Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
syler123
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nekem is van egy ilyen gépem, nekem már orrán száján folyik a víz
Az alján vízkőmentesítéskor konkrétan ömlött a víz. Meg ahol jönni kellene a víznek, az állítható adagolónál is folyik.
Nekem nem garis, elengedtem a gépet.Azt mondta a szerviz, hogy el van deformálódva a főzőegység, én semmit nem látok rajta, meg nem tudom mi köze van annak ahhoz, hogy mindenhonnan jön a víz ahonnan nem kellene...
-
z123456z
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Visszakaptam a gépet, kicserélték a pipacsovet és a központi egységen lévő ellendarabját is, valamint a nagy O gyűrűt is. Ugyanúgy folyik a tejes italoknál, állandóan törölgetem. A legszebb az egészben, hogy az átvételkor próba, és ott is láttam már ugyanezt a folyást. Kihívták a szerelőt, megnézte, azt mondta, hogy ez normális. Hiába mondtam, hogy másfél évig egy csepp víz nem volt alatta, szerinte az a nem normális. És azt sem tudta megmondani, hogy mi az az elem, ami itt nagyjából a kép közepén fönről lóg be egy picit. Azt tudom mozgatni, én arra gyanakszom. De a szerelő nem tudta. És a finomság is el volt állítva, valamint az eddiginél is hangosabb lett. Hogyan tovább?
( Nagyon sajnálnám a gépet, mert egy hétig a régi karost használtuk, és vagy megszoktuk ezt, vagy tényleg jobb, mindenesetre a philips kávéja sokkal jobban ízlik. Amúgy meg görbepalkót is lelőtték. Nem mondom, hogy pech, de ha ettől megválnék, rivelia lett volna. ) -
válasz
z123456z
üzenetére
Az ilyen kérdéseket egyébként miért nem a chatGPT-nek teszed fel fotóval? Tök jól meg tudja válaszolni.
Befotóztam neki a kommented:
Igen. A fotó és a leírás alapján tipikus Philips/Saeco konstrukciós „betegség” ez: a csepegő víz a főzőegység mögötti vagy melletti víz/gőz elvezetésből jön, és nem a tartályból vagy tálcából szivárog.
Néhány konkrét tipp:1. Leggyakoribb ok: a gőzszelep (steam valve) vagy annak O-gyűrűje elöregedett, illetve a szelep részben nyitva marad.
Ha a gépen a gőzcsap „szokásosan” kicsit nehezen zárható, vagy a gőzcső végét szokta „nyálazni”, akkor biztosan ez.
Ilyenkor a gőzszelep mögötti műanyag házban a kondenzvíz lassan lecsorog a burkolat alá — pont ahogy a képen.
2. Másik gyakori pont: a főzőegység és a leeresztő cső (drain valve) közti O-gyűrű.
Ha a főzőegység alatt nedves minden ciklus után, akkor ez a gumi már nem zár jól.
A javítás házilag is megoldható: a főzőegységet ki kell venni, a mögötte lévő gumigyűrűt (piros vagy fekete) szilikonzsírral bekenni vagy cserélni.
3. Ritkábban: a cseppvízcsatorna eldugul, és a víz „visszatorlódik” a burkolat közé.
Ezt egy vékony, hajlékony műanyag pálcával (pl. kábelszigetelőből) ki lehet pucolni a csepptálca mögött.
Mit tehetsz most:
Húzd ki a főzőegységet, tisztítsd meg, szárítsd ki, zsírozd újra a tömítéseket (szilikonzsír, nem WD-40).
Ellenőrizd a gőzcsap állapotát — ha mindig enyhén nyitva van, próbáld meg néhányszor teljesen elzárni/kinyitni, hátha csak leragadt.
Ha továbbra is szivárog, akkor a gőzszelep blokkot vagy drain szelepet érdemes cserélni — ezek kb. 4-6 000 Ft-os alkatrészek, YouTube-videó alapján 20 perc alatt házilag is cserélhetők.
Ha a garancia még él, érdemes szervizre bízni, mert a vízcsorgás hosszú távon oxidálja a belső fémrészeket és motorokat.
De ha lejárt, ez egy klasszikus, otthon orvosolható Philips-hiba. -
válasz
z123456z
üzenetére
Ezt személyesen lehetne a legjobban megallapitani. Valakinél a központi volt elrepedve, asszem a dugattyú résznél. Lehet az is hogy a kazán körül van a bibi.
Nálam az a pipacső folyt ami a központiba nyomja bele a vizet. Dupla gumigyűrű van rajta, egymás mellett és azok voltak szetkopva, mert sohasem szilikonoztam. Asszem 2 imbusz tartja.
Viszont már nekem nincs meg a gép és emlékezetből kicsit nehéz.
-
z123456z
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Én a gőzre gondolok, hogy ott lehet a bibi. Állandóan nyitva volt eddig az őrölt kávé betöltő fedele, de mostanában csukva van, párásodik is rendesen. És talán már az O gyűrük is csereérettek, az alsó pici az nem is annyira, de a felette lévő kék, nagyobb átmérőjű az lötyögősnek tűnik. Ez okozhatja vajon? Érdemes leszedni az egészet, és úgy cserélni, vagy ügyeskedni kell?
-
Jenne
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Szia!
Honnan rendelted ezt a Kimbot?
Mi most ezt isszuk: [link], még kb. 3 napra való van belőle, utána bontjuk a másik kimbo-delonghit [link] Ez utóbbi nem 100% arabica.
Én többnyire nem a 100% arabica kávékat kedvelem, de az elsőnek belinkelt kávé egész jó. Biztos, hogy fogok rendelni belőle, de megvárom milyen lesz a robusta-arbica delonghi keverék.
Karos 15 bar nyomású Krups főzőben főzzük, nem automatában...
-
Jenne
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Szia!
Valami gond lehet a rendszerrel, mert tegnap (vasárnap) délelőtt megrendeltem 2 x 1 kg ilyen Lavazzát, áruházi átvétellel, visszaigazolásban az volt, hogy átvehető aznap 11:29 órától...mivel úgy is mentem volna délután az Árkádba, gondoltam el is hozom rögtön. [kép]
Polcon nem volt kitéve csak a 6099Ft-os árcédula árválkodott az üres rekesz/polc előtt. Eladót kérdeztem, furán nézett rám. Elment rákérdezni, jött egy másikkal vissza, hogy nincs raktáron csak holnap azaz hétfőn nyitásra lesz belőle. Ma bement a feleségem érte, mert bankot is intézett, kávé sehol, a válasz az volt, hogy majd csak február 20-22 között lehet érte menni, akkor lesz csak majd átvehető.
-
-
Pá
addikt
válasz
z123456z
üzenetére
Köszi!
Dr. Szilikát: igen, kicsit ettől félek én is. Valószínűleg akkor csak évi 1-2x tablettázom, egybe kötve a nagyobb tisztítással, amikor amúgy is újra kenném a gyűrűket meg egyebeket.
Majd kávéolaj - vízkőoldás - újrakenés lesz a nagytakarító program évente 2x mondjuk. -
-
Kbali
nagyúr
válasz
z123456z
üzenetére
Nálam 6 centis a konyhapult (mondjuk nem IKEA-s).
Ez vastagabb - 12 mm -
z123456z
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Ja, és egy vízszűrő átlagosan 3 hónap. Nyílván függ néhány dologtól, de ezzel lehet számolni. Fog figyelmeztetni a vízkőmentesítésre.
FőDudu
Amúgy meg azért nem vettem, mert próbáltam hasonló dolgokat tenni a lábak alá, pár napig remekül működik, de azok a vékony lábak és a nagy súly annyira összetömörítik, hogy nem tudja tovább ellátni a feladatát. Tuti, hogy azt is összenyomná. 6mm-1cm alátétek ezek, nem hiszem, hogy sokáig bírnák.
-
MonRo
tag
válasz
z123456z
üzenetére
Kisebb, kompaktabb, mint a Philips 2221/40. Jobban meg van oldva a zaccürítése. Nem kell olyan nagy méretű tálcát mosogatni, igényesebb, tisztább a Rivelia megoldása (meg lehet alapvetően ez Delonghi jellemző, de más gépükkel nincs személyes tapasztalatom). A darálója is valamivel halkabb, de a szivattyúja sokkal csendesebb, meg nem rezonál az egész konyhapult.
A kávénak meg jobban kávé íze van (ugyanazzal: Lavazza crema e gusto), nem csak keserű. Persze a Philips-szel is finom volt, de most már érzem a különbséget, hogy lehet ez jobb is.
-
MonRo
tag
válasz
z123456z
üzenetére
A végén mégis csak a Rivelia lett. Mindene sokkal halkabb, mint a Philips 2221. (Annak nem csak a darálója, hanem a mechanikai zaja és a szivattyúja is ordított.) A Rivelia lényegesen komolyabb gép, persze nem is egy árkategória a kettő. Órákig molyoltam a beüzemelésével, de még kb a feléig értem. Nem bántam meg. Főztem vagy 6 kávét, már a zacc is összeállt. Érezhetően jobb az eszpresszó íze, pedig a filipszével is meg voltam elégedve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Nem a pipát, hanem a főzőegységen lévő hüvelyt szoktam kenni vattapálcikával. Főleg, amikor hanghatás, ropogás hallható a feltoláskor, vagy éppen feltapadt, amikor lecuppan, szintén jellegzetes, akadó hang kíséretében.
Hogy ennek a résznek a kenése hibát okozna, normális esetben az képtelenség, valami más miatt lehet. Állítólag ezeknél a Philips szériáknál már nem mindig pontos a pozicionálás, ami miatt esetleg féloldalasan kopnak be a gumigyűrűk.
A régi Saeco gépekhez képest, ahol még precízebben célba talált a pipa és a hüvely találkozása, mivel ott még szerkezetileg másképp volt megoldva, nem ilyen egybeöntött műagyagvázon alapult a gép.
-
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nem az all ferden, hanem az egesz orlo nincs rogzitve a gepben.
Lehet, hogy a rezges elnyeles erdekeben valami gumi agyban van es abba felulrol a fedel nyomja bele - a fedelet leveve az egesz megemelkedik es ferden kezd allni.Nem tudom normalis-e - mert ugye talaltam egy csavar feszket amiben nincs csavar.
A kepen felul levo csavar hely. Ott nem volt gyarilag semmi. Es alatta van egy csavar feszek ami nem hasznalt... Szoval vagy kihagytak, vagy nem tudom.Latszik, hogy az erosseg allitot a bordazott lukba barmilyen allasban be lehet tolni - igy ha a szetszedesnel nem jegyezte meg az ember, akkor valoba ossze lehet ugy rakni, hogy tok mast mutat.

-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nincs semmi gari matrica. Siman szet lehet szedni.
Most este nem ittam kavet, de en eleve tudtam, hogy hogyan kell szetszedni es milyen allasban volt az orlo amikor szetkaptam. Igy ugyanoda tettem vissza a beallito tekerentyut. Az orlohoz meg nem nyultam a szereles kozben.
Nem vagyok az a balfax aki szetszedi es maskepp rakja ossze.

Foztem vele 2 eszpresszot - mindketto jonak tunt. De este mar nem iszok ilyet.
(persze orles kozben kicsit allitottam a tekerentyun, hogy lassam a helyen van-e.) -
TheProb
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Én nemtom, lehet nem egy nyelvet beszélünk...
Megsértődésről nem tudok a részemről, az meg erősen megmosolyogtató, hogy te levezetésnek nevezed azt a cinikus és iróniával teletűzdelt kirohanást, amit írtál. Amit aztán még meg is kellett volna köszönjek...

(De látom ez a hsz sem lett sokkal különb hangvételű.
)Nem írtam olyat, hogy bármit is kizártam volna. Max azt próbáltam sugallni, hogy Delonghi nem lesz, mert azok drágák. Egyébként végig a Philips/Saeco páros között lamentáltam, szóval nem értelek. Szóval ha már nyomozást emlegetsz, akkor elég rosszul olvastál a "nyomokból".
Egyébként ezzel - a már említett - túltolt szarkazmussal pont azt éred el, hogy az ember nem tud komolyan venni és nem is tudja, hogy mit is akarsz kommunikálni. Bár ha ez a cél, akkor elérted célod. Bár ennek értelmét részemről nem értem.
-
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Garit semmiképp sem akarom kockáztatni, inkább akkor maradok az alapos öblítésnél. Esetleg annyival egészítem ki hogy puha sörtéjű fogkefével itt ott megkefézem.
Dr. Szilikát
Köszi a videót, tényleg nem nagy dolog ezeket megcsinálni. A fémszűrőről láttam videókat hogy mennyire el tud koszolódni, gondolom ha mást nem azt mindenképp érdemes kiszedni és megmosni alaposan?
Kövi szétszedésnél megpróbálom a fent említett puha sörtéjű fogkefét, aztán meglátom azzal mennyire tudom megtisztítani azokat a részeket amikhez annyira jól nem lehet hozzáférni.Nézegettem videókat a tisztítással kapcsolatban, és számomra még mindig nagyon durva hogy milyen penészes főzőegységek vannak.. És csodálkoznak hogy szar a kávénak az íze. Én meg azon agonizálok hogy itt ott marad a főzőegységen egy kis darálék vagy nem is tudom mi pontosan.
-
Jenne
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Ez van olcsóbban is. Ünnepek előtt bevásárláskor láttam is belőle az ecofamilyben. [link]
Testes, erős és krémes prémium nápolyi kávé, amely ideális eszpresszó kávéhoz. Prémium Robusta fajták finom választékából készült. A tiszta energia íze. Erős, krémes és ízletes egyszerre. Erős karaktere van, amely szinte varázslatos, mélyre ható, kellemes érzést kelt és feltölt energiával.Pörkölés: sötét
Intenzitás: 9/10
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
Ilyenkor várni kell vagy az aromát is erősebbre állítani, ami több őrleményt céloz meg.
Ha a gép gyengének érzékeli a tömörítést, legközelebb eggyel növeli az őrlési fordulatok számát (szervizdoksi --> 2 impulzus --> 1 fordulat, ha jól emlékszem). De bizonyára van egy korlát is. Ha túltömné a kamrát és megszorulna, azt is érzékeli, utána többet vesz vissza.Ha leggyengébb aromát (erősséget) állítasz be, érthető a vékonyabb pogácsa, viszont 13 mm alatt lesznek gondok, ha nem tölti ki rendesen a kamrát, csak lötty lesz.
Noha én régi Saeco gépnél mértem, de azonos típusú főzőegység, ami 13-18 mm között képes rugalmasan tömöríteni, elvileg ilyen határok között van a jó pogácsa.
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
A pogacsa vastagsaga nem fugg az orlo beallitasatol.
Az a kave erossegetol fugg - az hatarozza meg mennyi kavet daraljon bele az adott fozetbe.Nalam 3 fele lehetseges, meg meg az orolt kave amikor a tetejen toltod be a kavet (pl. decaf) aminel viszont fix merokanal van es annal tobbet nem szabad betolteni a leirasa szerint.
Ha allitod az orlot, akkor par kave erejeig a pogacsa vastagsaga valtozhat, mivel valami motor aram erosseget meros megoldassal csinalja a ledaralt mennyiseg mereset es utan allitja az orlesi folyamatot. Legalabbis ilyet irtak itt a nalam hozzaertobbek.
A pogacsat a dugattyu alatt elvo rugo nyomasa preseli ossze - ha az nincs kiakadva, akkor nem foglalkoznek a vastagsaggal.
En ma ontottem ki 1 teli tarolonyi pogacsat, nalunk nagyon szep vastagok keszulnek. De mi kb soha nem allitgatjuk az erosseget. Ott van harmason es csak a hosszat allitjuk (hogy mennyi viz menjen at rajta).
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Szerintem nem. Vettem egy O gyuru keszletet. Igy nem kell kuldozgetni, hurcolaszni - magam meg tudom oldani a felmerulo gondot.
Volt vagy 10 Euro szallitassal egyutt.
Raadasul nalad peldaul a pipacso tomiteset a kozponti egyseg csereje nem oldja meg.Szoval duplan nem erdemes. Szerintem.
-
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Köszi akkor megnyugodtam hogy minden rendben a géppel. Kávé mennyisége már szerintem nagyon közel van a beállított értékhez. Tejnél furcsálltam a beállított értéket, de utólag belegondolva durva lenne egy Lattehoz 2-3dl tej lenne elhasználva.
Veszek majd kávéolaj eltávolítót és hó vége fele le is nyomom a programot.
Géppel nagyon meg vagyok elégedve, jó döntés volt ezt venni. Reggelente kis termoszba a latte és útközben azt iszom kocsiba.
Durva hogy milyen különbségek vannak. Sok helyen 3000-es széria van drágábban mint ez az 55000-as széria. -
ToBeY
nagyúr
válasz
z123456z
üzenetére
Valóban az a tejhab nagyon fura,ennek nem így kéne kinéznie...
Nekem is Philips 5000 és átlag tejtől is tök szép a hab,de az aldis laktózmentestől meg azt fullos (legalábbis nekem az tetszik,ízlik a legjobban)btw: ajánlom a coffriends youtube csatornát nagyon profik a srácok és magyarul nyomják a kávés contentett!
-
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
A kávé mennyiség már nagyjából pontos, viszont a tej mennyisége ami ki van jelezve ml-ben, az nem azt jelenti hogy a gép annyi ml tejet használ el hanem a habbal együtt mennyi lesz a térfogat? Mert pl Latte-nál közel sem használ el annyi tejet amennyit beállítok. Ez nálad is így van?
Egy csomót keresgéltem a topicban hogy milyen kávét vegyek kipróbálásra, de egyelőre most ott tartok hogy Lavazza Oro, Lavazza Crema E Aroma, Alza kávé 100% arabica. Csak olyan hatalmas a választék hogy nehéz eldönteni mi legyen.
Amúgy ez az AVX Gold Blend 90% Arabica 10% Robusta nagyon jó döntés volt elsőre.ToBeY
Amúgy megnéztem a sima 1.5%-os UHT-nak 3.0g a fehérje tartalma, a Zselici-nek pedig 2.9g a fehérje tartalma.Cblacksmithc
Szerintem ilyen beállításra nincs lehetőség hogy milyen hab legyen. -
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Köszi mindenkinek a hozzászólást. Új nekünk ez az automatás dolog, pár napja lett meg ez a gép, és ismerkedünk vele. A hőfok közepesre van állítva, lehet ennek valami köze
hozzá esetleg?
Ez a reggeli első adag volt, akkor bontottam ki a tejet is. De próbálkozok akkor tovább. -
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Alapból 6-os fokozaton volt az őrlő, indítottam programot egymás után és 1-1 fokozattal lejjebb vettem. A kávé egy kicsit krémesebb állagú lett, plusz az íze is erősebb úgy érzem. Úgyhogy lehet ez a 4-es fokozat lesz a jó beállítás. De most nem nyúlok már hozzá az őrlőhöz, így teszteljük a programokat.
Latte Macchiato program volt kb a tökéletes Capuccino adag. De majd beáll a mennyiség ha nem akkor majd hozzá állítok hogy jó legyen. De egyelőre a 40ml Espresso tuti nem 40 hanem kevesebb.
Ízre viszont hibátlan lett az eredmény, jó volt elsőre ez az AVX-es kávé. Lehet kövinek a Lavazza Oro lesz vagy Pellini. -
jozsi252
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nekem ez is hibátlan amit tud, nem kell krémesebb sűrűbb. Főleg azért se mert nagyrészt Capuccino van csinálva, kisebb részben Espresso. Tejhab megy hozzá szinte mindig.
Media Marktban amúgy 205-re le volt akciózva ez a EP5541/50, ennyiért nem lehetett ott hagyni. Nagyon régóta tervben volt egy kv gép, és jól jött ez az akció.
A mennyiségen kívül más gond nincs vele de majd beáll az is. Most pl Capuccinónál 70ml-re raktam fel a kv mennyiségét, az lett egy jó adag. Finomat csinál nagyon.
Viszont szemes kv terén el vagyok veszve rendesen. Lavazza Oro sokan írják hogy finom, akkor az Alzás kávét is, Pellininek is van. Ki kell tapasztalni melyik jobb.Amúgy az őrlőt fokozatmentesen lehet állítani? Még nem állítottam rajta, de olyan 2 pöttyöt fogok szerintem. Vagy lehet érezni kis kattanást mikor egyet állítok rajta?

-
válasz
z123456z
üzenetére
136k egy 5ös szériás Philips gépért zseniális! Annyival tényleg nem jobb a De'Longhi, hogy magyarázza a dupla árat ahhoz az árhoz képest. Viszont az új Pico baristo gépek még ehhez képest lettek volna felárasak. Nyilván lövésem sincs, mit tud majd ez 5-6-12 év tükrében. A Saeco intuita gépem most ölték meg a kollégák a munkahelyemen. De szerintem egy alapos vízkő oldás azt is rendbe tenné. A Pico baristo is tovább szolgál hugoméknál. Nagyon szerettem mindkét Saeco gépet és mindkét tesóm Philips gépet használ. Eleinte tartottam is a De'Longhi géptől, de a hopper csere megvett. Van hozzá hideg habositó is, azt is vettem, és így összességében azt kell mondjam, nagyon bevált. A Saeco is profi kávét csinál, amíg karban van tartva. De elég, ha egyszer megfeszül a központi egység és akkor elkezdi csökkenteni a darálási időt... Az állandó szilikon kenés és a kattogó műanyag hang , a központi egység macerás pucolása nem hiányzik. Főleg az a két három kattanó műanyag hang, ami bekapcsolás során az egész családot felverte.
-
válasz
z123456z
üzenetére
Saeco intuita volt, majd 2019-től Saeco SM5478/10. Nem tudom, hogy mikor volt daráló frissítés a philips Saeco vonalon, de mindkét gépre igaz, hogy nem a daráló volt zavaróan hangos, hanem a központi egység műanyag kattogásai és a magas nyomású rendszer. Ehhez képest a De'Longhi sokkal halkabb, erre nem kel fel hajnalban a család. Azért nem is néztem mást 12 év alatt, mert alapvetően meg voltam elégedve a Saeco gépekkel. De a víztartály eltört és 5 év alatt a fehér gép sárga lett, így idejét láttam a cserére.. Pico baristo gép ugyan ezekkel a specifikációkkal majd 100e drágább lett volna, mint a De'Longhi. De örülök, hogy végül De'Longhi gépet vettem.
A hopper csere tényleg zseni, ahogy a bean on funkció is. És egész jól eltalálja a darálási és extrahálási beállítást.
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
En meg inno akartam egy kavet, aztan olyan vilagosnak tunt.
Raneztem az orlore, a harmadik legnagyobb fokozaton allt.
Kiomtottem, majd a kovetkezo orleskor atallitottam mazodik legkisebbre. Azt is kiontottem, majd a harmadik mar jo lett.
Nem tudom elallitodott-e magatol, vagy valamelyik csaladtag allitotta at.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
A pogácsa síkjai között a Krupsnál lehet némi ferdülés, mivel van egy természetes hajlása, feszülése rendszernek, ahogy nyomás alatt erőlködik.
A Saeco főzőegységnél nem annyira jellemző, de az is megfeszülhet éppen. Mellesleg miután a pogácsát lepréseli, utána ahogy jön a víznyomás, a kamra tágulását okozza, amitől az alsó dugattyúszár kinyomódik a rugó ellenében. Ez jól látható, amelyiknél működés is közben rá tudunk nézni, a biztonsági kapcsoló kiiktatása után.
Ilyenkor elvileg a pogácsa alatt egy vízréteg alakul ki, ami nyomja felfelé az őrleményt. Ahogy a nyomás megszűnik, az alsó dugattyú felugrik és ismét rászorít az őrleményre. Ennek lehet olyan eredménye, amikor a pogácsa alsó felülete nem teljesen sík, mert magán viseli az alatta örvénylő vízpárna nyomait.
Ha viszont túl kevés az őrlemény, a préselés sem hat rá, egy nagy kavarodás, lekvár lesz belőle. Ilyenkor általában nem valami jó a kávé minősége sem.
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Cserekor rendesen kinyomkodtad belole a levegot?
A fala nem tul kemeny, en azt nyomogatva kimasszirozom belole a levego buborekokat - kulonben kb sosem fejezi be a cserekor kotelezo vizzel torteno feltoltest.
Lehet nalad marad benne nemi levego es ilyenkor jon elo.
(egyszer elfelejtettem felrazni az egyiket) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
z123456z
üzenetére
A mai Saeco-Philips rendszerű gépek az őrlő fordulatait számolják Hall-szenzorral. Ha csökkented a szemcseméretet, kevésbé tölti ki a kamrát, azonos fordulat mellett.
Viszont figyeli a főzőegység motoráramát is, ami vékonyabb pogácsánál kevésbé erőlködik, ezért néhány ciklus alatt elkezdi növelni a beőrölt fordulatok számát, amitől vastagodni, illetve stabilizálódni kellene a pogácsának.
Mivel ez az öntanuló folyamat lassított, a beállítások változtatása vagy babcsere bezavarhat. Sőt, a főzőegység szorulása is megzavarhatja, hiszen félrevezeti a szoftvert. Ezért is kell kenni, vagy ellenőrizni, hogy simán járjon.
Ha egy ideig nem változtatsz semmit, akkor kellene stabilizálódnia.
-
FőDudu
veterán
válasz
z123456z
üzenetére
Nalam meg a nejem is forro vizet enged a lefozott eszpresszoba.
Kerdeztem miert nem iszik americano-t. "Az keseru, mert tovabb fozi a gep az adott mennyisegu kavet". Inkabb felhigitja forro vizzel.
Szoval itt tenyleg napi 1 tartaly at megy rajta, ebben biztos vagyok.
Mivel a vizko oldastol valoszinuleg nem lesz baja, en gyakrabban meg fogom csinalni - a koltsege minimalis (tan 1-1,5 Euro a DM-es hozza valo).
Nekem meg sosem kerte - amikor kevesebbet habositott, akkor csinaltam eloszor. Azota ez volt a harmadik.
Tomites keszletem mar van - nincs tervben, hogy gariba barhova elvigyem.
A lattego kancsot majd idovel kicsereljuk, azt felre tettek a szervizben. Csak erte kell menni. -
atala
addikt
válasz
z123456z
üzenetére
Egyébként nincs nagy jelentősége a szűrőnek sem. Maximum a kávé íze lesz más ha pl nincs szűrő benne, meg többször kell vízkőtleníteni.
Nekem a Philips előtt egy Jura volt, abba nem használtam szűrőt, tökéletesen ment. annyi, hogy kb 2 havonta vízkőtlenítettem.
Ott meg a vízkőoldóra ment el a pénz. Ezért a Philipsnél inkább szűrőt használok, anyagilag ugyan ott vagyok, de a kávénak is jobb íze lesz. -
atala
addikt
válasz
z123456z
üzenetére
Én ezt nem tapasztaltam. Megmértem a csapvizet (16nk) Megmértem az új wessper beszerelésekor, (0nk) majd 50%-nál, (4nk) és végül 0%-nál, (10 nk).
Ugyan ez a gyárival 0, 10, 16.Tehát a wesspernél még 0% kiírásakor is tudott lágyítani a vizen.
Dugulást én nem tapasztaltam.
De ha úgy biztosabbnak érzed, vedd a gyárit. Én nem adok ki annyi pénzt érte, amikor a mi vízkeménységünkhöz bőven jó a wessper is.Én inkább a gyárilag előírt (8 szűrő után) vízkőtlenitést keveslem.
Nálam ez 2 év lenne. Én inkább évenete vízkőtlenítek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Dell 5330 Latitude 13.3 FHD IPS Touch i5-1235U 4.4Ghz 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3408
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Ahogy látom, azért ezek már nem a belépőszinten vannak árban. Esetleg 100-150e Huf körül van valami alternatíva?
Az alján vízkőmentesítéskor konkrétan ömlött a víz. Meg ahol jönni kellene a víznek, az állítható adagolónál is folyik.

És amúgy kíváncsi lennék az ízére,hogy milyen.