Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Hmm, ahogy állítgatom Wasapiban, vagy akár még DSoundban is, hallom...mondjuk a modern studiomonitorokon kevésbé, a vintage nagy dobozokon igencsak.
A gyenge alaplapin azért kevésbé, de normális dedikált cuccon nem kérdés. Az alaplapira szokták mondani pld hogyha van rajta optikai kimenet, akkor felesleges dedikált kártyát venni, ez nem igaz sztem, az audio fórumokon is tagadják, csak az egyszerűbb hangfalas topikokban él tovább ez a téves hiedelem. -
válasz
Pikari
üzenetére
Lehet hogy sokan nem tudják megkülönböztetni, de nem ez volt a kiinduló, hanem az hogy mondtad, 48KHz mintavételezésnél megállt-nem állt meg, és nem véletlenül. A mai gagyi alaplapiakon is van olyan, ami 320kHz- en is simítja a 44.1- es durva kockagörbét. 16bitről nem is beszélve, az csak 65536 lépés az intenzitásban, olyan reszelős hogy az üknagynéném fülét is sérti, min 24bit, de a 32 az igazi.
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Ez onnantol kezdve hogy 20 eves kor felett 20kHz folott nem igazan hall az ember es 20Hz alatt sem, teljesen valosnak tunhet. Ha esetleg valakinek van olyan jo fule hogy hallja is, sokkal erosebb tartomanyok vannak a zene kozben (basszus, dob, magas, stb), hogy valojaban lehetetlenseg lefulelni. Szerintem arrol lehet szo hogy at emlitett burrbrown cuccnak kicsit mas EQ-ja van. Az valo igaz hogy egy hang az nem egy egyszeru szinuszjel, hanem nagyon sok felharmonikus kompziciojabol all, de raadasul az a helyzet, hogyha ezeknek a felharmonikusoknak durvan nagy resze hianyzik, akkor is kepes rekonstrualni az infot a fuled, igy hallhato az 5 huros basszusgitarom 5. (H) hurja, annak ellenere hogy a 8 colos melyem le se tudja adni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
48KHz- nél nem állt le a hangkártyák fejlődése, már a retrónak számító Audigy2ZS PPro is 192- ig megy. Amúgy honnan vetted az adatot, csakúgy, vagy nem néztél utána, vagy nem használtál még félretró hangkártyát sem?
Viszont zenére tényleg jobb a sztereo, filmre néha ok az 5.1, feltéve ha jól lett keverve. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
"én 2002ig 32 mega rammal használtam a gépemet például" - HOGY MICSI????
Ezt biztos jól írtad? Mert akkor akkor is eléggé lemaradt géped lehetett.
'99-ben 64MB RAMom volt, ok, downgradeltem 32-re. 2000 kora tavaszán 96MB RAMom volt, majd 2001 kora tavaszán már 192MB, aztán 768MB, utánna 384MB. 2002-be 384MB RAMmal léptem be, és akkoriban már azért a 128 is kezdett gyakori lenni, meg 256 is egyre több helyen bukkant fel. 2002-ben aztán 256-ról upgradeltem 640MB RAMra. Ami persze akkor eléggé soknak számított, még inkább a 256 esetleg 512 volt a menő.
Tehát gyakorlatilag te az átlag RAM nyolcadával és az enyémnek a huszadával rendelkeztél?
Hogy a francba tudtál boldogulni? -
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Node itt arról szól a dolog, hogy írás közben még tesz-vesz az ember a gépen. Simán lehet, hogy az ide-oda seek-elés miatt teljesen mindegy, 10MB/s szekvenciális átvitel, ha elvérzik a multitask műveleteknél.
Akkor működött rendben, ha nem csinált íráskor semmi egyebet a gépen.
És az is biztos, hogy a hdd hibátlan volt, mert azzal kezde az ellenőrzést.Vagy most mit akarsz ezzel mondani. Nem is vacakolt a srác gépe és csak álmodta az egészet?
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Lehet, de nekem szükségem sem volt rá

Amúgy a p1 érában még burn-proof-al is érhete a usert meglepetés.
Legalábbis mások panaszkodtak anno ilyenről.Megesküdni nem mernék rá, de a cd-íróm még talán most is megvan valahol. Gondolom már nem működik az optika benne ennyi idő után.
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
El tudom képzelni

Nekem anno az első PC gépem, egy az akkori melóhelyemtől vásárolt Pentium1-233mmx volt. Viszont akkor SCSI hdd és cd-rom volt benne, ami kuriózumnak számított.
(Azóta is vannak scsi cuccaim, a pc vonalat sokára kezdtem, amíg tudtam Amiga-val húztam ki)
Az a hdd sivított, mert valami 10k körüli fordulaton üzemelt.
Cserébe legalább fennakadt a haverok szeme, mikor mp3 lejátszás közben teljes biztonsággal írtam nekik a cd-ket és emellett már válogattuk össze a másik lemezre való anyagot.
Ezt akkor egy IDE hdd/cd párossal bátorság lett volna megtenni.
jokeph:
Megelőztél, pont a scsi-t akartam felhozni. És tényleg, nekem Yamaha íróm volt és abban is volt egy mini venti. El is felejtettem annak a hangját is belevenni
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Na, ez az lm-sensors jó ötlet. amúgy is akartam már múltkor valami 32bit-es distro-t keresni, most még egy ok van erre.
Csak kíváncsiság miatt megnézem minek látja.FoxiestFox:
Nem is attól tartok, hogy tönkremegy, hanem attól, hogy visszavesz. Utálom amikor a csúcs temp közelében jár egy cpu.fatpingvin:
Továbbra sem tudom házilag hogyan tudnék bemarást csinálni a blokkba.
Az pedig, hogy van a cpu-ban hőmérő nem oldja meg az eredeti problémát, azaz a venti vezérlést külső eszközzel.Csak érdekesség képpen:
Megtaláltam a cpu thermal-dióda kivezetéseit a socket-en: [kép] (B3-C4) [kép]
Szóval akár ... de amúgy nem fogom ... de ha akarnám ...
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Úgy tudom, az Arctic-nak a mai napig vannak TC (thermal controled) utótagos modelljei, de inkább házszellőzésre, azon belül is elszívásra alkalmasak.
Voltak (vannak?) mindenféle ventivezérlők 3,5 és 5,25 colos kivitelben, sokra lehet hődiódát kötni, akár többet is, és ezek alapján lehet szabályozni a ventilátorokat.
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
A ket 12cm-es venti most mar csendes.
Az a gyari Intel huto porog folyamatosan szerintem ~4000rpm fordulattal, bar a lap szerint kevesebb.
Most mar csak annak van hangja, azert is engedtem el a dolgot.
Valamiert ott a szabalyozas nem mukodik megfeleloen.
De nem veszes. Ugyis szol valami hasznalat kozben. -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
a core2oket senki sem hasznalta 64biten kb a win7 megjeleneseig (2009), ez a megjelenestol harom ev, igy nem tudom milyen faragott teljesitmenyt jelent ez. sot 2009ben mar ott volt a nehalem is, a core2 mar nem a top volt.
hol volt ettol a p4? nw addigra 7 eves proci volt, a prescott meg 5. ha ugy is van, amit irsz, akkor sem zavart mar senkit.
a prescott erosen emlekeztet az intel mai helyzetere, vhol versenykepes a proci, csak eppen a fogyasztas aran. igaz az amd elkovette az athlon64 elso eveiben azt a hibat, hogy rohadt dragan akarta adni, akkor azert nem vettek, mire meg jo ara lett, volt mar jobb alternativa (core2). de ettol maga a prescott nem lett jobb proci. a nw a p4 egyetlen ertelmes korszaka.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ez így van, viszont irreális lenne csak 64 bitet számon kérni, mikor nagyon sok 32-bites Vista és win7 rendszer is elindítható NW P4-el, persze Linux más tészta.
Retró szemszögből pedig pont a 32-bit számít, modern Linux vagy Win 10/11-re senki nem használ már Prescott alapú procit.
Egyébként ha már 64-bit, akkor mobil Athlon 64 és S754 AGP-vel a legjobb kombó szerintem, nem fűt fölöslegesen, és 2,4-2,5GHz körül már elég erős.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Ez az állítás nem felétlenül igaz, ugyanis nagyon számít a körítés is, továbbá a NW P4-ek közül is a 800MHz FSB-s HT-s példányok már elég jók voltak. A Prescott prociknak jól jött az 1066Mhz-es FSB és jóféle ddr2 ram 975X-es vagy későbbi északi híd mellett, DDR1 és 915 chipset mellett nem volt jelentős előnyük. Gyakorlatban XP alatt a dual core Prescott prociknál volt már egyértelmű előny körítéstől függetlenül, továbbá 8 vagy 16GB DDR2/DDR3 ram mellett már win10 is elmegy ezeken.

-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Na, valahogy megjaratom a levegot a hazban a tap nelkul.
Elolrol-hatra, alulrol-felfele.
Szoval azt mondod akkor ez a gyari hutes eleg lesz?
Megnezem majd valami stress-test-el.
Ennek 55fok a max, amit engedhetek? Vagy csak ott kell elkezdenem agyalni, hogy valamit javitsak a helyzeten?Azt hittem a gpu-z kiirja a cpu pontos szamat, hogy peldaul max hofokot kereshessek hozza.
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Az a gond, hogy az oldalso ventik nelkul piszok meleg lesz a hazban.
Also tapos haz, a tap alulrol szivja a levegot.
Anno valamiert igy raktam be. A tap Cooler Master GX850.
Az oldalso ventik esetleg atrakhatoak felulre, hogy felfele, kifele toljak a levegot.
Valamiert a felso szellozo racs ellenere is erezheto, hogy meleg a haz belseje.
Amigy ezen a lapon semmi OC nincs, mert nem tud, megis rendesen meleg a northbridge bordaja.
Illetve a passziv radeon is egy ido utan eleg meleg tud lenni.
Ezert jott az otlet, hogy az oldalso ventikkel fujatok ra levegot.
Es persze azert is, mert valamikor regen gumi-bigyokkal felraktam oldalra ezeket a 12cm ventiket es macera leszedni. Es ha mar ott van ...
Update:
Felulre nem fer oda a venti, a lap szelen van nagyon a cpu socket. Es a borda miatt nehez elhelyezni. Talan az elolap fele oda tudok tenni 1db ventit felulre, de ott meg egy reszen nincs racs, gondolom az 5.25 eszkozok miatt. -
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Gyorsan fel kellett raknom egy XP-t, mert a hűtést már felraktam és nem akartam leszedni, hogy ránézzek a cpu-ra.
Így néz ki a hűtés:
És ilyen a lap+cpu benne:
Oldalról 2db venti fújja a házba a levegőt, mert a vga passzív és a cpu is jóval melegebb lenne. Viszont valahogy vissza kéne venni a ventikből is, mert hangosak.
Ideiglenesen a Radeon 9600-at raktam a gépbe, de ha jobb választás a Gef4 Ti 4200 akkor az kerül bele. -
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
A következő dolgok érdekelnek PC vonalon:
hardver: 386<=>pentium1 és tualatin cpuk, ebből a korból kártyák és adattároló eszközök
szoftver: dos/w3.1/os2 és w98, dos-játék, dos-util kipróbálás szinten, dos scene/demoÍgy igazából az egész XP vonal kiesik hw+sw oldalról is.
Talán azért, mert azt az időszakot már aktívan, szakmai szemmel megéltem és nem annyira távoli a mostani rendszerektől sem. Vagy fene tudja....#103111 DarthSun:
Nem fontos, hogy a demo-k nagyfelbontásban fussanak.
De azt hiszem ezt a "gyenge a cpu" dolgot magam kellene kipróbálnom.
Csak szórakozásként a pouet-ről beszerzek pár korabeli demót és kipróbálom a SS7 gépen. Aztán az ottani tapasztalatok alapján lehet megnézem egy Tua1400-on is
Az egyetlen gus-klónomat majd ide-oda pakolom.
Azt hiszem ez így jó és izgalmas megoldásnak tűnik.(Fene ... még a végén kerítek valami slot1 gépet újra csak a cpu+isa miatt... De ez veszélyes ösvény, 8éve is így kezdődött aztán mire magamhoz tértem egy szobányi cucc volt összeszedve innen-onnan
) -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kemény. Tegyük fel komolyan vesszük a kérdést.
Amikor kijöttek ezek akkor 640x480-800x600 már igen jónak számított (voodoo1-2). Mondjuk voodoo3 1999-ben talán látott 1600x1200-as monitort de az valami ultra high end volt. Fullhd az ritkaság volt.
Nálam a v3 640x480-ban visz 120fps-t UT-val.
Ez kb olyan mintha most 8k-val akarnánk játszani.
Intergraph InterView 28hd96, ez egy régi darab ez tudott fullhd-t akkoriban.
Talán valamelyik custom sokszázezres v5 6000 bár nem tudom hogy a HDMI-jével tudna fullhd 120hz-et megjeleníteni mai monitorhoz. -
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
De, jobb elmenyt jelent hogy rendes cd audio es hullamtabla szol a zajos fm pruntyoges helyett.
"Az az állításod meg elég meredek, hogy szerinted a termék előnyei és a piaci siker fordítottan arányos, ezeket mégis honnan szeded?
"
Nem ezt mondtam, ez mar akkora szalmabab hogy inkabb szimola hazudozas. -
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Semmi fanboyizmus nincs a merheto es neten elerheto adatokkal kapcsolatban, csak inkabb teszel hatalmas mellennyel tenymegallapitasokat minthogy utananeznel. Mar a Gravishoz jaro CD mellekleten fel van sirolva nem 1, nem 2 mainstream jatek es program ami támogatta.
Korabban mar egyszer le is irtam hogy kb az ertelmesebb jatekok tobbsege legalabb valamilyen emulacioval vagy pathc-el tamogatta, ezt kenyelmesen ignoraltad amikor idebofogtel valamit.
Ujabb ervelesi hibad hogy egy termek merheto es tapasztalhato elonyeit es a piaci sikeresseget osszemosod, ami kozott ha van is korrelacio, maximum forditottan aranyos. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Azért több játék is támogatta, és tény, hogy ami támogatta, az veszettül jól szólt vele.
Azért 92 körül mikor kijött, nem véletlenül kergült meg tőle minden zeneszerető.
Egy zene szépen szólt rajta, az 512k ram bőven elég volt tucatnyi hangszer hangmintájára.
De igaza van arn-nak is abban, hogy a demoscene miatt muszáj betenni retró pc-be.Mondjuk azt még annyira nem füleltem meg, hogy pl. egy Rolandhoz képest hogy szól egy Gravis.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Lefelé kerekítesz miközben Amigával kellene összevetni. Tehát mixeljük 8 biten, 4 csatornán és 11kHz-en. A cache szemetelés sem áll meg, mert 286-ot írtál ahol nem jellemző a cache.
Ha már az adat mennyiséget lefelé kerekítjük, akkor legyünk realistábbak a 286 oldalon is. A 20 MHz-es 286 már ritka. Egy 12 vagy 16-os volt a gyakori. 286-nál nincs cache, RAM sávszélességed is sokkal gyengébb. Ennek a teljesítménye nem negyede egy a Doom tesztben szereplő 486DX2-höz képest. Szóval az állításod szerintem még mindig nem áll meg, hogy egy 286-on nem mérhető érezhető a terhelés.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ja.
Playerek többsége botfülű.
Igaz, ez csak egy pontig kifogás. Feleségemre adtam fülest, megmutattam neki az A3D demót, és azért ő is azt mondta hogy ejha.Mégis, minden felett a grafika áll, pedig vagy 10 éve a közel fotorealisztikus érában élünk, de azok a dolgok amikre én 25 éve ácsingóztam hogy majd lesznek a játékokban, pl király fizika olyan szinten hogy rombolhatóság jobban megoldva mint a legutóbbi Red Factionben, a lövedékek által fodrozódó füst real time számoltatva, felületekre lövellő víz valósághű kezelése, sehol nincs ilyesmi, hatalmas élettelen játékterek vannak, ötlettelenség, script hegyek, de szép graf...
Persze történik innováció, pl Nanite tech UE5-ben és ilyesmi, de az én nézőpontomból olyan feeling mintha 15 éve állna az idő.
Mondjuk cserébe az indie és boomer shooter műfajban történnek jó dolgok.
Pl az Ashes 2063 és Afterglow szerintem az utóbbi 5 év legjobb játékai, pedig csak GZDoom engine modok
-
válasz
Pikari
üzenetére
Konkrétan a Doom-ról van szó. Ha elolvastad amit linkeltem, akkor tudod, hogy az SB Pro-nál 8 biten kevert. Ez is bőven 10% fölötti visszaesést hozott. Ha megfelezed az adatmennyiséget, de 486DX2 helyett 40MHz-es 386-ost veszel, akkor is ott lesz ez a 10%+. De negyedeljük le és nézzünk egy 20MHz-es 286-ost. Arányaiban ugyanott vagy, az is meg fogja érezni a mixelés terhét mondjuk Wolf 3D-ben. Sőt lehet, hogy még jobban, mert a 8bitx2x22kHz -> 8bitxmonox11kHz negyedeléséhez képest a proci sebességünk nem negyedére csökkent.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Aminek az okát le is írtam. A lényeg az, hogy nem hogy egy 286-nál, de egy 486-nál is mérhető a sebesség csökkenés, mert nem csak két szám összeadásáról van szó.
A GUS-ra visszatérve ha jól lenne implementálva, akkor a None és az SB Pro közé várnám az eredményét egy hajszállal a None-hoz közelebb. Meg lehetne spórolni a folyamatos összeadogatást, RAM másolgatást, DMA-t, de attól interruptot, contextust kezelni és a GUS-t is instruálni kellene. Csak ezt külön le kellett volna fejleszteni, míg a többi DA nagyjából ugyanúgy működött. Ezeknél az algotirmusban lényegi eltérés nem kellett csak mondjuk 8 vagy 16 bites mintákkal dolgozni, esetleg más porton/bitekkel hívni a kártyát ugyanahhoz a funkcióhoz.
Amigánál is van amúgy ára a hangnak, mert ugye csak chip RAM-ból megy ahogy a grafika is. Persze ez utóbbi sávszélesség igénye sokkal többet nyom a latban. Fast RAM-ból futtatva ugyanazt a kód részletet, ha nem kell képernyőhöz/hanghoz (chip RAM-hoz) nyúlnia, akkor akár a duplájára gyorsulhat. Amit lent írtam fejlesztéseknél pont ezért a chip és fast RAM-ot külön-külön és könnyedén bővíthetővé tettem volna. Mondjuk 2-2 9 bites slottal alapból 512-512, közepes kiépítésben 2-2MN, maximum meg 2MB chip és 8MB fast RAM-ot lehetett volna az vizionált A500+-ba rakni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Meg az interrupt kezelés, a DMA átprogramozása, 4 csatornánál a 4 összeadás, magasabb bitszámon mixelés, majd vágással, játékos mozgásának megfelelő reakcióval stb. stb. Aztán a végén kiderült, hogy egy 486-on is jó sokat lassított a hang bekapcsolása.
Példának vegyünk egy köztudottan nem értelmi fogyatékos által implementált megoldást. Az SB Pro sima 8 bites cucc, de még meglepőbb az ACE eredménye. A GUS-t ő sem szerette ezek szerint, a hozzászólások szerint teljesen szoftveres az implementációja, ráadásul 16 biten mixelt stb. stb. Mindez egy 486DX2-nél, pedig ugye azt írtad, hogy:
"már egy 286os esetében sem fog mérhető processzorhasználatot eredményezni."
Timed 2143 gametics.realtics :SB Pro 1 - 2723 (or 27.54fps)GUS ACE - 3252 (or 23.06fps)None - 2390 (or 31.38fps)Tudom-tudom, ebben benne van a DMA BUS foglalása is, de az a 2x22kB/sec ugye semmiség az ISA elvi sebességéhez képest.
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Mindenesetre az Audigy kártyák elvesztették "funkcionalitásukat", és a tisztább hangot leszámítva semmivel se értek többet, mint egy alaplapi hang.
Az EAX, stb támogatású játékok meg nem úgy szóltak mint előtte.
Az Alchemy meg elég későn jött már.
Lehet hülyeséget írok, mert már nem emlékszem tisztán. -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Ebbol szerintem csak az elso harom 16 bites, az latszik elsosorban, hogy melyik teszt fpus. Szvsz egy normalisabb penyas lapban, ahol a biost be lehet loni rendesen, nagy valoszinuseggel jobb lenne. Itt egy csucsra jaratott, hegyezgetett dx4et nezek egy atlagos p60 konfighoz kepest. A dx4 addig porog, amig nem valik cpulimitesse, a pentiumnal ez kesobb jon el.
A cirrus es az s3 hullamzasa is meglepett, arra szamitottam, hogy az s3 egyontetuen jobb lesz, max a kulonbseg valtozik, igaz az 5434 is 64bites mar. A buszsebesseg meg mindig nagyon lassu (ez a limit latszik az elejen), aztan a nagyobb felbontasokban jobban erore kapott. Megneztem lfbvel is, az s3 ott tovabb gyorsul, a cirrusnal semmit se lattam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Sajnos ez sokakra igaz, hiszen tudjuk, itt MO-n is tetemes réteg van akinek a facebook = internet. Erről szerintem nagyrészben a külső oldalak megosztása tehet, meg anno a like portálok, amivel az emberek ugyan "elhagyják" a facebookot, de mivel a facebookba integrálva látnak mindent fogalmuk sincs arról. Hatalmas hiba volt a facebookot kimozdítani abból, ami volt : ismerőskereső.
#102947 arn : így van. Ez is annak köszönhető amit ebben a postban feljebb írtam.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem a Fb-nak 10 éve és most is egy értelmes része van, mégpedig a csoportok. Sok információt, még hasznosakat is, társaságot, akár jót is lehet rajta találni. Néhány idióta mellett azért jópár értelmes embert ismertem meg csoportokban, sok kérdésre találtam választ, és olykor még én is tudtam segíteni másoknak. A lakóhely, az autó márkája/típusa, érdeklődési kör (motorozás, modellezés, retró számítógép, stb) olyan közös pontok, amik köré hasznos csoportok tudnak kialakulni, de nekem például külföldre költözéskor az itteni magyarok csoportjai is hasznosak voltak.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Azért Facebook nélkül lenni az elmúlt 12-15 évben eléggé széllel szemben hugyozás volt.
Kivéve ha az embernek tényleg nincsennek barátai, barátnője(i) se semmi. jah és nagyon hatékonyan se szereti intézni a dolgait.Amúgy igen, ma már ezek kevésbé menők, a face mint platform mára egy rettenete, de sajnos az alternatívái sem jobbak, sőt, ha lehet rosszabbak. Viszont anno én azért regeltem rá 2010 elején, mert egyre több külföldi ismerősöm volt, akik nem ismerték az IWIWet, aztán valahogy tartani kellett a kapcsolatot, legyen szó esti közös kocsmázásról, vagy épp arról, hogy amikor hazament az országába, akkor mit hozzon nekem stb. A korai facebook eléggé bejövős volt (bár a korai IWIW mindig is jobban tetszett), de mára sajnos ez a site is olyan lett mint a youtube és sok másik, hogy egyre szarabb és szarabb lesz

-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Egy youtube video alapján azt mondom, csak akkor világít, ha be van dugva, és színkóddal jelez aztán dolgokat. A videoban amikor kihúzta a gépből, kialudt. Valóban nem voltam egyértelmű, már akkor is azt feltételeztem, ha csak a hálózatba van bedugva, de a gépbe nem, akkor nem kell világítania, mert a magsafe is így működik.
-
Pista0001
addikt
-
válasz
Pikari
üzenetére
Megértem, benne voltam akkoriban én is a klubban, konkrétan általában sokadikán még kajára sem volt lóvém.
Érdekes tendencia-történet, aztán 2017- től meg folyamatos béremelés, megundorodtam végül a téliszalámitól is. Nyugger előtt meg gyakori prémiumok, a vége hogy a nyugdíjam magasabb lett mint a záró fizetésem, mondták hogy azért volt, hogy még sokáig legyek a társadalom-biztosítás terhére. Persze az is dobott rajta hogy 99-2003- ig az előző cégemnél osztályvezető voltam. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
teljesen megtudom érteni. 2010 eleje és 2014 eleje között egy vasam sem volt, a géphez egy csavart sem tudtam venni.
Mindössze a következők történtek vele :
- HD3870X2 downgrade HD4850 majd upgrade HD4890
- A 2GB RAMból 2011-ben egy GB volt majd 1 évig, és közben rövid ideig az integrált VGA-t kellett használjam, ami szintén a ramból foglalta le a magáét, és így már nagyon kemény volt az élet.Állandóan álmodoztam a bővítésről, de 2012-re rájöttem, hogy nem reális. Hiába dolgoztam keményen és sokat, olyan élethelyzet volt, hogy tudtam sosem lesz pénzem semmire. 2014-ben is csak azért tudtam gépet cserélni, mert találtam egy madarat akinek megtetszett a gépem, és olyan árat mondott rá tippre, hogy mennyit anda érte, hogy csendben dobtam egy hátast és mondtam neki h még ma vigye el. Akkor 3 hétre downgradeltem egy 1C1T 1700MHZ-es Celeronra, 768MB RAMmal és integrált VGAval, hát nem sok mindent tudtam csinálni, még netezni is embertpróbáló volt.
De amit a Phenomért kaptam, egy kis mellérakással, abból pont kijött egy egyszerűbb B-s lap meg egy I3 4330-as 16GB RAMmal. HD4890-el bitang jól pirítottak együtt, csak a kártya elavult volt mind VRAM mind egyéb szempontból, így 2015-ben miután hazajöttem Ciprusról csere lett a GTX950-emre. -
válasz
Pikari
üzenetére
Elég sokáig használtad, úgy nem csodálom. Nekem csak retróként lett, korabeli és koránál korábbi vasakhoz használom. 2012 - az már lap+CPU+RAM kombóban is meghaladja, ott már félretróként is legalább C2Duo PCIe videóval. 2014- ben meg már a Xeon 2011v3, ami még ma is W11 ready.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Sztem a 9800Pro király a maga korában. OpenGL alatt is harap. Nem kell messzire menni, pld a most flexelős P4- ben a 9600TX, 9800 teljes értékű GPU, de alacsonyabb órajelen, így is karcol rendesen, bitang egy kártya. Úgynézem a tuningot is kedveli, tettek is rá molex tápcsatit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem a 9800PRO-m van a szemétből.
Előfordulhat, hogy ilyen benchhmarkokra "optimalizált" driverek voltak hozzá. Pont abból a korszakból rémlik valami balhé, hogy bizonyos kártyák a benchmarkok alatt gyanúsan jól szerepeltek, közben meg nem is voltak olyan jók ám.
Igen, drivereknél fokozottan igaz, hogy az újabb nem feltétlenül jobb. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, nagyon jó kártya volt a maga idejében, ma már sajnálom, hogy anno eladtam, de csak így tudtam 466-osra váltani, ami meg azért volt fontos a +100MHZ mellett, mert ugye a 2db 20GBos HDDm csak úgy ment 2×20GB-nak 2×8 helyett.
Pedig nagyon elkeseredetten kiakarta cserélni, meg ecsetelte, hogy UT-ban milyen jó a kártya. Még ott sem voltam tőle elájulva, inkább úgy fogalmaznék ott hozta az elvárhatót. De valami pluszt csak adhatott neki a TNT ha ennyire akarta.
Nem csak a TNT1-nél, főleg a TNT2-nél tapasztaltam azt, hogy megvoltak azok a driverek amikkel jól ment, és minél újabbat tettem fel, annál szarabb volt (még PC magazinok CDiről). A sok freshy driver tard ismerősöm meg szorgalmasan frissítgetett az egyre kevesebb FPS ellenére is, utána meg sírtak, hogy új VGA-t kell venni mert a mostani a 2-3 éves cuccokat sem viszi játszhatóan. Simán avultatták a kártyát.
És ebbe emberek mai napig beleesnek, vannak ilyen mindenhez a legfrissebb drivert ismerőseim, aztán fel se tűnik nekik, hogy lesz egyre használhatatlanabb a rendszerük.
Meg bárni baja van a gépnek frissíts drivert. Miért, ha eddig jól ment akkor miért segítene? Ha valami elromlik az általában valami változás (frissítés) következménye.2010-ben esett meg egyszer jött hozzám egy haverom, öcsém beengedte haver meg leült a gépem mellé, míg haza nem értem melóból. Hazaértem, dumáltunk, közben indult pár játék. nekem csak az tűnt fel, hogy olyan szarul meg minden játék. Kérdeztem es egy idő után havert, hogy csinált-e valamit a gépemmel, mert gyanúsan szarul megy minden. Mondta, hogy ő semmit, csak feltette a legfrissebb VGA drivert. Mondtam neki hogy jajj nagyon köszi, egy optimális driver volt, végletekig optimalizált beállításokkal, és a kártyán OC-val. Ez már a HD4850-esem volt 512MB VRAMmal, ami már amikor jött sem volt egy erőbajnok, de jó beállításokkal még elment akkoriban. Na ő a legújabb driverrel mindezt nullázta, és gyönyörűen kijött, hogy 1600×1200-ban (akkoriban annyin játszottam), már csereérett a kártya. Ezt követte később egy HD4890, ami kellemes emlék lett végül, és sokkal jobb kártya volt minden szempontból mint a 4850.
A másik ilyen meg tavaly nyáron esett meg az RTX3060 12GB-al. Csak lestem, hogy a gép elkezdte a kép alsó felét televágni mindenféle krix karxal és egyéb hibával (VRAM hibának tűnt). De csak úgy be-be villant, de egyre gyakrabban, már konkrétan semmit nem lehetett tőle csinálni mert 1-2mpnként 1mpre bevillant ez a torz kép. Én meg fostam, hogy a féléves kártya döglődik. Erre kiderült, hogy lefrissítette magát a driver mikor nem vettem észre. Visszaraktam a régi drivert, azóta is hibátlan

-
válasz
Pikari
üzenetére
SS7- nél számít azért az alaplapi cache is, ha +os proci van benne akkor is, ha nem, akkor méginkább.
CeleronD slotosban úgy tudom nincs a nyákon cache, prociban van ondie, ilyenem pont nincs, konverter van+pár db fekete proci.
Slotosban a PII és PIII 512k caches verziókat kedvelem, nekem ezek jöttek be, ill a Copper 256k ondie- vel is harap, a 128k Celeron változata viszont gyenge sztem. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Na igen.
A K6-2 meg 3 meg nem tudom mennyire volt jó, de eléggé árulkodó volt anno, hogy egy osztálytársam elakarta cserélni a 400-as K6-2 (vagy 3?)-asát, CPU+LAP+RAM-ot akart cserélni, de neki 2× annyi RAMja volt, és még ígyis elszólta magát, hogy még rá is fizet ha kell... ekkor fogtam gyanút, mivel nekem csak egy 366-os Celeronom volt, fele annyi RAMmal ha ígyis cserélni akar és még fizetne is, akkor ott valami nagyon nem kerek.
BTW később rávett, hogy egy hétvégre az ASUS V3400TNT-met cseréljem el vele a Savage 4-esére. Alig akarta visszaadni a TNT-met, mindenáron beleakart vinni, hogy tartsam meg a Savage4-est, az úgyis 32MB-os jajj mennyivel jobb. Csak épp nem voltam hülye és láttam, hogy milyen az a kártya, és a TNT1 után is visszalépés volt. Mondtam is neki, ha tényleg olyan jó, akkor követelje vissza inkább, én szívesen visszaadom
Végül visszakaptam a TNTmet, ő meg a Savage 4-esét. -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
A Celeron 300A procik mind mennek 400MHz-en, és a túlnyomó többség alapfeszen elmegy 450MHz-en, a maradék +0,1V mellett tudja megfelelő lapban. PII-nél a 333MHz-es procik mennek jól, azok tulajdonképpen a meg nem jelent PII 500MHz-es procik, viszont aki tud ramot cserélni, akkor donorként Katmai 550 vagy 600MHz-es PIII jól jön.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ha belegondolsz akkor 4GB RAM alatt a 64 bites rendszer leginkább csak hátrány volt. Sőt, nem egy olan embert ismertem, aki a 4GB RAMból is inkább csak 3.2-3.5-öt használt, csak 32 bites rendszeren maradhasson.
Részben ez volt az egyik oka amiért nekem a 4GB RAM kimaradt, nem érte volna meg a többletet a 32 bites rendszerről 64-esre átállni, ugyanakkor ha nem használom, akkor 3GBnál megint nincs értelme többnek.
A másik ok a pénzhiány volt : Az Athlon XP-mben a végén (2009) már 2GB RAM volt (1024MB + 2×512MB), a Phenom 9500 2GB RAMmal kezdett 2009-ben, pontosan a fent futtatott érv rendszer miatt, aztán 2014-ig annyi is maradt benne (a végén már főképp pénzhiány miatt, akkor már 8GBra csak váltottam volna). Aztán cseréltem I3 4330 + 16GB RAMra, ami meg akkoriban bőven overkill volt, így 2017 és 2020 között "visszamenőleg" de volt 8GB RAMom is.
2011-2012-ben minden álmom egy Phenom 965BE és 8GB RAM volt egy HD5870-el, de beértem volna valami 5770-el vagy hasonlóval is. De abból sajnos nem lett akkor semmi. -
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Gyakoriságról volt szó, nem létezésről

#102587: sajnos 2 magos 939-et nem tudtam annó szerezni, pedig nagyon szerettem volna. Végül csak 3700+-ra lett fejlesztve a 3000+, a 2×512 mellé tettem még 2×512-t, bőven elég volt a 2 giga. Sima 32 bites XP-vel használtam végig. Az AM3-ast aztán már 2×2 gigával raktam össze, és egyből Win 7 64 bitest tettem rá. Aztán ez ment tovább a Lynnfieldben, az valamikor 2012 vége felé kapott 2×4 gigát. DDR3-ból azóta sincs 8 gigás modulom, csak 4 gigásaim vannak, illetve so-dimm-ből van 2 gigásom is még. DDR1-ből lett aztán 1 gigásom 4 darab, DDR2-ből is 2 gigás, de a maguk korában a legjobb ár érték arányú az előbbinek az 512 megás, utóbbinak az 1 gigás volt szerintem, és ennél nagyobb nem is nagyon kellett. Általános használatra 2 modullal, játékra/munkára 4 modullal az esetek nagy részében ennyi elég is volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát nem tudom... azért a 4GB elég sokáig hódított, 2009-ben már a jobb gépek 4GB DDR2-vel jöttek, és 2014-ben még bőven divat volt az olcsóbb gépeknél a 4GB, de akár a 2GB is. Igaz ezek már nem DDR1-esek voltak egyik sem, hanem inkább DDR2/3.
Nekem pont az 1GB volt viszonylag rövid, hiszen 2006 tavasza és 2008 januárja között tartott mindössze. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Ez nekem is rémlik.
Azt tudom, hogy a maga idejében az 1GB-os DDR1-es modulok ritkák és keresettek voltak.
Sajnos pont azért van olyan nagyon sok 256-os modulom most, mert az 1GB-osat egyből elvitték horror áron is, az 512-eseket is vitték mint a cukrot, a 256-osokból meg 1-1 ha elment.
1db 512-esem maradt, a több mind 256-os
-
válasz
Pikari
üzenetére
Pentium d 930 már bőven 64 bites. De azértis raktam bele másik procit.
Megnézem van-e frissebb bios. Majd q8300 lesz benne egyébként.
Rakok bele másik ramokat is, van egy fiókkal, lehet az is döglenek meg lassan.
975x chipset van rajta amúgy. Az tudom hogy a 965 biztosan kezel 4x2gb ramot. -
-
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Szerintem 5 perc lehetett talán, 350fokon, 3/10 fújási fordulaton, körözve ~3-5cm távolságról.
De most már mindegy, már nincsenek meg. Ha rosszul csináltam akkor sem tudok semmit lépni.
Az fx5700 amúgy már el sem indult végül, csak sípolt a lap.
A 7600gt elindult végül, de szerintem annak közben ram hibája is lett, mert a dos képernyőn is karakteres összevisszaság lett. -
-
törölt tag
válasz
Pikari
üzenetére
Van egy ilyen hőlégfúvóm a képen látható szűkítőkkel. Már ha erre gondolsz "hőágyú" alatt.
Gondolom alacsony fúvással használható talán, hogy a gpu-n lévő kondikat ne fújja el.
De valahogy nem kellene melegíteni a hátulját is?
Flux-ot hogyan adjan hozzá? És milyen kellene?
(ilyen és ilyen van itthon)Kérhetek erről pár infót?
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Akár PMben is, de mostmár erősen érdekel, hogy melyik településen laksz.
Nekem ugyan van egy CRT TV-m ami 2000(!) óta nem volt bekapcsolva, de ettől eltekintve minimum 10 éve senkinél sem láttam CRT TV-t vagy monitort.
Nekem a CompaQ V720 megvan őrizve retrozási céllal, de igazából az sem volt bekapcsolva 2016 óta ...
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- PayPal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Direct One (műholdas és online TV)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Router gondok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman Z1 NEO ADATA 600W
- HP EliteDesk 800 G5 DM Desktop Mini - Intel Core i5-9500T 16GB 256GB SSD (utolsó darab) (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4031
- Bomba ár! Toshiba Portege R930 - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVDRW I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Egyébként ha már 64-bit, akkor mobil Athlon 64 és S754 AGP-vel a legjobb kombó szerintem, nem fűt fölöslegesen, és 2,4-2,5GHz körül már elég erős.

DarthSun