Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz theporcupine #15275 üzenetére

    Rétegigény vagy sem, szívemből szólsz! :K

    Még 2002-ben írtam a diplomamunkámat "3D képszintézissel és képfeldolgozással támogatott hangtérszámítás" címmel. Írtam hozzá többféle programot is, amik egy 3D-s (animált VRML-ben, sőt, talán már 3DS fájlban tárolt) jelenetből, valamint a modellekhez rendelt hangeffektusokból egy többcsatornás WAV fájlt generáltak le. Arra még emlékszem, hogy nem minden média lejátszó szoftver volt hajlandó lejátszani ezt a WAV fájlt, de azt tudom, hogy a formátum támogatta a többcsatornás hangot, a videóhoz csatolás (AVI-ba kódolás) pedig külön kihívásnak számított. :) De a programo(ko)n be lehetett állítani azt, hogy a nézőhöz képest milyen irányban vannak a hangfalak, és az egyes csatornákat e szerint keverte. Maga a hang keverését pedig több eljárással is kipróbáltam: (1) egyszerűen a 3D modellek pozíciójából, (2) a hanghullámokat mint szóródó színes fényt OpenGL-ben kirenderelve és majd egyfajta cube map-ként feldolgozva... :) Csak ezért vettem anno egy akkor komoly újdonságnak számító Sound Blaster Live! 5.1 hangkártyát (25 ezer forint akkor óriási pénz volt egy csóró egyetemistának) és egy (máig használatban lévő) 5.1-es analóg Technics házimozi erősítőt.

    Sajnos azóta nem foglalkoztam a témával ilyen mélységeiben, de annak nagyon örültem, hogy a szintén akkortájt megvásárolt Zoom H2 hangrögzítőm képes 4 irányból, 4 csatornában hangot rögzíteni, így ha akarnék, akár egy eszközzel megoldhatnám a térhatású nyersanyagok rögzítését. :)

    A megoszthatóság hiánya nekem is fáj, de akkoriban még nem volt YouTube, a többcsatornás hangrendszer is nagyon gyerekcipőben járt még.

    (#15280) Teasüti
    A binaural hanggal az a baj, hogy a legapróbb fáziseltérések is megzavarhatják a térérzetet. Így ha nincs nézőnként (!) jó minőségű fülesen keresztüli rekonstrukcióra lehetőséged, egy nappaliban vagy mozi szobában csak a többcsatornás hang fog tudni teremteni több nézőnek egyszerre értékelhető eredményt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés