- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pigster #7499 üzenetére
"Type: Voltage Regulator"
Nekem ugyanilyen van, rajta van egy regulátor, a hátlapján ott van, hogy +5V, és ha megnézed, az a rengeteg pici ellenállás, az mind feszültségosztó, szóval simán lehet, hogy az a baj, hogy tovább osztottad a jelet, így bekerült a határozatlan sávba, ezért kezdtek veled kommunikálni a földön kívüliek.
A tápot kösd az 5V-ra, a tx rx lábat pedig direktbe kösd az uno-ra. Nem fog tönkremenni. -
pigster
senior tag
Köszi a törődést:
https://www.aliexpress.com/item/LCD-Board-LJ41-04812a-Y-board-S50FH-YB01-In-stock-Best-price-and-good-service/752107582.html
Azért 3,3V-ról megy, mert mindenhol azt olvastam, hogy különben tönkre megy, meg rá is van írva, hogy "Level: 3.3V"
Az App Inventorban nem lehet sebességet állítani, én legalábbis nem találtam, nem állítottam.
Itt van egyébként az App Inventoros program is:Az a furcsa, hogy teljesen jól működött minden, aztán meghülyült.
-
válasz
pigster #7497 üzenetére
Az app inventorban milyen baud érték van beállítva? Szinte biztos vagyok benne, hogy nem rossz a bt modulod, és abban is, hogy valószínűleg nem 3.3V-ról kéne üzemeltetni, mert gyárilag 5V konverterrel és feszültségosztókkal vannak ellátva egyes modellek, pl nekem is csupa ilyenek vannak itthon (mondjuk én direkt úgy is rendeltem őket), de látni kéne, hogy neked milyen van. Vagy fotózd le, vagy adj egy linket, hogy mit rendeltél (arról, amit most próbálgatsz, nem arról, amit most rendeltél
).
-
pigster
senior tag
Megtettem, most nem 0-kkal nyomja tele a Serial monitort, hanem
192
64
65
0
126
218
220
237
237
...Aztán egy idő múlva fixen beáll erre:
64
192
64
65
192
64Mintha direkt üzenni akarna valaki a zŰrből ...
Mindenestre rendeltem egy új modult. Ha nem lesz előrelépés, akkor röpke hetek múltán már ki is próbálhatom.
-
pigster
senior tag
válasz
Teasüti #7494 üzenetére
a 3,3V úgy van, ahogy meg van írva, 1kOhm és 2kOhm ellenállással, multiméterrel megmértem, 3,3V van a lábon.
A program:#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial mySerial(10,11); // RX, TX
char betu;
const int LEDPIN = 2;
void setup() {
pinMode(LEDPIN, OUTPUT);
Serial.begin (9600);
mySerial.begin (115200);
}
void loop() {
if (mySerial.available()){
betu = mySerial.read();
Serial.print("betu: ");
Serial.println(betu);
}
if (betu == '1'){
digitalWrite(LEDPIN, HIGH);
}
else{
digitalWrite(LEDPIN, LOW);
}
delay(100);
}Amint írtam, tegnapelőtt teljesen jól ment, most meg behülyült.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
pigster #7493 üzenetére
A TX led lehet az időszakos Serial.print-ek miatt, ha kiíratsz vmit.
RX led meg ha nincs adatfogadás, akkor lehet zajt szed össze. Bár ha mondjuk egy bread board-on van minden, akkor ezt hagyjuk. Pár centi vezetéken nem szed az össze semmit. Felhúzni nem szükséges, boot után push-pull módban működik.
3,3V-os szintillesztést hogy oldottad meg?
RX irányban jó a 3,3V amit a modul ad, az még simán magas érték. De a modul nem 5V toleráns, szóval TX irányban fesz. osztót kell használni.Amúgy még nem jött fel a szoftveres hiba lehetősége, engem a programod érdekelne.
Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy akár a megszakításkezelés és/vagy program blokkolás miatt csúszol le a beérkező adatokról.
Ha küldeni tud gond nélkül az mcu, csak fogadni nem, akkor valószínűleg ez lesz a gond.
De ezt könnyen kipróbálhatod USB-ről is.
Ha azon flottul megy minden, akkor lehet kijelenteni, hogy a BT-vel van gond. -
pigster
senior tag
A HC-05 úgy van bekötve, ahogy megjött pár napja. Az UNO programban 115200-t állítottam be, és így ment is tökéletesen. Sőt készítettem egy másik projektet, ahol 3 ledet lehetett kapcsolgatni és a az UNO visszafele küldött adatot a ledek állapotáról az androidos appnak, és ez is hiba nélkül működött. Most meg behülyült. Azt vettem még észre, hogy ha a hardveres TX, RX pinre (0,1) van kötve, akkor a tx led villog az arduinon, ha meg a SoftwareSeriallal használom és a 3 és 4-es pint (vagy a 10,11 pint) adom meg, akkor meg az RX led villog az arduinon, mint az őrült, és a Serial monitorba belenézve folyamatosan 0-kat jelez ki. Lehet, hogy bekrepált a bluetooth modul? Úgy olvastam, hogy azon is van egy állapotjelző led, de nekem semmi sem villog rajta, semmit nem látok, hogy működne. Nem is volt eddig sem, ezért eleinte azt hittem, nem is jó a modul. Lehet, hogy ténlyg nem jó, és éppen kihúzta ezt a két napot, amíg használtam?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #7490 üzenetére
Igazán nem bonyolult.
Én 2N3904-es tranyókat használok előszeretettel (BC547B is jó, de megsz.ptam az eltérő lábkiosztása miatt.). Ehhez 3V3 GPIO esetén 330R bázisellenállás tökéletes.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Janos250 #7477 üzenetére
Ezt akartam linkelni, csak a vágólapon más maradt
Diódára én is gondoltam az 5 V visszatartásában, akkor megpróbálom azzal.
SRD-05VDC-SL-C típusú relék vannak, olvastam, hogy 3,3V is elég lehet. De az 5 V a biztos.
teasüti: köszi az infókat, asszem ennek akkor jobban utána kell járnom, nem akarom elfüstölni egyből. Tudsz dobni egy linket a technikai megoldásról?
-
Janos250
őstag
válasz
pigster #7487 üzenetére
Eddig még soha nem használtam BT modult - bár többször terveztem- ,
de többször használtam más modulokat, amik soros vonalon kapcsolódnak. Nem UNO-hoz ugyan, de arduino lapokhoz.
Gyakori hibák okai voltak:
ZAJ!!!
Próbáld meg minél rövidebb madzaggal kötni az UNO-hoz, illetve a jel és a föld vezetéket összecsavarva vezesd oda.
Nekem volt, amikor a pullup segített.
Tapasztalatom szerint gyakran segített, ha a jel és a föld vezeték közé betettem egy ellenállást terhelésnek.
Van olyan projektem is, ahol a mai napig nem tudtam megoldani másként a zaj problémát, csak elemről való táplálással. (földhurok, vagy a fene tudja mi miatt).
Persze mindezek csak tippek, lehet, hogy a Te problémád egész másból adódik. -
Janos250
őstag
válasz
Teasüti #7485 üzenetére
Nem könyvtárat írok hozzá, csak játszom vele, próbálgatom. Változtatgattam az időzítéseket, hogy mire hogyan reagál. Először azt hittem, hogy a Saleae8-as dobta fel a talpát és badarságot mér, de egy másik példánnyal is ugyanezt adta. Akkor az a ritka eset következett be, hogy a Saleae8-as helyett elővettem a 16-ost, de azzal is ugyanazokat a pulzus időket adta. Mivel nem RMT-vel csináltam, 0.18 microsec volt a legrövidebb idő, amit be tudtam állítani, de azzal még stabilan ment. Majd megpróbálom RMT-vel rövidebb idővel is. A netes 0.35 -nél az egyik szalagon egy led, a másikon kettő nagyon gyakran hibázott. 0.3-nál már kevesebbet, 0.25-nél meg teljesen stabil minden led. 0.4-nél baromságokat csinál.
-
pigster
senior tag
Sziasztok!
Egy viszonylag egyszerű projekt kezd megőrjíteni.
Egy Arduino Uno-hoz van egy HC-05 bluetooth modul kötve. A feladat egy LED ki-bekapcsolgatása lenne bluetooth segítségével. MIT App Inventorban elkészítettem az Androidos App-ot és minden tökéletesen működött - tegnapelőtt. Ma újból "beüzemeltem", de állandóan villog a TX-led az Arduinon, akkor is, ha semmit nem csinálok. A telefonról küldött jeleket ("0", "1") meg nem is érzékeli. Illetve van, hogy kétszer sikerül ki-bekapcsolni a LEDet, aztán keződik a villogás, és utána semmi. Reseteltem, tápot, ki-bedugtam, kábelezesét 50-szer ellenőriztem, ugyanaz...
Először SoftwareSerial könyvtárral csináltam (3, 4 pinre kötve a BT-t), aztán miután behülyült, ezt kiiktattam és bekötöttem az alap TX, RX pinekre, ugyanaz: párszor megy, aztán behülyül. Próbáltam szgép USBre kötve és külön tápegységről is - ugyanaz.
Mi lehet a gond? -
Teasüti
nagyúr
válasz
ngabor2 #7476 üzenetére
Ha megnézed a relé adatlapját, azon rajta lesz milyen áram kell a tekercs stabil behúzásához.
Songle esetén pl. az 5V-oshoz 3,7V kell minimum. De Songle-ből van 3V-os is.
Viszont ezekhez az alacsony feszültségűekhez rendre 70 és 120 mA áram kell, szóval sehogy se ajánlott közvetlen az ESP lábára kötni őket. Tranzisztorral kell meghajtani és védődiódát kell berakni! -
brickm
őstag
Most így áll a dolog.
ESP8266 flasher-rel rátettem a nodemcu_integer_0.9.5_20150318.bin -t
most 9600-as baudrate-tel elérem, comporton és ezt írja:NodeMCU 0.9.5 build 20150318 powered by Lua 5.1.4
lua: cannot open init.lua
>
----------------------------
No files found.
----------------------------
>
Total : 549941 bytes
Used : 0 bytes
Remain: 549941 bytesEz most jó így? Innen hogyan tovább?
-
robohw
aktív tag
Már régen foglalkoztam ezzel az eszközzel, de úgy rémlik, hogy alapban a 01-es nem támogat Luát, ahhoz a nodeMCU lua firmware kell, vagy eleve ilyen eszköz.
Az alább amit adtam linket, ott van lua firmware is meg flasher progi is. Minden földi jó, ami a 8266-hoz kellhet.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Esp8266 01-es modulommal bajlódok épp.
A problémám az lenne, hogy nem tudok rá ilyen .lua fájlokat feltölteni. Minden errorra áll ki.
Manuálisan fel tudtam csatolni a hálózatra,ESPlore segítségével.
Mi a pontos menete pl egy egyszerű GPIO on\off weblapnak?
-
Janos250
őstag
válasz
ngabor2 #7476 üzenetére
"Okozhat-e gondot" Tegyél be egy diódát!
"5V-os relét a 3.3 V-os jelszint kapcsolja-e"
Reléje válogatja, de mindenképp illesztő használata a korrekt.
"egy ilyen modul"
Na, olyan nem :-) (nézd meg, mit linkeltél!)
Az órákig járás nem probléma. Nekem kb egy hónapja megy egy ESP32 szerver kiakadás nélkül. Egy WiFi routerhez kapcsolódik, azon keresztül tudom a "világból" elérni. -
ngabor2
nagyúr
Adott egy Arduino és rákötve az egyik out-ra állított digital pin-re (pl. 3) egy 5V-os relé. Működik is gond nélkül. Okozhat-e gondot, ha erre a lábra (és a relére) direktben rákapcsolom az 5V-ot? Mert akkor "hardveresen" be tudnám programozni egyetlen plusz vezetékkel egy lámpa kézi bekapcsolását, nem kellene az egész programomat átbuherálni.
Amúgy hamarosan ESP32-re tervezem költöztetni, ott majd megpróbálom neten keresztül vezérelhetővé tenni. Kérdés, hogy az 5V-os relét a 3.3 V-os jelszint kapcsolja-e. Ha nem, akkor egy ilyen modul megoldhatja a gondomat? Ha jól sejtem, itt nem lesz gond a kommunikáció sebességével, hisz csak "kitart" egy jelszintet. Viszont azt órákig kellene tartani, nem tudom, hogy ezek alkalmasak-e arra.
-
Janos250
őstag
Na, kicsit foglalkoztam a WS2812 LED szalag lelkivilágával.
Nem tudom, ti hogyan tudjátok, hogy nektek melyik verzió van? Nekem a legolcsóbb noname kínaiakból kétféle. Az eredeti gyártó leiratában 0.4/0.8 időzítések vannak. Ezzel rengeteget hibázik. A neten 0.35/0.9 is van, azzal már elég keveset hibázik. Legstabilabbnak 0.2-0.25 /0.9-el tűnt. Eredetileg 50 microsecet írnak, hogy annyitól "kezdi újra". Én 8 microsec körüli értéket mértem. Aki már használta, mi vele a tapasztalat időzítés ügyben? -
CHIPman
nagyúr
válasz
szabifotos #7467 üzenetére
Ha a Pi-n localhoston fut az MQTT bróker (legegyszerűbb a mosquitto), akkor nincs mire connection refused legyen, és ez tök független a NodeMCU moduloktól. Körülírhatnád jobban a konkrét problémát, mit próbálsz és hogyan.
-
Janos250
őstag
válasz
Lehet buta kérdés, de ugye az IP cím és a port (mosquitto 1993) be van állítva? A mosquitton is. Vagy nem mosquitto?
-
Janos250
őstag
válasz
Ebben a topicban kevesebben foglalkoznak MQTT-vel.
Inkább itt:
link
Viszont, ha már itt tartunk, én is kérdezek.
Láttam valahol, hogy valaki rakott fel arduino rendszer alá MQTT brokert. Próbálta már valaki, mert én is ki akarom próbálni az MQTT-t. -
nagyharcos
csendes tag
Sziasztok!
Egy arduino Due, egy nextion 7" HMI kijelző, 17 szilárdtest relé, mosfet modul óra, stb van a rendszeremben és egy 350W-os CHIEFTEC tápról (belül az 5V-os ágon egy 10W 5ohm-os ellenálás netes videók alapján a stabilitás miatt beforrasztva) hajtom a teljes rendszert.
A gondom az, ha közös tápról megy a rendszer, akkor a kijelző megbolondul. Ha külön tápon van (5V 1,5A) a kijelző (csak a GND van közösítva) akkor minden ok. Gondolom zajos lehet az 5V ág. Szkópom nincs, és nem is vágom annyira az elektronikát.
Szóval megoldás lehet egyzavarszűrő kondi beépítése? Vagy mit javasoltok? Kérlek konyhanyelven írd, ha segítessz, hogy meg is értsem....
Köszönöm! -
gyapo11
őstag
válasz
Szerintem a rpi kicsit túlmutat a mikrovezérlőkön, amiről ez a fórum szól. Oprendszer fut rajta, azon futnak a programok, ez sokkal magasabb szint, mint a c# szerű forrásból fordított gépi kód közvetlen port eléréssel, ami a mikrovezérlőkre jellemző.
De tkp. egy arduino megán akár el is férhetne ez a program amit szeretnél, és arra vannak itt tapasztalt emberek. Vagy akár egy ST-n, ami szintén programozható arduino IDE környezetben, de gyorsabb, korszerűbb, nagyobb memória stb., és még mindig töredéke az ára egy rpiének. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok a témában még. Szeretnék összerakni egy időjárás állomást. A felállás ez lenne:
Pi 3-on futna az MQTT+ NodeRed, és Nodemcu wifi modulok+ DHT22 mérnének. (illetve később akár egyéb adatot is, pl. légnyomás stb..)Több különböző helyen szeretnék mérni egyszerre, és valami html felületen jeleníteném meg a méréseket, bizonyos időközönként. Valahogy így: KÉP
Ha ez sikerülne, akkor reléket is beiktatnék amivel wifin vezérelhetnék bármit, akár telefonról,a html felületen lecő gombokkal. (Sonoff modulok)
Az utolsó lépés pedig Alexa lenne, hogy mindezt hanggal is tudjam koordinálni.Viszont én már a legalapabb lépésnél elakadok. MQTT küldésnél azt írja a Pi-on, hogy "Connection refused."
Van valakinek esetleg ehhez a projekthez hasonló, akár szájbarágós leírása, működő kódja, stb. Bármit szívesen veszek, amivel előrébb juthatok a témában. köszönöm.
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok!
accelstepper libben képben van valaki?
Arduino + tb6600 + nema17 kombót igyekszem összehozni.A vezérlő amit használok optoizoláltan fogadja a dir és step jeleket. most azt nem tudom, hogy hogy kössem be:
1. az arduino digital pint tegyem a pozitívra és a negatívot az arduino gnd ágára. Akkor evileg low to high fogadja majd a jeleket. Vagy:
2. arudino 5 voltjára tegyem a pozitívat és a negatívat az arduino digital pinjére. S ekkor a kódban invertpint kell beállítani. -
gyapo11
őstag
válasz
gyenesmartin #7462 üzenetére
Úgy látom szét kell néznem alaposan led fronton, sokféle lehetőség van, csak először meg kell vizsgálnom a helyet a lámpában, lemérni a méreteket.
Ha van valakinek tapasztalata, ötlete, hogy milyen funkciókon érdemes gondolkodni, amiket arduinoval meg lehet csinálni, írjon bátran. Ami tutira kell, az a folyamatos fényerőszabályzás potméterrel, villogó üzemmód állítható frekvenciával és kitöltési tényezővel. Ezeken kívül lehetne sötétedésre automatikusan erősödő/világosra halványodó fény, mozgásérzékelő jelére bekapcsolás, néhány fényerő tárolásához memória, akku töltöttségének valamilyen kijelzése, teljes lemerülés előtt figyelmeztetés. -
gyapo11
őstag
válasz
gyenesmartin #7460 üzenetére
A 350 mA nem igazán jó, ha 200 mA-es a led. Lehetne ügyeskedni, hogy a pwm ne adjon egy bizonyos kitöltési tényezőnél nagyobbat, és akkor nem füstöl el a led. Ezen még elgondolkozok, nem nehéz beállítani, hogy maxra tekert potival érje el ezt a maximális értéket.
A nagyobbik lámpában még nem tudom milyen led lesz, de kétlem, hogy 3 V-os lenne. A powerledek több chipből vannak összerakva. Ha két cellát teszek bele, az 7.4 V, ilyen led nem túl valószínű hogy lenne, 3-4-5 soros chipekkel találkoztam 10-20 W környékén, kell a transzverter.
Köszi a lámpa ajánlást, én is nézem a kuponos oldalakat, de igazából a stepless dimmeres lámpák érdekelnek, ezért is szeretném ezeket a régebbi nagyobb lámpákat átalakítani. -
gyenesmartin
őstag
válasz
gyapo11 #7459 üzenetére
Nem kell semmilyen FET.
Az első lámpához aminek a LED-je 200mA-es, veszel egy Attiny13/25/45/85-ös mikroprocesszort vagy 555-öt, hozzá meg egy 7135-ös led előtétet.Ez az IC kb úgy viselkedik, mint egy FET, csak kisebb feszültségről is működik, meglehet hajtani PWM-el, valamint stabil kimeneti 350mA-es árammal bír.
A nagyteljesítményű ledhez pedig, ha 3V-os led van benne, venni egy ilyen drivert.
Vagy még egyszerűbb, most 1800Ft-ért lehet venni Convoy S2+-t Gearbestről kuponnal (elemlámpás topik), abban a led 2100mA-t kap, 18650-es celláról működik, és kb 700-800 Lumenre képes, tartósan kézben tartva. -
gyapo11
őstag
Van egy ledes lámpám, amiben tönkrement a 2 cellás ólomakku, és átalakítanám 18650-es LiIon akkusra, meg akkor már tennék bele egy pwm-et is. A pwm-hez van 555-ös egy csővel.
A kérdések: az ólomakku 4 V-os, de frissen töltve 4.8, gondolom ehhez méretezték a ledek előtétellenállását. A másik, hogy fetet kapcsolgatni 3.7 V-ról se az igazi. Vagyis kell-e bele transzverter, ami fölnyomja a feszt 4-5 V-ra? Ehhez még meg kell néznem mit tud a led 3.7 V-ról, ha elég, akkor már csak a fethez kellhet többlet feszültség. Mondjuk jó lenne, ha 3.3 V-ig azért világítana, az meg feszültség növelés nélkül nem fog menni. Na akkor tehát milyen transzvertert ajánlotok 3-4.2-ből mondjuk 4.2-re? És milyen fet fog 4.2 V G-S feszültséggel zárni? Kb. 200 mA-t fogyaszt a led. Igazából kellene egy 12 V a fetnek meg az 555-nek, 4.2 V a lednek, de nem akarnék két transzvertert beletenni.
Hogy arduino is legyen benne, van egy másik lámpám is, az most még izzós, ha találnék bele megfelelő ledet, ami elfér és hűthető, akkor abba megérné arduinoval csinálni a vezérlést. Ott is ilyen feszültség kérdések vannak, az arduino 5 V-os, a led 3.7 vagy ennek 3/4/10-szerese, az akku meg 3.7 valahányszorosa. Ráadásul kb. 20 W-os ledet tennék bele, szóval itt kell kakaó is. -
fpeter84
senior tag
válasz
Teasüti #7455 üzenetére
és @vargalex
Azért utána matekozva, normál esetben nem tűnik akkora problémának... 3.3V-os környezetben ha pl egy 10K normál és 10K NTC alkot feszosztót, akkor amikor alsó szélső értéken van az NTC akkor is csak 0.33mA folyik, vagyis úgy 1.1mW fűti. Problémává max akkor válhat, ha autós 12-14V-os környezetben egy 1K+1K NTC dolgozik, mert az már egészen számottevő 0.2W-ot fűtene el, de ha felvesszük az értékét annak is 20-100K-ra akkor az is elhanyagolható tartományba esik... Tehát tervezői "hibát" kell véteni ahhoz hogy problémát okozzon a dolog...
@vargalex
A doksija szerint a standby current max 1uA, viszont utána sehol nem találom részletezését hogy hogyan kell standby-ba tenni... Vagy csak annyi hogyha nem kérdezel tőle akkor alszik és gyakorlatilag nulla készenléti árammal várakozik?
-
vargalex
félisten
válasz
fpeter84 #7454 üzenetére
Én is gondolkodtam a deep-sleep-el megvalósított energiatakarékos hőmérő megoldasomnál, hogy a DS18B20-nak valamelyik GPIO-ról adok VCC-t, de egyrészt egyébként is minimális a fogyasztása, másrészt időm nem volt még utánaolvasni/tesztelni, hogy mennyivel kellene előbb feszt adni neki, hogy a mért érték kinyerhető legyen belőle. Ez utóbbi idő bármekkora is, sokat vesztenék azzal, hogy ezalatt nem deep sleep-ben van az ESP8266. Így én ennél a projektnél elvetettem.
Persze, ha nem a minél alacsonyabb fogyasztás a cél akkor abszolút korrekt megoldásnak érzem én is, ha az esp8266 által biztosított áramerősség elegendő. -
fpeter84
senior tag
Azthiszem felesleges is tovább rugózni a kérdésen hogy ki hisz a ceónak és ki a mérnöknek - mindenesetre már csak a praktikussági oldalát is nézve szerencsésebb a 3.3-as szenzorokat és shieldeket keresni mert akkor csak 1 tápfeszt kell biztosítani alá és feltehetően a fogyasztás is kisebb lesz. Nem beszélve arról hogy sokszor illik az érzékelőket (pl THT, NTC, PTC) nem is a közös tápfeszre kötni mert "elmelegednek" hanem az egyik IO lábról adni neki a kakaót ideiglenesen a mérés idejére...
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
Próbáltam keresgélni a csoportban de nem minden válaszomra kaptam választ.
Tesómat szeretném meglepni egy jobb képességű starter csomaggal, viszont nem igazán jutok dűlőre, melyiket érdemes választanom. Vannak olyan kiegészítők, amelynek a minősége olyan gyatra, hogy nem érdemes kitben venni, hanem inkább külön 1-1 darabot valamelyik jobb minőségű termékből hozzávásárolni?
Ilyen csomagokkal szemezgettem.Köszönöm.
-
válasz
szabifotos #7449 üzenetére
nem a legpontosabb szenzor. Ha túl sűrű a lekérdezés, simán felmelegíti magát úgy a szenzor, hogy fals értékeket mutat.
-
fpeter84
senior tag
ez valahol hasonló, mint amikor a marketingosztály azt adja parancsba az autóknál hogy márpedig 30-50e km-es olajcsereperiódus kell, a mérnökök meg fogják a fejüket hogyha rajtuk múlna akkor még a 15e-et is inkább csökkentenék... én inkább a mérnököknek hiszek - lehet pesszimisták, és lehet tényleg bírja a többet is valameddig - de mint ahogy az általad linkelt oldalon is említik:
The ESP32 does actually have an internal snapback circuit that protects it from overvoltage; in theory you should be able to feed it a fair amount of volts more. However it stresses the pad silicon (due to increased electron tunneling, iirc) and the long term effects aren't known so it's not in the datasheet.
-
-
olli
tag
Nem a vezetékekben kialakuló áramlökésekre, a rádiófrekvenciás zavarra érzékeny, vagy sima program hibára, vagy ..... bármire lefagyhat.
Fűtés vezérlőt működtet egy nano lap, SSR relére cseréltem néhány power relét, csökkent a lefagyás, de:
jelenleg a vezérlés nem fut, csak hőfok mérés szenzorokkal, RTC, LCD, igaz van aktív nagyfeszültségű környezet és néha így is lefagy.
Más összeállításban az I2C LCD fagyogatott. -
fpeter84
senior tag
akkor a gyári mérnökök biztosan rosszul tudják hogy mit írtak a doksiba, a ceo-nak meg megtanították a kommunikációs szakmunkásképzőben hogy mehet rá az 5V, tehát mehet...
ettől függetlenül lehet az az általános tapasztalat hogy bírja, nem pusztul bele, de attól még nem egészséges és jobb elkerülni egy megfelelő jelszintű érzékelő választásával, vagy feszosztó/jelszintillesztő közbeiktatásával...
-
fpeter84
senior tag
Fizikailag lehet bírja egy darabig, esetleg nem jön ki belőle az éltető füst azonnal, de a specifikációik szerint nem, tehát nem terveznék vele:
ESP8266 - 23. oldal 5.1. Electrical Characteristics - a tápfesz és a VIH is max 3.6V lehet
Az ESP32 picit összetetteb rendszer, itt a lábak a mux-tól függően kaphatják a VIO-t a maggal közös VDD3P3_CPU ágról valamint a VDD_SDIO 1.8-3.3V ágáról is, a táp pedig a 42dik oldal 5.1 Absolute Maximum Ratings szerint max 3.6V lehet
-
_q
addikt
Köszi mindenkinek a töltős ajánlásokat. Mivel egy ilyet vettem, ehhez sajnos nem jó a liitokala. Lehet majd veszek "elemes kiszerelésűt", addig viszont ezzel gondoltam tölteni.
A bizonytalanságot az okozta, hogy nem tudtam számít-e töltés szempontból, hogy Li-ion vagy Li-Poly az aksi típusa. Ahogy néztem a Li-ion drágább mint a Li-Poly, ezért maradtam az utóbbinál, amit viszont többnyire csak külső modullal lehet tölteni USB-ről. A Li-ion pedig ahogy láttam az "elemes kiszerelés" miatt lehet az ajánlott töltővel is.
-
vargalex
félisten
válasz
gyapo11 #7432 üzenetére
Mivel a topictárs áramkört kérdezett, én ezt javasoltam volna tegnap azonnal, amivel tapasztalatom is van, de aztán vettem észre, hogy nem Li-Ion cellát, hanem Li-Po-t írt...
Persze, ha nem modul kell, akkor a Liitokala nagyon jó, nekem is van egy Lii-500 és egy Lii-100. Előbbi most kuponnal elhozható a Gearbest-ről $13-ért (teljes verzió, azaz hálózati és autós adapterrel). -
gyapo11
őstag
Már nagyon sok töltő van a LiIonhoz is. Ha nagyon egyszerű kell, akkor Liitokala 100, 202, 402, ezek 1, 2, 4 cellát tudnak egyszerre tölteni, de az igazi az 500-as, ami szintén 4 cellás, viszont tud tesztelni és méri a cella belső ellenállását, lcd kijelzővel, háttévilágítással, 12 V 2 A-es táppal, autós tápcsatlakozóval. Szokták akciózni kuponnal, 14-17 $ közötti áron. Ezek mind használhatók powerbankként is, a jobb oldali helyre betéve LiIon cellát 5 V 1 A-t tudnak kiadni.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Gergosz2 #7430 üzenetére
Újabb akkus eszközökben egyre ritkábban találkozok NiMH akkuval. A Li-ion különböző megvalósításaival annál inkább. Emiatt mondtam, hogy kis túlzással, ugyanis a cserélhető akkus, vagy elemről működő cuccokhoz még mindig egyszerűbb/olcsóbb a NiMH (a töltőjéről nem is beszélve).
aryes: miért? A kereső így is megtalálja.
-
_q
addikt
Szerintetek Li-po vagy NiMH a megfelelőbb?
Másik kérdés, Li-po töltő áramkört tudtok javasolni ami bevált?
-
Janos250
őstag
válasz
modeller #7418 üzenetére
Valóban teljesen két külön dologról beszélünk. Mint korábban már írtam, a coprocessor programozását soha nem próbáltam. Egyszer néztem (https://github.com/krzychb/ulp-loop/blob/6f7c3d843e8a27137d77fd2f28c04c16919e5681/main/ulp_example_main.c), de mivel nem volt rá szükségem, hagytam is. Az ott leírt kód ugyan "IDF szemléletű", de az így írt kódok - tapasztalatom szerint - simán futnak arduino környezetben is, persze az egyes részeket a megfelelő helyre másolva. Érdekes lenne kipróbálni. Ha valaki már próbálta, írja le lsz!
-
fpeter84
senior tag
válasz
ngabor2 #7416 üzenetére
Van ilyenem, de erősen korlátozott hogy mire jó - leginkább nem sokra... 115200 baudos sorost, 100KHz-es I2C-t már nem nagyon bír lekövetni. Láttam olyat amit nem tranzisztorokból/fetekből raktak össze hanem valami cél chip volt a modulon - az talán jobban bírja a tempót!
-
fpeter84
senior tag
Elméletben a PIR-eken lévő BIS0001 (vagy klón) 3-5V tápról is mehet, az ilyen általános kínai modulokon pedig ott szokott lenni egy SOT23-3 tokos, feltehetően LDO csipp, a kimenetre pedig a pdf-ek 3V-ot írnak. Meg kell nézni, ki kell mérni hogy az valóban egy 3.3V-os LDO e? Ha igen, akkor egyszerűen le kell kapni, át kell hidalni, és máris kész a 3.3V-os modul...
-
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7411 üzenetére
Köszi ez érdekes. De tudtommal a co-proci utasitáskészlete sem ugyanaz mint a főprocié, mert csak nagyon korlátozott a tudása, de épp ezért a fogyasztása is minimális.
Nem lehet, hogy másról beszélünk? Lehet, hogy kétmagos a főprocesszor és pluszban van a co-proci? Mert ezt a kódot csak igy tudom elképzelni, hogy működjön. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Teasüti #7406 üzenetére
Mivel (még) nincs topikgazda, ezért biztos, hogy nem lesz kirúgás
Viszont az ötlet jó, amennyiben érez valaki elég lelki erőt és időt erre a feladatra. Sőt, téma összefoglalót is lehetne gyártani, de ehhez én már régóta kicsi vagyok.
gyapo11: kicsit kiegészítve jó lesz, köszi
vargalex: van lehetőség kulcsszavak megadására, most már pl. az ESP-32-re, vagy az mcu-ra is megtalálja a topikot. -
Vladi
nagyúr
válasz
ngabor2 #7395 üzenetére
Arduino és hasonszőrű mikrovezérlők topikja ?
Más:
Megint én.
Van ugye a kis projektem: egy vágókést vezérlek 2 gombbal kiegészítve. Hardver oké, szoftver oké, felszereltük, minden oké. Örülés. Akkor villany lekapcsol, mehetünk haza. Hopp kapcsol. Villany fel, megint.Elkezdtem a témában kutatni, kiderült, hogy tele van elektro-mágneses zajjal szerencsétlen.
Írtam debug szoftvert, pénteken azzal átnézem, meg multiméterrel áttapogatom, hogy hol kapja a zavart.
Erre írta anno egy bölcs előrelátó szakember, hogy vegyek oszcilloszkópot....Naperszeugye vettem.
Amit eddig információt összeszedtem a témában, s ezekkel kapcsolatban szeretnék némi iránymutatást:
1. Fém dobozban van a cucc (pc ház) plusz arduino egy másik fém dobozkában. Ezt földeljem le. Akkor a fémházat csatlakoztatom a táp gnd (zöld-sárga) ágához?
2. A kapcsoló üzemű táp felől is jöhet a zavar. Ezzel mit lehet kezdeni?
3. A relé visszarúg arduino felé: ez nem lehet, mert a relé kártya optoizolált.
4. A működtetett áramkörre (zárt-nyitott) tegyek diódát, hogy ne tudjon visszaáramlani a relé felé. schottky diódákról olvastam.
5. Az egész kócerájt kábelezzem át árnyékolt kábelekkel. Elég az adatkábeleket? Vagy a tápokat is? Esetleg a kapcsolókhoz menő hosszú kábeleket is?
6. A relé felé menő adatkábelen lehet némi zavar, elvileg felhúzón van, tehát ha jön az 5+ jel, akkor a relé nem csinál semmit. Ha megszakad akár egy pillanatra, akkor kapcsol. (Ezért időnként még duplát is üt!
) Ezt az adatfolyamot lehetne stabilizálni kondenzátor és ellenállás beiktatásával? Elektrolit vagy kerámia kondenzátor?
Ennyi így nagyhirtelen.
-
-
_q
addikt
válasz
Janos250 #7412 üzenetére
Úgy értettem, ha kell +5 V. Eddigiekben amivel találkoztam fejlesztői kártyán volt 5 V ami jól jött egyes szenzorok esetében. Most hirtelen csak egy szervo motor jut eszembe ahol kellene, esetleg hőmérséklet szenzorok között is akad vagy bizonyos IC-k igényelhetnek 5 V-ot.
Ha jól olvastam az ESP panelen nincs meg az 5 V kimenet.
-
Janos250
őstag
válasz
modeller #7409 üzenetére
Például így:
xTaskCreatePinnedToCore(
InCore0Code, // Task function.
"Core0prg", // String with name of task.
1000, // Stack size in words.
NULL, // Parameter passed as input of the task
3, // Priority of the task.
&InCore0, // Task handle.
0 // core
);
xTaskCreatePinnedToCore(
InCore1Code, // Task function.
"Core1prg", // String with name of task.
1000, // Stack size in words.
NULL, // Parameter passed as input of the task
1, // Priority of the task.
&InCore1, // Task handle.
1 // core
);
Az elsőt (most épp Incore0Code függvényt) a 0-ás core-ra teszi, a másikat az egyesre.
A kód meg a szokásos, csak a végén vTaskDelete kell:void InCore0Code( void* parameter){
// utasítások
vTaskDelete(NULL);
} ; -
_q
addikt
Ti hogy oldjátok meg az 5V-ot ESP esetén? Illetve tudtok mozgásérzékelőt ajánlani ami éjszakai közel 0 fény mellett is működik, esetleg nagy hőmérsékleti tartományban (-40 - +85°C).
-
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7408 üzenetére
Szivesen vennék egy arduino-s példát hogy lehet akár a legtriviálisabb dolgot is a másik magon futtatni.
Simán lehet, hogy valamit elnézek, kb 1 hónapja láttam először esp32-tAzért érdekelne, mert kimondottan fogyasztás-kritikus, elemről (reményeim szerint) akár 1 évig is működő dolgokat próbálok csinálni és ahhoz nagyon jó volna a co-processzort beüzemelni. De asm szintig nem vagyok hajlandó elmenni, IDF-ezni is csak ha muszáj.
-
Janos250
őstag
válasz
modeller #7407 üzenetére
"arduino-ban lehet programozni a co-processzort?"
Nem tudom, még soha nem próbáltam. Én egyszerűen csak a core0 és core1, mint két mag programozására értettem, hogy mindkettőn lehet könnyedén futtatni programrészeket.
Ha IDF-ben lehet, akkor - elvileg - Arduinoban is lehet, mert - szintén elvileg - elérhetők a freeRTOS függvényei. Legfeljebb inkludolni kell a helyüket.
Amit az IDF-ben freeRTOS alatt nem lehet, azt Arduino alatt sem valószínű.
Az utolsó mondatot, meg - azt hiszem - Teasütinek szántad.
Egyébként azóta rájöttem hogy megvannak a perifériák sorszámai. -
modeller
aktív tag
válasz
Janos250 #7389 üzenetére
"Arduinoban programozása kényelmes, nagyon gyors, rengeteg a periféria, a két mag más programozási technikákat is lehetővé tesz"
Ezt úgy érted, hogy arduino-ban lehet programozni a co-processzort? Mert én úgy láttam, hogy nemhogy arduino-ban, de még a sima C IDF-ben sem lehet, hanem valami assembly makrós katyvasszal lehet csak.
Csak az IDF példát néztem ahol a co-proci figyeli, hogy egy adott pin bemeneti feszültsége két beállitott érték között van-e és ébreszti a főprocit, ha kivül esik.(ez az "ébresztés" is érdekes, inkább reset-nek kellene mondani, csak éppen le lehet kérdezni, hogy mi is volt a boot oka)
-
válasz
vargalex #7403 üzenetére
Ha jól látom az a töltő tud belső ellenállást is mérni, nem emlékszel mennyi volt? Én is ilyen bontott cellákat használok zseblámpákban, de arra gyanakszom, hogy túl nagy. Mármint tudom, hogy nem minden aksi más, csak kíváncsi vagyok, hogy egy nem éppen megkímélt noticella mennyire használódik el.
-
vargalex
félisten
1 db - mérés alapján kb. 2000 mAh-s - Li-Ion cellát notebook akkuból bontva.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen GPS-t vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Diablo IV
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest