Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Itt van pont előttem az LG BD íróm, 2010-es és semmivel nem nagyobb (hoszabb) mint egy 2006-os DVD író.
2011-es vásárlás, addigra lement az ára, 40e-ért vételeztem.
Ezzel a legnagyobb baj a lemezek ára volt, sosem lett igazán olcsó úgy mint a DVD és CD lemez.
Eddigre (meg már előtte is) GB/Ft-ban a HDD-k vidáman jobbak voltak, hiába a 25/50GB-os BD lemez.#94751Czo:

99-es kiadású DVD íróhoz volt szerencsém, na az szép hosszú volt még. -
válasz
Pikari
üzenetére
Valami tuti nem jo a datumokkal. 98-99-ben, mar biztos, hogy siman irtam a DVD-R lemezre a filmeket es ha valami dual layeresen erkezett, akkor legalabb 1-2 nappra offolodott a gep, amig at lett tomoritve. 2005-2006 korul, mar siman tudtal Bluray irot is venni ilyen 100k koruli aron.
-
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Pontosan ez kellene, de hozzá kéne még adni 1-2 dosos exet.
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nem. Nem a lemezre írtam kétszer (multisession), hanem lemezre írás nélkül a hdd-n szerkesztettem az iso filet, az első fizikai lemez teszt hiba felfedezése után VirtualBox-on bootoltam az iso filet, ugyanúgy jelentkezik a hiba, valamit a DOS (mscdex) nem úgy kezel mint a mai windowsok, de nem tudom mit.
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Pár naponta nézed != monitoring, ahogy a raid != backup.
Az a firmware része, hogy lehet a self testeket hívogatni. Ezek jelentős részét már SMART előtt is el lehetett érni bizonyos meghajtóknál. A SMART csak szabványos felületet adott a monitorozáshoz, már ha implementálták. Mostanában a költségcsökkentés miatt nem implementálják. Érdemes beleolvasni a hdsentinel leírásába, hogy mire szolgálna: [link] Mondjuk ez a rész ma inkább vicc: "A S.M.A.R.T. specifikációja szerint probléma észlelésétõl és jelentésétõl még 24 órát kell a merevlemeznek mûködnie, amíg az adatok mentése folyik. A legtöbb esetben ez nagyon kevés - éppen ezért fontos a korábbi felismerés, megelõzés."
Linux esetén smartmontools-t olvasgat az ember, de ott is a reporting a feladata, a smart önmaga nem kezel semmilyen hibát:
"smartctl controls the Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology (SMART) system built into many ATA-3 and later ATA, IDE and SCSI-3 hard drives. The purpose of SMART is to monitor the reliability of the hard drive and predict drive failures, and to carry out different types of drive self-tests."
-
válasz
Pikari
üzenetére
A jobboldali a smartctl kimenet. Felismerem, párszor volt már "szerencsém" látni. Az ott látható értékeket monitorozod? Hogyan alakultak az értékek a kernel logban látható hiba előtt?
A SMART-nak nem dolga megoldani a relokálást, azzal csak azt tudod megfigyelni, hogy mi történik, mennyi hibás/áthelyezett sector, bekapcsolás, üzemóra stb. történ a tároló életében. Ez ellen a duplikáció véd meg (raid1) de jártam már úgy, hogy a raid visszaépítése közben hányt be a másik tároló eszköz...
Az újabb eszközöknél a firmware olyan amilyen. Finoman fogalmazva is egyre gyengébb. De ugyanez igaz az általános minőségre, P2-es szerverektől a máig látom ahogy esik a minőség. Valahol a 1366-os széria volt még ami merev, jól összerakott volt Dell/HP oldalon. Azóta ott tartunk, hogy az 1U szerverek cavarodnak, egy saroknál akár cm-es nagyságrendben megemelhetőek. Ott tartunk, hogy az alaplap is merevítő szerepet alkot. Ez desktopnál régóta így van, mára a 7/24-ben működő gépek is itt tartanak

-
válasz
Pikari
üzenetére
Ha raid1, akkor a másik disken meg lennének az adataid és menne tovább a gép. SMR-t is lehet RAID-be rakni, csak lassú lesz szerencsétlen, nem arra van kitalálva. Mondjuk ha inkább olvasod és nincs sok random írás, akkor softraid-del simán működik.
A SMART nem arra van kitalálva, hogy javítsa a hibákat, hanem a nevéből adódóan azok monitorozását, analizását, jelentését teszi lehetővé. Korrigálni a hdd beépített vezérlője tud aminek meg kell jelennie a smart paraméterekben.
Kicsit megnézve a képet: Bő 4 évet ment, van rajta sok reported uncorrect. Az lenne érdekes, hogy azok mikor kezdtek el emelkedni, mert ha van rá monitorozás, akkor már el kell erősen gondolkozni a cserén. A badblockokat is szépen riportolta. Azok mikor kezdtek el megjelenni, mit mond a monitoring?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
oké, és akkor bármi gondolat a RAID0-n kívül egyebekről? mert most csak arról írtál. stripinget én se használok. a read time-t amúgy a RAID1 is közel duplázni tudja ha ez a raid managerben jól meg van csinálva.
nem azért de nagyon azt hallom ki ebből hogy neked valójában csak a stripinggel van bajod, amivel egyébként meg azonosulni tudok. adatot nem tárolunk RAID0-n.
-
zsid
senior tag
válasz
Pikari
üzenetére
Amikor a szervereket próbalgattam otthon csináltam az egyikkel egy 2 lemezes raid0-t 10K sas HDDkből. Semmi extra, csak W10 meg pár progi megnézni hogy mennyire működik a szerver hardveresen.
Pár hónappal később amikor jött a 4 Xeonos szerver, abba átdobtam a két HDDt és indítás után a Win logon screen fogadott. Csont nélkül felállt a Win egy másik szerveren létrehozott raid0-ról. Meglepő volt
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ezzel jól leírtad a RAID0 (stripe) előnyét, ami a sebesség. Az is világos, hogy 1 disk hibája magával rántja az egész tömböt. De a többi RAID megoldást, mondjuk egy tükröt (RAID1) vagy RAID5-öt emiatt nem használni nem kicsit a ló másik oldalára átesés. Ezek nagyon jól meg tudnak védeni 1 lemez kiesésétől, menet közben a hibás alkatrészt cserélve leállás nélkül mehet a bolt tovább. Évtizedek óta meglévő gyártók vezérlői felülről kompatibilisek, simán át lehet rakni egy újabb gépbe a komplett tömböt, ott felismertetni és menteni az adatokat.
sidi: Plusz a driverek. Volt szerencsém hozzá, komplett délutáni program volt egy telepítés.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
"Eleve tévedésben vagy, mivel a raid a rendelkezésre állást növeli. A raid NEM backup!"
mindenfajta személyeskedés nélkül, kérlek olvasd el még egyszer, figyelmesen, lassan, hogy mire válaszoltál ezzel. csak így az alaposság kedvéért
amit MDJ kolléga írt a döglődő vinyókkal az meg alapból egy olyan scenario ami vagy öt lépéssel haladt túl azon a ponton amire már egy épelméjű rendszerüzemeltető azt mondja hogy az a fajta elfogadhatatlan állapot ahová el se szabad jutni.
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
gondolom akkor nem biztonsagi okokbol hasznaltad (raid 0)... mert alapbol ugyanazt tarolod ket vinyon (raid 1, ha most a tobb vinyos raidektol eltekintunk). igy ha az egyik megdoglik, akkor ott a masik. de ez a rendelkezesreallasrol szol, a backup mas teszta, es a raid ezt nem oldja meg.
szoval idealis esetben harom vinyora van szukseg egy vinyonyi tarolasra (2 mirror + 1 backup).
en azert hasznalok a nasban raidet, ha egyik vinyo megdoglik, akkor a rendszer megy tovabb, amig ki nem cserelem a hibas vinyot. ha mindketto kileheli a lelket, akkor nincs nas az uj vinyokig, es a backuprol kell visszamentenem az egeszet, ami usbn 8-12tbnal nem keves ido.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A korai raid vezérlők szarok is voltak az tény. A félszoftveresek meg még inkább.
Hardveres raid meg egy komoly vezérlővel kezdődik. A szoftveres pedig akár egy olcsó 9211-8i-vel ami mindent is támogat és filléres tétel Sata/sas hdd-khez. (kb 10eft körül szokott lenni) Sas vincsik használtba meg olcsóak kis futással is.
Sas vs Sata igazából csak teljesítmény szempontjából érdekes (pontosabban elérési időkben). Általánosságban a sas vincsik tartósabbak (nem a félsasosra gondolok) viszont kidobja a hardveres vezérlő a legkisebb hibára is, nem feltételezi hogy vissza akarsz róla állítani valamit.
Nálam nincs olyan hogy haldokróról kell menteni valamit, az eleve nem életszerű ha van backup. A döglött vincsit szétszedem aztán megy a szemétbe.
Kolléga pedig != jelöltéssel fejezte ki azt hogy raid az nem egyenlő backuppal.
Tehát a hardveres raid vezérlő kihányja magából a vincsit ha rossz és irányítja a kuka felé, a szoftveres meg megy tovább amíg észre nem veszed hogy valami gond van. (nekem hdd sentinel amúgy küld emailt ha valami változás áll be) -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Szerveren, vagy akar egy nason nem egy haszontalan dolog a rendelkezesre allast tekintve
a tukrozott koteteket linux alol lehet olvasni, meg ujrakonfigolni is.Meg pl synologyn alapbol raidben megy minden, csak a modokat allitgatja, igy meg lehet csinalni, hogy a single vinyot atrakod “raidbe”, beraksz melle egy masik vinyot, es letukrozi magatol, es ez visszafele is megy, adatvesztes nelkul. Mondjuk ezt csak konzolon tudod megtenni, mert a ui nem tamogatja.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nagyon helyzetfüggő. Alapeset nálam hogy fölösleges. Ha már bele kell nyúlni a szerverbe akkor rég rossz az egész.
Rendszernek sima kommersz ssd-ket használok (random low end de nem totál noname ssd), lassú elérésű adatokra HDD-ket (wd blue), hyperv/vm/sql stbhez meg márkásabb SSD-ket. (samsung evo vagy pro).
Kis cégeknél (meg amúgy tower servernél ahol bontani kell a hot swaphez) fölösleges a raid meg az enterprise/sas wincsi. Totál image amúgy is van mentésből, ha kidobom a kompett szervert akkor is vissza tudom állítani előző napi lemezképekből (veam agent totál ingyenes)Régebben raid1 volt hdd-knél mind rendszerre mind adatokra. Ma már olyan gyorsak az ssd-k hogy nincs egy óra visszaállítani. Annyit meg a legtöbb cég bevállal kockázatnak. Szoftveres raid meg kétélű dolog, uefi óta nekem cseszik működni rendszerre windows server 2016 óta, totál macera beállítani. Hardveres raid lehet opció de ha lehet kerülöm. Ott ahol nem megengedhető leállás ott kell a raid persze kitesztelve. Inkább a raid 5 híve vagyok vagy valami komplexebb megoldásnak.
Szóval a legtöbb esetben inkább több lábon álló mentés és kipróbált visszaállítási terv mint raid.
Mostani cégnél ahol vagyok ott van Dell T20, T30, T110 II meg HP ML110 G6 ott csak a fileservernek van szoftveres raid1 bár az is tök fölösleges. Nagyrészt virtuálisan fut minden azt meg oda pakolom ahova tetszik max lassulás várható amíg a hibás dolgokat reszelem.
Annak a híve vagyok hogy van valami buta OS ami csak egy héj és feláldozható, abban hyperv gépek futnak amiket könnyű menteni. Volt hogy simán szerveren belül árnyékmásolatból állítottam vissza vm-et mert volt aktuális és a menéshez sem kellett nyúlni. Pont ezek miatt a buta OS (ami egy beaktiválatlan winserver2016-19 stb) az egy totál olcsó SP, Corsair vagy WD akár green SSD-ről fut, úgysem ír semmit rá, a benne lévő VM-eket meg drágább SSD-re rakom. -
válasz
Pikari
üzenetére
Hm hm, nem biztos, hogy ez a megoldas tuleli a Win98 bootot. En APIC iranybol kozelitenek, mert a Win98 nem fog APICot piszkalni, mert o azt meg nem ismeri, tehat szeirntem inkabb initelni kene az osszes CPU coret APIC-val, majd maszkolni az osszes CPU-n kiveve a 0.-on az osszes interruptot es elkuldeni aludni, majd vissza lehet switchelni real modeba. De kiserletezni kene, de nincs hozza hardverem.
a tema pedig, erdekes. -
válasz
Pikari
üzenetére
Jaja ezt nap közben kipróbáltam, föléjük tettem az egyik gigaventit ami az eredeti házából jött (valami brutál légszállítása van, és hozzá nem is hangos), így egy kicsit jobb volt a helyzet.
Ha nem lesz szoftveres megoldás, kitalálom, hogyan rögzíthetném.
De amúgy arra is gondoltam, hogy az egy helyett igazából két kis venti is elférne a procik bordáin, és elég menőn nézne ki.... majd modderkedek kicsit, ha emellett döntök
zotyesz66: nem jó megoldás, mert nem csak 98-at tervezek rajta futtatni.
A második HDD-je még üres, vagy megkapja az alaplaphoz tartozó Win2k recoveryt (már kipróbáltam rajta futólag, működik), vagy egy XP-t.
És akkor ez a korai XP gaming, DX7-8 AGP grafikával, hang SB Live-ról, 98-on pedig főleg Glide, A3D, ilyesmi.
Persze ezt a jelenlegi problémát vélhetően megoldaná, viszont nincs terminátorom (ha valakinek van, dobhat egyet
) -
válasz
Pikari
üzenetére
Remélem nem haragszol meg, ha a játékaim alatt tökéletes működő rendszert nem fogom elengedni a kedvedért.

Egyedül az NFS4 van visszatéve 800x600-ra, mert annak jól áll a sokkal magasabb fps, mint amit 1024-en bírnak a kártyák (bár az is 30+), minden más fölötte megy, és imádom hogy mennyire stabil és egyenletes a gameplay velük.
Mondjuk ez nem is jó példa, mert az DX módban fut.
Mezei hivatalos driver van rajta amúgy, semmi fastvoodoo vagy hasonló.Perpill a géppel jelenleg összesen annyi a gond, hogy nem idle az idle cpu, és bosszant, hogy fűt, mert így maxon kell járatni a case fant, és suhog a vas.
A cél a majdnem néma Win98 gaming. Az SLI kap egy közvetlen megfújást egy halk ventitől, a táp alig hallható, a cpu fanok és a kilépő fan viszont whooosh amíg meg nem oldom ezt a problémát.
Ha sikerül, max portalanításkor nézek bele legközelebb.A megmagyarázhatatlan csíkozódás-fodrozódás amúgy nálam is megvolt, ugyanezekkel a kártyákkal, több másik lapban is, nem tudtam mire vélni, már kezdtem azt hinni, mindkettő egyszerre hibásodott meg... szerencsére ebben az IBM lapban nyoma sincs ilyennek, ráadásul emelt órajelekkel is szépen megy mindkettő.
Azért kipróbáltam benne a Voodoo 1-em is (és a 3-ast is, mielőtt eladtam), az is él még, és működik, majd talán egyszer kap egy saját gépet, egy 200-300MHz-es PII-vel, vagy ilyesmi. -
válasz
Pikari
üzenetére
A megtartott gepemben is megy a V2 SLI, amibol raadasul az alkateszek 3/4-e regi, sajat alkatresz. Nincs baj az SLI vel, anno se volt, most sincs. Teljesen jol mukodik. Anno csak BX-ben es 815-ben hasznaltam V2SLI-t, most meg VIA 133T-ben van. Gond nelkul uzemel es uzemelt is.
-
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Mekkora piaci jelenlete volt ennek? Az a korszak akkor es ott lezarult 99 vegen, 2000 elejen. Az s3 addig egy fontos piaci tenyezo volt onallo gyartokent, gyakran jelentos piaci reszesedessel. Utana az s3 nev alatt x evente kiadott kartyaknak nem sok kozuk volt ahhoz, amit a 90es evekben kepviseltek.
-
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Annak mar semmi koze sem volt a dedikalt vgapiachoz, a savage 2000 volt az utolso, de az is eleg felkesz volt.
Erdekes, ahogy a 3dfxet elrantotta az stb, ugy az s3at a diamond. Kar ertuk, mert akkor volt utoljara, hogy az nvidia, ati, s3, matrox, 3dfx is hasznalhato es versenykepes kartyat tett le az asztalra.
-
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Elotte 8ms tntm volt, a s4pro 32 gigaval jott, 4x annyi rammal. A 16bites teljesitmenye hasonlo tuning nelkul, de 32 biten mar a tnt2 korul volt foleg tuningolva. Egyaltalan nem latom miert kellett volna szerencsetlent egy harmadsebessegu gepbe karhoztatni, foleg hogy egy tipikus s7ben agp se volt, amelyikben meg volt, inkabb ne lett volna.
Az s3 mar 2000 elejen kiszallt a 3d versenybol, igy nem tudom milyen tamogatast varsz toluk xp ala, ami 2001ben jott ki.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A gép amibe keresem, PIII.
Tehát, kb 2000-rel bezárólag kell boldogulnia a játékokkal, a becélzott felbontás a legtöbb cím esetében 800x600.
XP érát már laptopon szoktam játszani.Itt az S3 azért merült fel, mert a gép egyfajta "halott API gamer" munkacímen építődött az utóbbi két év során, igyekeztem bele olyan hardvereket keresni apránként, amikkel több, anno ígéretes, aztán legyőzött vagy kihalt cucc lehet jelen egyidejűleg, EAX, A3D, Glide, S3 Metal, ilyesmi.
Úgyhogy nem vetném még el az S3-at, bár nem tudom, melyik a legerősebb, Metal kompatibilis Savage4... -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Ez hulyeseg a s4pro nagyon is potens kartya volt 99 kozepen, ha vkinek nem futotta tnt2re. Sot igazabol 32 biten alig volt kulonbseg kozottuk, foleg, hogy a s4 jol tuningolhato volt. Nekem anno 550re huzott celeron mellett volt, arrol mar csak tnt2 ultrara valtottam, amikor olcsobb lett a gf miatt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem is, használtam késői PentiumD-t és erősebb ddr2 mellett érezhetően jobb mint az X2, bár igaz azonos órajelen gyengébb. (A korai példányok tényleg gyengék voltak, később az utolsó 65nm-es Presler magos és késői Steppinges változatok már nem, viszont Core 2-t még nem támogató AGP-s lapokhoz passzol normális hűtővel.)
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Bő 15+ év elteltével beigazolódott azért csak a megérzésem, hogy a HD3850 a legcuccosabb AGP-s VGA-k egyike, ha nem a csúcs, de leginkább az hogy a maga idejében semmilyen CPU nem volt neki elég, mert egyszerűen nem is létezett hozzá elég erős CPU még.
Hasonló érzésem volt, amikor a P4-be a 6600GT helyére bekerült az X1950GT, majd továbbvive az Asrock ALiveDualE-SATA2 lapba Athlon X2 5200+ (windsor, 2*1MB L2 cache) procival megtáltosodott minden.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem minden szempontból jobb a nem olyan régi középkategóriás kártya, mint a régebbi csúcs. Kevesebbet fogyaszt, kevesebb hőt termel, halkabb lehet, és talán az árát is kevésbé tartja.

De ha mindenképp régebbi csúcskártyát szeretnél, van megoldás. Vannak brand gépek, amikben normál atx táp van, nincs semmi trükközés, lehet cserélni megfelelő teljesítményűre, ami a 775/AM2/AM3 fejlesztésnél is szükséges lehet.

-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
AM3-as kedvenc procim: Opteron 1381 2,5@3,0 GHZ-re tolva, Asus M3A78-EM (AM2+) lapban, megtámogatva 4*2 GB low profilos Kingston DDR2800-as ramokkal, ezek a ramok szépen mennek 900-on is, SATA SSD-re W10x64 fel. Sikerült életet lehelnem W10 alatt a lapra integrált ATI HD3200-as IGP-be is, így már nem csak lézengett benne, láthatóan használgatta YT videó lejátszásakor is nem csak a CPU-t tisztán.
4*1 GB rammal és először XP-vel majd W7x64-el sokáig volt a fő gépem, durván 5 évig nyúztam (3 CPU volt bennen cserélve, és a végén kapott egy HD5670 1 GB GDDR5 VGA-t).A PII-es gépemet 2000-2003 között használtam, majd csere P4-re.
#94031KROK640: Bármikor. Amit megírtam, saját tapasztalat több játékon keresztül.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
15-20e körül van brand gép 4 magos 4. gen. i5-tel es 8 giga ram-mal, bármilyen tápcsati nélküli vga mehet beléjük (MT kivitelekbe, SFF-be lp, van amelyikbe csak 1 slotos). Keveset fogyasztanak, stabilak, megbízhatóak többnyire. Szerintem a legolcsóbb módja normális gépet venni annak, aki annyira le van maradva, hogy 775-ről vagy AM2/3-ról váltana. '25-ig tuti a Win 10, szóval mehet a játék, utana meg majd kiderül. Ja, ha már Win, még az is jár hozzájuk jogtisztán

-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Én ennek örülök, és ha megélem a következő 10 évet legalább, kedves emlék lesz az s775-től kezdődő hosszú időszak. Jópár AM2+/AM3/AM4/s775/s1366/s1151/s2011v1 konfigot vételeztem az elmúlt években, van közöttük pár egész top cucc is. Még az s775/AM3-as cuccok is jók, 4 magos procival, 8 GB rammal és egy SATA SSD-vel megtámogatva W10x64-re.
Pedig 2008 régen volt.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Perzse, csak épppen elég gagyi fejlesztés összerakni erős vga-val is, nagyon beesik az 1% és 0.1% FPS sok esetben, akkor már inkább ne indítsanak el rajta 2014-2015 utáni AAA-s játékot. Az is rendhagyó, hogy egyáltalán elindulnak újabb játékok egy ilyen retró gépen, a 2000-es évek elejétől a végéig ugyanez elképzelhetetlen volt.

-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ma már az ivy bridge procik fillérekért mennek, és a platform picivel drágább csak mint a S775-ös minőségibb lapok. Egy bizonyos szint alá pedig nem érdemes menni a spórolással, nem drága ma már a GTX680/770 kepler kártya sem egy ilyen konfighoz vagy újabb GTX 1650/1660 kártyák használtan.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Multira édeskevés 4 GHZ+-on iss.
Single play-re viszont sok-sok játékra megteszi, egy R9 380/GTX 960 kaliberű VGA-val (nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy "nem hajcsa ki").
8 GB RAM kell már jó ideje, az alatt nincs "élet". Meg az se hátrány, ha az s775-ös deszka nem egy közép/alsó polcos darab - a tuti lapok meg csak fogynak.
Ha a fogyasztás nem annyira számít, akkor inkább s1366 Xeon X5675-el pl (bár a húzott C2Q többet kér) vagy s2011 pl. E5-1620v2/E5-1650/1650v2-vel.#93996Fücsök007:
C2D/C2Q-val csak retro szinten nyomom, gamingre ott a vastagon erősebb 4c/4t i5-7600k, aminek az IGP-je is sok régi játékhoz bőven jó. -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Win7 alá 4770K vagy 5775C proci ajánlott ma már, a Core 2 Duo/Quad procik fölöslegesen "zabálják" az áramot és nem túl erősek, sőt megoldható dual boot is Z97-es lapok alá moddolt driver-rel.
Egyébként még 4-4,2GHz körül járatott C2Q proci sem elég ma már, pláne multihoz. -
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Inkább pont az lesz, hogy nem lesz érdemes összeszedni azoknak, akik ebből éltek.
Innentől nem lesz összegyűjtve egy helyen, ahol a guberálók kifilézték, átnézték.
Átlag cuccok eddig is voltak lesznek, csak a ritkábbakból lesz kevesebb.
Így is fogynak a cuccok.
5-10 éve például voodoo5-ök voltak hirdetve szinte több is havonta pártízezerért, most egy évben ha 1-2 van itthon, az már csodaszámba megy. Meg hát most pár száz ezer, nem tíz -
válasz
Pikari
üzenetére
Tudom, hogy sokszor csinálják, de rengeteg kivétel is akad azért, és perpill nekem ez most fura volt. Mondjuk ismerni kéne pontosan, melyikből mennyit gyártottak, és hogy az összes prociból mennyi lett (hibátlan) 512KB L2$-es PIII-S.
Sandy Bridge esetén néztem legutóbb például, hogy több mag lett legyártva, de Skylake és Kaby Lake esetén is ez volt. "Sandy Bridge desktop and mobile consist of 2 and 4 core models, each with their own die."
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ősrégi bevált recept, a GPU-kkal is ez van, a tökéletes kevésből - ha van piaca lesz a csúcs, a többiből meg amennyi használható annak fényében akármi.
így lehet maximálisan leszorítani a selejtet és veszteséget valamint maximalizálni a profitot.
Aztán előfordulhat néha az is, hogy egy-egy jobb chip (pl. P4 NW 3 GHZ - ilyennel találkoztam) nem akar kifogyni a gyártótól, hogy ne legyen veszteséges és minimum nullásra kijöjjön, kurtítanak rajta, pl ebben az esetben gyárilag visszaórajelezik és megfelelő árazzással el fog menni, valamint a többit se zavarja. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Mindeképp RTX3000/4000-es szériát ültess!
Ha belegondolok, és hamarabb szólsz, akkor 2020 november és 2023 január között szétkereshettem volna magam egy RTX3000-es fával, a tetejéről RTX3090-el, lentebb RTX3080-al, majd RTX3060-al, és az aljáról eladtam volna az RTX3050-et. (írtam, hogy vettem én RTX3050-et is, 190 ezer ft-ért, 2022 március legelején?) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
"azt hiszem, fogtam egy széklábat, és szétvertem vele." - azt hiszed vagy így volt?
Ettől egyébként a legritkább esetben javulnak meg a hardverek.
Volt egy hangkártyám kb ugyanígy kussolt el, (a 366-osban) 2000 májusában. Nme örültem, "süketen" töltöttem az egész nyári szünetet és az őszt, majd 2001 január elején mikor feltettem a Win ME-t akkor csodásan lejátszotta a start hangot, és utána mindent. Tökre örültem, hogy nem vertem szét

-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ki az a croc??

A nevemnek leginkább semmi köze sincs a "chips"hez.
A KROK amellett, hogy egy Transformer volt és rendelkezem belőle egy példánnyal amúgy a szláv nyelvekben (előre)LÉPÉST jelent. Egy ideig Szlovákiában éltem, sőt, volt két Lengyel barátnőm is, innen némi szláv nyelvismeret, és a név választása. Szóval a nevemnek van eredet története, és legkevesebb köze van a chipshez (ami nem is chips, hanem fűszerezett extrudált búzadara tulajdonképpen). Kéretik nem összetéveszteni
De igen, a hangkártyák S3 Virge-e vagy méginkább TNT1-ese, hiszen abból volt még indokolatlanul horribilis mennyiségű. De mondhatnánk GeForce 2-est is (ott tipusváltozatokból is, főleg ha hozzáveszem a GeF4 MX-eket is).
Azért GeF2MX alapokon széles volt az olló, a GeF2 MX 16MB-tól, a GeF2 MX400 64MB-on keresztül, a GeF4 MX460 128MB-ig szépen le lett skálázva az architechtúra. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Elhiszem, pld aki ragaszkodik az időrendhez, de amúgy semmi előnyük nincsen. A Gef4 is ugyanolyan kompatibilis, és sokkal jobb-gyorsabb. Szépségem ebből a korszakból, a dobozos GeF4, gyűjtői darab, a GeF ill a GeF2 nagyobb, drágább, ritkább darabjai sehol nincsenek, persze aki naptárazós, annak értékesebbek, de hát mint fentebb is említettem, nekem a használhatóság a lényeg.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 256GB,Átlagos,Adatkabel, 12 hónap garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3858, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

DarthSun