Új hozzászólás Aktív témák

• ViZion

félisten

válasz fchris82 #21301 üzenetére

Pár szóban én is a meglátásaimat...
    A YT videós PIC aranyos, de nem a lakás nagyobb szeleteire, mert nem tudod egyszerűen integrálni, de pl. íróasztal világításnak OK. Lakásba már ESP8266 vagy még inkább ESP32 vonalon keresnék, ezzel több dolgot is lefedsz: pl. Home Assistantba integrálható, tudja dimmelni a 12 V LED-eket (PWM vezérlés és plusz egy alkatrész kell), alapból wifit (ESP32 BT-t is) tud, a programja OTA módosítható. Okos tervezéssel az ESP egy mozdulattal cserélhető, ha elhullik.
    Ha új a vezetékelés, akkor a busz rendszer megoldható, fentebb volt erre példa, ha jól emléXem, de nem tudom, h megvalósult-e. Viszont a 230 V és az alacsony feszültségű adatkanócoknak elvileg külön csövezés is kell, ami megdrágítja a rendszert. Nekem volt átmeneti lustasági okokból a 230 V mellett vezetve adat, olyan 70 cm hosszan, először csak nem volt stabil high/low, majd az a bemenet meghalt az ESP-n...
    "a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?"
    Itt mindenki a többség a Home Assistant-ot és az ESPHome-ot fogja mondani, szerintem is ez a könnyen megoldható. Vezetékes kommunikációban nem tudok segíteni, egyszerűen nem olvastam utána részletesen, mert engem ez nem érint (régi ház, vezeték csak modem-server-PC-AP vonalon van).
    Ahogy írták is, ledeknél jobb lenne a közelükben, a szalagra méretezett normális táp.
    "Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később."
    230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.
    A vezetékek keresztmetszetét online kalkulátorral érdemes átszámolni, ha nem sok méterekről van szó és van hely, akkor lehet egyel vastagabbal húzni. Nálam így csináltam, tűzhelyhez a 2,5 elég lett volna, 4-est húztam, nyugodtan alszom.

"Dimming control via firing angle method." van erről is indiai videó, LED-nél ez nem lenne megfelelő.

Mielőtt belevágsz, a villanyszerelős topikot is látogasd meg.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés