- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- lacixtal: Laci XTAL - Emlékproffil
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
Hirdetés
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Köszi!
https://ftp-master.debian.org/keys.html alapján próbáltam hozzáadni a security repo kulcsát:
gpg --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com --recv-keys '05AB 9034 0C0C 5E79 7F44 A8C8 254C F3B5 AEC0 A8F0'
gpg: key 254CF3B5AEC0A8F0: public key "Debian Security Archive Automatic Signing Key (12/bookworm) <ftpmaster@debian.org>" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg: imported: 1
Ami látszólag sikerült is, de az apt update még mindég panaszkodik:
Err:5 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 54404762BBB6E853 NO_PUBKEY BDE6D2B9216EC7A8Értem én hogy biztosra akarnak menni, de ezzel inkább tökön lövik magukat, de leginkább engem
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok!
Laptopom van [link]
Nem tudok rajonni Mint-en Ubuntun siman van
Koszonom valaszotokat -
cigam
titán
válasz
bambano #34392 üzenetére
Err:5 http://deb.debian.org/debian bookworm-backports InRelease
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 0E98404D386FA1D9 NO_PUBKEY 6ED0E7B82643E131Nem lett jobb
Ezt a két kulcsot hol tartják? honnan tudnám letölteni, és hová kell rakni?
Fórumon találtam egy olyan tippet, hogy
sudo gpg --keyserver deb.debian.org --recv-keys 0E98404D386FA1D9 6ED0E7B82643E131
de nem csinál semmit, vár valamire, csak ctrl+c-vel tudom megszakítani. -
cigam
titán
Err:5 http://httpredir.debian.org/debian bookworm-backports InRelease
The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 0E98404D386FA1D9 NO_PUBKEY 6ED0E7B82643E131Ennek a hibának mi a megoldása? Annyit sikerült kideríteni, hogy az apt-key "deprecated" státuszba került, de nem igazán látom mi van helyette. Ha pedig elavult, miért nem álnak át automatikusan az új rendszer használatára?
-
válasz
Jim Tonic #34379 üzenetére
Ha csak a transmission csomagot rakod fel, az kevés, döntsd el, melyik verzió kell és azt is telepítsd!
ezeket az alapcsomag függőségként kezeli:
dep: transmission-gtk (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (GTK+ interface)
or transmission-qt (>= 4.0.6+dfsg-3)
lightweight BitTorrent client (Qt interface)
or transmission-cli (>= 4.0.6+dfsg-3) -
Sziasztok!
Rég jártam erre! Segítségeteket kérném egy problémában, nekem nem sikerült kibogoznom az okát.
(Ubuntu)
Transmissiont telepítenék, de sikertelen. Pontosabban települ, de nem lehet indítani.
A logban ez van:ERR utils.cc:105 Couldn't read '/root/.config/transmission-daemon/settings.json': Nincs ilyen fájl vagy könyvtár (2) (utils.cc:105)
Amit én nem értek, mert nem is ott jön létre ez a konfig fájl. Hiába a purge, akkor is ebbe szaladok bele. Semmilyen maradvány fájlt, ami a transmissionhöz lenne köthető, nem találok.
Hol tudom ezt korrigálni?Köszi!
-
Ablakos
őstag
Eddig deb csomagból telepítettem egy alkalmazást, de tárolóban ezt találtam. Hogy kell ezt értelmezni? (telepedni nem akar):
user@Dell-Inspiron-5767:~/Downloads$ sudo apt search scenebuilder
Sorting... Done
Full Text Search... Done
scenebuilder/now 23.0.0 amd64 [residual-config]
(none)
user@Dell-Inspiron-5767:~/Downloads$ sudo apt install scenebuilder
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Package scenebuilder is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package 'scenebuilder' has no installation candidate
-
Livius
őstag
válasz
gyuri860213 #34370 üzenetére
How to schedule a task in Windows server
https://www.youtube.com/watch?v=x7fOlFUnGmw -
urandom0
senior tag
válasz
-
efemm
tag
válasz
A windows-os szerveren egy powershell script, az eredményétől függően pedig Start-service?
-
gyuri860213
tag
és hogy tudom letölteni a free XI verziót? mert 1 szerveren szeretnénk csak 1-2 service-t ellenőrizni ami elvileg a free plan-be belefér, mégsem látok külön erre leöltést csak z 1 hónapos full trialt. Mi történik 1hónap után?
-
gyuri860213
tag
válasz
f_sanyee #34301 üzenetére
Sziasztok.
Adott egy Win2016 szerver, ezen fut egy Predor nevű munkaidő nyilvántartó program, 3000es porton. Sajnos úgy lett megírva hogy a gép restart esetén a service nem indul el automatikusan. Szeretnénk egy monitorzó progit ami figyeli az IP, portot, hogy a szolgáltatás fut-e. Erre Debian alatt alkalmas a Nagios?
Köszönöm. -
válasz
IstvánLászló #34366 üzenetére
és #34367 Kapitány.
Már azóta én is felraktam a legutóbbi telepítővel egy Endeavour Cinnamont,. Nagyon plasztikus a telepítője, még a grub és systemd boot között is lehet választani, Jól működik ,csak azok a borzasztó lila 'gyári' hátterek , de ez nem lehet gond. Az AUR helperek hiányetegségét egy Endeavour fórumos HSZ alapján meg kellett gyógyítani. ... Tetszik. Most újra két kedvencem van a debian és az endeavour. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #34366 üzenetére
Megerősítem. Ez a Manjaro JÓ verziója.
De tényleg, 2 év Manjaro használat alatt volt egy rakás lejárt GPG kulcs meg hasonló szívás, a majdnem ugyanaz Endeavournál meg semmi. Ráadásul nem irtották ki a VAAPI-t a mesából... -
szbalogh
addikt
Akkor ide is írok már egyet
Négy node-os HPC-ről van szó és mint hasonlóknak Matrox G200 integrált grafikai megjelenítője van. Amíg nem tudom bekonfigurálni a klasztert OpenHPC-vel addig külön-külön dolgoznak úgy, hogy az egyiken van wifi-n keresztül TeamViewer elérés és erről a gépről vnc-vel használom a többit (kettőt, mert az egyik hibás).
Sajnos mint kiderült az Ubuntuban régóta nincs ehhez driver, így valami generic driverrel max 1024x768 felbontás van.
Pkgs-en találtam egy drivert ubuntu 22-re de a telepítés után feket képernyő volt egy villogó kurzorral, egyébként a rendszer ment, mert leállításkor feljött az ubuntu logo.Szóval nem találkozott valaki erre megoldással? FullHD + Matrox G200 + Ubuntu 22?
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Egy régóta görgetett problémára szeretnék megoldást találni. Plasma desktopot használok. A jobb gombos menüt a "plasma-costum-desktop-menu" kiegészítővel oldottam meg eddig.
Megpróbáltam áttérni a Plasma saját menüére.
A menüeditorral személyre szabtam a menübejegyzések sorrendjét, ami a panelre kirakható "programindítóban" tökéletes lett.
Ugyanúgy tökéletes az eddig használt "plasma-costum-desktop-menu"-ben is.
Amennyiben a jobb gombot átállítom a kde saját "Programindító" menüére, akkor a fömenüben az elemek nem az általam beállított sorrendben láthatóak. Előre sorolja az almenüket és mindent ABC sorrendben hozza. Nem hozza az elváasztókat..stb
Az almenüben már ninden tökéletes (sorrend, elválasztók..stb)
Hol lehet megerőszakolni, hogy ezt ne így tegye? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Roland861010 #34357 üzenetére
Hülyeséget beszélnek. AMD hardveren telepíted a disztrót és megy. Még annyi munka sincs vele, mint Windows alatt.
-
bviktor93
tag
válasz
urandom0 #34348 üzenetére
Ja, hogy bare-metal-ra gondoltatok a VM helyett... Mert még sosem csináltam olyat, és elég kezdő vagyok GNS-be
és csak pár nem túl hw. igényes image-el szeretnék gyakorolni.
De egyébként köszi a tippet, megpróbálom bare metal. Találtam is hozzá egy elég jónak tűnő leírást, nem tűnik túl bonyolultnak... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
f_sanyee #34350 üzenetére
Pedig előfordul, különösen ha W11-el van összehasonlítva a Linux, az OS overheadje bizony számít. Meg azt is láttuk már, hogy pl. az AMD oldalon a nyílt driver a mesa-val képes lenyomni a zárt AMD drivert...
#34354 Roland861010: mint gamer mondom, ez nem így van. Ráadásul nVidiával annyira nem sima a helyzet sajnos.
-
bambano
titán
válasz
Roland861010 #34347 üzenetére
ebben a hsz-ben nincs kérdés.
milyen választ szeretnél? -
válasz
Volt feltéve a legutolsó nobara nálam, vagy 3 hónapja, igaz, hogy ext4-es partícióra. 1x le is volt frissítve. Tegnap előtt néztem, 350-pár darab frissítést akart feltenni, de a GPG kulcsokat mindet hibásnak találta , addig küszködtem vele, hogy eldöntöttem, hogy nem kell ez nekem.
-
f_sanyee
senior tag
válasz
én nem igazán játszok, de meglepne ha linuxon tobb fps lenne mint windowson...
-
Roland861010
veterán
válasz
?
-
-
Roland861010
veterán
Sziasztok.
Ma ki akarom próbálni a Nobarát.
Elegem wan a Windowsból, hogy millió beállítást kell csinálni,hogy kamu 5-10 FPS-t kitudjak csikarni ugy a gépből.
Pedig maga a konfignak nem ezt kellene adnia.
ASUS TUF A15 FA507NU
Processor: AMD Ryzen 5 7535HS | 6 cores | Base: 3.3 GHz | Boost: 4.5 GHz | 54 W TDP Graphics Card: NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU | 6 GB GDDR6 VRAM | 95 W TDP Memory: 16 GB DDR5-4800 (Dual-Channel, max. 64 GB)
Display: 15.6" IPS | 1920 x 1080 | 144 Hz | 141 PPI Storage: Micron 2400 MTFDKBA512QFM | 512 GB NVMe SSD -
bviktor93
tag
válasz
urandom0 #34343 üzenetére
Hogy érted? Most is a Linux-os verziót használom. Arra utaltam, hogy más disztóval is ki fogom próbálni még, most a 24.04 LTS Ubuntu van a gépen. Valószínűleg egy Debiannal is megpróbálom még.
Igazából, hogy min fut maga a GNS3 program nem is annyira lényeg. A VM használ sok erőforrást, meg annak kell ez hardware-es VT-x virtualizáció. A GUI-s programot futtathatnám akár Windows-on is, és a remote szerverként be lehet állítani a VM-et a saját IP címével. Ezzel nem szokott gond lenni. Windows-on viszont még sosem csináltam ilyen nested virtualizációt, azt sem tudom mit kell ott még engedélyezni. Linux-on már használtam korábban (igaz más OS, más verziót), és ott nem volt gond.
#34344 kpityu2: az a baj, hogy én sem nagyon ismerem.de megnézem majd milyen service-ek futnak.
Lehet amúgy, hogy valami hardware-es gond van? Mikor fut a VM akkor ilyenek történnek pár percenként állandóan, és a VM leállítása után is:Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: NMI backtrace for cpu 3 skipped: idling at intel_idle+0x72/0xe0
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: Sending NMI from CPU 7 to CPUs 3:
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: rcu: blocking rcu_node structures (internal RCU debug):
Sep 10 21:10:38 ubuntubox kernel: rcu: INFO: rcu_preempt detected expedited stalls on CPUs/tasks: { 3-...D } 11415673 jiffies s: 2149 root: 0x8/
A gép amúgy egy elég erős laptop (ráadásul nem is az enyém), valami újabb generációs i7-tel, meg 16GB RAM-mal. -
urandom0
senior tag
válasz
bviktor93 #34339 üzenetére
Lehet, hogy Windowst kéne először telepítened, és arra a GNS-t, lehet hogy tényleg az ő VM-jükkel van valami gebasz.
Vagy esetleg tényleg meg lehetne próbálni egy KVM-es VM-et felállítan, és oda behúzni a Virtualbox vhd-ját (át kell majd konvertálni).
Nekem erős a gyanúm, hogy ez egy Ubuntu bug lesz. -
bviktor93
tag
válasz
urandom0 #34338 üzenetére
Valószínűleg igen, akkor már a VM is szét kellene hogy essen futás közben, mikor csúcson használja a RAM-ot, de semmi ilyen nincs, teljesen stabil, egyébként 8GB-ot állítottam csak be neki VMware-ben. És a VM leállítása után is teljesen stabil, reszponzív az egész rendszer, 1-5-2 GB körül használja csak a RAM-ot.
Ami némileg ellent mond ennek azok a magas load avg. értékek, mindhárom 1-5-15-ös érték ilyen 6-7 körül mozog, VM leállítása után is, úgy hogy teljesen idle az egész rendszer.htop
-pal figyelem, és nem látok semmi olyat ami ezt indokolja.
De legidgesítőbb dolog ez a leállítás/újraindítás amit írtam is.
Egyébként már próbáltam VirtualBox-ban is ugyanezt a GNS 3 VM-et futtatni, na ott 5-10 percenként szétcrashelte magát az egész, így jutottam el a Vmware-ig. Na ezt most stabil, csak itt meg a rendszert nem tudom rendesen leállítani. -
urandom0
senior tag
OOM-nél szerintem simán kilőné a rendszer a processzt. És nem is úgy néz ki, mint egy processz összeomlás, mert akkor stack trace-t is logol.
Fogalmam sincs, mi lehet ez, de én első körben megpróbálnám, hogy egy nem Debian/Ubuntu alapú rendszer is ugyanezt csinálja-e. -
-
bviktor93
tag
Sziasztok!
A másik Linux topikból ide irányítottak, szóval ez volt a problémám.
Ha valaki esetleg tud valami megoldást/javaslatot erre a problémára azt megköszönném.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34332 üzenetére
A Github oldalon írnak róla:
The etc directory of the repo contains sample configuration files for different init(1) systems, e.g. FreeBSD's rc.d, Gentoo's openrc, and systemd which is used in most contemporary Linux distros. Those files may be used as templates. They are likely to require adjustments to the actual distribution/installation where they are to be used.
A Github repóból másold ki a /etc/systemd/wsdd.service fájlt, másold be a saját /etc/systemd/system könyvtáradba, a wsdd.defaults fájlt pedig mentsd le egy /etc/default/wsdd nevű fájlba. Aztán mondd neki, hogy
systemctl daemon-reload
, majdsystemctl enable --now wsdd.service
, és elmiletileg már fut is a service. -
urandom0
senior tag
válasz
Roland861010 #34325 üzenetére
Én nem játszok, csak azt tudom, hogy a Nobara Linux kifejezetten játékosokra szabva van összerakva. Sose próbáltam, de szerintem tegyél vele egy próbát.
-
Roland861010
veterán
válasz
lionhearted #34326 üzenetére
Köszönöm
-
válasz
Roland861010 #34325 üzenetére
Linux Mint vagy Ubuntu 24 LTS. Reddit szerint megy a venti szabályozás az F5-tel így is (2 éves poszt).
-
Roland861010
veterán
Sziasztok,
Mivel a Linux kezdőknek linkje nem működik meg kérdem itt.
Melyik verziója jelenleg a legjobb és legstabilabb játékra?
Igazából 99%-ban csak WoW-ot játszom.
Viszont ami még kellene hogy menjen az laptop gyári appja ami szabályoza a processzort és a ventilátorokat
Asus Armoury Creat.
Laptop: ASUS TUF A15 FA507NU
Processor: AMD Ryzen 5 7535HS | 6 cores | Base: 3.3 GHz | Boost: 4.5 GHz | 54 W TDP
Graphics Card: NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU | 6 GB GDDR6 VRAM | 95 W TDP
Memory: 16 GB DDR5-4800 (Dual-Channel, max. 64 GB) -
Normi™
őstag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne,hogy a "Kworker" az egyik magot a kettőből folyamatosan tekeri ,sokszor 100% körül.A gép helyenként használhatatlan,jelentősen melegszik.Újraindítás,kernel frissítés nem segített semmit sem.Linux Mint 21.3 Cinnamon.Remélem ez már haladó szint....
Köszönöm előre is!
-
sonar
addikt
válasz
CPT.Pirk #34319 üzenetére
Olvasd el ezt hátha segít: WSDD, avagy hálózati felderítés
-
válasz
CPT.Pirk #34319 üzenetére
Windows alatt a mappákban van egy olyan lehetőség, hogy a hálózati mappát hozzá tudod adni. Tudsz neki betűjelet adni, bejelentkezési adatokat megadni meg ilyenek.
[link] Ezt találtam hirtelen.
Nálam mondjuk a 11 tudja alapból. Lehet azért mert a NASomnak van drivere hogy keresse hálózaton a mappákat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy működő samba megosztásom helyi hálón, win alatt explorerből rá lehet menni a \\192.168... módon.
Viszont azt meg lehet csinálni, hogy a Network alatt látszódjon a megosztás, mint régen? Mindenféle változás volt az SMB protokollok terén, a google találatok meg egymásnak ellentmondanak, vagy már nem működnek a változások miatt.
-
Ubuntu 20.04 szerver 5.4.0-193-generic a Livepatch service aktív.
Vettem egy kínai 2.5G-s USB-s hálókártyát. Nem működik. A Net azt írja, hogy az 5.9 kerneltől van benne a támogatás. Egy sima Linux Mint-es géppel szépen megy, de az frissítve van és a kernel verziója 6.8.
Nem vagyok nagy tudású rendszergazda.
A kérdésem melyik a jobb megoldás:
Kernelt váltani vagy
feltenni a Realtek driver-ét (itt van egy kis kavar, mert csak a PCI-s kártyákhoz van letölthető driver)? -
Jakszy
csendes tag
Sziasztok!
Ennél jobban nem hajlandó betölteni az OMV:
Mit tudni érdemes: Proxmoxban futtatam eddig, két nappal ezelőt felraktam az IMMICH nevű alkalmazást amit konténerben futtatam OMV alatt.Egy rossz szinkronizálás beállítás telerakta képekkel a Proxmoxban lévő local-lvm (PVE) meghajtót és a teljes proxmox összeomlást okozott.(A HA és az OMV is megállt) Miután sikerült pár képet videót kitörölnöm továbra se volt hajlandó elindulni az OMV, de a HomeAssitant életre kelt Van lehetőség valahogy kijavítani? -
tlac
nagyúr
valaki jelentett már be bugot a kde-nek?
https://bugs.kde.orgelkezdtem egy accountot csinálni hozzá, de itt feladtam
ez tényleg ilyen gagyi, hogy publikussá teszi az email címem?PRIVACY NOTICE: KDE Bugtracking System is an open bug tracking system. Activity on most bugs, including email addresses, will be visible to the public. We recommend
using a secondary account or free web email service (such as Gmail, Yahoo,
Hotmail, or similar) to avoid receiving spam at your primary email address.
-
-
Ablakos
őstag
válasz
urandom0 #34310 üzenetére
Ha terminálban "egyszerűen" mountolok, akkor csak egy megosztásom lesz. Lehet, hogy a /etc/fstab bejegyzés nem egészen jó?
//192.168.200.3/java /media/java/ cifs rw,vers=3.0,credentials=/root/.userCredentials,gid=1000,dir_mode=0775,file_mode=0664,x-systemd.automount,nofail
-
urandom0
senior tag
válasz
Ablakos #34309 üzenetére
Én megnézném az /usr/lib/systemd/system/ és a /etc/systemd/system/ mappákban milyen .mount és .automount fájlok vannak, ha vannak egyáltalán. Ha vannak, én kitörölném őket.
Aztán megnézném, hogy nincs-e valamilyen felesleges mount vagy automount a systemctl -type=mount,automount paranccsal. Innen is lehet első körben tiltogatni, aztán reset, majd ha elérhető a megosztás, akkor törölni is. Esetleg megnézni, nincs-e valamilyen service, ami ilyet okozhat. -
Ablakos
őstag
(Ubuntu 24.04 lts GUI)
Nem tudok rájönni, hogy miért (pontosan) dupláz az /etc/fstab -alatt felsorolt mount lista. 12*2 hálózati hely lesz. Ha kikommentezem ezeket, akkor 0db hálózati hely lesz felkapcsolva.
Merre keresgéljen a megoldást? -
urandom0
senior tag
válasz
cog777 #34304 üzenetére
Ahol csak lehet, kerülöm a JavaScript-es/TypeScript-es szutykokat. Egyszer csináltam eg gyors összehasonlítást VS Code és Sublime Text között (a Sublime-t nagyrészt C++-ban írták). Egy frissen telepített gépre feldobtam mindkettőt, pluginok, stb., minden extra nélkül. Mondanom sem kell, hogy a Sublime sokkal gyorsabban indul, és sokkal kevesebb memóriát ill. procit eszik.
Egy darabig használtam a VS Code-ot, amíg a Copilot-ot próbálgattam, de aztán úgy voltam vele, hogy nem éreztem előnyét.Most Eclipse-ben dolgozom (feldobtam a legfrissebb verziót, a repómban lévő 2020-as van), tulajdonképpen meg vagyok elégedve vele. Annyi előnye van a Kate-hez képest, hogy ez on-the-fly buildel, kevesebbet kell kézzel fordítanom, illetve van benne refactorálás, szól a hiányzó vagy a felesleges importok miatt, ilyesmik.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Nexigo PJ40 okosprojektor / Számla + Garancia /
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Emlékezetes gamer élmény, amit megvásárolhatsz VAGY akár ki is bérelhetsz! Akár rèszletre is!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Eladó szép állapotban levő Samsung S22 8/128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest