- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
leviske
veterán
válasz
erer1000 #72895 üzenetére
Azért vannak hitelesebb review siteok a linkeltnél... Egy GTX1080Ti mellett messze nem 5% különbség lesz egy mai i7 és egy FX közt. Az esetek túlnyomó többségében kidobott pénz egy GTX1060/RX480-nál erősebb videokártyát bepakolni egy FX mellé. Sőt, még az említettek esetében is több lehet a játékok alatti különbség a puszta placebónál.
Még egy kifejezetten AMD-friendly oldalnál maradva:
Upgraders Guide: Ryzen 3 vs. Core i5-2500K vs. FX-8370
An In-Depth Look at Ryzen's Gaming Performance: 16 Games Played at 1080p & 1440p << itt még BIOS frissítések előtt vagyunk ugye, szóval annyira nem ér, ha a Ryzen eredményekre akar valaki fókuszálni -
erer1000
őstag
válasz
Slavia #72897 üzenetére
nem tudom mennyire hihetek az alaplapnak, M5A99X EVO R2.0
ASUS EPU max power saving mellett 8-13% load @1,32GHz mellett 5-12W cpu fogyasztást mér a CPU-nak
ez az ami 2 monitoros böngészés, +YT , és alap dolgok mellett vankíváncsi lennék mennyi a teljes fogyasztásom maximális energia takarékosság mellett, ekkora terhelés, kikapcsolt HDD-k mellett, 1-2% GPU load 550Ti
-
erer1000
őstag
válasz
Dr. Romano #72896 üzenetére
picit árnyalja a képet hogy
FX 8GB 2133
Ryzen 16GB 3200
G4560 16GB 2400
i5 8GB 2133ryzen 3200MHz ram nem illik bele a képbe, valamennyire hasonló sebesség lett volna a "jobb". oké DDR4, de akkor miért nem mondjuk az a 2400es van benne mint a pentiumnál?
de oké, nem csak a mhz hanem a mem időzítés is lényeg, sebaj, nem is ez a fő bajom
hanem hogy 8GB vs 16GB . ez az ami szerintem nagyon nem mindegy ha high-end teszteket akar az ember
BF1 minimum 8GB, ajánlott 16. mégis lespórolta. erősen torzít így a teszt. -
Dr. Romano
veterán
válasz
erer1000 #72895 üzenetére
4GHz- felé húzva azért nem rossz az FX, hozza a G4560 szintjét ~ 60 fps körüli tempókkal vígan el lehet lenni. Teszt. A fogyasztáson/hőmérsékleten meg tudsz javítani ha vsync vagy egyéb framerate limiterrel beállítasz egy teljesen betonstabil stabil 30fps-t.
A processzor árak meg mindig csökkennek, tök mindegy mit veszel egy idő után megfeleződik -
erer1000
őstag
én 1 éve váltottam 8350-re, és relatív hosszú távra terveztem vele, vagyis az volt a cél. mondjuk jól beszoptam elnézést mert 43k volt akkor, most meg...
nézegettem játék teszteket mert lehúzást hallottam és is csak fx-el szemben, hogy egy R5 1400 is jobb, stb
[link]
itt pl FX-el lett a legjobb 4K eredmény,játékok nélkül benchekben tényleg gey 2600k szintjén látom, és fele egy 1800x-nek, de játékokban 1080Ti mellett hány % különbség van az FX és bármi más közt? pár %
nekem úgy fest, 1080Ti szint mire kb közép kategória felé lejön, 70k környékre, addig jó pár év elmegy, és azt a szintet valószínűleg ki fogja szolgálni, ami elég nagy tábornak elég.
oké. fogyasztás mutató ellenben csapnivaló -
levike92
tag
Köszönöm a válaszokat. Akkor elég lenne az fx 6100-hoz egy 1050TI 4gb? Mert akkor idén csak ezt veszem meg. Aztán majd jövőre cserélek procit, alaplapot, meg a vga-t is egy ennél ütősebbre. Igazából nem nem az a célom, hogy ultrán menjen minden csak, hogy szépen. A mostani hd7850 meg ezekhez kevéske.
-
ViZion
félisten
válasz
levike92 #72890 üzenetére
Nekem is átmenetileg 1050ti 4 GB van most. Lehetőleg tápcsatisat vegyél, azt lehet kicsit húzni. fHD-ra kis kompromisszummal elvisz mindent. Sokkal nagyobbat ehhez a procihoz nem vennék, esetleg 1060 3 GB még ha jó áron van. Nagyobb kockával a 480 sem sok neki, ez volt, szépen dolgoztak együtt, de a bányászláz elvitte a VGA-mat
-
DraXoN
addikt
válasz
levike92 #72890 üzenetére
Nekem R9 280-am van egy FX6200 társaságában (kb. 4.3Ghz re húzva).
A VGA kicsit erősebb a proci arch azonos csak gyárilag magasabb órajelen.Ha tudod legalább 4.1-4.2ig húzni a procit az hasznos lehet a VGA-nak.
Egyedül azon játékoknál marad bent "extra" nálam (úgy néztem) ami kevés szálat használ a prociból.Mikor volt az a nagy meleg most nyáron visszavettem az órajelet 4.1Ghzre (mert nem tetszett a proci 75-80C.. mostanában nem megy 65C felé).. Doom esetén ezen az órajelen max grafikán (ami a 3GB VGA memóriába belefér) beestem 60FPS alá.. egyébként simán felette van ... de a doom egy eléggé jól optimalizált játék, jól kihasználja a plusz magokat, így ott összeadódnak a plusz megahertzek ...
de kb az általad említett kártya lehet a még "értelmes" szint amit szerintem kitud hajtani az FX sorozat... nagyobb kártyáknál már többet hagy "bent".
persze ez csak "szerintem" ... más nem tudom, hogy vélekedik.
-
levike92
tag
Sziasztok. Mostani konfigom: Fx 6100 3800mhz-re overlockolva, 8gb ddr3 ram, és egy HD7850 2gb OC kártya van benne. Akarok venni a közeljövőben egy 1050TI 4gb-ot. Ez a proci kihajtaná ezt a kártyát? Mert gondolkodtam fx8350-en is csak ahhoz kell egy másik lap is mert a mostani nem bírná és egyelőre nem akarok rákölteni annyit csak a vga-t...
-
Omli85
őstag
válasz
bobsurf #72887 üzenetére
Működni működni fog de hagyni fog benne fps-t. Játékfüggő meg felbontás függő nagyobb felbontással meg magasabb részletességgel csökkenthető a cpu limit de fps marad benne így is úgy is.
Nekem a 390-ben is hagyott fps-t az FX de ettől még teljesen jó kombó volt játékra Ryzennel azért kijött hogy itt ott maradt azért szépen teljesítmény 1080p-ben.
Vegával viszont gondolom nem 1080p a cél hanem minimum 1440p arra meg használható kombó lesz amíg nem váltasz. -
bobsurf
őstag
Sziasztok!
Használ(t) már valaki Vegát FX-8xxx procival? Ha igen, mik a tapasztalatok?
Ha nem, akkor csak vélemény szinten, szerintetek mennyire életképes egy ilyen párosítás?
750Ti-t cserélnék, de platformot nem szeretnék jelenleg.Üdv,
Bob -
Omli85
őstag
válasz
Ry0K3N #72872 üzenetére
Ha van X másik játék amivel meg érdekes módon normálisan megy az FX akkor véletlenül sem a Blizzard hulladék módon megírt (megjelenéskor outdatad) motorjai a hibásak ugye ? Csak, hogy kapásból az első három példára reagáljak
.
Az általad említett játékokkal én is játszottam/játszok és egytől egyig szinte minden esetben mikor dobja a framet a zéróhoz konvergál a cpu használat úgy meg nehezen dolgozik a vga ha nincs aki megmondja neki mit csináljon.. (halkan megsúgom hasonló jelenséget simán produkálnak Ryzennel is csak nem olyan mértékű a dropp de simán monitorozható mérhető a jelenség.. de értem én a hardver a szar).
Hozhatnám ide még a WOW-ot is ami alatt szintén malmozik a hardver tök mindegy, hogy milyen beállítással mekkora felbontásban játszok mindig ugyan az a plafon konstans fps érték legyen az 1080p vagy 4K.
Érdekes módon pl az Overwatch alatt nem egy tákolt gányolt motor van egyből meg is látszik, hogy normálisan használja a hardvert még az FX-et is.WoT szintén köszöni szépen teljesen jól elvan egy FX-el meg egy középkategóriás vga-val. Ott nem igazán éreztem problémát.
Egy dolog hogy az ember első sorba arra épít gépet amire használja de azért van az a szint aminél nem kéne lenyelni, hogy valami nem azért fut szarul mert gyenge a hardver hanem mert hulladék a motor ami hajtja.
Ettől függetlenül ha valaki csak ezekkel akar élete végéig játszani akkor olyan CPU-t keressen ami a lehető legmagasabb órajelen tud futni az se gond ha 4 vagy kevesebb maggal rendelkezik mert ezeknek a játékoknak kb ennyi a max amiből profitálnak.Akinek csak a játék a szempont és 30K körül költene CPU-ra jelenleg még a legkisebb Ryzen is jobb választás egy FX-el szemben főleg ha hosszú távra gondolunk és nem kéz alatt veszi a hardvert hanem boltból. FX-en amit esetleg megspórol a procin azt rá kell költeni a deszkára különben halott ügy az egész. Nem szidom az FX-et és nem is húzom le mert volt is meg még van is de hosszú távra hacsak valaki nem ingyen vagy féláron jut hozzá teljes konfigot én már tuti nem építenék köré.
-
ViZion
félisten
válasz
Ry0K3N #72872 üzenetére
Ezekből HoTS-ról tudok nyilatkozni, naponta játszom. 480-as VGA-val jobb volt, effekteket, árnyékokat lejjebb kellett most vennem, de ezen túl semmi baja. 480 @8GB-vel full-full minden és rezzenéstelenül ment. Szal. itt vmi nálad lehetett, akár driver szinten, akár vmi patch hiány (FX-hez is van pár cucc, amit fel kellett rakni, registry kapcsolgatás, etc...), esetleg VRM drop. Hirtelen egy dio videó [link], szal. vmi nagyon nem volt jó, ha így ugrált.
DraXoN: nem érted sztem, amit a vörösrókamedve ír. Ott vmi olyan dolgot akart a játék, amit a VGA driver nem tudott, tehát procival számoltatta a képet (mint pl. amikor a videólejátszó nem támogat egy kodeket vagy ilyesmit), ezért a VGA pihent. Lehet kellett volna openGL-t vagy mást próbálni.
-
DraXoN
addikt
válasz
Balathruin #72881 üzenetére
hidd el nem vga limit volt, 1-3%on volt végig közben a vga terhelése..
de valamikor a nyár elején próbáltam, nem emlékszem már pontosan.. lehet nem pont idle órajelen ment, de, hogy a cpu 1 szálon 100%volt az 100% -
DraXoN
addikt
válasz
Balathruin #72878 üzenetére
cpu 100%on ment közben 1 szálon végig..
vga valóban idleben ment de r9 280nál szerintem még úgy is max grafikát kellene bírni...
de semmi hatása nem volt semmilyen beállításnak, akár a "legszebb, legnagyobb felbontást" akár a "legkisebb, legcsúnyábbat" próbáltam.. minimálisan volt gyorsabb a "kicsi".. -
Slavia
aktív tag
válasz
DraXoN #72877 üzenetére
Gondolom ha 2004-s játék akkor jó sokan jászhatnak vele és még ráadásul még rosszul is írták HA IGEN,akkor meg is érdemlik hogy egy ilyen játék alá vegyenek drágább korszerűbb processzort.
Nem beszélve a grafikus megjelenésért nem csak a cpu felelős.DE Amint fentebb írtam hagyjunk helyett a valóban segítségre szorulo emberkéknek is. Nevetséges érvek vannak itt pár hónapra elég volt ebből ennyi.
-
DraXoN
addikt
válasz
Slavia #72876 üzenetére
Azért az igaz, hogy sajnos a régi (Vagy nem is annyira régi) rosszul megírt, 1 szálat terhelő játékok eléggé rosszul futhatnak.
Nekem a személyes tapasztalatom a Total War Rome 1 el van. Korábbi 3.5Ghz-en járó phenom x4 el játszható volt, de ezen proci annyira nem tetszik a játéknak, hogy még 4.8Ghzre rakva is max. 10Fps amit elérek bármilyen felbontáson (ezáltal játszhatatlan
)...
Ez nem feltétlen a proci hibája, egyértelmű, hogy a játék nem kompatibilis már vele (azt hiszem 2004es játék)... -
Slavia
aktív tag
válasz
Ry0K3N #72872 üzenetére
Köszönjük hogy elmondtad észrevételeidet,de mivel nem csak mi kommentelünk,így hagyjunk már helyet a többi olyan embernek is akinek valóban szüksége van segítségre,tapasztalat megosztásra, és minden olyan objektív,esetlegesen építő hozzászólásra amiért létre jött a topik.
Ugyanis én sem szeretek több oldalt legörgetni sok hozzád hasonló forumtársunk miatt.
Most már elhúzhatsz a pi*****. hogy SEGÍTSÉGET VALÓBAN kereső ember is tudjon érvényesülni.
köszike!
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
ViZion #72867 üzenetére
Diablo 3, HoTS, Starcraft 2. Iszonyat frémingadozás 10 alatti droppokal, kész élvezet volt mindegyik. WoT 20-tól 60-ig volt minden framerate mint a búcsúban, nagyon élveztem. Ryzennel ezek mind 120+ frame. Szóval igen az FX szar. Amik tűrhetően mentek azok a Doom és a Battlefront mert kihasználta a magok számát. Ezért kérdeztem toshiit mit akar játszani vele mert nem mindegy. Lol mellé meg nem akarod felsorolni a CS:GO-t amik még egy kávéfőzőn is elmennek?
-
Slavia
aktív tag
-
ViZion
félisten
válasz
Ry0K3N #72859 üzenetére
"Ha bármilyen formájú játékra az AM3 felejtős."
AM3+ -ra gondoltál? Mert az FX az az.
Mesélj még, mire nem elég az FX? Nyilván a rizsa újabb, jobb. De ettől FX-en nem fog futni a LoL, HotS, de akár BF1-et is írhatnék...jokeph neked is mondom, Rambustibi és Eldiablo is kimaxolta az FX-et, játékra is. Ha az nem elég...
Mellesleg lentebb írod, h elég játékra. ehh... vicces vagy.
Ramot már a megjelenésekor tesztelték sokan, itt nincs akkora jelentősége, mint Ryzen-nél (sőt, ott is csak komoly VGA-val van igazán előny, erre ott is linkeltek tesztet).OK, h utálja mindenki az FX-et, mert jajjdeszar, de ezt abba kellene hagyni, főleg úgy, h sokaknak még C2duo futtatja a játékokat fHD alatt. Persze a PH! mindig különleges hely volt, ide 1080 SLI a belépő, legalábbis adatlapon...
hobizoli: SC II és WoT (bár ezt pecselték talán), Stalker és ilyesmik bármin tudnak szarul futni
-
jokeph
nagyúr
válasz
FoLey-v #72865 üzenetére
Hát, az FX az inkább tényleg munkára jó (jobb mint játékra).
Memóriából meg sosem elég (főleg munkánál).
Én 1600-as ramokkal használom (4*2 GB, én nem dolgozom vele, a játékhoz meg bőven elég), kíváncsi lennék dobna -e rajta, hogy ha 1866-os, vagy 2133-as memók lennének benne...
-
FoLey-v
addikt
Én FX-et azért akartam venni,mert munkára és néha játékra FM2 platformhoz képest száguld a rendszerem és játékok alatt is pl. Mafia 3 alatt medium-ról high-ra tudtam már rakni és szépen ment.
Majd Sony Vegas és Adobe Photoshop alatt is kipróbálom,hogy mit tud a kicsike majd kap még +2x4GB ram-ot alá. -
Slavia
aktív tag
válasz
Ry0K3N #72859 üzenetére
Igen,igaz dobáljátok is ki az összes fx procit a fenébe.nem jók azok már,talán passzián még eldöcög rajtuk. De nem biztos talán egy gtx 1080 mellett.De mondom ott is csak DX9 környezetben mert lehet Dx12-ben már proci limites leszel.
Nagyon egyszerű a válasz: Ha van píízed vegyé rájzent,(tartósabb)ha nincs píízed vegyé fx-t. end of story
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
toshii2211 #72858 üzenetére
Nem, nem éri meg erőltetni az AM3 foglalatban semmit már. A legkissebb Ryzen is jobb ha nem ugyanazt tudja mint a legnagyobb FX-ek kissebb fogyasztás mellett. De amúgy a fő kérdés mire használnád igazán a gépet? Ha bármilyen formájú játékra az AM3 felejtős.
-
toshii2211
újonc
válasz
joccadoki #72846 üzenetére
Köszi, pont így gondoltam. Nem sűrűn váltom a gépeket, 5-6 évente, de olyankor szinte új gép mindig. Most kivételesen gondoltam CPU+Vidkartya+ram cserével/bővítéssel adhatok még +2-3 évet, de akkor ahogy nézem nem éri meg + befektett pénz egy FX8*-ba, akkor téleg még másfél év és egy Ryzen.
Köszi mindenkinek a válaszokat,
majd 1 év múlva lehet a Ryzen topikban újra jelentkezem -
Slavia
aktív tag
válasz
ViZion #72855 üzenetére
1080p-hez még elég szerintem is egy 8000+ Fx,stabil vrm mellett, inkább vegyen jobb minőségű egyébb összetevőket,mint pl PSU,Hűtés,Memória,ssd, sötöbö.Azok később rájzenre váltáskor is jauk lesznek még.
1080p-re elég az Fx is de ha van pííz akkó vegyé rájzent.
De a Phenom után is az fx azért jóval komolyabb.
-
ViZion
félisten
válasz
jokeph #72853 üzenetére
Tudom, h mit tud, kb. végigjártam ezeket. Nem írtam, h 83xx-re váltson. De az ajánlott csúcs Ryzen elég indokolatlannak tűnik, ha nem a legújabb gémeket akarja 4k @60 fps játszani... bár nem követtem alaposan, lehet az a cél
lee56: igen, de fentebb a Ryzent ajánlották, abból is a legnagyobbakat... erre reagáltam. FX is nagy előrelépés Phenom II után, ez 4 éve is így volt. -
jokeph
nagyúr
Főleg, ha odacsavartál rendesen.
De hát, nincsen FX OC+tuning nélkül. Mondhatni, kötelező.
Olyan mintha lenne egy Metis házad, én nem reszeled,flexeled.
Mondjuk, én lefeleztem 4 magra (mivel nem dolgozom vele, pedig igazából arra a legjobb), aztán felkínáltam 4,6 GHZ fix-re, 1.41 Vcore-al. Így azért mát elég tisztességesen lép a szentem (FX8320e + MSI 970A Gaming Pro Carbon + Cooler Master NEPTON 140 XL + 4*2 GB DDR3 1600 G.Skill RIP Jaws + Sapphire RX550 4GB + TT 650 W RGB PSU + TT Core X31 Ring ház) és a fogyasztás sem száll el, átlag 220-270W körül mocorog, legalábbis a Voltcraft Energy Logger 4000 szerint.
-
jokeph
nagyúr
No igen, az erősen feltolt IPC az, ami az FX-ben sosem volt elég....
A Zen magban viszont ott van az erő.
Szép dolog az AVX x.x utasításkészlet, de a Gipsz Jakab kocagémer nem azt nézi, mint ahogy a játékok se nagyon veszik figyelembe. Őt az érdekli, hogy az adott játékra elég-e...
-
lee56
őstag
válasz
ViZion #72847 üzenetére
"..főleg az újabb utasításkészletek miatt..." De lehet inkább a majdnem duplázott IPC miatt.
http://www.cpu-world.com/Compare/990/AMD_FX-Series_FX-8350_vs_AMD_Ryzen_7_1800X.html
lap aljánAmúgy nem tudom pontosan mire gondolsz, az AVX2.0 az egyetlen nagyobb utasítás szerintem, amivel a 'Zen-ek többet tudnak FX-es társaiknál. A nyers erő az amiben jóval jobbak, magonként, szálanként és c2c is.
-
ViZion
félisten
válasz
joccadoki #72846 üzenetére
LOL
Eléggé PH! gondolkodás ez, ha kis Phenomja volt (nem láttam, h nagyon nem lett volna elég).
Miért maradt ki a Threadripper?toshii2211: hogy ne maradj válasz nélkül: gyk bármelyik Ryzen erősebb jóval, főleg az újabb utasításkészletek miatt. Már a Ryzen 3 1200-as is erősebb lesz (ha nem vmi 10 éves játékkal játszol, de szvsz abban is). Mitől biztos ez? Hogy annál a procinál egy FX-6300 is erősebb volt, évekkel ezelőtt is.
-
joccadoki
senior tag
válasz
toshii2211 #72845 üzenetére
1600/1600x/1700/1700x ezekben érdemes gondolkodni, ha több évre gondolkodsz. (mellesleg az 1800x és az 1600x között kevés eltérés van, így azt javasolnám
-
toshii2211
újonc
válasz
jokeph #72842 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a választ mindenkinek.
Igen, ez volt a másik ötletem, hogy akkor Ryzen csak el akartam kerülni az alaplap+memória cserét, gondoltam akkor még adok ezzel a frissítéssel a gépnek egy +3-4 évet, de akkor lehet inkább várok kicsit és akkor Ryzen.
Az alaplapom jelenleg egyébként egy ASRock 970 Extreme3.
Egyébként Ryzenből melyik felel meg a Phenom II X4 965-nek? Nem tudásilag, hanem mint pozíció. Ha jól emlékszem anno az X4 965 nem volt rossz proci és még ma is egész használhatónak érzem játékoknál és akkor Ryzenből is hasonló kategóriát választanék.
Előre is köszi a segítséget,
Köszi,
Csaba -
-
jokeph
nagyúr
válasz
toshii2211 #72838 üzenetére
Üdv!
Ahogy fentebb is írták, S1151 intel vagy AM4 Ryzen, hacsak nem tudod használtan (vagy nagyon jutányos áron) beszerezni a CPU-t meg az alaplapot....
Az alaplap egy FX konfigban a legfontosabb.
Az FX8350 egy nagyon jó proci (FX-ek között), elsősorban munkára, de ha csak egy 4-6 fázisú gyenge VRM-es alaplap jut hozzá, akkor még az alapórajeles futtatás is kérdőjeles (értsd úgy: menni fog, csak nem fogja hozni azt a teljesítményt, amit egyébként tudna, OC meg felejtős).
Nem beszélve arról, ha rendesen meg akarod kínálni, akkor kell egy Noctua DH14 szintű hűtő, vagy egy komolyabb játékvíz....
Saját példám:
FX8320e CPU-alapórajel 3,2 GHZ - ez egyébként csak 95W TDP osztály (szemben az FX8350 az 125W!)
Asrock 970 PRO 3 2.0 alaplapom volt először, ez 4+1 fázisú tápellátást (WRM) takar, hűtetlen kivitelben.Alapon még elvolt, de mivel kellett a teljesítmény, ezért megküldtem előszőr 4,0 GHZ-re, már itt kezdett "elmelegedni" a WRM modul...
4,2 lett a vége, de ehhez le kellett tiltanom 4 magot.
-
bebe159
aktív tag
válasz
Újonnan szerintem sokat kérnek érte, inkább aprón keresnék, és az alaplap is fontos tényező.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
FX-t szerintem mar ne eroltesd
Ryzen siman 1.5x gyorsabb
-
FoLey-v
addikt
válasz
Szia!
Alaplap tipusa?
Többiek felidézése: Menekülj Ryzen felé!
-
toshii2211
újonc
Sziasztok,
Gépem upgrade-elésén gondolkodom, főleg CPU, memória és majd videokártya.
Jelenlegi egy AMD Phenom II X4 965 proci hajtja a gépem és a kiszemelt egy FX-8350 lenne. A kérdésem, hogy megéri a +33ezer ami jelenleg az ára ennek a procinak vagy akkorát nem dobna a teljesítményen?A videokartya majd egy RX550 lenne a jelenlegi hd7770 helyett, gondolom az RX550 mar sok lenne az X4 965-nek (?)
-
lee56
őstag
válasz
FoLey-v #72836 üzenetére
Kissé sarkos volt a példám, de tény hogy nem minden fejt ki egyforma terhelést, még ha a feladatkezelőben 100% CPU utilizációt látsz is mindkét esetben, egy sokszálas 7-zip teszt is pl sokkal kevésbé fogja leterheli mint egy IBT teszt, a két leterhelés között simán lehet CPU hőmérsékletben is vagy 20 fok eltérés, akkor gondolhatod hogy a VRM is mennyire izzik majd utóbbi esetben. Ezért mondom nagyon nem mind1 mit futtatsz..
A játékok java sajnos még ma is ott tart, hogy jó ha egyáltalán ellátnak 6/8 szálig, nemhogy ki is használjanak teljesen annyit.
-
ViZion
félisten
FoLey-v: a gap-pad nem hűt, csak tovább vezeti a hőt (gondolom így értetted és nem a tetejére dobnál egy csíkot
). Cserélni lehet, hasznos is: egyrészt a gyári valamilyen minőségű helyett lehet venni normálisat, másrészt többen tapasztaltuk, h rohadtul nem is fed minden kockát a gyári. Jah, ventivel fújatni a VRM bordát megoldás lehet, de normális gap-paddal még jobb.
-
FoLey-v
addikt
Nekem a vrm PUBG-zés közben volt 55 fok körüli. A gap pad Arctic Cooling Twin Turbo III megmaradtból akartam volna rátenni.
-
Omli85
őstag
válasz
DraXoN #72829 üzenetére
A te lapodon kicsit combosabb a VRM meg a borda is
.
VRM-et nem pasztáznám nem épp arra a hőmérsékletre vannak az átlag paszták kitalálva.
Minőségi és nem túl vastag gap pad teljesen jó megoldás de max akkor kell idáig elmenni ha nem elég ventivel megtámogatni.Amúgy az általad említett északi híd forralás az kb normális jelenség ezen a platformon de többnyire elég egy kis légmozgás ezeknek a melegedéseknek a kiküszöbölésére a legtöbb lap esetében.
-
DraXoN
addikt
válasz
FoLey-v #72824 üzenetére
Mondjuk ez egy érdekes dolog, igaz más az alaplapom, de nálam kicsit más a "helyzet":
értem az alatt, hogy egy FX6200at 4500ra húzok benne, de az VRM rész akkor is 50-55 fok körül van (az alaplap másik felén mérem infravörös hőmérővel)...
ellenben, az északi híd, az majdnem meggyullad mikor terhelem a processzort és nyaldossa a 80fok alját...fura...
egyébként a gappaddal nincsenek jó tapasztalataim.. egy jobb paszta többet ér.
-
Omli85
őstag
válasz
FoLey-v #72827 üzenetére
Ahogy fentebb a kollegák is írják arra bordára aplikálj egy kisebb ventit és azzal fújasd meg annál többet felesleges tenni nem nagyon lesz olcsóbb és hatékonyabb megoldás.
Egy kiszuperált régebbi hűtés ventilátora is megteszi ha pl megvan a gyári széria stock amd cooler az tökéletes le is lehet szabályozni hogy kussban legyen.
Rögzítésre meg a bordák közé szorítani valamit ami pont odafér pl hurkapálca vagy valami ami pont passzol a venti csavar furat helyére is és kész.
Kicsit gány de a célnak megfelel esetleg ha megoldható gyorskötöző is a barátod.
Esetleg megpróbálkozhatsz ha van olyan csavarod ami pont passzentos a bordák közötti réssel akkor azzal is rögzítheted a ventilátort bár annak tuti nyoma marad.Így hirtelen ennyi
-
FoLey-v
addikt
-
Omli85
őstag
válasz
FoLey-v #72803 üzenetére
Alap feszültséggel általában menni szoktak ezek simán 4GHz-t.
Esetedben érdemes kitapogatni, hogy esetleg meddig stabil kicsit alul feszelve.
Így a lap se lesz gyilkolva meg a hűtő is elbír vele.
Kérdés ugye mennyire intenzív dolgokat fog végezni a proci mert játék alatt nem igen fog izzadni pár cím kivételével de ha pl egyéb feladatot is kap pl videó kódolás és hasonlók ott hamar meg tud ugrani a hőtermelés.
-
Slavia
aktív tag
nem szeretnék kukacoskodni de kicsit sok az OFF.
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
jokeph #72818 üzenetére
A 7870 szériával vannak konkrétan gondok a forrasztás miatt. Ezek nagy számban hullanak az utóbbi időben, elég csak benézni a topicjába. Ezért írtam azt amit írtam.
FoLey-v: Az AHCI beállítást valahogy egyszer megoldottam .dll gányolással win 7 alatt de már nem emlékszem hogy volt. SSD valahogy nem úgy száguldott ahogy kellett volna és akkor néztem utána nem AHCI-ben volt telepítve.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Ry0K3N #72816 üzenetére
erre írtam, hogy nem az örökké+1 nap -nak készülnek....
Pár VGA, ami még most is jó, pihennek a garázsomban:
AGP-s NVIDIA: Geforce 2 MX 400, 4 MX 440 és 460, 3 Ti 200, FX 5200, 6600 GT, 7600 GS
AGP-s ATI: RAGE 128, Radeon 9250, X1650, X1950 GT, HD 3650, HD 3850
Matrox G200
S3: Savage 4, TrioPCI-e NVIDIA: 6600 GT, 7300 GS, 7800 GS, 7900 GS, 8800 GTS
PCI-e ATI: X1650, X1900, X1950, HD 5670. -
jokeph
nagyúr
válasz
FoLey-v #72811 üzenetére
Nem feltétlen kell újrahúzni a W10-et.
Sőt, általában nem szükséges, egyéni ízlés.
Nekem pl. van egy 500-as Segate winchesteren egy W10 x64 Enterprise N.
Ezt a rendszert eredetileg erre a hardvercsokorra telepítettem (A táp nem változott, az végig egy Corsair VX450):
ASUS IMISRVM alaplap (Socket P), Core 2 Duo T8100 proci, 2*2 GB DDR2 800 SO-DIMM ram (laptop ram), 500 GB Seagate winchester S-ATA II, intel integrált VGA + Nvidia 7800GS 256 MB PCI-e
Ez egy őskövület, de nagyon jól futott rajta a W10 x64.
Aztán átkerült egy AMD-s konfigba, maradéktalanul feltalálta magát (AMD Athlon II X3 455, ASUS M4A79 T Deluxe, 4*2GB DDR3 1333 ram, ATI HD 5670 1 GB VGA.
Itt már felkerült rá játék is, SC2 - LOTV.
Ezután ismét inteles konfigba került, szintén felismert mindent, és ment hiba nélkül (MSI G41 P25, XEON E3120, 2*2 GB DDR3 ram, ATI HD 5670 1GB VGA).
Majd ismét AMD következik: Athlon II X3 455, Asrock 970 R3 PRO 2, 4*2GB DDR3 ram, RX550 4GB VGA.
2 napja beraktam a végleges konfigjába:
ASUS P5E3 Deluxe, XEON E3120 (hamarosan csere XEON X3330-ra), Zalman CNPS 9500 procihűtő, 4*2 GB DDR3 1333, RX 550 4GB VGA, a cpu alapórajele 3,167 GHZ, most 4,1 GHZ-en megy
)
Tehát, a lényeg:
A fenti történetből látszik, hogy a W10 nagyon rugalmas a hardver környezeti változásokra (jobb mint a W7, pedig az se rossz), azokat lereagálja, mégpedig helyesen.
Drivereket (hálózat, hang, chipset, stb) nem telepítettem már az eredeti felrakásnál sem, csak a VGA drivert raktam fel egyedül kézzel (illetve NVIDIA-ATI váltásoknál eltávolítottam).
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
jokeph #72815 üzenetére
Nekem windforce 3 ventis változat volt ami aztán tudott hűteni rendesen,meg rendszeresen tisztítottam mégis megdöglött 3 év után. Szerintem pont azért mert tisztításnál folyton kivettem ami igazán nem használt az amúgy is gyenge GPU forrasztásnak. Most meg reballra vár majd valamikor. Az egérhugyos 9600XT még mindig működik 2004-ből.
-
-
FoLey-v
addikt
Nos beüzemeltettem szépen megy. Az volt furcsa számomra,hogy amikor a szokásos telepítéskor Windows 10 fogta magát logóig eljutott és előkészítette amit utoljára meghagytam így újra sem kellett raknom. Szerintetek egészséges így vagy inkább nyomjak egy tiszta telepítést?
Még egy kérdés,hogy laphoz van friss Audio driver? 2015-ös volt a gyári oldalon.
-
FoLey-v
addikt
válasz
jokeph #72805 üzenetére
Reménykedjünk benne hátha már nem 2 magra épül a game.
Ry0K3N Engem nem riaszt el akartam egy FX-et és kész még kap 2x4GB-ot és egyelőre elég lesz.
A kártyát 1 hónapja vettem használtan állítólag mintha új lenne,mert a hűtés sosem volt szétszedve,de most már Accelero Twin Turbo III hűtés van rajta és még 60 fokot sem éri el.Nincs Hyper TX3-as hűtőm csak TX2-em.
-
jimmy74
őstag
Sziasztok!
6100-ast szeretnèm felhúzni..bár soha nem csináltam.
Itt segítetek vagy ez nem az a topic ahol lámákra van idő? -
Ry0K3N
senior tag
válasz
FoLey-v #72800 üzenetére
Ki fogja szerintem azt a karit hajtani amíg meg nem döglik (én azon csodálkozom nálad még működik), csak itt sokaknál már bekattant az FX életérzés és kiszakadt belőlük a sikítás hogy FUSS MENEKÜLJ!
Szerintem használd nyugodtan a Hyper TX3-at, nekem Hyper 103 volt, nagyjából ugyanazok a paraméterei és jól lehűtötte az FX6100-et.Amúgy milyen játékokat szeretnél használni vele?
-
jokeph
nagyúr
válasz
FoLey-v #72800 üzenetére
Szívesen, nincs mit.
Most hogy már az Intel is lehozta a mainstream kategóriába a belépő szintre a 4 magos CPU-t, kíváncsian várom hogy a játék fejlesztők mikor állnak át a min. 4 magra, de inkább 4 mag+ -ra.
Ha ez bekövetkezik, meg fog táltosodni a 4,6 GHZ-re rántott FX 8320e-m...
-
FoLey-v
addikt
-
lee56
őstag
válasz
FoLey-v #72800 üzenetére
Üdv a klubban.
Nem tudom, írtad-é hogy keményebb felfele irányuló tuningot is akarsz-e. Bár ugye mindenki tudja hogy FX-et bűn nem tuningolni.
És a DS3-P-s lappal, de főleg a hűtéssel, komoly akadályokba fogsz ütközni. 4+1 VRM és kéét magos intelekre elég jó hűtő, itt már nem biztos hogy elég lesz, ez itt az FX-ek világa, This Is Sparta.
Alapórajelen mennie kellene a masinádnak, de azt se árt kitesztelni, hogy valóban nincs-e drop hosszútávon, és dúrva terhelésre se. És persze finimhangolni, mert a tuning ott kezdődik..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- Ryzen 5 5600G + Cooler Master Hyper hűtőborda / G.Skill AEGIS CL16 DDR4 3200MHz
- ELKELT! FOXRA VÁR!!Intel i5 10400F 2,9Ghz LGA1200 GARANCIA
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged