Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1301) tommyx válasza spanyoll (#1299) üzenetére


tommyx
tag

Az átfotózás csínjának-bínjának kitanulása érdekében milyen keresőkifejezéssel érdemes próbálkoznom? :)

(#1302) spanyoll válasza tommyx (#1301) üzenetére


spanyoll
addikt

Tessék.

Összességében fogsz egy digi gépet, makrófordítógyűrű (vagy marko obi ha van), a filmet valahogy kilapítod, valahogy megvilágítod, lefotózod, színek invertálása és tschüss.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1303) Stauffenberg válasza spanyoll (#1302) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"színek invertálása és tschüss"

Elég jó esély van rá, hogy a színek el fognak mászni, így azokat érdemes lehet az RGB csatornákon begörbézni. De sok esetben a Photoshop "auto color" funkciója elég jó hatásfokkal megoldja egy kattintásra és onnan már csak apró igazításokra van szükség (már ha igényli az ember).

(#1304) spanyoll válasza Stauffenberg (#1303) üzenetére


spanyoll
addikt

Ez lemaradt, tény. Igazából az egész nem bonyolult, ahogy a FF film hívás, alap nagyítás sem, csak ha az embernek nincs ideje rá, vagy arra, hogy megépítsen egy "home scannert", akkor hiába egyszerű. Én is mióta várok már, hogy elmenjek végre syrexbe és bevásároljak vegyszereket meg hívjak (syrex 1 sarokra van tőlem :D ) , de egyszerűen nincs időm. Nem baj, legalább gyűlik a nyersanyag addig is, meg a pénz új tekercsekre :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1305) pana0017


pana0017
senior tag

Sziasztok. Tulajdonomba került egy szép állapotú Zenit E váz bőrtokkal? Mennyit érhet kb.?

(#1306) MrChris válasza pana0017 (#1305) üzenetére


MrChris
nagyúr

obi nélkül? 0Ft és ha szerencséd van akár 1-2 üveg sör ;]

(#1307) spanyoll válasza pana0017 (#1305) üzenetére


spanyoll
addikt

Van pár dobozos söröm a hűtőben, arra elboltolhatjuk :D
Viccet félretéve amúgy nem sokat. Pár ezer forint max, vatera meg ilyeneken 3-4ezerért már megkapod baba állapotban, tehát mint írtuk: ha szereted a sört, akkor arra el tudod cserélni valami hülyebarom gyűjtővel (velem pl :P )

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1308) pana0017 válasza spanyoll (#1307) üzenetére


pana0017
senior tag

Csak a Helios kell róla de az eladó így adja el csak. Akkor marad szobadísznek :D

(#1309) contaxg válasza pana0017 (#1308) üzenetére


contaxg
veterán

az enyém is az és szerintem vagyunk ezzel még egy páran.. :)

A jó zenehallgatáshoz nem feltétlen kell minőség. Az egy intellektuális kaland, amit mindenki a saját szintjén élhet meg. A hifi egy eszköz ami ezt az élményt fokozza, de nem feltétlen szükséges hozzá.

(#1310) optikus válasza pana0017 (#1308) üzenetére


optikus
senior tag

legutobb mikor zenit e-t vettem (eleve szetbarkacsolasi celzatbol) akkor 2e volt egy hibatlan. de sztem az industar sokkal jobb obi mint a helios igaz nincs olyan renomeja meg csunyacska de a kepe jobb volt (amiket en probaltam).

Buy books not gear.

(#1311) j.bravo


j.bravo
addikt

Urak, milyen minőséget lehet várni egy Flexarettől ?
(tegyük fel hogy sikerül megfelelő rollfilmet szerezni és megfelelő helyen is hívatnánk)

Hol van a várható minőség egy sima 35mm-eshez képest (mondjuk a) nikon vagy canon slr, 50/1.8-cal, vagy b) ugyanezek 28-80 szerű kitobival, vagy c) m42 váz az átlagos és közkézen forgó Pentacon, Helios, Jupiter obikkal) ?

(A kérdés apropója: egyik havernak van egy, de jelentős tisztításra és/vagy rendebetételre szorul.)

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1312) spanyoll válasza j.bravo (#1311) üzenetére


spanyoll
addikt

Ugyanez a kérdésem lenne Lubitel2 kapcsán. Gondoltam, hogy vennék egyet, de nem tudom mennyire jó a képe. Néztem guglin képeket és változóak a találatok..

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1313) spanyoll válasza spanyoll (#1312) üzenetére


spanyoll
addikt

Úgy döntöttem, hogy egy vásárlást megér, a neten túrtam még képeket és jónak tűnik összességében, 5000-t meg főleg. Max eladom, nem az a kategóriájú dolog ez, ami egyik napról a másikra fele annyit érne :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1314) optikus válasza spanyoll (#1312) üzenetére


optikus
senior tag

nagy a szoras foleg az idok soran barkacsoltak szetszedtek pucolgattak stb. ha rendben levot talalsz es a gyariak is ugy akartak akkor nagyon jo a kepe. szep eles tud lenni. mas kerdes hogy a blende meg a zar mennyire pontos. ami szivas hogy eleg gyenge a keresoje alig latni a teljes kepet es fokuszalni se egyszeru. de ha sikerul eltalalni akkor penge. allvany melegen javallot.

flexaretet meg nem hasznaltam igy nem tom milyen.

Buy books not gear.

(#1315) spanyoll válasza optikus (#1314) üzenetére


spanyoll
addikt

No, megvan a gép. Patika állapot a bőrtokjával együtt, minden tökéletes rajta azt leszámítva, hogy három pici gomba van rajta. Ettől függetlenül elhoztam, ennyiért ajándék, aztán vagy kipucoltatom (első ajánlat amit kaptam rá az 3-6000, amennyit sajnálnék rá így hirtelen), vagy szépen külön tárolom többi géptől meg obitól (most az ablakban van), és akkor nagy baj nem lehet. Persze a gombátlanítás lenne a legjobb megoldás, de basszus, többet költeni rá, mint maga a gép :(
Amúgy nagyon tetszik. Taperásztam kicsit, a kezelése nem nehéz,rögtön ráállt a kezem, viszont a keresője tényleg nem könnyű, nem kis kihívás élességet találni :D

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1316) optikus válasza spanyoll (#1315) üzenetére


optikus
senior tag

tuzo napsutesre (leginkabb nyaron) vagy kvarclampa ele kell tenni. az eros uv feny irccsa a gombat. nem nagy dolog szetszedni inkabb az baj hogy utana elesseget kell allitani oszhangban a keresovel es az a maceras. sztem nem erdemes szetbontani ha amugy jo (pl zaridok nem lassuak).

Buy books not gear.

(#1317) spanyoll válasza optikus (#1316) üzenetére


spanyoll
addikt

Semminek semmi baja. Tehát azt mondod, hogy lehet így is irtani? Én is gondolkoztam ezen, de akkor még mindig ugye megmaradhatnak a spórák, aztán ha azok beszemetelik magukat másik obikba akkor nem örülünk. Ha viszont lehet így irtani akkor megpróbálkoznék ezzel, mert ettől függetlenül semmi baja, a telepek pedig viszonylag elég kicsik. Apró porcicának néztem őket első körben, tehát nem vészes, képalkotást nem hiszem, hogy nagyon befolyásolná, de majd tesztelem, veszek is bele hétfőn filmet.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1318) j.bravo válasza spanyoll (#1317) üzenetére


j.bravo
addikt

Most rakom össze, kérdezted a nagyérdeműt az FB Analóg-filmes fotózás csoportjában is :D
En is hozzászoktam, kérdeztem a Flexaretrol de ott nem reagáltak.

Whatever.

(#1319) spanyoll válasza j.bravo (#1318) üzenetére


spanyoll
addikt

Lebuktam! Sucuka Sanyi barátom mutatta a csoportot nekem, aztán azóta néha odajárogatok kérdezgetni :)
Nem reagálnak mindig mindenre, de hát ez van, túl kell élnünk, hogy a nagy profik néha szarnak ránk :D
Én most fogok majd keresni valami übernagy filmes "kisokost", hogy mit hogy mi merre hány méter, hogy átolvasgassam. Hiába tudok hívni negát, attól még a kémiai oldaláról fingom sincs, meg sok dologról fingom sincs, aztán meg akarom tanulni rendesen :) (bárkinek van valami linkje ami garantáltan értelmes, azt szívesen veszem)

[ Szerkesztve ]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1320) optikus válasza spanyoll (#1319) üzenetére


optikus
senior tag

ha nagyon bele akarsz melyedni (bar sztem nem ezzel kell kuzdenunk elsosorban) akkor erre erdemes rakeresni es megvenni:
https://www.antikvarium.hu/konyv/dr-polster-alfred-polster-akos-fotolabor-zsebkonyv-17306

Buy books not gear.

(#1321) #74459392


#74459392
törölt tag

Sziasztok!

Szeretnék egy jó filmes gépet, és mivel már van pár nikon objektívem, ezért nikont tervezek filmes váznak is. A kérdésem az lenne, habár ez nem beárazós topic, de itt gondolom többen követik ezeknek az eszközöknek az ár alakulásait, hogy mennyit érhet egy elvileg tökéletes állapotban levő nikon fm2n váz, hozzá egy nik50mm 1.4 ai objektív?

Köszönöm!

(#1322) optikus válasza #74459392 (#1321) üzenetére


optikus
senior tag

nemreg volt rola szo. gyak barmennyit.

Buy books not gear.

(#1323) Stauffenberg válasza #74459392 (#1321) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Hatalmas a szórás az árakban, leginkább az állapot és a hozzá lévő tartozékok alakítják. Általában 30k körül indul az alja az FM2N vázaknak (most nem nézzük a nagyon alkalmi vételeket), de felmehetnek 80k környékére is. A kifogástalan Nikkor 50mm f/1.4 AI objektívek 30k körül vannak.

Ha ilyen vázra vágysz (gyakorlatilag bármelyik retró FM-re igaz), akkor nagyon beletenyerelsz a tutiba, mert ez a legdivatosabb hipszter cucc ami csak létezik és jó drágán mérik őket.

Na meg nem tudom mit értesz tökéletes állapot alatt. Tökéletesen működik vagy tökéletes egy igaz gyűjtő számára? Előbbin megengedett némi használatból eredő nyom, utóbbinak meg nem árt patika állapotúnak lennie, eredeti dobozzal, papírokkal, kézikönyvvel és ha keveset használták esélyesebb is, hogy valami be van ragadva, így ha ez még működik is az esztétikum mellé, az a csillagos égig repíti az árakat.

Szerintem ha csak ismerkedsz a filmes fotózással, akkor Olympus OM-10 + Zuiko 50mm f/1.8, ezek sokszor 20k alatt megvannak párban és ezzel sem lesz panaszod, ráadásul a világmindenség egyik legjobb keresőjébe nézhetsz bele. Én is ilyet hajtok most Optikus korábbi javaslata alapján, kipróbálnom már sikerült, de mivel van elég filmes gépem itthon, ezért ráérek várni azokra a bizonyos "alkalmi ajánlatokra", amikor gombokért megvehetem. :)

(#1324) #74459392 válasza Stauffenberg (#1323) üzenetére


#74459392
törölt tag

Szia!

@optikus: visszatekertem kicsit, látom, 30 fölött kb.

Igen, még csak ismerkedek, pontosabban még odáig sem jutottam el. :D Nagyon régen gyerekkoromban használtam filmes gépet, de az csak kattintgatás volt. Viszont most szeretnék kicsit komolyabban foglalkozni a dologgal, a digitális mellett.

Azért gondolkodom nikonban, mert tetszik ez a váz! :D Persze nem csak ezért. Van egy nikkor 28/2.8ais és 135/3.5 ai objektívem. (Meg egy 50 af-d, de az a műanyag cucc... Tudom nem ez számít, de azért mégis csak... Szeretem a jó anyagból készített, jól összerakott dolgokat.)
Szóval ezeket is tudnám használni egy nikon filmes vázon.

Tökéletes az eladó szerint mind az obi, mind a váz. Fotók alapján valóban az. És ha már itt tartunk: mire figyeljek használt filmes gép vásárlásánál? Még nem csináltam ilyet.
Amúgy 80k lenne ez a kombó, mármint fm2n + 50/1.4ais.

Csábító az olympus amit írsz, negyed ár a nikonhoz képest. De a meglévő obijaim! :) Habár ismerkedéshez lehet nem kellene ennyit beletolni, az is igaz. Mondjuk befektetésként is tekintek erre. Ha műszakilag rendben van, nem valószínű, hogy megválnék tőle. Unokáimnak nagyon jó lesz az 50 év múlva. :D

(#1325) MrChris válasza #74459392 (#1324) üzenetére


MrChris
nagyúr

Az szép! Jó ára van, rendesen meg kell fizetni, hogy Nikon. Meg az eladó se akar nagyot bukni :D
Vettem egy Olympus OM2-est 100e-ért, volt hozzá 5db kifogástalan állapotú OM obi a jobb fajtákból meg egy zacskó kiegészítő. Hirdették hetekig, senkinek nem kellett. OM10-est 50/1.8-al inkább 10-12e-ért lehet, szabad megvenni. 11e-ért vettem 9-ért adtam tovább. Ha nem sürget az impulzus vásárlás érdemes keresgélni, kivárni, nem csak az ár, megcsíphető ár miatt, hanem az alkalmi vétel miatt is.
Ha megunod, nem tetszik könnyebben eladható.

(#1326) Stauffenberg válasza MrChris (#1325) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az egykor volt prémium Olympus OM vázak is megfutnak néha ennyit. Most például egy gyönyörű Olympus OM-4 Ti vázat látok 70k körül Ebayen és a rendszer 74k "trending" árat mond rá. Anno a Nikon FM sorozat is a csúcsot és prémiumot képviselte.

(#1327) #74459392 válasza MrChris (#1325) üzenetére


#74459392
törölt tag

Az előbbi hsz-ekből az jött le nekem, hogy ez annyira nem túlzás. Csak kicsit :D
Obi 30, váz 50 (ezt szeretném 40-re levinni, nem tudom mennyit dob rajta, hogy az n-es, újabb változat...). Ebay-es árakat nézve így nem lenne rossz vétel.
De jah, így is elég húzós egy ilyen régi vázért.

(#1328) Stauffenberg válasza #74459392 (#1327) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Vigasztaljon, hogy még így is olcsóbb, mintha egy Mamiya vagy Hasselblad tetszett volna meg. :)

(#1329) Freddy76 válasza Stauffenberg (#1326) üzenetére


Freddy76
addikt

70k??? Én egy patika állapotú OM-4Ti vázat vettem 20k-ért. A patika állapotút úgy értsd, hogy konkrétan nem volt használva...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1330) optikus válasza #74459392 (#1324) üzenetére


optikus
senior tag

nyilvan mindenki azt vesz amit akar azaz o zsebe. ha valakinek egy szep kell/plusz nem akar varni akkor az tobbe kerul mintha honapokig skubizna a netet varva a jo vetelt. de a gep egy dolog, a filmel mit fox csinalni?

Buy books not gear.

(#1331) masterful87 válasza MrChris (#1325) üzenetére


masterful87
senior tag

A manuál topikban már tegnap is megmondtam, hogy a Nikon nevet nagyon meg kell fizetni. Jól ráéreztem! :DDD

(#1324) kayaman
Én ugyan csak 5-10 ezres értékben vásároltam Zenit és Praktica vázakat kitobival, és egyáltalán nem a váz állapota volt a lényeg, de pár dolog azért feltűnt az én amatőr szememnek is:
Felhúzó kar: ez egyértelmű, felhúzásra kattanjon a zár, lépjen a filmkocka számláló, és lehessen exponálni, majd újra indul az egész folyamat.
Redőnyzár: a lamellák ne legyenek összekuszálva, exponáláskor szépen, gond nélkül fusson le. Valami fényforrás felé tartva, obi nélkül, a film felől átnézve a gépen, különböző záridőknél legyen látható némi különbség. Egyik irányból elindulva, és folyamatosan változtatva a záridőket egész jól észlelhető az idő változása. (pláne ha ketteséve lépsz) Persze meg nem mondod, hogy ez tényleg 1/500 volt-e, de ha egy irányba lépkedve egészen más sebességgel záródik, akkor ott baj van. (kivéve ha az a vaku 1/200-a :DDD )
Tükör: ha a zárat már letesztelted, akkor valószínűleg a tükör is rendben fel, és le csapódik.
Kereső: ez lehet koszos, az idők alatt beleszokott kerülni némi piszok, Zeniteknél jellemző volt, hogy megjelent egy függőleges csík középen, mert elengedett valami ragasztó. Ha a keresőn átnézve nem tiszta minden az még nem tragédia, az a képekre úgy se kerül rá.
Beépített fénymérővel nem tudom mi a helyzet, ha egyáltalán van. (wiki szerint van)

De a hozzáértőbbek majd kiegészítik, vagy javítanak! :)

(#1332) j.bravo válasza Freddy76 (#1329) üzenetére


j.bravo
addikt

Szerintem te voltál a kivétel ;)
Szkennert kipróbáltad már?

optikus #1333: te meg szakmabeli vagy, neked nem ér :D

[ Szerkesztve ]

Whatever.

(#1333) optikus válasza Freddy76 (#1329) üzenetére


optikus
senior tag

20k??? en meg 10k-ert, nemhogy patikat, meg a gyari folia is rajta volt...

Buy books not gear.

(#1334) Freddy76 válasza j.bravo (#1332) üzenetére


Freddy76
addikt

Visszavittem. Évente eljátszok pár tekercset a filmessel, azért nem éri meg szkennert tartani otthon. Arról nem is szólva, hogy annak örülök, időm van elvinni a filmet előhívatni, nem akarok még további programot csinálni magamnak...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1335) j.bravo válasza Freddy76 (#1334) üzenetére


j.bravo
addikt

Kár, kölcsönkértem volna :DDD

Whatever.

(#1336) #74459392 válasza optikus (#1330) üzenetére


#74459392
törölt tag

Terveim szerint használnám is a gépet! :D
De nekem fontos az is, hogy jól is nézzen ki, és értékálló is legyen.
Időm van, keresgélek én, csak nagyjából azért szerettem volna tudni, mennyit érnek ezek a cuccok ma.
Egyelőre nem ástam magam mélyen bele a filmes témába, nyilván sokat kell tanulni még...
Szeretném megismerni, megtanulni a fotózás ezen részét is. (meg igazából zavar is, hogy használom a digi kamerát, erről meg nem tudok semmit...)

(#1337) #74459392 válasza masterful87 (#1331) üzenetére


#74459392
törölt tag

Köszi az infókat! :R

(#1338) Stauffenberg válasza Freddy76 (#1329) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Baromi nagy a szórás közöttük, ha megnézed a kínálatot akár ebből, akár az FM2-ből, látszik, hogy mindegyikből lehet kis keresgéléssel, szerencsével vagy türelemmel kifogni piszok olcsón kifogástalan darabokat. Pörgesd Ebayen az OM-4 Ti vázakat és ugrál az áruk 20k és 70k között, ugyanez FM2-ben 30k és 80k között.

Na meg nem mindegy, hogy hazai vagy külföldi példány. Ami nálunk is könnyen beszerezhető és van bőven, az itthon jóval olcsóbb, mint Ebay-en. Jó példa erre a Zeiss Flektogon 35mm f/2.4, ami sokszor ott tetőzik a hazai piacon, ahonnan Ebay-en csak indul.

(#1339) Freddy76 válasza Stauffenberg (#1338) üzenetére


Freddy76
addikt

Az enyém protekciós, egy kedves fórumtárs (akinek segítettem picit jogi ügyében) munkahelyén találták a raktárban bontatlanul (fólia még ezen is rajta volt), és megoldott egy selejtezést...

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1340) Stauffenberg válasza Freddy76 (#1339) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Na látod, ez pont nem olyan eset volt ami az átlagos használtpiaci árat megmutatja. Az Ebay szerint az OM-4 Ti "trending" ára forintban 74k. Én is vettem már ezt azt nagyon alkalmi áron, néha olyat is amire nincs szükségem, de kicsit nepperkedtem vele.

(#1341) optikus válasza j.bravo (#1332) üzenetére


optikus
senior tag

a ne hidd...
ha az ember vesz valamit akkor tok mindegy milyen aron veszi nem fog olyan jo arat talalni, amire valami okostojas be ne nyogne, hogy atqrtak/balfacan/tollashatu madar, mert o bizony negyed ennyiert veszi a gyari allapotu (amugy mar 30 eve nem gyartott) gepeket, termeszetesen svejci orvos nemdohanyzo felesegetol es hat neki se vamot se afat nem tettek ra hisz atcsuszik az... te meg barhogy keresgelsz, tursz, kutacc, nem talalsz semmit ilyen aron, de meg a duplajaert sem. ja hogy kozben kiderul hogy nem is svajci orvos volt, hanem a haver aki raktarbol csorta, amugy is tartozott, es csinalt egy kis peznt. de hat nyilvan az a termeszetes iranyado piaci ar... :W

ja amugy en is 30 korul vettem az om4-et, hasznaltat, koszos is volt meg kicsit kopott (bar pontos arat nem is tudok mert tobb cuccal egyutt volt ebbol kb a vaz volt ennyi). mikor eladtam akkor buktam rajta. persze irhatnam hogy 100e-ert adtam mert en olyan franko gyerek vagyok hogy meg ezen is kerestem. de nem, en szinte minden gepen buktam, egyreszt nem vagyok nepper, masreszt annyi gepet probalhatam amennyi masnak szaz eletre is sok lenne. ugy tekintek erre, hogy bereltem x ideig annak ez a koltsege. ha arban megy el akkor annak orulok. :R

Buy books not gear.

(#1342) j.bravo válasza optikus (#1341) üzenetére


j.bravo
addikt

Nyugi, nem akartalak én felidegesíteni. Gondoltam hozzáértő jobbat talál mint mondjuk én :) de ha az a 10k poén volt, az is oké. A lényeg hogy nem elvárható hogy ilyet találjon az ember... Nekem kb sose sikerül nagyonalkalmi vételt kifogni, csak viszonylag jó árat.
F80-at se találtam még szépet 20k alatt (igaz ezekhez volt elemtarto markolat is)

Whatever.

(#1343) Freddy76 válasza optikus (#1341) üzenetére


Freddy76
addikt

Most mi a f@szért húzod fel magad? Hol írtam én, hogy az az irányadó piaci ár? Amúgy meg senki nem tartozott semmivel, az elmúlt három évben kb. 30 felhasználó kereset privátban ilyen-olyan jogi ügyeivel, mindnek segítettem, már amennyire az egy privát üzenetváltás során lehet. Senkitől sem kértem semmit. A gép is teljesen legálisan jött hozzám, papírral, számlával. De ha neked ebből az jött ki, hogy valakivel kilopattam egy raktárból, mert tartozott nekem, hát gondold, és okozzon elégedettséget a tudat, hogy hozzád képest ilyen erkölcsi toprongyok járnak ide.

Szerk.: ja, és gőzöm sem volt, hogy mennyi egy jó állapotú om4 piaci ára. Ezért lepődtem meg azon, amit Stauffenberg írt.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#1344) JohnyBlue válasza optikus (#1341) üzenetére


JohnyBlue
őstag

A munkahelyemről hivatalos úton került ki a fent említett váz. Az árát meg úgy lőttem be, hogy én is és Freddy is boldog legyen ;)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#1345) masterful87


masterful87
senior tag

Van valahol az interneten a manuális, analóg fotózásról egy ismertető? Olyasmire gondolok, amit a régi gyerekeknek írhattak, hogy mit, hogyan csináljanak, ha az apjuk Zenitje a kezükbe kerül! :D
Tehát legyen elég részletes, szájbarágós. Pl. azt a tudást már sikerült magamévá tenni, hogy nyitott blendével fókuszálunk, meg hogy a kézi élességállítás megkönnyítéséhez kitalálták a mikroprizmás és a törőékes keresőt.

De pl. ma olvastam, hogy a régi időkben a fotós az élesség állítás után elkezdte zárni a blendét, és a kattogások számából tudta, hogy hol járhat. (persze csak ha csapágygolyós, kattogós, automata beugrós obi volt az)
Nagyon érdekel az objektívek felirata is, vannak sejtéseim, hogy melyik vonal mit jelenthet, de mégis jobb lenne megbízható forrásból tudni.

Úgy gondolom, ha a gép táskából való kivételétől, az elrakásáig lenne egy részletes leírás abban minden kérdésemre megtalálnám a választ. :)

(#1346) Stauffenberg válasza masterful87 (#1345) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem a vonalak alatt a mélységélesség skálát érted. Az segít neked a távolság becslésével pontosan fókuszálni, még a keresőre sem kell rátapadni. A lényeg az, hogy a beállított rekeszérték (blende) és tárgytávolság alapján megadja, hogy mettől meddig (méterben) lesz éles a fotó.

Ez inkább utcai fotóra, tájfotóra vagy 3-4 méternél távolabbi ember fotóra jó. Portréhoz már kellene a módszer mellé egy pontos távolság mérés, oda inkább a keresőt használd.

(#1347) masterful87 válasza Stauffenberg (#1346) üzenetére


masterful87
senior tag

Igen arra gondoltam! Szokott lenni ott R is, általában piros vonal, ha jól tudom az meg valami infra tartományt, vagy mit jelöl?
Tehát szemre megmondom, hogy 4 méterre van a fotózandó dolog, odatekerem a fókuszgyűrűt, majd eldöntöm, hogy a 4 méterre lévő akármi előtt már fél méterrel kezdődjön a "nagyjából" éles tartomány, megnézem, hogy ehhez kábé mekkora blende tartozik, és a skála szerint rekeszelek le?
Ez azért kell, mert a keresőbe a szűkebb rekeszeken esélytelen vagyok ellenőrizni a mélységélességet?
Ugye nyitva élesítek, és szeretnék nagyobb mélységet, elkezdek csukni, de egyre sötétebb minden, alig látni valamit a keresőben, ehelyett ránézek a skálára, és máris tudom hova kéne rekeszelnem, hogy megkapjam a kívánt mélységet?

(#1348) MrChris válasza masterful87 (#1347) üzenetére


MrChris
nagyúr

nem igazán, a blende mindig teljesen nyitva van, mert automata a gép, már ha automata :D De az alap slr vázak mint az Olympus OM10 A módban müxenek az S és M már extra.

(#1349) spanyoll válasza masterful87 (#1347) üzenetére


spanyoll
addikt

Két opció (ha nincs rekeszbeugrasztás az objektíven):
1: nyitott rekeszen fókuszálás és utána rekeszelés
2. fotótéma távolságának megsaccolása és az alapján távolság és rekesz állítása.

A vonalak arra vannak, hogy egy tól-ig mértéket belőjenek neked, ha megsaccoltad a távolságot és tudod a kiszemelt rekeszt. Persze erre van telefonos app is, ami kiszámítja neked az élességi tartományt távolság és rekesz alapján, de kis gyakorlattal (igaz nem centire pontosan), de te is nagyjából meg tudod mondani, ha más nem akkor hozzávetőlegesen, hogy 30cm vagy 3m az élességi tartomány.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1350) optikus válasza masterful87 (#1345) üzenetére


optikus
senior tag

sokat segitene ha megirnad milyen zenit (nem mindegy hogy pl E vagy XP) es milyen obirol van szo.
a zenitnel nincs beugroblende (amivel amugy sok baj tud lenni), de fenymeres se nagyon. ha belso fenymeresu (pl az XP) akkor megint maskepp kell eljarni mint egy kulso merosnel (pl E). lenyeg hogy mivel a fenymero nem tudja hogy mennyire van zarva a blende igy o mindig azt mutatja hogy a beallitott zarhoz mit mer az adott blenden. ha neked e miatt a fokuszalas nehezkes (mert mondjuk nyitott blendevel szeretnel hisz ugy vilagosabb a kereso) akkor nyitogatni meg csukogatni kell. erre volt egyes obikon egy gyors gyuru. a kulso merosoknel ez meg egyszerubb mert ott nem a keresuben latod hanem elore megmered a vaz oldalan levo fenymerovel es az annak megfelelo rekeszt allitod be expo elott, ezt ugye ranezessel, de siman csak szamolgatassal is be lehet allitani. termeszetesen lehet saccolni is a fokuszt, de egy 50mm-es alapobinal ez mar nem annyira megy, gyakorlatot igenyel, a saccolas 35mm vagy alatta jo. inkabb hasznald a keresot ha mar van (piros jel az infrhoz valo, de infra filmet ma mar nem nagyon lehet szerezni).
ha mar par tekit ellottel akkor termeszetesnek fog tunni minden, a gyakorlatban sokkal egyszerubb mint igy leirva.

azert azt mindenkepp nezd meg milyen allapotu a cucc. a zar lefut e, egyenletesen fut e, a lassu idok hozzavetolegesen jok e (pl egy mp az nem e ketto vagy tobb). a redonyon van e repedes vagy luk. az obin vegig mukodik e az osszes ertek, nem gombas e nagyon meg hasonlok.
:)

Buy books not gear.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.