Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Anakin007
aktív tag
webmin-t próbáltál már? samba-hoz meg van swat, mint webes felületű samba-buherátor. samba quota support-ot még nem használtam sosem, de ha nem akarsz (samba) userenként más-más kvótát beállítani, akkor nem is kell még a samba-féle qutoa rendszerben elmélyedni. Sima fs szintű userkvótában tudok segíteni, de én csak a jó öreg parancssoros megoldásokat ismerem
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Valaki eltudná magyarázni nagy vonalakban, hogy történik a nyomtatás egy cups+samba kiszolgálón xp-s kliensekről? Nagyon összezavarodtam, annyi féle megoldást meg leírást találtam, amik néha homlokegyenest ellentmondásosak. Arról már nem is beszélve, hogy nagynehezen sikerült összehoznom végre, de úgy, hogy elvileg nem is működhetne.
Konkrétan az az egyik gondom most, hogy miért sikerül nyomtatnom, amikor pl. nem hoztam létre külön nyomtató usert sem linuxon. Egyenlőre a cups-samba kapcsolat érdekelne ill. hogy hogyan is kerül ki egy nyomtatási utasítás a printerre ill. hogy miért is kell a cups-ot úgy konfigurálni, hogy lan-ról is fogadjon, amikor samba-n keresztül érem el. Ennyi erővel miért nem elég, ha csak a samba-t lehet lan-ról elérni, mert gondolom a samba localhoston keresztül ad át utasítást a cups-nak. V. nem? v. mi van?kössz előre is!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Az érdekelne, van-e tapasztalata crossover-ben vkinek? Letöltöttem a pro-t, szépen megy is a photoshop9cs2, de olyan lassú, mint az állat. Egy egyszerű raszterizálás is 1 percig tart, homokórázik, pedig a proci nem dolgozza hülyére magát a top szerint, vinyó nem swap-el. Vmi 5let?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Ősi kérdés vindóz-linux lan-hoz, samba-val: milyen karakterkódolást kell beállítani samba-serveren és kliensen h minden jó legyen? Kezd tele lenni a hócipőm,h vmi szar, de naon. Most még az UTF8 a legjobb, így csak a Ű,ű karakterek szarok,minden más jó. V. ratyi a samba serverem? Mandriva 2006 serveren fut a binárisból feltett samba 3.0.20-3.2.20060mdk a pontos verziószám.
Kipróbáltam többféle kliensről (debian, mandriva2008PowerPack,Fedora,SüSü,knoppix),de mindenhogy ratyi,szal tutira a server beállításai nem okésak. Régen debian alól futott samba-server és nem emléxem,h bármilyen karakterkódolási baj lett volna.
Az árvíztűrő tükörfúrógépet vindóz alól hozom létre és úgy nem jó linux alól nézve.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Jah és a szerveren magán hibátlanul jelnnek meg a bötűk, kicsi és nagy is.
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Még mindig a nyomtatással bajlódom. Adott egy cups és egy samba. Jelenleg úgy megy, hogy samba-n keresztül lehet lan-ról nyomtatni (már ha van ideje kivárni az embernek).
samba-server-3.0.20-3.2.20060mdk és cups-1.1.23-17.2.20060mdk vannak konkrétan telepítve. Az a bajom, hogy ha XP alól csak az elérhető nyomtatókat akarom megnézni, legalább 1 percig tart, mire beszerzi a listát a szervertől. Azt látom a switch-en, h vadul megy az adat LAN-on és nem történik semmi 1 percig. Miután sikerült felvenni az XP-s kliensen a hálózati nyomtatót és kapásból nyomtatni szeretnék, kb. 1-2perc, mire elindul a nyomtatás, sima notepad-ból is egy 1 szavas szöveg.
Logokban semmi, pedig debug-ra állítottam már a a samba-t.
Ha magáról a szerverről akarok nyomtatni, szinte azonnal megindul és hibátLAN. 5let everybody?Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Kb. 1 éve használtam valknut-ot, de sosem volt probléma vele, kiválló strong-klónnak mutatkozott debian-on. Sztem ez is disztró-függő, mint annyi minden linuxon.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
ACPI: Looking for DSDT in initramfs... error, file /DSDT.aml not found.
Mi ez és mi van ilyenkor? Amúgy semmi hiba nincs látszólag.
-
Anakin007
aktív tag
Nem történt kernel-frissítés, 2 hónapra visszamenőleg tudom csak megnézni a logokat. Azóta folyamatosan hisztizik emiatt. Egy IBM vason futó mandriva szerverről van szó 1ébként, de csak mert C+4-re nem tudtam shorewall-t fordítani
Jól látom, hogy az IBM nem igazán kedvelt gyártó linux szemszögből? Ma vettem észre, hogy vmi IBM ACPI Tables-ekkel is baja van, konkrétat este tudok majd írni.
Van egy IBM T42 notim, szintén mandriva fut rajta, minden kiválló, csak az IBM ACPI Util nem hajlandó működni és ha suspend-be küldöm, nem kapcsol ki semmit az LCD-n kívül.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Azt amúgy megtudná vki mondani, hogy mi az rpm-es megfelelője az apt-cache search -nek? Szerettem volna parancssorból feltelepíteni az initramfs-tools csomagot, de se az urpmi, se az rpm nem ismeri v. csak máshogy hívják. urpmi legalább felszokott dobni választási lehetőségeket, ha vmi hasonlót talál, de most nem hozott eredményt. Az rpm-et meg hiába böngészem, semilyen kapcsolóval nem tudok vele csomagleírásokra v. szóelőfordulásokra keresni Tudom, én vok a láma, ezért kérném a közönség segítségét.
-
Anakin007
aktív tag
Köszi a linkeket, örök hálám üldözni fog, amiért tettél is vmit hogy segíthess. Amúgy végigbogarásztam az rpm és az urpmi manját, megkérdeztem egy nálam sokkal okosabb, jártasabb embereket gyűjtő chat-en is. Ők oltottak le, hogy nem tudja, és ne tépjem, mint flokki a lábtörlőt. Az tény, hogy az ottlévő 2-300 ember 90%-a debian-t nyüstöl, a maradék 10% meg gentoo-t v. bsd-t és lövésük sincs az rpm-ről....
Miután kipróbáltam a manokban lévő, számomra nem világos jelentésű kapcsolókat is és irc-ztem is, utánna jöttem már ide, hátha majd vki profi rávágja, hogy rpm --everything string v. vmi a válasz
Pedig kell tudnia, mert az rpmdrake is képes rá, hogy telepítetlen csomagok közt is keressen leírásban, megjegyzésben, akármiben, de az nem fut konzolon. Az rpm is sokmident tud, de csak a telepített csomagokról, nekem meg pont a telepítetlenről kellene. Persze az is lehet, hogy maga az rpmdrake is vmi külső progit v. szkriptet hív meg ilyenkor. Ezesetben szívás. Nah mind1, ha lesz vmi, majd jól közzéteszem, főleg mert sztem nem egy triviális dolog ezHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
urpmq a megoldás Ez még nem keres leírásokban, csak csomagnévben, de megjeleníti a telepített/telepíthető találatokat.
Ennyi a használata:
urpmq keresendő_kifejezésHa Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Csak 1 apró kérdés: ha van 1 cups és 1 samba, amin keresztül érem el lan-on xp-s kliensekről a nyomtatót, akkor miért írja XP a nyomtatóhoz, hogy "Hozzáférés megtagadva, bla-bla-bla...", miközben szépen lehet printelni? cups-on anonim hozzáférést állítottam be, samba-n guest = ok.
-
Anakin007
aktív tag
A teljesség kedvéért az smb.conf vonatkozó része:
[laser]
path = /var/spool/samba/
printable = yes
browseable = yes
write list = @adm root
guest ok = yes
inherit permissions = yesEnnyi.
-
Anakin007
aktív tag
Még 1 kérdés: mit kell tenni, ha nem akarom hogy frissüljön a resolv.conf-om amikor kapcsolódom a nethez? ADSL-em van, /etc/ppp/pppoe.conf -ban PEERDNS=no, /etc/ppp/options-ban usepeerdns opció kikommentezve, /etc/dhclient-eth0.conf van még csak , de az meg a LAN kártyáé. Mit hagytam ki?
RedHat-ról van szó 1ébként.[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
Hááát, elég talicskán néz ki a mandriva-féle "Hálózati kapcsolatok" -hoz képest ifconfig -a mit mond?
Amúgy madwifi akkor kell általában, ha még driver szinten van gondja. A mellékelt ábra szerint viszont él a wifi, csak épp sz@rt se lehet csinálni a majdnem semmit mondó, tök értelmetlen csilli-villi ablakocskában
Szvsz kell 1 konzol meg az ifconfig.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Üres a tallózó listám, pedig a samba szerver van beállítva master browser-nak. 5let?
Így néz ki a global szekció vonatkozó része (meg egy kicsi, hátha számít):
[global]
.....
local master = yes
domain master = yes
domain logons = no
preferred master = yes
enable privileges = yes
wins support = yes
name resolve order = lmhosts hosts
dns proxy = no
os level = 128
.....Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Egy kis kieg: dhcp-n mennek a kliensek, a dhcpd is a samba szerveren fut, ami wins szerver ip-t is kioszt a kliensnek.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Cups (vagy vmi más) problémám lenne, konkrétan cups-1.4svn-r7527, a2ps-4.14, ghostscript-8.62, foomatic-db-20080330, foomatic-db-engine-3.0-20080504, foomatic-db-hpijs-20080330 vannak telepítve forrásból. A printer egy párhuzamos portos laserjet 4L.
Probléma akkor van, ha 1-nél több jpeg v. más képfile-t akarok kinyomtatni egymás után: az elsőt még kinyomtatja, ám aztán beragad a nyomtatási sorba "queued" állapottal és aztán sehova tovább. A következő kép v. bármi más csak akkor nyomtatódik ki, ha előbb törlöm a nyomtatási sorból a korábban kinyomtatott (és beragadt) nyomtatási feladatot
error.log-ban ennyi van ilyenkor:
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:09:47 +0200] [Job 124] Started backend /usr/lib/cups/backend/parallel (PID 23173)
I [11/May/2008:13:10:47 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding start banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding job file of type application/vnd.cups-raw.
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Adding end banner page "none".
I [11/May/2008:13:10:59 +0200] [Job 125] Queued on "laser" by "jurij".
I [11/May/2008:13:11:36 +0200] Started "/usr/lib/cups/cgi-bin/jobs.cgi" (pid=23184)
I [11/May/2008:13:11:59 +0200] Saving job cache file "/var/cache/cups/job.cache"...Szal másodjára nem indítja a backendet. Íme a job lista, a 124-es a hibátlanul kinyomtatott file bejegyzése, a 125. ami már nem jött ki:
laser-124 smbprn.00000163 Z:\K�pek\avatar-1353.jpg jurij 184k 1 processing since
Sun May 11 13:09:47 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."laser-125 smbprn.00000164 Z:\K�pek\C2003A.jpg jurij 96k Unknown pending since
Sun May 11 13:10:59 2008
"Sent print file, 187431 bytes..."Az elsőnél még kiírja, hogy 1 lap, a másodiknál meg már csak hogy ismeretlen-t ír oldalszámnak...
Mi a p*csa lehet vele?
-
Anakin007
aktív tag
Világért sem akar erre járni egy CUPS szagértő?
-
Anakin007
aktív tag
válasz bambano #5704 üzenetére
Nem nyert, nincs beragadt ghostscript
Ez látszik a beragadás után (most pl. egy pdf):processing since Sun May 18 16:15:30 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."A következő egy jpg lenne, ez már csak várakozik:
pending since Sun May 18 16:16:53 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."Cancelezem az elsőt és egyből kiköpi a másodikat. Nem vágom...
-
Anakin007
aktív tag
válasz dr_strange #5730 üzenetére
Nem.
#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.Gyárilag van kicsillagozva az "after". Mandriván így van, neki meg az van
-
Anakin007
aktív tag
Ha nem tudsz közvetlenül root-ként belépni az azért van mandiván, mert 3-as fölé állítottad a secure level-t telepítéskor v. a vezérlőpultban az msec beállításainál (tiltott közvetlen root login). Ilyenkor login sima userként, aztán "su" (kötőjel meg minden nélkül), majd a root jelszó, ahogy feljebb írta a kolega. Ehhez persze feltétel, hogy az usered a wheel csoport tagja legyen. Ha ez teljesül, akkor enegdi a su-t használni és root vagy.
Nem biztos, de nem árt, ha hagysz egy üres sort az utolsó bejegyzés után, hátha hártlis a sorvége karakterre.Nem tom, mi ez az emerald, de nem lehet, hogy az ablakkezelő elindulása után kéne végrehajtatni ezt a parancsot?
-
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
Üdv!
Egyik SMTP-nken keresztül nem tudunk levelet küldeni, mert ez jön vissza:
'550 HELO/EHLO must contain your FQDN or IP literal'
Összes gép egy átjáró mögött van és outlook express-el próbálkozunk. Mi lehet a gond ilyenkor?
Kössz előre is!Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Üdv Tömbtársak, evolution-os kérdésem lenne: amikor pl. válasz levelet írok, szeretnék egy vízszintes elválasztót tenni a régi és az új üzenet közé, ,ám a 'Beszúrás'--> 'Vonal' menüpont inaktív, akármit is csinálok. Mi kell hozzá hogy működjön? evolution 2.12.3 a konkrét verzióm.
Kössz mindenkitől előre is!
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
evolution-nál valahogy meglehet oldani hogy hozzáférjen a "Global Adress list" címlistához exchange szerver esetén? Kéri a jelszót de nem fogadja el (ugyanazt, amivel a leveleket is elérem). Esetleg külön jelszó van erre windows-on? Kössz előre is mindenkitől!
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
1.3.0.0-ás xserver-xorg, KDE3.5, UniChrome Pro IGP [VIA P4M890 Chipset] alaplapi VGA. Bármilyen videót indítok, restartol egyet az X
Akármilyen lejátszó, ha full screen-ben, ha ablakban indítom, akkor is. .Xsession-errors-ba semmi, syslogban ez:Jul 1 12:45:34 talicska mdkapplet[13119]: Mandriva Online seems to be reinstalled, reloading applet ....
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): 15 szignál érkezett, tiszta leállás következik.
Jul 1 12:45:34 talicska kdm[4074]: X server for display :0 terminated unexpectedly
Jul 1 12:45:34 talicska gconfd (anakin-13102): Kilépés
Jul 1 12:45:34 talicska acpid: client connected from 13492[0:0]
Jul 1 12:45:37 talicska kdm_greet[13500]: Can't open default user face
Jul 1 12:45:45 talicska gconfd (anakin-13700): indulás (2.20.0 verzió), pid: 13700, felhasználó: "anakin"Többi már szokásos. "viaarena" driver van az xorg.conf-ban. Valami 5let?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 2 ESZKÖZ 1 ÁRÁÉRT VASÁRNAP ÉJFÉLIG - NOD32, Internet Security, ESET termékek hivatalos forgalmazója
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest