Hirdetés
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- ldave: New Game Blitz - 2026
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rekro
aktív tag
válasz
Gaben360
üzenetére
Új Jura árakra ránéztem és le is tettem róla. Egy "ezeréves" Jura impressa e75 volt a régi gép ahhoz képest is visszalépés lenne egy új 150-200k De'Longhi az ajánlottakból?
Ha a fenti igényekre sokkal többet adna egy drágább gép csak akkor költenék rá akkor is inkább kb. 300k körül mennék fel és szívesebben vennék új gépet. -
Gaben360
senior tag
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Sajnos tönkrement a régi Jura kávégépünk és azt cserélném le, ebben szeretnék tanácsot kérni mert nem vagyok járatos a mai kínálatban.
Elolvastam az összefoglalót meg jó pár oldalnyi hsz-t az alapján a DeLonghi/Philips vonal a nyerő ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem a philips gépeknél belépő szintnek a 2200 az ajánlott az ajánlás ugyanúgy vonatkozik a 3xxx/5xxx szériákra is?
Ha az espresso/americano és az 1-2 egyszerűbb tej alapú kávékon kívül nincs nagyon másra igény van értelme a 300k körüli gépet venni vagy akkor teljesen jók az ajánlóban szereplő 150-200k körüli gépek?
Ezt De'Longhi Magnifica Evo ECAM290.81.TB néztem ki első körben mert elég jó áron van. Ahogy néztem műszaki adatokban nagyon hasonlít a 300k körüli De'Longhi-hoz csak kávé fajtákból/funkciókból tud jóval kevesebbet.
A fenti alap kávék elkészítésében van jelentős különbség a 150/200e és a 300e kategóriájú De'Longhik között? Ezekre az igényekre érdemes elgondolkodni a 300k kategóriás gépeken vagy elegendő az ECAM290.81.TB?Köszi!
-
biker
nagyúr
Korábbi víztermelős szörcsögős gonddal kapcsolatban, rendeltem egy teljes bemeneti pipacsövet tömítésekkel, hogy egyszerű legyen cserélni, és egy központi egységet, mert miután szárazra töröltem, láttam, belül a kamra a dugattyúnál féloldalasan kopik.
Majd most kivízkőtelenítettem a pipacsövet (szét se jött anélkül a nyomás leeresztő része) meg jó lapos volt a gumigyűrű is mindegyik)
Meg a központit is teljesen felújítom tömítésekkel, és megnézem miért kopik féloldalasanDe "régen minden jobb volt", visszakerestem. 2014-ben vettem az odea girot használtan felújítva (saeco-kavegepek.com), 2016 körül vettem otthonra egy Xsmall-t és ezt bevittem az irodámba
az xsmall eldugult, ekkor egy ideig megint otthon Odea, utána vettem egy krupsot, mert az xsmallt felújítás után megvette volt kollégám
A krups fél év után szerviz, újabb fél év majd kuka lett és visszakaptam az árát, így 2020-ban vettem az ep2200-at
az 2022-ben elromlott, ment vissza gariba (áthajtó motor nagy fogaskerék átugrott, nem tömörített), azóta megy, tehát 4 éves az EP2200 és ez a második központi benne, mer 22-ben rakott bele az alza egyet, mert elsőre visszaküldték javítás nélkül, másodikra kicseréltek komplett hajtóművet és központitSzóval a mese lényege, az Odea Giro azóta is megy, 2016 óta max vízkőtelenítve volt de az is 1-1,5 évente ha épp kijelezte és nem voltam lusta.
az a központi nem kopik, nem ereszt, nem akad, és a tömítése csodák csodája tökéletesHogy van ez? Az csinál heti 5 nap napi 2-3 kávét, ez meg itthon napi 6-8 kávét, ok ez 3x annyi terhelés, de akkor is 12 év vs 2 év élettartam? van itt más tényező is.
Most nem szörcsög melegedéskor, nem hugyozik maga alá, és visszakaptam a beállított kávémennyiségeket is
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Cserekor rendesen kinyomkodtad belole a levegot?
A fala nem tul kemeny, en azt nyomogatva kimasszirozom belole a levego buborekokat - kulonben kb sosem fejezi be a cserekor kotelezo vizzel torteno feltoltest.
Lehet nalad marad benne nemi levego es ilyenkor jon elo.
(egyszer elfelejtettem felrazni az egyiket) -
z123456z
őstag
Az mitől lehet, hogy öblítéskor és néha főzéskor hallhatóan levegős a rendszer. Ekkor kiveszem a tartályt, lekapom a aqua clean szűrőt, de nem veszem ki, hanem a víz alatt megfordítom és kövér buborékok jönnek ki belőle. Aztán visszahelyezve, és egy darabig tök jó. Mitől levegősdik le a szűrő? Talán nincs különösebb jelentősége, de nagyon bosszant.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Okologicky
üzenetére
Teljesen nem szűnik meg, mert a főzőkamrában az alsó dugattyú alatt is marad egy kis víz, meg a levezető részben, ami a munkaművelet után lefelé folyik.
Noha préseléskor a jelzett rugó összébb nyomódik, mellesleg az itt jelentkező rugóerő lényeges visszajelzés a processzor felé, az őrlési mennyiség beállítására, miközben figyeli a motoráramot, hogy mekkora erőt kell legyűrni préseléskor.
Ez a rugó biztosítja a főzőkamra tágulását 13-18 mm között. Vagyis ez a lehetséges pogácsavastagság, méréseim szerint, és ha túl kevés az őrlemény, akkor lekvár lesz belőle.
Vizes öblítés után viszont az egész kamra tartalma folyik vissza a csepptálcába, mivel őrlemény nincs.

-
Okologicky
kezdő
Sziasztok, adott egy philips EP2220/10 kávéfőzőgép. Főzések után elég sok víz folyt valahonnan a tálcába. A pipacső alsó/felső tömítéseket kicseréltem az itt ajánlott méretűekre, csökkent, de nem szünt meg teljesen a folyás. Honnan jöhet még a több víz? Köszönöm
-
atee_13
őstag
Üdv!
Saeco Lirika gépben tisztítottam darálót meg szétszedtem megsubickoltam és kicseréltem a tömítéseket a KPE-en. Viszont összerakás után érdekes szürcsögős kerregő hang jön a KPE felől és a vizes tálcában rengeteg a víz.
Megint szétszedtem a víztarály alatti rész száraz a daráló környéke száraz.
Van valami ötlet, hogy mi lehet a baj? Még csak meleg víz lett rajta lefőzve kávé nem.
Szedtem már szét meg raktam össze korábban is a KPE videó alapján eddig nem volt még baj.
-
z123456z
őstag
válasz
reflxx
üzenetére
Nekem 5500 van, teljesen elégedett vagyok az italokkal, sőt, bár nehezen indult a barátság. Utálom főzés közben a hangját, utáltam az elődjének is, pedig ezek már csendesebbek a marketing szerint. Akinek De'Longhi van, azt fogja dicsérni. Nekem ahhoz automatában még nem volt szerencsém.
-
reflxx
aktív tag
Sziasztok,
Mik mostanában az ajánlott kávéfőzők?
Delonghi Rivelia-val és Philips 5500 latte-goval szemezek egyelőre. Van érdemi különbség?
Vagy bármi más 200-300 árkategóriában?
Köszi előre is -
HoTDoG
tag
Saeco Granaroma SM6585 egy ideje maga alá ereszti a löttyöt, illetve a víztálcába is jut némi zacc. Emellett a főegység környékén folyamatosan nedves zacc gyülemlik, ami egy idő után penészedik is. Folyamatosan ürítem, tisztítom, levegőztetem.
De ahogy látom itt lehet lesz némi gond a tömítéssel az eddigi kommentek alapján. Szerencsére még januárig tart a 3 év gari, illetve utána két évig kiterjesztett gari Mediamarkt-Aegon-on keresztül, úgyhogy viszem is a pesti Saeco vagy budai Philips szervizbe.Közben Ausztriában volt szerencsém Eversys automata géppel készített kávékhoz. Hát, az egy egészen más dimenzió, persze árban is. De szerintem a legjobb presszó gépekkel vetekszik.
-
flash-
veterán
sziasztok!
automata kávéfőzőbe milyen arabica-t rendeljek ami jó ár érték arányú?
1-2 tippet kérnék légyszi! most nem kell semmi extra hozza az alapot
-
FőDudu
veterán
Kostoltam, hogy nektek ne kelljen.
Annyira light, hogy kb dupla eszpresszot kell belole fozni, hogy legyen valami ize a szokasos tejeskavemnak. Megneztem, szep nagy a pogacsa, szoval egy izetlen valami.
Marad a szokasos Lavazza.
Ennel jobbat meg nem talaltam a mi felhasznalasi modunkra.
-
Jenne
őstag
válasz
Nagya21
üzenetére
Szia!
Az egyik amit kinéztem, hogy venni fogok, az ez volt amit linkeltél. A másik pedig a Caffé Crema lesz: [link]
Most a napokban kezdtük meg az 1 kg-os Pellini Espresso Bar n° 4 Crema tradizionale kávét. Szerintem finomabb mint az eddig használt Pellini N° 82, bár az is nagyon bejön nekem. Ha elfogy következik a Pellini N.9 Espresso Bar Cremoso. Majd ezek után lesz a két Mövenpick. -
kóóó
aktív tag
Nekem van pohár a philips 5400-as alatt és mégis megy a víz a tartályba is, a szervízes azt mondta normális ez🤷
-
vicces
addikt
válasz
vadasz70
üzenetére
Na ez az a téma ami pörög most már hetek óta.
Én egy 15 darabos tömítéskészletet rendeltem. De nem az összeset cseréltem. Kinél mi kopott el. Illetve a főzőegység is lehet repedt..
Az első kifolyó vizet én is felfogatom pohárba már. Így lassabban telik meg. Egyébként nem emlékszem, hogy a zacctartó es a csepptalca nálam valaha egyszerre telt volna meg. Mindig össze vissza adja ki. -
Nagya21
addikt
válasz
vodrosjozsi
üzenetére
Hali!
Nekem az unokaöcs pestről hozza.....
Üdv Nagya -
vicces
addikt
Jo kérdés. Lehet neked is félrefolyik a víz. Nekem is feltűnt az en gépemnél, aztán egy javítás tortúra lett belőle. A következő kávétól fel fogom jegyezni, hogy mennyit főzök le mire megtelik.
-
vadasz70
aktív tag
Sziasztok! philips 5400 kávéfőzőnek hány főzés alatt telik meg a csepp tálcája mert én egy kicsit sokkalom ami oda folyik.
-
Jenne
őstag
Sziasztok!
Van tapasztalat a Mövenpick kávékról? [link]
Most Pellinit iszunk, de november végére elfogy és gondoltam kipróbálunk ebből a Mővenpick kávékból is. -
biker
nagyúr
válasz
kelly7
üzenetére
egyforma a kpe, általában a be-ki vezető egységek változnak csak, de a tömítés a régi. De tényleg a kávégépbolt jó, én is ott vásárolok
(persze egy ilyen készletet én is rendeltem tartalékba, és nagy hiba, hogy nincs hasonló készlet a kínálatban náluk, egyenként macera válogatni) -
-cobra-
aktív tag
válasz
kelly7
üzenetére
Kávégépboltot ajánlom. Ha valamit nem találsz, telefonon is tudnak segíteni.
-
kelly7
aktív tag
Sziasztok
Vettem egy granaromát, szeretnék központi egységben tömítéseket cserélni. Ebay-on találtam készletet, viszont leírásnál nincs benne a granaroma, csak xelsis/xelsis evo stb. Ezeknek gondolom egyforma a központi egysége. Vagy valaki tud olyan helyet, ahol lehet rendelni ilyen tömítés készletet?
-
z123456z
őstag
Nekünk az eszpresszó max erősség és 70ml-re van állítva. Ristretto is max erősség, de ott a maximum mennyiség 40ml. Hőmérséklet mindkettőnél max. Szóval ezek a ristretto-k életem legjobb kávéi ( itt mindig hozzáteszem, hogy nem vagyok hc kávé rajongó ), csak mennyiségre nem sok egy ébresztéshez. Ezért reggel eszpresszó, amikor hazajövök ristretto.
-
vodrosjozsi
addikt
Nahát a krups ma szervizbe ment, pukkant egyet reggel aztán mind a 4 lámpa villogott.
Próbáltuk az öblítőt 2x, utána adott 1x kávét aztán soha többet, mindig az öblítő indult el magától (pláne amikor újraindítottam).
Remélem inkább visszaadják a pénzt mert ez így csalódás. -
kóóó
aktív tag
Sziasztok.
Van egy philips 5400-as kávéfőzőnk.
Az utóbbi időben ihatatlan löttyöt főz.
Jelenleg Costa coffe van benne, de lehet ez döglött be.Na meg kiakarom takarítani, tudnátok ajánlani szilikon zsírt, vízkőtlenítőt ami emberi áron van, mert a philips gyári szerintem eszméletlen drága.
Illetve egy őrlési beállítást és egy kávét is, mert agyvérzést kapok már a sok húgylé kávétól.
A jó erős kávét szeretjük ami enyhén kesernyés.Előre is köszönöm mindenki segítségét!
-
biker
nagyúr
Kollégámnak akartam mutatni egy beszélgetés kapcsán, hogy hogyan néz ki a koffein tartalom és az erősség érzés a készített ital ml növekedése alapján, tudjátok, rövid erős kávé de közben épp abban van kevés koffeint. Erre volt egy grafikon, és bárhogy keresek rá, nem tudom megtalálni. Ott lehetett látni, hogyan változik ez a két változó
nincs meg valakinek?
-
z123456z
őstag
Múltkor már kérdeztem, hogy mi a különbség a ristretto és az eszpresszó között, de továbbra is birizgálja a kíváncsiságomat, hogy mit csinálhat másként a gép, hogy két ennyire eltérő ízt hoz ki ugyanabból a kávéból? Ez a Kimbo nem váltotta be a reményeket eszpresszóként, de ristretto pici tejjel szenzációs. Tulajdonképpen nem ittam még rossz ristretto-t. Létezik, hogy annyi a trükkje, hogy kevesebb vizet nyom át rajta? Bár mintha a pogácsa is picit vastagabb lenne, de erre nem esküszöm meg.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
A mai Saeco-Philips rendszerű gépek az őrlő fordulatait számolják Hall-szenzorral. Ha csökkented a szemcseméretet, kevésbé tölti ki a kamrát, azonos fordulat mellett.
Viszont figyeli a főzőegység motoráramát is, ami vékonyabb pogácsánál kevésbé erőlködik, ezért néhány ciklus alatt elkezdi növelni a beőrölt fordulatok számát, amitől vastagodni, illetve stabilizálódni kellene a pogácsának.
Mivel ez az öntanuló folyamat lassított, a beállítások változtatása vagy babcsere bezavarhat. Sőt, a főzőegység szorulása is megzavarhatja, hiszen félrevezeti a szoftvert. Ezért is kell kenni, vagy ellenőrizni, hogy simán járjon.
Ha egy ideig nem változtatsz semmit, akkor kellene stabilizálódnia.
-
z123456z
őstag
Az mitől lehet, hogy ahogy megyek lefelé az őrlési finomsággal, egyre vékonyabbak a pogácsák? Ugyanannyit őről, csak mivel finomabb a szemcseméret, jobban tömörítí? Ezzel a Kimbo -val kínlódok, annyira nem jön be, már lementem egészen 2-ig, de elég vékonykák a pogik. Ha jól emlékszem, 6-7 felett jó vastagok voltak. Lusta vagyok lemérni, hogy van e különbség az őrlemény tömegében.
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
igen, mikor gőzre fűt, érthető, de ez az alap bekapcsoláskori felfűtés felétől elkezd szörcsögni és pisilni.
de addig nem bontom meg tömítéssel be nem tárazokFőDudu: igen, nekem is gyanús ott a vízkő megjelenése. Ez a két tömítés volt cserélve, fekete volt gyárilag. mikor cseréltem, kb 2-3 hétig jobbnak tűnt, utána ugyanolyan.
-
vicces
addikt
válasz
FőDudu
üzenetére
Az 5400-asomban feketék voltak a belső tömítések. Amikor raktam össze akkor raktam tönkre. Nem tudom mit benaztamaz összerakásnál
. Utána fixen nyitva volt, amíg megjött az új megrendelt darab. Ugy hasznaltam tovább. Tudtam kávét főzni, csak gondolom alacsony nyomason főzte. A bekapcsolas után a melegítés közbe nekem is szörcsögő hang jött a gépből. Illetve mivel nem tartotta a 4,4bart a tejhabosítás egyáltalán nem működött.
Egy ideig én is gyanakodtam a 2utas szelepre ami a két burkolat között van, már majdnem szetszedtem teljesen a gépet. Szerencsére nem kellett, mert az új szeleppel megjavult minden.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A pipacsonel tuti van valami, tiszta vizkoves a kepen.

Csak az nem vilagos, hogy a kis tomitesek eresztenek at es a nem lathato reszen jon ki a viz a gep belsejebol, vagy a pipacsore csatlakozo fozo egyseg felol (mert mondjuk a kepen lathato 2 tomites serult a nem lathato reszeken).
Az en gepemben ezek vilagoskek tomitesek. Lehet az ujabb verzio, vagy nem tudom miert mas. Vilagoskek, mint az autos vilagban hasznalt turbo csovek.
En a biztonsag kedveert egy fultisztito palcikaval mindig jol kizsirozom a pipacsore meno feher tolcseres alkatresz belsejet. (majd lemossa az oblites az elelmiszer ipari zsilikonzsirt, nem attol fogok meghalni). Mindezt azert csinalom, mert valami hangosan cuppan a fozes befejezesevel - az vagy a nagy tomites lesz a fozo dugattyu tetejen, vagy itt ez a 2 tomites. Mas nem mozog a fozo egyseg atforgatasanal.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amikor gőzre kapcsol a bojler, 100 °C fölé fűt, akkor jöhet is a válaszreakció, ez nem utal a 4 báros szelep hibájára. Ennek a szelepnek az a dolga, hogy elengedje a túlnyomást, ha kell.
Viszont ne engedjen, amikor megnyitjuk a gőzszelepet, mert akkor a gőzt ki akarjuk engedni hasznos célra, nem pedig elnyomni a 4 báros szelepen. Sokkal aggályosabb a dugattyúszár tömítése. Amikor nekem eresztett, már a korai fázisban észrevettem, mivel a gépem oldala nyitható, a biztonsági kapcsolót már régen kiiktattam, hiszen nekem az csak "problémaforrás".
Itt írtam a tömítésről, eszerint ilyet vettem:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_3896-3896.html
Arra emlékszem, hogy elmentem a tömítésboltba, gépészeti NBR gyűrűt kaptam hozzá (nem szilikon), utána tökéletes lett.
-
FőDudu
veterán
Akkor ahogy fentebb irtak, valoszinuleg a pipacso belsejeben levo 4 baros resz lesz a hibas.
Vedd ki a pipacsovet - de csak akkor, ha van kep felso reszen lathato 2 kicsi piros O gyurud, mert azokat ki kell majd cserelned, kulonben valoszinuleg ott fog folyni (mivel ez az egyik legfobb problema forras a Lattego gepeknel) . Ez a ket pici piros tomites a gepbe benezve nem lathato - sok esetben ezek pusztulnak el es azert ereszt.
A pipacso kivetele utan szed ki a belsejet - valoszinuleg ott lesz a hiba. Felult egy vizko darabra vagy hasonlo gondra tippelnek elsore. Ha nem a 2 kicsi piros, akkor valoszinuleg ez lesz a ludas. (biztosra vennem,, hogy nem zar. (a kiszedes utan belefujhatsz a kep tetejen levo kicsi csonk felol. Ha atereszt, akkor meg is van a hiba. (4 barral szerintem az emberi tudo nem tud fujni).
Nem vagyok szerelo, de a leirasodbol valami ilyesmire tippelnek.
Az en gepem par napja mult 1 eves, meg boven garis, de elore berendeltem egy ilyet (amikor meg akcioztak is, szoval valami fele ennyiert jott) mar vagy fel eve.
Fene se fogja szervizbe hurcolni ha csak egy O gyurut kell majd kicserelni.Az orolt kave betolto nyilasat is ki lehet pucolni alulrol, siman huzz egy reteg szilviat az ujjadra (
) es nyulj fel, piszkald ki az ott lathatoan osszegyult kaveport. -
biker
nagyúr
Update: mivel ma kitakarítottam, kisavaztam ismét (philipses löttyel) jól átnéztem, és
- mikor melegszik a víz, illetve mikor meleg vizet kérek tőle (nincs átfordítva a központi) akkor folyik a víz a pipacsőből. Melegítés közben a felfűtés ideje alatt (gőzre melegítéskor is folyamatosan szörcsög és nyomja ki ott a vizet), víz vételezéskor is folyamatosan folyik onnan víz
- a központi egység aljánból középen folyik víz mikor kávít készít, ezért kivettem ismét, takarítás után öntöttem vizet a kamrába, és kifolyt alul. kérdés nélkül, bármely magasságban, alaphelyzetben és félig feltolva mint préselés után állásban is, amit beöntök, az alul kifolyik középen. nem a pipatölcséren, hanem alul a tengelynél, ami tömítést mutattatok.
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A "boiler pin" nevű alkatrészbe egy 4 bar nyomás felett nyitó szelep van építve, ami nem csak a hőtágulási nyomást engedi el, hanem ezzel oldják meg, hogy a gőzszelep nyitása esetén erre ne jöjjön a gőz.
Jut eszembe, a képen alul lévő 4baron nyitó szelep az benne van a komplett boiler pinben? Mert ami az elsődlegesen észrevett hiba, hogy minden melegítéskor, első felfűtés, gözölésre felfűtés esetén amíg a központi egység nem fordul át és nem csatlakozik a pinre, addig szokatlanul erősen szörcsög és engedi maga alá a vizet. Mintha a legkisebb tágulásra is engedné a vizet, ami régen nem volt.
És ez is okozhat kis mennyiségű italnál túl kevés italt, mert mindig kevés a víz, és ha menne 15mp-ig a pumpa, akor nem 15mp-ig nyomja a vizet, hanem az első 2-3mp mindig a nyomás felépítése, mert elengedte a nyomást a szelep. Rosszul gondolom? -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Dr. Szilikát: köszi, hasznos volt! Lehet átmosom még egyszer. Tényleg nem pár csepp víz, eddig elég volt a csepptálca űrtartalma egy zacctárolónyi kávé készítéséhez, már a vízzel telemegy és még egy kávét tudna csinálni

roti86: azt nem, csak a két külsőt, de fura a tömítések feletti vízkő, bár ott száraz a cső, mégis vízköves, mintha jutna oda víz.
-
Dr. Szilikát
őstag
Öblítés vagy kávé lefőzése után víz marad a pogácsa (alsó szűrő) alatti üregben, aminek leeresztése a nyíllal jelölt résen történik. Ez tapasztalható akkor is, ha vizet öntünk a hengerbe, itt kell kifolynia:

A "boiler pin" nevű alkatrészbe egy 4 bar nyomás felett nyitó szelep van építve, ami nem csak a hőtágulási nyomást engedi el, hanem ezzel oldják meg, hogy a gőzszelep nyitása esetén erre ne jöjjön a gőz. Gőzszelep zár (közben bojler is visszahűl, hogy víz legyen), akkor viszont nem tud másfelé menni, a 4 báros szelepet könnyen kinyitja a vízpumpa nyomása és megy a víz főzőegységbe:

Bojler melegedése járhat bizonyos csepegéssel a tágulás miatt, viszont a fürdőszobai bojlernél is tapasztalható olyan probléma, amikor már vízköves, hogy egyenlőtlen "gőzrobbanások" állnak elő, mert ahol a vízkő leválik a fűtőbetétről és a víz közvetlenül érintkezik a felforrósodott fémmel, ott hirtelen gőz keletkezik, ami különböző hanghatásokkal is jár.
Amire ki akarnék lyukadni, a vízköves bojler is okozhat olyat – mivel a vízkő rosszabbul vezeti a hőt, míg más részeken a fémmel érintkezik a víz –, hogy ott hirtelen begőzöl és random megnyomja a vizet kifelé.
Ez persze nem magyaráz meg mindent a te esetedben, csak talán nem árt tudni róla.
-
-cobra-
aktív tag
Szerintem nem normális ennyi pára a főzőegység fölött, én arra gyanakodnék hogy valahol ott megy el a víz. Én is egy alapos takarítással, szárazra törléssel folytatnám, majd próbálnám pontosabban lokalizálni.
Az is lehet hogy máshol szivárog, csak a tálcában összegyűlik a víz a kávéfőző alatt.
Találni több videót youtube-on a szétszedésről (itt egy példának), lehet érdemes lenne belekukkantani. -
vicces
addikt
nekem ugyanezek voltak a tünetek mint neked. a képen a felső piros tömítés volt hátulról elnyalódva. beépítve pont nem látni. és ezért folyt el a viz.
egyébként meg takarítsd ki a gépet, a végén töröld szárazra szilviával. és főzés után látod, ha ettől a szeleptől indul a viz. nálam a csere után tök száráz ez a hátsó fal az első kávénál. később már lecsapódhat pára. -
biker
nagyúr
ez csak pára a gőzből? -
biker
nagyúr
válasz
-cobra-
üzenetére
na, megnéztem.
Kikapcsolásból indítva már feltűnt egy ideje, hogy mikor felfűt a kazán, és mielőtt átforgatja a mechanikát, elkezd szörcsögni prüszkölni, na ekkor maga alá hugyozik a központi aljának két oldalán folyik le a víz.
Ezután átforgat, majd a végén mikor alaphelyzetbe áll, megint csorgat kicsit.kávé lefőzése közben nem ereszt semmit, de mikor alaphelyzetbe áll, megint maga alá vizel.
Nekem már ez is gyanús, hogy ahogy fűti a vizet, nyilván nő a nyomás és elkezdi elengedni a vizet, de nem a központiban forralja a vizet... mégis ennek aljából folyik a víz.
A kazán oldalt van ebben a gépben nem? ha abból folyna, nem jutna el a kpe-n át a tálcába.
vagy felfűtéskor még a szabadon álló pipacsőből jöhet a víz? ahhoz nem látok be, nagyon rejtve van. -
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
valami ilyesmire tippelek, csak épp hiába szedem ki, miközben alapból koszos vizes, nem tudni, onnan jön, vagy oda megy a víz

és nehéz kideríteni így, mert látni kellene főzés közben onnan jön-e víz vagy sem.
illetve attól hogy az alján jön a víz, még lehet repedés és tömítés is ha jól sejtem... -
Dr. Szilikát
őstag
A henger repedése ismert hiba és azon a részen még víz van. Az alsó szűrő (alsó dugattyú) alatt ott megy fel a víz a pogácsához.
De ezt te tudod megállapítani, szükség esetén szétszedve és alaposan megnézve. Az egység szétszerelése darabokra nem olyan nagy kaland, több videó is van róla.
Nekem az alsó dugattyú tömítése eresztett egyszer, egyfajta "szelepszártömítésként" lehetne elképzelni, de csak egy kis gumigyűrű, ami a kamrában van. A piros nyíllal jelölt szárat tömíti:

-
biker
nagyúr
Hali, még mindig küzdök a philips 2200 és a sok "pisilés" problémával.
Már másodjára kellett növelnem a kávéhosszt, olyan kevés kávét ad, cserébe rengeteg víz megy a tálcába.
Volt vízkőtelenítés is, nem oldotta meg
A felső dugattyú tömítés cserélve, új pipa és pipatömítésak (erre gyanakodtam még), de ez sem hozta a megváltást.
A víz a tálcába relatív tiszta, nem kávésabb mint általában, de mire megtelik a zacctároló, addigra rég megtelik a tálca vízzel, és vagy 1 literes a tálca ezekbenUtolsó tippem az alsó kamra repedése vagy tömítés hibája
[link] inen jöhet nagy nyomás miatt hulladékvíz, ami nem kávés mintha a kimenő oldalon lenne hiba
Megéri csak ezzel küzdeni cserére, vagy jobban megéri egy komplett központi egység? [link]
Persze ha ezen második, akkor jöhet link olcsóbbra
Élete során kb 13-15.000 kávét csinált az biztos, 4,5 éves
(megjegyzem a 12 éves Saeco Odea Giro a mai napig azzal a kpe-vel megy amivel HASZNÁLTAN vettem
) -
Bandus99
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia
Köszönöm a segítséget.
Ez a típusról beszélek
Végülis kijött az egység, de nem oldotta meg a problémát, hiába rakom vissza, a motor akkor sem forgatja meg, csak ?eröldködés? hallatszik?
a központi egység nélkül pedig nem mozog a motor.
Látszólag nincs semmi gond az egységgel, nem látom hogy bármi letört volna róla.
Ellenben a gépben mintha lenne egy kis felesleges műanyag lapka ami lehet hogy letört?Mégpedig abban a kis függőleges lukacskánál látom ami jobb fent van amibe a főző egység függőleges "zászlócskája" megy be? a retesz rész. Nem tudom mennyire sikerül jól fogalmaznom.
Lesz időm leszedem a műanyagot az ajtó mögött az elejéről. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Bandus99
üzenetére
Újabb gépeknél áramtalanítás után automatikusan visszateker alaphelyzetbe, ha jól tudom. A régebbi Saeco technikánál szervizmódban lehet tekergetni:
https://www.mespiecesdetachees.com/media/documents/Service_manual_-_10000502_-_2013-01-21.pdf
Ennek még rekeszes adagolója van, ha jól látom, amit egy elektromágnes nyit, hangos kattogással üríti le az őrleményt. Ennek telítődése határozza meg az őrlemény mennyiségét. Az őrlő elkezdi telepakolni az állítható méretű rekeszt. Egy ponton a rekesz oldala kibillen, amit egy mikrokapcsoló érzékel, erre a processzor leállítja az őrlőt. Utána megy az anyag a főzőkamrába, ilyenkor hallatszik a kattogás.
A kelleténél több őrleményt nem bír tömöríteni, ilyenkor beáll, még a felső holtpont előtt.
Újabb gépekben Hall-szenzorral számolják az őrlő fordulatait és így állítják be az adagot, egy öntanuló folyamatban. Ez már méri a főzőegység motoráramát is, ebből kalkulálja a szükséges mennyiséget, hogy mennyire erőlködik a motor préselés közben.
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Saeco Incanto központi egység problémám van.
Kitakarítottam, megkenegettem szilikonnal, mert rendetlenkedett már előzőleg is, a jelenség az volt, hogy ledarálta a kávét, elkezdte ?tömöríteni,?, de mielött még a vizet pumpálta volna kidóbta a frissen darált kávét a zaccba és befejezte a műveletet.
Szóval kiszedtem a KPE-t kitakaritottam bekentem, visszaraktam. 2 kávét lefőztem, majd a 3. KV nál megszorult es most csak erolkodik a motor de nem tudja megmozgatni és persze kiszedni sem lehet ebben az állásban a zaccfiókot sem.
Mi a megoldás, miként lehet ezt onnan kiszabadítani? -
FőDudu
veterán
Nekem Carraro kave van most a gepben. Ott az a gond, hogy vannak benne akkora szemek, ami konkretan nem fer bele az orlo gombaja melletti lukba (Philips Lattego).
Nem egyforma meretuek a kave babok benne.Neztem, hogy mi ez a fura hang, mintha uresben menne az orlo - erre utatja a nejem, hogy milyen meretes kave babok is vannak a tartalyban. Ugyhogy kezzel ra kellett segiteni, hogy szepen oda menjenek a kisebb szemek.
Nem baj, lassan elfogy a Carraro - tobbet nem veszunk ilyet.
Ma ugyis oliva bogyo szuret van a szomszedok egyik birtokan - fozott a nejem vagy 30 dupla eszpresszot egy termoszba (legalabb literes volt) - gondolta igy hamarabb meg lesznek, mintha a szomszed foz 4-5 kotyogosnyi kavet. (a minoseget nem tudom, remelem nem fujjognak majd). -
atala
addikt
válasz
Cblacksmithc
üzenetére
A kerámia őrlőt. Mert hogy a kerámia őrlőhöz nem túl jó az arabica kávé.
-
atala
addikt
Van a TikTok-on egy srác aki kávégépeket szerel. Nem tudom, itt jelen van-e.
Azt mondja, hogy nem szabad ezekhez a kávégépekhez arabica kávét használni, mert tönkre teszi az őrlőt. Én még ilyet nem hallottam. A használati utasítás sem ír semmi hasonlót.
Keményebb lenne az arabica kévé mint a robusta. Azt mondja más a pörkölése.
Én közepes pörkölésű arabica kávét veszek mindig. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
szanozs
üzenetére
Nem arra gondoltam, a gép csak a gőzt adja, azzal nincs mit tenni, ha jön rendesen. Ha jól tudom, az alábbi szerkezet lehet, egyszerű, de valamit eltolt benne. Már akkor sem volt világos, mert nem tudta leírni sem érthetőn, nekem meg nincs ilyen fajta, hogy kézben is lássam. De azt írta az illető, hogy végül sikerült neki.
Bemegy a gőz, a kis lyukon keresztül levegőt szív be az áramlat, bekeveri, ennyi csak.

https://www.amazon.com/Generic-Panarello-Assembly-Handgrip-Compatible/dp/B0D6NFWCRL
-
-
szanozs
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Természetesen a többi részét is megtisztítottam. De emiatt nem biztos, hogy szétszedném a gépet, nem ismerem a belső lelki világát, mi honnan csúszhatott el. Ezek után akkor nem fogok habosítani. Azért köszi a segítséget!
-
Simivok
senior tag
Sziasztok,
Jelenleg egy 2021-ben vásárolt Delonghi Autentica Plus-t használunk otthon. 120%-ban meg vagyunk elégedve vele. Hamarosan elköltözöm otthonról, úgyhogy nekem is kell saját.
Már sehol sem árulják, kivéve delonghi.hu-n. Vehető nyugodtan? Remélem nem 4 éve raktárban porosodót árulnak, hanem valami későbbi gyártást.
-
Zaji
őstag
-
szanozs
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A légbeszívó lyuk tiszta, és így sem habosít. Vízkőtelenítést még nem csináltam. Mit lehetne még vele kezdeni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Apple MXQT2D/A Magic Keyboard Német / 12 hónap jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- (SZÁMLÁVAL, GARANCIÁVAL) GIGABYTE GeForce RTX 4090 AERO OC 24G (GV-N4090AERO OC-24GD) Videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 9 GPS 45MM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Mi 11 lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Utána fixen nyitva volt, amíg megjött az új megrendelt darab. Ugy hasznaltam tovább. Tudtam kávét főzni, csak gondolom alacsony nyomason főzte. A bekapcsolas után a melegítés közbe nekem is szörcsögő hang jött a gépből. Illetve mivel nem tartotta a 4,4bart a tejhabosítás egyáltalán nem működött.
) es nyulj fel, piszkald ki az ott lathatoan osszegyult kaveport.