- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunter2
addikt
Asus x502CA-XX075H full bios mentésetek van? az asus oldaláról leszedtük és beírtuk a biosba de ezzel be se kapcsol, esélyes hogy nem teljes BIOS image.
Vagy ha a power on passwordre tudtok jobb megoldást arra is nyitott vagyok. -
Tamás9x
őstag
Próbáljátok ki AMD prociknál nem kell hardveresen vacakolni be lehet lőni manuálisan a feszültséget
-
netzoli
tag
-
ielektros
senior tag
válasz
Zoli986 #10895 üzenetére
Ez igy igaz. Ezert van itthon vagy 8 fele kv-m. Arabica Peaberry pl. reggelre. Igy mar nem unalmas. De ha igy lehetne a felesegekkel is nyomulniu akkor egy szavam sem lenne.
Nem kell itt senkinek sem alca moge bujnia bazzeg. Az, hogy melyikonk kel elobb azt az elozo nap elfogyasztott sor jelentosen befolyasolja
Es ezen nem valtoztat az a teny, ha ugyan az a program minden reggel ugyan azzal a "kv"-val. Ennyi. Amelyik ferfi nem akar neha ujat az buzi vagy hazudik vagy meg eppen szerelmes. Majd ket honap mulva akar masikat....
-
ielektros
senior tag
válasz
Tamás9x #10891 üzenetére
Medion nalunk mondjuk ismert cucc. Amugy Lenovo leanyvallalata. Az Aldi-nak is ok gyartjak a notebookokat. Medion is egy nagy rakas ..... Ennek ellenere en eddig jol boldogultam veluk.
Azekbol nekem a Sager nagyun uj
"Sager Midern Computer, Inc."
baze. a weboldal elarul itt is mindent: [link]
De legalabb a Sager uj gepein mar van Thunderbolt port.
-
ielektros
senior tag
waaaaaaaa. Ma mar a harmadik ember hiv fel olyan notebook tipusokkal kapcsolatban amit eddig nem is hallottam.
- Terra Mobile (nemet hulyeseg. Wortmann vagy ki a fene a gyartoja)
- Gradiente (brazil cucc)
- Advent (amerikai allitolag)Hat ez mi mar. En ezeket nem akarom
-
alienpapa
senior tag
Az alaplapra forrasztott bios elem nagyot pukkan ha kap 200 fokot! Az életem lepörgött előttem, hogy az IR360 adta meg magát.
-
ielektros
senior tag
válasz
gliga69 #10876 üzenetére
Ahh az. De vegre 1:0 legalabb
Mostanaban nagyon belemasztam az apple alaplapok megertesebe. Kezdem kifejezetten megszeretni oket. eleg sok meroben mas megoldast alkalmaznak de a lenyeg hasonlo. Rohadt sok busz kommunikacio van mire feleled a lap. Onewire, i2c, stb. Olyan szepen lehet mar ezekbol a hibara kovetkeztetni neha, hogy magam is meglepodtem. Vannak olyan nyalanksagok is mint az Intersil charger ic amirol mar beszeltunk anno es ugye ezekhez nincs kiadott gyari dokumentacio. Na ezt is teljesen atlatom mar. Minden szegletet ismerem annak a kva IC-nek. Par napom benne van. Aztan peldaul az SMC (EC) nem cserelheto a lapon mert az a rohadek valakivel kezet raz indulaskor. De nem ertem kivel mert volt, hogy atraktam mar szinte mindent egy masik lapra es nem indult el. Mondjuk a CPU-t nem raktam at (az is BGA). Tehat vigyazni kell ra ha az ember nem biztos a dolgaban. A durva az, hogy eddig rossz SMC-vel nem talalkoztam. Rengeteg SMC-vel kapcsolatos hiba van de nem maga a chip a hibas. Amugy meg az is BGA
Na persze az, hogy pozicioszam mar ezeken sincs ugye alapbol sehol sem. Mint sok uj ultrabookon sincs mar. Lehet vadaszni a kapcsrajz melle boardview-t is. Eloszor idegenkedtem tole, mostmeg mar kifejezetten szeretek igy dolgozni.
-
Benji77
aktív tag
válasz
gliga69 #10869 üzenetére
Ahogy ielektros is írta, nem tudjuk, hogy a eredetileg milyen minőségű és milyen régi (oxidáció) golyók vannak rajta.
Én személy szerint több ok miatt is ólmos golyókkal rakom fel az új chipet:
-számomra megnyugtatóbb, ha látom minden golyó stabilan a helyén van.
-visszarakásnál nem kell olyan nagy hővel dolgozni, nem sokkolom a chipet, lapot. -
Benji77
aktív tag
válasz
ielektros #10864 üzenetére
A múltkor Te írtad, hogy alig van BGA-s munkád
Na mindegy, nem is ez a lényeg.
Biztosan eljön majd az az idő is,amikor több lesz az egyéb jelegű hiba.
Én 3-4 évet saccolok annak tudatában, hogy én egy kisvárosban élek, az emberek szűkösebb anyagi körülmények között élnek. -
Benji77
aktív tag
válasz
alienpapa #10863 üzenetére
A nyaloszkópos megoldással a chip hibás gépek szinte mind átmenetileg elindulnak.
Ilyenkor szoktam tájékoztatni az ügyfelet, hogy új chip szükséges.
Én már csak akkor golyózom vissza a régi (hibás) chipet ha kifejezetten az olcsóbb "javítást" kéri az ügyfél.
Természetesen tájékoztatni kell, hogy így a várható élettartam 3-6 hónap körül van.
Az ő döntése, hogy mi a távoli jövője a géppel kapcsolatban.
De az fontos, hogy az ügyfél korrektül legyen tájékoztatva.Természetesen az új chipeket újra golyózzuk.
Mint ezt már néhányan előttem is leírták. -
gliga69
tag
válasz
alienpapa #10863 üzenetére
Ha nyaloszkópra nem javul meg, de golyózásra igen akkor nem azzal az alkatrésszel volt probléma.
Megmelegítetted az egész alaplapot, ezáltal qfneket és egyebeket is átmelegítettél.
A mag hibával igazad van, de ez egy szűz gépnél annyira, de annyira ritka hogy említésre sem méltó.
Ha pedig nem szűz, halára van melegítve, és már zárlatos.
Elég rég óta ezzel foglalkozom, és tényleg az amit leírtam a leggyakrabb.
Az hogy a bga alatt van forrasztási hiba kb a tündérmese kategória. -
ielektros
senior tag
válasz
Benji77 #10862 üzenetére
Atkuldesz? Ezt most mire erted? Mert nekem van eleg boven. A BGA nekem nem faj mert keveset csinalok. Es azt sem PC notiban tobbnyire.
Az oreg gepeket elhiszem, de szamold azt is, hogy egyszer elfogynak. Csak most tunik ugy, hogy sokaig kitart meg. Es aki vesz egy 3 eves gepet az mar majdnem biztos, hogy i3 i5 gep lesz. De ez tok mindegy ha minden hibat javitasz. En mar rohadtul orulnek ha nem kellene annyi BGA-t mokolni.
-
alienpapa
senior tag
válasz
gliga69 #10856 üzenetére
De mi van akkor, ha nyaloszkópra nem javul, de reballra igen? Mert a link alatt lévő pdf alapján majdnem kizárod, hogy BGA hiba legyen. E szerint a doksi szerint szinte mindig a mag és a beültető lapka közt van a baj.
És ne érts félre, nem okoskodni akarok, de hirtelen ezek a kérdések jöttek elő nekem. -
Benji77
aktív tag
válasz
ielektros #10860 üzenetére
Én szívesen átküldök 8-10 gépet, mert errefelé átlagban 6 éves gépek jönnek.
És ahogy látom, néhány évig nem változik a helyzet.
Nagyon kevés embernek van pénze új gépet venni.
Ha tönkremegy a 6 éves gép, vesznek egy 3-4 éveset.Az elmúlt 1 évben kb. 10 gép lehetett ami 2 évesnél fiatalabb volt. Jellemzően 5-6 éves gépek jönnek.
-
ielektros
senior tag
válasz
gliga69 #10859 üzenetére
egy fecske nem. de csinalhat masik 20 fecskenek meg szarabb arakat es meg rosszabb felhozatalt. De mondom engem nem zavar mar. Eselytelen. Csak ha korbenezel akkor azert ilyenre mas forumokon sokkal sokkal jobban odafigyelnek.
Szart se fognak tudni golyozni nemsokara. Ha megnezed, hogy miket kell golyozni folyamatosan akkor uj szeriak alig alig csapodnak mar hozza. Nincsen tomeges GPU pusztulas sem.
-
gliga69
tag
válasz
ielektros #10858 üzenetére
egy fecske...
Annyira sok a kretén hogy semmi esélye szakma megbízhatóságának helyreállítására.
Ha belegondolsz, veszel egy gépet már fillérekért elkezdesz golyózni, és érdemben semmi mással foglalkozni, majd egy fél év múlva lehúzod az rolót és nyitsz egy másik helyen más névvel egy újat, esetleg azzal kombinálod hogy hordasz be nvidiás gépeked és árulod fillérekért őket annyi garral amig nem nyitsz új helyen rohadtul jövedelmező tud lenni.
Arról nem is beszélve hogy ha nem itt, vagy külföldi fórumon szerzi be az infót, majd jól hozzájut a szakma minden fortélyához a tecsőn, és szétbarmolja a gépeket -
gliga69
tag
válasz
alienpapa #10851 üzenetére
Pákahegyes dolgot eléggé barbárnak tartom, mert hibát akarunk feltárni és nem azt generálni.
Nyaloszkópos dolgot meg úgy értem hogy:hőlégpáka 480fok diafragma pumpásnál max léghozam és olyan 5-6 mmes szűkítővel melegíted vizsgálandó magot pár másodpercig (mondjuk 3-5) majd nyálas mutató újjal hozzáérsz,
Szisszen?
Nem
hőlégpáka 480fok diafragma pumpásnál max léghozam és olyan 5-6 mmes szűkítővel melegíted vizsgálandó magot pár másodpercig (mondjuk 3-5) majd nyálas mutató újjal hozzáérsz,
Szisszen?
Nem
hőlégpáka 480fok diafragma pumpásnál max léghozam és olyan 5-6 mmes szűkítővel melegíted vizsgálandó magot pár másodpercig (mondjuk 3-5) majd nyálas mutató újjal hozzáérsz,
Szisszen?
Igen
Hűtés vissza, rá lehet indítani.
Ha bga baja van akkor az esetek 90%ában indul. Ha pedig nem akkor ott a pákázás sem segítene.
ÉS MÉGEGYSZER, EZ NEM JAVÍTÁS, HANEM HIBAFELTÁRÁS!
Aki új itt annak ajánlom ezt -
ielektros
senior tag
válasz
alienpapa #10851 üzenetére
Ha ezt meg igy leirkaljatok akkor megjobban kibasztok magatokkal....
- Honapok alatt elterjed, hogy igy kell javitani ott is ahol ezt meg nem lovagoltak meg.
- ket honap mulva mar a fel orszagban megduplazodik a szuperszervizek szama
- a sok majom tovabb rontja az arakat
- az ugyfelek megjobban beleganyolnak otthon
- az emberek fele sem fogja mar elhinni, hogy van meg becsuletes szerviz mert a pakazasert fog mindegyik penzt paraszt kerni. -
genai
csendes tag
válasz
Router #10847 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítségét. Végül nem raktam fel és működik a gép.
gliga69: Komoly elektronikai javítással nem is foglalkozok. Alap dolgokat javítok csak, mint pl csatlakozócserék, bios chip csere és BGA-ás. Ha komolyabb baj van, akkor küldöm máshova, aki ért hozzá.
-
-
Szia!
A bekarikázott részről kellene egy közelebbi és éles kép.Szerintem nem fogod a kapcsolási rajzon megtalálni ennek a kondinak a helyét, mert a szokásos CLEVO taknyolás; magyarán utólag patkolta fel a gyártó az alaplapra. Látszik, hogy nem a PCB-re ültették, hanem egy kis darap kapton szalagra és bedrótozták
-
genai
csendes tag
válasz
ielektros #10844 üzenetére
való igaz, hogy az elektronikához nem értek annyira és nincs annyi tapasztalatom, hogy a laptopokhoz elektrona szinten hozzányúljak, de ha nem BGA baja van a gépnek, akkor nem is kezdek el belenyulkálni. Annyit azért tudok, hogy a kondenzátornak van egy negatív és egy pozitív oldala, de azoknak azért megvan a maga helye is az alaplapon. De itt nem találom, hogy a zsinóros felét hova kellene forrasztani.
-
ielektros
senior tag
Most te viccelsz? Marmint komolyan azt nem tudod, hogy mi az az alkatresz vagy ez valami olyan humor amit a beteg agyam nem tud dekodolni. Most ezt igy leirom de ne ertsd felre ha en voltam hulye. K O N D E N Z A T O R
A helyet meg a kapcsrajzon megtalalod. Nyilvan latszik a lapon is, hogy honnan hianyzik.
-
genai
csendes tag
Üdv!
Hozzám került egy m660su alaplappal rendelkező albacomp gép, amin a VGA megadta magát.
Sajnos a levételkor leesett egy alkatrész, amivel nem is lenne gond, de az istenért nem tudom kitalálni, hogy minek volt az ott és hova kell rakni az a kis drót félét.
Csatolok két képet és ha valaki megtudná mondani, hogy hova a francba kell forrasztani, azt nagyon megköszönném. -
netzoli
tag
-
netzoli
tag
Tudnátok egy kis tanácsot adni?
Egy HP 625 bekapcsolás után nem indul és egy másodperces szünetekkel hibát villog. Ezt folyamatosan megszakítás nélkül teszi, ameddig ki nem kapcsolom. Minek a hibájára utalhat ez?
-
(Bundás)
addikt
Dell ins 14R E5420 kifejtett bios-a nincs valakinek? Hivatalos oldalon telepítős van, abból már sikerült kilopni, de 13 megás van a gyári 8 helyett, azzal se kép se hang.
-
alienpapa
senior tag
válasz
Benji77 #10812 üzenetére
Azért még adok neki egy lehetőséget. Ha nem javul akkor megbeszéljük.
Idáig a 216-0774207 kapott egy reflowt.... semmi javulás.
218-0755113 is kapott egyet... semmi.Most nekiállok reballozni a 216-ost, a 218-hoz macko18 kolléga ígért egy stencilt egy gyors kölcsön erejéig. Ha reball után sem indul bontom és mindenképpen szólok.
-
alienpapa
senior tag
Van nálam egy Lenovo g585. Szétszedem... Összesen 3 BGA tokozású chip van benne. Az egyik egy hulladék processzor. A második egy 216-0774207 a harmadik egy 218-0755113-as számú chip.
Honnan a bánatból tudjam, hogy melyik a hibás? Ráguglizva sem derül ki semmi sem róluk. Ti hogy csináljátok? -
Benji77
aktív tag
Valaki legyen kedves túrjon már nekem egy TC4423 MOSFET-et. [link]
Nem találok a kukás ládámba -
alienpapa
senior tag
SOS-ben kellene egy 218-0755113 szita! Bármennyi pénzt megadok érte!
Nincs időm megvárni, amíg ide ér kínából. Ha nincs eladó nekem kölcsönbe is jó...... -
intelfun
újonc
Sziasztok!
ASUS K51A alaplapján RS780 reball/reflow művelethez tudnátok ajánlani egy jó nyíregyházi szakembert?
Köszi!
-
Zoli986
tag
Sziasztok!
Egy Compaq presario cq56 gép került a kezeim közé amiben hibás volt a serial és a product id stb.Hp-s progival ezeket beállitottam és be is kapcsol a gép.Igazából mindent csinál de nem hajlandó újraindulni semmilyen oprendszer alól.Ha kilépek biosból akkor sem.
Hardveres vagy szoftveres a gond szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hirdetni!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest