Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19709) kymco


kymco
veterán

A rabszolgaság kérdésének értelmezése sokkal egyszerűbb, mint ahogy ezt sokan értelmezni vélik. Isten tervében nem szerepelt a rabszolgaság. A teremtéskor nem olvassuk sehol, hogy egyes embereket rabszolgának teremtett, és az Újszövetség szerint pedig nincs szolga. Minden különbség eltöröltetett.
A félreértelmezés onnan ered, hogy az Isten törvényekben megemlékezik a rabszolgákról, és ebből azt a téves következtetést vonja le, hogy támogatja. Illetve, hogy az újszövetségi iratok a rabszolgáknak engedelmességet, "parancsol".
De egyik sem azt fejezi ki, hogy Isten márpedig rabszolgaság párti, és nem akar tenni ellene semmit.
Isten tervében nem szerepelt a rabszolgaság, azt az emberi természet hozta be a világba, és ez minden máz ellenére a mai napig megvan, csak másképp hívják. Az afrikai, ázsiai, latin-amerikai gyerekmunkásokra a "fejlett" nyugat fogyasztási őrülete miatt van szűkség, és a nyugati hatalmak addig szemet hunynak, amíg nem szembesítik őket, vagy épp az aktuálpolitika nem teszi fontossá, hogy foglalkozzanak az adott esetekkel. De van ilyen Magyarországon is. A barátomnak, aki szakmunkás visszatartották a bére 30%-át, mert másra kellett a cégnek a pénz, és december eleje óta minden hétvégén dolgoznia kellett, sokszor még az ünnepnapokon is. És nem tehet ellene semmit, menjen el, ha nem tetszik neki, de nem fog találni nagy valószínűséggel új munkahelyet, és a két kisgyereke és a rezsi miatt nem engedhet meg magának munkanélküliséget. Nem akarja a hétvégét munkában tölteni, de kell, nem akar éjszakai és hajnali műszakokat vállalni, de kell, szeretne hozzájutni a béréhez, amiért megdolgozott, de nem kapja meg, lehet, hogy soha... Mi ez, ha nem szolgaság.... és nem egyedi eset, sőt ennél cifrábbak is vannak.
És azzal, hogy vásároljuk ezeknek a cégeknek a termékeit, ezt a rabszolgaságot támogatjuk mi is. Így hát a nagy liberális demokráciák szabadságjogai csakis az érdekek mentén fontosak.. még nekünk is.
Így kicsit groteszk, hogy mi próbáljuk Istenen számon kérni a rabszolgaságot... ez teljesen tisztán emberi produktum. És ahogy a kínai kényszermunkás "occó" termékére nagyon nagy az igény, mert ez teszi lehetővé a fogyasztásunkat, a gazdaság alapja az "occó" áru, úgy az ókorban is a rabszolgaság a gazdaság alapja volt.
Isten törvényeire azért van/volt szűkség hogy megfékezze a féktelen emberi természetet. Hogy gátat szabjon. Erre jó példa a válás mózesi törvényekben való szabályozása. Jézus egyértelműen beszél arról, hogy a válás nem Istentől való, de az emberi természet nyomora az elbocsátott asszonyok életét lehetetlenné tette. A válólevél lehetőséget teremtett arra, hogy az asszony új életet kezdhessen. Más történet, hogy az önző zsidó férfiak megtanulták kijátszani ezeket a törvényeket is, és még kegyesnek is látszottak az emberek szemében....
Isten a törvényeivel nem törölte el a rabszolgaságot, de nem törölte el a diktatúrákat sem, a betegségeket sem, sőt a természeti katasztrófákat sem. Mer sokkal fontosabb az, hogy milyen a kapcsolatunk Istennel. Sokkal többet veszít az ember a szabadságánál, ha Istennel nem rendezi a helyzetét. Isten egy olyan orvos, aki látja a sok betegségben szenvedő embert, és a legsúlyosabbal foglalkozik először, még ha a laikus számára ez nem is egyértelmű.
Ezért nem szabadítja ki Pált Isten a fogságából, mert fontosabb szerepet szán neki, mint egy ember szabadságának biztosítása. Sok ember Istennel való kapcsolatáért teszi felelőssé... és ezt Pál megérti, zúgolódás nélkül teljesíti. A szolgáknak ezért nem a lázadást tanácsolja, hanem azt, hogy még szolgaként is képviseljék Istent. Mert ennél nagyobb méltósága embernek nem lehet.
Tehát Isten tervében nem szerepelt a rabszolgaság, csak az ember bűnös természete teremtette ezt meg... és a mai napig szenvedjük minden ellenkező híreszteléssel szemben.

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.