- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék építeni egy szolenoid kapcsoló szerkezetet amihez az áramforrást 18650-ről szeretném megoldani.
Régebben már építettem egy viszonylag jó kapcsolást egyszerűbb dolgokhoz, de a szolenoidhoz kicsit több áramerősség szükséges, amit a jelenlegi 5v DC-DC converter nem igazán bír kezelni.
Van itthon egy elég jó power bankom, ami képes 2.1A-t leadni 5V, mellett ez elég volt a 2 szolenoid kapcsolóhoz, de nem szeretnék egy komplett power bankot befogni erre. Tudnátok légyszíves ajánlani olyan DC-DC convertert ami a 3.7V-os 18650-ből tud stabil 5V-ot csinálni a lehető legnagyobb áramleadás mellett?
Jelenleg ezt használom:
[link]
De ez egész biztosan nem tudja a leírtakat, mivel 3-at párhuzamba kötve sem bírt el egy szolenoid kapcsolóval, nekem pedig kettőt kellene kapcsolnom.
Köszönöm! -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok!
Ezelőtt relével még sosem foglalkoztam, szeretnék egy szerkezetet építeni ami a fűtésért felel. Még régebben rendeltem pár relét, gondolva jó lesz pár okos dologhoz.
Van itthon LZ-24HS. Néztem a bekötési ábrát de nem vagyok 100%-ik biztos benne hogyan kell.
Valaki megosztaná velem a titkot, hol és mekkora feszültséget kell adnom neki, hogy kapcsoljon?
[link] -
zsolti_20
senior tag
Akkor ez megint egy "alca" atveres :D nem csinaltak kulon techonologiat aminkepes tavolsagot merni a bal es jobb oldali fules kozott hanem csak a jelerosseg lesz gyenge, bar nem vagyok benne biztos mert a telefonrol siman megy a zene lejatszas akar 5 meter tavolsagbol is.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! A kovetkezo projektemhez egy tavolsagerzekelot szeretnek hasznalni de olyat amiben nincs lezer, vagy nem kell ralatniuk egymasra az eszkozoknek.
Vettem nem regen egy Jabra Elite 75T fulhallgatot. Vezetek nelkuli. Ha a ket fulhallgato kozel vagy egymashoz akkor lejatsza a zenet, ha tavol akkor leall a zene. Tudja valaki mi lehet egesz pontosan benne?
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Kicsit jobban bele ástam magam az arduino világába és azt vettem észre hogy a legtöbb licenc a könyvtárakon (library) van. De ugye ezek nélkül nem tudnám össze hangolni a modullal. Lehetséges saját könyvtárat írni? Ha igen van erre valami egyszerű példa? Vagy mi lenne ezeknek a lényege?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Atamano #13696 üzenetére
Hmm erdekes a tema. Az arduino 0-rol valo felpitese tehat magasabb minoseget kepes garantalni, ha kihagyunk minden olyan alkatrreszt ami nem szukseges az adott feladathoz.
Igy eredemesebb lenne inkabb megepiteni a sajat arduinonkat?
Ha ez sem garantal megfelelo szintu minoseget akkor mivel erdemes megoldani? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Minden lehetőséges bejártam már soros porton PC---> arduino soha nem fog tudni kommunikálni egymással olyan gyorsan mint arduino IDE-ből. Ki is fogytam hirtelen az ötletekből, van valakinek ötlete, hol kereshetnék még megoldást?
A lényeg annyi, hogy excel cella tartalmát kell úgy átjuttatnom arduinora, hogy az utasítást egyből végre tudja hajtani. Gondolkodtam azon, hogy az ESP8266 nem lenne elég gyors vagy nincs neki olyan rejtett funkciója amit felhasználhatnék? -
zsolti_20
senior tag
Úgy látszik neked lesz igazad. A probléma az volt hogy D13-at használtam. A ledet át tettem D3-ra ott már serial monitorbol egyből kapcsolt. Örültem is magamnak. Majd mikor próbáltam excel VBA-ból akkor ugyan úgy lassú kapcsolást tapasztaltam. Valószínűleg a kapcsolat újra felállása lesz a gond. Ma már sajnos kifogytam az időből, újra írom a kódot holnap fix értékekkel, aztán meglátjuk mi lesz.
Köszi a segítséget. -
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
A soros kapcsolat letrejotte utan egy loopba fut bele ahol egy excel cella erteket valtoztatja 1-2 kozott. Rgyenlpre egy 1.5mp-s sleepet hasznalok excel vba scriptben. Igy vegre tudja hajtani a led fel es le kapcsolasat. Debha kisebb ertekre veszem mondjuk 0.5-re akkor mar csak kuldozgeti az ertekeket de nincs ideje vegre hajtani. Arduino uno boardot hasznalok az rx visszajelzo lednel latszik higy az adatot egybol fogadja de a parqncs vegrehajtasara mar nem marad ideje.
Arduino oldalon egy sima led villogtato kodot hasznalok ahol serial monitorba keri az utasitast. 1 vagy 2.
A loopban csak a kuldes resz kerult nem epiti fel ujra a kapcsolatot. A bitratat 9600-tol emeltem 2 millioig de ugyan az volt a gond mindig. A sebessegen nem valtoztatott. -
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek!
aryes: emlékszem volt itt szó régebben az arduino gyorsításáról az órajel módosításának segítségével. Véleményed szerint segíthet megoldani a lassúság problémáját?
Sikerült megoldani az excel VBA és az arduino közti kommunikációt, tisztán látszik, mikor adatot küldök az arduinora akkor az boardon lévő led egyből felvillan az Rx-nél. De kell neki kb 0.8-1.2mp amíg felvillan a led ami csatlakoztatva van a D13-GND-re. Lehetséges gyorsítani az utasítás végrehajtásán? Vagy magával a kóddal lenne a gond? Van itthon egy ESP8266, lehet inkább arra kellene építenem ha gyorsaságot várok el?
Igazából a lényeg az, hogy szkennelek egy bárkódot, annak be kell érkeznie PC-re, lekéri a bárkód infót egy applikáción keresztül, az infó bekerül az excel A1 cellájába, majd továbbítja az arduionak és így végre hajtja az adott utasítást. Az egésznek a gyenge pont az arduino folyamat végrehajtási sebessége. A többi az villámgyorsan dolgozik. -
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek! Egy merész dolog jutott eszembe a mai napon munkában de nem vagyok benne biztos hogy működne. Van itt egy USB-UART programozóm, ami még annak idején arduino pro minihez vettem.
Mivel USB-UART rogramozó, ezért lehetséges felhasználni arra, hogy egy excel file mondjuk A1 cellájából adatot küldjek arduinóra VBA segítségével? -
zsolti_20
senior tag
válasz
Janos250 #13635 üzenetére
Nincs semmi probléma, csupán ismeretlen volt az UART számomra, de pár információ után már megértettem így tudok vele dolgozni.
Köszönöm szépen a manualt és a példa kódokat is mindenkinek.
Innentől már feltudom építeni azt amit szerettem volna.
AZ új modulokkal mindig problémám van a kezdetekkor de amint ráérzek minden sima.
Köszönöm nektek még egyszer, innen már boldogulok.
Ez a szkenner pedig a lehető legjobb választás volt a következő projektemhez, mivel elég pontosan,gyorsan tud szkennelni hozzá. Pont amire szükségem volt/van/lesz. -
zsolti_20
senior tag
Össze állt a kép végre a fejemben, hogy mi ez a kommunikáció egész pontosan. A segítségeddel sikerült elindulni.
Látom hogy a serial monitoron megjelenik a szkennelt dolog de csak ??????-et látok, gondolom a baudrate miatt. Egyenlőre minden raten ugyan úgy csak kérdőjelek látok, de az biztos hogy az információt az arduinó megkapja. Igazad volt hogy a jumperes részhez kell forrasztani. Csak logika az egész...
Ha sikerül megoldani a ?????-es problémát akkor van még egy dolog amiben nem vagyok biztos hogy lehet megcsinálni.Folyamatos automata szkennelésre lenne szükségem. De a modul csak akkor szkennel ha megnyomom rajta a gombot. A kérdésem az, hogy ez szoftveresen megoldható? Vagy a gombnyomást szimuláljam inkább arduioval?
Szerk.: 9600baudrateval hibátlanul megy. -
zsolti_20
senior tag
Csupán azt néztem meg, hogy mi hová megy egész pontosan. Próbáltam több módszert is most ott tartok hogy a scanner 3,4 CH340 lábát kötöttem az arduino UNO RX,TX lábára. Kaptak közös GND-t. De valamiért serial monitorban nem látok semmit sem. Egyébként van erre valahol egy egyszerű példakód?
Az igazat megmondva még soha nem foglalkoztam UART-al. Minden kezdet nehéz számomra de bele szoktam jönni miután megértem a működését. -
zsolti_20
senior tag
Kicsit rámértem hogy mi hol van egész pontosan és most jól össze zavarodtam bekötés terén. Bedobok ide egy képet, mi hová vezet, mert nem vagyok biztos benne hogy az arduinonak az s-tx/s-rx-hez kell csatlakonia.
kép:
[link]
Ezeket úgy mértem ki hogy a jumper le volt húzva. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Megérkezett végre az MH-ET live scanner v3.0
[link]
Sajnos nem találok egy leírást sem hogyan csatlakoztatható arduinohoz vagy hogyan használható. Valaki jártas ilyesmiben? Esetleg tud segíteni elkezdeni? -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13559 üzenetére
Csak egy tipp, de mi történik ha így csinálod?
radio.write(&gpsadat, sizeof(gpsadat));
delay(50);
radio.write(&gpsadat1, sizeof(gpsadat1));
Ha esetleg nem működne, akkor én 1 változóként küldeném át majd a vevő oldalon bontanám szét.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13536 üzenetére
Volt hogy nekem kb 15cm távolságból sem akart működni amíg nem burkoltam így be. Ha meg is kapta a jelet akkor csak valami zavaros jelet. Körülötte elég sok minden be tud zavarni én úgy vettem észre. Én úgy szoktam tesztelni, hogy 1 karaktert küldök át, van amikor teljesen más érkezik meg. Így részemről használhatatlan. Gondolom a Te esetedben sem mindegy hogy "64"-et kapsz vagy mondjuk "GA"-t.
3.3v-ról még soha nem próbáltam. Nem volt rá valamiért szükségem. Részemről nehezebb is találni mint 5v-os forrást. -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13534 üzenetére
Megoldható ekkora távra a sima csak akkor akkor be kell csomagolni mint egy szendvicset:
[link]
AS01-ML01DP5 előre le van burkolva, kisebb helyet is foglal és stabilabb volt vele az összes projektem. Attól függ mennyire számít neked a minőség, vagy csak jóvan az úgy, úgysem látszik alapján megy. -
zsolti_20
senior tag
válasz
tonermagus #13523 üzenetére
Üdv emberek! A sima NRF24L01+PA+LNA modul felejtős, ha csak nem szeretnéd gány módjára alufóliába tekerni a zaj miatt. Két éve kísérletezek ezekkel a modulokkal, a legmegbízhatóbb verziója az "AS01-ML01DP5" ami így néz ki:
[link]
A többivel csak a szívás van. Annyi hogy egy 16v 100uf elektrolit kondenzátor kell a pozitív és negatívhoz. Tiszta terepen tud kb 700m teszt alapján, Árnyékos helyen 150m kb, de attól is függ hogy mi van közte. Elvileg tantalum kondenzátorral még ennél is jobb a jel, de nem volt még időm végig tesztelni milyen értékkel a legjobb.
Szigorúan 3.3v-ot kell kapnia, max fogyasztása papíron 250mah. A fogyasztás és a jelerősség szoftveresen állítható az alábbi sorokkal:
RF24_PA_MIN
RF24_PA_LOW
RF24_PA_HIGH
RF24_PA_MAXHa a jel nem elég erős könnyen építhető neki egy jelismétlő így a jel kilőhető akár a holdig is. Ebben szívesen tudok segíteni
Elég érzékeny a tápra így törekedni kell rá hogy a legtisztább forrást kapja. Az alábbi módszerrel oldottam meg:
3.7v 18650 akkumulátor feszültséget feltornáztam 5v volt ra egy DC-DC konverterrel majd azt 3.3v-ra egy buck converterrel. A Fix 5v megy az arduinohoz is. A 3.3v-hoz egy elektrolit kondenzátor beraktam így stabil feszt tud kapni. Kapható hozzá egy külön modul is, de sok helyet foglalt, így tesztelni sem teszteltem.
Bármi kérdés van a modullal kapcsolatban csak kérdezzetek. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Janos250 #13498 üzenetére
Ezek egész jónak tűnnek. Főleg a második az automata érzékelő miatt, pont amilyen nekem is kellene. Nem tudom ez össze hangolható vagy sem arduinóval, esetleg olyan megoldást kell keresnem, hogy először wndowsra szkenneli be mondjuk egy excel fileba aztán abból dolgozik az arduino a továbbiakban.
-
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek!
Van valakinek tapasztalat bárkód (bar code) szkenneléssel kapcsolatban? Érdemes arduinora építeni vagy legalább egy raspberry pi szükséges?
A feladat annyi lenne, hogy kb minden műsodik mp-ben jön egy matrica egy nyomtatóból amin van 3 bárkód. Ebből csupán az egyiket szeretném használni de ezt sima szűréssel kitudom majd a későbbiekben választani. Először azt szeretném megoldani, hogy tudjak egy olyan eszközt készíteni ami minden matricáról képes beszkennelni azt a 3 bárkódot és elmenteni azt bárhová amit a későbbiekben elő tudok venni. Találtam pár projektet az USB bárkód szkennelőhöz, de úgy gondolom jobb lenne a csillagszkennelő ami a boltokban is található. Folyamatosan kellene olvasnia, nem gombnyomásra hiszen beidőzíteni a szkenelést lehetetlen lenne mert van olyan ami matrica ami 2.5mp múlva jön de van olyan ami mondjuk 4. Így csak akkor működhet a dolog ha folyamatosan be van kapcsolva a szkennelés funkció.
Létezik vagy lehetséges hasonlót csinálni? Sajnos PC-ről nem tudom kiolvasni ezeket, mert fizikálisan kinyomtatott matricáról szükséges a bárkódot leolvasni. -
zsolti_20
senior tag
Szep napot emberek.
Egy eszkoz felfogatasat a falra szeretnem megoldani. Talalhato ott egy fem alatamasztas, arra gondoltam hogy csinalok egy burkolatot amibe magneseket raknek es igy siman fellehetne tapasztani oda.
Aztan eszembe jutott hogy lehet megsem lenne olyan jo otlet, mert az eszkozben van egy NRF24L01 modul, arduino nanoval, TP4056-al.
Van valakinek tapasztalata a magneses ter mennyire befolyasolja ezeket a modulokat?
Ti hasznalnatok ilyesmit ebben a helyzetben?
Ha nem, akkor marad a duppla oldalu ragaszto aztan remenykedjunk hogy megtartja. -
zsolti_20
senior tag
válasz
Tankblock #13376 üzenetére
Közben találtam egy alternatív megoldást. Igaz nem a legjobb de elmegy egynek.
char text2;
text2 = 40;
if(text2 == 40){
csináljon valamit
}Csak nem annyira esztétikus sajnos. Úgy szerettem volna megoldani, hogy különböző gombok nyomásakor különböző értékekkel tölt fel egy string változót, amit utána kiíratok a kijelzőre. De megteszi ez is. Nem tudom miért lehetett üres a változó. Nem kaptam semmi hibát.
Köszönöm. -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Egy problémával kerültem szembe, ami egyszerűnek tűnik valamiért mégsem az történik mint aminek kellene.
A setup előtt megadtam két string változót:
String y = "opop";
String y2 = "uiui";
A loop részben ki is tudom íratni őket:Serial.println(y);
Serial.println(y2);De amikor egy gomb megnyomására változtatnám az értéket:
y2 = "asd";
Serial.println(y2);Csak azt kapom vissza hogy üres a változó. Van valakinek ötlete mi lehet a probléma?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
JozsBiker #13365 üzenetére
Szia! Érdekes problémának tűnik amin dolgozol. Én egy kiforrott technikát használnék erre, ami kétütemű motorokban is megtalálható ami az üzemanyag útját zárja el, ha megtelik az úszóház.
kép:
[link]
Amint emelkedik a vízszint, az úszó zárja az üzemanyag útját, első körben egy végállás kapcsolóval próbálkoznék, amit lelehet szigetelni, azon belül is egy olyat amit 3d nyomtatókhoz használnak amire rá van szerelve egy "erőkar" féleség.
kép:
[link]
De létezik belőle görgős verzió is:
[link]
Ezt pedig már könnyen össze tudod hangolni egy arduinóval ami tud vezérelni egy 12v-os szivattyút, vagy akár egy nagyobb teljesítményűt is.
Annyit még hozzá tennék, hogy a mechnika simán megvalósítható 3D nyomtatással, vagy egy motoros boltból szerzett úszóval. Olyat pedig könnyen találsz aki ki is nyomtatná neked.
Csak egy példa az úszóra:
[link]
Sok szerencsét, remélem hasznos voltam. -
zsolti_20
senior tag
Igazan nincs mit, este jelentkezek a tesztek utan.
Toltesvezerlonek pedig a TP4056-ot hasznalom, de abbo lis azt a fajtat, ahol egyszerre lehet tolteni az aksit es hasznalni rola.
[link]
Persze rendelhetsz mas forrasokbol is mert ezeket csak az elso talalat szerint linkeltem ide. Mashol lehet olcsobb vagy tobbet kapsz ugyan ennyiert. -
zsolti_20
senior tag
Ha jol emlekszem igen, mert amikor kerestem a legjobb DC-DC konvertert az egyik elonye az volt hogy boven tud mukodni 2.8v alatti feszultsegnel is, igy ha nem jon be a 18650, konnyen ceruzaelemes verziova alakithato.
Gyakorlatban soha nem neztem, de ha haza erek letudom neked tesztelni meg 1.2v ujratoltheto ceruzelem meretu akkumulatorral is. -
zsolti_20
senior tag
Ebben az esetben a problema meg is oldva. A forrasztoban levo szenzort kapcsold egy arduinora es a hofokot figyelve kapcsolgasd le es fel PHM kollega ajanlasa alapjan:
[link]
Janos250: Szerencsere csak egyszer tortent meg veled. Eleg bizar hogy ilzen kimaradt belole "veletlenul". Mondjuk ha Imy ezt a megoldast valasztja akkor egy PID tuningot nyomnia kell majd. -
zsolti_20
senior tag
Szia, ha jól értem akkor egz hőfokszabályzót szeretnél építeni a pákához?
Én úgy oldanám meg, hogy rendelnék egy termisztort amit 3d nyomtatóknál használnak. Aztán megfúrnám két helyen a páka végét de csak annyira, hogy bele menjen a termisztor, plussz mellé a másik furatba menetet vágnék, amibe bele menne egy pici csavar alátéttel ami a helyén tartaná a termisztort.
Ezt a termisztort az arduinora kötném, majd a hőmérséklet függvényében változtatnám a páka betápját. Ki és bekapcsolna egy relével. -
zsolti_20
senior tag
Üdv emberek. Csak egy elméleti kérdés. Ma munkába menet jutott eszembe ha mondjuk van 50 arduino nanom, amit tizesével helyezek el mondjuk egymás alá sorban.
Szóval minden sorban van 10 arduinom, hogyan lehetne megoldani hogy ezek csoportokban tudjanak dolgozni?
Első sor arduino 1-11
Második sor arduino 12-21
Harmadik sor arduino 22-31
Negyedik sor arduino 32-41
Ötödik sor 42-51
Egy egyszerű példát szeretnék használni. Minden sorban az első arduinotol az utolsóig 1-1 led felvillan majd kialszik. Szóval első arduino led bekapcs, kikapcs, majd a második csinálja ugyan ezt.
De a második sor addig nem villanthat fel ledet, amíg az első sor nem végzett. Hogy az időzítéses dolgot kilőjjük, lehetne olyat hogy random kap 0-10 között egy számot az első sor és azt az arduinót kell használni a led villantásra, amikor végzett az első sor, akkor a második sor következik, majd harmadik és így tovább. A soroknak nem szabad keveredniük.
Ki, milyen megoldással próbálkozna? -
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Szeretnék kiíratni egy i2c 16x2 lcd-re keypaddal pár számot, de úgy szeretném megoldani hogy ha pl"321"üet syeretnék, akkor azt tárolja és csak egy enter gomb lenzomására írja ki a kijelzőre. Szóval a kiírás ne úgy történjen hogy 3-as kiír, aztán 2-es es 1-es. Hanem az ténylegesen legyen 321. Lehetséges ilyesmi?
-
zsolti_20
senior tag
Udv emberek! Tobb szem tobbet lat alapon szeretnem megkerdezni hogy ez mukodhet igy? Akkumulatoros uzemmodban a kapcsolo ON-ban lenne, illetve akkumulator toltese alatt.
Ha akkumulator nelkul hasznalnam az eszkozt egy kulso taprol, akkor pedig OFF-ban lenne, levalasztva a DC-DC koncertert.
[link]
-
zsolti_20
senior tag
Szép estét emberek! Építettem egy eszközt ami 3.7v-os akkumulátorról üzemel. Lényegében egy arduino nanot és egy oled kijelzőt hajt meg. Arra gondoltam, hogy ha lehetséges akkor monitoroznám az akkumulátor feszültségét így láthatnám hogy kb még mennyi van benne mielőtt töltenem kellene.
Az akkumulátor egy Tp4056-hoz van csatlakoztatva majd ez egy 3-5v konverterhez és így kapja az arduino nano 5v pinjén a tápot.
Találtam is egy weboldalt, ahol van egy részletesebb leírás ami így néz ki:
[link]
De nem vagyok biztos benne, hogy ez a kapcsolás rendben lenne vagy sem a jelenlegi mellett. Működhet a két dolog egyszerre? Vagy ez a feszültségmérés csak olyan akkumulátorokhoz megfelelő amin nincs terhelés? -
zsolti_20
senior tag
válasz
robohw #12253 üzenetére
Akkor még a szoftver átadása sem indokolt csak akkor ha a vevő kéri. De a szoftver átadási biztosítva kell hogy legyen. Rendben most már kezd össze állni.
Nem hiszem hogy probléma lenne a szoftver átadása. Az össze szerelő KIT-hez és a 3D nyomtatóhoz is mellékelik a szoftvert. Mégis veszik sokan. -
zsolti_20
senior tag
válasz
robohw #12249 üzenetére
Kozben sikerult beszelnem valakivel, aki tudott nemi infoval szolgalni. Szerinte ket lehetosegem van. Az egyik hogy megbeszelem a library keszitoivel hogy kaphassak engedelyt az ertekesitesre. Ha nem kapok vagy nem valaszolnak, akkor erdemes szoftver nelkul eladni majd a telepitesert penzt kerni. Ekkor a szoftvert telepitem az eszkozre es az nem kerult eladasra csak atadasra.
-
zsolti_20
senior tag
Egyébként az arduino szoftverre épülő dolgokat hogyan adják el legálisan? Gondolok itt az össze szerelhető kitekre , vagy hogy nagyobb dolgot említsek 3D nyomtatóra ami szintén arduinot használ. Vagy ők külön adják el a hardvert és csak mellékelik az ingyenes szoftvert egy sd kártyán?
Végül is így sok mindent át ugorhatnék ami licences. Én is mellékelnék egy cd-t vagy sd kártyát a szoftverrel, plussz mellé az össze rakott eszközöket. Ez működhet így?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
DigitXT #12233 üzenetére
Koszonom a reszletes hozzaszolast.
Igen igazad van 1-2 dologot tisztaba kell tenni.
A sajat kod mar megvan es mukodik is. A teljes szoftver ami az arduinoban van nem masolgattam hanem magamtol irtam. Ezzel nincs is problema. A problema a hardverekhez tartozo konyvtarakkal van amik licencesek.
A kovetkezo lepes az less hogz atnezetem ezeket a licenceket egy hozza erto emberrel aztan megirom itt a tapasztaltakat.
Eleg sok kiegeszito sort ad hozza a szoftverem mert ettol less egz specialis teruletre letrehozott eszkoz/eszkozok.
Igen epithetnek maguknak is, cask valakinek ez a munkahoz kell igy nincs se ereje se energiaja ezzel foglalkozni.
Mielott egy ilyen helyre kerul hosszu tesztelesen megy at eles kornyezetben. Barmi hiba van azt javitani tudom. (egyik ilyen eszkoz mar tobb mint fel eve mukodik hiba nelkul, de most inkabb a licenc dolog erdekelne).
Nem tudom miert de en olyan ember vagyok hogy ha az alapokat megtanulom akkor arra sajat elmebol tudok epiteni. Igy eleg cask a pelda kodokat megtanulnom es kepes vagyok nagyon ossze tett kodsorokat alkotni sajat elmebol. Nincs is gondom a tiszta uttal de elotte tudnom kellene hogy is mukodik ez a tiszta ut pontosan. -
zsolti_20
senior tag
válasz
robohw #12224 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor végül is eladható a projekt, ha mellékelem a telje szoftvert,librarykat amiket használtam és a library változtatásokat és írásban vállalom hogy 3 évig mentve lesz a szoftver nálam. De mit jelent az hogy fizikai továbbítást összegnél nem nagyobb díjért? Pénzért adhatom el a szoftvert ha valaki jön és kéri azt? Ezeket figyelembe véve hardveresen védhető valamennyire de szoftveresen nem.
De ez ugye a szoftverre vonatkozik. De ha felkerül az arduinóra, és ezt az arduinót adom el, akkor is mellékelnem kell? Vagy csak akkro ha magát a szoftvert adom el? Vagy ha eladom az arduinót akkor a szoftvert is eladom? -
zsolti_20
senior tag
Nem egészen. Az a példában ez szerepel : "const byte address[6] = "00001";"
Volt már szó itt a fórumon arduino licence-ről? Nem találtam semmi érdekes ezzel kapcsolatban. Ha építek valamit arduino alapra, pl ha megnyomok egy gombot akkor egy oled kijelzőre írja ki azt hogy "Hello", majd valaki jelentkezik rá, hogy megvenné tőlem én azt eladhatom neki legálisan? -
zsolti_20
senior tag
NRF24 titkosításnál a "const uint64_t" a legmegbízhatóbb ami hozzá adható?
Ez milyen címeket tartalmazhat? Ha csak random értékeket írok be neki akkor nem kapja meg az üzenetet, de ha netről lopott előre megadott címet akkor megkapja. Pl "0xBCDEABCD71LL".
MI alapján adhatóak meg ezek? Igazából nem tudom pontosan mit jelent az "uint64_t" lehet ezért problémás számomra. -
zsolti_20
senior tag
Jegelem jelenleg az egészet mert ezek az NRF24 modulok nem érnek 1ft-ot sem. Hihetetlen hogy van belőle 3 féle is és mind a 3ból van kb 5 féle forrásból származó modulom és mind kuka. Hogy lehet ennyi selejtet gyártani?
Megunom az egészet kukázok mindent és áttérek inkább 2.4ghz Wi-Fi-re.
Komolyan mondom már arra is érzékeny hogy az asztalra teszem le a nyákot vagy a kezembe fogom. De még úgy se tetszik neki ha ugyan olyan szögben tartom. -
zsolti_20
senior tag
válasz
DigitXT #12168 üzenetére
Köszönöm,ma lesz egy ksi időm neki állok próbálgatni hogy melyik mire való inkább.
Egy másik kérdésem is lenne, lehetséges olyat megoldani, hogy egy led 1 mp-t világítson és egy 1 mp-t ne, de ne legyen össze köttetésben a fő kóddal? Hanem csak nyomja a led villogást a forráskódtól függetlenül.
-
zsolti_20
senior tag
Mi a különbség az aktiv és passziv buzzer között? Mos látom hogy két típus létezik belőle. De mitől aktív vagy passzív ez? Eddig egy ellenállással használtam, úgy gondoltam csak ez az egy fajta létezik belőle.
-
zsolti_20
senior tag
válasz
Izeka82 #12060 üzenetére
18650-re akkor erdemes atterni ha megbizhato forrasbol tudsz vasarolni 3000mah akkumulatort. Ketto ilyet parhuzamba kotve mar kapsz 6000mah-t.
Javasoltak itt a forumon regebben hogy az orajelet lejebb lehetne venni 10mhz kornyekere vagy lejebb ha meg stabil.
Olvastam nemreg hogy az arduinonak van alvas funkcioja igy ha 5 percenkent ebreszted fel azzal is sokat sporolsz.
Ami van vilagito led az arduinon vagy egyeb alkatreszzeken lekell forrasztani mert csak foloslegesen fogyasztanak.
Es olvastam rola meg egy dolgot de ebben nem vagy ok biztos megkell h erositsek a tobbiek, de mintha valaki leforrasztotta volna a 3.3v konvertert az arduino alaplapjarol ezzel is sporolva. De nem tudom ennek mennyi ertelme van hisz szukseg van a 3.3v-ra az nrf modul miatt, es ha elkezdessz hasznalni egy kulonallo 3.3v konvertert akkor lejet hogy ugyan ott vagy.
Ha nem olyan fontos a hatotav akkor allitsd az nrf modult MIN-re ezzel fogyaszt a legkevesebbet.
Ha fix helyen van esetleg egy kisebb napelem ami tudja tolteni, vagy veszel ket power bankot amit cserelgetsz.
-
zsolti_20
senior tag
-
zsolti_20
senior tag
válasz
BTminishop #12019 üzenetére
Még soha nem is hallottam erről a modulról, de elég jónak tűnik. Ha lenne rajta még egy pici kijelző akkor pont megfelelő lenne az egyik projektemhez.
-
zsolti_20
senior tag
Szép estét emberek! Ma építettem egy egyszerűbb kapcsolást és pár példakódot szerettem volna egybe építeni. A kódot itt találjátok:
[link]
Arduino Mega Pro-t szeretnék használni egy NRF24l01 és egy SD kártya olvasó modullal. A problémám az, hogy együtt nem akarnak működni, csak külön.
A furcsa az egészben az, hogy amikor a kód a
" radio.write(&text, sizeof(text));"-hoz ér, akkor fagy le az egész arduino és nem reagál semmire sem csak ha restartolom.
Az NRF modul:
RF24 radio(31, 30); // CE, CSN
Az sd kártya modul PIN-je:
const int chipSelect = 39;
Használtam chip selectet is:
digitalWrite(30, HIGH); // NRF
digitalWrite(31, HIGH); // NRF
digitalWrite(39, HIGH); // SD card
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Google Pixel topik
- BMW topik
- Formula-1
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Star Wars rajongók
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest