Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• harry

veterán

válasz FixY67 #212 üzenetére

Hát, win alól csatolva jól működik a dolog, linux alól csatolva nem tudtam írni, holott 'valid user' és jogok (filerendszer szinten és megosztás szinten is) elvileg rendben voltak. De kösz, akkor ennek utánajárok. Jelenleg linux alól nfs-sel megy, bár így meg ugye helyi user jogaival jön létre a fájl, ami ismételten nem túl szerencsés... Bár össze lehetne trükközni, hogy uid/gid egyező legyen egy szerveren lévő userrel, de ha megy smb-vel, akkor ezt inkább kihagynám.

• harry

veterán

válasz Milan86 #210 üzenetére

Nem tudom feltűnt-e, de amit leírtam, az a megoldás, os telepítés nélkül legfeljebb 20p alatt össze lehet rakni. Gyakorlottabb usernek 5p. Kezd el szépen csinálni, és akkor kérdezz, ha elakadsz, elinduláshoz elegendő infót adtam. Nem beszólásnak szánom, de
    - ha te kaptad, te oldd meg
    - csak javadra válhat, ha alap dolgokat elsajátítasz, legyen szó bármiről. Ez meg tényleg nem nagy ördöngösség.

Illetve továbbiakban ez itt off, nem virtualbox téma. Goto -> Linux abszolút kezdőknek vagy Ubuntu topic. [link]

• harry

veterán

válasz Milan86 #197 üzenetére

Ez elég egyszerű, alapszintű linux tudás kell hozzá. Milyen os-t / disztribúciót kell használni? Ha választható akkor ubuntu/debian mellett voksolnék. Mondjuk felraksz egy ubuntu-t (a 'server' is elég lenne, ott parancssorban kell matatni, de lehet egy desktop is, ott meg simán összekattintod pár perc alatt, szóval én inkább a server javaslom ;])
    - 'useradd edit', majd 'passwd edit' és megadod a jelszavát.
    - 'mkdir /home/fileserver', majd vagy mindenki kap írás jogot, ami nem szép, vagy átállítod a mappa csoport tulajdonosát (chown), és csak a csoportnak adsz írás jogot (chmod).
    Ezek után /etc/samba/smb.conf -ban be kell állítani a megosztást, ott vannak minták, egyet lemásolsz, és a leírás szerint beállítasz.
    - 'editként létrehozni' -> át kell váltni arra a userre, 'su edit', majd 'touch' és 'mkdir' a fájl és mappalétrehozás.

Virtualboxban a hálózatot 'bridged'-re kéne rakni, majd a fizikai géppel egy alhálóban lévő címet beállítani a linuxon is, így a fizikairól is tudnád böngészni a tartalmát.

Nagyjából ennyi. Ezek amúgy inkább kezdő linux kérdések, van erre is topic ;] A fenti csak iránymutatás, ha érdekel a dolog (márpedig igen), akkor nézz utána magad, minden leírást megtalálsz neten, egyik sem bonyolult.

Új hozzászólás Aktív témák