot mivel mérted? Van infrás hőmérőd? Vagy rácelluxoztál egy lázmérőt?
mod:
PH nagyúr lettem!
-
Qru
MODERÁTOR
Nem ajánlom. 64bit-en még meg is tudja címezni, de egyrészt játékra meg általános otthoni felhasználásra tök felesleges ekkora memória mennyiség. Szerverbe ok de ottoni gépbe:
Meg ennyi ram-nál élből lemondhatsz a tuningról. Pár MHz-et persze lehet pöckölni rajta de az rózsavíz nem tuning.
-
Qru
MODERÁTOR
4gb már több kakót kér, eezkben a lepokban meg csak egy fázisú a ram feszszabályozója... és hát ugye minnél nagyobb a ram annál kisebb az esély, hogy minden chip bírja az adott tuningot. Ha egy nem bírja ugye máris borult az egész mert instabil lesz. Nem véletlenül drágák a 2x2GB-os tuningos kit-ek és azok sem hozzák a 2x1GB-osok eredményeit.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pablotaxi69 #5246 üzenetére
Everestet elindítod és ott van baloldalt a sebbeség teszt legalul.
Ott nézel egy memória olvasás sebességet (ha rákattintottál kattints felül a frissítés gombra akkor kezdi a mérést és egyből vagy csak nyomd meg az F5-billt) kiderül az igazság.
Olvasási értékre kb 5500MB/sec körüli értéket kell kapnod.
mod:
s1ru2: Ettől többet nem nagyon tudsz sztem többet kisajtolni a ST T800-ból. Nekem anno 1170-et már nem ment teljesen stabilan, igaz én csak P35-ben néztem...
Viszont a subtimings-okkal óvatosan kavarj, mert ha nagyon elállítod ki is nyírhatod a ramokat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
pablotaxi69 #5244 üzenetére
Nézd meg hogy tényleg 800-on megy-e a ram (pl Everest-el). Ha tényleg 800-on megy, akkor az az egy magyarázat marad miszerint nem használsz olyan alkamzásokat amik profitálnának a gyorsabb memóriából.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
old gray #5239 üzenetére
Nincs véletlenül paranoiád?
Ha fut stabilan a megadott órajelen meg időzítésen, akkor kb mindegy mi van ráírva szvsz. Max eladásnál lehet gondod belőle, mert majd Vérpisitke elkezdi verni magát, hogy nem is annyin megy, mert a cpu-z/everest nem azt írja ki amit látniszeretne.
sőt benchben 100kb/sec-el lassabb is. Amit persze a valós életben soha nem vesz majd észre de akkor is!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sziszifeca #5198 üzenetére
G.Skill F2-8000CL5D-4GBPQ vagy F2-8500CL5D-4GBPI (előbbi 1000-es utóbbi 1066-os gyárilag de ezek mennek 1100 körül).
Crucial Ballistix BL2KIT25664AA804, ezek is korrektül mennek
Patriot Viper PVS24G6400LLKN - ezek is mennek cefetül.
Ez csak pár példa és ráadásul könnyen beszerezhetőek Ősembertől.
-
Qru
MODERÁTOR
Ami a modulra rá van írva a fesz érték az csak annyit jelent, hogy akkor feszen garantálja a gyártó a stbil működést 1066-on. De ettől még lehet megy kisebb feszen, mert kifogtál egy jobb darabot. Feleslegesen ne feszeld, mert az csak csökkenti az élettartamot. Hagyd 2V-on, ha úgy is stabil. A sárga meg ne izgasson, ezek a modulok 2,3V-al elmennek mindneféle extra hűtés nélkül. BIOS csak fosat, hogy aki nem ért hozzá az ne adjon neki helyből 2,6V-ot pl.
-
Qru
MODERÁTOR
Az alaplap függő is, egy Gigabyte lapban közel sem lehetetlen az 1200MHz CL6-ban két modul esetén, 4 modullal már kevesebbre számíts, vagy minimum azonos sebesség mellett magasabb feszigényre.
Ha nem KIT-ben veszed akkor nincs rá garancia, hogy DC módban fog menni, nyilván minnél több modulból áll össze a rendszer annál magasabb a valószínűsége hogy bukod a DC módot. De általában nem szokott gond lenni velük (esetleg arra érdemes figyelni, hogy az időzítéseik azonosak legyenek, ebből a kitből van CL5 meg CL6-os változat is). -
Qru
MODERÁTOR
válasz
pempellini #4987 üzenetére
Minden lapnnál van úm. strap váltás (általában több lépcsőben, ezt a lapod topikjában jobban tudják, pontosan hol vannak ezek). Ilyenkor hiába van magasabb órajeled nem lesz gyorsabb a rendszer. Ezért (is) nem minden ramszorzó tökéletes (lineáris sebességnövekedést produkáló) minden fsb-hez.
Mod: pl:
965P DS4: 298-ig lineáris sebességnövekedés, 300-as fsb-nél strapváltás jött. Tehát 298-as fsb-vel gyorsabb volt mint pl 310-el, hol ott ha lineáris lenne a növekedés akkor 310-en gyorsabbank kellett volna lennie mint 298-on. Természetesen az időzítések azonosak voltak! Ha csak a ramszorzót változtatod, akkor is beleeshetsz strapváltásba. Mint ahogy nálad is történt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pempellini #4982 üzenetére
Ha a ramszorzó más, nem csoda. Nem mindegyik szorzót szereti egyformán az MCH. Meg lehet strapváltás is van már ott...
-
Qru
MODERÁTOR
Minnél alacsonyabb a default VDimm annál kevésbé bírják a plusz feszt. Nem százalékosan, hanem az adott fesz mennyiségét illetően. Pl ddr1-nél a 2.8V lazán adható volt, ddr2-nél azért 24/7-re nem forszíroznám a dolgot nagyon...
Arról nem is beszélve, hogy közben csökken a gyártási csíkszélesség is azért, és a kisebb csíkszélességűek kevésbé bírják a plusz feszt, sokkal érzékenyebbek az elektronmigráció szempontjából. Pl a procinak adsz 1.5V-ot akkor a 65nm sokkal kevésbé degradálódik mint egy 45nm-es adott idő alatt. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4859 üzenetére
Akkor azzal nem lesz gond! Örülök, hogy bevált az OCZ.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4817 üzenetére
Na látod, hogy Ősemer, jó arc.
Majd azért egy-két tuning eredményt kérek! Kíváncsi vok, anno én is kettőztem az OCZ meg a G.Skill között.
-
Qru
MODERÁTOR
Amit leírtál az tulajdonképpen nem más mint az elektronmigráció. Hiába hűtöd meg a cuccod (ez lehet proci, ram, vga, stb), sajnos a többlet fesz miatt akkor is gyorsabban degradálódik ha nem is melegszik. Minden komponensnek van egy gyári feszültsége, ezzel hajtva x évig megy, ha többlet feszt kap akkor x-y évig, adott fesztől függően.
Pont ezt magyaráztam havernak is: Ok meghűti a prociját 1.6V-on de pl az Intel terhelt VID +10%-ot ajánl max fesznek ahol még nem degradálódik aránytalanul gyorsan.TomBoy1986:
Mind jó márka, amelyiket szereti a lapod az lesz. Mást nem is tehetsz
de mondom, igazából egyikkel sem nyúlsz mellé.
mod: S939-óta (szerencsére
) nem volt dolgom AMD-vel, már nem lehet állítani a HT szorzót külön? Intelnél is fix a QPB 4x szorzója de itt nem gond, mert bírja a magas fsb-t ugye...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4799 üzenetére
Hmm... Nézd meg, de 2x2GB biztos, hogy gyenegébb tuningban mint a 2x1GB-os, ezt is kalkuláld bele. Lehet akkor az OCZ-vel jobban jársz. Kérdezd meg a lapod topikjában is, ki milyen 2x2GB-os kitet használ.
A F2-8500CL5D-4GBPK 2x2 GB 1066-os és nem magasított bordás G.Skill, és az is csak 18k. De én venném az 1000-eset az is elég, nem? Úgy sem veszed észre a különbséget. Itt tesztelték is az 1000-est: lnk
Ilyen áron, ez ajándék kb.
-
Qru
MODERÁTOR
Ha nem tömörítésre használod a gépet akkor a CL5 de magasabb órajel párosítással jobban jársz.
2,2-2,3V még belefér passzívan is 24/7-re is, főleg ha vmi jobban szellőző házad van. A lapod úgy is dropol (ami természetes jelenség), tehát ha bios-ba állítasz ramnak 2,3V-ot akkor valójában kap kb 2,2V-ot (vagy még annyit sem, ez erősen lap függő).
Nyilván nem bírnak ki annyit ezek a tuningos ramok mint amennyit vállalnak rájuk. 5 éve még SD ramot használtunk, most ki használ SD ramot? Na igen, annyian.
Ha hozzáveszem, hogy gyorsul a fejlődés üteme is némiképp tehát csökken a piacon eltöltött életciklus is... Nyugodtan vállalhat élettartam garit, mert ahogy írtad előb dobják ki mint sem ideje lenne elromlani.
Persze 1-1 hibás darab mindegyik gyártónál előfordulhat, még e legnevesebbeknél is. Lehet te is ilyet fogtál ki éppen. Vagy az előző tulaj 1200MHz-en küldte 2.65V-al. Nem lehet tudni. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4793 üzenetére
Mert nem jó helyen keresed. ph! a barátod.
Keresd Ősember rambazárját az apróban vagy lnk, csak ajánalni tudom. Nagyon megbízható, én évek óta tőle veszem a ramokat és eddig semmi probléma nem volt.
Ráadásul beszámolni is szokott.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TomBoy1986 #4789 üzenetére
G.Skill 2x2GB 1066 CL5 - 14.5k (F2-8500CL5D-4GBPK)
Szvsz ez sokkal jobb választás. Én ilyet vettem csak 1000 CL5-ös (F2-8000CL5D-4GBPQ)
az is megy 1066-ot röhögve és az csak 13k. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
DonMedve #4505 üzenetére
Igen, ki kell tesztelned. Általában a standard a tuti ha keresed a ram végét. Aztán ha megvan akkor lehet állítani, hogy bírja-e. Igazából ha nem banch-re gyúrsz akkor maradhat standard-en, sokat nem veszel észre (leginkább semmit
) a hétköznapi alkalmazások során a gyorsulásból.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Overlocker #4496 üzenetére
Nem gyenge... Grat!
-
Qru
MODERÁTOR
Ha 1200-t megy akkor tök felesleges cserélned, attól nem nagyon megy többet egy DDR2-se ezért bármennyibe is kerül pénz kidobás, és lehet a Tracer nem megy 1200-t. Egy sima Ballistix inkább. Persze van CSX Diablo ami megy 1200 felett valamivel biztosan... de szvsz nem éri meg, nem nyernél/éreznél semmi kézelfogható gyorsulást.
-
Qru
MODERÁTOR
Időzítésről bővebben.
Milyen beállítások:Látom, négy modulod van... Akkor nem lesz egyszerű a dolog, 4 modult általában nehezen hajtanak magas órajelen a 965-ös deszkák (már ha megtudják egyáltalán). Memenek adjál 2,2V-ot, 1:1-es ram osztót használj és úgy keresd meg a végét.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4032 üzenetére
Hogy meddig tudsz elmenni az proci függő, alaplap függő... De 3,4GHz környékére fel lehet húzni valószínűleg. Az Intel gyári hűtője nagyon gyenge, egy jobb hűtővel azért sokat lehet nyerni. Egyrészt nem lesz meleg a procid annyira ami növeli az élettartamot, másrészt a gép sem fűt annyira... Meg persze adott esetben jó pár MHz-et lehet nyerni vele.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4027 üzenetére
Az túl sok, hamar tönkre megy a procid ha tartósan ennyi feszültségen járatod léghűtéssel, főleg gyári hűtéssel.
1,5V-nél ne adj többet. Ehhez a feszültségértékhez keresd meg a max órajelet és azon használd. De a mi lényegesebb a hőfok. Terhelt állapotban 80fok fölé ne menjél! Memóriának 2,3V még belefér, max viszed gariztatni ha megfőtt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TheProb #4023 üzenetére
Ugye a procinál az 1,75 az nem V érték? Mert az eléggé sok(k)! 1,5V felett nem érdemes járatni, mert megsül szegény... Geil Ultra 1000-et talán megy 5-5-5-15-el, ha jobb darabot fogtál ki, felette nem nagyon. 2,3V is magas picit ott már nagyon melegszik. 2,1-2,2V-nál ne adj neki többet hosszútávra.
Ami jó ramok (bár fajtája válogatja): Corsair, A-data, CSX, SuperTalent...Nekem a legutóbbi van, sima 800-as ram, de 2,2V-al megy 1200MHz-en, 12k a 2x1GB-os kit belőle... Szvsz ár/érték arányban bestbuy.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Supercharger #3973 üzenetére
Tartós használatra nem adj 2,3V-nál többet. Sztem itt a vége a ramodnak. Subtimings-al még lehet ne szórakozni de sztem nem éri meg, és úgy sem hoz jelnetős gyorsulást, főleg nem játékok alatt. A "fő" időzítéseket meg sztem nem éremes tovább lazítani.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szasanyi #3944 üzenetére
Nem túl bíztató, az a 2,4V operating Voltag sztem se... Főleg ekkora feszt borda nélkül... aktav hűtés nélkül nem használnám úgy tartósan az fix. Ha ennyi kell az 1066-hoz stabilan, akkor nem sok tuningtartalék lehet benne. Összehasonlítás képpen az én mezei ST T800-am 2,2V-al megy 1170MHz-et CL5-ben (feljebb nem néztem még), és mégis csak egy sima 800-as ram.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Martin2004 #3911 üzenetére
7x430 jobb sztem, a magasabb fsb miatt magasabb a QPB-d, gyorsabb a ramod is ugye és egy 3GHz-es Q6600 ma még mindenre elég bőségesen szvsz.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Lacika25 #3109 üzenetére
Beletenni bele tudod, az más kérdés, hogy a lapod bírja-e az emelt órajelet. Minimális fesz emelés nem károsítja a ramodat nagy mértékben (nem 99 csak 89év lesz a várható élettartam). Ha bordás a ramod adhatsz 2,1-2,2V-ot. Efölőtt már aktívhűtés kell rá/hozzá vagy víz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DDR4 RAM modulok
- Lenovo Legion Y540 Gamer Magyar Laptop i7 9750H 16GB DDR4 GTX 1650 Jó Akku!
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest