Hirdetés
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Gurulunk, WAZE?!
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
jokeph
üzenetére
A ráhajtós hűtőknek rá kell menniük. Álltalában az olcsóbb hűtők olyanok.
Csavarosnak nem mert azt látom hogy mások a felfogatások.
Archer biztosan rámegy mivel az ráhajtós, de weblapjukon is írják hogy am4 ready. Pont azért ajánlom az archert mert filléres hűtő és ahhoz képest szinte mindenre jó. (már vagy 6-ot vettem és adtam el a konfigjaimmal) És a legjobb hogy a környezetét is hűti.
De ez lehet on is mert régebbi socketre is jó.
Compatible with Intel LGA775/1151/1150/1155/1156 and AMD AM4/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2/940/939/754 all sockets, up to 95W.
(2011-re is kínai kerettel, de lehet 1366-ra is jó lehet). -
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én még anno Pentium II-n próbáltam a Win2000-et akkor megállapítottam, hogy nagyon nem való játékra, meg 466-os Celeronra, bár 256MB RAMmal már nem volt olyan tragikus.
De végül inkább XP Pro-ztam, az sokkal barátságosabbnak bizonyult.Nekem is volt 1,8-as NW-m, 2400MHZ-en simán ment fesz emelés nélkül is (bár az elvileg 2400-ról visszatekert példány volt).
A hardveres körítésed viszont az Athlon XP-mre emlékezetet, az 512MB RAM, (aztán nem sokkal rá 1GB) GeForce 3 Ti 200, 120GB + 80GB HDD ... Aztán ugye a végén már 2669MHZ-en ment ami megfelelelt vagy 3400+-nak, 1GB RAMmal, 7300GTvel, durva egy gép volt nagyon. XP SP2 persze meg se kottyant neki. -
válasz
jokeph
üzenetére
Minden ettol fugg
A regi kartyakban, 16 bites PC BIOS "kod" van, a PC BIOS pedig alapvetoen ezt a kodot futtatja le minden kartyanal. Amikor jott az EFI kesobb pedig az UEFI hirtelen lett ketto fajta "videodriver". Az UGA (maximum EFI 1.1) es a GOP (UEFI 2.0-tol). Ezt pedig tovabb arnyalja az EFI 32 es 64 bites mivolta. Node, a lenyeg, a videokartyaban lehet "16 bit x86 BIOS", "32 bit x86 UGA", "64 bit x86-64 UGA", "32 bit x86 GOP" es vegul "64 bit x86-64 GOP" is. Ezen felul mivel EFI van mas arhitekturan is (pl ARM), lehet a kartyaban akar "64 bit ARM AArch64 GOP" driver is, csak hogy noveljuk a kavarast. Ezek alapjan ki is ugrik a nyuszi a borokbol, mert a VGA csak akkor lesz inicializalva boot kozben, ha a firmware szamara van inicializacios kod a kartyan. Ha nincs, akkor egeszen addig nem lesz lathato kep a kartyara kotott monitoron, amig be nem toltodik a megfelelo eszkozilleszto driver. Hello Mac Pro! Tehat, azert nincs alap, PC-s videokartyaval kep a Mac Pro-n, mert a belerakott kartya, nem a Mac Pro firmware szamara is ertelmezheto kodot tartalmaz! Ahogy az UEFI egyeduralkodo kezd lenni, ugy veszik ki a kartyakbol is minden mas, kiveve a "64 bit x86-64 GOP" kod. A kicsit oregebb, UEFI kepes kartyaknal szokott lenni 32 bites GOP is. Mivel a PC-knel nem volt divat a 2.0-as EFI (UEFI) elott az EFI, ezert az 1.x-es EFI-hez valo UGA nem nagyon talalhato meg videokartyak romjaban. UGA kellett egyebkent a korai Mac gepeknek illetve a HP Itaniumoknak is (azoknak meg ugye nem x86 UGA, hanem Itanium UGA). Ugyonez az EFI-BIOS dolgo jatszik egyebkent a tobbi "kiegeszitonel" is. Pl. a SCSI kartyak mennek ROM nelkul, de nem tudsz roluk bootolni. Ha bootolni szeretnel, kell a ROM is. Node, ha UEFI bootolsz, akkor a PC-BIOS BOOT ROM nem jo. Tehat tisztan UEFI-s rendszer, nem tud egy 20 eves SCSI kartyarol bootolni, mert nincs UEFI driver a SCSI kartya ROM-jaban.
-
Tim82
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Ez mondjuk kb. zsír ugyanúgy néz ki, mint az én (2018-ban) nem egészen 5 USD-s átalakítóm.
Visszakerestem, Gearbest-en vettem anno (sajnos már nem él a hirdetés) és nem írja sem azt, hogy aktív, sem azt, hogy passzív lenne. Működni viszont működik. -
-
anaqer
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Időrendben nálam S478 és S775 kimaradt, mert akkoriban AMD-t toltam, de volt 1150, 1151... és sok-sok-generációs AM[x].
BTW annak idején (ABIT BF6) leveleztem Alfredoval, valahol talán még meg is van a kód egy DOSos utilitihez, amivel parancssorból lehetett baszakodni a sebességgel a konkrét W83697HF vezérlővel... bár ha meg is találom, már biztosan arcomat lekaparom, hogy milyen csúnyán csináltam.

-
batyuska100
senior tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Hát igen, de ez eléggé szomorú, mert azért a 450-es lap (ami szintén nem túl modern) lenne a járható út, meg a 20 ezerrel, drágább, játékra rosszabb CPU

"kell csinálni egy moddolt W7 telepítőt, amibe belegyúrod az XHCI drivert" - és azt hogy?
Mert régen XP telepítőt piszkáltam csak, az is csak annyit tudott, hogy mikor feleteepült benne volt a Total Commander és a Winamp (ezeknek alapból is benne kellene lenniük a Win-be) meg az én alaplapom SATA drivere. De már nagyon nem emlékszem, hogy hogy is csináltam... (2007-2008 körül csináltam) -
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem nyilvan a cel (backup) es a kulso haz (Lacie) is adott volt, igy ugy jottem ki a legolcsobban, ha a meglevo eszkozparkot bovitem (kevesse valt a backup terulet). Ugy emlekszem, hogy nem jottem volna ki olcsobban akkor sem, ha vettem volna barmilyen uj, 1 TB meretu kulso tarolot (2007-2008-ban jarunk).
-
válasz
jokeph
üzenetére
Huh, bonyolult ez nekem elsőre, majd januárban foglalkozok vele, megnézem hogy a szokásos január eleji leltározás után mi lesz a választék (mi marad
), aztán feldobok valamit, és jöhet a tanács
.
Viszont tuti hogy csak bolti számlás/bolti garancia, HA/privát személyen keresztüli garancia nem játszik, avval már sokan bexopták. Onnan csak retrot/félretrot szoktam néha venni. -
CsAttila2000
csendes tag
-
Sanchez638
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
775-nél még szabadon jár a tekerhető biszbasz. 115X-nél már egy keret szerűségbe van, ami ad egy stabilságot. Én nagyon szeretem ezeket. Bár egy rézmagos kisebbik épphogy elbír egy 95w-os procival. De legalább pikk pakk lehet szerelni.
#71201 FF23
Van egy Gericom Blockbuster Excelent 7000 laptop.. Faxa lenne, ha rendesen működne és nem szabályzoná telibe le a processzort. 600mhz-n jár a Pentium. A Celeron amibe nincs speedstep, ott az órajelén. De egy Ati 9600 + 256mb dedikált memória van benne... Sajnos megfogta az idő és foltosodik a kijelző, de korrekt darab.
-
Sanchez638
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Sokkal egyszerűbb a szerelése az 115X Intel hűtéseknek, ahol úgymond már van egy keret a pöcöknél. Az, hogy valaki siet és csak rácsapja. Annak persze, hogy letörik az alsó fehér része..
Egy hűtésnél volt idáig 100% kielégítő megoldás. Alpeföhn Matterhorn. Ennek a megoldása még 2-3 fajta hűtésen van rajta házon belül. Könnyű szerelni, a keretet se kell leszedni, ha a procit kiszeded. Van benne anyag. -
Bile Demon
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Nem cél az abszolút overkill... Inkább egy kellőképpen erős gépről van szó. Nem toplistás eredmények elérése a cél. Csak az, hogy 13-15 éves játékokat futtasson jól MAX-on, Full HD-ben. Olcsó cuccokból, nem cél a korhűség.
Win7-es játékokra ott a fő gép... Szóval az azelőtti korszak a cél.Pl. F.E.A.R (P4 3.4 és Athlon XP 3200+ van X800XT PE-vel) nem igazán meggyőző, FUll HD-ban...
Crysis (1), ezt a fő gépen próbáltam Win7 x64 és Win 10 alól. GTX 970-el, GTX 1080-al. A sebességgel nem volt gond, de nem egyértelmű, hogy sok helyen textúrahibát látok, vagy ilyennek kell lennie. Szeretném látni XP alatt, hogy néz ki...
C2D E8500 + 4GB + GTX 4xx / 5xx gondoltam. VGA kivételével minden van is hozzá a kacatok közt. De tényleg felesleges a C2Q is jó lesz helyette, legfeljebb 2-3 mag csak malmozik.
A 3DBenck pontszámok meg csak kíváncsiság. Csúcsot a GTX 670-el és 3.6-os C2Q-val nem nagyon tudnék döntögetni.

-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Az FX- el az a gond amúgy hogy XP korabeli programoknál nem 1 modult/magot használ, hanem csak 1 szálat (fél modult). Asszem a 3DM03 is csak 1 coret hajt még, ettől függetlenül az FX megtekeri a 1060- at is tűrhetően -[link]-, de nemtom, lehet hogy a Quad megveri még a GTX670- el is
. Mondjuk a 1366 való igaz, tuti elkalapálja mindegyiket. -
válasz
jokeph
üzenetére
Elvileg megvan a technológiám rá hogy cserélgessem az egyszerűbb kártyákon a ramokat de az istenért nincs rá időm. (SMD forrasztóállomás, endoszkóp)
Pedig rohadtul érdekelne mi van akkor ha egy fos ramos de 128bites kártyára ráraknék nagyobb órajelre képes ugyan azon tokozású/feszültségű ramokat. -
FF23
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Én egész jól kimaxoltam a 775-öt:
-P5WD2 Premium (ezt nagyon szerettem, csak a c2d miatt cseréltem le)
-P5B Deluxe
-Commando
-P5Q Deluxe wifi. 2x2GB 1066-os Dominatorral. Mindenre elég volt és kb. itt hagytam abba az "állandóan a legújabb kell" utáni érdeklődést.
Ebben annyi érdekesség van, hogy évekig stabilan ment, amikor is szétkaptam, majd szépen eladtam mindent. Másnap visszahozták a Dominátorokat, hogy halott mindkettő. Két-három hetet állhattak itt az eredeti csomagolásukban. -
-
r0b3r
senior tag
-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Akkor lehet, hogy a 3m RCA hosszabbító szedi össze a zajt valahonnan.
Talán hülye kérdés, de mit szoktatok csinálni egy "garázsgépen"?
Kíváncsi lennék mire szoktátok használni. Mert egy laptopot még ért az ember mondjuk valami OBD hibakód kiolvasáshoz, vagy csináltam egy CNC marógépet és azon van egy integrált procis kis 1.2GHz-es gépecske WinXP-vel, hogy fusson a Mach3, de más ok hirtelen nem jut eszembe. Vagy esetleg készletnyilvántartáshoz? Zenét hallgatni lehet egyszerűbben is.
-
válasz
jokeph
üzenetére
+1, a zajt okozhatja a gyenge lánc, valamint kikapcsolt számítógép esetén, a gyenge minőségű aktív szettek bemenete is, ha nem kap jelet. Ez is változó, a korábban fotózott kis Geniusom nem zajong ki/bekapcsolt hangkártya esetén sem, az Azona sok.1 bögreszett igen, a nagyobb Genius 5.1 megint jó. A Solo6C kifogástalan, a Kenwood végfok szintén.
Az alaplapi hangkeltők meg alapjában élettelenül szólnak, ezek a nemrég kapott brandok viszont már elég jók, megütik a szódával elmegy szintet. Érdekes hogy ezt kisebb bögreszetten is kihallani, "lassú" a hang ( főleg a mély, már amelyiknél van egyáltalán), a fátyolos középhangok pedig fokozzák az erőltetettséget. -
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Hát minőségre olyan közepes lehet sztem.
Erről a szettről van szó pontosan. -
válasz
jokeph
üzenetére
Van még egyel újabb HD4670-es is AGP-ben de sajnos nem gyorsabb a fele ramsávszél miatt.
Szóval igen valószínűleg az a leggyorsabb AGP kártya.
Nvidiából pedig 7950 GT vagy talán annak quadrós megfelelője lehet, de a 3850 ellenfele inkább a 8800gt de abból nem csináltak sajna agp-set.
Retrózni érdekes lenne még akár milyen modern pcie kártya pcie-pci adapterrel, persze ha van szoftveres háttere. Nekem itthon 7600gs-em van ami erősebb agp kártya. Vagy valami szörgy asrock lap agp-pcie-vel vegyesbe
. -
Sanchez638
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Hát nem sok rézmagos hűtést láttam. Főleg azokat a csavart lamellás verzióból volt kevés. Szerintem azokat adták a prescott mellé.. Azért is melegedtek, mert szerintem sokan nem cseréltek hűtést, se pasztát és maradt a régebbi Willamate/NW proci mellé csomagolt csoda.. Sőt volt a kis aranyos ventis Intel csoda... Nah azzal főttek meg igazán.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem akkor 466 @ 585 MHZ Celeron, és 192MB RAM meg Manli TNT2 M64 volt az osztályrészem. Persze irigykedtem az olyan gépre mint a tied.
Mondjuk a 2×20GB később a 2×40GB HDD elggé ütős volt nálam. (még később ASUS 3800TNT majd V6800TNT és persze 768MB RAM) ami már nem volt piskóta -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
P4-el még jó h jól hasított Ge3/4-el meg 512RAMmal. De én 466-oson próbáltam 192-256MB RAMmal meg TNT2-vel Na azzal, hagyjuk. Meg szerintem PIII-asokkal is.
WinME viszont 192MB RAMmal már nagyon királyul ment, sokáig használtam úgy. (768-al persze megint más volt a történet
) -
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Q9550 már azért nem olyan aranyár, 8 körül van, míg a xeon 5k.
Én is eladogatom/tam most a xeonokat az összes retró gèpből (Bár lehet 5 év múlva építeni kellene egy 2015 retró magyar valóság gépet e5450-el, valami P45 lappal 8GB rammal, és GTX660 videókártyával
)
Sikerült összeszedni 3 QX9650-et az újabb sli/cf masinákba , a 2006-os ASUS SLI-ben QX6850 (Itt kis csalás van a korral) és s DFI RD600 CF-ben E6850 (ide X6800-ra vágynék, de nincs.@Sanchez
Én is vettem egy XFX 9300 intrl 730 microATX lapot kis fogantyús hordozható ablakos akvárium házba.
Most keresek brle xfx 9600gt-t, vagy inkább hd4850 vga-t.
E8600-t terveztem beletenni. Az a legerősebb szálteljesítményű cpu 775-ve, a játékok közül addig s korig nem igazán használta semmi sem a plusz 2 magot. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Néztem egy nagyot, hogy ez hogy 3GB?
De nyilván elírtad.
Na, én most meg nem tudom mondani fejből, hogy mennyin mentek az ASUS A7n8X-E DLX-ben, de remélhetőleg mostmár azért nem túl sokára. November végére szeretném ha összeállna a jó kis régi tuningos gépem ismét, és lehessen vele csapatni
(sajnos interlocked problemként addig elég sokmindent meg kell oldjak)Úgy emlékszem egyébként a CPUnak adott FSBvel (is) függött össze, hogy mennyin is megy.
Neked van egy 2800+-od? Barton vagy Tbred? Láttam már a sorozatszámát?
-
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Én még olyanra is gondoltam, hogy komódok kihúzható tálcákkal 5-10cm-enként pl 1.2m magas 1.2m széles, 80cm mély. Így lenne 10-20 db fiók darabonként 1nm felülettel, összesen 10-20nm. Fiókonként 8 alaplap férne bele vagy kb 24 vga. Ebből 2 elég lenne.
Az a baj, hogy ilyen kialakítással csak gurulós szerszám tárolót találni fémből [link]
Jó lenne találni fából nem gurulós verziót. -
quailstorm
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
Nem ugyanaz (és nem is asztali) a mikroarchitektúra és ez valószínűleg számít. J3455-nek kéne az L5420-szal 1 szálon egyeznie. Ehhez képest inkább érzem azt, hogy egy SSD-vel ellátott P4M/alap core2 előtt ülök, mintsem hogy egy pörgős gép előtt.
10W-ból, semmi hőtermelésből pont jó, filmezni, zenélni pont jó. Lehet hogy nagyon edge case benchmarkokkal ki is lehet hozni valami sarkított eredményt, de a felrakom a W10-et és létezek rajta teszten nem az erőgép kategóriába sorolódott.
i5-3317u is van itthon, az is pörgősebb.És ezt tetézi hogy az eloszlása az eredményeknek a userbenchmarkon nem normál eloszlás alakú, mint az otthoni gépeknél, (hogy a mediánt nézzed), hanem a csúcs közelében sok és csak lefelé terül szét. Tehát az annyit tud és kész.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Hát ha másnak csinálom, akkor én sem szeretem a régi gépet, csak ha magamnak.
Zoltán apja nem egy idegbeteg ember, a 3GB RAM + HDD (160GB+640GB) erősen türelemre neveli az embert. De az, hogy még ő konvertálgat is vele, na azon teljesen meglepődtem
és megvárja, el tévézget közben stb. 2016-ban lett ez a gépe, korábban egy P4 3GHZ-ese volt, az viszont akkortól mikor az még csúcs gépnek számított.Win7 tényleg nagy favorit, úgy tűnik az utolsó jó windows. Minden második Win szokott jól sikerülni, a tragikus Vista után egy jó Win7, majd a szörnyű Win8 után, vártam a 9-est ami jó lehet, erre átnevezték 10-re és annak rendje s módja szerint nem is lett jó

-
válasz
jokeph
üzenetére
Tuningolva volt ? PII- esből a 450- es volt a legnagyobb. PIII- ból létezik 500- as, jó kis proci, kedvelem, ennél próbáltam én is a kismértékű tuningot, 550- en teljesen stabil.
(#69129) arn : gondot csak az okozott hogy SP2/3- ra frissítés után többen hívtak hogy belassult a gépük, vetettem bele mindegyikükkel még 512MB- ot, kész varázslónak tartottak
, hogy ismét használható lett az XP(#69131) envagyok : még a színekre is figyeltek
, akkor ebben is eretnek vagyok, utoljára pld kék alaplaphoz használtam a 2ZS- t....át kell gondolnom az egész eddigi életemet

-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Uh, (3ik oldal) egy magos 1000MHZ-es Venus magos Opteron 146 259usd (ami mai áron számolva 329, vagyis 102508 ft)
X2-es fronton sem volt jó a helyzet, mivel a legolcsóbb is az X2 4600+ 579USD, ami mai áron 736USD vagyis 229337ft.
A 3200+-os A64 139usd-ért (mai áron 176usd azaz 54827ft) sem tűnik valami barátinak
Az alaplap (igaz felső kategóriás) ASUS A8N32-SLI Deluxe 182usd (mai áron 231usd vagyis 71961ft), a DDR2 RAM meg 2GB 289usd (mai áron 367usd vagyis 114338ft) ...
Nem csoda, hogy még 2007-ben is inkább Athlon XP-ket meg Athlon XP alapú Sempronokat kellett építsek. Nagyon brutális árak voltak

-
r0b3r
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
Két Brand gépet használtam eddig sok évig, Egy IBM Lenovo-t egymagos 1600MHz-es procival és egy DELL Optiplex 780 fektethető, állítható házas kivitelt, X48-as chipsettel. Ez utóbbit nagyon kedveltem. E8400-as procival vettem, később bővítettem egy Q9400-al, 4x2Gb DDR3-al és egy low profile Nvidia GT630 VGA-val. Még sokáig toltam rajta a GTA5-öt, aztán végül ugyanolyan hibátlan állapotban ahogy anno vettem, visszaalakítottam eredetire és továbbadtam. Sztem ha vigyáztak rá, még mindig működik.

Akkoriban még volt bennük anyag, tartósak és hibátlanok voltak a Dell-ek. Most egy munkahelyi DELL Precision 5820 Workstation-ról írok, ami viszont már egy ipari hulladék. A hét új, darabja 2000 eurós gépből kettő fél óránként gondol egyet és felpörög a cooler, mint a helikopter. Garis "javítás" alaplapcsere után a hiba ugyanez.
Ja és nem gyorsabb (sőt, helyenként lassabb), mint a régi i7 4770-4790k gépeink voltak.
-
gban
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Nem, az fix kemény.
Ja hogy szerinted az csak távtartó ragacs, nem valamit véd?
Simán lehet hogy akkor valaha puhább volt.
Sehol nem találok képet a hűtő nélkül.mod: valóban sima ragacs, le is szedtem, kösz a tippet.
Ramokra meg megy hővezető pad a próba erejéig mindenképp, védelemnek. -
-
-
-
Thrawn
félisten
válasz
jokeph
üzenetére
A T nélküli változat DDR2-es: Asus M4A79 Deluxe
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nem is hülyeség... Most még azt nyomozom, hogy a Vmware telepítő miért áll meg rajta.
Windows felmegy, de teljesen lehetetlen értékeket kapok az órajelre. Ugyanakkor érzésre mintha rendesen működne, van 4 procimag, a tulajdonságok között 3.01Ghz, d a CPU-z 800MHz ír ki, az Everest meg leginkább semmit, vagy 800Mhz.
Most akkor vajon jó-e ez így?
A másik fura, hogy ugyanerre a lapra egy Athlon64 X2-vel már telepítettem egy Vmware-t, direkt azért, hogy lássam, működik-e, és működött. -
-
Sanchez638
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Win7 alatt egy I3-as procit használtam, de most egy 1150-es Pentium G3220 van..
Abba a szerencsés helyzetbe vagyok, hogy tudok válogatni 775-1155-1150 es foglalatok között és mindezt ITX méretbe..
Nagyon agyalok, hogy vissza kéne térni 775-re és E8600-ra. Valszeg sokkal jobb lenne meghúzva.
(#67623) envagyok: WinXP és Win7 alá is tökéletes az erős 2 magos proci. Nekem egy HD7870 mellet van. 2GB vram-al nem szórakozik semelyik játék. De inkább nvidia lenne a nyerő a driverek miatt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 5 kilowattos GPU-k előtt nyitná meg az utat az Intel
- Milyen egeret válasszak?
- Építő/felújító topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- KártyaPC topik (Odroid, Olinuxino)
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPhone topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 174 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- magyar billentyűzet - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A regi kartyakban, 16 bites PC BIOS "kod" van, a PC BIOS pedig alapvetoen ezt a kodot futtatja le minden kartyanal. Amikor jott az EFI kesobb pedig az UEFI hirtelen lett ketto fajta "videodriver". Az UGA (maximum EFI 1.1) es a GOP (UEFI 2.0-tol). Ezt pedig tovabb arnyalja az EFI 32 es 64 bites mivolta. Node, a lenyeg, a videokartyaban lehet "16 bit x86 BIOS", "32 bit x86 UGA", "64 bit x86-64 UGA", "32 bit x86 GOP" es vegul "64 bit x86-64 GOP" is. Ezen felul mivel EFI van mas arhitekturan is (pl ARM), lehet a kartyaban akar "64 bit ARM AArch64 GOP" driver is, csak hogy noveljuk a kavarast. Ezek alapjan ki is ugrik a nyuszi a borokbol, mert a VGA csak akkor lesz inicializalva boot kozben, ha a firmware szamara van inicializacios kod a kartyan. Ha nincs, akkor egeszen addig nem lesz lathato kep a kartyara kotott monitoron, amig be nem toltodik a megfelelo eszkozilleszto driver. Hello Mac Pro! Tehat, azert nincs alap, PC-s videokartyaval kep a Mac Pro-n, mert a belerakott kartya, nem a Mac Pro firmware szamara is ertelmezheto kodot tartalmaz! Ahogy az UEFI egyeduralkodo kezd lenni, ugy veszik ki a kartyakbol is minden mas, kiveve a "64 bit x86-64 GOP" kod. A kicsit oregebb, UEFI kepes kartyaknal szokott lenni 32 bites GOP is. Mivel a PC-knel nem volt divat a 2.0-as EFI (UEFI) elott az EFI, ezert az 1.x-es EFI-hez valo UGA nem nagyon talalhato meg videokartyak romjaban. UGA kellett egyebkent a korai Mac gepeknek illetve a HP Itaniumoknak is (azoknak meg ugye nem x86 UGA, hanem Itanium UGA).

.
, ezt jól írja az árukereső ??
)
De nyilván elírtad.
, megkérik az árát is...
DarthSun