Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #85578752

    törölt tag

    válasz Chal #2070 üzenetére

    Ú, szerencsés ember. Ilyen közel nem csak a jó forrásokhoz, de a gyakorlati tanácsokhoz is, mert gondolom ott azt is adnak :)

    Igen, nehéz automatával elérni az optimális főzetet, mert nálam pl.gyárilag 40ml-re van beállítva a presszó hossza, a többi paramétert pedig akárhogy állítom, mindig alulkivonatolt lesz a végeredmény.

    https://www.espressoschool.com.au/espresso-calculator/

    A Philipsnél 7-10 g között van a kávé, még ha 12 g-ra is növelem, 6-os TDS-szel is csak gyenge kávét kapok, csökkenteni kell a mennyiséget 7 grammnál (~1-es aromabeállítás) 20 ml-re az ital hosszát, utána már csak a TDS a kérdés, hogyan érek el 7-es értéket.

    10g-nál már 26-30 ml között jók vagyunk 7-es TDS-szel.

    Ha finomítom az őrleményt, kevesebb fog a főzőegységbe hullani ugyanannyi idő alatt, tehát lehet hogy növelni kell az aromabeállítást, hogy meglegyen az adag, ráadásul a nyomásfokozó miatt nem szelepként működik a finomra őrölt kávé, hanem iszapként a csészébe folyik, keserűvé téve a főzetet.

    Automatánál így aztán könnyedén lehet egyszerre alul- és túlkivonatolt főzetet készíteni. ;)

    A TDS-t növeli* az előáztatás, meg a lassabb lefolyás, amit egyrészt szűkítővel, másrészt a nyomásfokozó megnövelésével lehet elérni. (*durva leegyszerűsítés)

    Van még a hőfok amivel lehet javítani vagy épp lerontani a végeredményt, az a tapasztalatom hogy max hőfokon kiüresedett, aromátlan a főzet, akkor már inkább legyen alulkivonatolt és legyen belőle cappuccino. (Közepes hőfokon üresen átfőzve jobb eredményeket érek el.)

    Ezek a lehetőségek vannak tehát. Olaszos, robusztás kávéval elég lassú lehet a lefolyás ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény.

    Ami segíthet általánosságban a felfokozott nyomásfokozó, meg a rövidebb adagok, esetleg egy TDS-mérő...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés