Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spec
őstag
Sziasztok! Lenne egy általános érvényű kérdésem... Kíváncsi vagyok a szakavatottabbak véleményére.
A napokban olvastam egy cikket, amiben a főbb vezetéstechnikai hibákra hívták fel a figyelmet, köztük arra is, hogy valaki ha mondjuk megáll a lámpánál, akkor nem rakja ki üresbe a váltót, hanem folyamatosan tapos a kuplungon, és úgy tartja sebességben az autót, hogy gyorsabb legyen az elindulás, ha vált a lámpa. És hogy ez mennyire káros a váltóra, mert tönkre vágja a kinyomó csapágyat, és egyebeket.
Na most az a helyzet, hogy néha ezt én is így szoktam csinálni, nem mindig természetesen, de azért előfordul. Azt viszont nem gondoltam, hogy ezzel akkora hibát követek el.
Amúgy nem is értem teljesen, hogy a benyomott kuplung miért is rossz, mert igazából, ha már benyomtad, akkor az egy statikus állapot, tehát benyomott állapotban már igénybevétel nem éri elviekben a résztvevő alkatrészeket. Viszont, ha rendesen váltok, akkor ugye benyomom, kiveszem sebességből, majd felengedem. Aztán ha indulás van, akkor megint benyomom, sebességbe be, majd megint felengedem. Tehát elvileg pont 2x annyi váltó mozgás, és ezáltal mechanikai igénybevétel van, mintha nem váltanék, és csak tartanám benyomva a pedált.
Arról nem beszélve, hogy pl. a váltót szerintem nagyságrendileg nagyobb igénybevétel éri, mondjuk egy csúsztatott kuplungos, dombon elindulásnál, és az mégse szerepel a nem ajánlott vezetéstechnikai lépések között. Sőt gyakorlatilag oktatják is, hogy fogd meg az autót kuplunggal-gázzal dombon fölfelé. Na az pl. szerintem mechanikailag biztosan jobban megterheli az egész váltó szerkezetet, ha valaki csúsztatott kuplunggal "lebegteti" az autót hosszú időn keresztül.
Én ezt laikusként így gondolom, de jó lenne, ha hozzáértők felvilágosítanának, hogy miért is rohadt káros, ha benyomva tartom a kuplungot, mondjuk fél percig a lámpánál. Mit tesz ez tönkre, és miért? Előre is köszi a véleményeket!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- iPhone topik
- Tőzsde és gazdaság
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- MIUI / HyperOS topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÁRI TÖLTŐK: USB-C / DELL / LENOVO / HP / FUJITSU / TOSHIBA / Asus / Macbook /// Bp,/MPL/Foxpost
- MSI Thin GF63 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 8GB - 512GB - RTX 3050 4GB - Win11 - Gari - MAGYAR
- MSI Thin GF63 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - Garancia - MAGYAR
- Xiaomi Redmi Note 12S 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest