Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1101) MrChris válasza MC Pite (#1100) üzenetére


MrChris
nagyúr

elem nélkül általában fennt marad az OM-k tükre. Az 50/1,8-t legalább 2,8-ig rekeszeld.

(#1102) MC Pite válasza MrChris (#1101) üzenetére


MC Pite
veterán

Igen, elemmel okés.
Köszi!

Még egy kérdés: Ahogy próbálgattam hogy működik-e (ien) így a számláló is elindult. Az megvan hogy filmet hogy cseréljek, de hogy tekerjem köztes állapotból vissza a számlálót? :B

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1103) MrChris válasza MC Pite (#1102) üzenetére


MrChris
nagyúr

mikor kinyitod a hátfalat és, vagy visszacsukod akkor kell nullára állnia ami kb -2-3 kocka, vagyis a befűzés hossza.

(#1104) MC Pite válasza MrChris (#1103) üzenetére


MC Pite
veterán

Így történt, köszi :R

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#1105) spanyoll


spanyoll
addikt

Bp-en van valami hely ahol értelmes minőségben és felbontásban scannelnek megfizethetőbb áron anélkül, hogy szétcsesznék a tekit? (olvastam rémsztorikat nemrég, hogy lab4artban szétcsesztek egy tekercset ami fontos lett volna, aztán csak a kezüket emelgették, hogy sorry)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1106) tailor válasza spanyoll (#1105) üzenetére


tailor
őstag

Próbáld meg a Fotológust. Bár kicsit értetlenül állok a Lab4Art probléma előtt, mivel valahogy mást gondoltam volna róluk...kár.

Más: valakit nem érdekelne "teljesen véletlenül" egy fekete Olympus OM-2n váz? Patinás, de kifogástalan állapotban, jó fényméréssel, stb.? Úgy szeretnék egy OM-4-est, de a két dudás nem fér meg a csárdámban... :B

[ Szerkesztve ]

(#1107) optikus válasza spanyoll (#1105) üzenetére


optikus
senior tag

szkennelesnel hogy lehet "szetcseszni"? :W

sztem olcson es jol nem fognak sehol. az a baj hogy eleg keves az alternativa, vagy van olcso es xar, vagy jo de irto draga. sztem legjobb hazilag szkennelni, ebben sem a szkenner draga (hisz azt egyszer kell csak megvenni), hanem az ido amit eltoltesz vele.

Buy books not gear.

(#1108) optikus válasza tailor (#1106) üzenetére


optikus
senior tag

volt om4-em, de nem jott be. jo az az integralos spotmeres de nagyon macera, mire vegigmersz (akar csak 2 pontot is) addigra mar reg elment a tema. vagy statikusat fotozol, de ahhoz meg felesleges az om4, inkabb egy jo fenymero (spot v beeso).
persze jo gep, meg mas erzes egy olyat fogni ezt alairom es megertem ha mar csak pusztan e miatt is akarod (a dioptriakorrekcio is jo dolog). :R

Buy books not gear.

(#1109) tailor válasza optikus (#1108) üzenetére


tailor
őstag

Köszönöm szépen az infókat! :R
Az esetek 95%-ában statikus témákat fotózom, szóval ez nem lesz gond, és igazából a masszivitás miatt is váltanék rá. Valahogy felcsigázott, bár még soha nem volt a kezemben ilyen váz :)

(#1110) j.bravo válasza tailor (#1106) üzenetére


j.bravo
addikt

pár éve a lab4art épp a fotológushoz hordta a tekiket szkennelni. Persze azóta vehettek szkennert...

nem értek hozzá, de szétcseszni nem a minilabor gép szokta? Már ha abban szkennelnek (hívni a lab4art eeeeelvileg nem abban hív ugye)

Whatever.

(#1111) tailor válasza j.bravo (#1110) üzenetére


tailor
őstag

Na ez is jó :)
Kb. két éve voltam (egyetlen alkalommal) szkennelni a lab4artnál, és akkor már volt dobszkennerük.

[ Szerkesztve ]

(#1112) j.bravo válasza tailor (#1111) üzenetére


j.bravo
addikt

Hm, az lehet hogy akkor is volt amikor én jártam ott, csak az nekem túl drága volt és amúgyis első tekercsem volt, elegendőnek találtam a kb 3MP-es tekercs-szkent; azt küldték fotológushoz.
Bevallom nem láttam még dobszkennert közelről - abba való befűzéskor vagy kockatovábbításkor "könnyű" összekarcolni vagy máshogy megsérteni a filmet?

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1113) tailor válasza j.bravo (#1112) üzenetére


tailor
őstag

Én is csak két kockát szkenneltem így, mert ez is valami 4000 Ft-ba került - csak kíváncsi voltam, hogy mit tud egy ilyen eszköz. Sajnos én sem tudom, hogy miként működik a dobszkenner :(
Amúgy én nemrég szkenneltettem a Fotológusnál (alap méret és minőség), és teljesen vállalható volt - bár ezentúl anyagi megfontolásból ráállok az átfotózásra.

(#1114) optikus válasza tailor (#1113) üzenetére


optikus
senior tag

dobszkenner mukodese eleg egyszeru, a filmet felragasztajak egy atlatszo hengerre es ahogy porog a henger, vegighuznak egy erzekelot elotte. igy meg vonal ccd se kell eleg egy pont. persze a gyakorlatban ez bonyibb es a legtobb mosogep meretu cucc.

mondjuk alapvetoen dobot nem nagyon hasznalnak kisfilmre mert nagyon maceras. ez a nagyobb formatumok szkennere. nem veletlen olyan draga a szkenje mert sok az elomunka es a gep ara is magas.
konnyen lehet hogy nem is valodi dobon hanem virtualis dobon szkenneltek (imacon hassleblad). ez mar a kisfilm es kozepformatum kategoriaja.

aztan vannak olyan trukkos szkennerek amik otvozik a kettot. a film nem dobon van hanem uvegen de nem a fej mozog mint a lapszknereknel hanem az egesz uveg a fej elott (persze a fej itt egy eleg bonyi cucc nem egy sima vonal ccd). eleg brutal meretu es tomegu gepek ezek is (sot itt meg konyebb a nedves szkent megvalositani). ilyen pl a umax powerlook 3k, ezek jok nagy formatumtol a kisfilmig mindenre, eleg rugalmas a hasznalati koruk.

Buy books not gear.

(#1115) j.bravo válasza optikus (#1114) üzenetére


j.bravo
addikt

Így mondjuk már joöbban értem, miért ilyen drága ez a móka...

Whatever.

(#1116) tailor válasza optikus (#1114) üzenetére


tailor
őstag

:R Hálás köszönet, jó ezeket tudni! Na igen, ezek már nem kismiska eszközök...

(#1117) krisz12356


krisz12356
tag

sziasztok van egy canon ae-1 gépem amin egy canon fd 50 mm 1.8-as objektív van.
Tudnátok linkelni átalakítót hozzá ,hogy feltegyem az 5D Mark II-esemre?

Előre is köszi :)

(#1118) optikus válasza krisz12356 (#1117) üzenetére


optikus
senior tag

elvileg ilyen nem letezik. az fd-t nem lehet ratenni a bazistav miatt.
persze azert van ra megoldas de nem az igazi. ha vegtelent akarsz akkor kell bele egy lencse ami ugye ront a kepminosegen. ilyet inkabb a harmad vonal beli gyartok csinaltak (vivitar es tarsai) igy az optikai minoseg eleg kerdeses. letezik persze ugyanez lencse nelkul (akar magad is kiszedheted belole), ekkor nem lesz vegtelen de portrera makrora meg jo lesz, cserebe nem ront a minosegen a lencse.
masik teveszme a minoseg, ezek a korabeli alapobik filmen se voltak tul jok, eroteljesen rekeszelni kellett hogy hozzak a maximumot f5.6 f8. a nagy felbontasi fullframe erzekelos digitgepek meg jobban kiemelik a kephibakat, hamar eloszlik a fatyolos nosztalgia a regi jo dolgok irant. sajna regen is brutal draga volt a minosegi obi, es ezek ma is huzos arban vannak.
itt egy atalakito.

Buy books not gear.

(#1119) DBob válasza krisz12356 (#1117) üzenetére


DBob
őstag

Én is csak megerősíteni tudom az előbb elhangzottakat: inkább hanyagold azt az 1.8-at. Amúgy is sírva fetrengenél a bánatodban amikor megpróbálnál fókuszálni vele az ötdékettőn.

Kivéve persze, ha rakattál bele megfelelő mattüveget. De azt azért kétlem, mert ha arra áldoznál egy valag pénzt, akkor nem a legolcsóbb, leggyakoribb FD üveget akarnád rárakni.

(#1120) fo_di


fo_di
őstag

sziasztok,
lehet, hogy örökségből hozzám kerül egy adag analóg fotós felszerelés (hívó felszerelések meg egy nagyítógép)
kérdésem a következő: a nagyítógépek szigorúan fekete-fehérek vagy színesek? vagyis lehet-e monokróm géppel színes papírra színes negatívot előhívni, vagy csak feketét? lehet-e valamit macerálni a gépeken, hogy színesre is alkalmasak legyenek, ha magunktól nem azok (valami színszűrő, vagy lencse esetleg lámpa vagy ilyesmi, otthon is megoldható dolog)?
konkrét típusokat nem tudok, annyi infóm van, hogy elképzelhető, hogy akad egy adag ilyen cucc elfekvőben, de az is lehet, hogy már elajándékozták másnak

[ Szerkesztve ]

(#1121) MrChris válasza fo_di (#1120) üzenetére


MrChris
nagyúr

Bár ehhez és sok minden máshoz sem értek, pl harangöntés :D de logikusan végiggondolva ha ilyen egyszerű lenne a házi színes nagyítás akkor mindenki otthon ontaná a színes posztereket.

(#1122) spanyoll válasza fo_di (#1120) üzenetére


spanyoll
addikt

Maga a nagyító az leszarja szerintem, hogy FF-en vagy színesen világít át.
Maga a hívás ami színessel macerás, ezért hív mindenki fekete-fehéret. Tehát a gép nem redukál ha jól tudom, max annyiban, hogy saját kézzel hívott színest nem nagyon fogsz azon nagyítani a maceraság miatt :D
Aztán majd kijavítanak a szakértők ha ki kell :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1123) optikus válasza fo_di (#1120) üzenetére


optikus
senior tag

nem tudom mennyire komoly felszereles, de szines hivashoz szines fej kell. ilyen a komolyabb gepekhez volt, utolag szerezni nem egyszeru, olcsobb egy komplett szines nagyitot venni. ez a dolog konnyebbik fele, a hivast magat egy szines vegyszersorral kell elvegezni, ezeket megfeleloen temperalni kell, raadasul viszonylag magas homersekleten nagy pontossaggal rovid idokkel (60sec 35C+/-0.2C hazilag...). ha ez nem megy akkor eltorzulnak a szinek, elmegy a kontraszt stb. temperalo furdo, megfelelo kadak es a tobbi, hazilag meg a legelszantabbak se nagyon vagnak bele.
a vegyszerek nagyon rovid ideig eltarthatok, plane ha meg vannak bontva (nehany het), raadasul lefolyoba is tilos onetni.
ha mindenaron szines nagyitast akarsz hazilag akkor keress ra a tetenal ra4 hivokeszletre (2negyzetmeter papirra elegendo az 1L-es kiszereles ami kb 5e ft). no meg ugye papir is kell hozza...
de talan meg van egy ket labor is ahol megcsinaljak optikai nagyitassal (artbazis?).
legegyszerubb szkennelni es nyomtatni (vagy levilagitatni ra4-es papirra, pl puskasfoto). persze ez tok mas folyamat es egy jo szkenner/nyomtato nem olcso moka.

Buy books not gear.

(#1124) spanyoll válasza optikus (#1123) üzenetére


spanyoll
addikt

Ma is tanultam valamit akkor :U

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1125) fo_di válasza optikus (#1123) üzenetére


fo_di
őstag

egyelőre én sem tudom, még csak puhatolózok, de gyanítom egy egyszerűbb fekete-fehér készlet
egyébként a színes fej mitől színes, a fekete meg mitől fekete? (mi bennük különböző?)

(#1126) optikus válasza fo_di (#1125) üzenetére


optikus
senior tag

hat a szines fejben van egy kevero (szinszurok valtoztathato erosseggel). ezzel a szinek egyensulyat tudod allitani (cmy) +fenyerot. eleve a szines negativ egy torz szinvilagu valami, plusz rajta van a narancs maszk, es a szines papirnak is van egy karakterisztikaj, ezeket egyuttesen kell ugy korrigalni hogy megfelelo legyen a kep. persze kerdes mi a megfelelo. erre is vannak szabvanyok, no meg meromuszerek amivel referencat lehet kepezni (minilabor vagy 100 ponton mer fenyet es ugy kalibralja magat). de ugye ez is olyan mint a digitalisnal a szinegyensuly, ha csak egyszer is belemelyedtel a temaba (pl raw fajlok kapcsan) akkor latod, hogy rohadt bonyolult. ott kezdodik hogy a megvilagitas egyensulya milyen, nem azonos delben meg lemeno nap fenyenel, aztan az se jo ha mind a kettot azonos fehersegure hozzuk, aztan min nezzuk, monitor, papir, kivetito, stb. rengeteg osszetevoje van es az egesz meg szubjektiv is.

Buy books not gear.

(#1127) j.bravo válasza optikus (#1123) üzenetére


j.bravo
addikt

Ez a levilágítás hogy megy pontosan?
A papír ugyanolyan mint színes nagyításnál, és utána hívni kell, vagy más vegyszer van rajta és máshogy működik?

Whatever.

(#1128) optikus válasza j.bravo (#1127) üzenetére


optikus
senior tag

elvileg ra4-es papirra es utana normal szines elohivassal. igazabol ez tartja meg eletben a szines vegyi eljarast ha ezek nem lennenek akkor megszuntetik mint ahogy a filmgyartast is leepitettek.
az hogy hogy kerul a lapirra a kep az eleg valtozo, gepe, gyartoja valogatja. van amiben rgb lezerek vannak, de van ledsor, vagy pl szaloptika. de a kisebb laborokban nincs ra4 csak egy ipari tintasugaras nyominga.

Buy books not gear.

(#1129) j.bravo válasza optikus (#1128) üzenetére


j.bravo
addikt

Köszi! Lehet hogy balgaság, de azt hittem szimplán egy lcd kijelzőre kerül a kép (esetleg negatívban), amit úgy világítanak át mint egy celluloid negatívot... :)
Esetleg nem leica kocka méretű lcd, hanem papír méretű és kvázi kontakt... ? :F
Bocs ha hülyeségeket beszélek :D csak találgatok.

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1130) optikus válasza j.bravo (#1129) üzenetére


optikus
senior tag

ah olyat nem csinalnak, eleve a kijelzok nem tul nagy felbontasuak (persze manapsag mar vannak), ezek inkabb olyanok mint a lezer meg a tintasugaras, kvazi rarajzoljak a papirra a kepet. eleg nagy felbontas, anno csinaltam raszteres kepeket es eleg surure jott ki. nem akarok hulyeseget beszelni, de emlekeim szerint olyan 240dpi korul volt elfogadhato kontrasztal. de erdemes egy helyre jarni es beloni, kitesztelgetni a parametereket. elvben tudnak adni szinprofilt is, de hogy az mennyire jo azt nem tom errol is vegtelen vitakat lehet olvasni a neten.

Buy books not gear.

(#1131) DBob


DBob
őstag

Ha már nagyítás...
Van nem ortokromatikus papír?

Színes negatív, FF papírra való levilágítása kapcsán kérdem.

(#1132) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

nagyon örülök, h rátaláltam erre a topikra! :DD
vmi becsípődhetett még a kvgépek (meg előtte a pipázás! :K ) kapcsán amikor megcsapott az anyagminőség, az elpusztíthatatlanság, a tartósság szele! nameg ugye a szöszmötölés... :B (úgylátszik, ragadnak rám az ilyen szöszmötölős hobbik; úm: perfekcionista espresso, pipázás, szivarozás... sztem következő egy jó erősítő-hangfal páros lesz... ;] )
szóval így került képbe az analóg fényképezés, elkezdtem visszaolvasni a topikot, de igazából marha tanácstalan vagyok, h mit is kéne venni... :F na psze pl a Leica M6 tetszik pl, de nem az az árkategória amit kiadnék érte...
tehát:
- hóbort, így alapvető elvárás, h (relatív) OLCSÓ legyen! :B
- KOMPAKT: a lehetőségekhez mérten minél kisebb legyen a cucc, ugyanis elég spec felhasználási területe lenne a drágának, 1Ázsia-Balkán körutat (hátizsákos, stoppolós, couchsurfing-ezős...) szeretnék vele fényképezni! meg psze ott lenne egy digitális IS, btw ez a kiválasztott: Sony DSC-HX50, de ez még változhat, hisz nem holnap indulok... :) (addig legalább lenne még lehetőségem kitanulni az alapokat... :B ) szóval méreteiben (lehetőleg) egy hasonló eszközt keresnék, amihez nem kell egy egész hátizsáknyi felszerelést cipeljek! (de ha azt mondjátok, h ez másképp nem megy/nem érdemes, azt is készséggel elfogadom... ;) )
- ÉN SZERETNÉM (otthon) NAGYÍTANI! (ez lenne a másik lényege az egésznek! :D ) tehát szükségem lenne egy kezdő labor-szett-re is! :B elsősorban ff a célterület, de nem baj, ha tudok (?) színeset is... milyen eszközök, edények, vegyszerek, stb fog hozzá kelleni?
- ROBOSZTUS, MASSZÍV, ELPUSZTÍTHATATLAN! :DDD (ezt nem kell magyarázzam, sztem) és psze nézzen ki vhogy... :D
- psze a KÉPMINŐSÉG se elhanyagolható szempont! :)
- mik az ajánlott (főleg ff) filmek, milyen árban vannak, hol lehet beszerezni?
- márka preferenciám nem nagyon van, de pl a Fujica STX-1, Konica C35 tetszik külsőre, és apróbb gép mind2...
de pl ez a tip-top szett is nagyon tetszik, cs ez már kicsit nagyobb csomag... :((
http://www.jofogas.hu/fejer/Praktica_fenykepezogep_tartozekok_elado_18782211.htm

(ha jól sejtem, ilyen vintage gépeknél nem igazán volt zoom, ez újkori találmány... ezesetben egy (35mm-es? v talán 50es?) fix is ok...)
(mekkora méretig lehet nagyítani, otthoni körülmények között? A/4? de 1-1képet (ami a falra kerül) szívesen nagyítanék akár még nagyobbra is... :B )

- tudtok javasolni vmi szakirodalmat, ami szépen az alapoktól, elmagyaráz mindent, ebből a korszakból lévő gépekkel, előhívással, mindennel? (lehet több könyv is, itt elsősorban -nyilván- vatera/antikvár beszerzésre ill a könyvtárra gondoltam...)

(lehet faternak még van is vmi gépe is, meg vmi labor-eszköze, netán szakirodalma is régről... sztem neki v Zenit, v Praktika lehetett anno... :) )

előre is köszönök minden véleményt, segítő szándékú megnyilvánulást! ;) :R

(#1133) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

megkérdeztem fatert, Zenit és Praktica is... :D (további típusmegjelölés nem volt... :) )
meg könyvek is... meg vmi labor-eszközök is. de semmi nem biztos, mert nem emlékszik, h mit ajándékozott el... 30éve nem használta a 2gépet.

közben tovább visszaolvasva, kezd jobban körvonalazódni, otthon színes, az nem megy... akkor ez nem cél. ;) ugyanígy a zoom, nem feltétlen elvárás...

(#1134) A Zéé válasza Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ (#1133) üzenetére


A Zéé
addikt

ha fontos a méret, akkor valami távmérős gép jó lehet. Pl Olympusnak vannak egész kicsi gépei, amik "ki is néznek valahogy" pl a 35RC és RD gépei abszuolút nem nagyok. Vagy az Oly XA egy kimondottan kicsi távmérős gép, csak hát az olyan tipikus 80-as évek kinézet. A Canon távmérősők se nagyok, csak azok ritkák, meg drágák :)

Just a simple Lineman...

(#1135) spanyoll


spanyoll
addikt

Tudom, hogy ez nem a beárazós topic, de itt előbb találok választ szerintem...
FM2 és F3 milyen árakon mennek használtan és mennyit éri meg adni értük?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1136) optikus válasza spanyoll (#1135) üzenetére


optikus
senior tag

latom ez az fm2 egy soha meg nem valosulo alom:)
en ugy szoktam hogy megnezem a nemet vagy angol ebayt.
az olx-en van harom fm2. az f3 eleg gyakori szokott lenni de sztem csak akkor vegyel olyat ha ki is hasznalod az elonyeit (en biztos az fm2-t valasztanam).

Buy books not gear.

(#1137) optikus válasza A Zéé (#1134) üzenetére


optikus
senior tag

rd-t nem javasolnam. mind hibas, ami nem az hamar az lesz, de valoszinuleg mar az csak nem tudja a tulaj vagy tudja de sumakol.

Buy books not gear.

(#1138) spanyoll válasza optikus (#1136) üzenetére


spanyoll
addikt

Na igen, ez a problémám. Olx-en amik vannak azok is 50nél kezdődnek, annyiért meg irreálisan drága.
F3-at miért nem ajánlod FM2 mellett? Elég hasonlóak, akkor miért mégis az FM2?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1139) optikus válasza Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ (#1133) üzenetére


optikus
senior tag

ha olcsosag a fo szempont akkor vagy egy japan fix obis tavmeros (olympus 35 sorozat, pl az rc, vagy canonet ql, ricoh stb). ezekkel az a baj hogy vagy felautomatak vagy ha manualis akkor nincs fenymeres. no meg nem cserelheto az obi, es szinte mindnek 40mm koruli.
ha slr-t akarsz azok joval nagyobbak, meg nehezebbek, zsebre nem annyira tehetok. zenit/praktica vonalat felejtsd el, amit linkeltel az meg ingyen se kene. foleg ha kiprobalsz mellette egy japant.
ha kicsi kell akkor olympus om esetleg pentax. az obi egyik rendszerhez se olcso (foleg az utobbi idokben ment fel az aruk miota konnyen adapterezhetok a digit milc gepekre). ha olcson akarsz jo rendszert akkor minolta. x-300 peldul egy jo kis gep. meg olcsobban az xg-m, de annak mar vannak hulye dolgai. az ala ne menj mert csak szivsz (azaz az xg sorozatbol csak az xg-m, az x sorozatbol barmelyik). obik arai eleg alacsonyan vannak es ha nem is top de eleg jo minoseguek. persze az olcsosagnak oka van, minolta mindig masodvonal volt igy olcsobb is mint a nagy japok, es hat eleg sok muanyagot hasznaltak. ennek ellenere eleg vallalhatok a gepeik.
canonbol van ezer tipus, pl a-1 ae-1. de dragabbak es a jo fd obik se olcsok. nikon hasonlo. olympus om, eleg kicsi de a zarido az obin van egy gyurun (mar amelyik nem felautomata) es ez sztem eleg kenylmetlen (nekem nem jott be). pentaxot nem nagyon ismerem de van kavaras ott is, gepvaz merete talan a legkisebb.

a sporolasrol meg annyit hogy nezd meg mennyi egy teki film ara. mennyi a hivas. a szkennelesrol vagy a papir arakrol ne is szoljunk (plusz vegyszer, plusz ido, hely, tapasztalat). valojaban a legolcsobb a felszereles es azt eleg egyszer megvenni. a nyersanyag a legdragabb, a filmes fotozas nem a csorosagrol szol. persze lehet itt-ott sporolni lejart filmre meg papirra fotozni de az megbosszulja magat. a minosege vert izzadva sok penzbol fogja elerni a jobb dslr-ek minoseget. szoval ez koltseges hobby, szerelem, nem racionalis dolog. ha sporolni akarsz akkor ne tevesszen meg egy ingyen kapott sotetkamra meg filleres zenit ara...

Buy books not gear.

(#1140) optikus válasza spanyoll (#1138) üzenetére


optikus
senior tag

mert sztem az f3 egy olyan profi cucc amit 99%-ban nem fox kihasznalni, felelegesen nagy es nehez. fox keresot, cserelni? meg hatfalat? meg lesz ilyenolyan markolatod, vakurendszered stb? az fm2n szep elegans, annyit tud amennyi kell. tobbi penzt obiba kell tenni.
itthoni vasarlas ketelu dolog. egy reszrol sok a lelakott (jonak hirdetett) peldany amirol a valosagban kiderul hogy ilyen meg olyan baja van. altalaban dragabban is akarjak adni mint ebayrol, pedig ma mar nem egy olyen irrelais rozsszin elerhetetlen kod az ebay. van valasztek, 10-20eur-al egy het alatt a kezdeben a cucc. altalaban a megbizhato eladok nem fognak hibasat eladni. nezd meg az olx-en azt a fekete 2 obis gepet. hat a kepek magukert beszelnek, ha valaki kepet nem tud csinalni annak, hogy higgyek? vagy ami rosszabb direkt ilyen xar a kep...
mas reszrol meg megicsak itthon van, ki tudod probalni, valoszinuleg tucc alkudni. ha ket nap mulva befosik visszamesz (nekem volt ilyen es visszadta az arat). nem kell hozza angolul meg nemetul tudni (ami ebay reklamlasnal lehet erdekes).
jo kompromisszum a becsi leicashop. dragabb mint az ebay de megbizhato. odamesz, van valasztek, kezbe veheted nem zsakbamacska. en mar soxor vasaroltam naluk. szemelyesen is es postazva is (van hogy lefoglalom de bolti atvetellel kp fiztesessel veszem weben at). mindig azt kaptam ami le volt irva.
kirandulasnak se utolso (bar a hasznalt resz szombaton zarva van). felulok a vonatra, de 10-re ott van este hazajovok, addig meg fotozgatok, nezelodom, konyvesboltokban jarkalok (ja mert ott van olyan is, a legtobb fotos albumom ott vettem, ezek itthon elerhetetlenek). persze a vonatjegy nincs ingyen. neha megyek motorral, akkor meg ugye benzinbe kerul, de ugye motorozni kell igy ez nem szamit :)

Buy books not gear.

(#1141) spanyoll válasza optikus (#1140) üzenetére


spanyoll
addikt

Ez a gondolatmenet nálam csak egy dologért bukik: az f3 meg az fm2 hasonló árakon mennek, legalábbis én nagyon hasonló áron láttam őket általában. Mindegyik ilyen 40 és 60 között mozog (amit borzasztóan sokallok, szerintem simán elcsíphető 25-30ért egy jó mechanikus állapotú fm2), akkor viszont miért "állapodjak" meg az egyszerűbbnél, ha ugyanannyiért van komolyabb? Mondjuk itt közrejátszik, hogy az fm2 annyira retro oldschool hipster gép lett az elmúlt években, hogy szörnyen túlárazott, tehát csak ezért vannak egy kategóriában szerintem. Ettől eltekintve amúgy én örömmel futnék egy FM2-vel, de nem találtam egyelőre jó áron (30K plafon). Most van egy emberke, aki talán tud egy kis esztétikai hibásat amin max 60 tekercs ment át ... ha azt le tudom alkudni, akkor futok vele :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1142) optikus válasza spanyoll (#1141) üzenetére


optikus
senior tag

eh mar annyit nyuglodtel ezen az fm2-n hogy epp ideje hogy vegyel egyet es elvezd hasznalni, tobbi csak otleteles meg feleseges agyalas ;)

Buy books not gear.

(#1143) spanyoll válasza optikus (#1142) üzenetére


spanyoll
addikt

Na oké, de ha minden fogalmatlan 40ért adja minimum (de inkább 50 és 60ért), akkor nehézkes lesz megvenni (mivel, hogy ennyim nincs rá) :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1144) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ válasza optikus (#1139) üzenetére


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

köszönöm, van min gondolkozzak! :)
természetesen nem annyira olcsó! cs 1új hobbi, amihez a 'bekerülési-összeg' relatív alacsony... :)
(és hamár a gépek olcsók, nem muszáj épp azon spóroljak)
miért nem ajánlott a zenit/praktica? (kicsit bővebben kifejtve, ha szabad kérnem... ;) merh ez már elvileg van vhol(?) cs noszogatni kellene fatert, h szedje elő... :D )
ahogy olvasgatom itt a topikot, lassan körvonalazódni látszik, úgy érzem, (perpill semmiképp) nem akarok elmenni a sok objektív, nagy szett irányába! tehát egy aránylag jobb fix, nagy fényerővel. és 99% ff, mert szeretném itthon hívni, sötétkamrázni... :D és erre praktikusnak tűnt a Praktica... :DDD (ha jól tudom, ahhoz van Zeiss objektív is, az meg aránylag jónak tűnik... v nem? apám áradozott róla, legalábbis... :B )

(#1145) optikus válasza spanyoll (#1143) üzenetére


optikus
senior tag

a nagy coreszsagban majd eccer nezd meg a fixek arait is ;)

Buy books not gear.

(#1146) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ válasza optikus (#1145) üzenetére


Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag

tudom, h praktiker, de nem tudom megmondani miért, tetszenek ezek a gépek... :B [link]
(de nyugodtan győzz meg róla, h miért sz@r... :DDD ) 2.8-as Zeiss objektív, ok, h fix, de ez már használható fényerő, mélységélességgel való játékhoz is, nem? ez még jobban néz ki, sztem: [link] (v a Zeiss nem olyan nagy szám? nem jó?)

(#1147) optikus válasza Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ (#1144) üzenetére


optikus
senior tag

oke meggyoztel a kotelezo koroket mindenkinek le kell futnia ;)

Buy books not gear.

(#1148) spanyoll válasza optikus (#1145) üzenetére


spanyoll
addikt

Nem nézegetek én semmilyen fix árakat egyelőre; ott az 50/1.8D-m, az kirajzolja a filmet is, van rajta aperture ring, mi kell még? Legjobb gyutáv a világon :D
Majd ráérek később ilyenen gondolkozni...

Amúgy az ajánlat amire vártam (kis esztétikai hibás FM2, tökéletes szerkezettel és 50-60 megzabált filmmel) 50, úgyhogy megint marad a tőlem megszokott sóvárgás és sápítozás amíg nem találok egy jó ebayes darabot :(

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1149) contaxg válasza spanyoll (#1148) üzenetére


contaxg
veterán

Nem tom...szerintem egy 35mm azért univerzálisabb mint az 50mm. Persze ahány ember annyi döntés. :)

(#1146) Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
Praktiker?? :D Praktica az nem? :)
A Carl Zeiss Jena nem azonos a Carl Zeiss T*-gal. :N

[ Szerkesztve ]

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#1150) spanyoll válasza contaxg (#1149) üzenetére


spanyoll
addikt

Az nekem már a DX világi tapasztalataim miatt kicsit nagylátós. Ekv 50 körüli obival lövöldözök sokat és eléggé nagy tartományát le tudom fedni a pillanatoknak :)
Amúgy még mindig zizeg a fejemben amit beszéltünk anno, hogy ne játsszak ilyen vázakkal, de ha egyszer ehhez van már obim is :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.