Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1251) contaxg


contaxg
veterán

Nyanyalog vs dizsitál

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#1252) optikus válasza contaxg (#1251) üzenetére


optikus
senior tag

hat ez mar egy ezerszer leragott csont, de ugy latszik van aki meg igy 2014 vegen is ezen rugozik. nem kerdes a digit elobb utobb ubereli a filmet, mindezt egyszeruen konnyen kezelhetoen. egy kozep (plane egy nagy) formatumu keppel, baromi sok macera van, irto nagy a koltseg igenye, tobb napos munkaval kapunk egy db kepet amit digittel egy kattintassal elkeszithetunk (ja es persze ezer beallitasban korrekcioval stb). szoval a felbontason meg hasonlokon rugozni ma mar semmi teteje, elmult mar a 4-5 mpixeles korom meretu erzekelok kora.

Buy books not gear.

(#1253) j.bravo válasza optikus (#1252) üzenetére


j.bravo
addikt

Így van, azonos méretű érzékelő esetén a digiből már van jobb - más kérdés hogy örülünk hogy ha a magunkfajta nosztalgikusoknak lesz még film és eljátszhatunk vele. Főleg ha esetleg még fejlesztenek is filmet.

Whatever.

(#1254) spanyoll válasza j.bravo (#1253) üzenetére


spanyoll
addikt

Csak maradjanak még filmek. Jók az új kezdeményezések, de ha a kodak pl abbahagyta az egyik legjobb filmjének a gyártását talán 2009ben (kodachrome), akkor ki tudja, hogy a portrák, és egyebek meddig maradnak meg?! A gold az tuti megmarad a turistáknak egy ideig még, de na.
Nem akarom, hogy kihaljon alólam a filmes fotózás pont akkor, amikor elkezdeném beleásni magam :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1255) j.bravo válasza spanyoll (#1254) üzenetére


j.bravo
addikt

dettó

izgis az akvarellpapírra emulzió ecsetelése is, meg egyéb, még archaikusabb technikák, de jó lenne ha nem csak az maradna (súlyosbítva azzal hogy mi lesz ha majd az emulziót se lehet majd megvenni hanem a kémia tanszékre kell besurrani hogy le tudjuk gyártani)

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1256) spanyoll válasza j.bravo (#1255) üzenetére


spanyoll
addikt

Á, azért ennyire remélhetőleg nem lesz súlyos. Egyre több és több ember fotózik megint filmre, újra reneszánszát éli a lelkes hipsterek és a visszaleselkedők között, úgyhogy ha meg is szűnik 1-1 film, attól még remélhetőleg marad jó pár, amivel el lehet fotózgatni. VAGY most be kell vásárolni előre egy 50-100-200 rollt, ha van miből, hívót, fixírt, stopot, miegymást, aztán jöhet az apokalipszis :D
Amúgy ha nem akarnék digivel még bármit is, simán eladnám és az egész szett árát felszerelésre és filmekre költeném :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1257) optikus válasza spanyoll (#1256) üzenetére


optikus
senior tag

(#1258) spanyoll válasza optikus (#1257) üzenetére


spanyoll
addikt

Nagyon jó :/ De akkor ezzel is az lesz, mint a kodachrome-mal, hogy nem lehet már hívni?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1259) optikus válasza spanyoll (#1258) üzenetére


optikus
senior tag

mivel ez nem egyedi hanem a minden dianal hasznalt e6-os igy meg egy jo darabig marad. lehet venni hazi e6-os kitet meg itthon is (tetenal).

Buy books not gear.

(#1260) spanyoll válasza optikus (#1259) üzenetére


spanyoll
addikt

Akkor bevásárolok ebből a filmből. Egy 5ös pakkot magamnak, egy 5öst meg eladásra :DDD ;]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1261) spanyoll válasza spanyoll (#1260) üzenetére


spanyoll
addikt

DE első körben befűzöm holnap a portra 400asom, ellövöm nyóccázon', aztán lássuk mit tud +1 pushal. Ezért is imádok filmre fotózni, mert a legtöbb fajta film új még nekem, alig használtam párat, ezért minden tekercs újdonság :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1262) optikus válasza spanyoll (#1261) üzenetére


optikus
senior tag

hat sztem eleg ertelmetlen egy c41-es filmet pusholni, nem eleg normal erteken gyari eloirassal? plane hogy most ismerkedsz vele. elmennek a szinek a gamma eltorzul sotetek felszurkulnek stb. laborban is biztos orulnek hogy varialni kell...

Buy books not gear.

(#1263) spanyoll válasza optikus (#1262) üzenetére


spanyoll
addikt

Nem elég, mert 800as portrát nem igen lehet kapni, 1 pushtól meg nem esik szét annyira szerintem. Néztem a neten millió fórumot erről képekkel, anélkül és mindenki csak dicséri, hogy milyen jól bírja a strapát, 1 pusht alig érez meg és gyönyörű marad a képe.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1264) tailor


tailor
őstag

Szeretett tárgyainknak is jár a meglepetés :) Áldott, békés karácsonyt mindannyiótoknak!

(#1265) spanyoll válasza tailor (#1264) üzenetére


spanyoll
addikt

Most, hogy mondod. Lehet rendelek is egy bőrstrapet a kis szerelmemnek :D
Apropó : ha van fémesztergályos (létezik ilyen szakma egyáltalán?) ismerőse valakinek, vagy olyasvalaki aki tud fémből mindenféle formára dolgokat gyártani akkor az zaklasson kérem. Le akarom cserélni az fm2 műanyag szutyok első burkolatát, főleg, hogy pattog róla a műanyag. Plusz szívesen fogadok tanácsot arra vonatkozólag, hogy lekopott festéket (fekete) mivel éri meg javítani.
Amúgy meg kellemes ünnepeket :)

[ Szerkesztve ]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1266) MrChris válasza spanyoll (#1265) üzenetére


MrChris
nagyúr

persze, hogy létezik, de nem inkább marásra gondoltál? Amúgy valszeg elég sokba kerülne a dolog, újra gyártani egy alkatrészt és az passzoljon pontosan...

(#1267) Stauffenberg válasza spanyoll (#1265) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Csak a munkadíj többe kerülhet, mint megrendelni egy bontott alkatrészt vagy egy működésképtelen donor gépről átmenteni.

(#1268) spanyoll


spanyoll
addikt

Köszi, akkor vadászok valami döglődő darabot, hogy arról átmentsem, mert elég csúnya ilyen pattogzó festék szegénykén, aztán meggyógyítanám :)

[ Szerkesztve ]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1269) Stauffenberg válasza spanyoll (#1268) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ilyenkor azért megéri kicsit türelmesnek lenni és egy esztétikailag is kifogástalan példányt venni. Drágább lesz, az biztos, de rendszerint nem annyival, mint amennyivel többet kell a helyreállításra szánni.

(#1270) spanyoll válasza Stauffenberg (#1269) üzenetére


spanyoll
addikt

Na ja, de őt most 38.000Ftért vettem, és ami zavarónak mondható, az a nikon felirat körülötti kopás csak. A patika vagy ahhoz közeli darabok pedig 50-60-nál kezdődnek, az igazán patikák néha 70ért mennek. Annyit meg nem ér nekem pár plusz festék.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1271) Stauffenberg válasza spanyoll (#1270) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem kérj tőle árajánlatot a javításra, hátha ő lesz a legjobb megoldás.Ő direkt ilyen korú gépek és objektívek javítására specializálta magát, vannak fent érdekes irományok is a javításokról. :)

(#1272) spanyoll válasza Stauffenberg (#1271) üzenetére


spanyoll
addikt

Tőle vettem a gépet :DDD
Festékjavítással (legalábbis ilyennel) nem foglalkozik, kérdeztem már tőle.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1273) optikus válasza spanyoll (#1270) üzenetére


optikus
senior tag

en vegul 28e-ert nem vettem meg a patent allapotut (ezust). nem kezdek masik rendeszerbe eleget probaltam mar, nepper meg nem vagyok...

Buy books not gear.

(#1274) spanyoll válasza optikus (#1273) üzenetére


spanyoll
addikt

Pedig léleknyugalommal nepperkedhettél volna egy kicsit. Annyiért én futottam volna vele, hiába van már egy. Puszta kíváncsiságból: ki hirdette és hol? (nehogy megvegyem :D )

[ Szerkesztve ]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1275) optikus válasza spanyoll (#1274) üzenetére


optikus
senior tag

nem online szemelyesen.

Buy books not gear.

(#1276) spanyoll válasza optikus (#1275) üzenetére


spanyoll
addikt

Ejnye. No mindegy, én lehet megvenném, ha még megvan, ennyiért ajándék. Ha megvan neki még és nincs vevő egyelőre akkor nyugodtan add meg neki a kontaktom :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1277) Freddy76


Freddy76
addikt

Na, úgy látszik, nekem a karácsony mindig hoz valamit... Két éve ilyenkor kaptam az első filmesemet (mármint a szmenán túl), egy olympus om-10-et. Egy éve karácsonyra kaptam egy patikaállapotú zuiko 50/1.4 obit, amihez került egy szintén patikaállapotú om-4Ti. A feleségem eleget hallgatta, hogy miért szeretek filmre fotózni (mert jó gondolkozni, jó, hogy nem nézegetem vissza a képeket, jó, hogy nézek, és látni próbálok, jó, hogy minden expó után ott az érzés, hogy vajon mi lehet, és jó látni a végeredményt), és eleget azt is, hogy mi a bajom (drága az előhívás, sokszor nem tudok af nélkül élni).

Tegnap a fa alatt ez volt... Mellé mondta a feleségem, hogy vegyek egy autofókuszos filmes gépet.

Innen két kérdés adódik:
1. Hol lehet megtanulni előhívni? Nem akarok nagyképű lenni, elnézést is kérek mindenkitől, de időm kevés, pénzem akad, tehát szívesen beállnék valami tanfolyamra akár (vagy fizetnék egy szakinak), ahol megtanulom a hívás folyamatát. Gyorsabb, mintha a netről vadásznám össze a "tudást".
2. Ha autofókuszos filmes vázat keresek, mit érdemes nézni?

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1278) optikus válasza Freddy76 (#1277) üzenetére


optikus
senior tag

minek az af? az om4 nem eleg jo? az af-es vazak vagy nagyok vagy lassuak vagy xar a keresojuk (vagy egyutt mind) plusz van meg egy csomo nyug, mi mivel kompatibilis, a legtobb jo muanyagos stb...

ff filmhivas hazilag egyszeru es olcso, a szines bonyi es draga, es nagy valoszinuseggel minoseget se tudsz tartani.
ff hivasrol ezer doksi van a neten. kell egy hivotank lehetoseg szerint muanyag spiralos (ne fem es ne correx) pl ap/kaiser az eleg jo, gazdagoknak jobo. kell egy homero es egy merohenger. hardwerbol ennyi eleg is elsore. vegyszerbol a legegyszerubb a rodinal (pl foma r09) meg valami fixir, mindegy milyen gyartmany. rodinal van a syrexben, de sztem a tobbi is. a hivas maga eleg egyszeru pl:

http://theartofphotography.tv/episodes/photography-lessons/the-ultimate-guide-to-developing-black-and-white-film/

Buy books not gear.

(#1279) spanyoll válasza Freddy76 (#1277) üzenetére


spanyoll
addikt

Egyet kell értsek optikussal mindenben. Annyival egészíteném ki, hogy ha mindenképp AF-est akarsz, akkor tudom mondani a Nikon F4-et pl. Nagy, de az af kellemes amennyire tudom, a kereső meg batár.
De én is azt mondom, hogy jobb megtanulni manuálozni, mint afre hagyatkozni, főleg filmen, ahol egy rossz helyre rakott élességű kép helyett nem lősz másik húszat.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1280) szarkad333 válasza Freddy76 (#1277) üzenetére


szarkad333
tag

Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen minőségben szkennel az az epson. Ha lehet esetleg mutatnál képet vele?

Szarkadavid.hu

(#1281) Freddy76 válasza szarkad333 (#1280) üzenetére


Freddy76
addikt

Még dobozban van...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1282) MrChris válasza Freddy76 (#1281) üzenetére


MrChris
nagyúr

kikerül egyáltalán onnan ;]

(#1283) spanyoll válasza Freddy76 (#1281) üzenetére


spanyoll
addikt

De ha nagyon kíváncsi vagy, hogy milyen minőségben scannel akkor szívesen átviszek hozzád pár rollt és letesztelhetjük

;]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1284) tommyx


tommyx
tag

Sziasztok!

Betelt életem első analóg tekercse, és eljött az előhívás ideje.
Komplikációba ütköztem: a Soós Fotó-nál leadott film tasakján átvételkor a "nem szkennelhető" felirat szerepelt. A negatívon látszanak a képek, tehát első félelmem, miszerint az egész tekercs kuka, nem igazolódott be.
Előkerült egy fotólabor munkatárs, aki azt mondta, nem tudta szkennelni a képet, mert nem tudta beállítani a gépet megfelelően hozzá(?). Végül arra jutottunk, hogy valami másféle szkenneléssel megpróbálja még a dolgot, ami nem lesz annyira jó minőségű; és ahhoz szét kell vágnia a tekercset.
Kérdésem: szerintetek érdemes még leállítanom, és egy másik cégnél próbálkoznom? Okoz bármi további nehézséget további kidolgozásnál, hogy nincs egyben a tekercs?
Egyébként egy fekete-fehér Rollei Retro 400S-ről van szó, amiről még megemlítette a kollegina, hogy nem a legjobb minőségű...

Köszi,
Tamás

(#1285) spanyoll válasza tommyx (#1284) üzenetére


spanyoll
addikt

Szia! Nyugi, nem dől össze a világ. Ha szétvágja a filmet nem lesz semmi baja, simán csak nem egy tekercsben lesz hanem 4-5kockás csíkokban. Tippre azt mondanám, hogy lapscannerrel próbálkozik, ami direkt ilyen kisfilmes cuccokat eszik aztán azért mondta, hogy abból valami olcsóbb verziójuk van, ami nem tud 60mpix-es TIFF-et, hanem mittudomén 2-3mpixes jpeget csak. Mutogatni meg megnézni szerintem az is elég lesz (további kidolgozást gépen én spec elítélem, de hát kinek mi).
Amúgy tényleg nem a legjobb minőségű amennyire ismerem, Syrexben is kollegának néztem és a néni lebeszélt róla, hogy ő nem erőltetné :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1286) optikus válasza tommyx (#1284) üzenetére


optikus
senior tag

hat a leheto legrosszabb helyre vitted. ebben amatorok, 40 ev mukodes utan is. sooshoz max a c41-es kisfilmet szabad vinni, talan nem rontjak el mert azt a gep csinalja csak a gombot kell megnyomni (rollt meg diat nem is vallalnak). az ilyen hagyomanyos ezust alapu filmet leginkabb nem visszuk sehova hanem otthon hijjuk. raadasuk ugy hallottam (en meg nem probaltam) hogy ezek a rollei filmek nem tul paradesak.
az ilyen filmet ugy hivjak elo mintha te csinalnad, siman tankban kilotybolik, csak ugye te odafigyelsz, vigyazol, ok meg nem... ne csodalkozz ha mocskos ujjnyomos lesz mert ez alap. ha most felvagjak akkor imadkozz hogy ne a kocka kozepen sikeredjen. sajna ezek mind valos dolgok. azert nem tudjak beszkennelni mert a minilaborjuk csak c41-es filmet tud, ez a rollei meg ugye ezust alapu, nem mukodnek a korrekciok, nem mukodik a karceltavolito funkcio, nincs maszk, stb. nem tudom mivel fogjak behuzni de mar a minilaboros is egy fos. gyanitom van valami lapszkennerjuk azert is kell felvagnia.
ha nem akarsz magadnak hivni akkor mindenkepp c41-es filmet vegyel. ha csak ff-jo akkor letezik abbol is c41, pl kodak bw400cn (arrol nem is szolva hogy az egy eleg jo minosegu anyag, jol is szkennelheto).

Buy books not gear.

(#1287) tommyx


tommyx
tag

Köszönöm a válaszokat!

Jelen film esetében hol próbálkozzak képkidolgozással, ha arra kerül a sor?

(#1288) contaxg


contaxg
veterán

This Medium Format Camera Was Made Using Parts from an Epson Scanner

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#1289) spanyoll


spanyoll
addikt

Ejnye... Kb másfél-két hónap csak filmre fotózás után most elővettem a digit, mert barátnőm megkért, hogy lőjek róla pár fotót. Valami fertelmes volt belenézni a keresőbe. Mintha egy kulcslyukon keresztül nézve akartam volna fotózni kb :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1290) contaxg


contaxg
veterán

Fényképezőgépek CT-vel átvilágitva..

Rolleiflex 3.5 F

Nikon F3:

Contax G1


A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#1291) optikus válasza contaxg (#1290) üzenetére


optikus
senior tag

en egyszer megdumaltam egy allatorvos ismerossel hogy az enyimet megrontgenezzuk, de aztan valamiert elmaradt. amugy sokan csinaljak.

http://www.silberstudios.tv/blog/2011/11/a-nikon-photographer-gets-his-x-ray-done/

Buy books not gear.

(#1292) optikus válasza spanyoll (#1289) üzenetére


optikus
senior tag

sosem ertettem miert nem lehet ezeket megvalositani, plane a mai ff szenzorok idejen. persze nyilvan a af segedtukor meg a fenymeres sok fenyt lenyel, de hat filmes idokben is volt af meg fenymero oszt megis sikerult eleg jo keresoket csinalni. valoszinuleg ezen sokat mar nem fognak fejleszteni a jovo az evf-e.

Buy books not gear.

(#1293) tommyx válasza tommyx (#1287) üzenetére


tommyx
tag

Valaki? :)

(#1294) optikus válasza tommyx (#1293) üzenetére


optikus
senior tag

nem teljesen vagom hol tartasz a dologgal, nemreg meg az volt hogy felvagjak es beszkennelik. legegyszerubb ugy csinalni papirt ha a szkennelmenyt beviszed valahova es kersz rola papirt. ezer ilyen hely van. de amugy is ha minilaborolos lenne a filmed (c41) akkor az is igy mukodik, kapasbol benyalja (ezt kapod cd-n) es abbol printel papirt. lehet meg optikai nagyitast is csinalni, de az megintcsak az otthoni musor. talan meg van egy ket hely ahol megcsinaljak, de nem olcso moka (pl lab4art, egy db 10x15cm-es papir az 550 ft es ez csak rc, a barit meg durvabb...).

Buy books not gear.

(#1295) tommyx válasza optikus (#1294) üzenetére


tommyx
tag

Úgy volt, hogy mivel nem tudta "normál" módon szkennelni, ezért abban maradtunk, hogy beszkenneli máshogy, de az rosszabb minőségű lesz. És az is lett :D Nem tudom, pontosan, mit csinált, hogy őszinte legyek.
Szóval alapvetően szkennelve kéne jó minőségben, hogy utána kitalálhassam, hogy akarok-e papírképet valamelyikből... Ma megpróbálkozom az ArtBázison.

(#1296) tommyx válasza optikus (#1294) üzenetére


tommyx
tag

A szkennelési árak is "darabra" (kockára) vonatkoznak? Mert akkor csődöt jelenthetek :)

[ Szerkesztve ]

(#1297) Stauffenberg válasza tommyx (#1296) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Általában tekercsre adják meg az árakat, de van ahol képkockánként. Általában 1000-2000 Ft körött mozog tekercsenként a szkennelés ára (minőség, felbontás függvényében), képkockánként fizetve meg még drágább is lehet (az inkább arra jó, ha van több tekercsed és azokon is csak bizonyos képkockák kellenek, nem az összes).

(#1298) optikus válasza tommyx (#1296) üzenetére


optikus
senior tag

azt nem tudom itt mire adjak meg, de az 1-2e ft-os szken az mindig gyorslaboros szkennelest szokott jelenteni, az meg nem eppen a csucs :N
ahol kockankent szkennelnek ott tobb szaz ft egy kocka. de ezen nem kell csodalkozni, ha csak veszel egy alaporabert, hozza a jarulekokat, az eszkoz beszerzest, az iroda/uzlet berlest stb, akkor nem is nagyon tud olcsobb lenni. mivel erre kicsi a fizetos kereslet, hisz mamar csak a penztelen trendis hobbistak filmeznek ezert alig van mar uzlet ahol foglalkoznak vele. ezert erdemes hazilag vegezni mindent amit lehet. lehet hogy draga az eszkoz (pl egy szkenner) de utana hosszutavon kifizetodo, persze ha valaki evente egy tekercset lo el akkor nincs sok teteje (de akkor az vagy fizesse meg azt aki fenttart ilyen keszuleket es kepzettseget, vagy ne hasznaljon filmet). a szkenneles amugy is eleg idegolo es idotrablo melo. jo eredmenyt lehet elerni atfenykepezessel (ha van valemi rendes digi geped) vagy ki kell hagyni az egesz digitalisosdit es optikai nagyitast kell csinalni (nyilvan azt is hazilag mert ahogy a pelda mutatja elegge nehezen megfizetheto).

Buy books not gear.

(#1299) spanyoll válasza optikus (#1298) üzenetére


spanyoll
addikt

Pooontosan. Én is nézegettem a scannereket, v700-ra nincs pénzem, olcsóbbal meg nem akarok szórakozni. Marad addig az átfotózás, nyáron meg invesztálás nagyítóba és rögtön megvan oldva a nagyítás: csak azt scannelem meg nagyítom le ami érdemes rá :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1300) tommyx válasza optikus (#1298) üzenetére


tommyx
tag

:R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.