- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy régebbi HP2170p-s laptopom, ami egy dokkolóra van kötve. A dokkolón van egy aux kimenet, viszont azon nincsen egyáltalán mély hang, amikor rákötök egy hangszórót, vagy fülhallgatót.
Itthon van egy régi Creative T6100-es 5.1-es hangszóró szettem, amit szeretnék rákötni majd erre a laptopra viszont, nincs rajta 5.1 kimenet.
Gondoltam veszek egy usb-s hangkártyát: [link]
Ez a kártya mennyire menne egy Debian 12.12-n szerintetek? Érdemes megvenni, és menni is fog vele?Válaszotokat köszönöm!
-
bambano
titán
válasz
IstvánLászló #35119 üzenetére
Az átlag alaplap nem tud raidet, softraid van rajtuk, ami nullát ér.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
bambano #35116 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat és ezt az infot és ezt most megjegyzem hogy ne felejsem - el.
A raid-ról minimálisak az infoim,de utána is fogok olvasni a raid használatáról.
Azt hiszem értem amit javasolsz,lényeg ez hogy az elérési idejük egyforma - legyen.
Tehát ha jól is gondolom két hdd-nek,sebességük írás/olvasás legyen lehetöleg egyforma,ezt tudom tesztelni - akár ArchLinux-on gnome-disks-el és láthatom azt mit ír a két hdd-re.
Az alplapom:Msi MPG B550 GAMING PLUS és írja a user-manualja,hogy tudja a raidot,0/1/10 -et,most néztem a manualját ezt olvastam a raid kapcsán. -
sonar
addikt
Én pl így szoktam csinálni, pont azért mert lehet eltérés a disk méretek között + a végiggondoljuk van ennek a módszernek is előnye: (disk azonosítókat és méreteket értelemszerűen igazítsd a te rendszeredhez)
parted /dev/sda
mkpart primary 1gb 500gb
# raid flag beállitása (2,3,4 számok a 'p', mint print parancs után látszódnak)
toggle 2 raid
q # quit
parted /dev/sdb
mkpart primary 1gb 500gb
# raid flag beállitása (2,3,4 számok a 'p', mint print parancs után látszódnak)
toggle 2 raid
q # quit
mdadm -C -l 1 -n 2 /dev/mdX /dev/sdaX /dev/sdbX
Aztán mehet az lvm -
bambano
titán
válasz
IstvánLászló #35114 üzenetére
Ha van lehetőség, akkor a raid1-ben KÜLÖNBÖZŐ diszkeket kell tenni. Annyi a lényeg, hogy az elérési idejük között ne legyen túl nagy különbség, mert ha az egyik sokkal hamarabb végez, mint a másik, akkor a lassút kidobja a kernel a tömbből.
-
Lenry
félisten
válasz
IstvánLászló #35114 üzenetére
nem baj, ha azonos képességűek, de egyáltalán nem kell egyformának lenniük.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Ablakos #35112 üzenetére
Azt jelezném nem vagyok szakétö,de probálok segíteni.
A raidról azt tudom most mondani,hhd-knek teljesen egyformának kell lenniük és amit mondasz jelenleg is két különböző hdd-t használsz és ez szerintem - ez okozza a problémádat.
Ezt az infot egy jó ismerősőm mondta,Ő is szerverekhez használja,tömören ennyit tudok monadi. -
bambano
titán
válasz
Ablakos #35112 üzenetére
az efax végű az smr, az earx meg cmr.
ez baj.
ezt rosszul tűri a kernel. javasolt a cseréje. (az smr cseréje)az, hogy install után elindul a szinkronizáció, önmagában nem baj, mert tömb létrehozásakor kell. de ha ismételten elindul, az gond.
szerk: diszk hibát destruktívan badblocks -vsw-vel szoktam ellenőrizni, de ahhoz szét kell szedni a tömböt.
-
Ablakos
őstag
(Még küzdük a hdd/array létrehozással). Megpróbáltam raid1/lvm telepítést hdd-re. Szokásom szerint jól szétszedve a fájlrendszert lvm kötetekre. Megcsinálta a telepítő, de már telepítés alatt láttam a logban, hogy gond van a md0 létrehozáskor. Install után azonnal elindult a háttér szinkron.
Lehetséges, hogy a két különböző hdd WD20EARX/WD20EFAX zavarja a tömb egybenmaradást?
Még a lemezhibát kellene kizárnom, de nem is tudom, hogy kell ilyen tömbös hdd-n ezt ellenőrizni? -
-
Ablakos
őstag
Sata kábelt cseréltem, hátha. De nem. Évekig windows serverben ez a hdd páros jól működött(raid1 storage) Mivel már csak a hyper-v alatt az ubuntu servert használtam, úgy döntöttem natívan lesz ubuntu server. Belesültem.
Készséggel feltöltöm a journalclt -b tartalmat, de fogalmam sincs mit kell itt nézni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3288
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest