- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Őskoczka
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
Ez elég egyszerű, alapszintű linux tudás kell hozzá. Milyen os-t / disztribúciót kell használni? Ha választható akkor ubuntu/debian mellett voksolnék. Mondjuk felraksz egy ubuntu-t (a 'server' is elég lenne, ott parancssorban kell matatni, de lehet egy desktop is, ott meg simán összekattintod pár perc alatt, szóval én inkább a server javaslom
)
- 'useradd edit', majd 'passwd edit' és megadod a jelszavát.
- 'mkdir /home/fileserver', majd vagy mindenki kap írás jogot, ami nem szép, vagy átállítod a mappa csoport tulajdonosát (chown), és csak a csoportnak adsz írás jogot (chmod).
Ezek után /etc/samba/smb.conf -ban be kell állítani a megosztást, ott vannak minták, egyet lemásolsz, és a leírás szerint beállítasz.
- 'editként létrehozni' -> át kell váltni arra a userre, 'su edit', majd 'touch' és 'mkdir' a fájl és mappalétrehozás.Virtualboxban a hálózatot 'bridged'-re kéne rakni, majd a fizikai géppel egy alhálóban lévő címet beállítani a linuxon is, így a fizikairól is tudnád böngészni a tartalmát.
Nagyjából ennyi. Ezek amúgy inkább kezdő linux kérdések, van erre is topic
A fenti csak iránymutatás, ha érdekel a dolog (márpedig igen), akkor nézz utána magad, minden leírást megtalálsz neten, egyik sem bonyolult.
-
FixY67
senior tag
Ebből mi lenne a virtualboxos probléma?
Azt is telepíteni kell? Ha jól értem a feladatot, kaptál egy windows-os gépet, rajta egy VirtualBox+egy darab, már konfigurált virtuális gép, amire fel kell raknod egy fájlszervert.
Utóbbi milyen op.rendszer lenne? (Az elérési útból valamin *nix-re tippelnék, de ugye win alatt is megoldható) -
törölt tag
unix v linux (v bsd vagy mi ala kell megcsinalni) ?
ha unix, akkor gondolom x86-os.
tobbi reszlet? -
Milan86
tag
Kaptam egy feladatot (adott egy windows és egy virtual box) de azt se tudom hogy kezdjek bele egyenlőre, aki tudna segíteni benne kérem írjon egy msn címet vagy bármit ahol feltudom venni a kapcsolatot
Telepítsen és konfiguráljon fájlkiszolgálót a következők szerint:
• Vegyen fel egy 'edit' nevű felhasználót a rendszerbe (jelszó: EditS1);
• Vegyen fel egy 'edit' nevű felhasználót a fájlszerverbe (jelszó: EditS1);
• Hozzon létre egy /home/fileserver könyvtárat, biztosítsa, hogy 'edit'-nek legyen joga írni bele;
• Ajánlja ki fájlszerveren keresztül a /home/fileserver könyvtárat 'szerver' néven, 'fajlszerver' megjegyzéssel, böngészhetően;
• Hozzon létre egy 'teszt' könyvtárat a 'szerver' kiajánlott könyvtáron belül, 'edit'-ként;
• Hozzon létre egy 'teszt.txt' fájlt a 'szerver' kiajánlott könyvtáron belül, 'edit'-ként;
• Ellenőrizze a fizikai számítógépről a beállítások és az autentikáció helyességét, a fájlok és könyvtárak meglétét! -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #194 üzenetére
Ha win7 a host, akkor nézd meg a microsoft-féle virtualizációt! (VirtualPC 7 v. valami hasonló a neve)
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #192 üzenetére
Hát akkor lehet, hogy te is fogtál egy bugot...
(win7-em egyáltalán nincs, Vistán is csak rövid ideig bírtam megtartani, mert meghülyítette a drivere a wifi-t) -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #190 üzenetére
A hoston van br0 interface, brctl csomag?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #189 üzenetére
bridged-be meg nem találja meg a routert
a dhcp pedig kiosztaná neki az ip-t de nem találja -
FixY67
senior tag
Egyre izgalmasabb ez a 3.1.2...
Fel akartam venni egy vm-hez két azonos típusú SCSI vezérlőt, eltérő névvel. Felvette. Aztán a startvm után közölte, hogy így nem hajlandó elindulni. Azt is csak a logban, üzenet nuku...
Ha az egyiket LsiLogic, a másikat BusLogic típusúnak definiálom, akkor meg megy.
Ezek után már csak az érdekelne, hogy hogy a bánatba került ez az izé egy stabilnak csúfolt repoba. (vagy arra, hogy honnan vettem, ez nem a tesztág) -
FixY67
senior tag
Najó, aki még nem követte el azt az ostobaságot, hogy átállt a 3.1.2-es verzióra, az nagy ívben kerülje! Ilyen bugos, használhatatlan szemetet még nem láttam...
A korábban leírtakon túl rendszeresen jelez diszkhibákat a guest-en (hoston nyoma sincs), a grml és a debian 5.0 rescue belefagy a bootba 3-ból kétszer, a vrdp hol megy, hol nem... szóval nem akarom dícsérni a fejlesztőit, de asszem, nem is lehet. -
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #185 üzenetére
Ha az elérendő szerver VirtualBox-ban fut, akkor VBoxManage showvminfo <gépneve> paranccsal meg tudod nézni, milyen típusú hálózat van beállítva hozzá. Ha ezt látod:
NIC 1: MAC: xxxxxxxxxxxx, Attachment: Bridged Interface 'br0' ...
Akkor elvileg a routeredtől kap címet. Ha nem és nem okoz problémát, hogy látszik kívülről is a gép, akkor VBoxManage modifyvm <gépneve> --nic1 bridged --bridgedadapter br0 (lehet, hogy működik a host ethX eszközeivel is, de úgy emlékszem, kell neki a bridge device. (ha így van, akkor a user's guide-ban le van írva, hogy kell létrehozni) -
Speeedfire
félisten
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #183 üzenetére
Azzal csak az a gond, hogy nem értem a kérdést...
Perszehogy el lehet érni őket hálózaton. Ha bridged interface-t használsz, akkor közvetlenül, ha host only-t vagy internal networköt, akkor ... hát akkor dolgozni kell egy kicsit, hogy elérhetővé tedd őket a külvilág számára.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #181 üzenetére
Az lehet. Én csak azt láttam, hogy van valami ilyesmi benne.
-
FixY67
senior tag
válasz
Speeedfire #179 üzenetére
Ha 3D gyorsításra gondolsz, már van benne. Csak attól tartok, az új verzió túlságosan bugzik...
-
Speeedfire
félisten
az a baj h nem a procira kellene a hardveres gyorsítás hanem a vga-ra
egyelőre még nincs ilyen legjobb tudomásom szerint
2 megoldás van, vagy visszatér xp-re vagy 2 rendszer lesz 1 xp meg 1 "7"
sajnos nem lenne elég gyors vbox alatt a gép nem használná ki a vga-t
van pár beállítás amivel némi sebesség növekedést fog elérni, de arra semmiféleképp se számítsatok h gyors lesz a program illetve tudjátok használni az erőforrását
legjobb tudomásom szerint a CAD programoknak számít a vga sebessége -
Speeedfire
félisten
virtualbox-ba szereplő gépet el lehet valahogy érni hálózaton keresztül?
konkrétan ssh-n keresztül szeretném elérni -
atesss
addikt
Üdv !
Egyik barátom új laptopjára Win7 x86-ot tettünk fel.
Egyenlőre még nem lett kipróbálva, de sajnos jó esélye van, hogy nem fog működni alatta az egyik csomagolástechnikai CAD program, amit használ.
Ha így lesz, egy virtuális gépen kellene XP-t használni hozzá, amit már most elkezdenék beállítani. Ha VirtualBox-nál tartunk, ti milyen beállításokat javasolnátok, hogy a lehető leggyorsabban tudjon futni a program ?
Vagy inkább Vmware-t javasolnátok hozzá ?
Én eddig csak a Microsoft Virtual PC-t használtam, úgyhogy a programokat ki kell majd még ismernem, de nem probléma, ha bonyolultabb, az a lényeg, hogy a lehető leggyorsabban futó megoldást találjuk meg.A hardver : Dell 1545 noti, T6600 (sajnos hardveres VT-t nem támogat
), 4GB, Ati Mobility HD 4330
-
FixY67
senior tag
Attól tartok, a 3.1.2 verzió (legalábbis a 64bites linuxra készített) enyhén szólva bugos.
Tegnap sikerült egy VBoxManage storagectl és egy VBoxManage storageattach páros segítségével sikerült agyonvágni két virtuális gépet úgy, hogy a VBoxManage list vms kimenetén a neve helyett valami olyasmi szerepelt, hogy "<inaccessible>" és valóban csak UUID alapján találta meg a gépet... -
Speeedfire
félisten
beírom ide is hátha valaki tud segíteni
freeBSD 8-at akarok telepíteni virtualbox alá -
FixY67
senior tag
Két kiegészítés: ahhoz, hogy a VirtualBox megosztása működjön, a guest-re telepíteni kell a VirtualBoxAdditions-t is... (ilyen windows-ra, Solaris-ra és linuxokra van)
Amit viszont nem értek: milyen szerverre kell hivatkozni, ha el akarom érni ezeket a share-eket? A hostom nevére? -
Vico87
tag
válasz
macman507 #169 üzenetére
A legegyszerűbb megoldás a hálózatot NAT-ra állítani. Ekkor a virtuális gépben semmit sem kell tenni, és lesz internet, de a hoston fel kell csatlakozni a netre. Ennek előnye, hogy egyszerre lesz net a hoston és a guesten.
Fájlátvitelhez találták ki a megosztott mappákat. A virtuális gép beállításainál beállítasz mappákat, amelyekhez a virtuális gépben, mint hálózati meghajtóhoz csatlakozhatsz. Be lehet állítani read-onlyra vagy teljes hozzáférésre őket.
-
macman507
aktív tag
Huh, sikerült megcsinálnom szerencsére, mégpedig a következő módon:
Virtuális "akarmi" (jelen esetben XP) ablakaban: Eszközök>Network Adapters>a "Csatlakoztatva ide:" résznél a legördülő menüből kiválasztottam a "Bridge-elt kártya"-t és már csak az XP-ben megszokott módon csatlakoztam az internetre.
Nagyon néztem mikor működött!
Köszi a helpet, mert már nagyon kétségbe voltam esveViszont van még 1 problémám: kellene pár régi fileom ami a Gazdagépen van (Host).
-
FixY67
senior tag
válasz
macman507 #167 üzenetére
Hát akkor csak találgatok: bridged interface-t kell beállítani a virtuális géphez és fizikai adapterként azt az adaptert megadni, amit a PPPoE hoz létre (windows-on nem tudom, mi a neve)
B verzió, hogy hostonly interface és a windows7-re felraksz valami proxy szervert, amivel a virtuális gépet tudod kiszolgálni, de ez már macerásabb.
Hogy mindehhez a tűzfalad mit fog szólni, arra viszont tippem sincs. -
macman507
aktív tag
Hello, nekem 2 problémám van ezzel a virtualbox-al kapcsolatban:
1: Hogyan tudok megosztani fájlokat a régi "Gazda" gép és az új virtuális gép között(ami jelenleg egy XP)2: Hogyan tudok ezen a virtuális XP-n internetre csatlakozni, mert a hagyományos módszer nem működik.(vagyis az hogy létrehozok egy új kapcsolatot felhasználónév, jelszó, csatlakozás..)
Ja és Windows 7 Ultimate-re tettem fel.
-
pitom
tag
Sziasztok!
VB-on xp-ben futtatok xp-t, vagy linuxot, mikor mit, az usbvel van gond. A legújabb vb van fent (3.1.0.), az usb-t engedélyeztem a guest osnek, és szűrőt is hozzáadtam az eszköz alapján (próbáltam üres szűrüvel is, ami mindenre illeszkedik) de csak a host rendszer látja az eszközöket, a vendég nem. A vendég windows eszközkezelőjében nincs is virtualbox usb vezérlő, hanem csak intel, meg szabványos. Itt kellene lennie valamilyen virtualboxos vezérlőnek nem? Pár hónappal ezelőtt emlékszem hogy ment, de most megint kipróbáltam, és nem. Ha jobb egérgombbal rányomok a vb usb ikonjára, hogy melyik eszközt akarom használni, akkor ezt mondja, hogy usb device is busy with a previous request (nem pont ez, de ilyesmi).Köszi
-
Sweet Lou 6
addikt
-
Blue@X
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #161 üzenetére
Azért szerintem megírhattad volna a megoldást, hátha másnak is lesz ilyen problémája és nem tudja megoldani. Gondolom a Guest Additions telepítésével sikerült nagyobb felbontásra bírnod...
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #160 üzenetére
Tárgytalan.
-
Sweet Lou 6
addikt
Üdv.!
Hogyan tudom beállítani, hogy 800x600-nál nagyobb felbontásban menjen a virtuális gép? Egyébként xubuntut futtatok rajta, a guest pedig kubuntu.
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
W7-et x64-et használok, fel kellett tennem VirtualBox-ra egy XP-t a scannerem támogatása miatt.
Viszont amikor felismertetnék egy usb scannert, a w7 hibát ír ki, mert nem találja a virtual usb illesztőprogramját. Külföldi forumokon nem találtam megoldást, esetleg ti tudtok valamit? -
Vico87
tag
válasz
#41133696 #155 üzenetére
Még akkor is észreveszi a cserét, ha csak a hálókártyát használja azonosításra, ugyanis a virtuális gépben más típus látszik (AMD PCnet2/3, vagy Intel PRO1000), nem beszélve az eltérő MAC címről (amit elvileg nem állíthatsz azonosra a fizikai kártyádéval, különben két azonos MAC cím lenne egy hálózati szegmensen).
A virtuális gépbe gyakorlatilag csak a proci látszik át változatlanul a fizikai gépből, a többi hardverelem teljesen más. -
törölt tag
Lehet, hogy ez lama kérdés lesz.
Ha a legális Windows Vista Home Premiumra teszem fel a VirtualBOX-ot, és az abban létrehozott virtuális gépre felteszem, ugyanazon OEM vistat, ugyanúgy engedi beaktiválni ? Mert hogy ugye egy ugyanazon a gépen van, és hát ugyanaz a hálókártya is .
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Lehet, hogy ez egyfajta perverzió, de mégis megkérdezem:
XP Home-ra telepítettem VB3.0-t, arra pedig egy 64-bites W7-et.
Itt XP módot szeretnék kipróbálni, mely szintén egy virtuális gépként fut a W7-en belül.
Vagyis futna, mert azt mondja, hogy hardveres VT támogatásom.
Pedig van, a M$ féle havdetectiontool is megerősít erről (AMD X2 procim van).
A VB-ban is be van kapcsolva a VT támogatás.
Van erre valami ötletetek? -
Atapi
senior tag
válasz
- = Zk = - #149 üzenetére
az nfs4-et ne is probáld dosbox-szal, nem fog menni. a dosbox kifejezetten dos alkalmazások futtatására valo, ami az nfs4-ről nem igazán mondhato el. inkább azt kéne kideriteni, hogy win7 alatt miért nem megy, de erre nem ez a topic a legmegfelelőbb.
-
- = Zk = -
félisten
.....
egy játékról van szó: NFS 4. sok embernek elindul simán W7 RC-n is. nah hát nálam nem
..
sajnos az utóbbi időben rakoncátlankodik a gépem, egy "virtuális OPrendszert" nem szívesen tennék most fel. pláne nem egy játék végett...a hibaüzenet az, amit írtam
..állítólag 64bites oprendszeren nem mÚkodik a DosBox....
-
Atapi
senior tag
válasz
- = Zk = - #146 üzenetére
a hibaüzenet alapján a program amit futtatni szeretnél nem dos program. probáld meg közvetlenül win7 alol futtatni a mindenféle kompatibilitási opciok segitségével. ha ugy sem megy, több segitség lenne ha megirnád ugy milyen hibaüzentet kapsz, illetve hogy milyen játékról van szo.
ha meg már ebben a topicban vagyunk: lehetőségként adódik, hogy tegyél fel egy virtualbox-ot, és telepits egy win95/98 virtuális gépet, szerintem azon elfutna a game, bár a grafikája lehet nem lenne a legszebb -
- = Zk = -
félisten
válasz
- = Zk = - #146 üzenetére
tudtam, ahogy beteszem a "kezemet" ide, mki lelép...
-
- = Zk = -
félisten
sziasztok...
tudom, ez nem konkrét dosbox topic, de ha szabad feltenném a kérdésemet. hátha valaki tudna segíteni...
feltettem a dosboxot, mountoltam, de mikor indítanék .exe-t, ezt az üzit kapom:
" this is a Windows NT windowed executable "...
W7 RC 7100 64bit alól pórbálnám életre kelteni a kedvenc játékomat, de ezmiatt nem sikerül.
szeretném tudni, hogy mi búbánat baja van, és mi(k) a lehetséges megoldás(ok) erre a problémára....köszönöm szépen
-
Vico87
tag
Szia!
Ha azt szeretnéd, hogy legyen net a virtuális gépben, akkor egyszerűen felkonfigurálod a wifi kártyádat a host oprendszerben (ami nálad Vista), majd az XP virtuális gép beállításainál a hálózatot "NAT" üzemmódra állítod.
pete_21: A host oprendszerben megjelenő hálózati kártya a "host-only" opcióhoz kell csak, a NAT megy nélküle is.
-
qwertly
addikt
Senki nem tudja a választ
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Notimon vista fut feltettem a virtual boxot arra meg a jó öreg xp,+ még fel telepetitem a virtual box toolsot is.Most szeretném ha működne egy DL-Link 643 wireless n expresscard notebook adapter de sajnos nem tudom xp alatt működésre bírni mert nem látja az xp.Egyáltalán működésre bírható a expresscard eszközök egy virtuális op? -
pete_21
addikt
Hali!
Virtualboxot használtam Win7 alatt. ADSL-el van, és a tácsázási idő eléggé megnövekedett (pár secről kb 7-8 secre), pont annyira, hogy idegesítő legyen. Viszont nem minden egyes csatlakozásnál, csak minden Winindításnál az első alkalommal. Letiltottam eszközkezelőben az adapterét, de ugyanaz az eredmény.
Az lenne a kérdésem, hogyha adapter nélkül rakom fel, akkor meg nem lesz a virtuális gépen net, és nem is lesz hálózat a host és a guest között?
Köszi előre is -
upszilon
őstag
-
CHIPman
nagyúr
Üdv. Szüleim gépére(XP Pro, az adataimnál a #2) feltettem VB-al egy win98SE-t, mert XP-n egy fontos program nem indul el még kompatibilitással sem.
Felment a win, semmi drivert nem telepítettem, rögtön ment fel a program. De ennek viszont kell hangkártya. És nem találja, így nem is hajlandó elindulni. Gyanítom, hogy vmi driver kéne hozzá. Tud valaki segíteni? -
Vico87
tag
válasz
cellpeti #135 üzenetére
Szia!
Host oprendszertől függetlenül ezt kell tenni : bedugod a pendrive-ot a gépedbe, majd a virtuális gép beállításainál az USB részlegben van egy olyan, hogy "add device filter", amire kattintva felkínálja az észlelt USB eszközöket, arra kell kattintani, ami a pendrive. Ezután indítsd el a virtuális gépet, és a menüben Devices -> USB Devices alatt megjelenik a pendrive és rákattintva máris "bedugja" a virtuális gépbe. Ezután már guest oprendszertől függően kell eljárni, hogy megnyithasd (gondolok itt az esetleges mountolásra). (Elvileg az első lépés nem kötelező, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem szereti, ha kihagyják. Ha hibát dob, amikor kiválasztod a futó virtuális gépnél a pendrive-ot, akkor segít a fizikai kihúzás-visszadugás)
Pero : bocsi, az előző hsz-ből kifelejtettem a rain linket, itt van.
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
W7 alatt van nekem fent VirtualBox.
Hogy lehet a virtuális gépre USB pendrive-ot tenni? Segítsetek pls,fontos lenne!
-
Vico87
tag
válasz
sorbit_4 #133 üzenetére
A DosBox-ot arra javasoltam, hogy azt a spéci DOS-os programot (apropó, elárulod, hogy mi az?), amiről beszélsz, futtasd vele, és nem a bootolható pendrive létrehozására használd. Ha jól tudom, akkor Win98-cal kell szórakozni, mire képes úgy kezelni a pendrive-okat, mint egy WinXP.
-
sorbit_4
csendes tag
Van a gépemen DosBox (v0.72) az XP-n. Hasznos dolognak tartom és időnként használom is.
De:A feladat az volt, hogy Win98DOS bootolásra alakalmas pendrive-ot hozzak létre. Én úgy gondoltam, hogy Win98 alól formázom a pendrive-ot (/S-el, vagy utána sys paranccsal átviszem a rendszert). A pendrive-ot aztán egy másik gépen használják (boot egységként, nincs flopy-ja) ahol Win98DOS jön be, majd onnan futtatnak egy speciális DOS-os programot.
Ennek a pendrive-nak a létrehozásához hogy tudom a DosBox-ot használni?
Most indítottam a DosBox-ot. Azalól nem látszik a pendrive.
-
Vico87
tag
A Raint a virtuális Win98-ra tedd fel. Egyébként egyszerű a működése : néha küld a procinak HLT parancsot, amivel "lefutnak az energiatakarékossági rutinok", magyarul szól a procinak, hogy pihenhet. Ez azért kell, mert a Win98 ezt nem teszi meg (összes modern OS megteszi), és az ütemezése is sokkal butább egy NT-alapú Windowsnál, így lényegében üresjáratban is terheli a procit (korábbi VirtualBox verzióknál ténylegesen 100%-ra kihajtotta a procit, az újabbak erre már figyelnek, de még mindig olyan 80% körül használ Rain nélkül).
sorbit_4 :
A DOS-os program olyan, hogy nem lenne baj, ha Windows XP (vagy újabb) alatt futna ablakban? Mert arra képes a DosBox, és sokkal kényelmesebb használni, mint dupla bootos rendszert, vagy virtuális gépen Win98-at. A DosBoxot úgy lehet elképzelni, mint egy olyan VirtualBox, ami fixen egy virtuális DOS-os gépet hoz létre, csak például pendrive-ot is lehet láttatni a DOS-szal. -
sorbit_4
csendes tag
Bocs igazad van. 2Gbyte RAM van. Nos a feladat a következő (egyenlőre megoldottam egy másik gépen, de csak eseti hozzáférésem van) volt (de még újra előjöhet):
USB pendrive-ot kell Win98DOS boot-osra formázni és ott egy programot automatikusan indulóvá tenni.
Már a command line promt-ot sem kapom meg jelenleg Win98 alatt. Már akkor jelzi a kevés memóriát.
Sima DOS-ból nem érem el a pendrive-ot. -
Pero
senior tag
a boot gond némi állítgatás után helyre állt, elvileg most megy rendesen. viszont a PCI gond az stimmel, midig felismeri h nem tud vele mit kezdeni. egyenlőre hangot még nem néztem, nálam ez csak egy kísérlet volt, mert ismerősömnek kell megcsinálni. ahogy látom nem nagy kunszt, sőt.
ezt a Rain nevű cuccost a virtuális gépre tegyem fel vagy a rendesre? -
Vico87
tag
Hello!
Nem értem a boot problémát. Ha akarsz virtuális Win98-at, akkor a varázslóval készítesz egy új virtuális gépet, új virtuális vinyóval, majd "beteszed" a virtuális gépbe a telepítő CD-t. Mielőtt felteszed, le kell cserélni a hálókártyát "PCnet-PCI II-re", mert az alap "PCnet-PCI III-at" nem ismeri fel, illetve ki kell kapcsolni az USB-t, ha pedig hangot is akarsz, akkor "Sound Blaster 16" kell. Nálam is ki van kapcsolva a VT-x, már nem emlékszem, hogy miért, de úgysem profitál belőle a Win98. A gondok a telepítés után jönnek, ugyanis Win98-ra nincs Guest Additions, így marad a standard VGA adapter, mint videovezérlő, a hanghoz viszont le lehet szedni a Creative-tól SB16 drivert Win98 alá, amivel menni fog. Ajánlott még a "Rain" nevű programot feltenni, amellyel nem eszik közel 100% procit a virtuális gép. Mivel a Win98 már hivatalosan nem támogatott, ezért a Windows Update nem fog semmit feltenni.
-
Pero
senior tag
sziasztok,
én is win 98 virtualizálását, tesztelem, igaz nem saját gépre kell de ismerkedni itt kezdtem vele. ami furcsa h ha be van kapcsolava a VT-hardveres támogatása akkor telepíteni sem tudok, viszont ha kikapcsolom akkor okénak tűnik. a gondom az lenne h már fent van a 98 és nem tudom beállítani neki h honnan bootoljon, ill win 7 vmiért indításkor hibát észlel és leállítja a dolgot. ez win 7 gondja? vagy vmi másé, mert eredetileg nekem xp mellé kéne 98at kreálnom. vki vmi 5let? -
Vico87
tag
válasz
sorbit_4 #125 üzenetére
Szia!
Gondolom az elején az elírás, és 2GB RAM van, nem 2MB. Windows 98-cal van némi szívás virtuális környezetben, ugyanis azt kevéssé támogatják, de megoldható némi kompromisszummal.Igazából a kérdés az, hogy kell-e neked Win98. A program, amit futtatni szeretnél, véletlenül nem MS-DOS-ra készült? Mert akkor felesleges a virtuális Win98, ugyanis a "kevés a memória" üzenetet azért kapod, mert alapból DOS-os programok a RAM első 640kB-ját használják, ahova a Windows is pakol dolgokat, így nem marad elég a progidnak. Ha tényleg DOS-os a program, akkor inkább WinXP alá tedd fel a DosBox nevű programot, és abban futtasd a progidat. A DosBox egy DOS-korszakbeli PC-t emulál, így ideális régi DOS-os programok futtatására, főleg játékokra találták ki, de sok más program is fut rajta.
-
sorbit_4
csendes tag
Sziasztok!
Egy kicsit bajban vagyok. Egy éve vettem egy új gépet 2Mbyte RAM-al. Nem tudtam, hogy az öreg Win98 nem szereti a sok RAM-ot. 99%-ban Win XP-vel használom. Nagyon ritkán szükségem van Win98-ra és most eljött ez az idő. A gép egyébként alkalmas a Win98-ra (fel is telepítettem egy külön partícióba) csak a RAM miatt azt írja ki hogy:Kevés a memória a program számára
ha command line-os progit akarok futtatni.
Úgy gondoltam felrakom a Virtualboxot és arra egy Win98-at és ott talán megy.
Itt kéne egy kis segítség attól, akinek van ilyen konfigja:- Lehet-e fájlmegosztást csinálni a Win98 (guest) és a WinXP (host) között.
- USB pent lehet-e használni a (guest) Win98-on, fogadja-e a Win98 a pen drivert?
- Megy-e a DOS szekciója a Win98-nak (pl.: sys parancs az USB pen-re)Mindegyik fontos lenne. Enélkül nincs értelme belefogni.
Előre is köszi a segítséget -
Van valakinek tapasztalata, hogy hardveres virtualizációval mennyit gyorsul a VirtualBox? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy pattogósabb lesz-e tőle a virtuális gép, vagy nem...
-
Vico87
tag
Fontos : Először fel kell telepíteni a guest gépre a "Guest Additionst", különben nem fog működni.
Állítsd le a guest gépet (elvileg bekapcsolt állapotban is megy, de nekem rakoncátlankodott úgy). A beállításoknál, ahol állítod a guest tulajdonságait, van egy "Shared folders" ("Megosztott mappák" magyarul, ha jól tudom), elvileg a legalsó a baloldali listában. Ezen belül hozzá lehet adni mappákat, amelyeket meg szeretnél osztani a guest géppel (A megjelenő ablakban meg kell adni a mappát, és egy nevet, a nevet jegyezd meg, kelleni fog). Ezután indítsd el a guest gépet. Ha Windows van a guesten, akkor jobb klikk a "Sajátgép" (XP) vagy a "Számítógép" (Vista, Win7) ikonra, és válaszd a "Hálózati meghajtó csatlakoztatása..." pontot. A megjelenő ablakban az útvonalhoz írd be, hogy "\\vboxsvr\<név>", persze idézőjelek nélkül, és a <név> helyére pedig a nevet írd, amit megadtál a beállítások ablakban (ha bepipálod a "Bejelentkezéskor újracsatlakozás" pontot, akkor minden induláskor automatikusan csatlakoztatja, különben minden induláskor meg kell csinálni kézzel), majd "Befejezésre" kell kattintani. Ekkor már külön meghajtóként megjelenik.
-
mycso
veterán
válasz
upszilon #116 üzenetére
A macOS-eket nem ismerem, de pl. a win7 virtualPC-jéből kiindulva ami szintén csak hardveres VT mellett működik valószínűleg a mac-nél sincsen máskép...
Tehát ha kell hozzá a hardveres virtualizáció és a te procid ezt nem tudja, akkor valószínűleg nem fogod tudni használni.
-
mycso
veterán
Lehet már nem aktuális, de azért leírom...
Virtuális gép elindít majd Eszközök/Osztott mappák --> itt betallózod a gazda gép egy mappáját, aztán ez majd megtalálod a hálozatoknál:
\\Vboxsvr\"a megosztott mappa neve" (VirtualBox Shared Folders) aztán lehet ide-oda másolgatni.
-
Vico87
tag
Hello!
A lényeg, hogy a virtuális gép teljesen olyan, mint egy különálló számítógép, amelyet távoli eléréssel látsz, és nem tud arról, hogy virtualizált.
Ha "lássa az alapvinyót" alatt azt érted, hogy lássa a host vinyóját, akkor azt úgy tudod megoldani, hogy felveszel mappákat a "Megosztott mappák" (asszem így van magyarul, angolul "Shared folders") közé. Majd elindítva a virtuális gépet csatlakozol hálózati meghajtóhoz, ha Windows a guest. Linux esetén mountolni kell valahonnan, de mivel Linux guestnél még sosem használtam a megosztásokat, így nem tudom a pontos részleteket.
"Lássa a pendrive-okat ..." : Dugd be a cuccot a gépbe, majd a virtuális gép ablakának menüsorában az "Eszközök" alatt megtalálod az USB-s eszközöket, amelyeket át lehet adni a guestnek, így olyan, mintha a "virtuális gépbe dugtad volna bele".
Valószínűleg azért lett a Guest Additions a CD-meghajtóban, mert előzőleg telepítetted, ekkor kicseréli a virtuális gép CD-meghajtójában lévő iso image-t az Additionsére.
deter :
Ne tedd föl a host videokártyájának driverét! Mondjuk biztos szólna, hogy nincs olyan a gépben. A hszem elején lévő kiemelt mondatra gondolj, nem tud a guest a hostról.A keyloggerektől nem védett a guest, mert a billentyűzet-eseményeket a host oprendszeren keresztül kapja meg a VirtualBox (és továbbítja), mint minden más program. A "más kártevők" a kártevőtől és a host és guest oprendszerektől függ (különböznek-e az OS-ek, vagy sem, képes-e a kártevő hálózaton terjedni, stb...).
-
upszilon
őstag
Föl akartam tenni a MC OSx86-os 10.5.6-osomra, de azt mondta, hogy nem jó hozzá a processzorom. Megnéztem az Intel lapján. Tényleg nem tudja a hardveres virtualizációt. Most akkor én ki vagyok zárva a használatból? Mert nem ajánl fel semmi altaeratívát, csak a kilépést.
-
deter
aktív tag
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e a gazdagép videokártyájának a meghajtóját felrakni? Nem igazán működik Ubuntu alatt gnome. Annak ellenére, hogy a 3D gyorsítás a VirtualBoxon belül be van állítva. Illetve a másik kérdés, vendég rendszer védve van-e esetlegesen a gazdarendszeren levő keyloggerektől, Illetve egyéb kártevőktől?
üdv_
deter -
leeate
senior tag
Hali!
Ubuntu + KDE4 van fent Virtualboxon, de kéne még pár dolog:- Lássa az alapwinyót. Lehetséges ez? Amikor rendesen raktam fel az Ubuntut, emlékszem, csak fel kellett rakni az ntfs csomagot, és onnantól minden ready-to-rock volt. Most ez fent van alapból, de nem látja.
- Lássa a pendrive-okat, fényképezőgépet, stb..
Vmi leírás esetleg?
És még valami: Miért csinálta múltkor azt, hogy be volt állítva a rendes cd meghajtó a cd mount-olásának, egy ideig ment is, de aztán hirtelen a guest additions tartalma jött ki, amikor a lemezre mentem Dolphinban?
-
MUŁĐER
addikt
semmi megvan
-
breiner
aktív tag
hello
Sajátgép/eszközök/hálózati meghajtók csatlakoztatása. -
fradi81
veterán
hello
feltelepítettem vistára az xp-t virtualboxal. Szépen működik vele a régi nyomtató.
Beállítottam egy megosztott mappát, ezt hogyan nyithatom meg a virtuális oprendszerből? -
breiner
aktív tag
Hát nem sikerült tegnap 2-ig csináltam, de nem sikerült mivel a pen csak adattárolásra való így csak a virtuális gép adatait tudja hordozni viszont ha, lenne a pen-be proci megfelelő meg memória interfész akkor működne, mert meg csináltam leszedtem mindent és mikor betöltené, írja h FATAL EROR de meg is értem szerencsétlent, mert nem gép csak adat tárolásra való. De majd ha lesz olyan pen h van benne nagyobb memória interfész meg nagyobb proci akkor jó lesz, mert ez most csak elvileg van így (virtuálisan meg lehet oldani deh fizikailag viszont nem) de jó lekötött.
-
breiner
aktív tag
Értem köszönöm és most még valamivel próbálkozok deh sikertelen.
olyat csináltam h portabelapps program a pendrivere és oda egy portable virtualbox és abba egy xp deh nem megy és ez nem is fog ugye? mert interfészt ír h rossz utána kerestem és nem sikerült még senkinek mert a pendrivbe nincs akkora memória ami kell a xp-ének én így gondolom vagy h van ez?
-
breiner
aktív tag
Hogy tudnék adatokat át juttatni a rendes gépről a virtuálisra? usb flash meghajtók és cd/dvd-en kívül????? van egy olyan h osztott vágólap gondolom azt kell beállítani csak az kérdésem lenne h kétirányúra van beállítva és nem úgy kéne működnie h a rendes gépen valamilyen adatot másolok és a virtuálisan meg beillesztek?
-
breiner
aktív tag
Értem köszi jövök mindjárt és kérdezek még
-
breiner
aktív tag
Hello ma találtam rá erre a kis töki progira csak annyit kérdeznék h a virtuális xp nem látja a rendes meghajtókat és h nem lehet beállítani valahogy?
-
dnelb
veterán
Valami guid vagy leírás van hogy hogy kell megcsinálni a netet virtual boxban?(kerestem de semmi..)
A gépen XP van + a virtualban is, de a net nem akar menni. Beállítom a kapcsolatot (tonline), de csatlakozás közben bejön a hibaablak, miszerint a távoli kiszolgáló nem válaszol.... -
Sanyix
őstag
valaki próbálta a legújabb verzióban az állítólagos direct3d támogatást? Nekem win xp guesttel szarik működni. Még a dxdiagnál is azt írja a d3d-re hogy nem elérhető, frissített virtualboxos videodriverrel.
-
andy83
aktív tag
Köszi a segítséget! Azt hiszem, akkor a gBurner-t kipróbálom.
A Nero-t illetően teljesen igazad van, a 6os verzió nekem is nagyon bejött, De aztán vmiért elkezdett szórakozni a Philips DVD-kkel (lehet hogy nem a Nero hibája volt), felraktam a Nero8-at, ami azóta tökéletesen működik. Mivel én is csak írásra használom, teljesen feleslegesen pakol fel egy csomó minden pluszt, amit lényegében soha nem is fogok használni. Nem tudom, a telepítésnél lehet-e állítani, hogy miket rakjon fel, most nem fogom újra rakni a gépen...
De a VB-re kipróbálom a gBurner-t.
-
Kernel
nagyúr
Bármilyen íróprogramnak fel kell menni, legfeljebb nem árt előtte csatolni az írót is a virtuális géphez.
Mondjuk, számomra a Nero 6.6.1.15 óta megszűnt létezni a Nero. Ezt még használom, megcsinál bármit, ami nekem kell. Újabb Nero monstrumokat nem vagyok hajlandó telepíteni, ugyanis egy íróprogramnak szerintem nem az a dolga, hogy telesz@rja a regisrty, hanem csak írjon lemezt, lehetőleg.
Vagy ott van az IMGBurn, az UltraISO (ami korrekt íróprogram is egyben, nem csak ISO-szerkesztő), vagy nemrég találkoztam egy jó kis programmal, ami nálunk, illetve hazai fórumokon kevéssé ismert, inkább talán külföldön, illetve a torrent hálón népszerű: gBurner.
Ezek a programok hordozható módon is működnek, vagyis elég egyszer kicsomagolni, később másik oprendszerben is elindítható.
-
andy83
aktív tag
VirtualBox-os XP-ből lehet CD-t írni?
Nekem a Nero8-at nem sikerült felraknom rá. Tudtok ajánlani vmit, ami felmegy rá?Köszi!
-
Kernel
nagyúr
Ha más nem, a Google bizonyára tudja a választ:
Can you run Mac OS X within Virtual PC 2007 on Windows?
The day I originally posted this, I also contacted Ben Armstrong, through his blog (Virtual PC Guy), and asked hime if this is possible with Virtual PC 2007. Here's the reply I got from him:
This is not possible for three reasons:
1) Apple does not allow this in their OS licensing
2) Mac OS X specifically checks to ensure that it is installing on Apple hardware
3) Mac OS X requires that the computer has an APIC - which we do not emulate
Cheers,
Ben
-----------------------------------------------
Röviden licensz sem engedélyezi, továbbá a telepítő beazonosítja a hardvert, másra nem megy fel. APIC azt jelenti, hogy szabvány PC helyett másfajta BIOS-t kellene emulálni, amire nem készítik fel a virtuális gépeket. Ha meg is lehetne oldani, de összeütközésbe kerülnének az Apple-licensszel, amit komoly cég úgysem vállal be.Eszerint nem véletlen, hogy próbáltam már többféle virtuális gépet, amikor a létrehozásnál lehet választani többféle oprendszert, MAC soha nem volt közötte.
Amit még látok a neten, MAC emulátor:
VmWare hekkelése, MAC OS ráerőszakolása:
-
andy83
aktív tag
#tama2000:
"Esetleg lehet virtuális gépre Mac Os-t telepíteni? Szivesen kipróbálnám azt is."Ez engem is érdekelne! Remélem tudja vki a választ...
-
tama2000
tag
Szia!
Feltelepítettem, de nem történt semmi. A Host+A-ra kéne hogy változzon az ablak mérete, de erre nem történik semmi. Ha megfogom az ablak jobb alsó sarkát, akkor tudom változtatni a méretet, de a futó OS megint csak középen marad a kis kockában.
Más.
Esetleg lehet virtuális gépre Mac Os-t telepíteni? Szivesen kipróbálnám azt is. -
tama2000
tag
Sziasztok. Lenne egy olyan problémám, hogy Windows 7 -re telepített VirtualBox-ra felraktam az Ubuntu 9.4-et. Minden működik is rendesen, csak a teljes képernyős mód nem. Hiába váltok át rá, a futó OS középen marad egy kis kb. 20cmX20cm-es négyzetben, körülötte pedig a nagy feketeség. Mi lehet a gond?
-
Sziasztok!
Munkahelyi gépen kellene Vistát működésre bírni Gentoo linux alatt.
Minden tökéletes, egy dolgot leszámítva. A Vista nem ismeri fel a grafikus kártyát (Ati 4850).
A Catalyst fel sem megy, mondván nincs megfelelő kártya a gépben.
A 3D támogatás be van kapcsolva a virtualBox-ban, és a linux alatt is szuperul műxik a kártya, driver fent van. Próbáltam már az opensource driverrel is, és az AMD oldaláról letöltöttel is (linuxban mindegyikkel működik).Szerintetek?
-
dianet
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki segíteni abban, hogy meglévő ntfs-tipusú XP SP3 oprendszeres particíómat használjam Mac OS-em alatt is (Virtualbox-al)? Linux alatt sikerült megoldani, de még csak azt a rmdk-t sem sikerült használhatóvá tennem mac alatt (meg sem akarja nyitni) Néztem a parancssorát, full más mint linuxon, ahol még úgy is sikerült, hogy nem csináltam külön imaget, hanem szinte virtuális hivatkozásként kezeli az XP saját particiójáról. Igazából Mac-en már bármivel (image-vel) is beérném, de jobb lenne ha ott is menne saját partin. Napokat próbáltam utána olvasni, de egyenlőre passsz :S
Előre is köszi a segítséget!
-
T1B3R1U5
csendes tag
Hy All!
Nekem az a kérdésem, hogy most a Windows 7-et tesztelem, tehát ez a host rendszerem.
De vannak gondjaim bizonyos programok telepítésével (pl. Office 2007, Solid Edge ST, stb.)
Az lenne a kérdésem, hogy megoldás lehet-e számomra az, ha telepítem a VirtualBox segítségével az XP-t (Win7-re) és azon a virtuális gépen lévő rendszeren használom a szóban forgó programokat?
Segítséget előre is köszönöm! -
VladimirR
nagyúr
direct3d-t sikerult mar valakinek csiholni virtualbox alatt?
elvileg ennek segitsegevel lehetoseg van ra, de en nem jartam sikerrel
dxdiag-ban megjelenik a test direct3d gomb is, viszont az osszes teszt (dx 7, 8, 9) elszall hibaval
emellett az alkalmazas, mely korabban el sem indult a d3d hianya miatt, mar elindul, de kepet tovabbra sem hajlando adnivan a temaban valakinek tapasztalata?
barminemu otletet szivesen veszek, mikent lehetne eletre kelteni a d3d-t virtualbox-on futo windoze-ban (xp) -
pavMat
csendes tag
Sziasztok!
lenne egy problémám! Vista op-rendszerem van és arra raktam fel a virtualbox segítségével az xp-t. A problémám az hogy az xp-re rászeretnék rakni egy programot ami egy másik partíción van. Végülis fájl megosztást, vagy átvitelt kellene valahogy megoldani!? Hogyan lehetne megoldani?
köszönöm előre is
-
Sanyix
őstag
EZAZ megcsináltam! Sikerült a vistát teljesen kikészíteni úgy mint a régi szép időkben.
win98 dobolt vagy fél órát. Aztán lefagyott. Jó akkor állítsuk le a gépet. NEM áll le. Sehogy. task manager, end process virtualbox.exe. Semmi. Még vagy 10 szer, semmi. Aztán már elő se jön a task manager, még ctrl-alt-del open task managerrel sem. XP-t is így ki tudták készíteni programok, bár azt gyakrabban. 1 év után sikerült végre úgy igazán kifektetnem a vistát először
-
Sanyix
őstag
LOL win98 virtualboxban lefagy ha be van kapcsolva a hardveres virtualizáció. Ha ki van akkor nem fagy
és ez se egyedi bug.
Most tényleg ez az új release ilyen bugos, vagy eddig is ilyen volt?
-
Sanyix
őstag
válasz
VladimirR #68 üzenetére
nincs benne csak a video, egér driver. A hálókártyához is máshonnan töltöttem drivert. Viszont olyat hogy ich ac97 driver, csak BeOS-hoz találtam, aztán úgy láttam ez az inteles lapokon olyan szabvány chip lehet, sokféle gyártásban. Feltelepítettem hát egy inteles drivercsomagot, nem találta meg. Telepítettem realteket, mert olyan chipeket raknak rá, az az eredeti gyártó -> kékhalál úgy hogy még csökkentett módban sem indul...
win update nincs, mivel egy ilyen nagyon kicsi xp-t raktam(tinyxp). A fullos xp bullshitjei valahogy nem igazán hiányoznak, de úgy látszik mégis egy fullos xp-ből kell nlite-olnom egy kicsit, amiben meghagyom az updatet. Vagy a másik lehetséges megoldás, hogy berakom az iso-ba a fullos drivers.cabot, mert az is ki lett irtva a kis xpből, és hátha abban legalább soundblaster 16 driver van, sőt valószínű, mert emléxem jópár éve a p1-esemnél az akkor használt sb 16-ot a win98 is alapból felismerte. -
VladimirR
nagyúr
erdekes, nem tudom, mi lehet az oka, de nekem mukodott tobb guest os alatt is (a host egy angol vista business sp1 - a dhcp szerver egy debian squeeze-n futo dnsmask)
vegulis lenyeg, hogy sikerult megcsinalnod
a halozati forgalmat erdekes modon nalam sem latni, nem tudom, ez szandekosan van-e igy, vagy ez is hiba (jol sikerult ez a 2.2.2-es build, raktak bele hibat boven)hangdriver-hez esetleg nezd meg a windoze update-et (bar virtualbox forumon azt irjak, windoze-ban beepitve benne van)
-
Sanyix
őstag
válasz
VladimirR #66 üzenetére
pl ez nekem a legújabb előre buildelt wines van, de abban még van ez a hiba.
Bár nekem a dhcp szerver nem is offerel neki. Mindenesetre fix ip-t beállítva most bridged módban megy, fentvan a lanon statikusan, kap netet is. Bár fura, hogy a guest adatforgalma a host gépen sehol se látszik. Se a cfosban, se a feladatkezelőben, de mégis tölt 900kb/seccel.Most már csak hangdrivert kéne találnom, mert ahhoz sincs drivere (ich ac97-et állítottam).
-
VladimirR
nagyúr
probald meg virtualbox-ban a halozatnal a "bridged" opciot (kartyanak valaszd ki a host gep router-hez csatlakozo halokartyajat, s ha nem kap ip-t, akkor a host gepehez hasonlo (azonos gateway, dns, de ertelemszeruen mas ip, viszont ugyanabbol a tartomanybol) beallitasokat probalj meg megadni kezzel
-
Sanyix
őstag
válasz
VladimirR #62 üzenetére
látja
a valós lanban van dhcp, a router (de hogy mihez csatlakozik mivel arról gőzöm nincs)
próbáltam, de mivel fogalmam sincs hogy milyen hálózaton van csak vakon. A vbox beállításainál állítottam a virtual host adapteren. próbáltam különböző hálón a router ip címét gateway-nek állítva, próbáltam ugyanazon hálóra ip címet állítani nem ment. A guest os-nél nem állítottam gondolom ott a virtuális izéktől kéne kapni címet, de ha a lanra bejutna a router is adna. -
Sanyix
őstag
van egy vista x64 sp1 host, azon egy xp sp2. Az a gond, hogy miután felszenvedtem a hálókártya drivert, sehova se tud csatlakozni. ip cím lekérés van folyamatosan, de soha nem kap. Az összes csatlakozási módszert kipróbáltam nat-tól bridgedig, de egyikkel se megy.
-
VladimirR
nagyúr
at lehet valahogy allitani abillentyukombokat?
a teljes kepernyore tetel (Host + F) nekem tul kozeli a reset-hez (Host + R), parszor sikerult mar lenyomnom mindkettot egyszerre, aztan csak pislogtam, hogy mi tortenik -
evey24
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, nem igazán vagyok otthon a témában, bocs, ha hülyeséget kérdezek.
Szóval, a feltelepített virtualbox-omnak a merevlemez mérete (8 GB) úgy néz ki, hogy kicsi. Lehet ezt utólag módosítani valahogy?
Előre is köszi a választ! -
VladimirR
nagyúr
nalatok megy a letoltes?
ma szolt a virtualbox, hogy van uj, 2.2.2-es verzio, de nem sikerul letoltenem
sot, igazsag szerint semmit (se mas os-hez, se mas verzio) a szerverrol, minden esetben csak egy egyetlen pontot (.) tartalmazo html-t kapoknalam van a hiba, vagy elszallt a szerveruk?
-
adalbert1
veterán
Használ valaki Dos-t Virtualbox alatt?
Tegnap felraktam az MS-DOS 6.0-t
, minden nagyon jól ment. Viszont a régi dosos játékok egyáltalán nem akarnak normálisan működni, van ami szaggat, van ami meg sokkal gyorsabban fut.
Szóval ilyen célra el lehet felejteni, vagy valamit nem jól állítottam be? -
Moonline.
aktív tag
Ez egy virtuális gép. Nem a valós partícióra telepíted őket, hanem a programban létrehozott virtuális merevlemezre, amelynek a méretét te állíthatod be, vagy azt, hogy dinamikusan növekedő fájl legyen. A valós vinyódon csak 1 mappa lesz, abban benne a virtuális vinyó nevével, amelyet te nevezel el.
A program magyar, nem olyan nehéz kezelni szerintem, nekem elsőre nem okozott gondot.
-
robagp
tag
Hello!
Most raktam fel először a progit, és még fogalmam sincs az egészről...
Xp-re raktam fel, és majdan szeretnék több oprendszert is mellé rakni.
Viszont ahogy felraktam a hálózati ikonon az óra mellett meg jelent egy felkiáltójel, hogy nincs kapcsolat vagy korlátozott. Bár van netem, de nem tudom, ha újra indítom, akkor is lezs-e, illetve hogyan tűntethetném el a felkiáltójelet...mert tuti vmilyen hibát jelez.
A upc net routeren van leosztva erre a gépre.
A másik kérdésem az lenne, hogy volna valahol magyar nyelvű leírás, hogy hogyan is műxik ez a progi? Mert külön particiót akarok a leendő op-oknak, és nem tudom, hogy 1 nagy particiójuk legyen, vagy mindnek külön-kölön kissebb, hogyan műxik a legjobban...Válaszokat előre is köszi!
-
pete_21
addikt
Lehet, hogy hülye kérdés lesz, de ha egy VM beállításainál a Merevlemezt kitörlöm, akkor is el tudom indítani, és be is jön a telepítő. Ilyenkor mi történik, ha ide telepítek? A VM leállítása után eldob minden adatotot?
-
HThomas
őstag
Hát passz... gondolom folyamatosan fejlesztik, és ha elég feedbacket kapnak akkor előbb utóbb javítanak rajta. Egyébként neten rákeresve találni ilyen topicokat, hogy nem megy a shared folders Win7 alatt, meg néhol írnak hackelős megoldásokat is, tehát a probléma ismert. Persze lehet, hogy amíg nem jön ki hivatalosan a Win7, addig nem nagyon foglalkoznak vele...
Ha minden áron kell a share akkor továbbra is a kézi hálózatosdi a legjobb esélyed...
Egyébként nekem XP guest alatt a windows explorerben nem látja a \\vboxsrv vagy a \\vboxsrv\megosztas hálózati helyeket, de ha hozzáadom hálózati meghajtóként akkor már megy rendben.
-
Elisha_
tag
Azt nem értem, hogy miért akkora gond ez a másolás vagy hálózati meghajtó csatolása. Az Ms VirtualPc gond nélkül tudja a VmWare ablakába meg egyszerűen csak bele kel húzni amit másolni akarok, csak az a gond, hogy a VirtualPc nem futtat x64-et a VmWare pedig nem megy Win7-en. Szóval akkor nincs megoldás?
-
HThomas
őstag
Lásd amit korábban írtam, elvileg ha egy magasabb szintet visszaállítassz akkor az alsóbbak elvesznek. Feltételezem inkrementális mentéseket csinál, ezért jelöli a szinteket, de igazából nem tudom pontosan, általában mindig csak egy-két mentést csináltam, és a legutolsót eldobtam ha már nem kellett. Próbálkozz
Ilyen automatikus visszaállításról nem tudok...
Elisha_: ha másolgatni akarsz, és nagyon nem megy a vboxos megosztás, akkor kösd hálózatba a két gépet és hálózaton ossz meg egy mappát a virtuálison.
-
Elisha_
tag
Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy meg szeretnék osztani egy mappát a virtuális gépnek (tudjak másolni programokat a virtuális gépre) de a virtuális gép nem látja az osztott mappát pedig a virtualbox programban megadtam az elérési utat.
Mi lehet a gond? -
pete_21
addikt
Köszi a választ! Még azt szeretném kérdezni, hogy ha csinálok több pillanatképet egymás után, akkor alsóbb szintek lesznek, és ez mire jó?
Illetve az megoldható, hogy ne nekem kelljen visszaállítgani mindig az állapotot, hanem minden egyes VM leállítás után ő maga állítsa vissza? -
HThomas
őstag
Persze. Virtualboxban van ilyen, hogy take snapshot (virtuális gépet kiválasztva, jobb oldalt a snapshot fül, és ott az ikonok). Ha csinálsz egy ilyet, akkor lementi a vm állapotát, és később bármikor visszaállíthatod. Több ilyen lementést is készíthetsz, ekkor stack szerűen tudod visszaállítani őket (illetve össze lehet olvasztani az újabbakat a régebbiekkel, de asszem elágazást már nem csinálhatsz).
Arra figyelj, hogy egy-egy ilyen mentés elég nagy méretű tud lenni.
A visszaállítás kicsit zavaros lehet, van revert meg discard, utóbbiból kettő is, fejből nem vágom melyik mit csinál pontosan, de a programban / manualból már egyértelmű.
-
pete_21
addikt
Még lenne egy olyan kérdésem is, hogy be lehet-e állítani, hogy a virtuális gép minden egyes indításakor egy bizonyos állapotból térjen vissza. Gondolok itt arra, hogy telepítem a VM-re a szükséges progikat, lementem az állapotot, és onnantól bármilyen gond történik (szoftveresen), elég csak újraindítani a Virtualbox-ot.
Köszi a választ! -
pete_21
addikt
Értem, köszi a választ! Bekapcsoltam most ezt a hardveres virtualizációt a Virtualbox-ban.
Hivatalos Creative driver is lesz nemsokára Audigy-khez, csak az a baj, hogy nekem szükségem van a Bass redirection funkcióra is (Creative Speaker Settings progiban), ami alapból nincs benne a Creative driverben, csak egy moddoltban. -
HThomas
őstag
A virtuális gépekben általában mindenféle generikus hardvert implementálnak, nyilvánvaló okok miatt. Én sem hinném, hogy bárki is csinált volna külön Audigy virtualizációt.
A hardveres virtualizáció alatt azt értik, hogy az adott processzor támogat valamilyen virtualizációs technikát, ezáltal sokkal hatékonyabban tud az ezt támogató host virtuális gépeket futtatni*.
A Virtualbox támogatja, mind Intel mind AMD procik esetében (persze ehhez az is kell, hogy az adott rendszer is támogassa).
Néhány link:
http://en.wikipedia.org/wiki/X86_virtualization#Hardware_support
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtualbox#Hardware_emulation*: ez persze pongyola; én sem vagyok szakavatott a témában, csak régebben utánaolvasgattam kicsit amikor többet foglalkoztam virtuális gépekkel.
Egyébként nekem Win7 az Audigy kártyát simán felismerte és kezeli (windows update), bár még időhiány miatt nem próbáltam ki stereo zenehallgatáson kívül semmi másra.
-
-
pete_21
addikt
Hi!
A gépemben egy Audigy 4-es hangkari van, és a Virtualbox emulál egy AC97-es hangkártyát. Az megoldható lenne /akár már virtuális gép programmal/, hogy a virtuális rendszerben is Audigy 4-es hangkártyát lásson?
Új driverekkel akarok kísérletezni, és éles rendszeren merész dolog lenne
Köszi a választ -
adalbert1
veterán
Azon gondolkoztam hogy ha mondjuk 1 Gigát osztok szét a 3 gép között...
Mondjuk szerver kap 512 megabyte-ot, az kliensek meg 256-ot...
Proci gondolom nem lenne túl nagy gáz (persze egy 4 magossal biztos jobban járnék), viszont a 2 giga ram tényleg kevés lenne...Más : ha fizikailag tud hardware-es virtualizációt a procim, akkor azt hogy tudom kihasználni? Teljesítményben jelent valamit? Virtual Pc-ben van olyan hogy enable hardware virtualization, de nem igazán vettem észre lényegesebb különbséget.
-
sonar
addikt
-
adalbert1
veterán
Mivel ez a virtualizációval foglalkozó téma tűnik a legfrissebben uppoltnak, így itt kérdezek:
Megoldható valahogy, hogy egyszerre fut mondjuk 3 virtuális gép (természetesen egy fizikai gépen), és köztük egy virtuális hálózat van? Ha igen melyik software-rel?
Pl.: az egyik gép egy akármilyen server lenne, a másik 2 pedig hozzá csatlakozó kliensek. -
HThomas
őstag
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_machine#System_virtual_machines
Itt van pl egy rövid összefoglaló, bár ez még mindig elég általános... -
HThomas
őstag
Pl hasznos lehet más oprendszerrel ismerkedőknek, vagy ha pl egy másik oprendszerre írt programot akarsz futtatni de felesleges a dual-boot, vagy akár az nem is működne (Pl win-es környezetben webszerkesztés és mellette egy linuxos teszt webszerver, mindezt egy gépen).
Akkor is jól jöhet, ha pl ki akarsz próbálni egy shareware programot és nem akarod teleszemetelni velük a géped... esetleg nem megbízható programok "kipróbálására"... De egyik ismerősöm pl csak VM alól netezik.
-----
17-re UP! Most már nem olyan égető a probléma, de ha valaki tudja a megoldást kérem ne tartsa magában
Mókás részlet a VirtualBox changelogból: "Solaris hosts: fixed inability to start more than 128 VMs "
Engem az érdekelne ilyen szituáció milyen alkalmazásoknál fordul elő? Valaki GRID-et szimulál 1 gépen? -
HThomas
őstag
Helló!
Az új (2.1.4) virtualboxos hálózatkezelés mellett ha a host gépen (win32) nincs aktív hálózati adapter, akkor nem tudom elérni a virtuális gépet (ugye már (tudtommal) nincs lehetőség saját adaptereket létrehozni a gépeknek). Ezt meg lehet valahogy kerülni?
-
cellpeti
nagyúr
Hello sziasztok!
Mennyi ramot adjak meg ha VirtualBoxba az XPnek?
-
golyani
őstag
nakérem a notira szeretnék egy programot felrakni ami XP alatt is grízesen indul szóval 98-ra vagy Me-re gondoltam virtual box alól. kérdésem az lenne h ilyenkor a drivereket is fel kell rakni a 98-as vagy akár milyen rendszerhez vagy nem, megelégszik a gazdarendszer(vista) drivereivel?
-
ragazzo
őstag
Sziasztok!
Ubuntu alatt telepítettem pcbsd-t virtualbox segítségével. Minden menne frankón, de az egerem nem akar mozdulni. Csak a gazda egér. Ha megnyomom a jobb Ctrl-t, akkor sem. Nem tudom hogy a bsd nem látja-e az egerem, vagy csak valamit bénázok. Más oprendszert még nem próbáltam. Volna valakinek ötlete?
-
VladimirR
nagyúr
halozatnal van olyasmire lehetoseg, mint pl ms virtualpc-ben, hogy kozvetlenul a host gep egyik halokatryajan keresztul tudjon kommunikalni, mintha az sajatja lenne?
-
Lacafi
tag
Hi.
Virtual box használata a jobb, vagy a cd-ről ismerkedni plö egy linuxal?
Érdekelne minden a virtualbox használatáról.
Köccc.
-
CWorm
aktív tag
Francba, nem tudom már szerkeszteni az előzőt, de rájöttem, hogy akkor miért nem jár jól az óra, mert a hostról leolvassa az időt, aztán hozzáad egy órát, mivel Budapest az +1 óra a greenwich-ihez képest. Akkor csak át kell állítanom az időzónát grinicsire és jó lesz.
Már csak azt nem tudom, hogy miért nem az én saját hálózati beállításomat kezdi el használni betöltéskor. Vagy ez nem bug, hanem feature? -
CWorm
aktív tag
A hálózati beállítást ugye el lehet menteni ubuntuban helyként. Ezt el is menti, de bekapcsoláskor mindig a default DNS-t akarja használni, és hiába teszem át mindig a sajátomra, elfelejti, hogy azon volt. (Mondjuk amikor először tettem fel a rendszert, még el sem tudtam menteni a beállítást, nem tudom miért, és hogy mitől lett jó másodszorra.) A fájlrendszerre tudok írni, letöltöttem két zip fájlt, kicsomagoltam őket, másoltam, azok meg is maradtak. Mást egyelőre még nem nagyon próbálgattam időhiány miatt. Ja, a háttérképet megváltoztattam, azt megjegyezte.
-
Lortech
addikt
Látatlanban a tünetek alapján ugye megfordul az ember fejében, hogy a live cd-s rendszert futtattad csak, azaz nem telepítetted fel sehogyan sem.
Ha egyébként nem produkál semmi hibát, akkor nem értem a dolgot.
Az óra még ok, mert nyilván a hostról veszi az időt mindig, mivel egy virtuális gépnél nincs, ami "ketyegjen", amikor nem is fut a vm. De hálózati beállításnak meg kéne maradnia mindenképpen, mivel az a virtuális fájlrendszeren van, feltéve, hogy megfelelően állítottad be a hálózatot. Van egyéb ilyen tünet is, van-e olyan beállítás, ami megmarad? -
CWorm
aktív tag
Igen, már másodszor tettem fel, meg leszedte magának a frissítéseket is meg minden. Amúgy hogy lehet nemrendesen felrakni? Live cd-ről raktam fel, aztán a cd-t eltávolítottam, szóval nem is arról fut. Pár ubuntus topikban már mondták, hogy inkább windowsos/virtualboxos topikban érdeklődjek.
-
CWorm
aktív tag
Na akkor hogy ne haljon meg a topik, nekem lenne egy kis problémám, már ha ért valaki a virtualboxhoz...
Eme program segítségével felinstalláltam egy Ubuntu 7.10 linuxot, de valamiért nem jegyzi meg a beállításaimat a rendszer (óra, hálózati beállítások). Nem tudom miért van ez, de tuti, hogy a virtualbox a hibás. Vajon mit állítottam be rosszul? -
xXxPongi
aktív tag
Hello!
"Használ valaki virtualbox-t?"
Mert örömmel vennék egy kis segítséget
Xép és jó a dolog, de hogy igazán értelme legyen, így arra szeretném (szeretnénk) használni, hogy telepítek egy server 2003-t és klienseket kezelhessek vele (xp-t pl.).
Sajna a hálózat beállításánál akadt meg a dolog és a neten eddig még nem találtam megfelelő segítséget.Bízom a ph-ban!!! Csak jön valami segítség
(egyenlőre virtualbox-al kéne megoldani a dolgot)
Előre is thx!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 755 G5 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest