Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FőDudu
veterán
Az 5 evokanal az kb le is nyelte a 100g cirtomsavat.
Belekevertem 750ml vizbe - izre meg nem volt tul savas.Aztan bele toltottem a gepbe, felontottem a vonalig, lenyomtam a tisztitast, kapott uj Wessper szurot, mehet bele a Pascucci kave amit rendeltem.
Majd veszek meg citromsavat - fel kilo kb 4,5 Euro. Ha az eleg 5 vizkotlenitesre, az eleg lesz amig a gep kileheli a lelket - ugyis mar 2 eves mult.
-
FőDudu
veterán
Lattego gep citromsavas tisztitasanal mennyi citromsavat oldjak fel a viztartalyban?
Vettem 100g por alaku citrom savat.(van itthon sarga DenkMit is, de ki akarom probalni a citromsavat is).
Koszi!
-
FőDudu
veterán
válasz
Revesz
üzenetére
Hasznalj masik kavet

Viccet felre teve: en is sokaig ittam a Lavazza Crema e Gusto kavet lattekent (parasztul, hideg tejjel felontve).
Addig, amig nem vettem Pascucci Neapolitan kavet. Az sokkal jobb, izesebb. Nem erosebb, negy gyengebb, mas. (igaz, csak oroltet kaptam, de azota az a standard)
(kar, hogy felenk ezt kb lehetetlen beszerezni - Amazonrol szoktam rendelni, de az nem szallit a sajat lockerebe sem ilyet. 1x sikerult, soha tobbet)(olasz kollegano cimere rendelek, bedobjak neki a csomagot a keritesen keresztul ha nincs otthon, masnap munkahelyen megkapom).
-
FőDudu
veterán
válasz
Cyberbeni
üzenetére
Nem mindenki akkora gurme, hogy ilyesmit megerezzen. Megkockaztatom, hogy az itteniek nagy resze nem tudna megkulonboztetni, ha ugyanabbol a markabol foznenek 1 es 12 honapos allas utan kavet (mondjuk egy Pascucci vagy hasonlo kavebol).
Tejeskavenak felhigitva nekem peldaul tokmindegy.
(mondjuk a Frei fele pekandios vanilias akarmit mar en sem ittam meg - de amugy ha nem keseru/savanyu egy kave, akkor nekem peldaul tokmindegy (hogy Illy/Segafredo/Barcaffe/Bellarom - a Bellarom kek szinu Decaf nekem peldaul az egyik legjobb, ahhoz hasonlo csak a barna Segafredo Decaf))
En peldaul a hatasa miatt kavezok - az izet utalom. Mindnek.
Lattenak vagy cappuccinonak mar mehet. (de ez nyilvan deviancia a kaves topikban).(Olasz hatarnal elve itt nincs szar kave, lehet ez az oka annak, hogy nem talalkoztam meg a Frei kavejan kivul igazi szemettel.)(Ismerosok/kollegak amugy nagy kavesok - az egyik Decent De1, a masik La Marzotto geppel nyomja otthon, nekem eleg a Lattego is. Munkahelyemen pedig nagy La Cimbali gepek vannak (IT vonalon vagyok luxus szallodaban))
-
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu
üzenetére
Epp esedekes volt a heti/havi tisztitas.
Nos 2 adag Frei izesitett utan mar ereztem az egesz gepben azt az utalatos vanilias aromat ami miatt a kavejuk nem jott be.Raadasul a betoltoben is fel volt tapadva. Nem ugy, ahogy altalaban van a decaf utan - tomorebben ott volt belole jo sok.
Egy szo mint szaz - inkabb kerulni kell az ilyen izesitett kavet.
Oriulok, hogy hittem nektek es nem kell kiszerelnem az orlot. (mar 1x kivettem, mikor az orlore csatlakozo tolcser eltort, igy tudom hogyan kell ossze rakni). -
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu
üzenetére
Roviden: rettenetes.
Ez egy valtozo meretu kave szemekbol allo kave. Nem latszik, hogy olajos lenne - bar 2% olajat lehet ugy felsziv, hogy nem latszik. Savanyu, vanilia izu fozetet eredmenyez. Mar az orloben egy eros vanilia illata van. 2 adagot foztem, a nejem kiboritotta - en tejjel felutve probaltam meginni.
(orlom kb kotyogoshoz volt beallitva, a gep alig birta rajta atnyomni a vizet.)
Azon gondolkodtam kinek ajandekozzam el - mert mi ebbol tuti nem iszunk tobbe. De az az igaszsag, hogy it Isztrian ahol elunk, a kavezas az jo minosegu kaveval tortenik. Lehet, hogy valaki sertesnek venne, ha ezt neki adnam.
(izesitett kavet kb sehol senki nem iszik erre fele - legalabbis majd 20 ev alatt soha nem lattam ilyet)
Szerencse, hogy volt annyi eszem, hogy a zacskot ugy vagtam ki, hogy csore lett es vissza tudtam zarni. Igy csak annyi hianyzik belole, amennyi a kis 2 adagos kezi orlobe bele ment. (ha a kave tartoba boritottam volna a maradekot, akkor most moshatnam ki).
Kave pont elfogyott, szoval atugrok Muggia-ba nemi utanpotlasert.
-
FőDudu
veterán
Na en meg kaptam ajandekba egy kilo Frei Pekandios kavet. Illata a zacskon keresztul is durva.
Most vacilalok, hogy oroljem kezzel vagy utana ha nem jon be ki kell majd pucolni az orlot a gepben.
Letezik valami orlo tisztito granulatum, de annyiba kerul, mint egy kilo kave

Mondjuk eleve ugy indit, hogy mindig annyit orolj belole amit megiszol. (tippre az egesz konyha illatozna, ha bele boritanam a 300 grammot a gep kave tartojaba.
(ismerosok eskusznek erre a kavera, azert is hoztak, hogy kostoljuk meg).
Mit javasoltok? Kezi orles - vagy mehet a Lattegoba?
-
FőDudu
veterán
Az en Lattego gepemben a kozponti egyseg alatti luknak van 2 vagata a belso el menten (az eleje es a vge fele 1-1 cm hosszan) ami el tud tomodni. Az egyik a pipacso alatt van. Azt csak durva fejlampaval lehet eszre venni es fultisztitoval vagy csavarhuzoval kipucolni a benne felgyulemlett zaccot.
Az volt az oka amikor nalam a gep ala folyt a le. Kipucoltam, azota megszunt a gond.
-
FőDudu
veterán
Ha ennyire kenyes vagy a beallithatosagra, akkor szerintem valami erre kihegyezett barista gepet kell keresned.
Lelit, Breville, Rancilio, Sage, Decent - van valasztek. Persze sokuk dragabb a kijelolt 400K arsavodnal. De ezek kozul azert akad igazan jo.
-
FőDudu
veterán
Elkepzelheto. De nam vagyok benne biztos, hogy nem az en ugyetlensegem okozta, igy inkabb magam kicsereltem. 11 Euroert nem sok. 1 nap alatt megjott. A bele hullot kb fel kilo kave kipucolasa nem volt egyszeru. Dyson kis csove nem fer oda mindenhova mert nem flexi cso, a nagy porszivo meg a padlason van, mert alapbol ugye a robot porszivo csinal mar kb mindent...
Igy nagy levego, szem becsuk, belefuj, ismetel... Mukodott

Majd mehetett korbe a Conchita... -
FőDudu
veterán
válasz
FőDudu
üzenetére
Alkatresz megerkezett.
A beepiteshez szet kellett szedni az orlot - a felso fogas koszorus reszt kellett levenni (bajonett zaras, ora mutato jarasaval ellentetes iranyban old ki es akkor lejon a teteje), mert csak ugy lehetett a helyere csusztatni az orlo oldalan (felulrol).Vissza szereltem, kozep allasban van a tekerentyu (azaz 6-os pozicioban).
Foztem 2 kavet, a masodiknal mar rendes pogacsa volt - az elsonel kb sar (hiszen az ures orlovel tuti kevesebbet daralt a kelletenel.Egyelore jonak tunik.
Garis lenne oktoberig, de nekem igy egyszerubb volt, mint szervizbe kuldeni.
Valoszinusotem, hogy a multkor valahogy rosszul raktam ossze es azert tort le ez a tolcser. -
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor nem piszkalom. Az egyeniranyitott halozati feszultseg nem jatek.
En low voltage-hez szoktam.A motor vegen levo tengelybe vaghatott volna egy vajatot a gyarto - akkor lehetne tekerni csavarhuzoval.
Kezzel ugyan tudom tekerni, de eleg maceras ugy atforgatni.
Attekertem, kipiszkaltam es kikefeltem belole a kave port. Most tiszta.Az orlo beallitasa ha valoban kozepre teszem a tekerentyujet, akkor ugye kisebb es nagyobb iranyba is mehet meg. Eltekertem legkisebbre, ugy meg mindig nem er ossze a 2 keramia tarcsa ami az orlest vegzi. Igy valoszinueg jo lesz ugy. Kezzel meg siman tudom tekerni a motor tengelyet, igy biztosan nem szorul.
-
FőDudu
veterán
válasz
konzumpro
üzenetére
Majd megnezem. Jelenleg ki van veve az orlo - de nem tudom kiszedni a tekerot. Igy max ugy tudom tesztelni, hogy a fedlapot az orlore teve tekergetem

Megnezem, hogy nem lesz-e gond a kozepre allitasbolt meg finomabbra rakassal.
(azt lehet tudni milyen feszt kap a motor? Lehet adnek neki labor taprol es akkor ki lehet probalni a daralast. Akad valami olcso szar kave itthon amivel lehetne gyakorolni. A cel a bolti decaf szemcse merete. Aztan lehet ossze hasonlitani. (a Bartek nevu lengyel szerelo mutatta a tutit - felbe vagott kolas palackkal adagolta a kavet a kiszerelt orlobe.)
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az meg van, hogy gyarilag hogyan van kalibralva.
Lehet en nem ertem, de ebbol nem derul ki szamomra, hogy milyen allasban legyen az allito tekerenytu a visszarakaskor. (legkisebb, kozepes, vagy milyen allas ez. Nekem szerintem nem lehet lehuzni a tengelyrol az osztasokkal jelolt dugot)
Mindegy, kb igy vettem ki - marmint a jelzett helyen van a jeloles az orlon es ugy is all, azaz visszarakasnal a legkisebb fokozaton rakom vissza es onnantol csak nagyobbra nyitni lehet (ergo nem lehet jobban zarni mint ahogy most van ).
Most szemre kb egy papit lapny legres van a 2 orlo kozott.
-
FőDudu
veterán
Nejem szolt, hogy valami nem ok a kavefozvel. Megvaltozott a hangja es hig a kave is.
Megneztem - kavet meg fozott. Kinyitottam, a ledobora ra volt kemenyedve a kave maradeka kb 2 centi vastagon.
Kipucoltam, de utana sem fozott rendesen, eleg lottyos volt a taroloban a maradek.
Foztem egyet porbol, az jo lett. Szoval a gyanu az orlore terelodott. Par hete ott kinyitottam, szoval nem gondoltam, hogy ott nem lehet gond.Ezutan kinyitottam a tetejet. Vagy fel kilo kavepor volt benne. Mindenutt. Az orlo korul, a motoron, egeszen a tetejeig.
Az orlo oldalan levo muanyag resz szaja letort, ezert allt ferden amikor a multkor emlitettem, hogy szerintem ferden all az egesz orlo az osszerakas utan.
A benne levo femlemez csapoajtokent mukodik - innen at tud menni a kave orlemeny, de a kavepor betoltobol nem juthat orolt kave a motorhoz.
Rendeltem egyet gyorsan az Amazonrol - holnapra itt van.
Addig elokerul a kotyogos

Szoval ovatosan - ilyen elofordulhat massal is. Kipucoltam, a motort is kifujtam levegovel, mert minden nyilasa eltomodott.
-
FőDudu
veterán
Nekem egy Amazonrol rendel 10 Euros van (nem akkus) - szerintem ugyanaz mint valamelyik tobbszaz euros darab. Legalabbis kinezetre. Valaki mar egyszer linkelte, hogy melyik dragabbnak a masolata (vagy ugyanazon soron keszult masa).
Ha talalsz ilyet, vegyel egyet. Kurvajo. Keramia orlos, kb 1 adag 4 szamalyes Bialetti kotyogost daral egyszerre. Allithato orlesi fokozatok - amik meg is maradnak, nem kell allitgatni.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Es valamiert fontos, hogy felrazza az ember behelyezes elott.
En egy tal vizbe szoktam meriteni fejjel lefele - azaz szajaval folfele - es addig nyomogatom az oldalat, amig mar nem jon buborek.
(lehet nyomogatni - nem konnyu, de gyorsabb, mint megvarni amig magatol kijonnek a buborekok).
-
FőDudu
veterán
válasz
Dark197405
üzenetére
Az mar ugy kb annyiba kerul mint kulfoldon egy normalis webshopban akcio nelkul

2023 Oktobereben 330 korul volt. Marmint 330 Euro.
Magyarorszag jobban teljesit .... -
FőDudu
veterán
válasz
ftamas0201
üzenetére
Masnak mar ajanlottam, hogy probalja ki a mosogep ala valo vastag gumi lapot.
Engem nem zavar a sajatom - ugyis legtobb esetben en kelek elobb - meg a konyha pultunk sem rezonal.Olyan mar volt, hogy a melle rakott mikroval osszeert es a mikro tetejen remegett valami.
Alirol lehet rendelni ilyeneket.
Temu is tele van ilyesmivel.En elsore tennek ala egy osszehajtott pokrocot - ha az er valamit, akkor van remeny. Ha nem, akkor az alatta levo dolog rezonal.
-
FőDudu
veterán
válasz
Csöves
üzenetére
Eppen ezert savanyu volt nekunk. Barhogyan foztuk (hofokkal jatszva, erosseggel jatszva) tul savanyura sikerult.
Akinek az eros iz jon be az lehet kedvelni fogja. Odaadtuk egy rokonnak - ok meg imadtak (valami szarvasi avgy hasonlo olcso karos gepen fozve). Nekunk a Lattegoban rettenetes volt.
-
FőDudu
veterán
A vizko az vizko. Ami az egyiknel mukodik, az a masiknal is fog.
Ha anyagban (tomitesek, csovek, pumpa,stb) nincs nagy elteres - mar pedig miert lenne - akkor valoszinuleg a tobbi kavegephez is megfelel.Sokan meg ilyet se vesznek, kristalyos citromsavat lehet kapni a boltokban. Nyilvan sokkal olcsobb. Azt feloldva ugyanilyen oldatot kapsz. Csak tudni kell mennyi kell masfel liter vizbe.

-
-
-
FőDudu
veterán
En Philipset hasznalok napi szinten.
Lattego 2240/31.
Ez egy olcso (en 300 Euro korul vettem) verzio - es a Philipseknel nincs kulonbseg a kulonbozo verziok altal fozott kaveban. Ugyanaz a kozponti egyseguk - max a vezerles mas igy tobb fele kavet keszitenek vagy tovabb aztatnak es a nagyobb modellekben van tobb szemely reszere betarolhato beallitas meg esetleg mar van LCD kijelzoje. Nekem nem kellett - ugyis max Cappuccino/Latte Macchiato amit iszunk. (en azt is hideg tejet bele boritva, szoval nem a habos funkciot hasznalom).3 fo hasznalja - en iszok 2-3 lattet (reggel normal, este decaf), nejem szinten, fiam meg a teahoz/kakaohoz is azon csinalja a forro vizet (tul kemeny a vizunk, a szurojevel megszureti). Legalabb napi 1x toltjuk a viz tartalyat. Ugyanigy kb napi urites kell, mert 8 adagos a zacctartoja.
A Philipsre szamolj havi 1 szurovel - az gyariban kb 20 Euro, Wessper pedig 4 Euro korul van. Kell meg kave olaj oldo tabletta - abbol a gyari az 1 euro per tabletta (havonta kell, vagy 500 adagonkent) - itt 150db 12 Euro. Ezen felul kell a vizkotlenites - azt a DM-ben kaphato sarga Denk Mit kavegephez valo vizkooldoval csinalom. Egyszerre 2 is kellhet vagy meg tobb. Darabja 1 Euro korul van nalunk - nalatok az extraprofitado jol lathatoan emeli az arat. En mar havonta csinalom a vizkotlenitest is. Elso par honapban nem csinaltam - elvileg keri a gep amikor esedekes, de nalam a tej habositasnal a nyomas lecsokkent es nem habositott jol.
Nalunk elfogy havonta minimum 1 kilo szemes kave - es melle meg legalabb egy 250 grammos decaf kavepor. Nalatok szamolj ennek a sokszorosaval (4-5x). Ha este is meloznak, akkor meg tobbel.
Az Eletta Explore gepet csak csaladnal probaltam, az mar mas kategoria mint egy Lattego. Azert is kerul ketszer/haromszor annyiba. Hideg italok keszitese, hideg hab, stb.
Philipset ki lehet fogni nagyon leakciozva - a topik tarsak szoktak vasarolni valamilyen szulinapi regisztracioval (nem tudom az cegre mukodik-e). Valaki majd leirja neked a menetet.
-
FőDudu
veterán
Nem arrol van szo, hogy nem birja ki - nyilvan kibir napi 10-20 kavet a Lattego is rohogve - de 8 kave utan ki kell uriteni a zacctartalyat, kimosni a talcajat. Nem ilyen volumenre terveztek. Majdnem 2 perc amig elkeszit egy legnagyobb lattet - idobe is telik.
Napi 20 kave mar kb. heti 1 KG kave lesz, melle x liter tej, stb.
Ezt vagy takaritono takaritja ki naponta, vagy elore lathatolag problema lesz ki tisztitsa/toltse a gepet rendszeresen. Szoval surlodast szulhet. Gondold at elore mi lehet.Hidd el, nem olyan egyszeru, hogy beteszel egy gepet az irodaba es kesz.

Nyilvan a cafeteriabol akarod csinalni (kulfoldrol csak tippelem, nem ismerem a szabalyokat) - inkabb kerdezd meg oket elore, akarnak-e egyaltalan kavefozot. Lehet, hogy nem is lenyeges es mondjuk (jobb/ujabb) klimat szeretnenek.
-
FőDudu
veterán
Technikailag beteheted, de tul kicsi, hogy ezzel szorakozzon barki.
2 adag tej fer bele, szerintem az keves ahhoz, hogy egy kollektivatol el lehessen varni, hogy kivegye, megtoltse, ha tul sok van benne akkor elrakja.
En ugy forditanam, hogy vagy veszel egy rendes gepet, vagy ne szorakozz haztartasi kavefozokkel. Ahogy mar mondtak: rendes, tobb eves garit nem kapsz a media marktban cegre - egyszerubb venni egy jo felujitott Jura vagy hasonlo kaliberu gepet garanciaval.
Pl: Használt Jura kávégépek – Jura kávégép
(semmi kozom a ceghez - kulfoldon elek)
-
FőDudu
veterán
A nagyobb (es hutoben tarolhato) tejtartaly miatt a Delonghi lehet a jobb valasztas ha ilyen sok emberre kell.
Nekem Lattego van, de ott max 2 tejes italnyi tej fer a tejtartoba - mig a Delonghi tartalya szerintem joval nagyobb.
En ezt a tipust nem ismerem, de az altalam ismert Eletta Explore tartalya az joval nagyobb. Es ott van hideg italok keszitese is kulon tartalybol. Ez kb a becelzott arszinted (260+fa).
-
FőDudu
veterán
Megcsinaltam en is. No ez tenyleg eleg koszos.
Mi kb mindig itthon vagyunk, igy nincs olyan 2 nap amikor nincs hasznalva.
De olyanoknal, akik 1-2 hetre elutaznak, foleg nyaron, nos ott tuti idealis tenyeszhely van mindenfele gomba es bakterium szamara. Ott tuti elet lesz benne 2 het alatt.Igazabol ez ilyen kave olajos lerakodas - nagyon nehez jol letisztitani. Papir torlovel benyulva lepucoltam amit lehet, aztan ecsetttel meg fultisztito palcikaval rakentem a feloldott kave olaj oldo tablettat jo surun, majd vagy 3-4-x atmostam es meg utana is fultisztitoval az elerhetetlenebb helyeken amig mar tok tiszta lett. Vegul tiszta vizet atfolyatva (kis 1 literes virag locsolobol) mar nem jott ki semmi, fultisztitoval bele nyulkalva sem volt elszinezodes a fultisztiton.
1 ev 3 honapos lattego - mondjuk pont tegnap volt nagytakaritva (vizko, kave olaj, zsirzas). Az also kepen lathato kis fedel takarja le ezt a kamrat - a rajta levo lukon nyultam be egy csavar huzoval es ugy vettem ki.
A tobbieknek mondom, hogy a kromozott reszeket oldalra kell huzni, nem felfele. Alulrol kezdve a gep jobb es bal oldala fele. Eloszor kijon az alja, aztan a teteje is.
-
FőDudu
veterán
Tejszivo cso tisztitasara.
Bar en inkabb a komplett csovet cserelnem hetente. (Lattego-val nincs ilyen gondom)Tegnap csinaltam a havi tisztitast. Meglepve olvastam el a kaveolaj oldo tablettan, hogy bizonyos gepekbe osszetorve illik berakni. Nosza gyorsan fogta 1 helyett kettot, 2 evokanal kozott porra oroltem, ugy toltottem be a gepbe.
Aztan johetett a szokasos havi procedure. Vizkotlenites, szuro csere, szuro aktivalas, majd ezek utan a szokasos durva takaritas. Talatam 2-3 olyan vajatot es rest amire eddig nem forditottam tul sok figyelmet - onnan a fentebb linkelt cucchoz hasonlo vekony kefevel (bicikli lanc tisztitohoz adtak) benyulva tudtam kivakarni a vajatokban ulo nutella allagu kaveporos zsirt. zsirra szallt kavepor

Vegul a kozponti egyseget is durvan atmostam, ujra zsiroztam. Utana mar nagyjabol tiszta viz jott a decaf programra allitott 2-3 teszt fozes soran.
Ma meg lehet szetkapom a kifolyot - amit multkoraban linkeltetek az durvan dzsuvas volt. Nekem kb 1 ev 3 honapos a gep - gondolom lehet ott is nemi durva lerakodas.
-
FőDudu
veterán
Ezt a kavet ismeritek?
En meg nem probaltam - de Amazonrol barmit vettem 5e folotti vasarlasi szammal (es legalabb 4.6 ertekelessel) az nem volt szar.
Tripla aron van ahhoz kepest amit atlagban iszunk.
(utobbi az Amazonon draga - en 10 Ero/kg korul veszem a 'sarki' kavesnal. Gondolom a Lavazza is olcsobb mashol). -
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nem az all ferden, hanem az egesz orlo nincs rogzitve a gepben.
Lehet, hogy a rezges elnyeles erdekeben valami gumi agyban van es abba felulrol a fedel nyomja bele - a fedelet leveve az egesz megemelkedik es ferden kezd allni.Nem tudom normalis-e - mert ugye talaltam egy csavar feszket amiben nincs csavar.
A kepen felul levo csavar hely. Ott nem volt gyarilag semmi. Es alatta van egy csavar feszek ami nem hasznalt... Szoval vagy kihagytak, vagy nem tudom.Latszik, hogy az erosseg allitot a bordazott lukba barmilyen allasban be lehet tolni - igy ha a szetszedesnel nem jegyezte meg az ember, akkor valoba ossze lehet ugy rakni, hogy tok mast mutat.

-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nincs semmi gari matrica. Siman szet lehet szedni.
Most este nem ittam kavet, de en eleve tudtam, hogy hogyan kell szetszedni es milyen allasban volt az orlo amikor szetkaptam. Igy ugyanoda tettem vissza a beallito tekerentyut. Az orlohoz meg nem nyultam a szereles kozben.
Nem vagyok az a balfax aki szetszedi es maskepp rakja ossze.

Foztem vele 2 eszpresszot - mindketto jonak tunt. De este mar nem iszok ilyet.
(persze orles kozben kicsit allitottam a tekerentyun, hogy lassam a helyen van-e.) -
FőDudu
veterán
válasz
Nagya21
üzenetére
Szetkaptam, semmi nyoma a folyadeknak a belsejeben.
Pipacsovet is kiszedtem - a 2 also nagy O gyuru tokeletes (ez mar az uj, az egyik kek a masik narancs), illetve a pipacso felso tomitese a harom allasu szelepben maradt, de ranezesre tokeletes. Van beloluk tartalek, de ott szerintem nincs gond.
Szoval majd megprobalok rajonni hol folyik ki az oblitoviz - mert nem kave van a csepptalca alatt, hanem koszos viz.
Ami meglepett, szerintem egy csavar hianyzik a daralo rogzitesenel. az egesz szabadon mozog - holott van ott egy csavar feszek es luk is - de csavar nem volt benne. A kep felso reszen a motor feletti muanyag fulrol van szo.

Szerintem ez tiszta, csorgas sehol nincs. Also kepen latszik, mennyire ferden all az egesz orlo. Kezzel kellett vissza feszitenem amig a csavarokat beraktam es a finomsag allito tekerentyut a helyere dugtam. -
FőDudu
veterán
válasz
Nagya21
üzenetére
Biztosan a lattego karon kijovo vizzel van a gond.
Ma nem vizeztek (se felhigitas, se tejes ital) es nincs tocsa alatta.Szerinted ebben van ami nekem kell?
Nem boritom szet, ha nincs hozza alkatreszem.(garis, de ha van hozza alkatreszem, akkor siman kicserelem.)
Amugy ennek az alkatresznek mi a neve?
-
FőDudu
veterán
Megjelent egy kb tartossa valo csorgas a csepptalca jobb oldalan a gep alatt.
Meg a gep jobb oldalanal is talaltam cseppet.
Igy tippre nem a csepptalca folyik.Gondolom a pipacso belso 2 kis tomitese szarodott el - nejem es fiam folyton a szurt vizzel higitanak fel mindent. Teat, eszpresszot amerikanonak, stb.
Igy a gep valtogat a lattego es a kozponti egyseg kozott, gondolom valahol ott ereszt.
Majd lekapom a burkolatat, ha nincs rajta gari matrica.
Van egy tomites keszletem tartalekba. Abban elvileg az osszes ilyenhez van O gyuru. -
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az mar talan jobb. A magamnak mosogatas az a "koszi, de nem" kategoria.
-
FőDudu
veterán
Azt a vekony csovet szerintem lehetetlen rendesen elmosni. Tej tuti bele alszik. 2-3 hasznalat utan cserelnem. Nalam par ora alatt a lattego tejtartalyaban is megalszik a tej.
Ehhez kepest a Lattego biztosan elmosodik.A fentebb emlitett Eletta Explore kancsojat pedig hutoben lehet tartani - a tisztitasat sanjos nem probaltam. De pont olyan a kialakitasa, hogy bele boritod a liter tejet es utana berakod a huto ajtajaba. Az eleg jol atgondolt dolog.
De az mar nem az atlag gep amirol itt targyalunk. Van vagy 50 fele programja, hideg/meleg hab, cold brew, stb.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Amit en mostanaban Delonghi-t probaltam (Eletta Explore) az jobb kavet fozott a sajat Lattego (2231/40) gepemnel. Igaz arban is vagy 3x dragabb.
Ahhoz adnak tejtartot, kulon tejtartot a hideg havhoz meg tan meg a cold brew is valahogy ugy keszul. Csak neztem, hogy miert van hozza ketto.
-
FőDudu
veterán
Ittam Kopi Luvak kavet. Szokasos lattenak ( hideg tejjel felontve).
Delonghi Eletta Explorer gepen fozve.Egesz jo volt.
Az a gep mar nem az atlag Philips Lattego.
Marha sok beallitast tud. Eleg halk is. -
FőDudu
veterán
Csak azt tudom mondani, hogy szallodai standard, hogy 7 nap utan kotelezo kinyitni a csapokat 10 percre a nem kiadott szobakban. Mindezt azert, hogy ne legyen legionella a csoben a pango viz miatt.
(kicsit tulzas, meg kurva nagy pazarlas, de szeretnek biztosra menni).
Ehhez kepest a 3 honap naygon hosszu ido.Lattego-hoz ilyen kis ajtot is lehet kapni.
En hianyolom belole a szunyoghalot, hogy a muslica ne repuljon be a lukakon es ne legyenek kukacok a zacctartoban.Naponta, max 2 naponta uritjuk - es volt mar kukac a zacctartoban. Szoval ami mashol nem fordul elo, az nem jelenti azt, hogy nincs.
-
FőDudu
veterán
válasz
ricogsm
üzenetére
Azota sem mentem erte.
A csere a repedezes miatt lehetseges - a mukodesre ez nincs hatassal.Nalam a vizkotlenites oldotta meg a habositas problemajat.
(lehet, hogy a tejhabosito bemeneti csove (ami egy O gyuruvel ul fel a gep tartojara) van nalad eltomodve. Nagyon ovatosan nyulj csak hozza, az az O gyuru vagyonokert kaphato).
(en az egeszet beaztatnam vizko oldoba.) -
FőDudu
veterán
válasz
jozsi252
üzenetére
Nalam a kovetkezo volt az utolso pucolas. Kb 1 ora.
Kaveolaj oldas, 2 tablettaval. Vettem a Philips helyett egy 150 darabos tablettat Amazonrol. Ugye kivalasztom az orolt kave modot, tablettak be, fozes. Amikor a fele lement, konnektorbol ki.
Negyed ora mulva bekapcs ( vezerelt konnektoron van), 1-2 ures fozes
Azutan jott a vizko mentesites. Viztartaly ki, szuro ki, sarga DenkMit vizkooldo (DM-bol) lotyi betolt, szintig vizzel feltolt, vizkotlenites program lenyom. Az is vagy 20 perc.
Kozben uj Wessper szuro elo, felraz, egy melyebb edenyben viz ala merit, oldalat addig nyomogat amig nem jon mar buborek.
Ezutan csepptalca ki, eltisztit.
Majd viztartaly ki, azt is eltisztit - vizkoves volt. Uj szuro be, vizzel feltolt, felre tesz.
Fozo egyseg ki, gepet kitorol. Kave beomlo lukba is felnyulok, ott ossze szokott gyulni a sok orlemeny.
Fozo egyseg vizsugarral elmos, papir torlovel eltorolgetem - ez inkabb azert kell, mert van olyan resz amirol se a vizsugar se a kave oldo nem viszi le a lerakodasokat.
Maradek vizet ilyenkor kicsapatom a fentebb mar irt lobalassal.
Utana jon a zsirzas. Elelmiszer ipari szilikon zsirral. Fultisztito palcikaval, vekony vizfestek ecsettel.
Teszek a nagy dugattyun levo piros tomitesre, a pipacso aljan levo 2 O gyurure, a pipacsore racsatlakozo ( gep oldalan levo feher muanyag) tolcseres resz belsejebe is.
Ezutan ossze szerelem, szuro aktivalas. Majd fozetek 1-2 szemes kavet ( uresen atmosom).
Ezek utan lehet ujra hasznalni.
-
FőDudu
veterán
válasz
Nagya21
üzenetére
Ha mar ennyire szet kell boritania, akkor az elso pillanat ragasztos rogzites utan en inkabb ramennek a kornyekere egy 5 perces 2 komponensu epoxyval is. (pont az ilyen kis csavar feszkeket szoktam vele megerositeni).
(gyerek Tomos motorjan a lampa uveg burajat 3 csavar fogja a muanyag hazhoz - azok mar a lampa 1 honapos koraban kirepedeztek. Hat csinaltam korejuk muanyag lapbol (pet palack anyaga) 1-1 rendes korivet, aztan az egeszet kiontottem 2 komponensu epoxival. Ugy tunik birja. Pedig ott nyaron pokol van, kotelezo a lampa.)
-
FőDudu
veterán
válasz
Nagya21
üzenetére
Ez marmar Citroen C4 magassag, ahol a levego szuro cserejehez eloszor le kell venni az ablaktorlot

-
FőDudu
veterán
válasz
jozsi252
üzenetére
Ugy baromsag ahogy van. Az elso hasznlatnal tiszta goz lesz minden.
Ha visszarakom, rogton ki is probalom, szoval teljesen mindegy szaraz volt-e elotte vagy sem. Egy vizzel oblito eszkozrol van szo, ami a csepttalcabol tovabb parolog felfele.
Nem kell mindent komolyan venni.
(nem ra akarlak beszelni, csak felesleges a fentebb leirtak miatt)
(talan a napi 1 kavet fozoknek talaltak ki, hogy ha nem hasznaljak akkor ne peneszedjen be - ha rendesen hasznaljatok (es nem csak nezitek), akkor (szerintem) nem erdemes ilyennel tolteni az idot.) -
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Medencehez vettem 12 liter 36%-os sosavat.
Abbol kicsi a lefolyo csobe es nem kell se mr muscle se csogoreny. -
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
A pogacsa vastagsaga nem fugg az orlo beallitasatol.
Az a kave erossegetol fugg - az hatarozza meg mennyi kavet daraljon bele az adott fozetbe.Nalam 3 fele lehetseges, meg meg az orolt kave amikor a tetejen toltod be a kavet (pl. decaf) aminel viszont fix merokanal van es annal tobbet nem szabad betolteni a leirasa szerint.
Ha allitod az orlot, akkor par kave erejeig a pogacsa vastagsaga valtozhat, mivel valami motor aram erosseget meros megoldassal csinalja a ledaralt mennyiseg mereset es utan allitja az orlesi folyamatot. Legalabbis ilyet irtak itt a nalam hozzaertobbek.
A pogacsat a dugattyu alatt elvo rugo nyomasa preseli ossze - ha az nincs kiakadva, akkor nem foglalkoznek a vastagsaggal.
En ma ontottem ki 1 teli tarolonyi pogacsat, nalunk nagyon szep vastagok keszulnek. De mi kb soha nem allitgatjuk az erosseget. Ott van harmason es csak a hosszat allitjuk (hogy mennyi viz menjen at rajta).
-
FőDudu
veterán
válasz
Rocker1
üzenetére
Szurobol en mindig jol kinyomkodom a levegot - kezzel az oldalat picit be lehet nyomni, igy amikor ala meritem egy edenyben, akkor addig csinalom amig mar nem jon belole buborek az oldalanak enyhe megnyomasara.
A masik fontos dolog: ezeket fel kell razni a behelyezes elott. Azaz a kibontas utan jol fel kell oket razni.
(nekem az egyik nem lett felrazva, az produkalt atfolyasi nehezseget).
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Szerintem nem. Vettem egy O gyuru keszletet. Igy nem kell kuldozgetni, hurcolaszni - magam meg tudom oldani a felmerulo gondot.
Volt vagy 10 Euro szallitassal egyutt.
Raadasul nalad peldaul a pipacso tomiteset a kozponti egyseg csereje nem oldja meg.Szoval duplan nem erdemes. Szerintem.
-
FőDudu
veterán
Kipucoltam a Lattego-t.
Eloszor kave olaj oldas, majd vizko mentesites, aztan Aquaclean csere, majd a belsejet is kipucoltam, ujra zsiroztam, stb.Most nem felejtettem el felrazni az Aquaclean szuro tartalmat, aztan jol be iz aztattam, kezzel kinyomkodva az utolso buborekot is.
Durva, hogy 2x kaveolaj oldas utan sem jon meg tiszta viz, ha lefozok egy daralt kaves beallitast. A teljes tisztitasi procedura utan, mar meg mernem inni a vizet amit kiad magabol. Az mar viztiszta, es nem sargas ahogyan az oldas utan.
-
FőDudu
veterán
válasz
vicces
üzenetére
Abba kar bele menni mennyire szerencsetlen a mai gyerekek nagy resze. ADHD-s, allergias, vagy egyeb orokletes/vele szuletett nyugje van. Ma mar az a ritkabb, ha szuletik egy 'egeszseges' amelyik ezektol mentes.
A civilizacio atka.
Szulokent kb atok egy olyan gyerek aki kezelhetetlen. (en szerencses voltam, de ismerek olyan szuloket akiknek mindenuk rament egy ilyen gyerekre. Hazassag, vagyon, egeszseg, csalad). -
FőDudu
veterán
válasz
vicces
üzenetére
en fognek egy lejart autos egeszsegugyi dobozbol egy csomag gezt, azt befujnam valami tisztito/fertotlenito szerrel, es vegig huznam a kifolyoban...
(akad itthon finom bovden is, ha nem menne magatol, akkor azzal tolnam vegig amig at nem jut)(ha durvabb kell, akkor akad 'forspan' is amit az ethernet kabel behuzasara hasznaltam.)
Pont ilyen miatt vettem lattegot - a tobbi gep tejhabositoja vagy bonyolult, vagy az a kis cso amit lehetetlen rendesen tisztitani. (en elhinnem, hogy a goz jo ilyesmire - az ISO auditor/Haccp expert felesegem meg kirohogott, szoval valoszinuleg jo nagy kamu a gozzel tisztitott tejszivo cso higienikussaga. Iparban nem nagyon hasznalnak ilyet - tejuzemben is elmossak a tejeket pasztorozo cuccokat (pedig ott ugye van goz meg ho meg minden keznel).
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
En meg inno akartam egy kavet, aztan olyan vilagosnak tunt.
Raneztem az orlore, a harmadik legnagyobb fokozaton allt.
Kiomtottem, majd a kovetkezo orleskor atallitottam mazodik legkisebbre. Azt is kiontottem, majd a harmadik mar jo lett.
Nem tudom elallitodott-e magatol, vagy valamelyik csaladtag allitotta at.
-
FőDudu
veterán
válasz
AMD Power
üzenetére
En nem sokat iszok - az itthon nem hasznalt Nespresso gepet bevittem az irodamba, de kb sosem hasznalom. Cegnel (vendeglatas) akadnak LaCimbali gepek, barista is van aki elkesziti, ha az nem lenne, akkor meg mindig ott az automatas amibe a fem dobozos Illy kavet boritja a kb naponta arra jaro kezeloje.
Tulsagosan jol e vagyok latva. Nekem a Nespresso gepben a Piros/fekete Corsini kave izlett - meg amit a kollegak rendelnek (valami piros kapszulas Nespresso - Talan Napoly vagy valami hasonlo neve van).
Itthon a Crema e Gusto megy a gepbe - nekunk az jott be.
En ugyis lattenak iszom mindet.Decafbol van ami nekem bejon - pl. a Lidl-ben kaphatro kek Bellarom Decaf. Ha epp nincsen masik itthon, akkor azt hoz a nejem. Este 6 utan mar csak decaf kavet iszunk.
-
FőDudu
veterán
válasz
vodrosjozsi
üzenetére
Plusz a Nespresso kapszulan van valami gumi gyuru, amit a mocskos Nestle termeszetesen szabadalmaztatott, igy a nespresso gepben a nem nespresso kapszulabol csak szar minoseg jon ki, mert nem zar rendesen a fozo ust.
-
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Cserekor rendesen kinyomkodtad belole a levegot?
A fala nem tul kemeny, en azt nyomogatva kimasszirozom belole a levego buborekokat - kulonben kb sosem fejezi be a cserekor kotelezo vizzel torteno feltoltest.
Lehet nalad marad benne nemi levego es ilyenkor jon elo.
(egyszer elfelejtettem felrazni az egyiket) -
FőDudu
veterán
Kostoltam, hogy nektek ne kelljen.
Annyira light, hogy kb dupla eszpresszot kell belole fozni, hogy legyen valami ize a szokasos tejeskavemnak. Megneztem, szep nagy a pogacsa, szoval egy izetlen valami.
Marad a szokasos Lavazza.
Ennel jobbat meg nem talaltam a mi felhasznalasi modunkra.
-
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A pipacsonel tuti van valami, tiszta vizkoves a kepen.

Csak az nem vilagos, hogy a kis tomitesek eresztenek at es a nem lathato reszen jon ki a viz a gep belsejebol, vagy a pipacsore csatlakozo fozo egyseg felol (mert mondjuk a kepen lathato 2 tomites serult a nem lathato reszeken).
Az en gepemben ezek vilagoskek tomitesek. Lehet az ujabb verzio, vagy nem tudom miert mas. Vilagoskek, mint az autos vilagban hasznalt turbo csovek.
En a biztonsag kedveert egy fultisztito palcikaval mindig jol kizsirozom a pipacsore meno feher tolcseres alkatresz belsejet. (majd lemossa az oblites az elelmiszer ipari zsilikonzsirt, nem attol fogok meghalni). Mindezt azert csinalom, mert valami hangosan cuppan a fozes befejezesevel - az vagy a nagy tomites lesz a fozo dugattyu tetejen, vagy itt ez a 2 tomites. Mas nem mozog a fozo egyseg atforgatasanal.
-
FőDudu
veterán
Akkor ahogy fentebb irtak, valoszinuleg a pipacso belsejeben levo 4 baros resz lesz a hibas.
Vedd ki a pipacsovet - de csak akkor, ha van kep felso reszen lathato 2 kicsi piros O gyurud, mert azokat ki kell majd cserelned, kulonben valoszinuleg ott fog folyni (mivel ez az egyik legfobb problema forras a Lattego gepeknel) . Ez a ket pici piros tomites a gepbe benezve nem lathato - sok esetben ezek pusztulnak el es azert ereszt.
A pipacso kivetele utan szed ki a belsejet - valoszinuleg ott lesz a hiba. Felult egy vizko darabra vagy hasonlo gondra tippelnek elsore. Ha nem a 2 kicsi piros, akkor valoszinuleg ez lesz a ludas. (biztosra vennem,, hogy nem zar. (a kiszedes utan belefujhatsz a kep tetejen levo kicsi csonk felol. Ha atereszt, akkor meg is van a hiba. (4 barral szerintem az emberi tudo nem tud fujni).
Nem vagyok szerelo, de a leirasodbol valami ilyesmire tippelnek.
Az en gepem par napja mult 1 eves, meg boven garis, de elore berendeltem egy ilyet (amikor meg akcioztak is, szoval valami fele ennyiert jott) mar vagy fel eve.
Fene se fogja szervizbe hurcolni ha csak egy O gyurut kell majd kicserelni.Az orolt kave betolto nyilasat is ki lehet pucolni alulrol, siman huzz egy reteg szilviat az ujjadra (
) es nyulj fel, piszkald ki az ott lathatoan osszegyult kaveport. -
FőDudu
veterán
Nekem Carraro kave van most a gepben. Ott az a gond, hogy vannak benne akkora szemek, ami konkretan nem fer bele az orlo gombaja melletti lukba (Philips Lattego).
Nem egyforma meretuek a kave babok benne.Neztem, hogy mi ez a fura hang, mintha uresben menne az orlo - erre utatja a nejem, hogy milyen meretes kave babok is vannak a tartalyban. Ugyhogy kezzel ra kellett segiteni, hogy szepen oda menjenek a kisebb szemek.
Nem baj, lassan elfogy a Carraro - tobbet nem veszunk ilyet.
Ma ugyis oliva bogyo szuret van a szomszedok egyik birtokan - fozott a nejem vagy 30 dupla eszpresszot egy termoszba (legalabb literes volt) - gondolta igy hamarabb meg lesznek, mintha a szomszed foz 4-5 kotyogosnyi kavet. (a minoseget nem tudom, remelem nem fujjognak majd). -
FőDudu
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Epp ezert zsenialis a Lattgo mukodese, ahol egy pici kamraban a goz altal felszivott tejet habositja, talan meg is fozi. Zsenialis.
Annyira zsenialis, mint a moszados aki robbano anyagot rakott az ellenseg kommunikacios eszkozeibe.
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nalam meg a nejem is forro vizet enged a lefozott eszpresszoba.
Kerdeztem miert nem iszik americano-t. "Az keseru, mert tovabb fozi a gep az adott mennyisegu kavet". Inkabb felhigitja forro vizzel.
Szoval itt tenyleg napi 1 tartaly at megy rajta, ebben biztos vagyok.
Mivel a vizko oldastol valoszinuleg nem lesz baja, en gyakrabban meg fogom csinalni - a koltsege minimalis (tan 1-1,5 Euro a DM-es hozza valo).
Nekem meg sosem kerte - amikor kevesebbet habositott, akkor csinaltam eloszor. Azota ez volt a harmadik.
Tomites keszletem mar van - nincs tervben, hogy gariba barhova elvigyem.
A lattego kancsot majd idovel kicsereljuk, azt felre tettek a szervizben. Csak erte kell menni. -
FőDudu
veterán
Visszaterve a Wessper szurokre.
Megejtettem az eves karbantartast. Eloszor kave olaj oldas, majd vizko mentesites, majd azutan szuro csere es szokasos havi mosogatas es ujra zsirzas. Kb 1 oras tortenet.
Wessper szuro ujonnan, vizzel feltoltve: 228g
Wessper szuro gepbol kiszedve, vizzel tele (ugyanugy ahogy a fenti): 200g.Azaz nem megtelik, hanem valami kifogy belole. Legalabbis nagyon ugy nez ki.
Ha valaki tudja mi tortenik, akkor irja le. (ha jol tudom ebben valami ion gyanta van).
Ha valakinek van affinitasa, merje le ugyanigy a Philips szurojet - aztan kiderul melyiknel jelentosebb a tomeg valtozas.
-
FőDudu
veterán
válasz
werszomjas
üzenetére
Akkor nem ertem a gondodat.
Azokkal - elvileg - olyan habot tudsz gozolni amilyet akarsz.Ha nem jo, akkor - mar bocsi a kifejezesert - te vagy bena

Majd a hozzaertok megszakertik, hogy pannerello vagy mifene fejre van szukseged - ehhez pont nem ertek.
Új hozzászólás Aktív témák
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 256GB 1 év garancia
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 64GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- ÚJ ELEKTROMOS ROLLER és EBIKE 2/3 ár alatt a és e-bike dobozban, 1 év gar.:
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB Green-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4264, 92% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest