Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
vegyszer
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Miért feltételezed, hogy a cikk írója ember? Több a goolge translate alapú robot cikk manapság, mint a valós infó. Az igazi baj az, hogy az AI a saját maga (konkurensei) által generált szaron tanítja önnönmagát.
De volt egy pár érdekes hiba már az infó történelemben az Y2K-tól.
De mintha a Unix-alapú rendszerek is majdan 2038. január 19-én, hajnali 03:14:07-kor ledobnák a láncot. Ugye az Y2K38 problémakör. Fura így leírva, és belegondolva, hogy közelebb ez időben hozzánk, mint az Y2K volt... Mitagadás, vén f@sz vagyok. -
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Megragadtad a lényeget.

Találtál magasabb színvonalú ékesebb magyarságú cikket róla?Az élet megismétli önmagát ... Anno a W95/98-nál hasonló hibát épített a rendszerbe. Ez a hiba a GetTickCount() túlcsordulási bugja volt.
A rendszeridőt ott is egy 32 bites számlálóval mérték, ami a rendszer indulása óta eltelt időt számolta milliszekundumban. A gond az volt, hogy ez a 32 bites számláló kb. 49,7 nap után túlcsordult, és egyes driverek, hálózati komponensek, és időzítőkre épülő programok rosszul kezelték a túlcsordulást, és összeomlottak vagy lefagyasztották a rendszert. -
Szabi®
veterán
-
vadkörte
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Helyfoglaló kacat = Launchpad. Esküszöm adtam neki esélyt, de semmi értelmét nem láttam. Örülök neki, hogy a v26-tal eltűnt a süllyesztőben.
MagicMouse. Igen, innovatív, dizájnos. Nincs benne mozgó alkatrész - görgő - megdöglésre hajlamos mikrokapcsoló. Csinos darab bármelyik, de ha 5 percnél tovább kellene használnom bevallanék BÁRMIT! Számomra (ha érted, ez mit jelent) elviselhetetlenül kényelmetlen. Ahogyan bármelyik hagyományos egér is az, nem is értem hogyan bírtam ki majd 20 évig velük (a golyókapargatás mondjuk erős nosztalgiafaktort jelent). Nem véletlenül használok évek óta ~75 fokos vertikális egeret. Azóta nem fáj a csuklóm sem azt alkarom.
#47175Szabi®
Lehet, hogy nem nézed ki belőlem, de tisztában vagyok azzal, hogy mi és miért jár egy iMac mellé és mi az alapvető különbség egy Mini és egy iMac között. Az egyszerű mezei felhasználónak - Ashley, Justine, Joe, és tsi... - tökéletes eszköz lehet. Kibontja a dobozból, beüzemeli (csatlakoztatja a tápkábelt a faluröfihez), bekapcsolj, társítja a frissen kibontott MagicKütyüket és használja.Ha fejen állsz is, az imac csomagban az egér bill értéke akkor is 100 ezer forint, és ez ellen semmit nem tehetsz, mert az applenek nem az a személy a célközönsége aki hozni akarja a motyót egy x rendszerről "me nekem jó az is" alapon...
Hatalmas tévedésben élsz! És nem, nem azért használom az áthozott eszközeim, mert nekem jó az is, hanem épp azért mert az a jó! -
vadkörte
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Az enyémek EIZO EV2436W-k, a menü "Information" pontjában írják.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
A Macek vilaga mindig is szuk piaci szegmens volt. A telefonok vilaga jobb? Mivel kb "ugyonaz" az OS, ugyonaz a fejlesztoi kornyezet, ugyonaz a feltetelrendszer. Evrol evre emelve van, hogy milyen fejlesztokornyezet verzioval lehet bekuldeni appokat, evrol evre tamogatni kell az ujdonsagokat. Technikailag nem kotelezo pl. a dark mode tamogatasa (van opcio, hogy opt outolj es a rendszer ne alkalmazza az appodra a dark mode dolgokat), viszont tobbszor dobta vissza revivewer az appot, hogy ui inkonszintencia van benne, vagy feature incomplete. Most pl. levodott info.plist kulcs arra, hogy opt-outolj a liquid glass alol, de ez nem orokre szolo opt-outot jelent, hanem 1-2 ev es valoszinuleg deprecated lesz ez a kulcs. Ez csak lehetove teszi, hogy rohanas nelkul tudd az uj design nyelvhez migralni az appodat. Pl. kotelezo a retina keszulelek tamogatasa. Ha nem lenne kotelezo, szerintem meg ma is lenne olyan app akar Macra, akar iOS-re, amiben egyszeruen nincsen retina tamogatas. Par eve folyamatosan szedi lefele az App Store ertekesitesrol azokat az appokat, amelyeket a fejlesztoje nem updatelt 3 eve (tehat csak uj "vasarlokent" nem lehet letolteni ezeket, ha korabban letoltotted, akkor tovabbra is le tudod tolteni, ha kompatibilis az eszkozoddel). Ezek valoszinuleg nem tamogatjak az ujabb telefon kijelzomereteket sem es egy masik telefon felbontasarol atskalazva jelennek meg.
Az osszes platform ennyire szigoruan van kezelve, nem kiveteles sem az iOS, sem a macOS sem a tobbi.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Most ketto, total ellentetes vilagot probalsz tok foloslegesen osszemosni. A konzumer vilagot nem erdekli, hogy mi megy a gyartasban, ahogyan azt a vilagot sem, hogy mik az igenyek a konzumer oldalon. Az Apple sem akar a gyartasba iMaceket meg Mac Miniket kuldeni, otthonra akart szamitogepet adni (se a Google Chromebookokat vagy Androidot futtato eszkozoket). A ketto vilag teljesen fuggetlen egymastol. Sott, ez megint jo pelda az osszeferhetetlensegre. Tegyuk fel, hogy van egy lassan elavulo, nagyfelbontasu kijelzovel rendelkezo eszkozod, legyen ez olyan, mint az enyem, azaz legyen neki egy 12.3"-as kijelzoje, ehhez 267 PPI pixelsurusege (direkt bebootoltam es megneztem, hogy a Windows 11 default skalazasa ezen 200%, az eszkoz gyarilag Windowssal erkezett). A HiDPI es az UI scaling nem ma jelent meg a Windowsban, de mondhatjuk, hogy kb 10 eve megvan hozza a tokeletes rendszer szintu tamogatas. Megis sikerult 2023ban belefutni, hogy egy ugyviteli szoftver (amely atkivan fejlesztett, megfelel az osszes NAV feltetelnek, par hetes volt csak az akkor hasznalni kivant verzio) keptelen volt arra, hogy normalisan jelenjen meg a monitoron es ignoralva a skalazasi beallitasokat, 1:1 allapotban, huvelykujj meretu ablakkal jelent meg a kijelzon (nyilvanvaloan olvashatatlan kontenttel). Ja, ezt ellenoriztem 2024-ben is es 2025 elejen is, az akkori verziok se voltak jok. Ha nem lennenek tamogatva ezek a regi, elavult API-k, akkor a fejleszto ra lenne kenyszeritve, hogy a modern kornak megfelelo binarist produkaljon, de mivel nincs ilyen kenyszerito ero, mint az Apple platformjan, igy teljesen valid dolog hogy talalkozol egy alkalmazassal, ami egyszerre modern (hiszen friss build) ugyonakkor elavult (ozonviz elotti API-k hasznalata). Szerencsere, az Apple egyik platformjan se tudnad ezt megtenni.
-
consono
nagyúr
válasz
Aszpirin
üzenetére
Én csak egyet tudok érteni veled. Az elmúlt fél évben rengeteget fejlődött a kódírásban gyakorlatilag mindegyik nagy szolgáltató. De nem csak ott, én üzemeltetés támogatásban dolgozom leginkább és azt látom, hogy ami root cause-t én egy óra alatt ások ki, ha ugyan azt az adatot odaadom az AI-nak 5 perc alatt ugyanarra az eredményre jut, mint én... Építettem is már toolt erre (vibe-kódolva
) már tesztelik, jövőre kb. beépül az alap segédeszközök közé... -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Forditva. Ez pont a mostani par eves kompatibilitasi ablaknal rovidebb etapokat fog majd lehetove tenni remelhetoleg. A jelenleg aktualis 26-os Xcode 4, 4.2, 5, 6-os Swift nyelvi verziokat tamogat. A 4-es 2017-es, a 6-os 2024-es nyelvi verzio. Egy idealis vilagban a jelenleg nem lenne benne az Xcodeban mar csak az 5 es a 6. A nyelv rengeteget valtozott, tuntek el dolgok, valtoztak szemleletek es ami a legfontosabb, jottek uj dolgok, jelentek meg uj nyelvi elemek. Az soha nem rossz, ha ra vagy kenyszeritve az uj dolgok hasznalatara. Ha rovidulni fog ez az ido, ami lehetove teszi, hogy elavult nyelvi verzioval dolgozz, az imho, nem fog rontani a helyzeten.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Van benne valami AI, de mivel en nem lattam meg olyan AI-t, ami hasznalhato lett volna, igy lovesem sincs, hogy mit tud az Xcodeban levo.
A githubon elerheto Copilot, vagy a Chat GPT, pl nagyon jol tud nem letezo fuggveny/metodus neveket halucinalni, vagy nagyon jol tud ujra implementalni olyan metodust, ami egyebkent mas neven, letezik, illetve tok jol tud 3 sor kod miatt berantani egy libraryt, aminek van masik 29 library fuggosege. Amikre egyebkent, nem lenne szukseg. Sott, arra is kepes, ha promtplsz neki egy valtoztatast barmi mas miatt, akkor kiveszi ennek a libnek meghivasat es berakja azt a 2-3 sor kodot, de viszont, pl bennhagyja az importot... Szoval, ezek utan, bennem fel sem merult, hogy tudhat-e barmit az Xcode beepitettje.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem hiszem, hogy az ARM eseteben hosszabb lesz/lenne az ido. Azert nem, mert a most kidobott T2-es gepeket totalisan illogikatlanul dobta ki (marmint, tart tamogatva olyan gepet, amiben ugyazokat az alkatreszeket, ugyonazokkal a driverekkel teljeskoruen tamogatja). Egyelore abban sem bizhatunk, hogy lesz valami OCLP szeru megoldas ARM-on, mert a T2-es gepeknel sem sikerul ezt megoldani, igy esik meg az a story, hogy OCLP-vel tudsz tenni macOS 26-ot egy 2016-os gepre, de nem tudsz a tamogatast frissen elvesztett 2018-as gepekre. Raadasul, az Inteles gepekre hackolhato Linux vagy Windows ha valaki perverz ennyire, de ide semmi mas nincs joforman. Az en M3-as MBP-m is lassan eleri a tamogtasi ciklusanak a felet es azota sincs nyoma annak, hogy lesz/lenne ra Asahi, igy ezek a vasak szerintem, hamarabb lesznek totalisan elavultak, mint a korabbiak.
Amire nincs uj foverzio tamogatas az szamomra ocskavas.
-
Szabi®
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem értem miért lenne ócskavas. 5 éve csak inteles Macek voltak, akkor ezek az emberek nem voltak még Apple-ön ?

Az ismerősöm 200 körül vette a 21-es 2017-es iMacjét, 3 éve. Állítása szerint arra amire ő használja még van benne 5 év legalább. Tény és való én megakadást, ablakváltást nem láttam nála, pedig a mozilla böngészőben 15 tab volt benyitva. Az Államokban még régebbi Maceket láttam használatban. Van ezeknek piacuk, aki nem videót vág csak egy stabil rendszerre vágyik a catalina, big sur, ventura még mind azok.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Sajnos, lovesem sincs hogy milyen lehet a kepe. Nem hinnem, hogy tul sokan gyartanak ilyen panelt, igy az a latatlan tippem, hogy ugyonaz van benne. Valakinek vennie kellene es ki kellene probalnia.
Viszont, ha hajlando lennek Apple megjeleniton kivul barmi mast venni, akkor inkabb vennem az Alzabol a monitort ujonnan, mint barmi mast hasznaltan.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
En ugy gondolom, hogy ha van mar egy iMaced, amit te hasznaltal, akkor azt megerheti atalakitani monitornak, de csak azert venni hasznalt barmit, az szerintem orultseg.
Az Alzaban megint ott an 177 900 JMF-ert a Dahua 5k monitor. Ez pl. a hasznalt iMaccal ellentetben uj termek, amire van garancia.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
En mar moddoltam at 5k es 1440p iMacet Is. A megoldas mukodik, de a Studio displayt pont azert veszed, hogy ne "szopj" ilyenekkel, mint a gagyi OSD, vagy az inputok kozotti valtogatas (ha neha rossz inputra van allitva), vagy a tobb masodperces keslekedes bekapcsolaskor, vagy a tobb masodperc vilagito fekete screen bamulasa elalvaskor. Szoval, en nem hasonlitanam a Studio displayhez, mert teljesen masik ligaban focizik, viszont az iMac keszulekhaza messze stabilabb es jobb keszulekhaz, mint a 200k-s 5k monitor az Alzabol. Szoval, ez ellenfele az 200k-s 5k Alza monitornak, de nem hinnem, hogy ellenfele lehetne a Studionak. Ami pl nalam jart driver board, sehogyan se akarta megenni 10 Gbps-vel a Time Machine SSD-met, mindenaron csak 5 Gbps-vel linkelt.
A fusion driveos felvetesed viszont erdekes, de azt tudod, hogy a Maces fusion drive, az valojaban ketto kozonseges storage eszkoz szoftveres "hazassaga"? Tehat maganak a fogalomnak nincs ertelme az Apple vilagan kivul. A gepedben ez egy onallo SSD es HDD alakjaban materializalodik. Ha van olyan kulso hazad, amibol az OS tudja, hogy melyik SSD es melyik HDD, akkor azzal Tahoe elotti rendszerekig csinalhattal kulsoleg is fusion driveot command line, viszont a Tahoe ota nincs mar support hozza.
-
consono
nagyúr
válasz
Aszpirin
üzenetére
Én is használom az emojikat, de erre elcseszni az évtizedeken át megszokott kiosztást, hát izé. 30 éven keresztül nem kellett ehhez külön gomb, ott van most is minden, ami kell: (, ), :, ;, stb. Az OS updatek feature listjeiben is csak röhögni meg sírni tudok, hogy pár emoji a nagy újdonság...
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Kicsit lehet túltoltam, ennyire azért nem rossz a W11 mint te írtad kisarkítva.

Nincsen gondom a megjelenéssel, csak sokszor zavar, hogy gyorsan el akarok valamit intézni, de frissítget, izzik, zúg a gép miközben nem megy semmi (bár ez lehet Lenovo specialitás is).
Én csak használni akarom gondtalanul, és tegyd a dolgát gyorsan. 
Meg a másik ok az itthoni Apple öko, főleg a jelszavak kezelése ami nehézkes, nyilván fotók és egyéb dolgok csak plusz lenne a Mac javára. Sajnos a Win iCloud appal valahogy nem békültem ki.
Többször előjött hogy veszek egy MacBook-t, de egyrészről drágák, másrészről nem biztos hogy kell a hordozhatóság iPad mellett. Így jött képbe a sima Mini, kellően jó áron. 5-600k-t nem akarok kiadni Macbookra pl.
FHD monitor kapcsán most oké, nem lesz a legszebb a kép, de most ez van, ha kell másik és lesz jó vétel is, akkor veszek egy 24” 4K vagy 27” 5k monitort, ahogy nézem egyre több gyártónak van ilyen modellje.
-
MasterMark
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Múltkor láttam azt a meme-t, hogy két csoport van, aki bezár minden böngészőlapot, minden alkalmazást és kikapcsolja a gépet mindig. Illetve aki hagy mindent futni és csak sleep-be teszi.
És egyik sem érti a másik csoportot, hogy ezt miért így csinálja.
Én anno kikapcsoltam mindig mindent, de egy pár éve átálltam a csak sleep-be rakásra, és sokkal kényelmesebb.

-
scdlsc
senior tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
A szilikonvölgy kalózai - Pirates of Silicon Valley
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-szilikonvolgy-kalozai-pirates-of-silicon-valley/movie-39160
Mondjuk szilikonvölgyben kalózkodni nem feltétlenül rossz dolog.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem kell a kulfoldi storeokhoz kulfoldi kartya. Nekem van ausztral, brit es amerikai accountom, de ezek kozul nincs csak brit es ausztral bankkartyam. Annyi a trukk, hogy kijelentkezve at kell valtani a cel storeba, majd elkezdeni letolteni egy ingyenes szoftvert es igy letrehozni az Apple ID-t. Igy lesz opcio kartya megadas nelkul tovabbmenni.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Ha refurbished is jo, akkor itt a Mac Mini-nel szurj le a kiszemelt gepre ("m2 pro" "10 gigabit" 16GB 1TB), majd megadva az email cimedet, kuldeni fog emailt, amikor elerheto a gep. Felteve, hogy jo lesz a gyari refurbished. Amit a nem elerheto keszletekre mutat ar, az nem a valodi. En igy szoktam "stoppolni" az Apple refurbished kinalatabol. Ha megvan a termek, akkor ugyonugy kerhetsz bolti atvetelt, es masnapra ott lesz a kivalasztott boltban a cucc.
-
-
cigam
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
A "megbízható"ság nagyon fontos, azért kiadok plusz pénzt. De ha ugyanúgy probléma néllkülia RayCue, akkor azt választom, még a hűtésre is gondoltak:
Persze az is lehet, hogy optimalizálnom kellene a rádugott eszköz dzsungelt.
- bilentyűzet
- egér
- 2féle telefon töltő
- 2 féle okosóratöltő
- TVtuner kártya
- kártyaolvasó
- külső HDD (TimeMachine)
... -
noorbertt
őstag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Világéletében Linux és Chromebook rendszert használtam, Windows csak azért van mert kellet gyorsba egy a munkámhoz támogatott rendszer, viszont apple tv és iPhone után, nem lenne rossz egy MacOS is ahol jobban össze lehetne integrálni a dolgokat.
Pl shortcut jelleggel.
Billentyűzetem elvileg Mac kompatibilis is
https://www.emag.hu/logitech-k380-vezetek-nelkuli-ergonomikus-bluetooth-billentyuzet-tobbeszkozos-sotetszurke-920-007582/pd/DJWS0YBBM/#description -
trialboj
őstag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Ez már tuti off, de muszáj megkérdezzem mert most nem tudom mi legyen. Kipróbáltam a melóben hdmi kábellel, és úgy működik, de a dsplay port to hdmi nem megy más monitoron sem, illetve próübáltam átalakítóval, és hdmi to dsiplay port mini vel és úgy sem ment. Létezik hogy a dokkoló nem tudja felismerni az átalakított kábelt? Azt hittem egy hdmi és egy display port to hdmi kábel között nincs különbség a jelet illetően.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
És nekem a 2017-e Mac-en sem látszanak még képetnyő-porosodás jelei.
Mellesleg szerintem a felhasználói élmény messze nem csak a "milyen gyors a gép"-ből éll, ezért egy Retina iMac bizony tud sokkal jobb felhasználói élményt nyújtani - főleg a legáltalánosabb böngészős-táblázatkezelős-szövegszerkesztős-fényképnézegetős/szerkesztős-youtube/netflix/stb-nézegetős felhasználás esetén - mint egy csoda M-es Mini 1440p-s monitorra kötveSzintén zenész

Ettől függetlenül van M2-es mac mini és M1 es macbook-om is ,de vlhogy ezek az 5k s retina kijelzők nem engednek el maguktól ,imádom őket.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Mindent szinte a 2020-as és a 2015-ös iMac-en csinálok hatalmas örömmel ,de ha meglátok egy ilyen kijelzőt komolyan elgondolkodom ,valójában melyik is lehet az "ócska".
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az ,hogy melyik gépre melyik rendszer megy fel és meddig támogatott meg magasról lesz@rom ,mikor egy 5-6 éves macOS is sokkal stabilabb és biztonságosabb mint a legújabb Win11.
-
margithid
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Sok ablakos netezes, nyomtatás, torrent, YouTube videók, magyarán semmi extra, de nem szeretném ha 3-4 év múlva kevés lenne már. Meg ha bármi okból kicsit eroforras igényesebb dologhoz kellene, akkor legyen tartalék.
A mostani asztali gépem is 10+ éves és teljesen jó még, cssk lassan lejár a szoftver támogatás (Windows 10) -
-
titi12
senior tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
„…A még nem ismert/ még nem publikált biztonsági rések exploit-ja jóval kisebb, de NEM feltétlenül elhanyagolható rizikót jelent…” – kimaradt a NEM, pont amiatt, mert nem ismert, és a biztonsági frissítéseknek köszönhetően tévesen érezheted magad.
De én nem tartok különösebben ezektől, jónéhány évvel a hátam mögött.
Itt vannak, ni: https://www.cvedetails.com/vulnerability-list/vendor_id-49/product_id-156/Apple-Mac-Os-X.html?page=1&order=7&trc=3194&sha=880df2b830777b7bac8e6c436c161c438aa61369
-
madgie
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Igazad van, nem teljesen mezítlábas volt az az Air, 16GB ramot kértem bele, de pl az SSD-t nem bántottam és azt százezerszer megbántam, mert 256GB akkor is fájóan kevés volt mindenre, ha folyamatosan rajta csüngött egy 1 terás T7.
És ja, én is utáltam az Air kis kijelzőjén sasolni, vajon éles-e, aminek élesnek kell lennie, akármekkora batár, ezért van most a 16" Macbook Pro-m. Azon már egész jól látni az ilyet, bár kritikus esetekben most is átdobom a meló
végén az iMac-re az anyagot (vagy ott a Mini LED tévé, az még nagyobb). -
titi12
senior tag
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nem fizetnek ám olyan jól!

Én mindig megtaláltam a nekem megfelelő kompromisszumot (ami a hardver <–> szoftvert illeti), és pl. az ismerőseim is tavaly váltottak 2012-es mini + 5,1-es Mac Proról M2 Pro minikre.
Probléma inkább az erőltetett, évenkénti szoftver-főverziókkal van (ez talán igaz a macOS-re is): X új funkciót beleraknak (amire nem biztos, hogy szükséged van), X/2 funkciót – amit használtál – kivesznek vagy átalakítanak. Vagy pl. valamelyik Illustrator-verzió (2019 vagy 2020, már nem emlékszem) botrányosan akadozóra sikerült, másik évjárat viszont rendesen ketyegett – ugyanazon a gépen, ugyanazon a rendszeren. -
madgie
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Úgy, hogy soha nem volt igazán folyamatos a LR, Library nézetben sem. Lehetett vele dolgozni, mert nyilván akkora az volt a legjobb, de amikor kijött az M1 és megvettük a mezítlábas M1 Airt, Minit, akkor a fotósok egymásnak küldözgették, milyen hihetetlen sebességgel megy rajta a képek közti váltás, kb mintha egy könyvet lapoznál. Ez hirtelen idejétmúlttá tette az átlag inteles Mac-et, ami a frissebb oprendszerekkel, szoftverekkel talán még látványosabb lett.
De mondok még valamit: én 4K/50p HEVC anyagokat vágtam már akkoriban is. Na, a 2017-es iMac két és fél évig kiszolgált, megoldottam mindent rajta, de akkor tűnt fel, mennyivel gyorsabban mehet a videóvágás folyamata, mikor az M1 Airt megvettem. Sokszor úgy dolgoztam, hogy az Air-en megvágtam az anyagot, majd az iMac-re vittem át külső SSD-n lecsekkolni, stimmel-e az élesség stb.
Szóval részemről még mindig az a tényállás, hogy nem divatköpködés, egyszerűen adott célfeladatokra sokkal-sokkal jobb az M architektúra, és nagy szerencsémre a fotó és a videó ebben a halmazban van benne. -
madgie
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Fotósként az is számít (sőt), hogy egy sorozatot úgy tudjak szerkeszteni, hogy nem esek ki minden fél percben a flow-ból, mert töltikézik valamit a gép. Egy M1-es akármin eleve úgy tudsz Lightroom Library-ban flag-elni, hogy gyakorlatilag soha nem akad meg, így eszméletlen gyorsan meg tudod csinálni az előválogatást, ami egy akadozós gépen borzalmas "élmény".
Nekem 2017-es iMac-em van, 40 GB rammal, SSD-ről fut a rendszer, mégis kb már csak archiválós gépnek használom (meg NAS), mert az M1-hez képest annyira csigalassú sajnos (M1 Pro van most, de a régebbi M1 Air is pont ilyen pattogós volt ebben).
Abban egyetértek, hogy nehéz ezt az 5K monitort helyettesíteni, bár egyre inkább hajlok afelé, hogy egy akármilyen olcsó M1 Minit vegyek az iMac helyett, az asztal mögé a falra meg felrakjak egy 42"-es LG OLED-et. Nyilván az sem lesz mindenben olyan jó, mint az iMac 5K kijelzője, de semennyire nincs "kedvem" Studio Displayt venni 700 ezerért
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nekem 2TB nem elég, sőt a mostani 4TB + 3TB kombóm is kezdem kinőni, ideje lesz venni egy nagyobbat. 10TB-on gondolkodtam az iMac-ba betenni, de írták hogy az valószínűleg akkora hőt termel hogy nem fogja jól viselni az iMac-be zárást.
TechN7ne:
Neked is ugyan az van mint nekem. Szóval alaplapi, speckó Apple csatis SSD, tehát nem is szabvány. Ha az SSD modellnévre rákeresel láthatod. Én egy NVME SSD átalakítót vettem, azzal próbáltam meg bővíteni, de nem jött össze. Pedig az az átalakító csak annyi hogy az Apple speckó csatiját egy M2 csatira alakít, tehát nincs semmilyen alkatrész, csak a lábkiosztás van egy nyáklapon szétterítve.
Amúgy ha Sata lenne az SSD-d nem úgy írná hogy Flash-tároló.
-
madgie
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
Az a baj, hogy tudom magamról, hogy az ilyen szerelési folyamatoknak csak az egyik felét tudom jól kivitelezni: a szétszedést

Pont elég kütyüt rontottam már el életemben, vagy 4 éve ott a por au iMac két alsó sarkában, inkább nézegetem néha, mint hogy belenyúljak
(Kisvárdáról meg nem akarózott soha csak ezért Budapestre vinni a motyót, kétszer)
Ja, szép setup!
-
joey04
titán
válasz
Aszpirin
üzenetére
70 az ritkán is van, az nem is baj, ha olyankor agyal. Gondoltam rá, csak hogy lehetne egyben megnyitni ennyi tabot? Van egy mappám a Chrome könyvjelzők között, van benne 80 könyvjelző, ott lehet egyszerre megnyitni, de idegen gépen nem jelentkeznék be rá. Mondjuk max csinálok egy kamu google accot és azzal. Viszont ilyen demó gépeken engedélyezve van a telepítés, hogy feltegyem a chrome-ot?
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
Ha majd, az Apple megalljt parancsol a Thunderbolt Displaynek, akkor fogok venni egy Stidiot (szerintem sem veszes az ar, akkor sem, ha az iMachez hasonlitom, mert akkor a TBD-t se lett volna szabad megvenni, mert kb 20%-val tobbert, iMac 2011 jott volna ki az arabol
) . Akkor majd megnezem, nem-e tudok tervezni es 3D nyomtatni valami backpack szeru valamit, amivel tovabbra is ra tudom akasztani a gepet
. Nekem nem is kell ekkora talca, eleg ha akkora fulei vannak, kb kozvetlen a monitor laba mellett, hogy a gepet pont elbirja. -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Ez az egyik kedvenc featureom a Sierraban, es mivel minden akkor hasznalt korabbi gepemben (regi iMac es regi MBP; macrumorson en robbantottam a threadet, ami a 2011-es iMac belso BT4/AC-s wifi moddolasarol szol) ki volt cserelve kompatibilisre a Wi-Fi/BT modul, ezert teljesen hozza is szoktam, majd amikor DisplayLink kellett, na az jol megtrollkodott. Egyebkent, amikor pl felebreszted a gepet, vagy visszatersz es a gep mar screen savernel van, akkor gombot sem kell nyomni az oran, ez pl sokkal kenyelmesebb szerintem, mint a TouhcID hasznalata (felteve ugye, hogy elerheto, en clamshell hasznalom a gepem nagyreszt, es csak 1 helyre vettem eddig TouchID-es keyboardot (amit par napja sikeresen ossze is pillanatragasztoztam
). -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Nekem a TouchID se megy mindig. A sudo-nal bekapcsolhatod, hogy hasznaljon TouchID/Apple Watch jovahagyast (itt eleve bugos az Appel kodja, mert ha nincs TouchID akkor meg se probalja a Watchot, hex editorral 1 byteot kellett a multban atutni). Emlekeim szerint, DisplayLink eseten, mintha a sudo meg se probalna a TochID-et sem. A kukamano megette mar az adaptert, szoval azt nem tudom megnezni, de szerintem, ha eloturom a regi iPadet, es megnezem a Duet Displayt (mielott lett SideCar ezt hasznaltam arra, hogy utkozben/parkban/vonaton az iPad masodik kijelzo lehessen) ott is elojott ez a problema.
-
válasz
Aszpirin
üzenetére
A legnagyobb baj ezzel a DisplayLinkkel egyebkent, hogy eltori a Watch unlockkot, es a Watch jovahagyasokat. Pl. Safari jelszavak megtekintevese, vagy sudo es egyeb elevalt jogkorokhoz valo engedelyezes. Ez a feature, benne van "azota", hogy van unlock a Watchon. Marmint, DisplayLink USB 2.0-as VGA kivezetesem volt az elso, meg a 2008-as MBP-hez vettem, mert az is "csak" 1 darab monitort tud ugye meghajtani
. Mar akkor hackolt screensharinggel ment a dolog, amikor pedig bejott a Watch unlock, akkor kiderult, hogy screen sharing eseten ez feature biztonsagi okokbol nem aktiv. -
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
"Épp most fedeztem fel, hogy a az ausztriai Media Markt elég régi (2011-2017-es) "refurbished" iMac-eket árul (valószínűleg nem véletlenül, van rájuk kereslet!!!), és nézd csak meg, menniért, mert beájulsz
Csak egy példa, egy 2013-as (10+ éves!) 21 colos (!) iMac 734€-ért: [link] , de sok van, csak érdekesség kedvéért is menj a mediamarkt.at oldalra és írd be a keresőbe, hogy "iMac refurbished" majd láss csodát
"De ez inkább átverés.

10+ éves czucc nettó 280e Ft-ért.
Hacsak nem valaki gyűjti ezeket, és minél jobb állapotú darabra akar szert tenni. -
válasz
Aszpirin
üzenetére
Ez remek lista. Az 1., 2., 6., 7., 8. helyen olyan monitorok allnak, amelyeknek nem jo a DPI-je a rendszerhez. Ennek a listanak, nincs koze a "best"-hez.
Budget oldalon pl. lehetne barmi ami 27" es 2560x1440, vagy 20"-21" meretu 1920x1080-as panel. Nincs 27"-es 5k sem a listaban. -
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
"A másik az M1 gépek értékaáálósága: egy alap air mostanra bukott be 300K alá... újan meg szűk félévvel a megjelenése után 380K-ért tudtam megvenni a Media Markt-ban...."
Ez azért egy másik sztori.

Nézegetem itt a hirdetéseket a hardveraprón, azért ahogy elnézem a többség sajnos még mindig túláraz.
Persze ha ennyiért eladják a termékeket a hirdetők, akkor ennyit érnek, tehát nincs mit problémáznom ezen.
7-10 éves gépek közel 200 000 forintért, hát nem tudom...
-
daneel_hu
addikt
válasz
Aszpirin
üzenetére
Elég a 8 GB.
Sokkal fontosabb jelenleg, hogy Apple Silicon legyen, mert ezek ennyivel gyorsabb gépek a korábbiaknál.
Mi dolgozunk nagyobb adobe-fileokkal (vektoros és pixeles is, mozgóképpekkel nem....), és bőven nem gond a gépnek, sőt. De mondjuk ez még belefér az általános használatba.Nyílván vannak olyan tevékenységek ahol ez már nem elég.
Aki nem hiszi milyen gyors egy Apple Siliconos masina, az nyomkodjon meg valahol egy alap Mac Minit, és hasonlítsa össze mondjuk egy 2019-es Inteles Mac Proval.

-
válasz
Aszpirin
üzenetére
A gepet kb 6 evre tervezem, mint ahogy ez is, most 6 eves. Nem ez a resze zavar.
Az zavar, hogy ha felmesz az apple.hu -ra, kivalasztod az ezust, 14"-es erosebb M3 Pro gepet, akkor azt irja alul, hogy raktaron. Majd ha felkattingatod, ahogy mondtam, akkor azt irja, hogy 4-6 munkanap (azaz jan 11,12,15). Majd a kosarba rakas utan, a kosarban beirom a 1203-at iranyitoszamnak, akkor atugrik 18-22-re (ami nem felel meg a korabban, ajanlott idopontnak, nemhogy kicsit, nagyon nem). Tehat hazudnak. Ha meg fog jonni a gep, es akkor nem 11, 12 es 15 lesz, akkor minden egyes percben, amikor hasznalom szejjel fog idegesiteni, es itt fog kattogni a fejemben, hogy hazudott es atvert a ceg. Raadasul, az Apple visszaeso, mert mar az is elofordult veluk, hogy rendelsz valamit, leirjak, hogy pl 2 het mulva hozzak, de valami miatt, 1 hettel a megbeszelt idopont elott szolnak, hogy atadtak a futarnak, es masnap nalam lesz (ilyenkor meg SMS-ben is az orrod ala dorgolik, hogy itt a nagy nap...). Ilyenkor megint nem tudok mast tenni, mint at nem venni a futartol. Majd megprobalni megmagyarazni a telefonos ufsznek, hogy azert kuldtem vissza, mert nem a megbeszelt idopontban kuldtetek. Legyetek szivesek tartsatok magatokat a megallapodashoz, mert ez igy atveres.
Szoval, nem kizart, hogy le fogom mondani, mert ez nem allaopot, nem ez az elvart mukodes.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- 27% - ÚJ MSI MEG Vision X AI Core Ultra 9 285K / RTX 5090 / 128GB DDR5 / 2TB NVMe ! BeszámítOK!
- Gamer PC, RGB ház, i5-8500, 16GB DDR4, RTX-2060 6GB
- Asztali PC , 13100F , RX 6600 XT , 16GB DDR5 , 512GB NVME
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5700G / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
- IFixIt iOpener Toolkit
- Dell Inspiron 16 Plus 7640 Ultra 7 / RTX 4060 16gb DDR5 1TB SSD/2.5K 120Hz Garancia
- TAVASZI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Engem nem bátortalanít el, csak kicsit lekezelő és értelmetlen volt a hozzászólása. Részemről le is zártam.
) már tesztelik, jövőre kb. beépül az alap segédeszközök közé...

Én csak használni akarom gondtalanul, és tegyd a dolgát gyorsan.

Nekem is Satechi-m van, de még csak nem is langyos!

TigerCat