- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Én átálltam, már rég. Amíg nem volt ESP32, addig az STM32 volt a kedvencem. Ugyanúgy Arduino rendszerben használtam, alig kellett valamit módosítani a programokon, mert a driverek - általában - meg vannak írva ugyanúgy rá Arduino alá. A különbség, hogy másik könyvtárból veszi a drivert, de ezt te nem is érzékeled. A nagyon hardver közeli dolgok persze mások. Bár egy ideje már nem használom, mert mindent ESP32-re tértem át több ok miatt: gyorsabb , két valós mag van benne, amíg az egyik foglalkozik valamivel, addig a másik pl. kezelheti a perifériákat, és az Arduinoba való illesztése is jobban sikerült - szerintem - mint az STM32-nek, gyakorlatilag elvétve kell valamit változtatni.
Összefoglalva: én mindenképpen átállnék az STM32-re, de ez mindenkinek a saját döntése kell legyen, hogy ne azt szidja utólag, aki "javasolta". Vagyis nem javasolok semmit, csak azt mondom el, én hogyan csinálnám.
-
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Én még sosem használtam, de egy előnye biztosan lenne, mégpedig akkus táplálásnál a kisebb tápfeszültség igény. Meg ha sok 3.3V szenzort használsz, nem kell őket illeszteni. Egyébként ha nincs egyéb érv ellene, az esetleges későbbi fejlesztési lehetőség miatt talán érdemes az STM32-t választani.
-
válasz
tonermagus #15573 üzenetére
Hát ez csak úgy lehet, hogy a mega board gyártója olyan nagy mennyiségben vásárolja a chipet, hogy annyival olcsóbban kapja, hogy a különbözetből kijön a pcb meg a járulékos alkatrészek ára (amit szintén nagy mennyiségben vásárol a gyártó), a külön chipet meg kevesen vásárolják (főleg, hogy már eléggé elavultnak számít), és ugye 1 darabnak mindig több az ára. Nézd meg, hogy az Alibaba-n mennyiért tudnál venni mondjuk 10000 darabot.
szerk.: lassan írtam
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tonermagus #15565 üzenetére
Sztem azért, mert a komplett lapokat eszetlen mennyiségben sorozatgyártják, a beléjük való 2560-ast pedig ezek a gyártók diszkont áron, nagy tételben, bagóért megkapják, így egy komplett kis kütyü ára még az egyebekkel is kevesebbre jön ki, mintha egy magánszemély akarna 1, 2, vagy urambocsá, egy marék egyedülálló 2560-ast venni - ugy ô nem diszkont árat kap, valszeg.
De ha bekopogsz a gyártóhoz, hogy havi 1 millió kis chip kéne, szerzôdjünk, bemennél bôven fajlagos árban egy komplett board ára alá Te is.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15563 üzenetére
Szerintem igen. A napokban mértem, de ha megtalálom, lemérem újra. Mivel én ESP32-vel mértem, ami ugyebár 3.3 V-os, 5V-al meg aztán végképp jó lesz. Én ennél jobbat csak az IRLB4030-at tudom.
-
válasz
tonermagus #15565 üzenetére
Érdekes kérdés. Honnan akartad beszerezni?
-
válasz
tonermagus #15563 üzenetére
Hát, nem vagyok egy elektromágus, szóval valaki majd kijavít, de a datasheet szerint a hőellenállása 62 C/W. Arduinoról hajtva 5V-on már majdnem teljesen kinyit, szóval, ha P = I * I * R, akkor 1,5 * 1,5 * 0,022 * 62 = 3 C-ot melegedne hűtés nélkül.
-
válasz
tonermagus #15561 üzenetére
IRLZ44N
-
válasz
tonermagus #15512 üzenetére
Aki csak C kódot látott életében, sikítva fogja bezárni az assembly fájlt, még ha vissza is fejti, ebben biztos lehetsz.
-
And
veterán
válasz
tonermagus #15510 üzenetére
Ja, látsz egy nyers kódot. Szimbólumnevek, kommentek, ugrási címkék, függvény- és rutinnevek nélkül. Ebben már kiigazodni sem könnyű, de alapszintű módosításokon (pl. egy konstans megváltoztatása) kívül szerkeszteni már nagyon nem egyszerű. Duplikálni jó, meg 'biztonsági másolatnak'.
-
válasz
tonermagus #15508 üzenetére
Ehhez gondolom még mindig kell az FTDI...Vagy valamilyen módon serial kapcsolatot kell indítanom a vezérlő irányába.
Minek kellene, ha a board-on rajta van gyárilag?
Beledugsz egy usb kábelt és kész.
Egyébként ez a .hex fájl mennyire védett, mennyire nehéz visszafejteni az olvasható kódot belőle?
Az eredeti C++ kódot sehogysem tudod belőle visszaállítani, ha erre gondolsz, de ahogy írtam, assembly-t viszonylag egyszerű csinálni belőle, nincs rajta semmilyen "védelem".
-
válasz
tonermagus #15506 üzenetére
FTDI vagy ISP, de csak ha nincs rajta a lapon gyárilag. Egyébként ha AVR-ről van szó, fentebb írtam, hogy parancssorból az avrdude-dal lehet kódot feltölteni, csinálsz hozzá egy .bat fájlt, összezipeled, és elküldöd.
És nem árt, ha drivert is mellékelsz, hátha nem teszi fel automatikusan. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #15503 üzenetére
Nyilván akkor a .bin fájlt kell odaadnod, de kell egy programozó eszköz (vagy csak szoftver), amivel fel lehet tölteni - ez a proci /alaplap típusától is függ.
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Simán lehet tápvezetéken adatot átvinni. A lényeg a frekvenciafüggő impedancia. A táp egyen szokott lenni, vagyis 0 Hz, a jel meg mondjuk 9.6 kBaud, ami persze négyszög, de a lényeg érthető. A tápot sorbakötött induktivitáson kell átvinni, aminek 0 Hz-en 0 az impedanciája, tehát semmit nem zavar az eszköz tápellátásában, 9.6 kHz-en viszont 2*pi*f*L, vagyis L=1 mH-vel számolva 60 Ω, azon már szépen át lehet vinni az adatokat.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15458 üzenetére
Ha egy arduinos alap ultrahangszenzoros kapcsolásra gondolsz, mindenképpen kell hozzá mérés, hogy meghatározd mi számít 1, 10, 20 ... méternek. Megmérni a feszültés értékét az egyes távolságnál, ebből egy görbét felvenni, arra egyenest illeszteni és lesz belőle egy képleted, amiből nagyjából közelíteni tudod majd a mért értéket. Ha levegő közegben mérsz, akkor ugye a víz közeg általi eltérés miatt korrigálni kell.
Az a baj nem igazán találtam hozzá pinout-ot, így nem tudom tényleg csak 2 vezetéket használ-e. Vagy lehetne még olyan opció is, hogy a feszültségre ül rá a jel, de ez túl egyszerű eszköz ahhoz szerintem, digitális jelnél szoktak ilyen megoldást alkalmazni.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #15456 üzenetére
Szerintem feszültséget kell mérned valószínűleg a piros vezetéken. Ha jól értem először adóként funkciónál, majd utána átvált vevő módra.
De csak tipp szóval offba teszem.
-
válasz
tonermagus #15428 üzenetére
Nem egészen, ez pont arra nem jó, ami az alap felvetés volt, t.i. a rövidebb úton forduljon a cél felé.
-
válasz
tonermagus #15422 üzenetére
-
válasz
tonermagus #15422 üzenetére
1. neem, ez csak egy pszeudo-kód, csak a logika miatt írtam, de amúgy ha az ékezeteket kiveszed, szintaktikailag helyes. De ez csak az irányt adja neked vissza, a fokot nem.
-
válasz
tonermagus #15420 üzenetére
Szívesen! A PID-be ásd bele magad, mert a robot vezérléséhez egyébként is jól jöhet. Van hozzá arduino library is, bár én még nem használtam.
-
válasz
tonermagus #15418 üzenetére
cél - saját_irány: a különbség -359 - +359 közt
+360: az eredmény 1 - 718 közé kerül
% 360: modulus, az eredmény és 360 osztási maradéka -> az eredmény garantáltan 0 - 359 között lesz
? : feltételes operátor: az if-then-else szerkezet rövidített formája.Valahogy lehet skalazni is?
Lehet, te a PID szabályozást keresed, ha még nem ismered, ismerkedj meg vele! Videók: [link], [link]
-
válasz
tonermagus #15415 üzenetére
Jónak tűnik a logika, azzal a kiegészítéssel, hogy a második esetben (amikor az irány >180°) a fordulás iránya is megfordul.
Ennél van egyszerűbb megoldás, pl:fordulás_iránya=((cél - saját_irány + 360) % 360)>180?balra:jobbra
-
válasz
tonermagus #15381 üzenetére
Csak azt tudom mondani, hogy attól, hogy csak két tengelyt használsz, még mind a hármat kalibrálni kellene, mert számoláskor lehet, hogy a nem kalibrált harmadik tengelyt is használja és az félreviszi az egészet.
Úgy próbálnám, ahogy a telefonok iránytűjét szokás kalibrálni: nagy fektetett 8-as alakot leírni vele a levegőben.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15381 üzenetére
Nem tudom, hogy kell kalibrálni, de azt igen, hogy évekkel ezelőtt, amikor kipróbáltam, egyből félre is tettem, mert azt tapasztaltam, hogy minden közelben lévő fém tárgy bezavar. Szerencse, hogy csak hobbiból próbáltam.
-
válasz
tonermagus #14295 üzenetére
Lehet hülyeséget mondok, de nem lehet úgy kalibrálni, mint a mobiltelefonokban lévő szenzort, hogy ilyen nagy "8"-as formát írsz le vele a levegőben?
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #14129 üzenetére
Szívesen segítenék, de NRF2401-et soha nem használtam.
Mivel az SPI is seriel, én úgy sejtem, hogy ugyanúgy kell átküldeni mint a serialaen, csak a NRF2401 driverét használva. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #14124 üzenetére
Én WiFi-t használok.
Nekem muszáj, mert akár 10 kbyte/sec is kellhet.
Azzal gond nélkül megy, akár távolról neten is.
Nekem az összes hold vett jelét külön-külön el kell küldenem. -
Gergosz2
veterán
válasz
tonermagus #14124 üzenetére
Az egész NEMA stringet átakarod tolni? Amúgy NRF24-gyel elég stabil működést lehet elérni, ha a speedet leveszem és a transmission powert feltolod. Hardveres CRC van benne szóval ezzel sem kell játszani.
Vannak kész libek rá, pl MIRF, RF24. Mindegyiket próbáltam és használtam is. De az NRF24 elég jó eszköz, a doksija alapján nem bonyis a használata, így saját 'libet' is csináltam, mert pár byte- ot kellet átküldeni.
-
válasz
tonermagus #13878 üzenetére
Mennyire nagy távról van szó, ha jelenleg vezetékkel van összekötve? Milyen hosszú az a vezeték?
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13878 üzenetére
a, félreértetted a dolgot.
Ha magával a GPS chippel akarod feldolgoztatni a másik által küldött értékeket, akkor:
1. Ez az RTK módszer, és nagyon pontos eredményt ad (többnyire 1-2 cm hibával)
2. Ehhez spéci, drágább GPS kell, a tied alapból nem tudja ezt.
3. Akkor nem ezeket az NMEA mondatokat kell átküldeni, hanem másokat, azt az ilyet tudó GPS-ben be tudod állítani.
4. Másodpercenként több kilobyte-nyi adatot kell átküldeni, ehhez már nem jó a LORA.Tehát akkor Te mit tehetsz:
Az összehasonlítást az arduinónak kell elvégezni.
Abba érkeznek a fix helyen lévő GPS-ből is az adatok, meg a vízen mozgóból is (itt van ugyebár a GPS chip is)
A Arduino hasonlítja össze a két értéket, és az úszó által adott értéket korrigálja a másik által adott hibával.
Azt írtad, hogy méternyi pontossággal áll vissza a helyre. Ez elég nagy hibának tűnik számomra.
A mostani GPS chipek már egyszerre sok műhold adatait tudják venni (USA, orosz, Eu, kínai) így az 1-2 méter körüli
visszatérést már nagyjából az esetek többségében a korrekció nélkül is tudni kéne. Persze előfordul ritkábban sokkal nagyobb hiba is.
A korrekcióval ennél azért nagyobb pontosságot várnék, hogy tudja, az általad korábban leírt max. fél méteres hibát extrém esetben is.Tehát a megoldás:
Hajón lévő arduino kapja a hibát a fix helyen lévőtől (bázis).
Kapja a hajón lévő GPS-től az általa mért adatokat (rover).
A helyit korrigálja a hibával, így már egy pár deciméteres pontosságot kéne elvben tudnia.Ha meg nagyobb pontosság kell, akkor a következő lépcsőfok az RTK, azaz drágább chipből kettő, és pár kilóbájt átviteli sávszélesség.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13871 üzenetére
Közben visszanéztem, mit is csinálsz. Ja, igen Te vagy a "halas".
Azt az adatmennyiséget bírni kell a LORA-nak is.
Akkor azt hiszem, az a legegyszerűbb.
Másodpercnél gyakrabban nem hiszem, hogy szükséges lenne a korrigáló értékeket küldeni. A profi rendszerek is általában másodpercenként küldik, és csak akkor jeleznek hibát, ha pl. 20 másodperc eltelt, és nem kapnak korrekciós értéket. -
Janos250
őstag
válasz
1. Ha LORA-ban gondolkodsz, akkor - azt sejtem - nagyobb távolságról van szó.
2. Mennyi NMEA üzenetet akarsz küldeni, mert ha RTK, ahhoz a LORA sávszélessége nagyon kicsi.Én ugyanezt (vezetékmentes UART híd) WiFi-internet alapon oldom meg.
Az egyik eszköz csatlakozik egy vezetékes netre kapcsolt WiFi routerre, ez bárhonnan elérhető portforwarddal, erre küldöm.
A másik egy régi, kidobott mobiltelefon mobilnettel. Mivel erre nehezebb küldeni, ezért ez küld. Amikor csak próbálgatom, akkor WiFi-n elérik egymást, akkor mindkettő WiFi-re dolgozik.
Ha mégis a mobiltelefonos állomásnak akarok adatot küldeni, akkor azt a mobilnetes http-n kéri a fix állomásról, amire a válaszban jön a kért adat.Úgy rémlik, mintha már egyszer itt be is írtam volna a programot, de ebben nem vagyok biztos.
Nekem kilobájtokat/sec kell küldenem, ehhez a LORA gyenge lenne, de ha kevesebbet akarsz küldeni, akkor a LORA valószínűleg jó megoldás, bár én még nem próbáltam ki, pedig már vettem Bangoodról ESP32 LORA modulokat.
Csak tudnám, mit kezdek ezzel a sok összevásárolt kacattal.
Én mindent ESP32-vel oldok meg.
-
válasz
Ennél mi sem egyszerűbb, hc-05 + hc-06 bluetooth modullal bluetooth serial kapcsolat, pont erre találták ki. A vezetéknélküli része teljesen transzparenst módon működik, a két végén egyszerű uart kapcsolatot látnak az eszközök. Cserébe a hatótávolság csak 10m.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13866 üzenetére
Én is a JLCPCB-ről szoktam.
Mostanában ráálltam a saját szerkesztőjükre (EasyEDA). Az Eagle-ben készített dolgokat simán át tudtam oda hozni. Könyvtárat is volt, hogy Eagle-ből hoztam át.Magyarországon - igaz, nagyon rég - velük csináltattam panelt:
http://www.turboplus.hu/
Normális minőséget csináltak. -
válasz
tonermagus #13868 üzenetére
Nagyon komplikált? A klasszikus fénymásolós-rávasalós módszerrel nem tudnád magadnak megcsinálni?
-
Gergosz2
veterán
válasz
tonermagus #13866 üzenetére
Kínából a pcbway-ről rendeltem elég sokat. Jól gyártanak és kb mindig megérkezett a cucc két héten belül. JLCPCB-ről i szoktam, mert sokszor olcsóbb, de teljesen OK minőség.
-
válasz
tonermagus #13828 üzenetére
Ezek szerint már füstölt?
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #13828 üzenetére
Nem volt még a kezemben se mega se mini pro embed, de ha két 5 V-os pinje van, akkor én rámérnék ellenállásmérővel, hogy össze vannak-e kötve. Ha igen, akkor nincs több kérdés, de ha nem, akkor is mi lehet a gond? Két teljesen független 5 V is (ha közös a testpontjuk) ugyanúgy 5 V potenciálon van, bármikor összeköthetők egy vezetékkel és nem fog áram folyni. Azt meg nem hiszem, hogy két külön test lenne a megán a két 5 V bemenethez. De ha igen, akkor nem szabad összekötni a két 5 V-ot.
-
válasz
tonermagus #13782 üzenetére
Az AVR-ek 5V alatt is tudnak megbízhatóan üzemelni, én legalábbis próbáltam már 2db AA elemről UNO-t hajtani, ami azt jelenti, hogy 3(!)V-ról is elment.
A mega boardot nem próbáltam, de ha nem kapja meg az onboard regulator a 6,5V-ot, és nem a uC emiatt 5V helyett csak 4,7V-ot kap, szinte biztos, hogy nem fog problémát okozni, pláne, ha 3,3V-os perifériákkal kell kommunikálnia, ami alapból szintillesztést igényel. Ki kell próbálni.
Amúgy a 7,4V és a 6,2V hogy jött ki neked?
A 7,4V az ha jól sejtem egy 2S li-ion cella névleges feszültsége, de az szinte sosem annyi, mert 8,4V - 6V közt változik, töltöttségtől függően.
A másik mi lenne?De még ha használhatnám is kérdés hogy a GPS modul-t (Neo M8n) elbírja-e ami az áram erősséget illeti, mert ha jól tudom az Ardu egy lábon max. 40mA-t tud leadni, a modul pedig nagyon a határán van.
Ezt úgy, ahogy van, nem értem... A mega board egyik I/O lábáról akarod tápfeszültséggel ellátni?
-
Janos250
őstag
válasz
Most próbára ilyet rendeltem, de még nem próbáltam ki:
https://www.banggood.com/10pcs-Mini-5A-DC-DC-Converter-Step-Down-Module-Voltage-Regulator-Buck-Board-4_5V-18V-to-3_3V-p-1640650.html?cur_warehouse=CN
Elvileg 4.5 V-tól nyit. Igaz, picit nagyobb a hossza. -
Janos250
őstag
válasz
Nem teljesen értem
"A sima Step Down modulok pedig teljesen kilőve,mert a leírásuk alapján 7V alatt nem nyitnak... "
Ez pl.
https://www.banggood.com/5Pcs-Mini-DC-DC-Converter-Adjustable-Power-Supply-Step-Down-Module-p-951165.html
a leírás szerint 4.5 volttól már megy.
A GPS-nek úgyis 3.3 V kell, tehát azt külön kell előállítanod.
Vagy egy másik megoldás:
Egy step-uppal felviszed, step downnal leviszed.
Én a mellékelt modult használom. Valaki itt ajánlotta korábban. Egy bajom volt vele eddig: mikor tévedésből 12V helyett 48-at adtam rá, úgy ment tönkre, hogy a kimenetén a 48 V jelent meg, és tarolt.
És nem NEO-M8N-et, hanem ennek ötvenszerese árú modult . -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #13727 üzenetére
Relét már kapcsolgattam arduinoval, az is elektromágnes.
Combosabbat még nem, alapelv az indukciós feszültséglökés kezelése. Amikor megszűnik az áram, tehát kikapcsoláskor, akkor a tekercsre kapcsolódó ellenállás közel végtelen, aminek következtében a leomló mégneses tér generál egy viszonylag magas feszültségcsúcsot, ami szereti a félvezetőket tönkretenni. Ezt egy fordított polaritású gyors diódával rövidre kell zárni. A kapcsolóelem bármi lehet, ami a tekercs állandó áramát bírja, tranyó, fet, tirisztor, triak. A tirisztort is ki lehet kapcsolni egyenáramnál is, sok vakuban használták ezt a módszert a villantás befejezéséhez. De relé is jó, ott védő dióda sem kell.
Az 5 V, 7.2 V kérdésre, meg kell mérni az áramot. A kisebb feszültségnél nem az áram a kérdés, hanem az erő, a kisebb áram miatt kisebb lesz az emelő erő, ha elég akkor OK. 7.2 V-on meg nyilván jobban fog melegedni, ha nem melegszik túl, akkor OK. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13693 üzenetére
Az M8 tudtommal 10 Hz-es adatokat tud adni, ha úgy állítod be.
Az adatátvitelnek bírni kell az ESP8266 esetén is. Nem hiszem, hogy hamis, nem hallottam, hogy ezeket hamisítanák. A kínaiak saját, külön neveken kerülnek forgalomba. -
válasz
tonermagus #13693 üzenetére
Szerintem ezek az olcsó modulok ilyen sebességgel képesek számolni. Lehet a kommunikáció bármilyen gyors, ha a modul 2mp-ig ugyanazokat a koordinátákat adja vissza.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13575 üzenetére
Szia értelek,
csak azok nélkül a fránya alapok nélkül - Janos250 után szabadon csak mazoizmus és nem hobby.
A lényeg hogy a problémát bontsd le elemi egységekre majd azokat old meg egyesével példa programokban és után jön az egész összerakása. Ott még érhet meglepetés, mikor integrációkor kiderül, hogy egy timert használ több könyvtár, vagy úgy már nem is gyors :-P
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13571 üzenetére
Szia,
nem hinném, inkább a konceptciót kell jól átgondolni (design) és programozni megtanulni, mert a Mega-ba van elég sok lehetőség HW esen. Ennyi erővel STM32 vonalra is felszálhatnál, vagy Nordic chipjeit is használhatnád directbe, gondolom most is azt használod :-)
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13571 üzenetére
Én úgy gondolom, hogy a Mega is elég, de csak gondolom. Az ESP32 méretre kisebb, továbbfejlesztésre alkalmasabb a több lehetőség miatt.
Közben rájöttem, hogy nem is kell neked az RF nagy távolság, mert csak akkor kell a távolságot pontosabban számolni, ha már közel van. Távolabb elég a síma GPS pár méteres pontossága is. Jól gondolom? -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13559 üzenetére
Csak egy tipp, de mi történik ha így csinálod?
radio.write(&gpsadat, sizeof(gpsadat));
delay(50);
radio.write(&gpsadat1, sizeof(gpsadat1));
Ha esetleg nem működne, akkor én 1 változóként küldeném át majd a vevő oldalon bontanám szét.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13557 üzenetére
Szia
[link] Ez segít. A tömb mérete 2 adj meg, ne 1 et.... A 2 hosszú tömb címei a [0 és 1] lesznek....
Dobd fel GIT re a kódot aztán megnézzük... Sztem kevered, mert 1 lokáció 1 lat és egy longitudinal értékből áll. 2 lokáció különbsége kell neked.
-
válasz
tonermagus #13554 üzenetére
Azt olvastad, amit én írtam?
-
válasz
tonermagus #13544 üzenetére
"Hogy tudom azt megcsinálni, hogy a 43.121212-ból 43121212 legyen? "
Rohadt egyszerű:43.121212*1000000= 43121212
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13544 üzenetére
Szia,
C++ is your best friend...
Feltételezésem szerint ezt a könyvtárat használod : [link]
static float DistanceKm( const Location_t & p1, const Location_t & p2 )
{
return DistanceRadians( p1, p2 ) * EARTH_RADIUS_KM;
}
ahol a bemenet egy class ami jó hír mert van float initje isLocation_t( float lat, float lon )
: _lat(lat / LOC_SCALE), _lon(lon / LOC_SCALE)
{}
Szóval a kapott értékkekel készíts 2 Location_t classt majd hívd meg a függvényedet.
Lassan jár a sör és átmehetünk a programozzunk topicba :-P
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #13542 üzenetére
És ez a maximális eltérés a 0 és a 9 között, egy egységnyi eltérés ennek a tizede, tehát a hetedik tizedesjegy az mm-es nagyságrend.
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #13540 üzenetére
Fogalmam sincs hogy ez az utolsó számjegy mennyire fontos
Attól függ a Föld melyik pontjáról van szó. Ha Magyarországot nézzük, akkor észak-dél irányban kb. 110 km egy fok, tehát a hetedik tizedesjegy 11 cm eltérés, kelet-nyugati irányban kb 78 km egy fok, ott 7.8 cm.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #13529 üzenetére
"Pontosságról: ahogy olvastam az Ardu platform miatt, illetve a 32bit miatt alapból nem pontos a koordináta amit megkapunk. Ez nálad nem zavar be? Vagy ez jelentéktelen?"
Ezt nem tudom, hogy értette, aki ezt írta, mert a koordinátákat maga a GPS chip számolja, és soros vonalon ASC karakterekkel (vagy binárisan, mint pl. nálam) küldi a kész eredményt.
Vagyis az Arduino semmit nem számol. -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13536 üzenetére
Volt hogy nekem kb 15cm távolságból sem akart működni amíg nem burkoltam így be. Ha meg is kapta a jelet akkor csak valami zavaros jelet. Körülötte elég sok minden be tud zavarni én úgy vettem észre. Én úgy szoktam tesztelni, hogy 1 karaktert küldök át, van amikor teljesen más érkezik meg. Így részemről használhatatlan. Gondolom a Te esetedben sem mindegy hogy "64"-et kapsz vagy mondjuk "GA"-t.
3.3v-ról még soha nem próbáltam. Nem volt rá valamiért szükségem. Részemről nehezebb is találni mint 5v-os forrást. -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13534 üzenetére
Megoldható ekkora távra a sima csak akkor akkor be kell csomagolni mint egy szendvicset:
[link]
AS01-ML01DP5 előre le van burkolva, kisebb helyet is foglal és stabilabb volt vele az összes projektem. Attól függ mennyire számít neked a minőség, vagy csak jóvan az úgy, úgysem látszik alapján megy. -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13523 üzenetére
Üdv emberek! A sima NRF24L01+PA+LNA modul felejtős, ha csak nem szeretnéd gány módjára alufóliába tekerni a zaj miatt. Két éve kísérletezek ezekkel a modulokkal, a legmegbízhatóbb verziója az "AS01-ML01DP5" ami így néz ki:
[link]
A többivel csak a szívás van. Annyi hogy egy 16v 100uf elektrolit kondenzátor kell a pozitív és negatívhoz. Tiszta terepen tud kb 700m teszt alapján, Árnyékos helyen 150m kb, de attól is függ hogy mi van közte. Elvileg tantalum kondenzátorral még ennél is jobb a jel, de nem volt még időm végig tesztelni milyen értékkel a legjobb.
Szigorúan 3.3v-ot kell kapnia, max fogyasztása papíron 250mah. A fogyasztás és a jelerősség szoftveresen állítható az alábbi sorokkal:
RF24_PA_MIN
RF24_PA_LOW
RF24_PA_HIGH
RF24_PA_MAXHa a jel nem elég erős könnyen építhető neki egy jelismétlő így a jel kilőhető akár a holdig is. Ebben szívesen tudok segíteni
Elég érzékeny a tápra így törekedni kell rá hogy a legtisztább forrást kapja. Az alábbi módszerrel oldottam meg:
3.7v 18650 akkumulátor feszültséget feltornáztam 5v volt ra egy DC-DC konverterrel majd azt 3.3v-ra egy buck converterrel. A Fix 5v megy az arduinohoz is. A 3.3v-hoz egy elektrolit kondenzátor beraktam így stabil feszt tud kapni. Kapható hozzá egy külön modul is, de sok helyet foglalt, így tesztelni sem teszteltem.
Bármi kérdés van a modullal kapcsolatban csak kérdezzetek. -
válasz
tonermagus #13529 üzenetére
"házak között városban, az erkélyről próbálgatom. Elképzelhető hogy ezért a nagy pontatlanság?"
Biztos! Eleve nem lát rá minden műholdra, és házak közti visszaverődések emiatt könnyebben összezavarják a rendszert (ugyanazt a jelet többször is megkapja a vevő), sőt, van, hogy az eredeti jel nem is jut el a vevőig, csak a visszavert, így hibás lesz a számítás. Ilyenkor egy ház előtt guruló autó is hibát tud okozni.
-
Janos250
őstag
válasz
Ha egyszer lesz időm, kipróbálom két olcsó GPS csippel, mekkora lesz a hiba. Ha Te előbb próbálod ki, kíváncsi vagyok az eredményre!
-
Janos250
őstag
válasz
Hosszú, ha nem érdekel a GPS, ugorj!
Egy részére tudok válaszolni, egy részére nem.
Hogy mekkora a hiba, ha két egyforma GPS, két egyforma antennával mér, azt én is csak irodalomból ismerem, hogy - elvileg - deciméteres pontosság, azaz 1 m-em belüli, de akár 10 cm-es is lehet. NRF24L01-et nem ismerem, de valaki innen bizonyára. A Neo-6m-re csak tippem van, hogy valószínűleg elég.
A ZED-f9p már biztosan, mert abból egy páros pár centis pontosságot biztosít. Én NS-HP-t használok, de annak darabja a hozzá való antennával, szállítással 200$/db. (+VÁM+ÁFA+macera)
Ezt ismerem, ez elvileg +- 1 cm pontosságot ad, de a gyakorlatban is közel annyi, 5 cm-nél nagyobbat még soha nem mértem.
A Neo M6, M8 számára gyakorlatilag bármilyen antenna jó, de az F9-hez, és az én csipemhez spéci, két frekvenciát tudó ("L1 + L2") antenna kell. Ezeknél gyakorlatilag két különböző frekihez tartozó antenna van valahogy egymásra építve. Az M8 is tudja a GPS+Glonass+Galileo+Beidou műholdakat egyaránt venni. Fontos, hogy olyan csip legyen, ami mind a négy típust tudja. Az indiai és a japán nem érdekes számunkra. A mindkét sávot is tudó, a ZED is.
A leírás szerint a 8M önmagában is tudja a dm-es pontosságot, egy vevő esetén is.Egy kis fejtágító:
Egy normál GPS vevő nagyjából néhány méter pontosságot tud.
Növelhető a pontosság olyan vevővel, ami a műholdak által sugárzott hibajelet is fel tudja dolgozni, ezzel dm-es pontosság érhető el. Azt hiszem, az 8M ilyen.
Amatőrök csinálják néha, hogy két olcsó vevőt telepítenek, egyet fix pontra ("bázis"), másikat ("rover") meg a kívánt helyre, és a roverhez küldik a bázis által mért HIBÁT. Ez deciméteres hibát szokott eredményezni, de néha elég pontos is lehet. (nem használtam, csak irodalom). Ehhez nem kell nagy sávszélesség, mert csak a hibát kell küldeni. Ide bármilyen Arduino, és majdnem bármilyen rádiós csip megfelel. A célszerű gyakoriság: másodpercenként.
Profi módszer: pl. a ZED, valamint amit én használok, és még néhány.
Ekkor a bázis nem a hibát küldi el a rovernek, hanem minden egyes műholdra külön-külön a mért adatokat, amit a rover fel tud használni ("RTK") . Ez már néhány cm-es pontosságot biztosít. Ha nem tudja mindkét (L1+L2) sávot, akkor kissé pontatlanabb, ha igen, akkor pontosabb. Ezekből a legolcsóbb is százdollároknál kezdődik, de vannak többezresek is.
Antennák:
Ha csak az egyik sávot használja a vevő, akkor nálam az 5 $-os kínai antenna ugyanazt produkálta, mint a 100 $ feletti "nyugati".
Kétsávosból nincs olcsó. A beépíthető kb. 40 $, a tokozott 50 $-tól a csillagos ég.
Adat továbbítása, és Arduino.
Szerintem van aki kitalálja, hogy én ESP32-t használok. Bázis a fix ponton: A GPS-t olvassa soroson [nem, nem az, ez kisbetűs!].
Ezt WiFin küldi a routernek. A routeren port forward beállítva, hogy kinnről is elérhető legyen az ESP32 szerver.
Rover: hasonló mint a bázis, de itt egy telefon megosztott net elérését használja az ESP32, WiFin csatlakozva a telefonhoz.
Ha jól van megírva a szoftver, akkor bírja a sebességet. Mivel az ESP32 2 magos, van amit áttettem a 0-ás magra, alacsony prioritással.
Alapállapotban a loop az 1-es magra kerül, mert a 0-on van a WiFi, meg ilyesmi.
Hosszú lett, és csak részben Arduino, de ha a modi úgy látja, majd átteszi offba. -
Gergosz2
veterán
válasz
Fix pontra minek GPS meg RF adó? Nem elég lenne elég csak a koordinátája?
Ezeknek az NRF24L01+PA+LNA-nak mekkora a valóságban a hatótávja? Próbálta már valaki? 1km elvileg a gyári adat, akkor gondolom 500m-et simán bírnia kellene.
Papíron, nyílt terepen talán. Valóságban szerintem olyan 200m az említett antennával, beltérben meg max 1 fal. -
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13521 üzenetére
i-BUS mint protokoll ha jól értem akkor egy olyan UART (115200 baud 8N1 )aminek nincs külön Tx meg Rx pinek hanem ugynevezett 1-Wire azaz egy-vezeték konstrukcióban működik.
Jelen esetben a vevő 7 [ms] periódussal küldi az összes csatorna / bejövő vezérlés / PWM jelét ez megy a 17 IO lábra ami Rx.
Amikor a controller szeretné küldeni a sensor adatokat akkor azt a 16 io lábon teszi,
A kettő, hogy ne zavarja egymást ha jól sejtem illik elválasztani, ugye a dióda csak egy irányba vezet. Rx felé érkező jelet választod le a Tx lábról, hogy azt ne süsd meg. Ezt így konyhanyelven leírva - reméelm lesz más aki jobban el tudja magyarázni. -
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13511 üzenetére
Szia,
a példakóddódban a példányosításkor
IBus
nevet adod. szóval csak aIBus.begin(Serial2);
fog működni. Sztem a példa kód forrása: [link]Amivel kevered az ennek a GIT reponak egy másik példakódja ha jól sejtem: [link]
Ahol példányosítás így néz ki :IBusBM IBusServo;
IBusBM IBusSensor;
// iBUS setup
IBusServo.begin(Serial1);
// commentek
IBusSensor.begin(Serial2);
Nem csináltam pont ilyet.
Az említett osztály nem Singleton szóval példányosítani kell és begin fnc vel kell beállítani a soros portot, pineket és a fnc maga gondoskodik a timerek használatáról.Szépen a saját loop fnc is hivogatja.... Egy jól megírt libnek tűnik.
Átnéztem a repot, ezek alapján mondom hogy bekötési hiba, vagy tápfesz.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #13504 üzenetére
Szia,
Bekötési hiba lehet.
Diódát jól kötötted be?
Bekapcsolás után az adó működik rendesen? Servo kontroll pl megy-e? -
válasz
tonermagus #13504 üzenetére
Semmit nem tudok erről az eszközről, feltételezem, hogy a beállított baud érték helyes. Csak annyit tudok mondani, hogy cseréld meg az RX és a TX lábat, hátha felcserélted véletlenül.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12851 üzenetére
Van, ami csak 5 V jellel tud dolgozni. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik ESP mit bír. A legáltalánosabb vélemény az, hogy az ESP8266 adat lábai 5V toleránsak, de az ESP32 nem. Bár ez utóbbira is van, aki azt mondja, hogy bírja, de többnyire azt mondják, hogy nem. Nem akarok próbára 5V-ot adni valamelyik bemeneti lábára
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12848 üzenetére
Szerintem igen!
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12847 üzenetére
"Ti egyébként többnyire ESP-vel játszatok, nem is Arduinoval?"
De, arduinoval. ESP chipet tartalmazó arduinoval!Én igen, én ESP32-vel játszadozom. Van 5V-os táp bemenete is a lapok többségénak. Az esetleges gond nem is a táppal van, hanem, hogy a hozzá kapcsolt szenzorok mit tudnak.
"Teljesen megszoktam az Arduino library rendszerét."
Az ESP lapokat is beillesztették az arduino rendszerbe, ezért a megszokott dolgok UGYANÚGY mennek általában, változtatás nélkül.
Összesen annyi a teendő, hogy az arduino IDE-ben másik lapot jelölünk ki, nem az UNO-t (pont ugyanúgy, mint ha pl. megát akarnánk UNO helyett). A különbség annyi, hogy pluszként mennek a C++ szabványos utasításai is. Pl. cin, printf, párhuzamos futtatás, stb.
Az ESP32-nél azért az sem elhanyagolható, hogy KETTŐ teljesen független fizikai mag van benne, így, ha valami időkritikus, akkor azt rakjuk az 1-es magra egyedül, minden egyéb meg mehet a nullásra. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12843 üzenetére
Persze a választott LED-nek is lehet előnye: Ha szigorúan csak egyforma színnel akarod az összes pixelt hajtani, akkor az tényleg egyszerűbb, mert egyetlen utasítással állítod be az összes LED színét, míg a WS2812-nél akár egyforma, akár nem, mindenképpen ki kell küldeni minden egyes pixelre a színkódot.
Azt szerintem mindenki tudja, melyik lapra gondoltam.
De az STM32-k is elég komolyak. A hely probléma: hát, az UNO éppen, hogy eléggé túlméretes.
FET: ha még nem vetted meg, arra figyelj, hogy a gate küszöbfeszültsége elég alacsony legyen! A neten tömegével van az IRF540, pl.
link
de én inkább az IRL típusokat szoktam mindenkinek javasolni, mert azok alacsonyabb feszültségen nyitnak, későbbi esetleges fejlesztés során elmegy 3.3 volttal is. (persze más is van, alacsony nyitófeszültséggel, de én ezeket használom)
Mérethez még: azért ez sem egy túl nagy méret:
link
Ez meg még kisebb, és pluszban kapsz mellé egy kamerát, meg van rajta SD kártya hely is.
link
Vagy ez is elég kicsi. UNO-hoz képest meg különösen.
link
Vagy ha még egy displayt is akarsz rá, akkor:
link
Szóval választék van bőven! -
válasz
tonermagus #12843 üzenetére
Esp32-re gondolt.
De egy Esp8266 is megtenné, nodemcu vagy wemos d1 mini, kb nano méretű, de sokkal gyorsabb és okosabb mindkettő.
Az említett pin kiosztás nincs összefüggésben a problémáddal, mert tudtommal egyik sem használt hardveres funkciókat. Nálad az egymással versengő megszakítások okozzák a problémát.
Milyen motorról van szó?
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12840 üzenetére
"A LED vezérléssel minden ok, de a szervó elkezd izegni-mozogni. ÉS ez elvileg jól ismert probléma a WS2812-nél"
Ez nem a WS2812 problémája, hanem az egyszerű kontrolleré.
"A gond akkor kezdődik amikor mellette még Szervót is vezérlek."
Mert a lap nem bír annyit, nem a WS2812 zavar be! Ezért mondtam, hogy inkább a lapot kellett volna upgrade-elni, nem a ledet downgrade-elni.
"Az 5050-nek van valami hátulütője?"
Nincs semmi, persze, de a WS2812-höz nem kell FET, mert külön lábon megy a táp, és külön a vezérlés. És persze sokkal többet tud. -
válasz
tonermagus #12840 üzenetére
"Az 5050-nek van valami hátulütője?"
A külön beépítendő feteken kívül annyi lehet még, hogy a pwm meghajtás ugyanúgy timer-t igényel, mint a szervó vezérlés, emiatt nem kötheted bárhová a ledeket. Nemtom írtad-e, hogy milyen lap lesz a vezérlő, de pl. UNO-n a servo lib a timer1-et foglalja le, tehát a 9-10 pineket nem használhatod pwm-re, csak a 3,5,6,11-et. -
PHM
addikt
válasz
tonermagus #12835 üzenetére
Még egy észrevétel:
A 12V-os led szalagokon a chipek hármasával vanna sorba kötve.
Ha viszont így van a 10 db-nál sehogyan nem jön ki a matek.
- Milyen szalagról is van szó konkrétan?
- A rajzodon a szalag pozitív tápja a panel 9V-os pontjára van kötve.
Ez csak akkor jó, ha az arduino elvisel ezen a ponton 12V-ot, de én inkább
közvetlenül a tápegységről adnék a szalagnak közös pozitívot.
(9V-ról a 12V-os szalag nemigen fog világítani.) -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12831 üzenetére
"de a megszakításkezelés botrányos. Iszonyat nagy erőforrás kell neki. Így váltottam 12V-os 5050 chipsetes RGB LED-szalagra."
Véleményem szerint nem biztos, hogy jó irányba váltottál! A LED helyett az arduino lapot kellett volna egy erősebb arduinora váltani. Éppen tegnap játszottam egy 300 pixeles WS2812-vel, elég nagy sebességgel kezelhető, folyamatosnak látszik a mozgás. Egy lappal 8 db. WS2812 kezelhető függetlenül, akár külön programmal. -
gyapo11
őstag
válasz
A rajzodon én látok GND-t, feketével csatlakozik a próbapanelhez. A szürke meg a +12 V. Tehát amikor a fet zár, akkor a ledeken át folyik az áram.
-
válasz
"a LED szalag R-G-B lábai azok GND vagy +12V-ként értelmezhetőek?"
Az attól függ, hogy a LED szalagod közös anódos, vagy közös katódos. Közös anódnál (szerintem a tiéd is ilyen) a szalagon "+ R G B" jelölések vannak, ez esetben a + a +12V, a többi lábat GND-re kötve világít. Ez esetben12V-ot és400mA-t kellene egy kimenetnek elviselnie. (illetve hülyeséget írtam, nem tudom mennyi V-ot, mert a LEDeken és a szalagon lévő áramkorlátozó ellenálláson esik a nagy része, a kimenetre nem jutna 5V sem, így ez nem jelentene problémát, csak a nagy áram miatt sülne meg)"elkövethetem-e az a merényletet, hogy egy MOSFET középső lábára midkét LED szalag egy színét ráköthetem?"
Ha mindkét szalag egyforma színű lesz, akkor minden további nélkül. -
válasz
tonermagus #12833 üzenetére
Ok, erre gondoltam.
Ha nem szeretnél 6db mosfet-nek helyet találni, esetleg meg lehetne oldani 1db ULN2003A darlington IC-vel, ezt használják az 5V-os stepper motorok meghajtására. Egy IC 7 kimenetet tartalmaz, kimenetenként 500mA terhelhetőséggel. Ezen viszont - a fetekkel ellentétben - 1,2V feszültségeséssel kell számolni. -
válasz
tonermagus #12831 üzenetére
Csak egy kérdés, mielőtt a többire válaszolnék: ugye nem egyenként szeretnéd majd a LEDek színét programozni?
A fet-ek a szintillesztés miatt kellenek, mivel ha az 5V-os mikrokontroller kimeneteire közvetlenül rákötöd a 12V-ot, a kontroller halk sikoltás és némi füst kíséretében kileheli a lelkét. Ugyanez a helyzet, ha 40mA-nél több áramot szeretnél elnyeletni az egyes kimenetekkel.
A 2*10db LED az valójában 2*10*3db, azaz 60db LED, mondjuk legyen 20mA/LEDdel számolva átlag 1,2A áram, az jócskán túllépi a 3x40mA korlátot (meg a 80mA/kontroller limitet is). -
Janos46
tag
válasz
tonermagus #12800 üzenetére
Szia.
Látom matekozol kicsit. Anno merő szórakozásból elkezdtem különböző mértani testek paramétereit számolgatni, és írtam rá programot. Elküldöm privbe, mert kissé termetes, nem akarom itt fárasztani a társaságot, lehet hogy sokakat nem érdekelne. Ezeket számolja:
A - gömb.
B - gömbcikk.
C - gömbsszelet.
D - félgömb rétege.
E - egészgömb rétege.
F - cső és henger.
G - oktaéder.
H - csonka gúla.
I - egyenes gúla.
J - csonka kúp
K - forgáskúp.
L - tórusz -
KFORboy
senior tag
válasz
tonermagus #12800 üzenetére
Nekem meg itt vagy te, hogy megkérdezd helyettem...
Hát milyenjómárA TinkerCAD egészen addig jó míg csak ledet villogtatnál meg kapcsolgatnál ezt azt max 500ms -onként és persze delayekkel...
Amint millishez nyúlsz vagy valami komolyabbhoz... Egyből lehasal.
Legalábbis én mikor benyitottam legutóbb böngészőben és örülve tapsikoltam mint egy retardált fóka, elég hamar lefelé görbült a mosoly emiatt...
Egyébként meg az Uno-tökéletesen működött a kód. -
válasz
tonermagus #12793 üzenetére
Őőő, abszolút érték? Matek amúgy hogy megy?
-
gyapo11
őstag
válasz
abs(a-b) jó lehet.
-
válasz
max(a,b)-min(a,b)
elég elegáns?
Vagya>b?a-b:b-a
De a legelegánsabb aabs(a-b)
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12436 üzenetére
Helyette egy FET? Alapjában véve az is "relé"- féleként is használható , és biztosan kinyit már az Arduino feszején is, nem kell hozzá semmi plusz. Ha jó típust választasz, még a 3.3 voltosak is kinyitják. Persze, ha 230 V-ot akarsz kapcsolni, akkor nem jó, akkor triak kellene, de azt akkor galvanikusan le kell választani.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #12433 üzenetére
Amit linkeltél, azon 5V-os relé van!
-
PHM
addikt
válasz
tonermagus #12433 üzenetére
10V-nál még általában behúznak ezek a relék.
Néztem egy hasonló relé adatlapját, ott sajnos nem találtam a
legkisebb behúzó feszültségre utalást.
Biztosat sajnos csak próba után fogsz tudni. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #11968 üzenetére
Mekkora feszültségesést akarsz megengedni és milyen hosszú a tápvezeték? Ha jól emlékszem 16 A/mm2 az ajánlott minimum rézre, ez valami melegedéses számolás eredménye, de a feszültség szerintem lényegesebb a lednél, és ahhoz kell számolni a vezeték ellenállását, ami ugye nem csak az átmérőtől hanem a hossztól is függ.
-
válasz
tonermagus #11968 üzenetére
"Nem tudom eldönteni, hogy ennyire nehezet kérdeztem vagy ennyire hülyeséget.."
Mindkettő. Hová lehet kötni a földet máshová, mint a "gnd" feliratú lábra? Minden eszköz földjét kapcsold össze, lehetőleg csillagpontban. -
válasz
tonermagus #11953 üzenetére
Villamos áramkörben két tetszőlegesen kiválasztott pont közötti potenciálkülönbséget nevezzük feszültségnek. A digitális jel feszültség formájában közlekedik a vezetéken. Ehhez pedig két pont kell.
Egy pontnak nem mérheted a feszültségét. Tehát ahogy a kolléga írta, a gnd mindig a viszonyítási pont. Persze ez csak egyenáramnál ennyire egyszerű, mert nagyfrekvenciás jeleknél bejátszik a levegő, a vezeték és egyéb alkatrészek parazita kapacitása, ezért is működött nálad mégis valamennyire az áramkör.
-
_q
addikt
válasz
tonermagus #11953 üzenetére
Ahogy írod 2 külön áramkör, így kell ez közös pont (GND), amit mind a kettő referenciaként használ, így ugyan azt fogják érteni. Ha nincs közös pont (GND), akkor ha a MCU logikai 1 értéket küld a másik áramkör lehet, hogy 0-t vagy 1-et ért a bejövő jelre. A GND-vel viszont megadod, hogy mind a kettő áramkör ugyan azt értse logikai 1.
Nem túl szakszerű megfogalmazás, de ez lenne a lényeg.
-
válasz
tonermagus #11951 üzenetére
Egyértelműen a közös föld hiányzik. Hogy mégis valamennyire működik, az a véletlen műve. Ha közös tápról menne a lap és a szalag, lehet észre se vetted volna, vagy nem lett volna ilyen feltűnő a hiba.
-
válasz
tonermagus #11832 üzenetére
Próbanyák.
[link]
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tonermagus #11828 üzenetére
Ha már itt tartunk, szerintem már az alap koordináta rendszeres korrekció sem lehet annyira rossz. Legalábbis erősen kétlem, hogy pl. a kommersz drónokban drága gps-t használnának. Főleg mivel a fix pontot a telefon adja. És azért mindig visszatalál a madár méteren belül (kamerás segítséggel 10 centin belül).
Szóval mit tudhat egy olyan olcsó megoldás, ahol átlagolt mérésre rakom rá az origót és minden további mérést ehhez korrigálok a fix gps-en? Aztán ezt a szimpla X/Y korrekciós tényezőt küldöm át a mozgó gps-re. Ezzel már közelíthető az 1 méter?
-
válasz
tonermagus #11828 üzenetére
Egy icipici csörlő, jóóó hosszú madzaggal.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11821 üzenetére
Az a jó, ha van legalább egy fix pont, amely tudja is magáról, hogy földrajzilag hol van. Ez a pont gyűjti a műholdakról beérkező jeleket és korrigálja azokat a saját pozíciójának ismeretében. Ezt a korrigált jelet, mint referencia pontot már lehet hasznosítani.
Létezik is ilyen szolgáltatás, csak elég borsos áron. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #11801 üzenetére
Igen, próbálkoztam. Nem fogsz tudni lényegesen nagyobb pontosságot elérni, akármilyen GPS-t veszel! A hiba a technológiából adódik. A GPS pontosan veszi a jeleket, de NEM PONTOS, AMI ÉRKEZIK. Pl. légköri viszonyok, műhold órájának hibája, stb. Viszont a hiba - ha ugyanazokat a holdakat használja - két különböző, de egymástól néhány km-nél nem távolabb lévő helyen elhelyezett GPS-nél megegyezik. Ezt ki tudod használni. Próbáld ki, hogy két egyforma GPS-sel mászkálsz, láthatod, hogy a kettő nagyjából együtt hibázik, a kettő közötti különbség hibája lemegy a deciméteres tartományba. Azért csak nagyjából, mert ezekkel a GPS modulokkal nem tudod megoldani, hogy pontosan ugyanazokat a holdakat használják. A kettő közötti távolság hibáját a drágább (sokkal drágább) modulok úgy csökkentik, hogy az egyik méri a holdak hibáját külön-külön minden holdra, és azt elküldi a másiknak. A másik azokra a holdakra, amiket éppen használ, ezzel a korrekcióval kalkulál. Így pár centiméteres pontosságot tudnak elérni a milliós árkategóriába tartozó geodéziai GPS-ek. (Lehet persze párszázezerből is elég jó pontosságot elérni, hozzáértő tervezéssel, programozással).
Tehát a megoldás:Kiteszel a partra egy GPS-t, ami méri a pozíciót, ezt valamilyen módon - WiFi, GSM, stb. - elküldi a vízen úszkálónak, és a távolságot a vizes és a száraz GPS által mért pozíciókból számolod. Így deciméteres hibát kaphatsz.
-
robohw
aktív tag
válasz
tonermagus #11814 üzenetére
A föld védővezető. Azt megszakítani annyi, mint a védelmet kiiktatni.
Amúgy sem történne semmi, az elektronikád állandóan feszültség alatt lenne, de erre rájönnél te is elég hamar.A 2A-es kapcsoló azért 2 A-es, mert annyival terhelhető, maximum.
Ha 10-20 A-el terheled, akkor meghal. Előfordul olyan, hogy adott motor, vagy (jobbára induktív) fogyasztó bekapcsoláskori áramfelvétele nagyon magas, akár 50-100 Amper, de ez a másodperc tört része alatt leszalad üzemi szintre. Ilyenkor - ha addig nem füstöl el - a kapcsoló túléli, hiszen az elmelegedés tenné tönkre ,de mire a hő felfutna, megszűnik a kiváltó ok. Ilyen életet élnek egyes, nem szilárdtest relék is, amelyek idővel beégnek, vagy a lomha olvadó biztosítékok a világításkörökben és más induktív terhelésű körben. -
válasz
tonermagus #11814 üzenetére
Úgy érted nullát. Földért alapból kéztörés járna. Amúgy mindig a fázist.
-
gazso75
aktív tag
válasz
tonermagus #11807 üzenetére
Régóta küzdök én is ezzel, álló helyzetben össze vissza ugrál a jel. Neo6m-el, és BN-250-el ( ez elméletileg Neo8 chip-es ez tud Gloness és Galileo-t is, egyszerre 42 csatona megy ) is. A tinyGPS++ distanceBetween-el próbálkozok, meg sajáttal is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Asus A15 FA506QM 15.6" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ASUS TUF Gaming F16
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged