Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) DrojDtroll válasza laca97 (#1900) üzenetére


DrojDtroll
addikt

A fotosniperen lévő gép módosított. Igy lehet az elsutobillentyuvel exponalni.

(#1902) #56474624


#56474624
törölt tag

Tudna esetleg valaki példát mutatni ugyanarról a képről 6 MPx-es, illetve min. 20 MPx-es szkennelésre, illetve profi szkennelésre és mondjuk olyan fotológus szintű szkennelésre?

(#1903) halagabor válasza #56474624 (#1902) üzenetére


halagabor
tag

20 Mpx-eset nem tudok mutatni, de ezen a linken találsz olyasmit amit keresel. Két színes képből 13,5 Mpx-es plustek szkennerrel készített képet és a 6 Mpx-es fotológusos változatát is megtalálod, fájlnevek eligazítanak. A többi kép meg dslr-el szkennelt ami alapból 24 Mpx-es de, ha levágod a felesleget akkor már kb. csak 16 Mpx-es lesz.

https://drive.google.com/open?id=0BwpUf1duTYvrUnhlUWJfUVBmVzQ

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1904) #56474624 válasza halagabor (#1903) üzenetére


#56474624
törölt tag

Köszi, de ez nálam pont a fotológus scan fölényét mutatja. :) Épp arra lennék kíváncsi, hogy annál többet kihozni a negatívból, mert a fotológus elég jó áron dolgozik, és szeretném megérteni a máshol kínált profi szkennelés képenkénti többezer Ft-os árának létjogosultságát. Legjobb az lesz, ha kipróbálom egy képen. :) :R

[ Szerkesztve ]

(#1905) halagabor válasza #56474624 (#1904) üzenetére


halagabor
tag

:D Fura amit mondasz :) Mi alapján mutatja a fotológus fölényét?

Itt ez a két 100%-os kivágás a fotológus szken méreteire leméretezve (mert plustek ennél többet tud). A baloldali a fotológus a jobboldali a plustek. A baloldalin kb meg tudod számolni a pixeleket, látszanak a szenzor pixelsorai. A fehér és a piros részek határán nagyon látványos. Azt hittem eldobom az agyam amikor ezt megláttam. 3 tekercset adtam be nekik és mind ilyen volt, azt mondtam soha többet. Plusteknél semmi ilyesmit nem látsz. Ez a kis játékszer 300k-s epson lapszkennerekkel van pariban élesség terén is :) Szóval lehet velem van a gond, de szerintem a plustek fényévekkel jobb eredményt adott mint a fotológus :)

Aztán ott van az arany ászokos autó. Totálisan kék az egész kép amit a fotológus adott és az egész teki ilyen volt. Színeket is minden képen külön kellett utólag korrigálni. Én amúgy főleg fekete-fehérre fényképezek, ott nyilván nincs ilyen probléma.

És lehet, hogy félreértettél, mert ezek otthoni szkennelések. Plustekkel senki nem fog neked szkennelni, mert egyenként kell behúzni a kockákat és baromi sokáig tart.

Általánosságban elmondható, hogy senki nem fog 5 percnél több időt áldozni a negáidra. Berakják a szkennerbe, az meg automatán behúzza és ennyi, részükről kész van a dolog. Semmi finomhangolás nem lesz rajta, ami pedig általában minden negának kell. Szóval hosszú távon, ha sok tekercset tervezel ellőni és tényleg minőségi digitális képeket akarsz belőlük, akkor mindenképpen saját megoldást javaslok (ilyenek a plustek szkennerek kisfilmre vagy a dslr módszer). Akkor jó a fotológus meg az egyéb szkennelő szolgáltatások, ha a digitális képeket kb kontaktként használod, nem akarod nyomtatni, vagy kirakni nagy méretben a netre. De akkor is inkább valami jobb epson szkennerrel dolgozó labort javasolnék. :)

[ Szerkesztve ]

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1906) #56474624 válasza halagabor (#1905) üzenetére


#56474624
törölt tag

31-es képnél nézd meg. A fotológusos képnél viszonylag jól ki lehet venni a visszapillantó tükörben lévő képet, a plustekesnél ki van égve. Alapvetően ez a fő különbség a két kép között: a fotológusos sötétebb, a plustekes világosabb, néhol kiégett részletekkel, bár igaz, néhol meg felderít részleteket.

12-es képnél fordított a helyzet, ott a plustekes a sötétebb, de pl. a 'T' betűnél sötétbe burkolózik a fal, míg a fotológusosnál kivehetők részletek, a 'B' betűnél szintén eltűnt egy csomó részlet a plustekesnél.

Nekem ez legjobb esetben is egyik kutya, másik eb esete. :) :R

(#1907) halagabor válasza #56474624 (#1906) üzenetére


halagabor
tag

Ezek a dolgok jelen esetben nem a szkenneren múlnak, hanem a figurán aki beállítgatja a dolgokat a szkenner szoftverben :) Ez most éppenséggel én volnék :D :D Meg lehet oldani, hogy ne égjen ki a visszapillantó, meg hogy világosabb legyen a fal, stb. De mivel alapvetően szar képekről beszélünk, ezzel nem nagyon bíbelődtem :D :D

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1908) rednifegnar válasza halagabor (#1907) üzenetére


rednifegnar
senior tag

egyszer a lanyom kerte, hogy hivassam elo a negait es kerjek rola szkent. kertem. otthon megneztem, hat olyan siralmas (xar) volt hogy inkabb nem is mutattam meg, azt fullentettem hogy elfeljettem kerni mert akkora csalodas. inkabb behuztam az osszeset magam. sajnos ezek a laborszkenek nagyon gyengek. a jo szken meg nagyon draga.
nem tudom van e meg profi minosegu berszken, de az regen is a nehezen megfizetheto kategoria volt. ezen mondjuk nincs mit csudalkozni, ha csak 10 percet szorakozik kepenkent valaki vele (tisztitas,kivagas,fokusz,szinkorrekcio,gamma,ice,stb), akkor ki lehet szamolni az mennyi ido egy tekire. meg persze hogy az igy valojaban mennyibe kerulne: venni egy rendes orabert, hozzacsapni az eszkoz arat, a helysegberletet, a berkoltsegeket, a rezsit, a jarulekokat, afat, stb, meg nemi profit se artana. nem csoda ha azt nem fizeti meg egy amator, ket kepet meg nem fognak vallalni mert kezbe venni se eri meg (profik meg mar nem fotoznak filmre, vagy ha megis akkor maguknak szkennelnek).

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1909) #56474624


#56474624
törölt tag

Hihetetlen, hogy a Kodak Gold 200-as filmmel készült képeim minősége mennyivel nagyobb szórást mutat, mint a Fuji C200 esetén. Igaz, kísérleteztem is vele, de hol a pontos exponálás adott nagyon jó/pocsék eredményt, hol a +1, vagy a +1,5, esetleg +2 FÉ. A C200-ast mindig a fénymérésnek megfelelően exponáltam, ha el is kellett térnem, akkor felfelé max. fél-2/3 FÉ-kel, rendkívül következetes minőség a Goldhoz képest. A színvilága a Goldnak bejönne amúgy, de hogy mikor élesebb, mikor kevésbé szemcsés, az megfoghatatlan számomra. :(
Ráadásul a Fuji C200 több mint másfélszeres árán.

[ Szerkesztve ]

(#1910) rednifegnar válasza #56474624 (#1909) üzenetére


rednifegnar
senior tag

hat ezek a legalja szines filmek mindket gyartonal (meg az is kerdes a kodak mennyire kodak vagy valami kinai), az se mindegy hol taroltak es mennyi ideig, meg persze a laborok mikent kezelik. ez a legamatorebb anyag, beleszorjak a laborgepbe aztan az ezerszer regenaralt cuccal lehivjak. ugyse reklamal senki, hisz van aki meg a negat se viszi el csak a papirt keri...

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1911) #56474624 válasza rednifegnar (#1910) üzenetére


#56474624
törölt tag

Egy adott tekercsen belül volt nagy a szórás a képminőségben a Kodak Goldnál.
Fuji C200 számomra egyértelműen felette van, hiába az a legolcsóbb, simán vállalható a képminősége, amit következetesen nyújt.
Most Kodak Ektar van a gépben, ehhez viszont szinte csak fényerősebb objektívot tudok használni. Aztán kora ősszel már Fuji Proviát szeretnék, az Ektarral már arra készülök fel.

[ Szerkesztve ]

(#1912) halagabor válasza rednifegnar (#1910) üzenetére


halagabor
tag

na ez az amit soha nem fogok megérteni, hogy sokan otthagyják a negát a laborban :((( :W

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1913) rednifegnar válasza #56474624 (#1911) üzenetére


rednifegnar
senior tag

ez egy kicsit fura, mert tekercsen belul nem nagyon tud szoras lenni, foleg nem egyik keprol a masikra. mi alapjan nezted ezt a szorast? szkenneles? mert annal inkabb expo gondok vannak, pl ha nagyon alexpos akkor szokott felszemcsesedni a szkennels mert felhuzzak.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1914) mondomén


mondomén
őstag

Sziasztok,

Nem tudjátok, létezik Budapesten vintage kamera turkáló szerűség? Tudjátok amiket külföldi videókban látni, csokorban lógnak a kamerák, átlag ár 3.99$.. :)

(#1915) halagabor válasza mondomén (#1914) üzenetére


halagabor
tag

én nem tudok ilyesmiről, csak olyan helyekről ahol sajnos nem ezzel az átlagárral találkozol majd

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1916) rednifegnar válasza mondomén (#1914) üzenetére


rednifegnar
senior tag

na ja ilyen mindig csak a fb csoportokban van, amikor mutogatjak a 2$-os mjuII-t. hat persze. itthon ilyen nem lesz ha egyaltalan barhol van is. ami itthon van az a soosfoto, opticam, syrex, caffe analog, f8 es persze van evente 4-5 fotoborze bp-en az fmh-ban, meg neha gyorben. ezen kivul vannak piacok, ahol elofordulnak turt gepek, de ott inkabb a zenit-fed-zorkij vonal megy, de abbol is olyan ami vagy mukodik vagy nem, de inkabb nem.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1917) mondomén


mondomén
őstag

Köszi nektek, ezzel már előrébb vagyok. Első filmes gépemet keresem, aztán jó lett volna párat kézbe venni... :)

(#1918) MrChris válasza mondomén (#1914) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mondhatni történelmi okai vannak ennek, hogy nincsenek ilyen jellegű üzletek. Komcsi időkben nullára redukálták a fotózás itthoni fejlesztését, iparát, behozatal is majdnem lehetetlen volt. Így aztán elég szegényes a használt cuccok száma, minősége, állapota. Japánban meg eleve majd 100 éve tervezetten minden támogatást megkapott. A messze legnagyobb gyártó ország és legnagyobb régóta működő felvevő piacaival nehéz lenne konkurálnia a tudatosan leépített, zárt hazai tábornak.

(#1919) A Zéé válasza mondomén (#1914) üzenetére


A Zéé
addikt

Ecseri piacon régen volt 2-3 ószeres, akiknél szinte csak analóg gépek voltak, de azok azért a portékájuk értékével is tisztában voltak.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#1920) gyulank


gyulank
addikt

Az milyen gép lehetett? Szerintem 90 előtti. Beépített kézzel tekerős objektív, tükörreflexes, szemből nézve jobb felső sarokban beépített villanó, amit feljebb kellett húzni a bekapcsoláshoz, tetején narancssárga lámpa jelezte, hogy készen áll, és a tetején középen saru is volt másik villanónak. Fekete volt az egész, és úgy emlékszem, tégla alakú, nem emelkedett ki a filmnél sem.

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1921) rednifegnar válasza gyulank (#1920) üzenetére


rednifegnar
senior tag

keped nincsen rola? biztos hogy tukorreflexes es bal oldalon volt a vaku?
mi az hogy nem emelkedett ki a filmnel? a prizma szokott kiemelkedni ha tukorreflexes. a bal oldali vaku ritka, a legtobb kozepen van.

bal oldali vakus a ricoh mirai (az slr de nem cserelheto obis) es a hanimex rf35d ami szinten fix obis slr (de az pl nem redonyzaras).
jobb oldali az olympus om 707 ami slr es van vakusin is.

tegla alaku kompaktbol rengetg volt, pl konica c35.

[ Szerkesztve ]

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1922) gyulank válasza rednifegnar (#1921) üzenetére


gyulank
addikt

Nincs, mert nem tudom hol/megvan-e, elromlott a tükörreflex része. Biztos, hogy tükörreflexes. Így elsőre olyan, mint a hanimex rf35d, legalább akkora objektív volt rajta, és azt mondom, hogy tégla alakú, nincs rajta olyan kitüremkedés, mint az olympus om 707-en. Viszont ezeken a képeken nem látok a tetején villanósínt, pedig azon volt, és Nikonra emlékszek, csak azt nem írtam, mert nem vagyok benne biztos, meg találtam egy Nikonos listát képekkel és nem volt benne ilyen.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1923) rednifegnar válasza gyulank (#1922) üzenetére


rednifegnar
senior tag

nem tudok olyan filmes nikonrol ami slr es oldalt van a vakuja. amin vaku van az kozepen van. persze kulso vakusban van oldalso, mert pl az F3-on oldalt van a vakucsatlakozo (mas kerdes hogy specko). pentaxkbol is volt tobb slr amin oldalt volt a vakusin, de a beepitett mindnel kozepen van.

vannak nikon kompakt gepek de azokon nem szokott lenni egyszerre vaku es vakusin (az is nagyon ritka kompaktoknal). pl a ricoh mf-1, olyan hogy van vakusin es vaku, manualis (+af) az objektiv, de az nem tukorreflexes.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1924) gyulank válasza rednifegnar (#1923) üzenetére


gyulank
addikt

Vagy 20 éve láttam utoljára, és kicsi voltam, ezért a márkája nem érdekelt, csak úgy rémlik. De az is rémlik, hogy a tetején középen volt csatlakozó külső vakunak, meg tán a gombjába lehetett dugni vagy csavarni távkapcsolót. Amint látom ez ezen is megvan. Egyedül a külső vaku csatlakozó hiányzik. Plusz, ahogy erre rákerestem találtam olyat, hogy plusz két másik objektívval volt kínálva. Akkor cserélhető?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1925) rednifegnar válasza gyulank (#1924) üzenetére


rednifegnar
senior tag

az exponalozsinor az eleg alap volt regen, slr-nel mindenkepp de sok fix obis kompaktnal is.
lehet hogy nem cserelheto obis volt hanem elotet obis. wide meg tele, az a fix obisoknal divat a mai napig.

van ilyen is, igaz ez valojaban kulso vaku de olyan mintha resze lenne.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1926) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Sziasztok!

Nagyon paráztam az otthon hívástól amíg el nem kezdtem, már az első tekercs után sokkal bátrabb lettem. Kb a 10. tekercsnél járok és eddig nem is volt gond. Tegnap sikerült nem teljesen kihúzni a kazettából a filmet. A tekerést úgy szoktam csinálni hogy kb fél métert kihúzok és feltekerem a tank spiráljába, és ezt addig ismétlem ameddig el nem fogy a film. Sikerült bent hagyni kb 10 kockát, mert úgy éreztem nincs több.

Azért írtam le hátha valaki az én hibámból tanul.

(#1927) rednifegnar válasza DrojDtroll (#1926) üzenetére


rednifegnar
senior tag

ha idoben eszreveszed es nem kapott fenyt akkor azt is elo lehet hivni kulon (max par kocka kuka).

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1928) DrojDtroll válasza rednifegnar (#1927) üzenetére


DrojDtroll
addikt

valóban, majd a következő tekercs hívásakor

(#1929) halagabor válasza DrojDtroll (#1926) üzenetére


halagabor
tag

és nem rohadt unalmas meg időigényes? :D :D

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1930) DrojDtroll válasza halagabor (#1929) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Még nem untam meg, de már elkezdtem kacsingatni a c41 felé. Mindenkinek arra van ideje amire szeretne. Én nem érzem olyan sok időnek azt a heti 45 percet.

[ Szerkesztve ]

(#1931) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Mennyire tudja megviselni a filmet az ha visszatekerésnél túl sokat forog a film a kazettában? Azt hittem, hogy az adott váz magától megáll majd, de ez nem történt meg.

(#1932) rednifegnar válasza DrojDtroll (#1931) üzenetére


rednifegnar
senior tag

nem lesz tole semmi baja.

nem ismerek olyan motoros vazat ami ne hagyna abba a tekerest magatol. lattam mar olyat ami irrealisan sokaig porgeti (pl nikon af600) de olyat nem ami ne allna le. esetleg valami nagyon buta kulso motoros markolat. szoval ott valami nem kerek ha nem all le.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1933) DrojDtroll válasza rednifegnar (#1932) üzenetére


DrojDtroll
addikt

ricoh af-5-ről van szó

(#1934) rednifegnar válasza DrojDtroll (#1933) üzenetére


rednifegnar
senior tag

hat az egy eleg csokott gep, de ezen nem automata a visszatekeres egy kapcsoloval inditod meg allitod le.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1935) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

C41-et hív valaki?

(#1936) DrojDtroll válasza DrojDtroll (#1935) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Én igen!

Meg volt az első tekercs :) jól sikerült,. Féltem hogy rosszabb lesz az eredmény, gyorsabban fog hűlni víz, stb., de nem volt gond.

(#1937) rednifegnar válasza DrojDtroll (#1936) üzenetére


rednifegnar
senior tag

:C
ugy vagyok a c41/e6-al hogy amig hivjak laborban addig nem kuzdom vele, plane hogy szines negat nem nagyon hasznalok. a delinel egy tekit elohivnak 500ft-ert, de respect annak aki otthon megcsinalja. :R

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1938) DrojDtroll válasza rednifegnar (#1937) üzenetére


DrojDtroll
addikt

A délinél hol? Vizsgaidőszakban és nyáron ott dolgozom, de ilyenkor kb hónapokig nem vagyok pesten

(#1939) rednifegnar válasza DrojDtroll (#1938) üzenetére


rednifegnar
senior tag

fotomarket, 2-3 nap a hivas. van szken is de az olyan gyenge, hogy nem is ertem minek van...

(van e6 is, de mar nem emlexem mennyi volt)

[ Szerkesztve ]

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1940) #56474624


#56474624
törölt tag

Helló!

Van egy Pancolar 50/1.8-as obim. A gondom az, hogy a Nikonomhoz nem tudom érdemben használni, átalakíttatni szerintem nem éri meg, szóval arra gondoltam még az eladásán kívül, hogy idővel majd beszereznék hozzá egy Praktica-vázat. Van abból használható? Annyiféle típus van, nem tudok kiigazodni rajtuk. :)

(#1941) DrojDtroll válasza #56474624 (#1940) üzenetére


DrojDtroll
addikt

van praktikás facebook csoport, ott lehet többet tudnak mondani

(#1942) rednifegnar válasza #56474624 (#1940) üzenetére


rednifegnar
senior tag

mondjuk sztem ne vegyel prakticat, sot zenitet se. fenykepezni nem jok, kinezetuk xar, nem talalok ervet mellettuk.
inkabb m42-es japant: pentaxot, fujicat.

[ Szerkesztve ]

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1943) halagabor válasza #56474624 (#1940) üzenetére


halagabor
tag

Érdemes körbekérdezni, rokonságban, barátoknál, esetleg munkahelyen, hogy van-e valakinek elfekvőben régi analóg gépe ajándékba :D . Nekem így lett két zenitem és egy prakticám, mondjuk ez utóbbi működésképtelen :D :D

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1944) #56474624


#56474624
törölt tag

Kicsit bosszantó, hogy a fotológus szken annyira gyenge, hogy nem igazán látni egy Ektar és Nikon 50/1.8 Series E, illetve egy C200 és Nikon 28-80/3.5-5.6D közti különbséget előbbi páros javára (a váz mindkét esetben egy Nikon F801s), pedig lényegesen jobbnak kéne lennie. Színekben látni a különbséget, de felbontásban nem. Arról nem is beszélve, hogy van jó pár olyan képem, ami bár nem lett túlexponálva, mert még alulexponált részletek is láthatók rajta, ennek ellenére néhány helyen kiégett, amit kötve hiszek, hogy ténylegesen bekövetkezett. A megoldás az lesz, hogy a közeljövőben veszek egy valamire való szkennert, mert a fotológus ugyan olcsó, de egyetlen fillérrel sem ér többet.

[ Szerkesztve ]

(#1945) halagabor válasza #56474624 (#1944) üzenetére


halagabor
tag

Hát igen, kb ez az amit úgysem lehet megúszni hosszú távon. Plustek jó, de lassú kicsit. Epson gyors és tűrhető. Ha középformátumot is akarsz fotózni akkor azt csak lapszkennerrel tudod majd szkennelni.

https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/

(#1946) ghost364


ghost364
senior tag

EOS 3000n+EF 28mm f2.8-nak mennyi lehet a piaci értéke? (bolhapiacon sikerült venni nagyon olcsón) Nem nagyon találtam eladót, csak IS USM-es verziót. Annyit tudok, hogy ez optikailag is más, 5 lencsetagos a 7 helyett. Átszalad rajta egy teszttekercs, hogy valóban minden működik-e (első blikkre jó minden - obi tökéletes, váz is működni látszik). Mindesetre nagyon kis kompakt kombó, a végén még megtartós lesz :B

(#1947) rednifegnar válasza ghost364 (#1946) üzenetére


rednifegnar
senior tag

vaznak csak eszmei erteke van, nehany e ft.
a sima non is 28, ha hibatlan akkor 25-30k korul.

A camera does not make art, the artist makes art.

(#1948) ghost364 válasza rednifegnar (#1947) üzenetére


ghost364
senior tag

Igen, azt tudom hogy ezek a vázak csak egy bonyolult hátsó kupakot képviselnek értékben.
Köszi, akkor majd szerintem felrakom ha ellőttem vele egy-két tekit. Szerencsére kívül-belül tökéletes.
Elég érdekes élmény különben ilyen modern filmes géppel fotózni, kicsit az analóg meg a digitális fíling házasítása. Az sem rossz dolog, hogy még ez a filléres váz is villámgyors, bónuszba ütni-vágni is lehet, mivel az elem többet ér benne, mint az egész.

[ Szerkesztve ]

(#1949) Polarstar


Polarstar
nagyúr

Halnak meg a filmes laborok. A budai Bartók Béla uti Il-dia is bezárt. Lekerült a cégér... A villamosról láttam...

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#1950) rednifegnar válasza Polarstar (#1949) üzenetére


rednifegnar
senior tag

laborok? mondj meg 1-et.
az f8 meg nemreg nyitott. akkor most felig ures a pohar vagy felig teli?
egyebkent az ildia mar regota halott volt, valaha jol ment aztan volt egy tulajvaltas es tojtak bele. ahogy most a syrex is lassan foldbe all. amig a nenike vitte addig jo volt szerettek oda jarni a nepek. kb 2 eve elment nyugdijba unokazni, az utodok meg atvettek a boltod. de kb muszalybol, olyan is, egyre gyengebb a kiszolgalas, fomabol mar erdemesebb a gyartotol rendelni, vicc ahogy sajat erobol csinaljak ki magukat ezek a cegek.

A camera does not make art, the artist makes art.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.