Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1451) masterful87


masterful87
senior tag

Megtörném a csendet egy elég noob ISO kérdéssel.
Volt már a kezemben több régi, filmes gép, Zenitek, Prakticák, de végre most jutottam egy digitális filmeshez, egy Nikon F50-hez! És meglepődtem rajta, hogy van ISO 100, sőt 50 alatt is!

Mégis hol, mikor kell a fénynek ennyire ellenálló film? Talán stúdióban, vagy hol a francba van még annyi fény?

(#1452) spanyoll válasza masterful87 (#1451) üzenetére


spanyoll
addikt

Fényes nappal hosszabb záridőknél nd nélkül, esetleg nagyon fényerős obiknál (1.2 és alatta) szintén fényes nappal tág rekesznél.
Vannak iso 5-25ös filmek is, úgyhogy van bőven lehetőség ilyenekkel kísérletezni :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1453) A Zéé válasza spanyoll (#1452) üzenetére


A Zéé
addikt

még nagyon fényerős obi se kell, ha a gép csak 1/500-as, vagy 1/1000-es min. záridőt tud, ami azért nem ritka analóg gépeknél.

Just a simple Lineman...

(#1454) spanyoll válasza A Zéé (#1453) üzenetére


spanyoll
addikt

Az meg a másik, igen.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1455) bence562


bence562
csendes tag

Helló

Kezdőként sikerült nagyapám Zenit E-jét "megszereznem", abból a célból hogy kitanulom az analóg fényképezést. Sikerült találnom egy angol user manual-t de még mindig nem világos a bal oldali tárcsa mikéntje. Addig értem hogy a belső tárcsát betekerem a film érzékenységének megfelelően, a külső karimát pedig a fénymérő alapján tekerem. Viszont a belső tárcsa tetején is vannak számok és a külső karimán is vannak, amik alapján kellene tudnom beállítani a zárat, blende-t, csak éppen nem világos ez számomra, tudnátok segíteni?

Ja, és nem Helios hanem Industar obi van rajta.

[ Szerkesztve ]

(#1456) optikus válasza bence562 (#1455) üzenetére


optikus
senior tag

a belson levo szamok a rekeszertekeket mutatjak a kulso a zaridoket. ha betekerted a mutato fole a karikat, akkor leolvashatod milyen rekesz+zarido parosokat hasznalhatsz. azt neked kell eldonteni melyik a szimpi, de mimdegyik paros helyes megvilagitast ad. nyilvan tagabb rekeszhez rovidebb zaridot ad es szukhoz hosszut. hogy mikor mi a celszeru azt te dontod el, de ennek konnyu utanaolvasni.

annyit azert tudj hogy az egy szelenes fenymero ami uj koraban se volt tul pontos, de idovel egyre pontatlanabb lesz, 20-30 ev alatt sokat veszit az erzekenysegebol, igy egyre jobban tulexponaltak lesznek a kepek. masik meg hogy karakterisztikaja nem sok van, ha pl sok az egbolt a kepen akkor alul fogja exponalni, forditott esetben meg tul.
ennek ellenere jo jatek, ff-re vagy szines negara vallalhato kepet csinal ha nincs baja.

Buy books not gear.

(#1457) optikus válasza masterful87 (#1451) üzenetére


optikus
senior tag

digitalis filmes? fenynek ellanallo film? hat erdekes fogalmak :)

alacsony erzekenysegu filmnek is megvan a maga elonye. elso sorban a finom szemcsezet, kb olyan mint amikor digitnel emeled az iso-t akkor kezd rizsas elszinezodott lenni (film ilyen szempontbol szebb). a tobbirol meg irtak, pl hasznalhatsz nagyobb blendet (hatterelmosas) vagy ha tul sok a feny es nem tudsz rovidebb zaridot beallitani mert a max is keves (sok gepnel az 1/500 a max) e mellett nem akarsz rekeszelni (sem nd szurozni). de sztem az elsodleges szempont az finom szemcsezettseg (ld velvia 50, de a gigabit is iso 40 volt).

Buy books not gear.

(#1458) optikus válasza spanyoll (#1449) üzenetére


optikus
senior tag

6x7 es 220 szavak kornyeken keresgelj :DD

Buy books not gear.

(#1459) bence562


bence562
csendes tag

Felmerült h fent említett zenit-re milyen vakukat lehet felrakni? Ez a csati univerzális?

(#1460) spanyoll válasza optikus (#1458) üzenetére


spanyoll
addikt

Keresgél a nyűg. Ha idáig nem jöttem rá akkor vagy elmondod vagy nem. Most tippelgethetek, hogy rb67, rz67, p67, de mint írtam: vagy elmondod vagy nem tudjuk meg és na bumm.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1461) optikus válasza bence562 (#1459) üzenetére


optikus
senior tag

barmilyet mivel semmi automatizmus nincs. gn szamot kell tudni es talalsz ra tablazatot mekkora rekesz kell, milyen tavolsagra es milyen iso-nal. arra figyelj hogy a zarido min (adsxrm) 1/30-ad, ennel rovidebb betalar. viszont ha van kornyezeti feny akkor azt is kalkulalni kell a megvilagitasba.

leteznek ttl vakuk is amik sajat erzekelovel mernek fenyt, 1-2 automata allas van rajtuk. de sztem csak kinlodas mert nem tul pontosak. az az egyszeru kis szenzor nem tudja mit szeretnel, igy eleg esetleges lesz a kep.

Buy books not gear.

(#1462) ndavid


ndavid
tag

Sziasztok! Hozzám került egy Weimarlux CDS analóg kézi fénymérő. Külsőre kiváló állapotú, viszont használatban nem úgy tűnik, mintha tökéletes lenne: ha teljesen letakarom az érzékelőjét, akkor se megy 5 EV alá a mutató, és egy sötét, gyéren megvilágított szobában is 10-11-et mér (a felső skálával). Az elem úgy tűnik, jó, ha nyomom a hátsó ellenőrzőgombot a mérővel, a mutató töltött elemet jelez.
Ennek ellenére okozhatja az elem a fenti hibát, vegyek újat bele, hátha? Vagy maga készülék nincs kalibrálva? Utóbbira van lehetőség?

Don't panic!

(#1463) optikus válasza ndavid (#1462) üzenetére


optikus
senior tag

Nem megfelelo az elem. Ugy emlexem a sima 1.5v-os nem jo hozza.

[ Szerkesztve ]

Buy books not gear.

(#1464) spanyoll


spanyoll
addikt

Az új kis drágaság :)
Már csak filmet kell vennem hozzá jövő hét elején, aztán indulhat a móka.

[link]

[ Szerkesztve ]

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1465) optikus válasza spanyoll (#1464) üzenetére


optikus
senior tag

impossible van a fokusznal, sajna eleg draga es 10 helyett 8 lap van benne :O

Buy books not gear.

(#1466) spanyoll válasza optikus (#1465) üzenetére


spanyoll
addikt

Néztem én is, café analognál is van 6300ért 8 lapos. Mindegy, egyszer-egyszer belefér majd :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1467) optikus válasza spanyoll (#1466) üzenetére


optikus
senior tag

na ja, van ara, de hat a minosegert fizetni kell hatmeg a gagyiert ;)

Buy books not gear.

(#1468) spanyoll válasza optikus (#1467) üzenetére


spanyoll
addikt

Na igen, csak pl pont azt hallottam nagy instaxos haveromtól, hogy az impossible filmek elég hamar fakulnak és nemsoká jön a 2.0-s keverés, ami már jobb lesz, mivel ugye nem tudták pontosan, hogy a polaroid hogy gyártotta a filmeket, ezért most kísérletezik ők is.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1469) optikus válasza spanyoll (#1468) üzenetére


optikus
senior tag

az instax jo, es olcsobb is joval. viszont az csak a fuji gepeibe hasznalhato. de abbol eleg kicsi a valasztek (mini es wide). ami instantban jo es nem draga az szinten fuji packfilm. azt sok gepben lehet hasznalni, pola600, vagy a legtobb cserelheto magazinos kf gepben (hogy az igazolvanykep keszitoket ne is mondjam).
ha meg pola filing kell akkor az is van, polaroid ollos gepei (van millio tipus, az egyszeru muanyag obis/keresostol az uveg obis tavmerosig sok fele). filmet tobb helyen lehet venni, itthon is. ebay is dugig van vele.
persze a 600-as kategoriat is ki kell probalni egyszer. nekem is volt par (pl sx70sonnar). az impossible ki is fakult ahogy kell, van ami mar alig latszik. azt mondanam a xart adjak el aranyozott diszdobozban arany arban, de nem vagyok gonosz, inkabb mondjuk ugy, hogy filing meg eleterzes ;]

Buy books not gear.

(#1470) spanyoll válasza optikus (#1469) üzenetére


spanyoll
addikt

Akkor a fuji packfilm jó a 635ös polába? Mert akkor inkább azt vennék, mint fakuló impossiblet. Ha igen akkor dobsz róla egy linket pls?

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1471) optikus válasza spanyoll (#1470) üzenetére


optikus
senior tag

nem, nem jo. abba csak az integral filmek jok (600-as sorozat).
sx kategorias gepekhez nincs alternativa csak az impossible vagy ebayrol regi polarodi (ami eleg keteselyes).

Buy books not gear.

(#1472) spanyoll válasza optikus (#1469) üzenetére


spanyoll
addikt

Impossible mennyi idő alatt fakult ki neked? Csak, hogy tudjam mivel számoljak.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1473) optikus válasza spanyoll (#1472) üzenetére


optikus
senior tag

valtozo, a szines volt hogy kek lett. nagyon erzekeny a fenyre ezert egybol vedeni kell expo utan (ha lehet egybol tok sotetbe menjen, szoval semmi fenyt ne kapjon) de sztem kesobb is meg erzekeny. fakulnak es veszitenek a szinek erejebol, mar amennyi van mert nem tul acelos. a feketefeher az inkabb szepia lett, barnas az egesz. az nagyon hamar kihalvanyult. nem mondom hogy nem lehet latni ami rajta van de elegge kell nezni. kb 1/2 ev utan mar lathatoan halvanyodik kerdes par ev mulva milyen lesz. ugy tudom a mai anyagaik jobbak egy fokkal.

Buy books not gear.

(#1474) spanyoll válasza optikus (#1473) üzenetére


spanyoll
addikt

Hm. Egy tesztcsomagot mindenképp veszek, aztán ha nem szimpatizálok vele, akkor megvárom, míg kidobják a 2.0-s keverést.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1475) optikus válasza spanyoll (#1474) üzenetére


optikus
senior tag

sztem ezek az 1000.0-as keveresnel tartanak, mert ahany csomag annyi fele. ahogy sikerul. meg ha koveti valaki akkor lathatja hogy havonta ujabb tipusokat hoznak ki, gyanitom azert mert nem tudnak azonos minoseget csinalni igy egyszeruen valtoztatgatjak a csomagolast es a megnevezest.
felmesz a honlapjukra, mar ott van kapasbol vagy 30 fele csak 600-as. de nem lehet pontosan tudni mi a difi (a keret szinet kiveve) es van egy history is valahol ahol latszik hogy 2011-ben 2 havonta uj emulzio volt a px is, de tovabbi evek nem nagyon vannak.
sztem ebbol jot soha nem fox kapni, varni nem erdemes, mert akkor en is 4 eve vartam volna hogy jo legyen, de valoszinuleg sosem lesz az (es az ara se fog lemenni). regen se volt a fotozas csucsa az instant, ma meg egy divatos hipster jatek, annak megfelelo magas arral es lowend minoseggel. nem teged akarlak ezzel lehuzni (mivel nekem is rengeteg polaroid gepem volt), csak helyen kell kezelni, ez most egy hullam amit meglovagolnak, kb mint a lomo a muanyag gepekkel es lejart filmekkel, piszok dragan.
ha minosegre vagysz akkor instax vagy packfilm (ahhoz viszont nem jok a 600-as gepek), mindezt fele aron.
persze a minoseg ezeknel is relativ, mert az anyag maga nem eles, hiaba hasznal valaki csucs kf obit, nem lesz tole eles, eleve a papir egy kontakt masolat, es a nyerasnyag (negativ) se lehet tul nagy felbontasu. az mondjuk jo jatek hogy a packfilmekrol le lehet szedni a negat es azt beszkennelni, a gepeket is lehet hekkelgetni, stb. pl a 250-es egy eleg jo gep es nem draga:

Buy books not gear.

(#1476) spanyoll válasza optikus (#1475) üzenetére


spanyoll
addikt

Ja persze nem várok csúcsminőséget, plusz azt is tudom, hogy a hipsterőrület miatt mindenki ilyennel akar játszani, de azért na, valami alap minőséget csak hozzunk már.
Amúgy utánakérdeztem ismerősömnél, azt mondja, hogy a FF már 2.0-s keverés és jobbak, de na. Mindegy, kipróbálom, aztán majd meglátjuk :)

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1477) qnadam


qnadam
veterán

tegnap lőttem el néhány spectra bw impossible képet, de fogalmam sincs, hogy kettes verzió-e :D nagyjából ff az eredmény, de azért van egy kis zöldes-barnás színezete.

stabil megoldásnak meg ott a fuji fp sorozata és a jó öreg polaroid 350 gép :) és hiányzik nagyon a pola 669 film.

istálló? gazemberség? hupákolás?

(#1478) koni09


koni09
újonc

Sziasztok!

Tulajdonomba került egy PENTAX mz-50-es. Vettem is hozzá 2 új CR2-es elemet amiket beleraktam, de amikor bekapcsoltam, a kis lcd kijelezte villogva, hogy alacsony a töltöttség és a keresőben sem jelent meg semmi. Az elemmel lehet valami baj, vagy a géppel? Mi lehet a probléma?

(#1479) optikus válasza koni09 (#1478) üzenetére


optikus
senior tag

nem tudom hogy jutott hozzad, de soxor ugy aruljak hogy "nem volt elemem nem tudtam kiprobalni de mikor eltettem meg jo volt..." cimu dumaval. az elado persze nagyon jol tudja hogy mar kampo a gepnek. nem veletlenul olyan olcsok. ezekben a kondik adjak meg magukat (nyilvan abbol is a legolcsobbat epitettek bele) es mar joval tul vannak a tervezett korukon (1997-es tipus).
szerelni mar nem szereli senki, alkatresz nincs, vagy olyan draga a munkadij hogy nem eri meg.
hazi magiakkal lehet probalkozni, megdorgoleszni (pl ceruza radirral) az elem erintkezoket, szetszedni megnezni nincs e valami szetfolyva. esetleg a kondikat megprobalni kicserelni, de sztem annyi energiaval lehet egy mukodot is venni.

ha az elemeket ujonan vetted gyari csomagolassal akkor eleg kicsiny az eselye hogy ott legyen a hiba. ramerni ra lehet egy multimeterrel, de ezek a lithium elemek siman birnak tiz evet a gepben ugy hogy meg se kottyan nekik.

Buy books not gear.

(#1480) optikus


optikus
senior tag

2napja vettem egy csomaggal, egyre dragabb, tavaly meg egy ezressel olcsobb volt (most 6.5e fokusznal, 20lap).

Buy books not gear.

(#1481) szaki1986


szaki1986
tag

Sziasztok!

Szeretnék venni egy analóg gépet, lehetőleg nem sok pénzért (~20k) csak úgy a poén kedvéért. Szeretném kicsit megtapasztalni ezt az analóg fotózást. Nézegettem a vaterát, de lövésem sincs milyen gépet érdemes venni. Egyáltalán ennyi pénzért kapni vmi értelmeset vagy nem igazán? Sajnos csak Nikon DX-es obijaim vannak (18-55mm VRII és 35mm 1.8G), gondolom ezekkel sokra nem megyek, szóval obi is kéne a gép mellé. Tudtok esetleg vmilyen típust ajánlani? Előre is köszi!

https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/

(#1482) szaki1986


szaki1986
tag

Azt elfelejtettem írni, hogy inkább ezek a klasszikus kinézetű gépek tetszenek. Tudom nem a kinézet a fontos, de ha lehet akkor nem egy ilyen full gagyi műanyag gépet vennék :). Pl. az Olympus OM-1/OM-10-ről mi a véleményetek?

https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/

(#1483) optikus válasza szaki1986 (#1482) üzenetére


optikus
senior tag

20e az nem sok, vazat meg csak kapsz de ennyibol jo obit nehezen. Olympus om egy jegyubol vaz obi nelkul ket jegyubol lesz valami alapobi de a vaz felautomata. Nezd meg a minoltakat, x300-500-700, nagyon jo kis gepek. Lejebb ne menj (xg, xgm, xg1 stb) mert azok tele vannak limitaciokkal. De ennyibol minden markanal az obi lesz a gond mert ami ebbe belefer az eleg gyengus kepminoseg. Meg lehet m42 vonalon is kaparaszni (zenit, pentax, fujica) de csodak nincsenek, a jo obi minden rendszerben draga.
Masik kerdes hogy ha nincs penzed jobbra akkor filmre lesz? Egy teki 1200-1500ft (persze van olcsobb is de az olyan is), egy hivas 800-1000ft, papirkep horror es ratyi, gepi labor szken szinten gagyi.
Igazabol a filmes fotozas ma mar nem ocso moka, inkabb eleg draga, ido es eszkoz igenyes.

Buy books not gear.

(#1484) bence562


bence562
csendes tag

Helló!

Azt szeretném kérdezni, hogy filmes géppel is lehet csillagmozgásos fotót készíteni, ha van B záridőm és állványom? Illetve azon gondolkodom, hogy szeretnék venni egy filmes Nikon vagy Canon fényképezőt a Zenit E-m mellé, melyik modellt tudnátok ajánlani ami obival együtt belefér 30 ezer forintba? Ebay-en nézelődtem eddig.

[ Szerkesztve ]

(#1485) optikus válasza bence562 (#1484) üzenetére


optikus
senior tag

Lehet, de ki kell tapasztalni (meg neten utanakeresni), fenyeros objektiv (f2-f2.8) es erzekeny film (iso 400-800) kell hozza.
Olcso kategoria pl nikon ket szamjegyu gepei, f65. Sztem kit obival kijon 30e alatt. Hatranya hogy full muanyag, keves a kezeloszerv, obik sotetek f5.6 es nem tul pengek.

Buy books not gear.

(#1486) bence562


bence562
csendes tag

Tudtok mondani Kecskeméten olyan üzletet ahol lehet kisfilmet kapni nagyobb választékban?

[ Szerkesztve ]

(#1487) optikus válasza bence562 (#1486) üzenetére


optikus
senior tag

En nem tudok, de ott van a fotomuzeum kerdezd meg oket hatha van otletuk.
Amugy filmbol valasztek mar ott se nagyon van ahol meg tartanak, kb a kodak gold es fuji superia szintben kimerul.
Ha jol tudom a syrex es fokuszfoto postaz is, de nyilvan 1 tekinel nem eri meg. Vagy ebay..

Buy books not gear.

(#1488) bogar879


bogar879
újonc

Sziasztok!
Szeretnék belevágni az otthoni film előhívásba, és ebben szertném a segítségetek kérni. Fekete-fehérben fotóztam eddig, 35mm-es és 120-as HP5+ és Delta 400-as filmekkel. Azért fekete-fehérrel, mert később szertnék nagyítani is.
Kicsit már utána kerestem az interneten, de örülnék pár tanácsnak az eszközökkel és vegyszerekkel kapcsolatban mi előtt belevágnék ebbe. Eddig még csak egy Sevcsik Jenő féle A fotos labor című könyvet sikerült kerítem. :D
Az eszközöket szeretném újonnan vásárolni, mert például ne egy-két film árán derüljön ki, hogy beereszti a fényt az előhívótartály. Tudom, hogy valószínű elrontom majd párszor az előhívást az elején (és később is), de akkor se ezen múljon.
Találtam az ebay-en egy induló pakkot:
http://www.ebay.com/itm/Film-Developing-Kit-35mm-120mm-6-BRAND-NEW-/351637009120?hash=item51df32f2e0
Szerintettek megéri? Mondjuk a postaköltség kicsit húzós, de lehet azt tudom csökkenteni. (Vannak pár ezer forint eltéréssel más ilyen pakkok az eladónál, de sajnos mindnek kb 7600 HUf a posta költsége és akkor már legyen a teljes készlet.
http://stores.ebay.com/studentphotostore-Outlet/_i.html?rt=nc&_sid=55344334&_trksid=p4634.c0.m14.l1513&_pgn=1)
Viszont, ha a postaköltség csökkentés nem jön össze (vagy amúgy is), akkor egyessével szedném össze cuccokat e-bayről és itthoni boltokból. Magyarországon csak a syrex-et találtam, akik árulnak laboráláshoz eszközöket. Esetleg tudtok még valakit, aki árul ilyeneket?
Vegyszerekkel kapcsolatban, eddig csak a fokuszfotó-t és a syrex-et találtam itthon, és sok másat külföldön, de a legszimpatikus talán a britt ag-photographic (http://www.ag-photographic.co.uk) volt. Csak ez utóbbi ugyan csak a posta költség miatt húzós. Tudtok még esetleg magyar értékesítőt?
Azért még összeraktam egy listát a vegyszerekről, amit gondoltam és lehet kapni itthon:
-Előhívó: Itt még nem tudom mi lenne a jó, szóval eddig a Kodak XTOL, Ilford DDX és ID 11 között gondolkozok
-Stop fürdő: Indikátorosat szeretnék. Tetenal-ra gondoltam, mert Kodak-ét nem találtam Magyarországon. Mondjuk, habár abból drágább egy liter, de mivel jóval sűrűbb, ezért olcsóbb arányában.
-Fixxálás: Ilford Rapid Fixir-re esett a választásom, mert azt lehet filmre és nagyításnál papírra is használni.
-Csepptelenítő: Fotonal-nak a termékét találtam itthon csak, de jobban örülnék Kodak Photo-flo-nak, ugyancsak a sűrűség/ár arány miatt.
Örömmel várom a javaslatotokat mind az eszközök és vegyszerekkel kapcsolatban is. Válaszotokat előre is köszönöm.

(#1489) A Zéé válasza bogar879 (#1488) üzenetére


A Zéé
addikt

Hali! Szerintem a pakk nem éri meg.
Ami igazán kell belőle, és nem lehet helyettesíteni, az a hívótank. Azt vegyél a syrexbe, vagy ebayről.
A flakonok sztem nem kellenek. 2 fél literes üdítős flakon mindenre elég.
Mérőedény csak akad a konyhában, ha nem, akkor 1 eurós bolt. Hőmérőből jó a szobai is, legalábbis én azt szoktam beleállítani a vödörbe. Ha nincs, kb 1000-1500 Ft-ért lehet venni már. Úgy szoktam beállítani a hőmérsékletet. hogy egy kicsi vödörbe beleállítom a hívótankot, és a kimért vízmennyiségeket üdítős üvegekben, aztán abban állnak. Meleg víz jön a csapból, ha meg túl meleg lesz 2 jégakku.
Csipesz szintén akad szerintem otthon. 2-3 műanyag csipesz is kifeszíti a filmet, hogy egyenes legyen a száradáshoz.
Stoppernek ott a telefon.
Filmhívó zsák: este fürdőszobában, vagy a wc-ben behúzod a tankba a filmet: kihagyható.
Nagyító szerintem szintén. Az elején pláne
Ami hiányzik belőle, az egy fecskendő (én legalábbis vettem) Azzal pontosan ki tudom mérni a vegyszereket. Vagy 10 ft egy 12ml-es akármelyik gyógyszertárban.
Ezek így összesen nem érik el a 10.000 Ft-ot.

Csepptelenítőnek azt mondták a syrexben is, és talán itt is, hogy amikor mosom a filmet az egyik mosáshoz nyomjak egy kevés folyékony mosogatószert, mert ugyanolyan jó. Syrexbe érdemes személyesen is elmenni, ha van rá lehetőséged, én elég sokat beszélgettem az eladó nénivel, sok apróságot, és tippet mondott. Vegyszerekről, hívókról fixírekről szintén lehet beszélgetni vele. Pl. a stopfürdőről is lebeszélt, mert hogy 2 gyors és alapos mosás elég a ff filmhez.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#1490) bogar879 válasza A Zéé (#1489) üzenetére


bogar879
újonc

Köszi A Zéé!
Sokat segítettél. Akkor személyes megyek syrex-ékhez.
Igen, szett gyanús volt nekem is, ezért is kérdeztem. Ennek viszont örülök, hogy ilyen könnyen pótolhatóek ezek az eszközök. Vegyszerk miatt agódtam, hogy mondjuk többször felhasználós a stop (ha veszek ezek után) akkor azt bekeverve tárolva egy PET palackban azt megkezdené és esetleg kifolyna vagy csak a vegyszert tenné tönkre, de akkor segítenek a helyszínen. Ha más nem keresek valami HDPE flakont és jól kimosom.
Bevallom nem lapoztam végig teljesen ezt a fórumot, de külfödi fórumok és blogok is írták, hogy stopnak jó a víz, vagy valamilyen enyhe savas oldat is(citrom például), és hogy a csepptelenítők is ugyanazt érik el, mint a szappanok és a mosószerek, hogy megszüntetik a víz felületi feszültségét így könnyebben letud folyni a filmről (vagy ugye a tányérról is).
Mégegyszer köszönöm a segítséget, és így legalább több pénzem marad a nagyításhoz és filmre :D

Akkor már kérdeznék a nagyításról is. Meopta Opemus IV, V vagy VI gépre gondoltam. Leginkább a IV-re. Meopta, mert ebből van sok, és Opemus, mert ezekkel már lehet 6x6-os méretű negatívot is nagyítani. Olvastam, hogy érdemes a 35mm-es és a 6x6-os más gyújtótávolságú objectívvel nagyítani, de a legtöbb nagyítógéphez csak egy van. Ez is csak szörszál hasogatás vagy van értelme?

(#1491) Phvhun


Phvhun
őstag

Sziasztok!

Van nekem egy [link] tök alap fényképezőm, és ki akarom próbálni, hogy mit tud.

Ha simán veszek bele valami akármilyen olcsó filmet, akkor kb milyen képminőségre számíthatok eredményül egy tök alap point&shoot digitális fényképezőhöz képest?

Nekem az az elméletem, hogy necces fényviszonyok mellett (naplementekor erdőben, vagy északa városi világítás mellett) jobb képeket lehet csinálni ezzel, ez igaz lehet?

(#1492) optikus válasza Phvhun (#1491) üzenetére


optikus
senior tag

Nem.

Buy books not gear.

(#1493) optikus válasza bogar879 (#1490) üzenetére


optikus
senior tag

Filmhivobol vegyel xtolt, fajlagosan olcso, hasznalat utan ki kell onteni (nem mergezo), 1+1 higitasban erdemes hasznalni.
Rodinal (r09) hivot fogjak ajanlgatni, csabito mert olcso es vegtelen ideig elall, de sztem ne azzal kezd, nagyon durva a szemcsekepe, es a kontrasztja se jo. Persze lehet hasznalni esszel (en tesztfilmekhez hasznalom, de sztem ne ezzel kezdj).
Fixirbol barmilyet, ami a legolcsobb (pl foma). Mind hasznalhato filmre es papirra, nem kiontos, soxor hasznalhato. Telitodest erdemes nezni neha, darab filmet beledobsz es nezed a tisztulasi idot, ha tobb mint 5-6 perc akkor vege (de idovel hivas utan is fogod latni).
Stop furdo nem szukseges, ket gyors hidegvizes oblites, utana mehet ra a fixir.
Cseptelenito (pl ilfosol), egy flakkon evekre eleg. Nem kell elore keverni eleg par csepp az utolso mosovizbe. Mosogatoszert/sampont ne hasznalj barmennyire tuti masok xerint.
Papirhivo, (pl: pq universal), midig annyit erdemes keverni amennyi fogy.

Eszkozok:hivotank, pl. a syrexes ap tank is jo, elonye hogy konnyu befuzni, hatranya hogy pazarlo, nagyon sok vegyszer kell hozza. Orsoi egy ido utan akadozni fognak, cserebe allithato meretu (kisfilmhez es rollhoz is).
Ezt erdemes idovel fem tankra cserelni (csak ebayon kapol mert kincs, itthon senki nem adja el a sajatjat), kindermann, hewes, stb. Elonye hogy keves anyag kell bele, konnyu tisztitani, hatranya, hogy nehez befuzni, foleg a kisfilmet.
Sztem a toltozsak se art, ne sajnalj egyet venni a syrexben. Lehet furdoszobaban meg pokroc alatt is tolteni, de igazan kuk sotetet nehez csinalni, a film erzekeny a legkisebb beszurodesre amit szemmel nem veszel eszre. Papirhoz eleg a sotetitett furdoszoba az nem olyan erzekeny meg nem kar erte, a negara viszont erdemes vigyazni.
Nagyitogep mindig van a syrexben/soosban. Erdemes olyat venni amin van szinkevero fej vagy filtertarto talca. No nem a szinek miatt hanem valtoztathato kontrasztu (multgrade) nagyitashoz. Egy obi nem baj ha az alkalmas tobb filmmerethez. De ha csak kisfilmhez van meg akkor cumi mert nehez utolag szerezni masikat. Persze itt van jagek mert tobbe kevesbe cserelheoek igy eselyes hogy talalsz mas tipust, de en nem ezzel keresnem. Legyen meg a filmtarto talca, min 2 maszkkal (kisfilm+6x6), ha uveges akkor ne legyen torott az uveg mert hiaba tukmalja az elado hogy nem latszik, de latszik. Ha tellik ra akkor valami nyugati tipust vegyel (pl durst, leitz, kaiser, dunco, stb) a ruszki, ndk csodak eleg ratyik plane ennyi idos leharcolt szedett vedett hianyos darabok.

[ Szerkesztve ]

Buy books not gear.

(#1494) bogar879 válasza optikus (#1493) üzenetére


bogar879
újonc

Köszönöm Optikus!

Köszönöm a segítséget! :)
Kerestem azóta helyiségeket, hogy hol lenne jó a negatívot a hívótankba tenni, de szekrénybe vagy padlásfeljárón nem igazán szeretnék vergődni, és ott is volt mindig valami kis hézag, ahol beszivárgot a fény. Szóval akkor zsák is lesz. Köszi, hogy írtál márkákat így könnyebb lesz keresnem.
Örülök a segítségnek a nagyításról is, mert akkor nem kapkodok ezek után egy párezer forintos padlásról lekapart nagyítógépek után.
Azt olvastam, hogy a színes nagyítás nagyon nehéz, és hogy otthoni körülmények között szinte lehetetlen. Ez mennyire igaz? Messzire vagyok még a fekete-fehér nagyítástól is, csak hogy ha mégis lehetséges akkor spórolnék a színkeverősre. Még annyi, hogy ha színkeverőssel nagyítok akkor olyasmi effekteket lehet elérni, mint ha színes szűrővel fényképeznék?

(#1495) optikus válasza bogar879 (#1494) üzenetére


optikus
senior tag

Ahogy irtam a szines fej nem a szines nagyitas miatt jo hanem, hogy tudsz fekete feher valtoztathato kontrasztu (multigrade) papirra nagyitani.
Ha a fej nem is szines akkor legyen szurotarto fiokja ahova betehetsz multigrade szurokeszletet (ez eleg olcso).

Sztem szinessel nem erdemes hazilag kuzdeni, se film hivas, se papir nem gazdasagos, dragak a vegyszerek, hamar megromlanak (napok, hetek alatt), nem tudsz semmilyen eloirast tartani (szurozes, tized fokos vegyszerek, pontos gepi mozgatas, idozitesek). Ha valami kicsit is hibadzik maris total rossz eredmenyt kapsz. Amig van laboros szines kidolgozas addig oda kell vinni. Pl bp-en 600ftert elohijak c41-et a delinel. A negat lehet szkennelni es nyomtatni vagy vinni digitlevilagitasra (ahogy egy digit fajlt sd kartyan).

Szinesbol talan egyet erdemes hazilag, diat hivni. Azt is leginkabb azert mert mar alig van hely ahol hivjak (plane nem kozepformat). Syrexben van tetenal 4 furdos hivo. De ez se egyszeru, hivogep nelkul, no meg draga moka.

Az uccso kerdest nem annyira vagom. A felvetelnel valo szurozest hatasat akarnad a nagyitasnal szurozni? Mert az nem fog menni, ami nincs a filmen azt hiaba szurozod utolag.

Buy books not gear.

(#1496) Cheesus


Cheesus
senior tag

Sziasztok!

A kezeim közé került egy Zenit fotópuska kipróbálásra, és ha úgy adódik megvételre. A házunk közelében levő madarakat, illetve a falunkat szeretném majd a hétvégén valami jó szögből lekapni, és ebből kifolyólag kérdezném, hogy van-e valami, amire különösen figyelni kellene exponálás közben, mivel teleobjektívhez nem volt még szerencsém, és mivel perpill csak egy tekercs filmem van otthol, nem akarom hogy a kukában landoljon :D

https://www.twitch.tv/csehla

(#1497) optikus válasza Cheesus (#1496) üzenetére


optikus
senior tag

leginkabb arra hogy ne mozduljon be, üt, eleg nagyot. madarak egy hetre elrepulnek minden expo utan ;)

Buy books not gear.

(#1498) eeXaa


eeXaa
addikt

üdv... jól sejtem, ha a nikon fg-20 on csavargatom az asa tárcsát akkor az ugyanaz mint az expo comp?

(#1499) spanyoll válasza eeXaa (#1498) üzenetére


spanyoll
addikt

Igen is meg nem is. Igen, mert ha a 200-as isojú/asa-jú filmnél 100ra állítod, akkor +1FÉvel túlexpózod az összes képet konstansan. Viszont ezt csak egyszer tudod bejátszani, mégpedig a film elején, különben nem lesz konzekvens az összes képnél a fénymérés, kockánként meg nem tudsz hívni.

"Super perfundo on the early eve of your day."

(#1500) eeXaa válasza spanyoll (#1499) üzenetére


eeXaa
addikt

"Viszont ezt csak egyszer tudod bejátszani, mégpedig a film elején, különben nem lesz konzekvens az összes képnél a fénymérés, kockánként meg nem tudsz hívni."
...ez azt jelenti, hogy a tekercs közben nem érzékeli az asa ide oda állítgatását? vagyis azzal megy véigig ami a film befűzésekkor van megadva? ....ezt nehezen tudom elképzelni...
...de pont az lenne a lényeg hogy mivel egyszerre van hív-va az összes legyen ilyen olyan expós...
...vagy vmit rosszul értelmeznék?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.