Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22282) borg25 válasza Elemental (#22281) üzenetére


borg25
senior tag
LOGOUT blog

Nem, egyáltalán nem gondolom úgy, hogy csak a vallásos ember tesz jót. Tudom jól, hogy vallásosak közt is van sok rossz, a vallás nevében is el lehet követni bűnöket, vagyhogy a jóságnak nem feltétele a vallás, s anélkül is lehet jót tenni. Hogy van az elmélet, s van a gyakorlat.
A különbség egy keresztény és ateista közt, hogy egy kereszténynek elvileg törekednie kell arra, hogy szeresse a többieket (főparancsolat), s próbáljon jó lenni. Mindig lebukik, de elég feltennie a kezét, hogy boccs, s Isten előtt minden el van sikálva. Egy ateistának nincs ilyen megkötése, rá a polgári törvénykönyv vonatkozik, ami tiltásokat fogalmaz meg és azok megszegése és lebukás esetén felelősségre vonási szintig kell fizetnie.
Ezért mondom azt, hogy egy hithű keresztény közt nagyobb valószínűséggel fogsz jót találni. Neki a hite miatt kötelessége lenne jónak lennie. Valójában a hit melletti elköteleződés azt jelenti, hogy a jót preferálod, s arra törekszel, még ha időnként hibákat is követsz el. Ez az elmélet, aztán van a gyakorlat :(

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.