Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz Szabász #10346 üzenetére

    Naná hogy igen, egy Jura E8-ba. Az ez előtti gépem és a viszonyítási alapom egy Sage Barista Pro, és ez alapján egyértelműen megéri (_nekem_) a Juraba ilyen kávét venni. Vitatkozni erről nem szeretnék, ha valakit érdekel, úgyis megkóstolja.

  • Chal

    addikt

    Kávékalmár mondta ma, mert pont ugyanezt kérdeztem tőle átvételkor: nyomkodd ki a zacsiból a levegőt, hajtsd vissza, simítsd vissza (az övé simítózáras, nyilván amelyik ragasztós, ott ragaszd), tedd be sötét, száraz helyre. Hűtő felesleges. Mire ott bármi baja lenne, addigra úgyis jössz az új rendelésért, szóval tökmindegy, elég ennyit tenni a tárolásért :D

  • Chal

    addikt

    válasz Chal #9684 üzenetére

    Eltelt egy hónap, kis Jura E8 update:

    Szerintem az itt-ott írt (néha akár Jura által) számok nem teljesen valósak, annyira nem rossz a helyzet mint ahogy azok alapján végeztem az előző kalkulációt. Nézzük újra, már valós számokkal, tapasztalattal. Továbbra is napi 5 csészéről van szó, ha vendégek jönnek akkor néha több, de ez marginális. A sok tesztelgetés miatt talán erre az első hónapra lehet számolni 6-7-el is.

    3in1 tisztítótabletta: a gép mindenféle szempont alapján kéri (lefőzött kávé mennyisége, power on/off-ok száma, stb..), de tök véletlenül ma kérte először, azaz pontosan 1 hónap után. Itt végül a beállítás az lett, hogy 2 órákat van készenlétben a gép. Ezért nincs az, hogy napi 1db öblítés van csak, de az se, hogy 5-7 (minden csésze után). A tabiból egy 25-ös pakk ~18eFt.

    Szűrő: végül azt csináltam, hogy 10-esre állítottam a keménységet, és egy Brita kancsóból itatom a gépet. Ez amolyan középérték, mert annak a szűrője a vége felé már nem lágyít sokat, de az elején viszont lehúzza 4-esre. Ennek a költsége havi 2eFt. A Jura szűrő állapotát mutatja az E8, most van kb. félúton, tehát ezzel a módszerrel 2 hónapot ki fog húzni. 1db Jura szűrő 7eFt.

    Tejcsatorna tisztítás: a gép minden nap kérné, amennyiben készült vele tejeskávé (mindegy hány csésze). Viszont itt érdemes a józan paraszti észre hallgatni, teljesen felesleges bele a méregdrága tisztítógranulátumot öntözni, elég csak nyomni egy tejrendszer átmosás funkciót, amíg még friss benne a tej. Ez meleg vízzel át fogja mosni, ki fog belőle jönni aminek ki kell. A granulátumra nekem egy Jura szervíz azt súgta nemhivatalosan, hogy így használva elég heti egyszer. Én eleinte 2 naponta használtam, az utolsó 2 hétben már inkább csak 3 naponta. A 90g-os csomag így 2-3 hónapig elég lesz (7eFt).

    A teljes üzemeltetési költség havonta tehát 8-9eFt között alakul.

    Nem kevés, gyakorlatilag 1 év alatt kiadja egy belépő szuperautomata árát, de nyilván mindegyikbe kell pénzt tenni havi szinten, a Jurába kicsit többet. De mit ad érte cserébe? Szinte ugyanazt amit a karos Sage-em tudott a dobule shot kosárral, nem tudok különbséget tenni, max ha egymás után innám a kettőt. Túl vagyok már pár dolgon, Konzumpro tanácsait követve tunigoltam én is a Philipsek nyomásfokozóját, nyitogattam az ajtót az áztatáshoz, nem mondom, hogy nem tudtam jó eredményeket elérni, de sose volt meg az a hűha érzés mint egy karosnál. Szóval a gép is drága, és a rezsije se kicsi, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy minden fillért megért, végre találtam egy automatát, ami képes elérni a karos gépek szintjét. Milyen lehet akkor a Z10? :)

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz FőDudu #9687 üzenetére

    Mivel a Juranak nem mosható kézzel a belseje, főzőegysége, ezért a kikapcsolási idővel sem mernék kockáztatni. Ha felemelném 3-5-8 órára az auto switch-off-ot, akkor gyakorlatilag nem kapna annyi mosást. Nálam a Philipsnél ha elhanyagoltam a dolgot, és mondjuk csak 1 hónap után vettem ki a főzőegységet, már akkor is jól látható lerakódások voltak a kidobótálcán, pedig az is minden kávé után mosta magát, mert nem volt átfedés időben soha két kávé között.

    Na most akkor képzelem mi lehet a Juránál, ha csak napi 1-2 mosást nyomna az 5 csészére + eltelik mondjuk 1-2 év. Nyilván muszáj volt jobban kitalálni nekik az automata tisztítást, de azért csodák nincsenek szerintem.

    A kompromisszumot én is kerülném, de pl. a gyári tejtisztító granulátum helyett van gyári folyadék, ami jóval olcsóbb, csak éppen egyik gyártói doksiban sem szerepel, mindenhol a granulátumot tolják, és a géphez is azt adják (persze a legkisebb méretű minta kiszerelést csak). A szűrő helyett meg lehet saját vizet készíteni (kancsó, központi lágyító, egyéb megoldások), ezek amúgy is jó dolgok, és az egyéb előnyei függetlenek a gép szűrőjének a kímélésétől, ez csak a bónusz.

  • Chal

    addikt

    Azért a Jura E8 (E4, E6, Z10, stb..) rezsije nem semmi, végeztem ma némi számítást, gondoltam itt hagyom, hátha jól jön egyszer valakinek. Abból indultam ki, hogy mint ahogy az köztudott, a Jurák főzőegysége nem vehető ki, nem tisztítható direktben manuálisan. Tehát tételezzük fel, hogy a tulaj csak gyári eszközöket használ, és betartja az előírásokat, így lesz talán hosszú életű a gép, no meg tiszta, higiénikus. (és szándékosan nem megyek bele abba, hogy de 8-as torx-al szét lehet szedni, meg citrompótló+akármi vegyítésével pont ugyanazt kapjuk, stb.., direkt az idealizált állapotot szeretném vázolni).

    Tejhabosító: bizony minden nap tisztítást kér a drága, ha 1db tejes italt is főztél vele. A hozzá való gyári granulátum 12kHUF, 60 alkalomra elég, szóval 2 havonta bele lehet szórni egy flakon ilyet.

    Belső tisztítás: van nekik egy mágikus 3in1 tablettájuk, kávéolaj oldó van benne, fertőtlenítő, meg ki tudja még mi. Itt ugye kiemelten fontos, hogy ezt megkapja a gép, mert a főzőegység SOHA nincs kiszerelve, kimosva, csak a gép által. 80db power on/off ciklus VAGY 180 csésze után kér 1db tabit. 25db 18kHUF.

    Vízkőoldás: a gyártó szerint vízkőoldás nem kell, amennyiben a gyári Jura szűrőt használja valaki. 1db 7kHUF, cseréje vízkeménységtől függően változó, 1-2 hónap.

    Összegezve a havi költségeket napi 5 csészével számolva:

    Tejcsatorna tisztítás: 6000Ft
    Tabletták: ez trükkös, mert ha az auto switch off miatt folyton kikapcsol a gép, akkor kb. 2 hetente tablettát fog kérni. Ha úgy van beállítva, hogy egész nap készenlétben legyen, akkor 1 hónap. Az első esetben havi 1500Ft, a másodikban 750Ft a költség. De számoljunk mondjuk egy ezressel.
    Szűrő: legyen itt is valami átlag (3 havonta 2 db). Szóval havi kb. 5eFt.

    Tehát nem vettünk még kávét, csak van egy Jurank, de havi 12500Ft-ba kerül (évi 150 ezer). És még mondják, hogy a Nespresso drága :D

    Amúgy persze látszik a tételekből egyből, hogy szűrt, lágyított vízzel + alternatív tejcsatorna tisztítóval kb. ki lehet húzni a méregfogát a problémának, de ha valaki gyári megoldásokban gondolkodik, akkor a fenti összegekkel számoljon.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #9663 üzenetére

    Nekem is egy Sage volt (Barista Touch), beszéltünk is róla a másik topicban. Nálam az tette be a kaput, hogy amit vártam tőle, azt csak a double shot kosárral hozta. Én meg nem fogok: fele annyi kávét inni, vagy kétszer annyi koffeint bevinni, vagy kiönteni a felét (ezzel több száz ezret kiszórni az ablakon éves szinten). Lehetett volna még biztos továbbmenni mindenféle tuning single shot kosárra, meg egyéb placebókra, de elengedtem inkább (és talán pont erről beszéltünk veled is meg másokkal is a hardcore topicban).

    Viszont ami mellett nem tudok elmenni: két helyen is (családban és a cégnél) van egy-egy Jura (E8 és E4), mindkét helyen igásló szerepet töltenek be, ridegtartásban. Mégis mindig van egy "hűha" érzésem ha ezeken a helyeken kávézok. Alatta vannak a double shot kosaras karos Sage-emnek, de minden alakommal hozzák az "automatából én ilyen jót még nem ittam" dolgot, és nem laposodik, nem gyengül, pedig egyik gép sem új már, és kapják a terhelést rendesen. A családban levő E8 3 év alatt kétszer volt szervizben, de egy 18 ágyas vendégházban teljesít szolgálatot, ez az egy kávéfőző van ott, totál rossz választás volt szerintem, nem erre való. Innét nézve a 2db szerviz inkább csoda, mintsem hátrány. A céges E4 2 éves, soha nem volt vele baj, ~5-10 embert szolgál ki.

    Úgyhogy én most erre a tapasztalatra fogok hallgatni, csak még azt nem döntöttem el, hogy melyik Jura legyen. Már a Z10-en is elgondolkodtam, de aztán gyorsan elhessegettem, azért az már nagyon túlzás lenne, tökmindegy mennyire jó :)

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    Jura E8 és ENA8 között vacillálok. Az ENA8 kisebb mérete nagyon tetszik, és nem lenne gond a kisebb tartály. Nem találok róla viszont infót, hogy maga a daráló, főzőegység, kazán, stb.. eltér e. Olvastam már olyan mondást több helyen, hogy Jura esetén is az van, hogy minden gép ugyanolyan belül, csak a hozzáadott körítéssel, egyéb funkciókkal játszik a gyártó. Ez megállja a helyét? Tehát ha egy sima eszpresszót nézünk, akkor egy ENA8-ból pontosan ugyanolyan fog kijönni mint egy E8-ból?

    Nekem bevallom a tejes része is jobban tetszik, mert nem kell tologatni a poharat a két kifolyó között. Egyébként az E8 különálló tejkifolyója pl. jobban tisztítható? Ebben van eltérés?

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #8096 üzenetére

    Nem garis már, szóval mindegy. Egyelőre rendeltem egy SBS szelepet, meglátjuk. Egyébként mintha most megint távolodna a nagytakarítás utáni első nap ízkavalakádjától. Találok benne savat és keserűt is, de alig "dob ki" mást, a takarítás után hétfőn sokkal jobbnak tűnt. Persze összeségében még mindig jobb mint amilyen volt. A pogácsák egyébként szétesősek, mindig is azok voltak. Érdemes ezzel foglalkozni, vagy inkább a végeredményre figyeljek, és ez nem fontos? Amire az mondtam hétfőn a takarítás után, hogy "na ez igen", az is teljesen szétesős volt.

    Üveggolyót egyébként még dobtam be egy rugóval együtt a rendeléskor, szóval ki fogom tudni próbálni csak azzal, meg SBS szeleppel is majd.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #8081 üzenetére

    Az ajtót mikor nyitod? Amikor egy kis időre teljesen csendben van, közvetlenül a kávé leengedése előtt? Ilyenkor áztat, és ezt az időt tolod ki?

    kchris78: sajnos ezt nem tudom, az enyémből könnyen kijött, maga a rugó is kinyomja, ha nincsenek benne a csavarok. Van ott egy tömítés viszont, ha nálad is van (és miért ne lenne), akkor az szorulhat.

  • Chal

    addikt

    válasz kchris78 #8077 üzenetére

    A szelep alatti részt a rugóval. És ez úgy derült ki, hogy ezt az alkatrészt kihagytam összeszereléskor :) De ez inkább csak érdekesség, ettől függetlenül jót tett neki a teljes főzőegység nagytakarítás.

  • Chal

    addikt

    válasz Chal #8075 üzenetére

    Rákerestem erre a rugó kérdéskörre a topicban, mert nem tudtam mi célt szolgál.

    Konzumpro: látom te erről tudnál írni egy könyvet, ami tuti bestseller is lenne :) Nehezen fogok ma tudni lefeküdni úgy, hogy nem rendeltem egy SBS szelepet :D Pedig muszáj lesz, mert kicsit összefolynak már a dolgok, ezért inkább előtte kérdeznék:

    Szóval EP5330 -am van, ilyen szeleppel: link.
    Akkor vennék helyette egy ilyet: link

    Eddig tiszta. De mi a helyzet a rugóval? Nekem a kerámiahengeres újabb van, érdemes az SBS esetén az üveggolyósra váltani, vagy maradjon a kerámiás? Láttam hogy rengeteget cserélgetted, próbálgattad őket. Melyik vált be végül? Ha váltok, akkor ugye egy ilyen ilyen rugó is kell hozzá? Meg persze a golyó.

    Erre a setupra is érvényes lesz, hogy érdemes csinálni vele egy üres főzést a végén, mert kevés lesz az automata átmosás?

    Előre is köszi!

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #7923 üzenetére

    No, ma jutottam el odáig, hogy megcsináltam a nagytakarítást (Philips Lattego 53xx). Először a kifolyót szedtem szét. Nem volt benne nagyon kosz, de azért jól kitakarítottam. Teszt: ugyanolyan ízetlen/semmilyen kávé. Ezután jött a főzőegység a nemrég linkelt videó alapján. Nem olyan vészes mint amilyennek tűnik, adja magát minden, kevés a csavar, összerakni se nehéz. Ultrahangos mosóba betettem amit tudtam, a nagyobb alkatrészeket csap alatt meleg vízzel + sima mosogatószerrel suvickoltam. Nem mondanám hogy nagyon koszos volt, sőt... Egyedül az első lépésnél a rugónál a golyóval (nálam már nem golyó, hanem a rugó végébe van beleszorítva egy kis henger) volt több kosz, ennek még később szerepe lesz :)

    Konstatáltam továbbá, hogy nagyon túltoltam a szilikonzsírozást. Ragadt a főzőegység belül mindenhol. Összerakás után ezért most nagyon vékonyan zsíroztam csak, ott ahol a hivatalos videó is mutatja (kétoldalt a sínek belül, illetve a szürke tengely). Érdemes/kell máshol is?

    Teszt: kicsit jobb, de még mindig nagyon messze van attól amilyen új korában volt. Visszaültem a géphez kávégépeket nézegetni, aztán megláttam az asztalon a rugót :D Szerencsére ezt 1 perc alatt be lehet tenni ugye. Betettem, és csoda történt, újra van íze a kávénak, szóval nagy az öröm! :) Viszont ezek szerint lehet, hogy elég lett volna ezt a pontot tisztítani, mert alapvetően itt volt a gond (persze ha már nekiálltam akkor jó volt ez így, már csak a sok szilikonzsír miatt is, szóval nem bánom).

    Köszi mindenkinek a tanácsokat!

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz zsolt19900 #7917 üzenetére

    A szörcsögő hang a tömítés szokott lenni, én is belefutottam már.

    Nekem is egy pontosan 2.5 éves Philips Lattego EP5330 -al van gondom amúgy, de egy kicsit más. Gyakorlatilag értelmezhetetlen, semmilyen ízű kávét csinál. A darálót ha próbálom állítgatni, akkor jön a savasabb vagy keserűbb íz a két végállásban, de mást szinte alig érezni, tudjátok, az a tipikus rossz/semmilyen kávé jön ki belőle.

    A gépet mindig is hímes tojásként kezeltem, minden karbantartás megkap, csak gyári eszközöket használok. Takarítom havi több alkalommal, szilikonzsírozom, kávézsíroldózom, cserélem az O gyűrűket, kapja a jó drága Aqaclean szűrőket. Valamint volt egy darálócsere gariban úgy fél éve (simán csak megállt mindenféle előjel nélkül), ekkor új darálóegységet kapott.

    Nem is nagyon tűnt fel, mert az ember hozzászokik a lassan romló kávéhoz, de jött most a céghez egy Jura, és ugyanebből a kávéból olyat főz, hogy azonnal mentem az Árukeresőre, aztán meg gyorsan be is zártam :D

    Mit lenne érdemes megnézni a meglevő Philipsben? A főzőegységet csak folyó víz alatt szoktam eltakarítani, azt viszont jó alaposan. A fenti nagytakarítás ultrahangos mósóval segíthet? Mert akkor belevágok.

  • Chal

    addikt

    Rég jártam erre, akkor jól áttúrtam a topicot, illetve kérdeztem is, és egy Philips Lattego 5330/10 -re esett a választás, amit azóta is nagy megelégedéssel használok. A szüleimnél viszont bekrepált ma egy régi Saeco, többször is volt már javítva, kicsit elegük van belőle, felújított darab volt, hiba volt eleve megvenni.

    Persze egyből hívtak, hogy mit vegyenek, jó e ez a Philips, illetve az utóda. Az a helyzet, hogy van vele egy apró gondom, az pedig a vízfogyasztás. Nem is a töltögetéssel van baj, vagy a mennyiséggel, hanem hogy baromi hamar megtelik a csepptálca, és ez elég kényelmetlen tud lenni. Ha valaki kicsit nem figyel oda, akkor könnyen előáll a zsonglőrködős helyzet a mosogató felé, miközben szinte garantált a magunkra és/vagy a konyha kávés vízzel történő eláztatása :) Én e miatt ennek tudatában ma már talán mást választanék, de persze nem annyira jelentős a dolog, csak ha már úgyis új vásárlás lesz, akkor ezt is figyelembe venném/vennék.

    Ezt leszámítva szívesen mondanám nekik, hogy vegyenek valamelyik lattego modellt (így elsőre a 4300-ast néztem ki), kérdés hogy az újaknál is fenáll e ez a probléma. Ha esetleg valakinek van ezzel tapasztalata, akkor szívesen venném ha leírná.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz BaLee #2153 üzenetére

    Nekem az 5000-es szériából van egy, pár hete vettem. Meg vagyok vele elégedve, de abban egyetértek a felettem szólóval, hogy ugyanabból a tejből nem csinál olyan tömör habot, mint a nespresso indukciós "termosza". Mondjuk hozzáteszem: nincs is rá szükségem, én azt is kikapcsoltam inkább a program vége előtt, hogy ne purhabra öntött kávé feeling legyen. Szóval nekem nagyon bevált, a takarítása meg tényleg egy álom, a tej semmilyen formában nem érintkezik a géppel, se semmilyen szirszarral (pl cső, apró műanyag alkatrészek). Magában a lattego tartóban azért vannak persze vékony csatornák, de ügyesen ki van találva, mert egyben az egész berakható a hűtőbe és a mosogatógépbe, csak 3db nagyobb daraból áll (tartó, tartály, tető).

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz JohnnyWeiss #2114 üzenetére

    Én még csak nemrég csöppentem bele a témába, de ha visszaolvasol kicsit, akkor megtalálod a nyomozásom eredményét a Lirika kapcsán. Én végül azért pattantam le róla, mert a nyomok alapján eléggé úgy néz ki, hogy ez valami kelet európai piacra szánt butított darab, nem találsz róla se doksit, se mást (és állítólag kapni sem kapsz hozzá a dobozban, ami miatt nem tudom hogy nem ütötték meg a bokájukat a kereskedők vagy a gyártó). YT-n találsz videókat, hogy a rajta levő 4db gombot milyen kombinációkban kell nyomogatni hogy elő tudj csalogatni alapfunkciókat, ez a másikon értelem szerűen nem lesz gond.

    Annak kapcsán nem tudok tanácsot adni, hogy a fentiek ellenére pl. belül más/jobb gép e a Saeco Lirika, ha nem gond a buta kezelőfelület akkor akár jó is lehet. Nálam összeségében megszólalt a vészcsengő, így inkább elkerültem, és választottam egy Philipset.

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #2099 üzenetére

    Igen igen, a világért sem akartam azt sugallani hogy ezek a kávék rosszak (az azért merész lenne, figyelembe véve a tapasztalatomat, és azt, hogy hol vásároltam :) ), csak megerősítést szerettem volna, hogy jól gondolom e, hogy automata gépben a világos/közepes pörkölések nem annyira jók. A Colombian Supremoból is mindenképpen ki fogom próbálni a sőtétet.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    Közben nálam megoldódott a savanyúság kérdés: elegendő volt hozzá kibontani egy sötét pörkölésű brazilt (Kávékalmár). Amivel szívtam, az közepes Colombian Supremo volt és Tchibo Barista Caffé Crema (ennek nem tudtam kideríteni a pörkölési erősségét), mindkettő mint az ecet.... Hát ilyen az ha valaki tapasztalat nélkül vásárolgat. De tapasztalat meg csak így lesz, szóval nem bánom :)

    A "tesztpakkban" van még mézes Colombian Honey és Ethiopia Sidamo Nura Korate, az egyik szintén közepes, a másik ráadásul világos. Ezeket még nem próbáltam, de ezek után tartok kicsit tőlük, lehet hogy nem automatába valók ezek a világos/közepes kávék? Vagy azért ez nem csak a pörkölésen múlik? A sötét Brasil Monte Cristo viszont zseniálisan jó most, már csak e miatt törzsvásárló leszek :)

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #2082 üzenetére

    @oszy: Nem veszem annak ne viccelj :) Amúgy olvastam, persze, ezért is ment el sok kávé.

    @konzumpro: Köszi, akkor ezen a vonalon próbálkozok tovább. Közben lett egy ötletem amúgy, csak hogy kizárjam magamnak a hibás beállítási variációkat: fogam egy kapszulát, kivágtam, és beleöntöttem a philips őrleményadagoló részébe. Lőn csoda, kb. ugyanazt kaptam mint a kis kapszulás géppel, savanyúság a minimumom, és egy közepesen jó kávét (már az én mércém szerint). Úgyhogy biztosan a gép darálójával van gond(?). Hagyom akkor a legfinomabb beállításon, és adok neki időt. Közben játszok az általad írt dolgokkal is.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #2072 üzenetére

    Hát, bárhogy próbálom, nem sikerül csökkenteni a brutális savanyú ízt. Kb. mintha citrompótlót tettem volna bele. Már egy negyed kiló kávét elcsesztem. Cserélgettem is őket, hátha a pörkölés ilyen, Tchibo Barista Caffé Crema volt a másik áldozat, de nem jött be, a tarkónverős savanyú íz után ebben más dolgok dominálnak ugyan (érezhetően rosszabb mint a Kávékalmárnál vett babok), de ugyanúgy rossz élmény a savas/savanyú íz miatt.

    Már kínomban beüzemeltem újra a nespressot referenciának (maradt pár kapszulám), hátha én gondolom túl az egészet, de nem, annál egyértelműen nem volt ilyen dominancia, ott inkább keresni/figyelni kellett a savanyút, és lehetett is találni benne bőven, de közel sem ilyen mértékben. Ha mondjuk a Philipset 100%-nak veszem akkor, ez úgy 30-40 volt. A főzet színe a Philipsnél barnásabb (de nem világos azért), a crema szép, testes. Kicsivel talán hamarabb összeesik mint a nespresso, és nem annyira kemény, de amennyire én meg tudom ítélni, nincs vele gond.

    A daráló, a vízhőfok, az aromabeállítás, és a vízmennyiség kapcsán is elmentem a falig pozitív/negatív irányban, illetve ezeket persze különféle kombinációkban kipróbáltam, de semmi hatás. Egyedül talán a 1-es aromabeállítással tudok elvenni a savanyúságból úgy 20%-ot, de még úgy is kellemetlen.

    Vicces benne, hogy ha cappuccinonak vagy lattenek csinálom, akkor sokkal jobb eredményt ad mint a kapszulás, ennek örültem/örülök is nagyon. Gondolom ilyenkor a tejcukor kiüti a savanyút, de hát innék néha espressot is, szóval egyik szemem sír, a másik nevet. Tudom, hogy ezekkel a gépekkel sose lesz az igazi, de ez viszont (nekem, espressoként) ihatatlan.

    Merre induljak, mit lenne érdemes kipróbálni? Az is nagy segítség lenne, ha esetleg le tudnátok írni, hogy hogyan tudnék biztosan elmenni a másik végletbe (keserű mint az állat), akkor talán onnét a visszafelé irányba tapogatózva meg tudnám találni a sweet spotot (már amennyire ezzel a géppel lehet).

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz Chal #2070 üzenetére

    Oké, közben úgy látom pont magam ellen dolgoztam, és finomabbra kellene daráltatni a géppel, hogy csökkenjen a savanyúság. Kereső használata + visszaolvasni luxus (tm) :D

    Reggel újra nekifutok, mert ma már csak úgy tudnék kávét kóstolni mint a nagyok (kiköpöm) :)

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    Fúú nagy az öröm, a gép is nagyon jó, persze még állítgatom. Beüzemelés közben ment a mosogatóba vagy 8 adag, tartottam magam, belekóstolni sem akartam, féltem a csalódástól. A 9.-et ittam meg végül, jó savanyú volt. Állítottam kicsit a darálón, most az 5 fokozatból 4-esen van (az 1-es a legfinomabb), illetve az arombeállítás a menüben 1-esen (5-ös a legerősebb), így hozza egy erőteljesebb ízű (pl. Arpeggio) Nesp. kapszula zamatát az espresso, és már nem savanykás, és baromira bejön. Ettől függetlenül ez így normális hogy ennyire a végállás közelében van a két beállítás, és így is egy bazi markáns kávét ad? Esetleg nem ezzel a kávéval kellett volna kezdeni? (Kávékalmár - Colombian Supremo, közepes pörkölés).

    De aminek a legjobban örülök: figyelembe vettem konzumpro kávé ajánlását, de rákerestem közben az ajánlóban levő pörkölőkre is. Nos, a Pacifcaffé és a Kávékalmár között lakok, az egyik 10 perc autóval, a másik úgy 25 :) A Kalmárnál jártam is ma, vettem ezt-azt, tesztelgetek, hogy alvás ma ebből hogy lesz, azt viszont nem tudom :D

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #2064 üzenetére

    Köszi a plusz infókat, akkor ezek alapján a Philips Lattego 5330/10-ra esett a választás, meg is rendelem az imént, holnap remélem az ebéd utáni már ezzel fog készülni :)

    Kávék kapcsán teljesen világtalan vagyok, 10+ éve kapszulázok ugye (csak Nespresso), előtte meg annyira soha nem érdekelt, otthon nem nagyon kávéztam, amúgy meg ittam amit elém tettek. Nespresso vonalon gyakorlatilag pár év után erre a három ízre redukálódott le a beszerzés, ebben a sorrendben: Arpeggio, Cosi, Ristretto. Ha valaki esetleg ugyanígy váltott, vagy képben van ezekkel az ízekkel/intenzitásokkal, és tudna ajánlani valamit, hogy merre induljak, mit lenne érdemes megkóstolnom, azt nagyon megköszönném :)

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    válasz #85578752 #2062 üzenetére

    Köszi! Egyre szimpibb a Lirika... Viszont: van ez a 100eFt-s modell, amit fent említettem, és az összefoglalóban is szerepel. Ez az, amit sehol nem lehet megtalálni, de még csak manulat sem találok a neten (angol nyelvűt sem). A webshopokban az értékelések is dugig vannak azzal, hogy nincs hozzá magyar használati (ezt nem is értem hogy lehetséges, elvileg kötelező).
    De ami a leggyanúsabb: ahhoz a Lirikához képest ami megtalálható a amazon-tól kezdve mindenhol, ezen kettővel kevesebb gomb van (az aroma és a menü hiányzik). Szóval vélhetően nem lehet rajta aromerősséget (kávémennyiség?) állítani, illetve ki tudja még hogy milyen funkciók hiányoznak. Egy értékelő írta pl., hogy kétféle mennyiséget tud csak, az egyik nagyon rövid, a másik meg túl hosszú (számára...), és ezt sehogy nem lehet felülbírálni/átprogramozni.
    Szóval ezekkel együtt is ajánlott? Vagy inkább menjek rá a 3510-esre amilyen neked is van? A keretbe beleférne bőven, de akár az 5xxx-es lattego is. Azoknál tényleg olyan egyszerű a tejtartó tisztítása/hűtőben tartása ahogy a marketingfotókon szerepel? Egyszer volt egy drágább Nespresso gépem, beépített tejhabosítóval. Egy rémálom volt, ahogy a sok kis műanyag szarjába bement/berohadt a tej. E miatt kb. soha nem használtuk az első próbák után. Valami hasonló idegbajt mindenképpen szeretnék elkerülni, de ha az 5000-es Lattego-k nem ilyenek, akkor nagyon tudnám szeretni ezt a funkciót, szívesen kifizetném a felárat a 3510-hez vagy a Lirikához képest.

    [ Szerkesztve ]

  • Chal

    addikt

    10 év Nesspressozás után szeretnék én is belevágni az automata darálós gépek világába. Belefutottam én is a Saeco Lirikaba, ami itt a topicban is ajánlott gép, de furcsa módon az Alzában is fellelhető típusra (Saeco Lirika Black RI9840/01) kizárólag kelet európai webshopokban van találat (Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Románia, stb...). Még a philips.hu -n sincs fent. Ennek mi lehet az oka?

    Illetve ami kapcsán még teljes zavarodottság van, az az, hogy alapvetően a Saeco PicoBaristo Deluxe SM5570/10 -től indultam, ami ugye egy háromszor annyiba kerülő gép. Ha a fancy menüt/kezelőgombokat, és a teljesen automatizált tejhabosítást kiveszem a képletből, és feltételezzük hogy egy csak egy jó minőségű espressot akarok csinálni napi négyszer, akkor járhat bármilyen előnnyel az SM5570 megvásárlása a Lirikaval szemben, vagy felesleges pénzkidobás lenne?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés