Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46334 üzenetére
Nem merek addig semmit válaszolni, amíg nem tudom, csak sejtem:
Szóbanforgó méretek okés, de bútorlap, vagy tömör fa?Több fa van, mint asztalos!
-
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #46337 üzenetére
Szia, és Neked is Boldog Karácsonyt!
Bocsánat, de nem teljesen világos némely összefüggés a történetedben:
"A tömör fa valószínűtlen anyag, de járható ha a tolási sebesség erősen lelassul?"
Hmm?? Tömörfát IS vághatsz a felsorolt fűrészekkel, pont. Nyilván a megfelelő fűrészlappal - hosszvágásra hosszvágót, keresztvágásra keresztvágót. Bár mind a kettővel lehet mind a kétféle vágást csinálni, de nem véletlenül találták ki őket. Szóval ha a valószínűtlent azért írtad, mert nem akarod használni, akkor OK, az a te választásod. De fűrészelni azt is lehet ezekkel
Nade, ha jól értem a történet egészét: csinálnál munkákat, leginkább bútorlapból/MDF-ből, de a képletből kivonnád a lapszabászatokat (én nem tudom mi az a méret amit nem vágnak le, de ha jól tudom íves vágást is vállal jónéhány, nemcsk X x Y méretű téglalapokat, nyilván jó pénzért)
Tehát megveszed a bútorlap táblát, mondjuk egy ilyet. Vagy egy MDF táblát, mondjuk ilyet. Az egyik 95 kiló, a másik "csak" 71. Én megpróbálom elképzelni az első vágást, ahogy ráteszed ezeket a súlyokat ARRA a Bernardora. Aztán végig pontosan a vezetőnek tolva tolod őket. Szó szerint nehéz elképzelni Legalábbis pár méternyi saját gyártású etető- és fogadóasztal nélkül. Állványos görgők sztem felejtősek ilyen súlyú táblánál (vagy nem? többiek?)
Ha nem ruházol be egy jó többmillás (használtan lehet hogy olcsóbban is hozzájutnál) lapszabász táblafelosztóra, mint azt a lapszabászatok teszik, akkor marad - szerintem - a merülőfűrész. És akkor abból már egy jobbfajta - ha "pénzes" (valami megtérülésről írtál) munkákat akarsz vele csinálni, ne ezen spórolj. Annak fényében főleg ne, hogy belinkeltél egy 330K HUF-os asztali fűrészt, meg vennél egy szintén nem olcsó dekopírt. Akkor ne az egész terved legfontosabb komponensét alapozd egy barkácskat alsó vonalára. Szerintem
Én magam egy Makitát használok (SP6000J), és nagyon szeretem. Járt hozzá alapból egy 1.4m-es sín, meg vettem hozzá egy 1.9m-est meg egy ilyen síntoldót. Neked egy olyan csomagot javallanék, ami jó egy bútorlap tábla hosszvágására síntoldás nélkül is:
A sínrögzítő néha nagyon hasznos szolga. Nem feltétlen egy 3m-es vágáshoz, mert ezek a sínek a tapadócsíkok miatt nagyon szépen a helyükön maradnak. Nekem nagyon jól jött pl öcsémnél mikor lépcsőt burkoltam, egy ilyen vágásnál. De szinte az összes rövid keresztvágásnál használtam, mert fontos volt a nagyon pontos vágás. Szóval sztem ezt ne hagyd ki a csomagból. Jó sokszor, az esetek többségében nem fog kelleni. De amikor kell, akkor nagyon jó hogy van, és ahhoz képest nem drága.
Felmerülhet benned a kérdés (jogosan), hogy miért vetetném meg veled a 60e Ft-os 3m-es sínt, ha ott az 1.9m-es sín 28-ért, plusz 12 a síntoldó, az 40, spóroltál 20e-et és még hosszabb is a síned így mint 3m. Ez szép gondolatmenet, de ... melyikben bízol jobban hogy MINDIG tutira EGYENES lesz? A toldott vagy az egyben kiöntött (húzott, mittomén hogy készül). Ez nem kérdés gondolom. És te NAGY táblákban gondolkozol, ha jól értettem a történetet. Kérdés: megér-e neked 20e ft-ot a tudat, hogy majd 3m-en is tutira egyeneset (és szépet!) vágsz majd. Az most mindegy, hogy milyen méreteket írtál, elsőre lesz olyan hogy 2800x1000-est vágsz majd a nagy táblából, aztán azt vágod fel 1600-as szeletekre. Vagy fordítva, mindegy, de lesz pár hosszú vágásod. Jó a logikám igaz? Már az alapján amit írtál, hogy nem akarsz lapszabászathoz menni, de bútorlap - akkor meg kell venned a 2800x2070-es táblát ...
Én itt használtam egyszer a síntoldást, nem nagyon láttam benne görbületet, de ennél a műveletnél nem volt fontos a 3m-es nyílegyenes vágás. Rádbízom melyiket választod Én nem szoktam bútorlappal dolgozni ,de ha ilyen nagy táblákkal szeretnék dolgozni mint te, akkor biztos az egyben 3m-es sínt választanám.
Kérdezted hogy áll össze 2 ilyen sín stabil egésszé: kb így ahogy ebben a videóban is mutatják, pont 2 Maki sínt toldalnak össze az általam is használt síntoldóval. Elsőre nem esett le miért 2 darab, a vékonyabb és egy vastagabb acélrúd kell egy ilyenhez, aztán könnyű belátni, hogy jobb ha a hernyócsavar nem a puha alusínnnek feszül és hagy nyomot benne, hanem annak a vékonyabb acéllapkának.
Felsőmaró: itt ez szintén megkavar kicsit, nem értem az összefüggést:
"Ez akkor lett volna nagyon fontos ha dekopírral vágnék viszonylag durva vonalon"
Hogy a szaggatott vágást azzal igazítod ki? Vagy ahelyett? Nem értem na
Mindenesetre, itt is ha nagyjából jól értem az összképet (pl a csapolások) akkor elsőkörben kézből szeretnéd használni. Bár a csapolással kapcsolatban szintén meg vagyok zavarodva kissé, mert írtad hogy bútorlap - én végigjártam a lakás összes bútorlapos bútorát, a tiplin kívül nem sok "csapolást" látok bennük, hacsak nem a kivetőpánt helye, de azt megint nem felsőmaróval szokás kimarni, hanem leginkább 35-ös Forstner fúróval. Azt el tudom képzelni, hogy az élzárásodat azzal kerekíted le, mondjuk egy R2-es kerekítő marófejjel. Ahhoz elég lenne egy kicsi élmaró is. Szóval milyen csapolást és milyen anyagba?Írtad hogy MDF is szerepel a terveidben. Pontosan mit csinálnál? Mondjuk mart frontokat, pl ilyet?
https://www.youtube.com/watch?v=uoFcKBx4nTE
Ilyenkor érdemes lepuskázni a "nagyokat" (de az a mókus a fenti videóban legalábbis nemcsak magának készít frontokat, Anyu megrendelésére, úgy gondolom). Szóval ami jó neki, az jó lesz neked is
Amíg nem vili hogy mit szeretnél a maróval csinálni (lehet hogy kiderül, nem is egy maró lesz a célszerű), addig mit ajánljak? Mondhatnám hogy van egy Tritonom, egy ilyen (csak én még az uni-maxtól vettem, de ők nem árulják már, nemtom miért ...) kurvajó, kurvanehéz ezért asztalba van építve. Meg van egy kicsi DeWALT "élmaróm", egy ilyen szett. Én még a Megatoolnál vettem 8xe Ft-ért, de ott most mocsokdrága. Jó lenne ő a Zákánytól is, gondolom. Imádom, és nem véletlen az idézőjel mert nagyon nem csak élmarásra jó. Így annyi infóból amit leírtál, akár jó is lehetne neked. Jópár ilyen csapot, vagy a hozzávaló csapfészket, de nem egy ilyen lebegőpolc vasalatsüllyesztésen is túlvagyok már vele. Meg egyszer ennek a hintalónak igazítottam ki a "hintaívét", ami elsőre nem lett túl optimális (legalábbis a "főnök", öcsém kisfia első tesztelése alapján ) - egy rétegelt lemez sablon, plusz felsőcsapágyas tisztítómaró, plusz a DeWALT. Ezt csak azért, hogy eloszoljon az a tévhit hogy az élmaró csak élmarásra jó. Jó az sok mindenre, csak kisebb kompromisszumokkal.
Nyilván nem akarsz egy ilyennel 20mm széles és 20mm mély nútot egyben kimarni, mert 8-as szárral inkább ne, de ilyet is ki tudsz marni, több menetben. Nyilván akkor érdemes egy bika, 12mm-es marón elgondolkodni, ha ilyen munkából van nagyon sok, és nem mindegy mennyi időt töltesz el vele. VAGY: ha világossá teszed hogy mit akarsz majd az MDF-fel csinálni, mert ha marni is akarod, ahhoz már kellhet a nagyobb maró (ld a videóban). Jópár jó véleményt hallottam már pl a Makita MT 3600-ról, egyszer egy ismerős asztalos révén a kezembe is fogtam. Tényleg egy brutális állat, én úgy vélem falat is lehetne vele bontani. Engem csak egy dolog zavar benne: a fix 22 ezres fordulatszám ... most akkor ebbe sosem fogok be egy 89mm-es plattolómarót? Amit max 12 ezres fordukatra javall a gyártója? És nem, nem akarok külső fordulatszám szabályozókkal szenvedni (mikor ég az le, mennyi erőt veszít vele a maró, stb). Viszont a márkás, "nagy" (12mm-es szárt is fogadó) és fordulatszám-szabályozós gépek 100e Ft-tól indulnak (vagy lemaradtam vmiről). Szóval ezért kellene tisztázni mi újság azzal az MDF-fel, mit és hogyan akarsz belőle csinálni. Meg hogy szeretnéd-e (kell-e) asztalba is építeni a marót.
Dekopír: na abba nem szólok bele, nem ismerem a Milwaukee cuccait csak hallottam hogy elég jók. Írtad hogy van már akkus Milwaukee szerszámod, tök logikus lépésnek tűnik az akkuval kompatibilis fűrész beszezése, főleg ha nem napi 200m-t akarsz vele vágni.
Még valami: bútorlap. Elvágod. Élzárás? Majd a többiek elmondják mennyire lehet ezt szépen megoldani otthoni műhelyben. Én életemben egyszer vasaltam rá egy élzárót kb másfél méter hosszon, de állítólag az ma már nem "menő". Annyit tudok hogy ABS, de hogy azt hogy lehet szépen felragasztani, meg szépen eldolgozni otthon - majd a "bútorlaposok" elmondják.
Még valami, MDF: mivel kezeled le? Ennek a szép festése egyáltalán nem triviális feledat. MDK01 kolléga nemrég árulta el, hogy Székesfehérvárról egész Miskolcig eljönnek, hogy minőségi MDF festést kapjanak (ja még meg sem köszöntem azt a posztodat mdk01 szóval köszi!) . Az otthoni vákumfóliázás sem tűnik életszerűnek. Ezekről semmit nem írtál hogyen tervezed megoldani, de erre is gondolni kell.
Szóval: kicsit több infóval jobb tippeket is kaphatsz, és ugyan jó hosszan kérdeztél, cserébe kaptál egy jó hosszú válasz. És még fogsz is kapni mástól is - de légyszi kevesebb dolgot hagyj a képzelőerőnkre
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
őstag
válasz SchumiBácsi #46350 üzenetére
Valaki részéről egy észrevétel a tervezetben?
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
kapu2006
tag
válasz SchumiBácsi #46689 üzenetére
Biztosan jó, de ennyiért (Bruttó: 331.233 Ft) keresnék egy használt profi gépet.
-
kavalkád
aktív tag
https://youtu.be/gYLt0rZyJA0
-
őstag
Tényleg ennyire nincs használható asztalos fűrész félmillió pénz alatt?
Se tapasztalat se tanács?Közbe találtam egy ilyen megoldást.
Ha ehhez hasonlót kreálok természetesen az én igényeimre szabva, akkor végül is lőttek a Bernardo féle megoldásoknak. Így a felszabadult összegből mégiscsak jöhet egy dekopír (nem akkus) és gondolkodok egy rendes marógépen, amit ha nem is veszek meg egyből de egy helyet fenntartok neki az eszközben.
Ezek szerint jobban járok ha megveszem a kézi körfűrészt és tervezik neki egy ilyesmi felépítményt?
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46738 üzenetére
"Közbe találtam egy ilyen megoldást."
A falra mászok az ilyenektől. A YT barkácsszekciója tele van ezekkel a "Hé, megcsináltam az ultimét, abszolút, nonpluszultra hómméd munkaállomást, ami nagyon kis helyet foglal, van benne körfűrész, maró, fejjel lefelé beépített szúrófűrész csapágyakkal megvezetve (???), beépített egyengető falcgyaluból, lábakon áll, kerekeken gurul, tolatásra sípol, kérdezésre válaszol. Te is meg tudod csinálni ezt az egészet zsebpiszokból egy délután alatt, és soha semmi másra nem lesz szükséged a műhelyedben!" videókkal.
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
kavalkád
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46738 üzenetére
Hasonlo megoldast alkottam en is, csak nem kezi korfureszbol, hanem vettem egy asztali allithatos Einhellt azt integraltam be az asztalba. Igaz a mozgathato opciot felbehagytam, mert rajottem, hogy nem fog nekem kelleni.
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46747 üzenetére
Pacman a 46338-ban szerintem elég jól összefoglalta a dolgokat.
Nehéz egy ilyen házi mindenes cuccot megtervezni és megépíteni pontosan, de van, aki erre gerjed.
Ha pontos, megbízható körfűrész kell, ami újonnan nem horror pénz, de építhetsz rá, akkor Bosch GTS 10 XC. Én is fórumos-netes tanácsok és tesztek alapján vettem meg az enyém. Nincs rá panasz.
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46754 üzenetére
"Az szóban forgó asztali fűrészről viszont nincs érdemleges információ. Igazából már el is ment a kedvem tőle."
Bernardo vagy Bosch?
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46757 üzenetére
100-al olcsóbban megkapod a Boscht, vágásszélességben majdnem ugyanezt tudja, és az legalább garantált minőség, tanúsíthatom. Pacman is A Bernardohoz képest a tolóasztal a gyenge pontja, annál kicsivel kevesebbet tud, de nem sokkal.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46773 üzenetére
Annak jó megoldás az ilyen DIY, akinek ideje van, munkája és pénze nincs.
Ha egy hónapot dolgozol a DIY megvalósításán, gyors voltál. Egy havi munkád 200 ezer. És pont annyi a Bosch is. (Télleg jó!)[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46776 üzenetére
Várj kicsit, át kell jelentkeznem a másik gépre - még egy gondolatot átküldök nemsokára.
-
thyeby
őstag
Amíg barkácsoltam, magam is asztal alá dugtam egy kézi körfűrészt. Sokmindent meg is oldott.
De:
1 - A kúpkerék páros elég hamar megadta magát. Javítása drága lett volna, vettem inkább egy új Makitát. (Egy szar fogaskerék miatt, vazze!) És tudtam, hogy az a qrva fogaskerék továbbra is leggyengébb láncszem.
2 - Nagyon nehéz megalkotni korrekt elszívást. Annak híján egy hanyatt kézi körfűrész igen gyorsan és igen jól eltömődik fábullösszel.
3 - Állítása ugyan megoldható. De a pontos beállítás annyira macerás volt, hogy többször is történt, hogy inkább hagytam a munkát a francba, mert a túl sok macera rendesen elvette a kedvem.
4 - Minél nagyobb asztal alá dugod, annál gebeszedősebb lesz csak szimplán egy durva beállítás is. Ha sokáig növeled a táblaméretet, végül már csak négykézláb tudsz egy magasságot beállítani hatszorra egy szimpla falcnak. Viszont minél kisebb asztal alá dugod, ammeg annál könnyebben borul.
5 - Igen combos (és ezért nem occó) gép kell ahhoz, hogy vágásmagasságban a bosot utolérd.Félre ne érts! Nem lebeszélni akarlak DIY izgalomról. Végigjártam magam is ezt az utat. Az izgalom megvolt, az ejakuláció elmaradt. Lehet, hogy Neked meglesz az is, de az is lehet, hogy ugyanott kötsz ki, ahol én:
Mondod másnak, hogy inkább vegyen, ne építsen.
Lehet házilag sokkal jobbat is építeni a bosnál. De ahhoz nagyon kell borzolnunk a seggünkön a szőrt, és nem DIY-ben gondolkodni, hanem szánni rá akár több évet, hónapokat rugózni minőségi bizbaszokon.Na, azt én is irigykedve nézem, amikor valaki fél éve még mindig csak félkész, mert kell egy nem tecsógazdaságos menetes orsó, és az még nincs meg.
-
MrChris
nagyúr
Tetszik amit linkeltél. Magam is otthonra valami hasonlón gondolkodom. Csak mindig olyan apró kérdések merülnek fel bennem, hogy ha ilyen felhajthatós akkor annak mi lesz a zsanérja, ami nem lötyög egy kicsit se, erős, pontos és tartós. A videón lévő nekem nem tűnik annak. Valamint ennek a fel-le hajtható szárnynak némi súlyt, nyomást is bőven bírnia kell mikor tolod az anyagot. Nekem hiányzik alóla két-két láb. Nem is nagyon tehénkedik rá a csóka. Meg óvatosan dolgozik vele, vannak kompromisszumok, de nagyon ötletes.
Vezetősínnek mit tervezel? -
Kiscsőke
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46789 üzenetére
Én vezetősínnek kőműves alulécet használok, ez elég vastag, merev, és egyenes, legalábbis amit apósomtól örököltem, nem tudom, hogy az újak is ilyen falvastagsággal készülnek-e.
(#46787) mdk01
(#46774) thyebya nappaliban kinyitva volt 24-től 30-ig mégis meghajlott, azóta van már benne fa.
(#46790) Szalmakutya hát azért túlzásokba nem akark esni, és nem is tudom feldarabolni
[ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
thyeby
őstag
Nem alkalmatlan, alkalmas. Jobb megfogalmazás, hogy sok kompromisszumos megoldás. (SP6000 55mm-t vág, GTS 10 79mm-t - és ennek megfelelő a két gép kraftja is.)
Persze, teljesen le tudod csupaszítani a GTS 10-et, és azt asztalt is kedvedre toldhatod.
Van olyan marógépem több is, ami tíz éve hanyatt fekszik. Bírja. Időnként illene kipucolnom, hogy ne szorulva emeledjen, de amíg meg nem áll, én nem foglalkozok vele.
Tettem dekopírt is asztal alá. Nem jó buli. Nem a por miatt, hanem azért, mert amikor kisebb ívet vágsz vele, az asztalhoz csapkodja a fát, amit fűrészelsz. Asztalon ívet vágni szalagfűrész való.
-
pacman_123
tag
Miiii? Egy merülőt akarnál beépíteni? Na ilyet még tuti nem láttam Hogy oldod meg a magasságrögzítést? A merülőt lenyomod, vágsz, elengeded, visszamegy "0" állásba. Nyilván nem lehetetlen, de ezzel is külön kéne foglalkozni.
Te szerintem klasszik kézi körfűrészt akarnál beépíteni. Viszont akkor meg ugrott a jó, gumicsíkos-sínes szépen vágó merülőfűrészed. Vagy akkor mindkettőt veszel.
Tibi már részletezte a hátrányait, beidéznék egy másik fórumról egy posztot.
"Sok sikert hozzá, én is megcsináltam, aztán másfél év múlva inkább vettem egy rendes asztali körfűrészt"
"Ha nem építesz hozzá külön emelő (esetleg döntő) mechanizmust, ami a saját szerkezeten kívül is plusz tartást ad, nyekleni-nyaklani fog, nem lesz stabil, a vágáskép nem lesz elég szép. Én ezt tapasztaltam."
De ahogy Tibi, meg apaf3j, meg én is meg tudom erősíteni: előnye is van egy ilyennek: maga az építés öröme Igaz én nem asztali fűrészt építettem, hanem csiszológépeket, az azért más tészta. Almát az almával, körtét a körtével.
Még egyszer: jó móka a DIY építgetés, csak jó ha a korlátokkal már előre tisztában van az ember. A merülőt felejtsd el beépítésre. Ha ebbe az irányba mész, mindenképpen egy öntvénytalpas/vázas gépet keress, az kevésbé fog neked remegni. De az is fog. Mert ez ilyen.
Csak megerősíteni tudom hogy a GTS 10 XC egy kurvajó szerszám.
Tekintsd meg kérlek ezt a fotóalbumot, a másik fórumról Lady Fantasy fórumtársunk alkotása. Felhívnám a figyelmet pl erre a képre, bár az egész album érdemes a figyelemre, annyira szép munka ez az erősítő előlap. Igen, hopp, egy felsőmaró betét a GTS 10 XC kihúzható részében. Ezt youtube-on is megtalálod pár videóban. Plusz remekül felhasználható az egyébként is igen jó vezető a maróasztal vezetőjének is. Igaz, ez így csak "2 in 1" gép De igaz az is, ha kiveszed a maróbetétet, még dekopírt is beépíthetsz oda, egyszerű kiveszem-beteszem módszerrel máris 3 in 1 géped van. Vagy X in 1, attól függően mit tudsz vagy akarsz még oda beépíteni. De a lényeg hogy van egy nagyon jó fűrészed.
Aztán amit még el szoktak "rontani" az emberek, hogy a fűrészlapon/marószáron/fúrószáron - szóval a faforgácsolás leglényegesebb komponensén spórolnak. "Jó oda a fűszerüzletis is." Perszehogy jó - bizonyos dolgokra biztosan. De amikor az első vágást megejtettem a GTS 10-zel, a gyári lappal, aztán meg beletettem közülük a hosszvágó Freud-ot (21LU1E 0100), hát a különbséget úgy írnám le hogy a Bosch gyári lap üvöltött, a Freud meg zenélt vágás közben. A képen van még egy igen jó keresztvágó lap (21LP40M025) meg egy szintén remek bútorlapvágó (21LU3F 0200). Ez így anno (2016-ban) 37900+ÁFA+szállítás Vácrátótról (1600 Ft+ÁFA).
Szóval innen biztosan jó lapokat veszel, ha innen veszel
Ami még jó választás és sokan dicsérik: Pilana, CMT, Leman. Nekem van ezekből Pilana 72 váltottfogas keresztvágó ill, Leman 80 egyenes-trapézfogas bútorlapvágó. Azért vettem őket hogy ki legyenek próbálva. Nem tudok beléjük sem kötni, Leman gyak. Freud árban de úgy látom, minőségben is adja a lapjait.
Összefoglalva, szerintem: Makita SP6000J a nagy bútorlap tábláidhoz, esetleg egy 3m-es sínnel megtámogatva), GTS10 + jó lapok, bármihez, amit még ráadásul maró vagy más beépítésre is használhatsz. És akkor nem kell a 330K HUF-os Bernardo sem, ill annak az árából kijön a GTS 10, 3 jó fűrészlap meg egy jó dekopír is belefér még, bőven.
Utóirat: egy Bernardo "asztali fűrész" vélemény.
"De a fűrészgépük egy kalap sz*r. Még az 1 millás kategória is ipari hulladék, nekem egy új lapszabásszal gyűlt meg a bajom, vissza is küldtem. A szán vágáskor 1 centit kilengett, állandóan elállítódott, elszívása gyenge, csak a baj volt vele."
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #46818 üzenetére
Akkus?? Hogymi?
Nem, nincs akkus üzemmódja. Megáéknál betépett valaki. Anno amúgy pont tőlük vettem a GTS 10-et, de azóta megújult a honlapjuk, és sok ilyen ökörség lett rajta, hogyasszondja: GTS 10 -> akkumulátor típusa: Li-IonBocsi, de én kezdem elveszíteni a fonalat (Urak, egyedül vagyok ezzel? Csak nekem nem vili mit akar pontosan Schumibácsi?). Csapongsz a történettel, illetve nem érted vagy nem figyelsz, mit mire ajánlottam. Akkor idézem még egyszer:
"Összefoglalva, szerintem: Makita SP6000J a nagy bútorlap tábláidhoz, esetleg egy 3m-es sínnel megtámogatva), GTS10 + jó lapok, bármihez, amit még ráadásul maró vagy más beépítésre is használhatsz."
Azt hittem hogy a merülő+sín kombót már elfogadtad, szóval akkor nagyon nem értem miért akarnál lapszabászathoz rohangálni. Pont azért "vetetem meg" veled a merülőt, ezt tisztáztuk már az elején is, hogy ezt azért veszed hogy ne kelljen lapszabászhoz menni. Most akkor .. mi van??
Így akkor továbbra sem értem, miért csak a kezdő projektet szolgálná ki a Bosch ("vágásszélesség"), hiszen nem a Bosch lenne a nagy táblák széles levágásaihoz. Amúgy nem annyira kicsi annak se a vágásszélessége, gyári adatok szerint 63,5 cm. De én vágtam már 70 cm-t is a vezetővel, amikor a túlsó végi karom még simán belecsimpasztkodik az asztalba, a közelebbi rögzítő is szintén.
Így akkor az sem teljesen tiszta, miért akarsz egy masszív házat a Bosch GTS 10 "alá". Nem olyan rossz műanyagból van a cucc, majd meglátod.
Csúszásmentes rétegelt lemez: igen, jó kis gépeket lehet belőle építeni, a dupla korongcsiszolót pl abból építettem.Azt is el kell mondjam, utólag "megbántam" hogy mindenét abból építettem, teljesen felesleges, elég lett volna csak az asztalát. A másik két csiszológépem sima nyír, 18mm-es rétegeltből épül fel nagyrészt, az is teljesen jó.
De akkor most .... amíg nem értem meg, miért vagy hogyan akarod a Bosch-t "átépíteni", addig nem tudom miért ajánljam ezt a lemezt neked.
Valami ilyesmi környezetet akarsz, hogy így tudj asztalin nagy táblát felvágni?
https://youtu.be/8XcZmEU1tyk?t=32
Amúgy rohadt kemény anyagból van a csúszós felület, nem tudom mennyire szeretnék egy jófajta lapot megkínálni vele. P. laminált parkettát sem vágnék Freud bútorlapvágóval, mert pillanatok alatt lerendezi a fogak élét. Sztem ez a felület sem sokkal puhább a laminált parkettáénál. Mivel nem az angol királynőnek építenél belőle bútort -> mindegy ha kicsit kipattogzik a kemény felület -> na pont ilyenekre lehetnek jók a kicióccó fűrészlapok. Én a Bosch esetén simán beáldoztam rá a 24 fogas gyári lapot. Akkor még nem volt merülőm, és amikor a nagy táblát felosztottam azt meg egy kicsi Bosch kézi körfűrésszel, alusínes vezető mentén vágtam. Utána vágtam kisebb darabokra a GTS 10-zel.
A Makita merülőhöz is simán megvenném a létező legolcsóbb, 165(160)/20mm-es lapot, aminél nem fáj ha kikapja az élét. Olyat válassz aminek 20mm-es a tengelyfurata:
https://www.argep.hu/trend/KORF/Koerfuereszlap-160mm.html[ Szerkesztve ]
-
lela
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46818 üzenetére
Nem tudom mennyire sürgős a vásárlás, de most kb 40ezerrel drágábban tudod ezt a gépet megvenni. Az pedig nem kis pénz.
-
kavalkád
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46834 üzenetére
arra majd számíts, hogy a lapszabászaton az általuk használt szabász program dönti el a darabok hogyan fognak elhelyezkedni, te csak a méreteket adhatod meg, az elrendezést nem. valamint csak "faltól-falig" vágás van, olyan nincs, hogy egy táblából kivágnak négyzetet, a többi meg egyben marad L alakban.
-
MrChris
nagyúr
válasz SchumiBácsi #46839 üzenetére
Ha már építőtábla, milyen ilyen táblás építőanyagok vannak, és hol lehet őket kapni? Néha látok olyat videókon ami hasonló az MDF laphoz, de annál még keményebb, sűrűbb. A sima, laminált forgácslapon túl szeretnék lépni, de nem ismerem a többit.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46861 üzenetére
Nekem egy megjegyzésem van: hogy rakod ebbe a stellert? Vagy csak valami diy változatot akarsz használni?
Az én tervemben a fűrész elöl van, hogy a stellerhez és a döntő/emelő kerékhez oda lehessen férni.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46861 üzenetére
Közben találtam egy ilyet, hátha megtetszik. Én azon nyomban megvenném, ha még körfűrészvásárlás előtt állnék. Jók a Kityk nagyon.
[ Szerkesztve ]
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46887 üzenetére
Szintén FB csoportban van egy Elektra Beckum közepes méretű elővágós lapszabászgép 380 körül, gyakorló asztalos műhelyéből. Lehet, hogy megbízhatóbb, mint a Szegner káefté Érdemes lenne arra is rákérdezni, azzal már egyből le lenne fedve az összes igényed, ami a dimenziókat illeti.
-
Grizzlu
tag
válasz SchumiBácsi #46890 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46906 üzenetére
Teljesen jól választottál.
Maró:
Azt hiszem, Neked egy jaajjdeutálomleírni: matebó felsőmaró lesz ideális. Ez egykézből is indítható, könnyű, ám nem preciz beállítású csodagép. Vaagymeg ezen az áron univerzálisabb DeWalt 621. Ez ugyan kétkezes, de kezesbárány.Maróbit készletet a linkeltek közül szerintem az Extool 35 db-ost. Van ilyen kisebb készlet is az Extool-tól - talán 25 db-os valami 16 ropiért? keress rá guglin. Van benne több rádiuszkés, élt tudsz letörni 45 fokban, és találsz benne csapágyas tisztító marót. Ám ha csak jelzett feladatokra kell, és elég egyetlen méret az élletörésekhez, akkor egy tisztító és egy letörő vagy kerekítő bitet keress mondjuk a Massive Tools-tól.
-
kavalkád
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46906 üzenetére
a merulofureszt a Timarszerszamnal olcsobban megkapod.
-
yooccoo
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46908 üzenetére
dw621 is van ennél olcsóbban
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46908 üzenetére
Én a Zákány boltját mindig megnézem, mit hogyé' ad.
Persze, bedughatod asztal alá. (A DW621-el még a porelszívás is korrekt lesz. - én is ezt választottam volna.)
A körkivágásnak két módját is ajánlom figyelmedbe:
1 - dekopírral ráhagyással, majd az általad leírt módon felsőmaróval pontosítani.
2 - felsőmaróval sablon mentén másológyűrűvel. (tudod a hangszórók méreteit, az alapján egyszer kell pöcsölni a sablonkészítéssel, utána már karikacsapás)Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46945 üzenetére
Elkezded használni. Ha valami nem jó, észreveszed percek alatt.
Nem abból a kategóriából vásárolsz, ahol nagy lenne a szórás minőségben.
Fűrészelj egy derékszöget, meg egy 45°-ot, és ellenőrizd le. Ez a lényege az egész gépnek. Lehet, hogy kalibrálnod kell, de akkor kalibráld be, és úgy ellenőrizz.Több fa van, mint asztalos!
-
kavalkád
aktív tag
> a gépeken mit kell elsőnek megnézni
az árát, de azon már túl is vagy
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46953 üzenetére
Soká fórumtársunk tudna Téged ellátni frankó instrukciókkal - Neki prímán rááll az agya az ilyen dolgokra.
A felsőmarót épp az imént komzultáltuk jól meg. Nem jó, ha kottyan.
Holnap agyalok kicsit rajta Neked, most kifárasztottam az agyam mással.(Ha összeszedtem volna tételesen - tervem szerint, ami nálam mindig késik - a Makita MLT 100 tengersok ordító hibáját, az alapján frankón végig tudnád ellenőrizni, hogy mi lehet nagyon szar, kicsit szar, vagy bosszantó egy asztali körfűrészen.)
-
yooccoo
aktív tag
műhelyben használatra pont olyan gépet keresnék, aminek nincs doboza
minden gyártónak más méretű és formájú doboza van, csak nyűglődés tárolni őket
sokkal szebb és hasznosabb kialakítani egy polc- és/vagy fiókrendszert, amiben az adott gépet tárolod, mellette a tartozékaival -
Peterhappy
őstag
válasz SchumiBácsi #46965 üzenetére
1) Merrefelé laksz? Én lehet, hogy olyan helyet választanék, ahol meg tudnám tapogatni is élőben.
Ha nem tudod hazavinni, akkor utána még mindig megrendelheted házhozszállítással, bárhonnan.2) A "középsőnek" elég jók az értékelései, közel kétezer vélemény, azokat már nem a haverok hozták össze. Viszont arra figyelj, hogy
A) Beszerzés: 6 munkanapon belül
B) 10 500 jó magyar forint a házhozszállítás díja. (szemben az árukeresőn feltűntetett 2490 forinttal) Bolti átvétel nem lehetséges.
C) nekem gyanús, hogy nem magyarországi a cég - függetlenül a budapesti székhelytől. Nem tudom, ez egy esetleges garanciális ügyintézés során gondot okozhat-e, de azért tudj róla3) A Zákánynál 5K-val olcsóbb és ingyen szállítják. Az így spórolt 15K-t elverheted egy jó marókészletre, vagy fűrészlapra, fúrószárra stb.
Mondjuk én őket sem ismerem, de talán van itt, akinek van velük kapcsolatos tapasztalata. -
pacman_123
tag
Nem teljesen világos, miért ragaszkodsz a "topháromhoz" Tessék keresgélni. Az a Törölt nick én vagyok, korábban írtam már a szürkeimportos sztoriról itt is. Zákányék úgy néz ki nem ebben utaznak. Tudom, nem mindig a legolcsóbb a legolcsóbb, de .... ha belegondolsz hogy netes vásárlásnál ott a 14 napos "garancia" (azaz: ennyi idő alatt visszaküldheted a cuccot és visszakapod a pénzed, mindenféle különleges indok nélkül is), akkor max adminisztratív időt bukhatsz, pénzt nem sokat. Személyesn én egy Makita gérvágó (LS0815FL) esettel tudnám ezt megerősíteni. Megvettem, sikerült egy béna darabot kifognom, plusz nekem konstrukcós hibásnak is tűnt -> úgy döntöttem nem a gariztatást választom, hanem visszaküldtem.
"és a kívánt formát egy maróval érem el?"
Itt megálltam egy pillanatra. Milyen formát? Sok "lóhere" alakú szobát parkettázol? Engem öcsém tanítgatott parkettázni (értsd: parkettázott, én meg segítettem neki). Őt meg a legjobb barátja, aki huszonX éve parkettázik Németországban. De nem emlékszem hogy egyszer is marózni akartak volna bármilyen laminált parkettát. A létező legsza*abb (CrV lapos) fűrésszel vágták a parkettát. De volt hogy dekopírral. Merthogy a vágott él úgyis takarva lesz, nem érdekes a vágás minősége, max a pontossága, egy kicsit. Egyszer egy olyan szobát segítettem öcskösnek parkettázni, hogy a remek kőművesnek köszönhetően a derékszög teljesen ismeretlen fogalom volt, akármelyik sarkát néztem a szobának. A szoba alakja inkább hasonlított egy paralelogrammához, semmint téglalaphoz. Így volt olyan parketta, amit hosszában-átlósan kellett elvágni, hogy stimmeljen a fal szélével. Ezt a vágást is egy dekopírfűrésszel csináltuk.
Szóval ezt a "kívánt formát" még pontosítsd , hogy érted.
-
MrChris
nagyúr
válasz SchumiBácsi #46969 üzenetére
Nem tudtam milyen kemény a laminált padló, arra gondoltam azt a pár métert kézzel lecsapom, jó kis japán fűrészem bánta, csak azt vettem észre alig haladok. Dekopírral folytattam, azzal azt a néhány métert gazdaságos fűrészlappal is vághatod. Marót kár, pazarlás lenne koptatni.
-
jimy_l
tag
válasz SchumiBácsi #46970 üzenetére
Én ilyennel oldottam meg.
Lapszabászaton fillérekért vágnak neked rétegeltet.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
yooccoo
aktív tag
sűrűfogú, éles körfűrészlappal kell vágni és kész .. kicsit túl van ez gondolva
-
yooccoo
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46970 üzenetére
hol lehet máshol? merthogy nem adja el egyik kereskedő a másiknak
-
yooccoo
aktív tag
válasz SchumiBácsi #46977 üzenetére
elég egyszerű a dolog
minden kereskedő fehérvárról, a makita központból kap árut
ami korábban akciós volt, az már nem rendelhető a korábbi áron, csak az aktuális akciós feltételekkel
általában akkor ennyire olcsó egy termék, ha speciális akció van, mint faipari vásár, karácsonyi akció, stb.
(arról nem beszélek, ha valaki nem magyarországról szerzi be a magyarországon értékesíteni kívánt árut, mert az irtó gusztustalan és addig ütném, amíg mozog) -
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #47000 üzenetére
"Ezek szerint sokkal jobb lenne a sima indítás, " - ezt ugye nem írtad komolyan
Nem a csapágy kapja a nagy pofont indulásnál, hanem a fogaskerék áttétel - amit ugye alkalmazni kell kefés motornál, mert ékszíjat mégsem lehet, de 20ezren sem pöröghet egy ilyen fűrészlap. Meg persze (a lágyindítást) nyilván a jobb áramfelvétel miatt is alkalmazzák.
Ne akard kidobni ezt a fícsört, nagyon nem hülye találmány.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #46995 üzenetére
"Ha most azt mondjátok hogy a 250k körül menő Bosch is szar akkor én világgá megyek."
Világgá ne menj!
Talán szűkszavúak voltunk. Talán oka, hogy ezerszer leírtam már a fórumba, hogy néhány százezerért senki se reménykedjen menő gépben. Marius Hornberger még a milliós Hammer-t is moddingolta - szóval annyiért még csak a felsőbb kategória belépőszintjénél tartasz. És néha úgy érzem, hogy írhatom én ezt le annak, aki egy-kétszázezret tud gépre szánni? Mit írjak? Hogy ne vegyél semmit? Valami kell.Több fa van, mint asztalos!
-
őstag
válasz SchumiBácsi #47079 üzenetére
Valaki egy kis beszerzési tanáccsal ellátna?
-
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #47098 üzenetére
A dealerek, azok tudnak segíteni Sok telefon, email, stb.
Most komcsi, ha itt a fórumon nincs dealer, ki tudna segíteni? De amúgy nehogy Metabo sínt vegyél Makita merülőhöz (ha jól értettem). Én perverz alak vagyok, de ennyire nem ... Jó, valahol nincs Makita sín ÉPPEN, de akkor mi van? ... majd lesz. Kivárod. Vagy miben segítsünk? Ha mindent egy helyen akarsz megvenni, akkor tovább vársz, ez a megoldás.
-
pacman_123
tag
válasz SchumiBácsi #47126 üzenetére
"rendelt e valaki a szóban forgó helyről komolyabb gépet"
Zákány? Sz.outlet? Mert volt ezeken kívül is porondon más shop. Meg aztán csak annyit írtál hogy segítséget kérsz, de azt nem hogy miben Vélemény róluk, szerintünk melyik a legjobb, egyéb ....?
Szerszamoutlet: lassan közelítek a 7 számjegyű rendeléshez. Megnéztem a history-t: az első rendelésem 2014-ben volt tőlük, az utolsó 2018 májusban, közte még 6 rendelés, nagyjából egyenletesen leosztva időben. Még sosem volt semmilyen rendeléssel bajom, nagyrészüket házhoz szállítva kértem, a legnagyobb darab egy Makita szalagfűrész volt, gond nélkül ideért (akkor még Trans-o-flex szállított). De volt olyan, hogy épp a pesti irodában volt dolgom, így akkorra időzítettem rendelést bolti átvétellel, és a céges szekérrel hazahoztam Miskolcra. A legtöbbet várni asszem egy Makita gyorsdaraboló + extra vágókorongok miatt kellett. Kicsivel több, mint egy naptári hetet. De a legtöbb dolog: 2-3 napon belül ideért, házhoz (Pest->Miskolc). Aztán "komoly gép" még talán egy gérvágó, amit szintén ott vettem. (Metabo KGS 254M). De kék Bosch cuccok is voltak jó páran. Kellékek. Akkus csavarozók. Stb.
Garanciális ügyekről nem tudok beszámolni. Még a 3 évnél régebbi gépeimnél sem. Nem akarnak elromlani ezek a rohadt dögök ....
Tehát: az ÉN véleményem a szerszamoutletről egyértelműen JÓ. Amit amúgy meg lehetett volna találni, tessék használni a keresőt
Nehezítsük a dolgot: linkeljük be Thyeby tapasztalatát (amit szintén meg lehet kereséssel találni). Nem biztos, hogy 5 csillagot adna értékelésnél.
Akkor most jó vagy nem jó a szerszamoutlet?
Továbbmenve, Nézzünk utána Zákánynak is, görgessünk lejjebb, olvassuk el dr.ac posztját. Aztán biztos lesz valaki, aki azt mondja: ezt vagy azt rendeltem már tőlük, meg vagyok elégedve.
Most akkor jó a Zákány, vagy nem jó?
Stb, stb. Arra szeretnék rávilágítani, hogy ITT nem fogsz annyi választ kapni, amiből értékelhető konklúziót tudsz majd levonni. Nem fogsz 100 rossz, 3 jó véleményt kapni, hogy eldönthesd: na innen vagy onnan nem veszek semmit. Szerintem.
"ha már valaki jelezte itt a fórumon"
JelenHobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
őstag
válasz SchumiBácsi #47194 üzenetére
Mivel nem jött válasz próbálok én keresni fűrészlapot.
Találtam is jó párat kérdés alkalmasak e arra amire szánom őket:
160mm kézifűrészbe hossz és keresztvágásra. Írja még többek között a rétegelt lemezt. A platólemez is rétegelt, viszont bevonatos. Árt neki?
250mm asztali fűrészbe hossz és keresztvágásra. Ugyanaz mint a fenti csak nagyobb átmérő. Itt is szempont a platólemez vágása.
160mm kézifűrészbe bármilyen bútorlaphoz Alu nem szempont, az csak úgy ott van.
250mm asztali fűrészbe bármilyen bútorlaphoz
250mm asztali fűrészbe bármilyen bútorlaphoz zajcsillapított.
Érdemes zajcsillapított korongot venni? Mennyivel lesz halkabb?
Ezek voltak úgymond a "célkorongok"
Van viszont két érdekes korong, ami lehet kezdésnek megtenné és akkor nem kellene csereberélni anyagváltásnál: 160mm és 250mm
Ez a kettő ha jól értelmezem mindent visz ami nekem jó lenne: deszka, MDF, platólemez, laminált bútorlap és parketta. Valamint az is kérdés hogy bár kézifűrészre teszi mindkettőt, nekem a nagyobbik asztali fűrészbe megy. Ha a tengely átmérő engedi, márpedig engedi akkor jó nem? Vagy azzal a plusz két kis furattal még meg tudják határozni hogy mire mehet fel és mire nem azon kívül hogy nem engedi a tengelyen megforogni vágáskor?
-
pali923
aktív tag
válasz SchumiBácsi #47217 üzenetére
Ezen az oldalon van egy csomó katalógus, ott vannak a Freud fűrészlapok, de vannak Pilanák is. Ha nem tudsz angolul, az ábrák alapján akkor is tudni fogod, hogy mit szeretnél, és ott vannak a cikkszámok is. Én is így választottam lapokat, aztán megvettem a boltban a cikkszámok alapján.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz SchumiBácsi #47252 üzenetére
Ez csak az én elméletem, de lehet, hogy igaz: a faforgácslapok nyilván faforgácsból vannak, de állítólag kender,, meg ki tudja még mi van bennük. Mivel ez lazább is, mint pl. a keményfák, talán még a fenyőnél is, ezért azt gyanítom, hogy a műanyag bevonat, és esetleg a benne levő ragasztó az, ami miatt más fűrészlapot igényelnek. A bútorlapok eszik a fűrészek élét, nem mindegy, mivel vágod. Nem beszélve a kipattogott vágásnyomról.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
jimy_l
tag
válasz SchumiBácsi #47252 üzenetére
Hát, én pont lesz@rom mit mivel kell vágni.
Bútorlapot úgy sem tudok elővágó nélkül szépen vágni.
A pozdorját, meg a rétegeltet, az MDF-et, a HDF-et, és a fát is ugyan azzal vágom, keresztül kasul.
Ezeket meg szépen vágja a lap.
Még lápaszabászaton is csak azért cserélnek lapot, ha nem bútorlap jön, hogy megmaradjon az élesebb lap a bútorlaphoz. Ezt látom mert amikor natúr pozdorját vágatok mindig lapot cserélnek. Mondván erre a kopottabb is jó. Úgy, hogy a sok elmélet amit erre ki agyaltak, megfő a gyakorlat konyhájában.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest