Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hiányzik a gamer érzés
- Mi történik egy netes csalás után?
- Segway-Ninebot Kickscooter Max G30E II elektromos roller
- Gurulunk, WAZE?!
- A KOReader ebook olvasó program
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31391 üzenetére
Amikor kezdtem a vállalkozást, akkor a Kapex volt álmaim netovábbja. Évekig vágytam rá, és minden alkalommal megbabráltam az üzletben, ha ott jártam, és ki volt téve.
Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban kikupálódtam, és egyre kritikusabban vizsgáltam még a komoly gépeket is. Madmax81 elhintette bennem a hitet, hogy minden gérvágó kottyan. Megnéztem, a Kapex is. És meglepődtem, hogy a feleannyi áron kínált DeWalt nem kottyan akkorát.
Aztán megtudtam, hogy a Kapex-el járnak olykor úgy, hogy elállítódik. (És a Festool szakembere legyintett erre, mondván, azért van rajta állítási lehetőség, hogy vissza lehessen állítani.) A DeWalt nem állítódik el, azon nem ezért van állítási lehetőség, hanem azért, hogy üzembe helyezéskor be tudjuk kalibrálni.Azóta már nem vágyom Kapexre. Nem írom le, nem rossz gép. De a szememben a DeWalt jobb. Pillanatnyilag csak egy 702-esem van, amit igen olcsón vettem. Nem kihúzható, nem dönthető. De nem is kottyan semennyit se jó öt év intenzív használat után. És sosem állítódott el, mi több, új korában már kalibrálva volt, nem kellett babrálnom se vele. Nem cserélném el egy új Kapexre. Ha kihúzhatóra lesz igényem, akkor veszek 250-ért egy új DW-t.
Nem tudom, melyik gérvágót szerelték fel lámpával is? Tudtommal egyiken sincs.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31394 üzenetére
Ismétlem, nagyon jó gép a Kapex.
A világításról:
1 - Én nem szállok ki külső területre, a gépeb jól behatárolt kisebb területen mozog a műhelyben. Amióta fölé szereltem a plafonra egy 2x11W-os neon armatúrát, abszolút jól látok dolgozni vele - akár a tizedeket is érzékelem, pedig szemüveg nélkül lassan már a putzámat se látom.
2 - Flexi csövű lámpák ide épp nem igazán ideálisak szerintem, bár megoldható azzal is korrektül.
3 - Van viszont egy javaslatom: Vedd fel a kapcsolatot Barival. Ha együtt megtervezitek a Kapexra a világítást, ő szolid áron kivitelezi Neked jóféle ledsorokkal, amit egyedi elrendezésben ültet nyák-ra. Nekem az oszlopos fúróra épített egy fénykört, és a Makita szalagfűrészre elég extrém helyre egy másik mátrix panelt. Mindkettő el lett találva, bár utóbbit még azóta sem volt időm a helyére integrálni.
Szerintem a Kék Bosch gérvágók nagyon korrektek. (A zöldekről nem szeretek nyilatkozni.)
Személyes véleményem, hogy a gérvágók királya a DeWalt. Nem minden gépjük sikerült igazán jól (a 707-est például két perc babra után teljesen elvetettem (rossz rálátás a munkadarabra, és túlságosan erős rugóerő) - persze ez az árán is erőteljesen érződik), de általánosságban igaz, hogy sok igazán pontos és sokoldalú modelljük van. Nem vagyok DeWalt fan, van, amit ők is nagyon elcsesztek.
A Bosch GTS 10 XC ütőereje az én szememben a jó Bosch szervízháttér. Többnyire gyorsak, és szinte minden alkatrész hamar itt van, ráadásul szolidabb áron, mint a Makita, vagy a DeWalt. Habár egy eltalált gérvágóval az ember fia jó esetben évtizedekre el is felejtheti a szervizt.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31397 üzenetére
Bocsi, ezt benéztem. Összekevertem a GCM 10-el.
Nos, személyes tapasztalatom nincs vele. Megbíznék benne, meg merném venni - de ezzel mindenki másképp van, hogy hol az a pont ahonnan kockázatot vállal.
Pillanatnyilag Makita MLT 100-am van. Amire vettem, arra teljesen megfelel, de nem bíztatok senkit, hogy ilyet vegyen. Ebben az árkategóriában talán a Metebó TS 250-eség ajánlom még a figyelmedbe, tapasztalataim szerint az a Makitánál egy nagyon hosszú lépéssel jobb.
Tolósínt én a GTS 10-esen se látok. Már ha egyre gondolunk. Mert én tolószánra értem, de lehet, hogy Te meg a bemart két horonyra.Mdk01 be tud számolni a DeWalt körfűrészéről. Régóta gyilkolja, elégedett vele. Ráadásul az léptékkel könnyebben hordozható, mint a GTS 10 - szerintem. Csak jó drága.
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31401 üzenetére
Az MLT 100-hoz is kínálnak guruló, összecsukható állványt. Ilyen nélkül egyik gépet sem könnyű kocsiba tenni, mert mindnek megvan a súlya. És élőben, pláne kánikulában nyögni kell a megemeléséhez kicsikét. Kiszálláskor még elmegy, legfeljebb kiszívja az ember zsírját a tényleges munka elől. Hanem majd hazavonuláskor, halálfáradtan, esetleg sötétben betenni a kocsiba úgy, hogy ne is sérüljön, hát az néha egy kishalál.
Az MLT 100 legfőbb negatívumai:
Vékonyabb lap, vékonyabb hasítóék. Emiatt aztán a 3,2 széles lap nem is megy bele.
Barival nem tudtuk kalibrálni. Ha belőttük a 90°-ot, nem lett jó a 45°.
A hasítóék nem tűnik el a süllyesztőben, annak mindig ki kell állnia.
A steller csak egy pontos rögzül.
Tolószán szorulós, kotyogós, és nincs is jól szintben.A GTS videója elég meggyőző.
Egy dolog nem tetszik benne. Az egyik fogantyú a kihúzható asztalon van. Vajon hogyan fogja viselni a sín a gyakori emelgetést? A gurulós állvány a jobb választás, ráadásul, ha azzal mozgatod, nem is kell a fogantyúhoz érned szállításokkor, telepítésekkor.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31403 üzenetére
Ma délelőtt ragasztás közben az jutott eszembe, hogy nézd meg jobban a kék Bosch specifikációját! Nekem az általad linkelt videóban úgy tűnt, mint ha vékony lappal szerelték volna. Ez önmagában nem nagy baj, de lehet akár bosszantó is. Megmondom, miért? Az jó, hogy kevesebb a vágási veszteség, kevesebb a fűrészpor, csendesebb és könnyebb a vágás, ám egyfelől nyilván vékonyabb hasítóék is járatos bele, ami hajlékonyabb. No, és vékony ékkel a vastag lap nem jól muzsikál - tehát nem annyi az egész, hogy teszek rá vastagabb lapot. Aztán pl ha munka közben megkólintod véletlenből egy palló anyaggal, nyilván könnyebben fintul a lap.
És a következő tétel, hogy a Makita pl így oldotta meg, hogy gyengébb motor is elég legyen. Tehát ha felteszek rá egy 3,2-es lapot, a motort egyértelműen nem arra kalibrálták. Nekem sok apró babramunkám van, helyenként a 3mm-es horony jó lenne egy művelettel, így néha bosszant.
Szóval nézz utána, gondold át, és ha ennek tudatában is megfelel, akkor nem ér csalódás.Sokszor volt már szó itt a fórumon, hogy milyen igényes asztali körfűrészt érdemes venni? Többnyire az a válaszom ilyenkor, hogy ez még nem az a kategória, ahol nincs semmi kompromisszum. Sajnos Európában ilyen sovány a kínálat. Az USA piaca el van látva egy mieinknél már jóval igényesebb asztali gép kategóriával is. Egyedül a Metebónak tudok precíziós körfűrészéről - persze baromi drágán. És nem is ez vele a bajom, hanem az, hogy nagy babra a precíziós beállítgatás/átállítgatás, mindemellett kicsi a vágási terjedelem.
Tulajdonképpen sokan csalódnak kétszázezerért cserébe. Többet várnak. Amit a promó videók persze sugallnak is szépen. (Nézd csak meg a ződbosch-ét, feléled a kedved, hogy megvedd, mert úgy tűnik fasza.)
Magam is kocsányon lógatom a szemem, amikor egy lapszabászaton látom, hogy milyen könnyen és pontosan tudják beállítani a pontos méretet pillanatok alatt.
Ha ilyesmi gép lenne kicsiben...Több fa van, mint asztalos!
-
thomgrande
tag
válasz serfozotibi #31407 üzenetére
Az hogy a 3,2-es lapot nem bírja az szerintem badarság. Nekem egy Güde van és az is bírja. Hasító ék nélkül is lehet dolgozni szerintem, de ezt mindenki maga dönti el. Van egy másik megoldás is a hasító ék kiváltására. Esztergályos nem hiszem hogy csinál neked hasító éket. Egyéb forgácsoló szakember kéne hozzá. Esetleg megfelelő vastag lemezből lézerrel kivágatni.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
epmd
tag
válasz serfozotibi #31407 üzenetére
Akkor ez a gép bele is fér a jól csengő párszázezres árba [link].
-
lipido
senior tag
válasz serfozotibi #31411 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Esetleg más vkinek véleménye még?
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31424 üzenetére
Amire hivatkoztál 2:20-nál, azt nem találtam. Viszont levadásztam a képről, hogy ezzel a koronggal vágja a laminált lapot.
Ha megnézed az adattábláját, hát igen sovánka: 1,8 mm hordozón ülnek 2,5 mm-es lapkák.
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31426 üzenetére
Úgy néztem, hogy ez 3,2-es vágás. Szemre - ha a bútorlap 18-as.
Egyébként ha bútorlapot szabsz, nem kell félni, hogy nem bírja majd a motor. Egy 50-es tölgy, pláne akác vágásakor már más a helyzet.
Nem kell berosálnod, én nem azt írtam, hogy ha vékony a lap, akkor meg ne vedd. Csak akkor készülj fel, missz Lilli!
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #31428 üzenetére
Akkor vágáskor a fonáka mindig alul legyen (ott tud szaggatni) - akkor is, ha trapéz egyenes váltófogak vannak a lapon.
Ha készítesz bele pontosan a laphoz érő inzertet, nagyban javul a vágásképe a laminált felületnek.
[ Szerkesztve ]
-
yooccoo
aktív tag
válasz serfozotibi #31431 üzenetére
szerintem ha nem lapszabászatot indítasz, akkor vágásonként az a kis pluszmunka bele fog férni
merülővel, sín mellett meg ráadásul nem is nagy mutatvány -
thomgrande
tag
válasz serfozotibi #31431 üzenetére
Én utómunkával egy felsőmaróval szoktam tökéletes felületet kialakítani. Sokszor még a szabászatból elhozott anyagot is eltolom a felsőmaróval mert az elővágót néha szarul állítják be. Akkor az élfóliát nehéz fölrakni.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
thomgrande
tag
válasz serfozotibi #31434 üzenetére
Ötletnek nem rossz. Igaz lenne vele munka is.
[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz serfozotibi #31434 üzenetére
Tudsz merülőfűrésszel is keskeny anyagot vágni,csak a munkadarabot,és az ideiglenesen mellérakott anyagot(hogy felfeküdjön a sín) össze kell ragasztani ragasztószalaggal.Utána már tudsz szorítani az ideiglenes anyaghoz is,és nem csúszik el vágás közben a sín.
-
arvaiz69
csendes tag
válasz serfozotibi #31553 üzenetére
Szia!
Gratulálok a fűrészgépedhez! Milyen fűrészgép ez?
Üdv.: Zoli -
arvaiz69
csendes tag
válasz serfozotibi #31675 üzenetére
Szia!
Megnéztem a videót, valóban nagyon szuper fűrészgép. Sok szép dolgot alkoss vele!
Üdv.: Zoli -
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #32569 üzenetére
Épp tegnap vettem a Betomix-nál 250-es Freudot. Kérdezd őket mail-ban. Katalógust, ami az árakat is hozza, azt nem tudok. De ha írod nekik, hogy mit szeretnél, árat is mondanak.
A merülőt megkérdezem baritól máris telefonon - lehet, hogy Ő örülne neki.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Nem csak neked szól, illetva ha nem inged ne vedd magadra(és más sem) de már többen írták, hogy vettek körfűrészt vagy építettek stb és vennének egy jó lapot majd, hogy megtáltosodjon a gépsárkány.
Azt érdemes tudni mielőtt sokan elrohannak 10-20e pénzért venni egy kíváló fűrészlapot, hogy ha nem a célnak megfelelő lapot veszik akkor kidobott pénz lesz. Tehát nem csak abból áll a "jó lap" vásárlás, hogy Freud. -
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #32581 üzenetére
Érdeklődött Nálad Bari a merülőről. Olvastad? Habár lehet, hogy neki mégse lesz jó, ha nem 55-ös., mert a kisebbik Woodstar már megvan sínestől.
-
generatoros
tag
mekkora átmérőjü a fürészlap ebben a merülő fürészben? Lehet engem érdekelne.emailem publikus és oda is írhatsz
-
lipido
senior tag
válasz serfozotibi #32587 üzenetére
Én írtam Neked privátot is... azt sem láttad?
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #32587 üzenetére
Privátot küldött Neked egy SMS üzenete szerint.
-
Haugland
aktív tag
<serfozotibi>
megvan még a fűrész vagy már elment? Írtam én is egy privát üzenetet ezzel kapcsolatban. -
thomgrande
tag
válasz serfozotibi #32683 üzenetére
A csak mágnesesből húzásra persze hogy kiakad. A rögzítősből nekem még soha nem akadt ki.
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #32683 üzenetére
Rendszere válogatja.
Történt egyszer, hogy amikor a Festool piacra dobta a CXS-t, kb akkor jelent meg a DeWalt DCD 710-ese is. Mindkettőre rá voltam rezegve, pici, könnyű gépet kerestem. Épp egy Festool bemutatóba botlottam bele a Nati bázisba igyekezvén. Naná, hogy belassítottam. Ekkor jól megbabráltam a CXS-t. Igen nagyon tetszett, mai napig szerelmes vagyok bele. Megjegyeztem a bajszom alatt, hogy ha ez tokmányos gép lenne, mint a DeWalt konkurencia, már jönne is haza velem. (Nem volt túl sokkal drágább, akkor még ötvenezerrel indította a DeWalt a DCD 710 árát (1,3 (!) Ah akkukkal), a CXS pedig valami netto 70 volt talán, és a különbség több, mint meggyőző volt.) A Festool képviselő (valószínűleg Jocónak most kollégája) már mutatta is, hogy ad hozzá fúrószárat, gyári Festoolt. Megörültem neki, mondtam, muti gyorsan! Haláli központos volt, sehol semmi nem kotyogott, nem lötyögött. Úgy állt a gépben a bit, mint a mesében. De abban épp 2 mm-es fúró nem volt, ami miatt hajkurásztam könnyű pici gépet. (El is búcsúztam, végül DCD 710-esem lett.) Na, ez (mármint a CXS) pontos volt, és nem jött ki a bit a helyéről a fúró kihúzásakor, csak ha én azt direkt akartam.
Nem sokkal később jártam egy kereskedésben, ahol Festoolt is forgalmaznak (Betomix). Az eladó benyúlt a fiókba, és ideadott nekem két db kettes átmérőjű, bitbefogású Bosch fúrót bontatlan, eredeti csomagolásban azzal, hogy ezt a Festool képviselője küldte nekem ajándékba. Nem akartam elfogadni, de erősködtek, hogy ez a cég ajándéka, és nem engedték kifizetni.
Otthon kipróbáltam, ha már így sikerült a házhoz ilyen is. Befogtam a metamó bites behajtómba, és próbáltam fúrni vele. Hallottam, vagyis inkább éreztem, ahogy finoman, de darál a bit a fészkében munka közben. (Pedig csak egy vékonka kettes, két és feles (?) fúrószár volt - azt se mondhatja ember, hogy azé', mer' nyomtam, mint süket a csengőt.) Félretettem hát - azóta is félre van téve - és megjegyeztem magamban:
Hiába Bosch, hiába matebó, nem Festo egyik se. De lehet, hogy ez a bit a CXS-ben is hamisul danolna. És a Festool bitje sem mutatna semmi extravaganciát a metebómban.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #32750 üzenetére
Ollóscsapozás:
Tulajdonképpen ezek a pici szalagfűrészek kis rádiuszok, görbék vágására keltek életre, a gyakorlatban 2-3 cm vastag fák alakításához. Hiába befér a specifikáció szerint alá mondjuk a 80-as deszka élére állítva, még ha el is vágják ezek a kis gépek, nem igazán fog szépre sikeredni az ollóscsap, és igen lassú lesz így a haladás.
Hanem az ollóscsaphoz ajánlom figyelmedbe a Mathias Wandel tenon jig-jét. Nézd ezt az öt videót végig. Ha felkelti az érdeklődésedet, a korrekt tervrajzot pontos méretekkel meg lehet venni úgy tíz dolcsi körül. És nagyon korrekt dokumentáció. Jómagam most építettem meg, és a mölötöszázra adaftáltam. Így is kellő pontosságot tudok vele elérni, pedig, mint írtam volt, ez a Makita nem is kicsikét félrehord. Ha ezt a jóféle körfűrészedre teszed, igen egyszerűen, gyorsan, és nagyon pontosan tudsz vele ollóscsapokat készíteni. Határt csak a plafon fog szabni, mert ha nem vagy a szabad ég alatt, akkor legfeljebb olyan magos deszka/léc bütüjébe tudsz vele vágni, ami még elfér a plafon alatt.
Ha megnézed a videót, Mathias az egyik ollóscsap készítésekor bemutatja, hogy hat századdal vastagabbra sikerült a csap a tervezettnél, és egy fogásból sikerrel századpontosra igazítja egyetlen tolással úgy, hogy előtte kivette a leszorított anyagot megmérni, majd visszaszorította.Ha mindenképp szeretnél hordozható szalagfűrészt, akkor inkább keress egy használt régi metebót (De nem a BAS 260-at - azt a ligno-n megbabráltam, és nagyon lehangoló volt, amit tapasztaltam.), hanem egy régebbi gömbölyű formájút, vagy egy használt kicsi DeWaltot.
Ha nem fontos, hogy hordozható legyen, akkor javaslom a Makita LBF 1200-at, ami már valóban príma ollóscsapozásra, és még ezer más dologra is. Ez vagy 80 Kg, nem nagyon tudod hordozni, hiába van alatta kerék.Ha valaki, aki szalagfűrészt keres, és komoly munkára szánja, akkor azt szoktam mondani, hogy ha kicsi elég, akkor legyen ez a Makita, ha nagyobb kellene, akkor Hammer N4400, vagy attól felfele a Feldertől - semmi mást. Nekem pl nem tetszik sem a DeWalt, sem a matabó 300-as szalagfűrésze. De ha a kettő közül választhatnék csupán, akkor nem a DeWalt.
Amit a linkelt gépek méretéről mondtál, az nem áll a lábán. Igaz, kicsi mindkettő, de nem mindegy, mennyire kicsi. Ha megnézed a specifikációt, akkor az egyik szalaghossza 1400 körül lehet, a másiké 1700 körül. Látszólag nüansz, a valóságban centikkel nő a vágásterjedelem két dimenzióban is a három közül, a szalag élettartama pedig a szalaghossz nagyságával exponenciálisan javul.
-
python1
veterán
válasz serfozotibi #33241 üzenetére
Köszönöm!
Igen,sokat segítettél!Pont ezeket nézegettem vagyis,hogy mi a különbség a kétfajta között,és pont arra a technikai megoldású kompresszora tettem le a voksomat amit javasoltál.De legalább megerősítettél a döntésemben.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz serfozotibi #33243 üzenetére
Már csak a teljesítmény/méretet kellene megtalálni.
-
python1
veterán
válasz serfozotibi #33245 üzenetére
Felső keret 100-150 ezer lenne,találtam 50l-es tartállyal jó árban,de félek,hogy az kevés lesz nekem.
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #33294 üzenetére
Igen, ha jó a lap is, gép is, akkor ez a Tesa szalag is hozhat jó eredményt. De van ilyen takarószalag többféle minőségben is. A festők azt szeretik, amelyik nem ragad nagyon, és nem tépi vissza a diszperzitet. Ide pedig épp olyan kell (a szélesebbikből), amit a festők nem szeretnek. És jkól rá kell simítani a bútorlapra, hogy minél jobban fogjon. A TESA tesa a jó emlékeim szerint.
-
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #33330 üzenetére
Javaslom, keresd meg priviben Barit! Nekem több ledvilágítást is épített (az oszlopos fúróra applikált ledkörről akkoriban fotókkal is beszámoltam itt), és nagyon jól jártam vele.
Kapex:
Nem nagyon illik egy Festool alkotást negatívan bírálni, mert nem tolonganak a piacon olyan konkurenciái, ami ha nem is jobb, de legalább utoléri. A Kapexet valamikor kiszemeltem magamnak olyan elhatározással, hogy egy napon az enyém lesz. Aztán letettem róla. Mert nem igazán győzött meg több tekintetben sem, és egyik sem a világítás hiánya volt - habár egyet értek azzal, hogy félmillióból belepréselhettek volna valami viharlámpa félét legalább.
Most történt néhány órája, hogy egy olyan üzemben jártam, ahol volt két jókora Kapex. Persze, meg kellett babrálnom, nem sikerült szenvtelennek lennem mellette. Mindkettő napi használatban van. Átnéztem, hogy mit tesz a Kapex-al a tartós frontszolgálat. Lehangolt lettem. Eléggé lógott-lötyögött. Kérdeztem, hogy mióta muzsikálnak? Úgy öt éve - jött a válasz. De ez idő alatt mindkettő motorja megégett. Az egyik szerencsére garanciában.
Hmm.
Jelek szerint vissza kellene térniük erre a Kapex dologra az egyébként kiváló fejlesztőcsapatnak.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #33341 üzenetére
"szóval szerintem legfeljebb elvben tud segíteni"
Elkészíti, elpostázza. De nem akarok tolakodni.
Éppen azt a matabót nézted ki magadnak, amit kiveséztünk itt a fórumon többen is. Valaki találóan így fogalmazott: "Tört volna el a kezem, amikor hazavittem". Magam is birtokolok egy ilyet. Túl azon, hogy két egyforma vágásra már új korában sem volt képes, többet van javítva, mint használva. Szóval ha veszel a teszkóban egy gazdaságost, akkor legalább azt kapod a pénzedért, amire számítottál.
Állítólag az újabbakon már módosítottak, ennek ellenére én nem mernék beruházni rá.A kombók közül ilyen rendszerűt választva nem ütközöl a leírt rálátási problémákba.
-
Haugland
aktív tag
válasz serfozotibi #33663 üzenetére
Koszonom a visszajelzest!
A nagy gep (bosch gks85s) talpa szerencsere cserelheto igy akkor lehet, hogy egy rozsdamentes lemezre atteszem es bejelolom rajta a parhuzamost aztan levagatom valahol. (Nemtudom, hogy egy gyari talp csere megoldana ezt a hibat vagy sem, vagy ez a dolog beallithato-e valahogy)Masik kerdes: ha a 230as lap helyett felteszek egy 210 vagy 190 es lapot, akkor azzal a pontossag fele fogom modositani a gep tulajdonsagait?
Bar azzal a keruleti sebesseget csokkentenem, ami meg gondolom a vagaskepen rontana valamennyit... Szoval a kerdes, hogy vajon megeri-e a lapot kissebbre cserelni ha pontos munkahoz szeretnem hasznalni? (Fenyo, de inkabb nyir retegelt lemez darabolasara)u.i.: a gep egyebkent az usa-ban keszult es tok meglepo volt, hogy a melysegjelzo skalan kulonbozo lapmeretek (230/210/190) is fel van tuntetve...innen vettem a batorsagot a mas meretu lappal kapcsolatban...
u.i.: a Makita Mforce lapjarol mi a velemenyetek, aminek az a 'specialis' "M" kikepzesu foga van?? Joval olcsobb mint a hasonlo specifikacioju Freud Annyival rosszabb is?
-
Gabika75
csendes tag
válasz serfozotibi #33679 üzenetére
Köszönöm a választ. Öszintén megvallom, inkább kifizetem a drágábbat mert csalódtam már ezekben az "olcsóbb" gépekben, akkor is ha soha nem jön vissza az ára. A makita, kék bosch kb.130-140e között a kisebbik festool 160e körül van, az még beleférne.
Esetleg érdemes lenne megvárnom a vásárlással a lignonovumot? Hátha valami jó kedvezménybe belefut az ember fia.MI vagyunk a lovagok akik azt mondják:NÍÍÍÍÍÍ !!!
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #33679 üzenetére
Azért ezt én nem nevezném belépőszintnek. Belépőszint az, ami már tudja az alapokat stabilan. Az alaptudás rendben is lenne, ha elnézőek vagyunk, ám a stabilitás már nem megy neki. Nem úszik simán, lefordul a sínről, nincs szervizháttér, nem cserélhető a sín gumizása, nincs rajta kiszakadásgátló, a sín hol homorú, hol domború - és nem sorolom hosszabban. De jobb vele dolgozni, mint egy barkács kézi körfűrésszel vonalzó mellett.
-
yooccoo
aktív tag
válasz serfozotibi #33678 üzenetére
bevált a szegező?
-
yooccoo
aktív tag
válasz serfozotibi #33704 üzenetére
azért kérdem, mert Makitát adtunk már el (illetve próbáltunk eladni ) és nincsenek vele megelégedve
-
generatoros
tag
válasz serfozotibi #33704 üzenetére
Köszi a felajánlott segítséget! Köszönöm a részletes írásod. A fűrészlap merőleges az asztalhoz képest. Az asztal szélesítő is rögzítve van. A steller is könnyen gurul jobbra, balra. Amit észrevettem az az, hogy a steller asztalhoz képest nem áll derékszögben, vagyis ha a balkezemmel nyomom a sinhez akkor jobbra nyit, ha a jobb kezemmel nyomom a sínhez akkor balra nyít, vagyis zár, a fűrészlaphoz képest. Ezekután levettem a stellert és úgy tettem az asztalra, hogy lássam azt a felfekvő felületet amivel a vezetősínen nyugszik. Nem találtam felületet, hanem 4 db kb 4mm széles és 15mm hosszú gépi úton megmunkált valamit, amellyek szépen egy síkban vannak, tehát nem billeg amikor a sínen felfekszik. Ezzel a 4 db valamivel derékszöget bezáró másik oldalon, ami a sín függőleges oldalához fekszik szintén van 4db az elöbb leírthoz hasonló felfekvő rész. A bibi most jön mert ha felfektetek rájuk egy acél vonalzót akkor csak a két középsőre ül, a két szélső és a vonalzó között hézag van ( kb 1-2 tized mm). EZ LEHET A GOND?
-
Because
őstag
válasz serfozotibi #33758 üzenetére
van itthon dekopírfűrész. viszont megnéztem ezeket a körfűrészeket, félelmetes
amit még dobott az kisebb merülőfűrész, olyat esetleg bevállalnék -
generatoros
tag
válasz serfozotibi #33796 üzenetére
Szia Tibi! Nem ismerem ezt a gépet, de nem lehet az, hogy a motor tengelye és a fűrészlap tengelye nem ua és fogaskerekek továbbítják a hajtást, a kettő együtt meg már túl hangos.
-
Soká
senior tag
"vajon miért nem indukciós motort raktak bele?"
Bár nem értek a motorokhoz, de igen, a méret és súly miatt. Egészen más konstrukciót igényelne egy nagyobb tömegű és nagyobb méretű körfűrész. Ez ugyebár a szállítható kategória és itt számít minden kg.
Az az igazság, hogy szerintem lenne kereslet az úgymond szállítható kategóriájú körfűrészekből olyanra, amely látszólag ez a kategória, de mégis azoknak optimalizálták, akik - jobb híján - fix felhasználásra szánják. Ilyen a hobbisták többsége és ilyen pár kisebb, modellező jellegű műhely. Tehát nincs hely, nincs 400V, nincs pénz öntvény gépre, de jól jönne egy használható, könnyített gép.
Emlékeim szerint ebben indukciós motor van, de lehet, hogy tévedek... és csak az ácsipari darabok indukciósak.
http://technorollshop.hu/einhell_rt_cc_315_u_formavago_asztali_korfuresz
És ez már 70kg.Közben magamra leltem
-
generatoros
tag
válasz serfozotibi #33799 üzenetére
A metabo ts 250 nekem is nagyon hangos. Szétszedni nem akarom ,ezért azt a próbát tettem , hogy nem csatlakoztatva áramforráshoz, kézzel lassan forgatva a fűrésztárcsát olyan érzés volt mintha egy halk kattanás lenne hallható. Ezt annak tudtam be hogy fogaskerékpár közötti hézag adhat ilyen hangot. De ez csak egy feltételezés.
-
aszamóca
aktív tag
Jól gondolod. A kommutátoros motort azért alkalmazzák, mert kisebb a térfogatuk, és emellett nagyobb nyomatékkal rendelkeznek az aszinkron motoroknál. Egy segédfázisos aszinkron motort egy fázisról üzemeltetve pl. a három fázishoz képest az indítónyomaték 25%, míg az üzemi 75% körül alakul.
Ezen előnyök mellett a hátrányai a szénkefék-kommutátor súrlódásából adódó kopás, ill. a zajosság.
Az GTS-10XC ráadásul fogaskerék-áttételt is tartalmaz, ami tovább növeli a zajt, ill. a szervizigényt.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
thyeby
őstag
"Egy dolog nem teljesen világos, hogy vajon miért nem indukciós motort raktak bele?"
Igen, ezen régebben magam is elgondolkodtam. Az indukciós motorok csendesek, gondozásmentesek. Arra jutottam, hogy valószínűleg a mérete miatt. Ugyanis egy ilyen erős egyfázisú indukciós motornak egyfelől komoly súlya, másfelől komoly terjedelme van. No, meg annak a hűtésére is jobban oda kell figyelni - habár azt nem túl bonyolult megoldani.
Szóval ez a kategória arra hajaz, hogy mobil legyen a fűrészasztal, ne legyen már az üzletben ijesztő, hogy mekkora gép, és milyen nehéz.
Az erőbeli különségek nem igazán játszanak szerepet, hiszen tervezhető bármilyen erős indukciós motor egy fázisra - nyilván a kondenzátoros okoskodás miatt el fog maradni a kraft, valamint a hatásfok egy ugyanakkora három fázisútól.
A Makita szalagfűrészemet egy kb 800W-os egyfázisú indukciós motor tartja lendületben. Hoz minden elvárást, de szemmel láthatóan bazi nagy motor. Már aköré sem lehetne azt a csinos asztali körfűrészedet takarosan megépíteni, és ismétlem, még egy Kw-nál sem tartunk.Abban egyet értünk, hogy a Festool sytainerek átgondoltabbak, mint a konkurenciáké, de nem mindenhez adtak ám olyan kényelmes boxot, mint a merülőhöz. A Domino-t például átgondoltan kell helyre pakolnom, és kell olykor csikicsukiznom, hogy szépen záródjon. Igaz, egy porszívó cső darabot is belezsúfoltam, és ott tartom a marókéseket is, nem a tiplis dobozban, mert így csak egy koffert kell nyitogatnom munka közben.
Azmiatt magam is fújtattam már jóegypárszor, hogy mi a csudát keres egy ipari használatra szánt drága gépen egy merev műanyag kábel, ami hidegben teljesen használhatatlanná teszi olykor a gépet. Én is lecserélek élből mindent gumikábelra, ha nem azzal kapom meg az üzletben.
A nem system rendszerű kofferekkel a fő bajom nem is az, hogy nehéz a kábelt visszatenni bele. Varga Lacitól tanultam el, hogy egy okos tépőzáras csíkkal körbetekerve jól egyben marad minden elrakott kábel. Hanem az bosszant fenemód, hogy (vegyük pl a hetvenezer forintos DW dekopírt) csak úgy lehet abba a fene kofferba visszaédesgetni, hogy tőben törik a kábel. Ha gumi az a kábel, akkor is nagyon zavar, hogy meg van törve.
Egyébként a Festool száz dologra kiterjedő figyelmessége nevelt arra, hogy minden kábelt szépen karikába rendezve teszek a helyére, nem csak a Festool gépekét. És így öröm dolgozni , hogy nem gyűrődik, akad mindenbe, hanem szépen követ mindenhova.Több fa van, mint asztalos!
-
Soká
senior tag
válasz serfozotibi #33801 üzenetére
"Nemtudom pontosan mire gondolsz a "használható könnyített gép" kapcsán, de tulajdonképp ez a Bosch szerintem fedi azt a kategóriát"
Nem, nem erre gondoltam. A Te kék Boschod, az én Metabóm, a nagyobb (vagyis drágább) Makita a "sima" hordozható kategória. Arra lett kitalálva, ami ennek a videónak az elején is látható. Egyértelmű, hogy a Metabo kimondottan ezt a hordozhatóságot fejlesztette a TS 254-nél az elődhöz képest.
Amire én gondoltam, az az Einhell-féle formatizáló gép. Vagyis nem egy ember által felkapható, autóba könnyen betehető gépről van szó, csak egy olyanról, ami a kerekek segítségével műhelyen belül könnyen mozgatható. Egy 60-80kg-os gép még nem szürkeöntvény vázú , de azért már stabilabb, mint egy 30kg-os.
Mondom, szerintem van arra igény, hogy nem kell hordozhatónak lenni, de azért mozdítható legyen, ha kell. Egy 120kg-os gépet már nem nevezek mozdíthatónak, bár nyilván az is tologatható, ha kerekek vannak alatta.De vannak egyébként öszvér megoldások, ez a bernardo például ez a 70kg-os kategória, de van egy kis szürkeöntvény asztal, kis fűrészlappal (200mm) és egy kis teljesítményű indukciós motorral. Vagy ez, ami gyakorlatilag csak a dobozolásban különbözik.
-
aszamóca
aktív tag
válasz serfozotibi #33814 üzenetére
Ártani nem árt, ha rendesen megcsinálod. Csak a túlzott mennyiségű zsírbevitelt kell kerülni. A forgórész tengelyvégénitt látható a fogkiképzés, ami a 88-as r.számú fogaskereket hajtja meg.
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
thyeby
őstag
válasz serfozotibi #33814 üzenetére
Ahogyan a flexet, minden egyéb gépet érdemes időnként átzsírozni ott, ahol a gyártó is zsírt használ.
Hiába van az, hogy ezek a kopó alkatrészek többnyire zárt térben vannak, és nem veszítik el a zsírt, ha jó a tömítés. A zsír idővel egyre jobban kikeményedik. Bari tanított meg erre. A dekopírom ismét csendes táltossá vált, miután kezelésbe vette. Mi több, az indikátorórám is azért rakoncátlankodott, mert kemény volt a zsír benne.
Vannak azonban olyan csúszófelületek, ahova nem való zsírt tenni. Ilyen pl a kombinált gyalugépem négy emelőorsója. Csúszást segítő gondoskodásomat azzal hálálta meg, hogy munka közben elállítódott mindaddig, míg ki nem kopott a műszerolaj róla.Több fa van, mint asztalos!
-
aszamóca
aktív tag
válasz serfozotibi #33819 üzenetére
A hajóműházban a túlzott mennyiségű kenőzsírbevitel miatt, a fogaskerekek közül nem tud távozni, és ezért feleslegesen terheli, lefogja a gépet, másrészről felforrósodik, megolvad, elhasználódik.
Tapasztaltam ilyet sarokcsiszolónál.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Robotporszívók
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Napelem
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest