- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gigabyga
aktív tag
Ez így jól néz ki?!
15.6"-os LG kijelző panel.[link]
-
Tamás9x
őstag
válasz
alienpapa #10291 üzenetére
Ennek is van egy jó módszere, én meg szoktam nyomni előtte ha lelapul akkor leemelhetem
szerezz be egy vékony kesztyűt mert a bőröd nagyon megsínyli, és egy elszívót is...
vagy egy legegő szűrőt minimum. a gagyi folyatók károsak, és senki sem tudhatja 100%-ra hogy eredetit rendelt-e még csigusz sem
-
alienpapa
senior tag
válasz
Tamás9x #10284 üzenetére
Nem melegítős a stencilem, szóval leveszem mielőtt rámelegítem a golyókat. A kezem már nem olyan tiszta mint a kép elkészültekor, mert azóta gyakorlok egész nap tiszta retek mindenem + a lelkem is füst szagú.
Egyébként szívok az xbox-okkal rendesen. A profil végén alulról 237-et kap felülről 227 az alsó melegítés 200 fokon szép lassú profil és kajak nem jönnek le a chipek. Volt, hogy az egyik oldala nagy nehezen jött viszont a másik oldalon a sarokban feltéptem vagy 10 pad-et.
Áááá kemény szakma ez.
(#10285) KillHates
Szép példány! -
(Bundás)
addikt
Van valakinek eladó TL866cs programozója, vagy más normálisabb féle? Bocs az OFF-ért > privi
-
Gigabyga
aktív tag
Van valakinek eladó TSOP48-as foglalat eeprom íróhoz?!
-
f27
senior tag
válasz
ielektros #10268 üzenetére
Vemnel voltam.
A philipsnek gyartottuk a panelokat.
Nem notebook volt hanem dvd alaplapok autoba valo panelok hifik es tv alaplapok.
Lenyegesen vastagabb nyakok voltak.
Es nem 45s alatt tette meg a 8 metert mivel az 1 meter utan mar kozel 200 fokon volt az alaplap ,ami a kemence kozepenel erte el a 232fokot majd kifele menet hult vissza kb 120 fokra es ugy jott ki. -
bitfarago
csendes tag
Üdv Urak!
Segítségre lenne szükségem, remélem tudtok segíteni benne.Adott egy HP G62-es laptop, (g62-b60sh). Ezen a notin szeretnék BIOS-t frissíteni pendrive-ról, de eddig még nem jártam sikerrel. Megvan a .BIN és a .SIG file is, de a gép nem érzékeli....
Mire kell ezeket átnevezni hogy működjön is.Köszönet a segítségért előre is.
-
Zsolt50
csendes tag
válasz
ielektros #10249 üzenetére
Az 50 fok gépi (helyi) sajátosság/tapasztalat. Drága gép, de vannak hiányosságok. pl. alsó fűtésnél Y irányban viszonylag egyenletes a hőleadás, de X irányban a két széle között 30-60 fok különbség van. A melegítőrészből kilépő levegő hőmérsékletét méri, ami eléggé eltér a fejből/osztórészből kilépő hőmérséklettel.
Legközelebb alulra is rakok hőmérőket. -
ielektros
senior tag
válasz
alienpapa #10272 üzenetére
Nem sok az. 227 korul kell az olommentesnek es en azt figyeltem meg, hogy az olvadas pontjan meg nem tokeletesen folyik meg. Kell neki par Celsius plussz es amikor terul akkor is biztosan az olvadasponti homerseklet felett kell lennie, hogy tokeletes legyen a megfolyas.
Arrol nem is beszelve, hogy tudja rosseb mivel szennyezi a kinai az otvozetet de az olcsobb golyok neha furcsan reagalnak.
-
Kocska89
tag
válasz
ielektros #10268 üzenetére
Persze. Ez az egykori komáromi telefongyárban hangzott el, a forrasztási tréningen. Nyilván termékenként más volt a profil.
Feri azt mondta, gyárban van a 45 sec alatt 200 fok. Ezért mutattam ez is egy "gyári profilt" jó oké tréning anyag nem konkrét dolog de saját profil kialakításához jó kiindulási alap. Jól látszik rajt nem 45 sec alatt éri el a 200 fokot. Ez tutira nem dezinformáció
gliga69
Konkrétan én sem smd-n dolgoztam. Max annyi volt a dolgom, ha pasztázási, beültetési, elfűzési, router vágási hiba van előremenetem szólni csináljanak már valamit.
-
ielektros
senior tag
válasz
Kocska89 #10266 üzenetére
Vannak kulonbozo kemencek, forraszanyagok stb. Nemi elteres lehet. De hogy 45sec alatt az egesz nyakot nem melegitik 200Celsius kozelebe az majdnem biztos. Persze biztos vannak olyan esetek amikor ez nem gond, de egy notebook lap eseteben nem hinnem.
f27: amugy hol dolgoztal konkretan?
-
ielektros
senior tag
Egyet mondok sracok. QUVARC!
-
gliga69
tag
Ne haragudj, de szerintem az 1. részben nem mondasz igazat!
Ami képeket mutattál, a készülő gépedről nem mérnöki munkát mutatott, hanem egy kezdő barkácsolását agyonfényezve, a hozzá nem értőknek eladhatóra csomagolva.Nem beszéltem chip javításról! Ne ferdítsd azt amit leírtam!
A következő két mondatot nem tudom értelmezni, de szerintem nem az én hiányosságomat mutatja.
Az hogy milyen munkákat vállalsz el, nem mutat valós statisztikát a felmerülő hibák keresztmetszetéről.A végén viszont igazat adok. Tényleg haldokló szakma, 4-6 évnél nem adok többet a piacnak.
2-3 éve azt mondtam hogy 2 év és mindenki fog bga-t cserélni, most azt mondom hogy 2 év múlva mindnekinek lesz alkatrésze, mert úgyis lesz egy barom aki talál alkatrészt nagy tételben normális áron, és elkezdi forgalmazni Magyarországon. Onnan még kb 2 év és nem lesz értelme erre alapuló vállalkozást indítani.Gondoljatok bele, ugyan az mint a kijelzőkkel volt régen. már 25ért van hely ahol megvárható a kijelzőcsere.
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #10257 üzenetére
En inkabb amolyan mernoki posztot toltottem ott be,es nem a piros gombot nyomtam meg,hanem az egesz gyartosort en vittem egyedul,ebbe az ures panel betoltesetol a sor vegen a kesz panel kijovetelig egy 50 meters gepsor minden porcikajanak tarazasa kezelese programozasa egy embere volt.
Persze vele egyutt ha valamit elszurtal,nemtudtad azt mondani hogy a pistike volt nem enAz hogy a chipek javitasa csak 10-15% teszi ki,ez rezben igaz.
A baj az hogy (vagy talan nem is olyan baj) hogy 10 laposbol 9 nel csak azzal van baj,vagyis minden kis tegnap lettem szervizes 20 ev tapasztalattal,is sok sikerrel jarhat.En mar kacsingatok masfele,hamarosan halott biznisz lesz ez is.
-
gliga69
tag
"A gyarba 45s alatt kellett elernie a pcbnek a 232fokot."
Ez faszság, szerintem te sem hiszed el, vagy dezinformációnak szánod, hogy szivasd a kezdőket."2,5-3perc alatt megteszi a 8 m tavolsagot a kemenceben"
Ez közelebb áll a valósághoz. Ha nem tévedek nagyot:
3min*60=180s
180s/8=22,5s/m
Ez nagyjából fedi az emlékeimet.Két ellentmondó információ egy oldalon belül!
Szerintem ez személyes rekord.Feri, Termodinamika!
A kemence hőmérséklete nem egyezik a panel hőmérsékletével.
A kemence hőmérséklete, azon a szakaszon töltött idő (lineáris mozgatás esetén a szakasz hossza) a panel hőmérséklete és annak hőtehetetlensége adja meg az adott szakaszhoz tartozó melegedési görbe meredekségét.Nyilván ha egy operátor vagy a sor mellett akinek az a dolga hogy megnyomja a piros gombot ha valami rendelleneset lát, megmaradhat az hogy 45s alatt 232fokot emelkedik a hőmérséklet.
Továbbra is úgy látom hogy a "szakma" nem egy nyomorult bga lecserélésében vagy rosszabb helyen golyózásában rejlik. Az a teljes műhely munkának kb 10-15%-át kitevő folyamat, aminek a misztifikálását, szándékos félreinformálását, nevetségesnek, és feleslegesnek tartom.
A bga-zás egy olyan folyamat amit minimális kitartással bárki meg tud tanulni.
Hála az égnek a munkám során azt látom hogy a legtöbb szerviznek idáig terjed a gondolkodása: Sok lába van cseréljük le oszt jó lesz. Ha mégsem visszaadjuk, nem javítható. -
f27
senior tag
Igen 2,5-3perc alatt megteszi a 8 m tavolsagot a kemenceben.
Tudom milyen hofokokon megy evekig dolgoztam ilyen gepsoron.
Indulo homerseklet a kemence szelenel 130 fok volt 1 meterel bejebb mar 200 a kozepen mar 232fok es kifele szinten 200 majd 130 korul es maga a panel kb 120 fokosan lett betoltve a rackekbe es ott hult ki magaban. -
f27
senior tag
válasz
Zsolt50 #10247 üzenetére
Ha jol osszehangolog a dolgokat,akkor egy sima pl G86- os chipet forrasztva 225 fok felso futesel a chip alatt meglesz a 220 fok.
Jobban melegitsd elo.
Igazabol minden gep maskepp melegit elo,nekem pl az also futesem 400 fok korul megy ( ez a futotest homerseklete) es akkor melegit elo tokeletesen kb 1 perc alatt. -
ielektros
senior tag
válasz
Zsolt50 #10247 üzenetére
Azert az 50 fokot szemely szerint sokallom. Tul gyorsan melegitesz akkor elo. Ha a nyak minden pontja 180 fok korul van akkor szabad csak barminek is nekilatni. Persze itt mindenkinek megvan a maga technikaja. De tudom, hogy amikor kezdtem bohockodni a BGA mokolassal akkor ido kellett mire rajottem, hogy az egesz lenyege azon mulik, hogy mennyire es milyen gorbevel melegitem elo a lapot. Ha a lap rendesen atmelegedett akkor mar a hoelvonas nem olyan veszelyes tenyezo mert "nem kepes" hot elvonni ha o maga is redva meleg
Sokan ott hibaznak, hogy a gep indulasa utan forrasztanak. Nem. Eloszor elomelegitunk. Nincs 220 fok a chipnek meg ilyenek. Nem kell. Mindent kb. azonos homersekleten futtatok az utolso kanyarig ahol mar maga a forrasztas indul.
-
hoax
senior tag
-
Zsolt50
csendes tag
válasz
ielektros #10241 üzenetére
Igen. Az XBOX-okra (egyet kivéve) azt mondták, hogy megy (már több mint fél éve). Az nvidia pont az a chip amit írtál, de asztali gépbe való és az lett hólyagos. Lehet, hogy túlélte, de a chip felül és alul is puklis lett. Így nem látom értelmét újragolyózni. Az egész folyamat 6-7 perces volt.
-
ielektros
senior tag
válasz
Zsolt50 #10240 üzenetére
XBOX GPU megy a noti nvidia meg nem? Mi az G94-300-A1? Nem tobb ho kell hanem "hosszu" elnyujtott elomelegites. En addig nem nyulok hozza amig az egesz lap nincs 180 fokon. Utana meg uccu neki. 40sec aztan a "kezemben" van. Amugy meghalt? En nem ismerem amugx ezeket a chipeket csak pont penteken hoztak egy ilyet. Pontosabban kettot.
-
Zsolt50
csendes tag
Sziasztok!
Próbálgatásból cseréltem pár xbox GPU-t ami legtöbbször bejött. Most egy Nvidia 9600 GPU-t bányásztam le forró levegős BGA állomással. Nem akart megolvadni, levétel után pedig mind a chip alján mind a tetején felhólyagosodás látható.
Alulról kellene több hőt adni? Esetleg egyéb ötlet?(#10212) macko18 Küldtem képet a DVD-ről.
-
alienpapa
senior tag
Próbálgattam ma a gépet egy rossz xbox-al.
0102-es hibakód után kapott egy reflow-t, de maradt a 3led. Mondjuk a hibakód 0012 lett, szóval valamit csak csináltam, csak éppen szarul.
-
Köszi!
Egy olyan kérdésem lenne még, hogy nagyjából mi az ára 1-1 bga chip cseréjének?
-
alienpapa
senior tag
f27, Kemotox75: Köszi az infókat és a biztatást.
-
Kemotox75
csendes tag
válasz
alienpapa #10230 üzenetére
Ne aggódj Papa
Elsőre nem is rossz. Én úgy kezdtem, hogy egy eleve halott lapot raktam fel, teleraktam szondákkal és addig finomítottam a beállításokat, amíg nagyjából használható lett. Mégy így is vágódeszkát gyártottam az első pár darabból.
Kár, hogy a próba lapot kidobtam. Ha azt befotóznám fél évig szívnák a vérem)
Példának okáért említem, hogy egy öreg tévészerelőtől hallottam a "dióda = diófa, kondenzátor = kondér" szakszavakat. Itt elsütöttem mint poént. Amit én azért kaptam -
Üdv Urak!
Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e valahol külön nb chipeket kapni? Van egy X58-as lapom, amin valószínűleg maga a chipset halott. Ezzel mit lehet csinálni?
-
Tamás9x
őstag
SOS egy HP 2510P-hez kellene nekem egy bios rom, lefrissítettem F.30.ra erre fekete képernyő fogadott.. próbáltam feltölteni a régi romot de azóta sincs életjel. volt egy tartalék, de persze hogy nem lelem amikor kellene
-
f27
senior tag
válasz
alienpapa #10226 üzenetére
Ertem.
Nyugi en is kinyirtam jonehanyat,nem szemrehanyas volt ha geppel csinaltad.
Azt hittem valami kotlaval hegesztetted halalra
Nemkell ugy korbe ragasztani,sot egyeltalan nem kell az xboxot korbe ragasztani.
Ha tudod cserelni a fejeket akkor az infrat dobd ki a szemetbe hasznald a levegost!
Minden komoly gep levegos!
Az infra csak a mobilemannak mukodik meg meg valakinek de te felejcsd el.
En levegosel keztem,majd eletem legnagyobb bakloveset elkovetve vettem egy kotla infrast,aztan kinok kinja kozott osszekapartam vele egy levegosre ujra -
alienpapa
senior tag
Ir360pro-ra felraktam az infra fejet és kapott olyan 280-285 környékén.
(#10218) macko18
A másik oldala teljesen vállalható maradt.Egyébként simán belefér egy kis szivatás. Nem fogok besértődni ilyesmin, különben ki sem raktam volna a képeket.
Nameg persze köszönöm a segítő hsz-eket is. -
gliga69
tag
Ne szivassátok alienpapa-t szerintem az 1. munkája senkinek sem volt szebb, ha mégis akkor az kamuzik vagy F27ről van szó
-
alienpapa
senior tag
Az első meló!
Majdnem jó lett! -
ielektros
senior tag
-
gliga69
tag
válasz
Router #10199 üzenetére
Megadnád a gép típusát, esetleg az LA számát a lapnak, mert szerintem APU architektúra, és amit írtál "218-0755046" meg a videó lehet, bár tudom hogy 218 a déli szokott lenni.
Mostanában ismerkedem ezekkel az apukkal, és én a helyedben azt gyanusítanám meg egy külső égebtőben történő bios írás után.
update ha jól látom dh+vga lenne ez a cucc.
Ps.: ezt a bandát nem ismeri valaki? -
netzoli
tag
válasz
Tamás9x #10200 üzenetére
Egy mosást terveztem be én is, kb 5% esélyt adva a dolognak. Holnap veszek egy nagy levegőt, aztán előre. Sok kedvem nincs hozzá, mert az elkövető egy macska volt múlt hét csütörtökön... (Bezzeg, ha lenne egy 300x300-as mosóm vagy nagyobb, akkor már rég fürödne
A legviccesebb az volt benne, hogy a tulaj neje az embert "dicsérte (n)agyon", mert beállt akkor este, mint a gerely és azt hitték, hogy egy kis söröcske volt a 'ludas'...
-
Gigabyga
aktív tag
T43-hoz van valakinek dvd olvasója?!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hirdetni!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gyúrósok ide!
- One mobilszolgáltatások
- PlayStation 5
- Raspberry Pi
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Villanyszerelés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest