- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
Új hozzászólás Aktív témák
-
dose79
csendes tag
Én közben csábulok a DW745 felé, szóval könnyen lehet, hogy nálam is ez a körbeépítős megoldás lesz a nyerő. Annak az asztalát már tényleg nagy hülyeség és felesleges lenne lefedni

Ebben a cikkben láttam egy szép fűrész-besüllyesztést, igaz ezek ilyen könnyű, szétszedhetős asztalok: [link]. Így igény esetén még könnyen ki is lehet emelni a fűrészt. -
dose79
csendes tag
válasz
mrcruiser
üzenetére
Köszi szépen a tippeket, ez a hozzászólásod valahogy elkerülte a figyelmemet

Az AEG-et én is néztem, de mivel senki nem használ ilyet és túl sok infó sincs róla a neten, nem mernék belevágni.
A kínai gép öntvényasztala még kevés érv, hogy ilyet vegyek, mivel erről sem találtam véleményeket, teszteket..
A Bernardoról csak egy véleményt találtam, de az is elég lesújtó: [link]
A legszimpatikusabb a Kiskőrösi, de ahhoz nincs elég helyem + 3 fázisom.
Maradt az Axminster gép, illetve a DW745. Mindkettőről sok jót lehet olvasni, meg persze rosszat is

A DW állítólag nagyon hangos (de ez orvosolható egy fülessel), az Axminster gép meg indukciós, viszont kicsit gyengébb.. A DW duplasínes párhuzamvezetője azért elég csábító.
Már csak az a kérdés, hogy garancia-ügyben mi a helyzet egy külföldön vásárolt gépnél.. A DW vajon előnyösebb választás ebből a szempontból? -
colker
tag
Ha kicsit visszaolvasol pár oldalt thyeby magyarázta a kérdésemre hogy ő miért ajánlaná jobban a 600K-t mint a kisebb makitát.
Végül nekem a 4329(ha nem feltétlen kell neked egynél több dekopírlap a gép mellé kereshetsz x3 jelölés nélkülit is 20.000Ftért) lett megvéve. Azt kell hogy mondjam nekem bevált egy gagyibb skill után.
igaz én most 10mm vastag éger fába vágok vele íveket ami nem nagy dolog de legalább ezt úgy teszi hogy nem rázza szét a kezemet és nem is vág ferdén mint egy olcsóbb gép.Néha kicsit a reteszelő gombbal küzdök mint ha mélyebbre kellene benyomni mint más gépnél és így nem mindig sikerül első nyomásra
-
bim
veterán
Deko ügyben nem tudok segíteni. Van egy ezer éves bosch gépem de szinte alig használjuk. az én szememben ez a géptípus a fűrészgépek legalja. Még nem találkoztam olyan dekoval ami 5cm-nél vastagabb anyagnál (nem fos bútorlapról beszélünk) merőlegest tudna vágni. A pontatlan gép nálam kuka.

-
Tzupi
csendes tag
válasz
dose79
üzenetére
Nekem előbb lett meg a gép, mint az elgondolás. Költözésem előtt vettem, mikor nagyon kicsi műhelyem volt csak, azóta van egy nagyobb helyiség, és ott elfér egy nagyobb asztal.
Nem tervezem amúgy eltakarni az eredeti asztalát, hanem inkább köréépítem a dolgokat.
Így legalább megmaradnak az eredeti funkciói is. -
mrcruiser
csendes tag
válasz
dose79
üzenetére
Távol álljon tőlem, hogy magamat büszkén idézzem, de nemrég boncolgattuk ismét a témát és akkor összeírtam pár gondolatot.
Ha van hozzá helyed (nem kell mindig kipakolni-elpakolni a gépet), akkor szerintem egy régebbi típusú, öntvényasztalú géppel jársz a legjobban (pl. kiskőrösi) 150 körül.
Az öntvény pontosságát nem fogod tudni utolérni semmilyen hibrid megoldással, ami árban még több is lehet, mint egy öntvényasztalú, használt gép. -
dose79
csendes tag
válasz
darkipista
üzenetére
Igen, miután írtam, akkor láttam, hogy éppen te is bedobtad a metabo gépet ugyanilyen célból

-
mahoo
csendes tag
Lehet, hogy még jobb is

Egyébként sok helyen azt mondják, hogy ütvefúróban nagyon jó a Hitachi! No de az nem faipari gép
2 dekopír között van 17e különbség, mármint megéri a nagyobbikat venni? Makita JV0600K vs Makita 4329X3
Azért kérdezek ilyen sok okosat, mert le kell vásárolnom a visszavitt metabo gérvágót
. -
Tzupi
csendes tag
válasz
dose79
üzenetére
Nekem is ez egy következő projekt.
Tavaly vettem egy Bosch PTS10-et, és ahogy lesz rá időm készítek neki egy asztalt.Jobbra-balra plusz felület, mögé egy felhajtható plusz asztalka, amire rá tudom tolni a vágott anyagokat. A gép alatt becsatlakozna az elszívó, hogy elvigye az összes oda hullott forgácsot.
Lap gyanánt egyelőre 19mmes laminált rétegeltlemezre gondoltam (csúszásmentesként szokott lenni),
aminek az egyik fele elég sima, és csúszós laminált.A stellert nem tudom még hogy miből oldom meg, de lehet, hogy ezekből az alu profilrendszerekből fogok építkezni.
Az üres helyekre meg lehet csomó tároló helyet csinálni.
-
Tzupi
csendes tag
-
bim
veterán
-
mahoo
csendes tag
válasz
darkipista
üzenetére
Lehet hogy jó lenne, de megvenni ezt és átépíteni se képem nem lenne, se pénzem
. -
bim
veterán
válasz
thyeby
üzenetére
Nem szeretem ha olyanok nyitnak szakirányú boltot akik semmit nem értenek azokhoz a termékekhez amit árulnak. A lehúzást pedig még jobban gyűlölöm. Mindenki lekeresheti ha jobb gépe van a robbantott ábráját amiről ki lehet mazsolázni milyen csapágyak kellenek a gépébe. Ez szinte kivétel nélkül (makitánál) a forgórész végein LLB.-s csapágyak akkor ne akarjon nekem a boltos mást adni. Hónapokig futottam a köröket amíg rátaláltam a Confidezára és ott 5 perc alatt elintéztem 2 mailváltással a dolgot. Másnap a futár hozta is azokat amiket megrendeltem. Van nekik készletinfó márkára és típusra lebontva. Tavaly télen egyszerre cseréltem ki a 1806B és a DP4700 pisztolyfúró komplett csapágyazását. Érdemes időt fordítani rá mert meghálálják a gépek. Amikor szétszedtem még esztergályossal felszabályoztattam a kamutátorokat és kaptak új szénkeféket. A két gépen megvolt cakli pakli 15 rugóból minden.
-
dose79
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Régi, de nem rendszeres olvasója vagyok a fórumnak. Többnyire keresgélni szoktam a hasznos hozzászólások között, amit összehoztatok sok év alatt

Tudom, hogy ez visszatérő téma és néhány éve alaposabban kiveséztétek a "Milyen asztali körfűrészt vegyek" témát, de sajnos most én is szeretném feltenni ugyanezt a kérdést, pontosabban tanácsot szeretnék kérni.
Van itt ez a Makita 2712 rém egyszerű fűrész [link], amiről sehol (pl. külföldi fórumokon vagy akár amazonon) sem találok véleményt/tesztet, így egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy jó ötlet lenne-e megvásárolni és átalakítani egy kicsit.
A kiindulópont az volt, hogy még a 100-200e Ft-os tartományban sem számíthatunk túl nagy pontosságra (pl. lötyögős párhuzamvezető), ezért vennék egy ilyen egyszerű gépet és szépen köré/fölé építenék rétegelt lemezből vagy MDF-ből egy masszívabb asztalt, illetve arra egy tolóasztalt. Párhuzamvezetőt is inkább sajátot csinálnék alu profillécekből, később meg beszereznék hozzá egy ilyen INCRA "pozícionálót" [link], így elméletem szerint megállna a dolog 200e Ft alatt, viszont lenne egy baromi pontos, erős fűrészem.
Ki, mit gondol erről? Vegyek inkább egy MLT100-at?

Ja, a felhasználás célja bútorok készítése (keményfa-puhafa, konyha, nappali, könyvespolc, gyerekbútor, kerti pad, stb, de valószínűleg nem úszom meg a szaletliépítést sem..), ehhez tervezek beszerezni egy Festool Dominot is (ebbe most ne menjünk bele, tudom, hogy erősen megoszlanak a vélemények róla).A számítógép előtt töltött évek során nagyon sok ötletet raktam a fiókba és most jött el az idő, hogy neki is álljak megvalósítani őket. (A faesztergálással kezdtem tavaly, az is régi terv volt. )
Köszi, ha végigolvastátok! Szívesen venném a jótanácsotokat körfűrész ügyben!
-
Drebil
csendes tag
Szebb napot Urak!
Lyuksor fúrás témakörben érdeklődnék. Eddig a Hettich és a Festool szettet láttam. Van köztetek olyan aki használ lyuksorfúró szettet? Ha igen, akkor milyet, vagy milyet ajánl? Komplett szekrény építéshez lenne rá szükségem (polchelyek, fiókok, ajtók, vasalatok, fogantyúk stb.) Köszönöm.
-
mahoo
csendes tag
Korfureszbol hasznalta mar valaki valamelyiket?
Hitachi c9u2
Makita n5900b
Hitachi c7yuEzek valamelyike lesz a leendo asztalba beepitve. Nekem valamiert a c9u2 a szimpi, de persze egyiket sem ismerem, csak olvasgatok utana.
Talan innen valaki mar hasznalta valamelyiket. -
fi:zi'k
nagyúr
Körkivágóból milyet érdemes?
Vettem egy gagyit, mivel csak 4-5 lyukat kellene kivágni, de kb azonnal el is tört.
-
bim
veterán
válasz
kallel
üzenetére
Milyen gép?
Én innen szerzem be a csapágyaimat.
Ez az első hely ahol nem kérdezték meg hogy mi az az LLB. Egy hosszú történetet tudnék elmesélni arról hogy a környékünkön leledző csapágyboltok hogy akartak rábeszélni különböző jelölésű csapágyakra amikor én csak olyat szerettem volna amit a gépkönyv ír. Itt pl. gyári NTN csapágyakra tudtam cserélni a makita gépeimben a kopottakat.
Ha átböngészed a táblázatot meglátod mennyire nem mindegy hogy pl. LB vagy LU egy csapágy. Nagy igénybevételnek kitett helyre jobb gépeken LLB.-t szerelnek. De nem untatnék senkit.
-
Attis1971
csendes tag
Sziasztok Mesterek,
egy olyan feladattal kellett szembesülnöm, amit nem nagyon tudok megoldani.
Egy gardrób ajtót kéne készítenem három különböző színű bútorlapból. Az ajtó nem eltolható kivitelű, a mérete 2500 mm magas, és 510 mm széles. Ha valaki készített már ilyen ajtót, kérem árulja már el, hogyan csatlakoztatta a különböző bútorlapokat. Minden tanács, ötlet érdekel. 
-
kallel
újonc
Szeretnék venni láncmaró géphez vezető csapágyat. Tud valaki ajánlani beszerzőhelyet?
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
yooccoo
üzenetére
A jövő hónapban meglesz a gép, akkor majd körbe tudom tapogatni, hogy mi hova mekkora, stb. A workzónára biztosan felmegy, nem hiszem, hogy a makitánál gondot okozna a 3,5 mm-es lapvastagság, de majd meglátom.
Mindenesetre köszönöm az infót, legalább tudom, hogy beszerezhető a közelben
! -
mrcruiser
csendes tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Valóban, nagyon fifikás megoldás mindkettő, köszi a linket
! -
yooccoo
aktív tag
válasz
thomgrande
üzenetére
nálunk bruttó 48.600
-
yooccoo
aktív tag
válasz
mrcruiser
üzenetére
lehet, hogy nem túl píszí volt a megfogalmazás, de azért talán érzed te is azt, hogy csodát nem lehet várni, minden gépet tudni kell a helyén kezelni
hiszen lehet akármilyen "csúcsmárka" akármelyik "csúcsgépe", ha fizikailag nem arra találták ki, mint amire te használni szeretnéd
-
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Rendben, megértettem, de azért a "játék"definíció kicsit fájt
.
Találtam viszont Pilana nútmaró lapot a Boronkay kínálatában, ami remélhetőleg passzol egy rövidebb tengellyel rendelkező mobil gépre is (szándékosan kerülöm a "játék" megfogalmazást
) és még a megfizethető kategóriába sorolható.
A 180-as 5-6 mm fogszélességű lapnak 3,5 mm a lapvastagsága, ez fel kell menjen gyakorlatilag bármilyen asztali körfűrészre és yooccoo talán felvilágosítást is tud adni arról, hogy szokott-e lenni ilyen raktáron. -
mahoo
csendes tag
válasz
darkipista
üzenetére
Szóval te lapemeléssel csináltad meg? Az nem nagyon macerás? Van esetleg publikus képed a szerkezetről?
Én kézi körfűrészt építenék bele, egy Hitachi C7ST, nekem ez jó kis gépnek tűnik.
-
mahoo
csendes tag
Elgondolkodtató ami mondtál... mármint, hogy házilag a többszörösét is rá lehet költeni. Persze, ha a gyárit akarja lemásolni az ember egy az egyben, akkor biztos, hogy drágább, mert annak az anyaga és a kialakítása is profi (lehet), de mivel nagy tételben gyártják így lényegesen olcsóbb, mintha az ember maga szeretne egy gyárit készíteni.
De nálam nem játszik a gyári, mert nem is használnám ki és nem is tudok annyit ráfordítani. Egy darabig szemeztem a Bosch PTS10-sel, de a személyes találkozó elkeserített, pedig az ára 100e magyar forintocska.
Ugyanezt tapasztalta a youtube-os Cosmas B is, aki kölcsönkért egy ilyen gépet, de nagyon rossznak találta, ezért csinált inkább egyet.Ezért gondolom, szinte már hiszem
, hogy jobban járnék egy ilyesmi géppel... -
darkipista
csendes tag
Jó kérdés
nekem is maszek körfűrészem van,mivel nem volt kedvem egy kisebb kocsi árát rákölteni egy tutira használható fűrészre.De a 30-ezres szénkefés motorú,10-es köracélon csüngő szerkezetű áruházi gépekben meg nem bíztam.A csapágyazás legyen masszív,jó ha egy öntvényházban van a két oldal.Szerintem házilag a hatvanas évek divatját lehet másolni,ahol a tengely emelhető,és az asztallap dönthető.Nekem U-vasból van a váz,és a lapemelés is megoldva.Szerintem olcsó megoldás építeni egy gépet,de jobb egy régi öntvény gépet restaurálni . -
Soká
senior tag
Azért hangzik kicsit rosszul a kérdésed, mert ha építeni szeretnél, akkor pontosan kellene tudnod, hogy mit szeretnél. És mit nem.

Tulajdonképpen nem ördöngös dolog ez a körfűrész, legalábbis vidéken minden harmadik portán találsz egy házilag kivitelezett darabot, ami jellemzően egy hegesztett zártszelvényekből álló korpusz rajta egy valamilyen vastag fémlemezzel, alul egy csapágyazott tengellyel és rajta a fűrészlappal. A hajtást pedig ékszíjjal az asztalra erősített elektromotor adja.
A dolog ott kezd el bonyolódni, amikor emelhetőre akarod megcsinálni a fűrészlapot, amikor netán dönteni is akarod azt, amikor szeretnéd megoldani a porelszívást, amikor rájössz, hogy nem ártana egy hasítóék is a fűrészlap mögé, de jó lenne két párhuzamos nút is az asztalba a szögvezetőnek, de egy jól működő steller sem ártana...
Szóval, sok szempont van, amit nem árt végigzongorázni. Neked kell tudnod mire van szükséged és mire nincs. A fentieken túl igazi kérdés még a gép stabilitása: hogy mennyire merev az asztal, mennyire sík, mennyire pontos geometriailag és hogy mennyire stabil a körfűrész felfüggesztése.
Az a helyzet, hogy szerintem (szerintem!) nem nagyon éri meg házilagosan gyártani ilyet, kivéve ha:
1. van egy kézi körfűrészed és csinálsz neki egy tábori asztalt, ami minden szempontból kompromisszumos lesz, de használhatod
2. csinálsz egy stabil "falusi" csontváz típusú körfűrészt (nulla balesetvédelemmel), ami keveset tud, de azt esetleg jól.Ha ennél többre vágysz, az szerintem nem lesz olcsóbb (magyarul kétszer annyiba fog kerülni), mintha megveszed a gyárit. Én már néhányszor gondolkodtam ilyen projekten, de aztán mindig feladtam. Persze, ha van komoly fémipari gépgyártó kapacitásod az más helyzet.
Használt gép felújítása a legjárhatóbb út. -
mahoo
csendes tag
Nagyon amatőr kérdésem lesz, de az szeretném tudni, hogy mitől jó egy asztali körfűrész? Mármint milyen az ideális asztali körfűrész? Ki mit keres/néz egy asztali gépben?
Azonkívül, hogy pontos és könnyen állítható, a gyakorlatban milyen "fogásokat" kellene tudnia egy ilyen gépnek? Ezt csak azért kérdem, mert építenék egyet, persze ha csak az időm engedi, és tudni szeretném, hogy milyen tapasztalataitok vannak a gyakorlatban. Akár legyen az az egyik részegységével, pl annak méretével kapcsolatban, vagy maga az asztal funkcióját illetően.
Hálás lennék, ha megosztanátok a véleményeiteket!
-
Tzupi
csendes tag
Üdv az uraknak.
Egy ideje olvasgatom a fórumot, és most lett pár kérdésem, úgyhogy gondoltam, akkor elkezdek irogatni is.A famunkálkodás egyfajta hobbim lett az utóbbi években, mert munkám miatt elég sok átfedés van szerszámok/gépek terén. Csináltam már ezt azt, ahogy időm engedte. Most kicsit feljeszteni szeretnék.
Tanácsot szeretnék kérni excentercsiszoló, körfűrész és felsőmaró témakörben.
Csiszolóval kapcsolatban sok elvárásom nincs. Könnyű legyen használni, ne essen szét fél év után és tegye a dolgát. 20-25e környékén gondoltam rászánni.
Nézegettem a most akciós [Mactec MT924]-et 18.900-ért pl.Körfűrész tekintetében a kb 30e körüli árat lőttem be és szintén az aktuális Mactec MT582-t nézegettem.
Bár kicsit több mint a lélektani limit, de találtam egy ilyen vaterás aprót : Makita Körfűrész BSS610. 38e, elvileg kiállítási darab, egy hó garanciával. Jó huszassal olcsóbb, mint az aktuális akciós ár. Akksi nélkül, de az van kettő már.
Mennyivel ér többet, hogy vezetéknélküli, mint amennyivel gyengébb lehet(?) egy vezetékes verziónál, amihez viszont kapnék 3 év garanciát.Felsőmaró az távolabbi tétel még, mert még csak most fogok nekiállni a maróasztalnak, de ebből sejthető is, hogy ahhoz kellene egy külön. Láttam régebben a 2KW-os unimaxos verziót, ami egyébként tényleg szimpatikus eszköz, de hátha van valamivel árbarátabb jószág. Ezt amúgy munkám során is használnám, de nem napi szinten.
Hozzátenném, hogy nem zárkózok el használt eszközöktől se, ha az láthatólag nincs lelakva, és jó vétel lehet.
Köszönöm a segítséget és szép hétvégét!
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Igen, azt tudom, hogy az amcsi gépekhez való lapoknak kisebb a lyukmérete (asszem 5/8"), vettem is egy 6"-os stacket kintről bagóért (tényleg valami 2000 forint volt átszámítva és haza is hozta valaki), ami áll a polcon, egyszer talán jó lesz valamire.
Ennek a lapnak viszont 30-as a lyukmérete, ami európai szabvány. Mivel ez a fűrészlap a nútmarók/nútfűrészek kategóriában van és az összes többi maró megjelölést kapott, ez pedig fűrészt, ezért gondolom, hogy ez inkább fűrészgépekre való. A kérdés, hogy milyenekre. Pl. egy makita 2704-be belemegy-e? Ez valószínűleg alapvetően attól függ, hogy rámegy-e a tengelyre.
-
törölt tag
válasz
yooccoo
üzenetére
az elővágónak csak vezetni kell, forgácsolni nem. (az eredeti tudta azt is, de ott külön meg volt az a része is köszörülve)
Hengeresfejű csavaroknak akarok lépcsős furatot csinálni. A vezetőnek előfúrok egy sima csigafúróval Egyébként az eredeti kiváló volt lemezfúrásra, mert a fő forgácsolóél nem kúpos volt, hanem "parallel", ezért nem háromszöget fúrt, hanem kört. -
mrcruiser
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
D=250, Z=40 lap van rajta, a 80-astól le is térdelne a hosszanti vágásoknál, így is néha határeset.
A fűrészt nem vettem meg, van egy bagóért vett, de nagyon jó Holz-Her-em, ami 190-es lapot fogad, az alá kreáltam 8-as rétegeltből egy tepsit, amire rögzítettem a fűrészt, a tepsi aljába martam két nútot, ami passzol a sínre és megvezeti az egész hóbelevancot és kész is a sínes körfűrész. Szépséghibája, hogy az alapból kb. 63-65 mm vágásmélységem pont 50 mm alá került (kb. 47-48 mm), így a 2"-os anyagot két oldalról vágom, ami kicsit macerás, de még így is jobb, mint ahogy e nélkül tenném. A sínek nagyon facán tapadnak a munkadarabhoz rögzítés nélkül is. Még nem fejeztem be hozzá a szorítókat, ami két hosszabb 8-as metrikus csavarból (kicsit megköszörülve a feje), némi keményfából és egy-egy szárnyas anyából fog majd állni.
Én is két 1400-as sínt vettem, az összekötésüket meg kb. 500 forintból megoldottam: 2 darab cca 40 cm hosszú 12x6 mm-es laposvas (hidegen húzott lett volna az igazi, de mivel nem volt, így a melegen hengerelt is megteszi), bele szálanként 4 db 4-es hernyócsavar. Laposvas betol, sínek összetol, csavarok meghúz, oszt örül
! Már széleztem is vele 2,5 méter hosszú anyagot, gond nélkül.Igény esetén készítek képeket a konfigurációról és feldobom.
Félreértések elkerülése végett; én nem ilyen asztali körfűrészre pályázom, mert nekem fontos szempont a mobilizálhatóság. Van hol tartanom a gépeimet, de dolgozni csak kint tudok velük, így minden alkalommal kipakolok és elpakolok, úgyhogy hordozható gép kell. Ha minden jól megy, a jövő hónapban meg is lesz az upgrade ferkoboy makitájára, ami reményeim szerint kielégíti majd az igényeimet nagyon sokáig.
Nyilván a vékony lapnak vannak előnyei és hátrányai is, én azt tervezem, hogy megtartom a fenti lapot is, ami jó esetben a hasítóékkal nem lesz kompatibilis, de vétek lenne kidobni.
Ilyen vagy hasonló nútfűrésszel volt már valamelyikőtöknek szerencséje találkozni? Ezt a világ másik felén wobble dado-nak hívják, de úgy tudtam, hogy ilyesmit felénk, az öreg kontinensen nem szabályos használni. Ezek szerint mégis lehet? Milyen gépre megy ez fel? Meg van adva hozzá a max. fordulat is, ami még a 200-as lap esetében határeset lehet 4500-nál.
-
thyeby
őstag
válasz
mrcruiser
üzenetére
"BOSCH Expert for Wood"
Oopsz!
Csupa véletlenul nem D=250, Z=80 lap van rajta?"azt is mondhatnám, hogy sínes körfűrésszel (egyébként baromi jó lett a konfiguráció)."
Megvetted a Divart is hozzá, vagy applikáltál a sínre magad egy körfűrészt?
Sokáig téma volt itt a fórumon ez az occó sín, magam is vettem 2db 1400-ast. És vártam, hátha valaki beszámol, mire jutott vele - hátha lophatok valami elmés ötletet. Jómagam jószerével még ki sem csomagoltam."a videón látott fűrész teljesítménye, a kW-ban gyengébb motor ellenére is komolyabb"
Valami van.
Gyengébb motorral mindig valamilyen trükkel szoktak operálni. (Persze van, hogy az erősebb motor adataival operálnak, miközben valójában az is gyengébb motor.) Első körben is a korong átmérőt csökkentik, ami által látványosan javul a kraft. A Makita MLT100 pölö úgy érte el gyengébb motorral a metebó TS250 tudását, hogy vékonyabb körfűrészlapot tett fel a motorra. Mondhatnám, hogy asztalos szaki szempontból még előnyösebb is, hiszen kevesebb a vágásveszteség, ám a valóságban bonyolultabb ez a dolog. Először is a 3,2mm lapvastagság annyira elterjedt, hogy vannak gyártók, akik erre építenek kiegészítőket, úgy mint hátfallemez, nyílászárókhoz szigetelő gumiprofil, etc. Hanem a vékonyabb lap érzékenyebb is. Könnyebben megfintul, hamarabb melegszik, és nyilván, a keskenyebb forrasztás okán a fogait is könnyebben veszejti. Aztán vékony a Makita hasítóékje is. Ezért aztán nem is elég merev, nem lehet számítani rá, hogy annak feszítve elszedő oldalról a fát, majd az szépen tartani fogja a távolságot.Ha megveszed ezt az 1 Kw-os gépet, számolj majd be nekünk róla, hogy miként vagy vele megelégedve.
-
mrcruiser
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
A workzónámon egy lézervágott, bosch expert for wood lap van, amit szeretnék hinni, hogy közelíti egy freud minőségét. Hidd el Uram, hogy ennek ellenére sem tudok vele kivitelezni egy ilyen vágást. Egyengetés és vastagolás után kerül csak erre az anyag, szélezni kézi körfűrésszel szoktam, mióta megvannak a woodstar sínek, azóta nagyképűen
azt is mondhatnám, hogy sínes körfűrésszel (egyébként baromi jó lett a konfiguráció).Tehát viszonylag ideális helyzetet teremtek az asztali körfűrész számára, egy oldalt és egy élt egyengetek, utána vastagolom a másik oldalt és ezt követően, már derékszögű anyag fekszik fel az asztalon a steller mellett, aminek a másik élét és párhuzamosítom.
Ennek ellenére 25-30 mm-nél vastagabb keményfa esetében már komolyan vissza kell venni a tempóból, hogy ne essen le drasztikusan a fűrész fordulata.
És nem panaszkodni akarok, inkább örülök neki, hogy a videón látott fűrész teljesítménye, a kW-ban gyengébb motor ellenére is komolyabb, mint workzónáé. És teszem ezt azért, mert így azok a lelkes hobbista kollégák, akikben felmerül egy ilyen gép vásárlásának ötlete, nem kell, hogy a papíron kis teljesítmény miatt visszariadjanak a vásárlástól.
Nyilván ettől még nem fog egy 3 kW-os motort körberöhögni, de arra, amire egy hobbista általában használná, elegendőnek tűnik az ereje.
-
törölt tag
válasz
yooccoo
üzenetére
kár hogy nem mondta meg senki szegény vízüvegnek, hogy másodszorra elég nehéz jó első benyomást tenni. De azért nem zárkózom el tőle teljesen, csak nehéz legyőzni a zsigeri averziómat...

Ha lépcsős fúrót köszörültök sima csigafúróból ott mi a legkisebb átmérő, amit meg tudtok csinálni? (Géppel, nem kézzel!!!).
Régebben tudtam venni dewaltból még 3.2-es átmérővel is; az "előfúró csap" lehetett max 1.5-ös. De gyakorlatilag évekkel ezelőtt megszűntek már a nagyobb átmérők is, néha akad elvétve egy-egy raktáron ragadt példány.
...csak az előfúró csap van "hegyesre" csinálva, a teljes átmérőn lévő él meg "derékszögű". -
törölt tag
válasz
thyeby
üzenetére
Urak,
Ha arra kényszerülnék, hogy vízüveggel kell kikenjek egy fobozt belülről, akkor mire kell figyelnem?
Mennyire dobhatja meg magát ettől a faanyag? (furnérból ragasztott, vékony "rétegelt lemez", 1.8-3.0mm vastag; vagy 8-12mm vastag, kb kéttenyérnyi tömör darabok)
Kívűlről kemény olajat használnék, de ezeddig az a tapasztalatom, hogy akár lakkozom, akár olajozom, érdemes mindkét oldalt egyszerre csinálni, hogy ne vetemedjen.
Plusz, hogy befolyásolja.-e az átvonhatóságot a vízüveg primer réteg, akár a saját oldalán, akár a másik oldalon (vagyis, hogy át tud-e ütni és ott helyileg befoltosodhat mondjuk lakkozás után)
Jogosak a kétségeim, vagy használjam bátran, mert "barátságos" anyag
Nekem a vízüveggel annyi az össz. tapasztalatom, hogy azzal próbálták jó régen kihintázott széklábakat visszaragasztani a helyére, kb nulla sikerrek. Hasonló eredmények születtek a falak vízmentessé tétele kapcsán is
-
thyeby
őstag
válasz
mrcruiser
üzenetére
Valóban elég meggyőző a videó, szeretném mégis némileg kiegészíteni a látottakat.
Először is szép szabályos hasábot tolt a gépre. Azért amikor nálunk veszel egy bükk pallót fűrészáruként, az ezzel a géppel sem lenne ilyen sima ügy. Görbesége, egyenetlensége okán valószínűleg ezen is ugyanúgy megszorítaná a motort, ahogyan az aldis workzónáét.
Másodszor, ez az anyag igen rövid volt. Úgy fogalmazok inkább, hogy annyira rövid, hogy ez a stellerhossz teljesen megfelelt neki. Egy kétméteres, vagy hosszabb bükk fűrészáruhoz ez a steller kicsi lenne, kivéve, ha fűrészelés előtt gondosan és szakszerűen egyengeted azt a pallót. (Csak ilyenkor sokan kényszerülnek visszakérdezni, hogy mivel, vazze?)
Harmadszor pediglen- és talán ez a lényeg - a bemutatott fadarab egy kibelezett gyalu képében kitűnően hibátlan, göcs, és feszültségmentes volt. A bükk, ha összefele zár, tuti, hogy minden motort megfog (és hiába van feszítőék), ami nincs legalább 3-4 Kw..
Negyedik dologként azt említeném, hogy példában egy keskeny darabot szelt le egy amúgy sem rém öblös fából.Megnézném, hogy miként viselkedik ugyanez a gép, amikor rátesz Papasavva egy három méteres szélezetlen bükköt, ami nincs egyengetve, és mondjuk negyven centi széles pallóból akarja kiszedni a bélt úgy, hogy kétharmad tájon van egy öklömnyi ághely is, és a fa épp összefele zár.
Jó, most én felsoroltam itt minden szarságot, amivel egyszerre kell megbírkóznia a gépnek stellernek, asztalnak és lapnak egyaránt. Azért megjegyzem, hogy amikor én nekiesek szélezni egy teherautónyi bükköt, akkor legalább tíz esetben valószínűleg bele is fogok botolni a felsoroltakból egyszerre mindenbe. (Egyébként egy 2 KW körüli (Freud lappal tuningolt) hőkioldós Güdén oldom meg ezt a feladatot lassan egy évtizede, aminek a stellerje csak egy ponton rögzül. És szerencsémre csak egy ponton rögzül. Ha teszel az aldis csodára profi lapot, az is el fogja nyiszálni szépen a kétcollos bükköt.
)Egyébiránt nekem nagyon tetszik ez a gép! Nagyszerű öntvényasztal, jó fűrészkorong, jó steller, frankó hasítóék kombója láthatóan precíz vágást garantál. Mehet a Makita hátra a vokálba!

A motor az kicsi. Sokmindenre elég. De nem mindenre! Egy Kw-al ne legyenek illúzióid. Azonban ha van benne hővédelem is, akkor ez a gép nagyon megéri az árát. Akkor is, ha bütykörészni kell rendesen, mire testreszabod magadnak. De legalább testre szabható, nem úgy, mint a Güdém, meg a Makitám. Ráadásul nem szénkefés, csendes. És nem kell vagyont költeni rá, csak sokat kell dolgozni rajta, hogy magadra balanszírozd. -
epmd
tag
válasz
Cabaye89
üzenetére
Szia!
Szerintem jobban jársz,ha megoldható,hogy kiszeded az egészet,és a korpuszt megcsinálod újra fehér bútorlapból.Ha tiplizni nem tudod,akkor csavarozd össze.A legolcsóbb anyag amivel kitapétázhatnád a szekrényt belűről,az fehér hdf hátfallemez(1000ft/m2),csak a ragasztóra amivel felragasztod,arra meg a gatyádat is ráköltöd.A fehér bútorlap meg olyan 2600ft/m2-ért adnak vágva a lapszabászatokban,de például egy Obiban 2000 alatt megkapod.
-
mrcruiser
csendes tag
Korábban vacilláltunk rajta, hogy vajon az axminsteres 200-as öntvényasztalos fűrész 1,1 KW-os indukciós motorja elegendő erővel rendelkezik-e. Ezen a videón bükköt szeletel vele az úriember, láthatólag max. vágásmélység mellett és elég meggyőzően viszi a gép.
Az én (jelenlegi) Aldis workzone csodám 1,7KW-os motorjával ilyet meg sem próbálnék művelni, még fenyőnél is szenvedne szegény. -
thyeby
őstag
válasz
üzenetére
"Az ajánlott Makita mennyire barkács gép még?"
Ajánlottam többet is. Amelyik 35 ezer pénz, az már az én mércém szerint a barkácskategória plafonja. Ám 20 ezer pénzért még csak mezei barkács Makitát adnak a maga talán 13mm-es löketével.
Egy igazi dekopírfűrész lökethossza 26mm körül kóstál. A Hilti WSJ pl 28mm, ami már kimagasló - majdnem 3 centi. Ez is jelzi, hogy gép és gép között mekkora különbségek vannak.
De gépválasztáskor a lökethossz csupán egyetlen szempont. Van még mire figyelni azon túl is bőven. -
nagyúr
-
thyeby
őstag
válasz
üzenetére
Bútorlap vágására ez van kihegyezve.
De!
Tudni kell, hogy a bútorlap még a vidiát is eszi, ergo bármiféle profi dekopírlap mindenképpen kérész életű lesz, kivált, ha hangyapucányi a fűrészgéped lökete. (Nyilván kevesebb fogat terhelsz vele, a többi egyszerűen kihasználatlan marad.)Egyéb vágásokhoz itt mazsolázhatsz.
Már többször jeleztem, hogy nekem kizárólag a Bosch fűrészlap jött be. Soká fórumtárs ezt jól meg is jegyezte magának. Azt hiszem, ki kell egészítenem ezt az észosztásomat, hogy korrekt maradjon a dolog:
Eleinte elég sok márkát, típust kipróbáltam, míg itt ledekkoltam. Olcsót, drágát egyaránt. Számomra a Bosch T144D és T244D-t semmi sem tudta kiütni a nyeregből. De nem próbáltam ki minden fűrészlap márkát és típust, egyszerűen felhagytam a kereséssel, mert ez teljesen megfelelt mindenben. Másmilyen fogtípusú fűrészlapot én soha nem is kerestem, tehát a kínálatnak igen csekély hányadát böngésztem csupán annak okán, hogy kizárólag 15-16mm fenyő és bükk vonalrajz menti íves, pici rádiuszokkal tarkított vágásokra van csupán szükségem.
Idő híján nem próbáltam ki pl két márkát, amit pedig nagy élvezettel tesztelgetnék, ez pedig a Festool és a Hilti.
Tapasztalatom tehát csupán annyi, amivel a barkácsolóknak magabiztosan szolgálhatok, hogy jó fűrészgép, jó fűrészlap, és ez a kombó átdimenzionálja a dekorfűrészelésről alkotott képet. Hiába van jó gép, ha tecsógazdaságos fűrészlap van benne, és hiába van profi fűrészlap, ha tecsógazdaságos fűrészgép rezgeti, a szívás és a csalódás borítékolt. Pölö egy Bosch T244D jelű lappal cca 15-20 métert tudtam vágni egy barkács B&D szúrófűrésszel. Ugyanez a lap egy DeWalt 331K-ban már jóval 300 méter felett teljesített, mégpedig úgy, hogy amelyik lapot én kidobom, azzal egy barkácsoló még sokáig el tud hadonászni, ha jó a gépje. -
nagyúr
Milyen márkájú fűrészlapot javasolnátok dekopírba?
Obiban vettem a sajátmárkásból a jobbat(?), de némi bútorlap és 8 nm 10 mm-es l.padló után cserés lett. Ez nekem kevésnek tűnik 750 Ft-ért, de lehet tévedek. -
GeriCool
aktív tag
Jó estét!
Légtechnikai boltot keresek Budapesten ahol 32, 40 és 50mm-es gégecsövet lehet kapni. Tud nekem Valaki ilyet ajánlani. A III., XIII., XVI. kerületek és Budakalász előnybe, de minden lehetőséget számba veszek.
Köszönöm! -
arvaiz69
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában egy sörpad asztalát újítottam fel, a munkálatokról készítettem egy kisfilmet! Szeretném nektek megmutatni az elkészült filmet! Jó szórakozást hozzá!Itt a film: http://youtu.be/KPFDj4xDIw8
Üdv.: Zoli
-
gabi9107
csendes tag
Készül a gyerek konyha ajándékba
https://www.dropbox.com/s/mlho1lrh3rg4d4d/20141109_105831.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/cq0zdb175b877wx/20141109_114934.jpg?dl=0 -
bim
veterán
Hívtak. Nem nagy tétel volt. Egy felsőmaró szár és egy csapágylehúzó. SZállítással 13 rugó. Kaptam mailt hogy ez és ez a száma. Remélem kihozzák a héten. Tegnap 20 lyukat martam ki a makitával amit már ezzel a géppel szerettem volna megtenni. Sajnos még a csavar sem jött meg az aljához.

-
Soká
senior tag
Hívtak? Nem csak e-mailt küldtek? Nagyobb tételt vásároltál?
Elvileg kapsz majd egy olyan értesítést, hogy átadták a szállítóknak, akik 3 napon belül teljesítik...
Ha olyasmit vásároltál, ami van raktáron, akkor a héten illik kiszállítaniuk...
Én tegnap este visszamondtam, ma jelezték, hogy tudomásul vették. -
pali923
aktív tag
Most érkezett: egy költséghatékony forgácsgyűjtő porszívóhoz.
-
thyeby
őstag
válasz
pocokxx
üzenetére
"Előfúrni célszerű gondolom a fenyőnél."

Ötös fafúró teljesen jó lesz a hatos csavarokhoz. Meg zenkolni is célszerű. Ha azt akarod, hogy jó stabil kötéseid legyenek, akkor amit csavarozol, abba hatos furat, amihez csavarozod, abba ötös előfúrás. Így a csavar nem tud eltartani, és jól meg lehet húzni. (Megtépni nem szabad, mert ha vizet, párát kap a fa, eltöri a csavarokat.)
-
Cabaye89
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a beépített szekrényemmel kapcsolatban.
Jelenleg szobafelújításban vagyok. Van egy beépített szekrényem, amit nem szeretnék megszüntetni, ha valamely módon normálisan fel lehetne újítani.

Arra gondoltam első körben, hogy valamilyen vékony fa anyaggal beburkolni a belsejét teljesen és utána újból felpolcozni. Milyen anyag lenne a legmegfelelőbb erre a célra? Illetve kell-e asztalos ennek elvégzésére, vagy én is megtudom csinálni?
Köszönöm szépen a segítségeteket.
Üdv: András
-
pocokxx
Közösségépítő
-
thyeby
őstag
válasz
pocokxx
üzenetére
Ahogyan Márton Gabi is írta, attól függ minden, mire lesz használva.
Azt javaslom, 6x90-es Reissercsavarokkal fogasd össze, oszt jónapot.
Lábak:
Ahhoz, hogy megálljon a lábon, elvileg már 20-30 cm is elég lesz. Ha lökdösve lesz, mert pölö egy üzlethelyiségbe kell, akkor 60-80 cm (értsd: 2x30-40cm), ha egy üzlet elé, és be lesz borítva valami táblával, nagyobb láb akkor se kell, de le kell csavaroznod a földhöz, hogy a szél nyugodtan fújdogálhassa.Merevítő:
Illesztésenként egy-egy 45°-ban két végén elvágott kb 20-30cm-es darabot egyszerűen két-két 6x50-es csavarral odafogatod, és atombiztos lesz. (Tehát összesen min. 6, max 8 db-ot.) -
gabi9107
csendes tag
Hali
Valakinek esetleg van plusz munkája amit kiadna???
Szívesen vállalok asztalos melót!!!!
Keressetek
-
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Kaptam egy egyszerű feladatot, de azért kikérném a véleményeteket. Egy "állvány" félét kellene csinálnom tetőlécből (díszlethez) Valami ilyesmit, csak fából és kerekek nélkül. Két méter magas lesz.
- Mekkora lábakat tegyek alá? (Hosszra gondolok)
- Csavar vagy tipli lenne ésszerűbb megoldás?
- A két tartó oszlophoz kellene merevítő is alulra: Ezt, hogy rögzítsem?
- Jó lenne lefesteni valami sötétebb színre, de igazából ilyen egyszer használatos dolog lesz, a tartósság nem szempont: Mi lenne a legalkalamasabb, ha mondjuk csiszolás nélkül festeném? -
Soká
senior tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Nekem volt olyan, amit év végén rendeltem meg és valamikor tavasszal szállították

Fogtam magamat és a mostani rendelésemet visszamondtam
Ilyet sem csináltam még, nem éppen úriemberes megoldás, de a jog lehetőséget ad rá, hogy a netes rendelést visszamondjam, (ha minden igaz...) Leginkább az bosszantott fel, hogy írtam nekik pénteken de idáig válaszra sem méltattak. -
Soká
senior tag
válasz
pali923
üzenetére
Ezt miből gondolod? Legendásan lassúak. Én hétfőn este rendeltem tőlük (tehát egy hete) raktárkészleten lévő cuccot, péntek reggel jött meg a visszaigazolás arról, hogy átadták a csomagküldőnek a cuccot, amit a csomagküldő 3 munkanapon belül szállít. Ha a pénteket is beleszámítjuk, akkor ma van a második munkanap és ez a szállító még soha nem telefonált nekem előre, hogy mikor jönnének, csak akkor hívnak, amikor már a közelben jár és neki fontos, hogy ne kanyarodjon ide feleslegesen. Az, hogy én itt dekkolok itthon azt várva, hogy na vajon mikor jöjjenek, az a kutyát sem érdekli.
És még pofákat is vágnak, ha nincs jatt.
Más webáruház meg úgy működik, hogy: "ha délig megrendeled a terméket, másnap kiszállítjuk"Az uni-maxról én ebben az értelemben semmi jót nem tudok elmondani. Néha az az érzésem, hogy nem is a termékeikből élnek hanem a szállítási költségekből. (nem igaz, hogy nem érné meg nekik valami sufnit nyitni pesten a személyes átvételhez...) A szállítási költségek forszírozását segíti az is, hogy az akciós listájukat hetente váltogatják. Mást meg nem érdemes venni tőlük, mert többségében elég irreálisak az áraik...
-
bim
veterán
Rendeltem az unimaxtól egy két cuccot kb. mennyi idő míg ideér hozzám?

szerk: Mivel a fehérvári fabory megszűnik nem rendeltek csavart a triton klón maró aljába. Esztergályossal készíttettem hozzá csavart ami 300ft-ba fájt. Még 4 hosszabb csavart is gyártattam hozzá mert akarok aluból egy vezetőgyűrűt készíttetni rá hogy egyszerűbb sablont is tudjunk készíteni hozzá. Ez a kis akcióm 2 rugóba fájt postával.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szélvészként hasít a Kingston nem gyenge kapacitású SSD-je
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sorozatok
- Linux Mint
- LEGO klub
- További aktív témák...
- LG UltraWide 34WQ75X-B IPS Monitor! sRGB 99% / 3440x1440 / 5ms / 60Hz / DAS
- Dobozos Új Dell Xps 15 9530 i7 13620h 16gb ram 1tb ssd intel uhd graphics+ Intel Arc A370M
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

!
!
.
) és még a megfizethető kategóriába sorolható.