- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
fero02
nagyúr
-
-
alienpapa
senior tag
Ti honnan szerzitek be a rézlapokat a gap pad helyére?
(#11393) zorroka74
De legalább halk! -
mogyikiki
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Sapphire Radeon HD6850-es kártyám, és van amikor fél óra után elszineződik a kép, szétcsúszik, van amikor nem is ad képet bekapcsolásnál. Valaki tudná esetleg javítani? Ha igen mennyiért?
kérlek ide írjon aki tud megoldást: mogyikrisz@gmail.com
Köszi
-
Hunter2
addikt
-
törölt tag
Urak, lenne vkinek eladó bizmutos pasztája? Pár gramm elég nekem.
Ha más nem, a lejárt is jó, csak protózásra használom, nem eladásra megy... -
chipkonzol
csendes tag
X850744-004 chipet keresek. Slim 360 sb chip.
Hátha akad valakinél. -
ielektros
senior tag
válasz
KillHates #11374 üzenetére
specializalodni, szakosodni, profin dolgozni, meghirdetni.... BGA mokolast meg elfelejteni a picsaba. Kulonben nem lesz melo. Azert ne arra alapozz, hogy az emberek mind 37.000Ft-os gepet hasznalnak. Nezz korul a forumban, mondjuk pl. Apple, Lenovo Thinkpad, Dell topikok... Ennek a nagy BGA munka hajhaszasnak ez lett az ara... Mindenki ellustult nem is csinalt mast szinte csak BGA mert az nVidia meg ATi fosta a rossz szeriakat. Mostmeg
Dejavue. Mintha a magyar ipart latnam...
-
bitfarago
csendes tag
válasz
mobileman #11373 üzenetére
Közel jársz az igazsághoz, bár nem akarok megbántani senkit sem.
Javítottam pár gépet, ami náluk járt.... háááát inkább hagyjuk.
Legjobban a barna, felhólyagosodott gf6100-as tetszett, aztán visszaküldték hogy nem tudják javítani... (a chip úgy nézett ki mintha 300-350 fokon sült volna).Na mindegy, de sok érdekes van a cég körül
-
válasz
beeper129 #11346 üzenetére
Teljesen jól látod a dolgokat.
Pont minap hagytak bent egy gépet. Már éppen nekiálltam volna, mikor az ügyfél hívott, hogy sztornó az egész, mert a METRO-ban talált 37+ÁFA-értvalami integrált Acer-t és nem kéri a javítást, viszont arra húzzak neki Win8-at. Behozta a gépet már előre fáztam, hogy mi lesz az a szutyok; erre valami Dual-Core-os Ivy Bridge-es Celeron, 4GB ram (igaz alaplapon) 500GB-os WD vinyó, 15.6-os LED-es TFT, még webkamera is volt benne, meg WiFi, optikai meghajtó viszont nem, meg csak 1 év garit adtak rá. Mondjuk ennyi pénzért, a Win8 is elég gyorsan felkarcolt rá
Úgyhogy az embereket is megértem, hogy nem hajlandóak már pénzt költeni a munkánkra. Viszont nem tudom, hogy már mennyiért kellene dolgoznunk. Én bevallom őszintén, 10 alatt már nem szívesen szedek szét gépet; a reballról már nem is beszélve. Két-három gépet tudunk jó esetben megcsinálni egy nap (rendesen letesztelve, karbantartva, stb,) és ki kell termelni a bérleti díjat, a rezsit, és a qrva sok járulékot is... -
bitfarago
csendes tag
Elvégre úgy fer ha a jót is visszajelezzük
Visszakanyarodva a kókler és egyéb emberkékhez....
Jó lenne ezeket az embereket valahogy szelektálni a szakmából. Bár úgy gondolom ez nem az én dolgom, de mielőtt még több gépet elcsesznének valami ellen kampányt ki kellene találni ellenük.Végül még egy kérdés, Komló, Pécs környéki szervizt ki ismeri? Esetleg az a név hogy Computers kinek mit mond? Ki ismerő őket, esetleg jelen vannak itt? (itt az oldaluk)
-
JSHammer
tag
válasz
Router #11368 üzenetére
Végülis, igazatok van, nem elem van a baj hanem hogy errefelé, sok az ingyenélő
Az milyen hogy idehoz egy f0st minden baja van a-z ig sz*r az egész, cserélni kell benn valamit , jó ennyi lesz, és a kezembe nyomja a cucc árát
Ez mi?
Sajnos a vevőkörben is van "kultúra" ami ha nem alakul ki akkor az ott vállalkozó embereknek harcolni kell még azért is hogy kifizessék a munkát, pláns nem alkudozni, és részletben fizetni, mert erre is volt példa....
Tévedés ne essék nem csak pc szegmens van, hanem sokminden, emiatt van még életbenmaradási lehetőség
tööbek közt ezért írtam most be, mert ahogy olvastam Ti jó nyomon jártok
(utálom a "droid" rendszeres készülékeket, de abból lassan több fut be mint pc ből...)
-
Router
őstag
válasz
bitfarago #11366 üzenetére
A csokibarna gépek tulajától mindig megkérdezem hol volt és mit mondtak rá. Az értelmesebb emberekkel nem kell sokat beszélgetni, tudomásul veszi, hogy rossz helyre vitte. Mikor kicsit belemélyedünk, hogy az adott problémát mivel lett volna célszerű orvosolni, jön a homlokcsapkodás - jaaaaj nekem teljesen mást mondtak, legközelebb hozzád hozom... És ha megbízható munkát végzel vissza is fog jönni, sőt ajánlani fog másoknak. A negatív tapasztalatok után imába foglalják egy jó szaki nevét. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden éremnek két oldala van, egy szerviz sikerét sosem az fogja meghatározni, hogy mennyi kontár van a piacon, szerintem...
Mindennek a korrektség az alapja. -
ielektros
senior tag
Pont a sok mokolossal van tele nekem is a branerem. Nem a kezdokkel van a baj hanem azokkal akik meg csak bele sem jottek de mar penzt kernek erte. Itt egy link. Ez egy 300000Ft-ot kostalo i7-es MacBook Pro alaplap. Es csak nem is GPU hiba volt de a bu*i parasztja meg bekente piros ragasztoval is amit a foxconn nem is hasznal az apple lapoknal. Rohadjon meg az ilyen. Megcsak le sem takaritotta.
https://www.dropbox.com/s/mgjq5h6a9bwp5lj/2014-08-06%2020.31.58.jpg
Kopizzatok ki. Telefonon nem tudom normalisan linkelni.... Eppen kocsmazom
-
bitfarago
csendes tag
Sziasztok!
Érdekes beszélgetés alakult ki itt a fórumon érdekes témáról.
Pár napja egy "tanulni - informálódni" vágyó kollégának segítettem, mert kérdezte ezt azt a hibát mi okozhatja...
Nem nagyon csípem én sem az ilyen kérdéseket, mivel egy adott hiba jelenség lehet több valós hiba forrása is. Persze nagy vonalakban leírtam mit és hol mérjen, mivel kezdje, de a többség mindig csak 1-2 csip reflow vagy golyózására figyel, illetve arra koncentrál és ha azon túl van, nem javíthatóval tovább adja.Itt a fórumon van pár, megmerem kockáztatni igen komoly tudással rendelkező személy, aki konkrétan képes az áramköri szintű munkákba is belemenni, de lássuk be nem sok ember csinál ilyent.
Gép típustól és hibától függetlenül én mindig úgy kezdem a javítást, hogy 10-20 kötelező mérést, vagy amennyi szükséges, elvégzek szkóppal - multiméterrel a legfontosabb részeken, ez lehet csak ellenőrző mérés is. Ha itt minden stimmel megyek tovább. Nem szeretem azt sem, mikor nem ad képet, vagy újraindul esetleg lefagy és egyből mindenki a reflow-ot vagy reball-t emlegeti, már csak azért sem mert ilyen hibánál tök mást is javítottam már. Szóval az előzetes mérés, és utána mehet a valós munka.
F27 - Feritől vettem már pár db csipet, ami lehet hogy érdekes de minden baj és hiba nélkül működött.
És párszóban a kontárokról. Amit fentebb is írtam, pár ember kivételével sokan csak barmolják a gépeket.
Sorozatban kerül hozzám a csoki barnára melegített égetett rs, nvidia ati csipes lapok. de ez még mind semmi, mert rengeteg alkatrészhiányos noti kerül hozzám, a szokásos nem kapcsol be hibával.
Múltkori sztorim: Acer 5742-es laptop, nem kapcsol be töltést sem veszi... Mondom tuti töltő áramkör.
Szerencsére a szokásos mérésekkel kezdtem, és hamar kiderült hogy a töltésvezérlő hiányzik róla. Ilyet még nem sokat láttam, a lábak a helyén és kb mintha szikével vágták volna le az ic-t. Persze kiderült hogy ezen kívül még sok más is hiányzott. És ez csak 1 gép a sok közül. -
dpu1
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki írni-olvasni K9F1G08U0D flash-t?
Üdv.
-
nahunn
tag
Sziasztok,
Van esetleg valakinek ehhez EC firmware lementve?
VPCEG33FX
A Sonytól csak a BIOS tartalmat lehet letölteni éss neten sem találok, sajnálnám kikukázni emiatt...
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #11361 üzenetére
Tolem keseru szajizel meg senkisem tavozhatott,ugyanis ha valami nemvolt okes vagy adtam masikat vagy vissza adtam a penzet!
Ergo senkisem bukott rajtam.
Akiknek eladtam barmit is vissza jelezte hogy okes vagy sem.
Amugy meg nemis nagyon adok el chipet mert sosem lehet tudni hogy mivan hiaba ujak a chipek.
Mar csak olyanoknak adok el akiket ismerek jol es tudom hogy kepesek feltenni egy chipet. -
f27
senior tag
válasz
ielektros #11360 üzenetére
Na igen,mindent kell javitani.
Aki csak arra utazik hogy megholegfuvozik egy chipet es itt vege a tudasanak akkor enyi.Van itt egy jo kis szerviz jo hire van.
Egy kedves kuncsaft elvitte hozza hogy a gepe ujra indulgat.
A srac nekiugrott egy olyan telefon smd melegitos infralampas fosal.
Nyomatta ezerrel neki majd lenyomta az egyik ramot zarlatra es a gput is.
Aztan volt olyan rendes ( koszonom innend is) hogy azt monta a kuncsaftnak,sajnos ehez mar komolyabb szakember kell mint o es hozza az f27 szervizhez.
Igy is volt!
Megjon a gep szopok 1 orat mire reballozom a gput.
Es a ramot amit lenyomott,majd eljutottam odaig hogy ujra indulgatott a gep.
Szoptam mint atom mi a tokom lehet majd nem szegyen felhivtam killhantes baratomat van e otlete.
Os is elmonta az otleteit,hirtelen meregettunk is telefonba mi lehet a szopas ( neki is koszono)
Majd igaz megszakadt a vonal de vegulis a tap ic volt a fos rajta hiaba latszott mukodonek.Vagyis sok a balf@sz kontar onjelolt szervizes aki alapbol bekapcsolas nelkul hegeszti az RS chipeket stb....
Mindent kell javitani,es egy korrekt szervizes ha valamit nem tud megkozelitoleg sem akkor nebassza mar szet a gepet lehet mas felismeri a hibat.
En is kultem mar mas szervizhez gepet mert megmontam oszinten hogy valami taphiba van de rohadtul nemtalalom.
Es nem qrtam szet a gepet mert envagyok a fasza gyerek -
gliga69
tag
válasz
ielektros #11360 üzenetére
Ezt a verkedés dolgot csak arra akartam kihegyezni hogy több emberke is van akivel beszélgetek erről a fórumról és komolyan veszik amit feri leír a vásárolt több ezer chiptől kezdve statamig, miközben egyre több emberrel találkozom és beszélgetek személyesen a fórumról és eddíg kivétel nélkül mindenki azt mondta hogy ha vett alkatrészt feritől akkor csalódott, és/vagy keserű szájízzel zárult a biznisz.
A többi résszel amit írsz igazad van, kirostálja a szakma magátaki csak bgazásból él és egy láncolt hibát nem tud felgöngyölíteni az ki fog esni.
-
ielektros
senior tag
Na varj f27 meg gliga. Ezen most ne vergodjunk. En pont azt mondtam, hogy ott az igazi golhelyzet aki mindent javit minden szinten (notebook, ultrabook, macbook, server, megatokom) es nem csak BGA-t cserel. Kar ezen most tenyleg "veszekedni". Plane, hogy verekedni is lehet
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #11358 üzenetére
En mikor 2005 be neki altam ennek a dolognak,egyetlen egy embert nemtalatam aki csinalta volna.
Kerestem az embereket,mert en sem a kisujambol akartam kiszopni mindent.
Volt a net amin ugye szinten majdnem nulla infok voltak,es a kitalalom hogyan kell csinalni dolgok.
Tutira voltak szervizek akik javitottak notikat,abbol volt elegendo.
De azok egy sem cserelt BGA kat semilyen szinten.
Ha megtalalta a hibas chipet,akkor vissza adta hogy ez a baja javithatatlan.Hameg voltak olyan emberek akik tudtak cserelni,kb senkisem ismerte oket es semmi hir nemvolt roluk sehol.
Akik itt vannak emberek kb 1 eve ismerem oket es kb egy eve van info roluk.
Persze ez most nem vita kerdese.
Az a mult ,ez a jelen -
Router
őstag
Asus K50ID-be beleőszülök srácok.
Alap probléma: Vga nem driverezhető - szabványos adapternek ismeri fel (GT320M), nv drivertelepítő végszalad (látszólag szart se telepít fel, újraindítást sem kér) majd újraindítás után a win betöltés megáll, se előre se hátra. Visszállítással elindul és kezdődik minden előről.
Chipset csere megvolt újra, MCP67D - változatlan maradt, most kapott új GPU-t és ezzel is dettó ugyanott vagyok ahol elkezdtem, ugyanazt a hibát csinálja, hiába új az összes BGA.
Bios frissítés sem segített.
Valakinek van még ötlete?
-
ielektros
senior tag
válasz
JSHammer #11354 üzenetére
Normalis a rossebeket. Majd ha kapnal napi 4-8 levelet kulonbozo hivataloktol akkor nem mondanal ilyet erre itt
Ebbe nem menjunk bele mert itt mar ezerszer leirtam, hogy napi kapcsolatban uzletelek magyarokkal es dolgozom is magyaroknak. Sot nem egy szervizessel vagyok szinten napi kapcsolatban. Nem vagyok olyan marha messze sem. Ismet csak az a kerdes, hogy a szervizes hogyan tud kommunikalni az emberekkel. Azt biztos, hogy nem mondom el neki, hogy mit hogyan kell csinalni. Ez itt nem iskola.
Az, hogy elmeseljem neki az tobbe kerulne mintha megcsinalnam.
Ertem amugy mire gondolsz. Csak nem erdemes altalanositani. A kerdes pedig az, hogy ki mire szakosodik. Ha valaki csak es kizarolag BGA-t mokol akkor az nem palya. Abba nem erdemes belemenni mert az olyan mintha egy autoszerelo muhelyben csak a negyedik kerekanya csavart tudnak ki es betekerni... Es szerintem itt van a kutya elasva. Annyian nekilattak BGA-t mokolni es annyian osztottak az eszt a nagyvilagba, hogy ez lett belole. Ez amugy totalisan globalis "problema"...
-
JSHammer
tag
válasz
ielektros #11347 üzenetére
Szia!
Akkor Te normális helyen élsz!
ÉS tudod hogy miért?
Mert itt ha elmondod h ideiglenes megoldás, akkor az arcodba nyomják , hogy ezért mit akarok kérni, hisz úgyis szar lesz:SHa pedig részletesen elmondod mithogyan, akkor az van:"Én ehhez nem értek" ,de azt tudja h így neki nem éri meg
Illetve a másik opció az, ha nagyon édrdeklődik és elmondod hogyan , legközelebb már úgy hozza , hogy szénné van égetve
Szerencsések vagytok!
üdv
-
f27
senior tag
válasz
Router #11348 üzenetére
A hegyekbe javitja az stimmel,de hogy lapatolnam is a penzt,az az ido elmult mikor 100aval lettunk
Es ugye a tobb szaz emberbol van 10-15nek munka ezkoze is a tobbi csak kokanyol.
Jo penz ebbe csak akkor volt mikor egyedul csinaltam ezt magyarorszagon,es nemkellett megharcolnom a munkaert senkivel,mert ugye nemvolt kivel -
Kemotox75
csendes tag
Sziasztok, nincs valakinek raktáron myaudio 10' tablethet usb aljzata?
-
ielektros
senior tag
válasz
beeper129 #11346 üzenetére
En sem szeretem viszont ha az ugyfel tajekoztatva van, hogy lehet csak hetekig mukodik a gepe a szervizeles utan es akkor is ki akarja adni a 10 rugot mert eppen munkaba van es kell neki a gep vagy mas ok miatt neki ez OK akkor semmi gond.
A gond az, hogy a sok "buzzer kocsog paraszt" ezt javitasnak adja el ugy, hogy az ugyfelnek csak a nagy kamut tolja es nem kepes ugy kommunikalni, hogy egyertelmu legyen, hogy az ugyfel miert fizet. A gond ezzel van.
Ilyet csinal az autoszerelo is ha az ugyfelnek nincs penze es kifejezetten csak szuksegmegoldast akar gyorsan."- chip cserével olyan a költség, hogy ezt ebben az országban ilyen jövedelmi viszonyok mellett nem nagyon fizetik meg"
Ezzel nem ertek mondjuk egyet,. Otthon is megfizetik ha megeri. Ha nem akkor mashol sem. Ha egy gep nem er a hasznalt piacon 35 ezret sem akkor nyilvan nem akar 25ezret uj chipert fizetni. Ilyen hulye itt sem nagyon van.
Az, hogy az altalanos velekedes a szervizesekrol katasztrofalis az viszont szinten nem segit az biztos. Az emberek mar csak akkor mennek a szervizbe ha eg a haz. Nem biznak egyikben sem a legtobben es ez gaz. A szervizesekkel kommunikalni NEM lehet, informaciot (ertelmeset) NEM adnak a legtobben. Himihumi megy ezerrel. Es ez beleivodik egy ido utan az ugyfelekbe es a tarsadalomba. Aki meg nem ezt a mintat koveti (van itt a forumon is olyan) az pedig hegyekben javitja a gepeket es lapatoolja a penzt...
-
beeper129
csendes tag
válasz
KillHates #11339 üzenetére
Én kérek elnézést, eszembe se jutott kritizálni bárkit is, csak egyszerűen ez így nincs megjavítva.
10k-ba természetesen nem fér bele.
Épp itt van a sokat emlegetett kérdés ...
- chip csere nélkül a gép nincs megjavítva, csak a hiba elodázva
- chip cserével olyan a költség, hogy ezt ebben az országban ilyen jövedelmi viszonyok mellett nem nagyon fizetik meg
- egyáltalán lehet "biztosan" jó chipet beszerezni? (tudom mindenki tud egy "tuti" forrást)
- és végül olyan olcsók már az új gépek is (tudom olyanok is, de akkor is új és 2 év a garancia)De ezt mind már olyan sokszor és részletesen megbeszéltétek, inkább legyen off...
-
Gigabyga
aktív tag
válasz
KillHates #11344 üzenetére
Jó a cucc amit küldenek, de az amerikaival mennyivel egyszerűbb üzletelni. A kínai soha nem akarja megérteni mit akarunk
Szerintem egy custom recovery-t tegyél fel rá és ott battery wipe-ot nyomnék. Hátha csak beakadt valami(ha lassan tölt).Ha nem tölt akkor nézd meg a micro usb-t eddig 3 "panelt" cseréltem.
Amit most ütyködtem N7-el.
Gép olyan szinten bootloopos volt,hogy a google logóig jutott csak el.Nem a színes kisvirágig
Recoveryben wipe-ra nem reagált.Valami utón módon 1x bekapcsolt. Felajánlotta OTA 4.4-et hát engedtem neki.Telepítés közben ERROR és utána ismét bootloop.(jött az anyázás)
Próbálkoztam az összes toolkittel de csak szarabb lett: Boot Fail jött be, se recovery se semmi.
Végül fastbooton keresztül új bootloader,system, stb.. és most működik -
Gigabyga
aktív tag
válasz
KillHates #11339 üzenetére
A mi beszerzőnk kínai, árban ugyan ezt produkálja csak dollárban.De 1 év és pár 1000$ után kijelentem, hogy szart még nem küldött, van ami már 1 éve megy.Ésss csoda (ErVÉEs) géppel bütyköltem őket
Nexus 7 táblagép szoftveres problémájának megoldását extreme módon űzöm
Ha kell majd valakinek segítség szóljon!Ezeket a halálból is fellehet kelteni. -
gliga69
tag
Laptop City nevű cég jelen van?
-
válasz
beeper129 #11337 üzenetére
Na Neked belefér 10 ezerbe a munkadíjad mellé a chip csere, akkor részemről ámen.
De nálunk ez a lélektani határ a Core2-es gépeknél amit még hajlandóak rákölteni az emberek...Az a baj, hogy a német beszerzési partnerünk (aki TÉNYLEG új chip-et küld) az 30€ alatt nem igazán ad IGP-t, a kínaiak eddig meg mindig bontott chip-et küldtek, ami 80%-ban eleve rossz volt.
-
nahunn
tag
Hali, nincs valakinek véletlenül ISL6255?
-
válasz
alienpapa #11330 üzenetére
Én vagy 5 éve halottam, mikor az AMD elkezdett IGP-s chipekkel foglalkozni, ők hívják a chipset-jüket RS-nek. Anno csak a déli hidakat hívták RS-eknek, aztán már az egész csipszet megkapta a RohadtSz@r jelzőt
Hála a jó Istennek, mert azóta is tömik a pénzt a zsebünkbe!
-
netzoli
tag
Sziasztok!
Véletlenül nincs valakinek egy ASUS eeePC X101-es dc aljzat készleten? Ilyen: [link]
-
alienpapa
senior tag
Sziasztok!
Van nálam egy acer 5535-ös, nem ad képet sehová. Kijelző + szalagkábel OK.
Van rajta egy 216-0674026-os igp meg egy 218s7ebla12fg southbridge. Melyikkel kezdjem szerintetek? -
f27
senior tag
válasz
chipkonzol #11318 üzenetére
Xenonra kellene?
-
chipkonzol
csendes tag
Sziasztok, X480810-002 gpu nincs valakinek? Kellene 2db. Kintről sokára jön még.
-
bitfarago
csendes tag
válasz
nahunn #11307 üzenetére
A reflow jó, de önmagában kevés. Az sb-t cseréld ha tudod, szerintem az lesz a gond.
Az 1-2 perc kikapcsolás előfordulhat túl melegedéstől, de ha képet sem ad az már más hiba.A samsung szerintem zárlatos lesz. Javaslom hogy mérd ki a tápáramkört, a hiba amit leírtál zárlatra utal.
-
bitfarago
csendes tag
Sziasztok!
Van e valakinek kapcs rajza Amilo xa3530-as notihoz? Erősen alkatrészhiányosan érkezett, rajz nélkül elég nehéz pótolni....
-
bitfarago
csendes tag
válasz
alienpapa #11309 üzenetére
"Csak hogy kicsit okosodjak azt is megkérdezem, hogy tegyük fel ha jelzi a töltő rádugását viszont nem kapcsol be. Ebben az esetben a bga hiba sokkal valószínűbb, mint ha töltőre semmit sem reagálna?"
Nos, ha a töltést, a töltőt érzékeli is a gép, még nem biztos egyből a bga hiba. Egy lapon általában több töltésvezérlő van, plusz egy csomó másik alkatrész szintén a töltő áramkörbe. PL: fet, tekercs, dióda stb...
Érdemes komolyabb műszerrel megmérni hogy hol van áram, és az meddig jut, esetleg leellenőrizni hogy pl a fetek működnek e.
BGA hibánál általában bekapcsol elindul a gép, azért mondom hogy általában mert, vga, igp, egyéb csip meghibásodása esetén bekapcsol ugyan de képet nem ad.Ha kicsit nagyobb áramköri ismeretekkel rendelkezel, azt is kitudod, megtudod mérni, hogy pl a videokártya xy lábán milyen jel jön ki, ezekkel a fogásokkal a bga is leellenőrizhető, hogy az működik e. (elötte egy reflow jól jöhet, hogy a forrasztás hiba ne befolyásolja a mérési értéket)...
Szintén fontos tény, ha áramot veszi a gép, de nem indul a kbc-re is rá kell nézni, lehet ezért nem megy és a bga hibátlan... (ilyenkor könnyen fölösleges plusz munkába verheted magad).
Pár szóban a biosról:
Nagyon sérülékeny állatfajtaakár egy váratlan áramszünettől(rossz aksi esetén) is meghibásodhat, de előfordult már hogy olyan gépet hoztak hozzám, hogy automatikusan a netről frissítette magát és következő indításnál nem kapcsolt be...
Általános még a felhasználók barkácsolásából eredendő hiba is, de lehet egyszerű flash tartalom elszáll, meghibásodik stb... Itt a csoda tényleg az hogy megy...
Viszont egy egyszerű trükkel és fogással, komolyabb szkóppal kimérheted hogy a bios megfelelően dolgozik e vagy sem.Na jó abbahagytam az okoskodást mert lehet ezért is kapok némi leszólást....
-
ielektros
senior tag
válasz
alienpapa #11311 üzenetére
Ebben gliga a profi. Mert ha nem is olyan regen nem ragja a szamba, hogy mifan terem ez a varazslat akkor en tuti nem allok neki mert nem volt kedvem ezzel is mokolni. Azota boldogan irogatom a BIOS-t ha kell ha nem
A BIOS megtalalasa vagy rutin alapjan es chip tipus ismeretevel vagy kapcsrajz szerint megy. Valamelyik kell kulonben aztan nezegetheted a lapot reggelig is
Nekem GQ-4X programozom van de gozom nincs, hogy mit ajanljak vagy mi a jobb nem jobb. Draga, sokmindent ismer, de par chippel atom lassu. Mondjuk ez nem erdekel. Ezt is gliga tudja, hogy mi a franko... Nekem hala istennek egyre ritkabban kell mert lassan mar alig csinalok PC notikat. Amire kellett eddig azt tudta gond nelkul.
-
alienpapa
senior tag
válasz
ielektros #11310 üzenetére
Egyébként elnézve a mostani alaplapokat (nem feltétlenül csak a notebook lapok) én nem igazán tudom kiszúrni, hogy hol van a bios fizikailag. Most ez lehet, hogy full megmosolyogtató, de ez van.
Régen volt egy ic egy foglalatba csúsztatva aszt' jóvan'.
Az is érdekelne, hogy ha megvan, miként teszem bele plebbe.Elég érdekes dolog ez, biztos, hogy meg fogom tanulni ezt a részét is a szakmának. Milyen írót vegyek, ami használható is?
-
ielektros
senior tag
-
alienpapa
senior tag
válasz
bitfarago #11306 üzenetére
Csak hogy kicsit okosodjak azt is megkérdezem, hogy tegyük fel ha jelzi a töltő rádugását viszont nem kapcsol be. Ebben az esetben a bga hiba sokkal valószínűbb, mint ha töltőre semmit sem reagálna?
(#11308) nahunn
Sokan írjátok, hogy bios hibás gépet visznek hozzátok hasonló tünetekkel a tipikus bga/chip hibához.
Totál nem értem, hogy tud tönkre menni egy bios.....? Mi történik vele, hogy szar lesz? -
nahunn
tag
Sziasztok,
2 kérdésem lenne:
ASUS K53BR(azos) nem mindig ad képet, ha igen akkor is 1-2 perc után kikapcsol. cpu és sb reflow volt
nem segített, ami érdekes, hogy a GPU-n nem volt gyárilag paszta! de azt még nem bántottam, lehet az a baja?a másik meg egy Samsung Np300E5A, töltést jelzi, bekapcsoláskor felvillan a led és kialszik minden, lehet a HM65 az oka?
Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni.
-
alienpapa
senior tag
Az lehet BGA hiba, ha egy noti semmire sem reagál? Nem kapcsol be, azt sem jelzi ha a töltő rá van dugva.
-
Benji77
aktív tag
Nincs véletlenül valakinek Asus X55VD-hez kapcsolási rajza?
-
dpu1
csendes tag
Sziasztok!
Keresnék egy Compaq 6730b-hez alsó házat. Sikeresen eltörték az akku rögzítő füleket.
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni!
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Battlefield 6
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- GARANCIÁLIS BONTATLAN MINDEN MACBOOK AIR M4
- Tyű-ha Lenovo Thinkpad X1 Carbon G8 Profi Érintős Laptop 14" -50% i7-10610U 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- AKCIÓ BONTATLAN GARIS IPHONE 16 PRO ÉS PRO MAX MINDEN SZÍNBEN ÉS TÁRHELLYEL 1 ÉV GARANCIÁVAL
- iPhone 17 Air - összes tárhely és szín bontatlan, viszonteladótól független 1év Apple garanciális
- iPhone 13 128GB midnight-black, független + extra tokok
- Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 650W
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Lenovo ThinkPad P1 Gen2 intel i7-9850H 16GB RAM 512GB SSD 15,6" 4K OLED TOUCH 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest