Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Tökéletes töketlenség
- Szólánc.
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Viszlát
addikt
válasz luciferc #1498 üzenetére
Bár nem nekem írtad, a fórum jellegéből adódóan reagálnék erre. Csak egy csupán a materiálisan látható dolgok alapján ítélő ember téveszti össze a sátán munkáját azzal, amit Isten tesz. Szellemi szemmel tekintve fél másodperc alatt lelephezhető a nagy másoló minden szánalmas próbálkozása...
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
luciferc
őstag
Az meg sem fordul a fejedben, hogy bármit képes elhitetni magáról az embereknek még azt is, hogy ő pozitív személyiség.
Az meg sem fordul a fejedben, hogy az az isteni lény, akiben hiszel, az akár a sátán is lehet, hiszen bármit képes elhitetni magáról, azt is, hogy nem létezik, hát miért ne hitetné el veled (meg másokkal), hogy ő az igaz istenetek? hm? vagy hogy is van ez? másokkal elhitet dolgokat, veled nem? vagy honnan ez a fenemód fensőbbrendű magabiztosságod?
Ugyan már... -
Viszlát
addikt
Te viszotn akármiylne szentül is élsz félhetsz a megmérettetéstől, mert nem te döntöd el , hogy mindaz amit tettél Istened számára elég-e, vagy sem.
Pár fogalomnak utánajárhatnál mielőtt hülyeségeket írkálsz. Pl: kegyelem, üdvbizonyosság, megigazulás, szentség. Az ítélet nem mennyiség alapján történik, így nincs olyan, hogy na én már eleget tettem ahhoz, hogy Isten méltónak találjon. Ezt kéne kiverni az embereknek a becsökösödött, katolicizmus által megtévesztett fejéből, hogy NEM cselekedetek által üdvözülhet az ember, hanem CSAKIS Jézus Krisztus áldozatának elfogadása által, kegyelemből.
Van igazság, de nem mindenki fogadja el annak. Mindez attól függ ki ítél
Egyvalaki ítél, az egyedül igaz mindenható Isten. Ő pedig nem a cselekedeteket ítéli meg, hanem a szíveket. Sorry, tudom, ez nagy pech sokak számára, de Isten nem ember és az ember nem Isten...
[Szerkesztve]"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Borosz
őstag
nagyon nem állja meg a helyét... a világ szerint, a különböző kultúrák szerint, a történészek és néprajzkutatók szerint. Az meg sem fordul a fejedben, hogy bármit képes elhitetni magáról az embereknek még azt is, hogy ő pozitív személyiség. A rossz az tulajdonképpen nem is annyira rossz...hm sőt akár még jó is lehet...igen, igen akkor legyen jó, ha ő éppen azt akarja elhitetni velünk. Az is sikerült már neki, hogy az emberek elhiggyék, nem is létezik.
Ugyan már...
[Szerkesztve] -
-
tildy
nagyúr
Ne menjünk bele, de te KIZÁRÓLAGOSAN csak a sátánnal azonosítottad, ez pedig mint kiderült , nagyon nem állja meg a helyét.
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Borosz
őstag
Miért buktam volna be? Gyerekes versengés, amit csinálunk érvek és ellenérvek felhozásával? Aki több olyan ellenérvet hoz fel, ami a többségnek szimpatikus az nyert?
Nagyon jól tájékozott vagy és művelt is egyben, de ebbe a játékba én nem mennék bele.
A kígyó többféleképpen jelenik meg a kultúrákban ezt bízonyítottad. A hitetés és a hazugság viszont a sátán(gonosz, akármi...) egyik legjobb fegyvere. Annak tünteti fel magát, aminek akarja és azt csont nélkül elhiszik az emberek. -
tildy
nagyúr
Nem fogok kipróbálgatni ''isteneket'' , már megtaláltam az utam. És örömmel lépek rája.
Jézust egyébként ugyanúgy az emberiség hagyta itt útjelzőnek de egyben Útvesztőnek is"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Borosz
őstag
Örülök, hogy megnevettettelek és annak is, hogy mások is mulatságosnak találják néhány írásomat. Az vigasztal, hogy Isten a ''semmiket'' teszi valamivé, hogy a ''valamiket'' megszégyenítse.
1Kor. 1.27
Sőt azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket: és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket; hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt.
Az ember nem cselekedetk által, hanem hit által üdvözül (Jézus szerint). Isten már eldöntötte, hogy az áldozat elég volt és ha Neki elég nekem is az. Innen tudom, hogy nem kell félnem a ''naaagy megmérettetéstől'', amit a Biblia ítéletnek nevez minden ember felett. Jézus, ha visszajön akkor nem cselekedeteket fog nézni, hanem azt, hogy talál-e hitet a Földön.
Lk. 18.7
''Vajon az Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá? És várakoztatja-e őket? Mondom nektek, hogy igazságot szolgáltat nekik hamarosan. De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?”
De ez nem azt jelenti, hogy tehetsz bármit, ha hiszel akkor üdvözülsz mert, mint ahogy már írtam az üdvösségből ki lehet esni.
''Létezik ''négyszemközt-helyzet'' Istennel is.'' Szerinted létezik. Meg fogsz lepődni, szerintem is, csak épp totál máshogy ahogy te képzeled. Eléggé le is döbbentem.
Egészségedre. Bár azért kívánom, hogy találkozz egyszer az Egyetlen Igaz Istennel is. Azért kiváncsi vagyok Nálad meddig fog tartani az ''isten'' keresés és hányat fogsz még kipróbálni amíg megtalálod az Igazit. -
Sir Pocok
őstag
Csak érdekesség képpen:
Buddhizmust gyakorló „szintjei”:
1. Útkereső
2. Buddhista
3. Gyakorló Buddhista
4. Nem Buddhista, csak egy normál ember…..
Szerintem ez sok mindent elárul…Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
tildy
nagyúr
Már ahol. Ha jól emlékszem az egyiptomiak nagyon ngyakran használtáka kigyó kibújik a fej''csakrán'' motívumot. BÁr ott is kettős jelentése van a kígyónak:
Az egyiptomi hitvilágban Aphópisz kígyó a sötétség démona, tehát a napisten (Ré) ellensége. S mint ilyen, megszemélyesíti a viszályt és a pusztítást is. A mitológia szerint a föld mélyében lakik. Amikor Ré megkezdi éjszakai hajózását a föld alatti Níluson, akkor Aphopisz úgy száll vele szembe, hogy kiissza a folyó összes vizét. A minden éjszaka ismétlődő harcból Ré kerül ki győztesen, s arra kényszeríti a kígyót, hogy a vizet visszahányja a mederbe. Az ősi ellenségeskedésbe bekpcsolódott később (az Óbirodalom időszakában) Széth istenség is, aki Ré-t úgy mentette meg a kígyótól, hogy megszigonyozta Aphópiszt. Szintén az egyiptomi mitológiában szerepel Ureusz, a pápaszemes őskígyó, aki a napisten védelmezője, hiszen a nap köré tekeredve védelmezi azt. Pozitív, védelmező jellege miatt királyi jelvénnyé is vált, s szerepel a fáraók fej- és melldíszein. Az Ízisz istennő fejdíszén szereplő kobra a királyi bölcsesség és hatalom, valamint a tudás szimbóluma. Varázserővel bírt, mérget és lángokat köpött. Egy másik kígyó-alakú isten is szerepel az egyiptomi mitológiában: Renenutet, aki a betekarított termény védelmezője. Vagy kígyónak, vagy kígyófejű nőnek ábrázolták. Azt tartották, hogy aratáskor megjelenik és ügyel a gondos betakarításra. Biztosítja az emberek jólétét, sikereit, boldogságát és segít a gyerekek születésénél is. A képen Széth küzdelme látható Apóphisszal (Kairó, Egyiptomi Múzeum) Forrás: Mitológiai Enciklopédia, Gondolta, Bp., 1988.
Tehát mondjuk azt, hogy a kígyó a keresztény hitvilágban jelképezi a sátánt.
Íme tessék a többi kígyó értelmezés(forrás sulinet):
*
Kígyók a Távol-Keleten
Az indiaiak hitében többféle kígyó is szerepel. A Mahábháratában például, mint ezerfejű uralkodó jelképezi a végtelenséget és a termékenységet. A kígyó a teremtés előtti ősóceán jelképe is lehet. Partján pihen meg Visnu. Kígyó testesíti meg a gonoszságot is, ennek a kígyónak Káli a neve, és Krisna győzte le. A Hátsó-Indiában élő khmerek mitológiai rendszerében fontos szerepet játszanak a helyi szellemek, vagy istenségek. Ezek között a leginkább tisztelt lények a Nágák, amelyek kígyó alakúak. A kígyó-kultusz itt korábbi, mint a sárkányok tisztelete, valószínűleg a szigetvilágból származik, s a kígyókkal való küzdelmek emlékét őrzi. A buddhizmusban és a hinduizmusban is jelképezi a kígyó a jógagyakorlatok során felszabaduló kozmikus energiát. Kínában a kígyót sokszor nem különböztetik meg a sárkánytól, amely általában pozitív jelentéssel bír, mivel az esővel kapcsolatos. A kínai szimbolikában szerepel egy érdekes ábrázolás is, mikor a kígyónak kettős feje van fiú és lány (Jin és Jang).
*
Kígyók az antikvitásban
A görög és római mitológiában a kígyó lehett pozitív és negatív egyaránt. Közismert például Laokoón története, aki Apollón papjaként ellenezte a faló Trójába vitelét. Ezért a monda szerint az akhájokat támogató istenek bosszúból vízikígyót küldtek rá és fiaira. A görög mitológiában a kehelyből kifelé tekerőző kígyó Aszklépiosz, a gyógyítás istenének szimbóluma, sőt egyes elképzelések szerint nemcsak szimbóluma, hanem egyik alakváltozata is. A gyógyulást jelképezi, nem véletlen tehát, hogy ez az ábrázolás a mai gyógyszertárak cégtábláján is szerepel. A kígyó Pallas Athéné állataként a tudás és a bölcsesség szimbóluma is. Az istennő tiszteletére az athéni Akropoliszon kígyókat tartottak. Nem teljes mivoltukban kígyók, csak kígyó-hajúak a görög mitológia Gorgói. Ők Phorküsz tengeristennek és feleségének a lányai. Hárman vannak, kettő közülük (Szthenó és Eurüalé) halhatatlanok, a harmadik Medusza, ő halandó. Aki rájuk nézett, menten kővé vált, ezért Perszeusz úgy vágta le Medusza fejét, hogy a pajzsában nézte a tükörképét. Képünkön a Laokkon-csoport látható.
*
Kígyó az ősi indián kultúrákban
Az indián hitvilágban sok kígyó alakú istenség szerepel. Közismert például az aztékok tollaskígyó-istene. Ő Quetzelcoatl, aki lement az alvilágba, felhozta a az előző világok embereinek csontjait, saját vérét rájuk fröcskölte, s így teremtett embert. Amikor egy másik istenség (Tezcatlipoca) elűzte őt, akkor kígyótutajra szállt és elment. Az aztékok elképzelése szerint Ce Acatl évében azonban visszatérhetett. Ez éppen 1519-re esett, amikor a nagy hódító Cortez megérkezett, ezért őt az aztékok a Tollaskígyó istenséggel azonosították. Az amerikai indiánok szerint teremtő mivolta miatt ő az örökkévalóság jelképe és a halál hírnöke. Közvetítő az emberi világ és az alvilág között. Kukulkan a maja mitológia tollakkal borított kígyó-istene. Alakjában egyesülnek a Quetzelcoatlról szóló ősi tolték hiedelmek és a felhőkígyóhoz (felhőkígyó az asztékoknál: Miskoatl) kapcsolódó kultuszok. Miskoatl anyja a kígyóasszony, Szivakoatl, aki a mezo-amerikai indiánok egyik legősibb istene, az asztékoknál a föld istennője. Szintén asszonyi istenség az aszték mitológiában Koatlikue, a kígyószoknyájú, aki a napisten anyja. A képen: A 13 kígyó istennője (Mexikóváros, Museo Nacional de Antropologia) Forrás: Mitológiai Enciklopédia, Gondolta, Bp., 1988.
*
A kígyó a zsidó-keresztény hagyományban
*
A kígyó alakja itt is összetett jelkép. Az édenkertben például a Tudás-fájára tekeredve kísértő Gonoszt, a Sátánt képviseli. Mózes történetében viszont, amikor a bot kígyóvá változik, Isten jelenlétét bizonyítva pozitív tartalommal bír. Mózes rézkígyója, melyet az Úr tanácsára állít a pusztában a sebek orvosa, vagyis életadó állat. Az Újszövetségben pedig János evangélista szerint a keresztre feszített megváltó előképe: ''Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, így fogják fölemelni az ember fiát is, hogy aki hisz benne az el ne vesszen, hanem örökké éljen.'' A kígyó vedlése miatt is jelképezi a halhatatlanságot a keresztény szimbolikában. Pozitív jelentéstartalommal bír a kígyó Jézus szavaiban is, amikor azt mondja: ''Legyetek szelídek, mint a galamb és okosak, mint a kígyó.'' Ezzel Jézus azt mondja, hogy a szentlélek (galamb) segítségével romlatlanok tudtok maradni, s ösztönösen (mint a kígyó) fogjátok terjeszteni az isteni igét. A református egyházművészetben a kígyó alakja általában a kísértés szimbóluma.
*
A kígyó a magyar népi hitvilágban
A kígyó a magyar nép hiedelmeiben is természetfeletti erővel felruházott állat. Az általános elképzelés az volt, hogy minden háznak van egy ilyen kígyója, ami házi szellemként funkcionál. A család jólététe, gazdagsága, boldogulása függ tőle. A házban, többnyire a ház falában, a tűzhelyben, vagy a küszöb alatt él. Védi a család nyugalmát, ha idegenek közelítenek, jelez. Hangja sajátos: fütyül, csörög, vagy ketyeg. Színe: rendszerint fehér, de lehet sárga, zöld, szürke, vagy fekete is. Ha előbújik, akkor tejjel kell táplálni. Ez azért nagyon fontos, mert úgy tartják, hogy élete kapcsolatban van a házigazda, vagy a kislánya életével. Azt mondják ugyanis, hogy ha a kígyót valaki bántja, vagy agyonüti, akkor a házat szerencsétlenség, vagy tűzvész éri, meghal a gazda, vagy a kislánya. A hiedelemmondákban egy gyermek (általában kislány) megfelezi az ebédjét (rendszerint tejet) a kígyóval. Amikor a kígyót agyonütik, akkor a kislány utánahal. Szalontai hiedelmek szerint a házikígyó fészkében kincset őrzött. Máshol pedig azt tartották, ha valaki megeszi a döglött házikígyó húsát, az érteni fog az állatok nyelvén. A Gesta Romanorumban egy teljesen másfajta kígyó szerepel. Egy olyan esetet említenek, amikor egy kígyó belebújt egy királyfiba, s rágta őt belülről. Amikor távozott belőle, akkor megszűnt a királyfi fájdalma és betegsége.
Azt hiszem ezt a kígyó témát kicsit... khm.. szal ezt bebuktad.
[Szerkesztve]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
Nem egyszerűbb. Ha a többi illuzió, semmi sem biztosítja , hogy az az egy nem az.
Egyébként meg hadd legyen sok isten, elférnek nem?
Kivel találkozik? Inkább mivel! Ürességgel illetve egységgel, és ezek harmoniájával.
Én is ezzel találkoztam, hogy
''az ego egy burok, egy burok, amiben elrejtjük önmagunkat, mert nem akarjuk önmagunkat látni. Aztán gondolkoztam, hogy miért közösítjük ki a bolondokat, és az olyan embereket saját kis beszűkült világunkból, akik nem úgy viselkednek, mint mi. IGEN, HÁT AZÉRT, MERT MI IS OLYANOK VAGYUNK, DE NEM AKARUNK OLYANOK LENNI... Elindult a láncreakció, ami elvitt minket a válaszhoz... Nagyon rázós út volt... MI VAGYUNK A VÉGTELEN! EGYEK VAGYUNK!!! Amit keresünk, az MI VAGYUNK! DE AZOK IS MI VAGYUNK, AMIK NEM SZERETNÉNK LENNI! ''
Azt írod:
Nem félek sem attól, hogy a következő életemben bogár leszek-é vagy sáska sem attól, hogy ha nem világosodom meg akkor nem érem el a nirvánát.
Rotflmao-... komolyan mondom ez nagyon LOL. Én nem hogy nem félek attól, hogy jaj nem érem el a nirvánát, hanem biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokat tanulnom kell, és abszolút nem érdekel, hogy ezt milyen ''külalakban'' teszem meg. Te viszotn akármiylne szentül is élsz félhetsz a megmérettetéstől, mert nem te döntöd el , hogy mindaz amit tettél Istened számára elég-e, vagy sem. Csak sejtheted, hogy elég.
Van igazság, de nem mindenki fogadja el annak. Mindez attól függ ki ítél Valahol pl. a lányok fülének átszúrása ''csonkolásnak'' számít, valahol meg nem. Kinek van igaza?
De ezügyben már vitáztam kymcoval.
''Létezik ''négyszemközt-helyzet'' Istennel is.'' Szerinted létezik. Meg fogsz lepődni, szerintem is, csak épp totál máshogy ahogy te képzeled. Eléggé le is döbbentem."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
Borosz
őstag
válasz zLegolas #1476 üzenetére
A szentség elvesztésén én azt értem, hogy valaki visszaesik valamiféle visszatérő bűnbe, mint a kutya, ami visszajár a saját okádására. Az embert elfogadja Isten igaznak, ha az ember elfogadja Jézus áldozatát, de a megszentelődés útja még rá vár. Na ezen az úton lehet elmenni jobbra meg balra és akár el is lehet veszíteni az üdvösséget.
Nem humbug hanem tapasztalat és Ige.
jó és igaz gondolatok formájában
Ez valami tao vagy hindu tanítás...?
Te nagyot csalódhattál valamikor... -
Padisah
tag
Általában a vallással és a vallás alapját képező hittel kapcsolatban érdeklődnék a véleményetek iránt:
Melyik volt előbb: a vallás vagy az ember?
a hit vagy a hívő?
az amber alkotta a vallást vagy fordítva, azaz a vallás mögött lévő entitás alkotta az embert?
a vallás maga Isten?Az a baj a világgal, hogy az okosok kételkednek, míg a hülyék tökéletesen biztosak a dolgukban.
-
Borosz
őstag
Tehát korrigálok: az emberek cselekedetei alapján nem ajánlatos véleményt mondani Istenről és a Bibliáról.
A keresztény emberek fikarcnyival sem jobbak a nem keresztényeknél.
Kiegészítés: ha ugyanúgy élnek, gondolkodnak, cselekszenek megtérésük után, mint a nem keresztények. -
Borosz
őstag
válasz zLegolas #1450 üzenetére
Nem is Jézus hozzászólására reagáltam. Remélem érzed a külömbséget
Jézus mint mondott a saját népére...? ''viperák fajzata...'' Keresd meg légyszives. A vipera vagy más néven kígyó pedig még ma is a sátánt jelképezi. Sátánfajzatnak nevezte a népét - na nem mindenkit - így akkor én azt gondolom nem voltam túlságosan kemény. -
Borosz
őstag
válasz zLegolas #1446 üzenetére
Ennek örülök.
Azt a töménytelen sok marhaságot utasítom el, amit a nevében csinálnak 2000 éve.
Pl. a nevében való szónoklásokat, meg azt, hogy bár a világ vallásainak nagy többségében Jézus elismert alak (pl. próféta) - mégis egymás torkát nyeszetelik.
Azok nem egyszerűen marhaságok, hanem a magukat kereszténynek mondó és Isten nevében cselekvő emberek szégyene és bűne. Gyilkolni Isten nevében nem lehet, de mégis megtették sokszor és sokan. Az, hogy Jézus sok vallásban elismert alak nem egyezik azzal, amit Isten mond róla. Nem egyszerűen elismert alak, hanem az Egyetlen, akin át megmenekülhet az ember.
Én megéltem többször is olyat mai karizmatikusnak mondott gyülekezetekben, hogy szó szerint ki akartak csinálni valakit csak mert nem értett egyet egy diktatórikus egyszemélyes vezetéssel. Ezek mind mind emberi tévedések és bűnök, amivel majd szépen számot fognak adni Isten előtt. És igazad van, ez elgondolkodtató, de ez még ne jelentse azt, hogy mert mindenkiben csalódtam ezért ne bízzak senkiben, ne járjak közösségbe és ne fogadjak el magam felett semmilyen keresztény vezetőkből álló tekintélyt.. -
Borosz
őstag
Azt kicsit furcsának találom, hogy ha nincs isten a tao-ban akkor kit vagy mit akarsz elérni? A benned lévő harmóniát, ürességet? És ha elérted az ürességet akkor mi következik? Valahol akkor mégis csak az ego az ''én'' megtalálása felé halad a dolog, ha jól gondolom...
Azt komolyan gondolod, hogy mi felsőbbrendűnek tartjuk magunkat? A tao és a többiek az valamiféle arany középút azt hiszem. Sem fekete sem fehér. Ezért lehet szimpatikus sok embernek. -
zLegolas
őstag
szentség elvsztése utáni újra felépüléshez. A kérdés nálam mégis az, hogy kivel találkozik akkor ott az ember? Istennel vagy istennek látszó démonokkal?
A szentség elvesztése utáni felépülés pont olyan humbug, mint a ''mai tudomány által a számítógépen is megjeleníthető'' aurák, meg energiamezők. Kamu duma.
Isten meg nem a felhők tetején ücsörög arany glóriával a feje fölött, hanem bennunk - jó és igaz gondolatok formájában.
Ha tehát valaki akármi gomba hatására jut jó és építő gondolatokhoz, úgy megtalálta az istent. Ha aggresszívvé és sötétté válik, akkor ha úgy tetszik megtalálta a saját démonait, a saját énjének sötét oldalát.
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
Borosz
őstag
Az isteneket az emberek ''gyártják'' ha úgy tetszik maguknak. Termékenység istene, nap isten, eső isten...stb. Bármire rá lehet fogni, hogy isten és ki lehet emelni, lehet benne hinni, imádkozni hozzá. Válasz érkezhet tőlük, melyet elfogadnak az emberek. Minden ember (még faster is) rászorul valami ''felsőbb inteligenciára'' aminek mindenhatóságát elfogadja mert ember. Túl sok isten van már a világban nem? Ki tudja melyik a jó...? Nem egyszerűbb választani az igazit?
Én mégis azt mondom, hogy az ember azért választott és választ ma is hallucinogén szereket a ''nagy találkozáshoz'' mert az a könnyebb út, nem kell erőfeszítéseket tenni a jellemváltozáshoz, a szentség elvsztése utáni újra felépüléshez. A kérdés nálam mégis az, hogy kivel találkozik akkor ott az ember? Istennel vagy istennek látszó démonokkal?
Én személy szerint nem nézem sokra a hagyományokat, liturgiákat és a ''szentségeket'' mint pl. az ostyát. Haszontalannak tartom mert vallásossá tesz. Nekem a vallásosság olyan dolgot jelent, ami ellen egy hívőnek folyamatosan küzdenie kellene, hogy ne veszítse el az élő, Istenben és az Igében gyökerező hitét. Egyszer egy pásztor barátom úgy kezdett el prédikálni a gyülekezetében, hogy elsétált a pulpitusról egészen hátra és úgy hírdette az Igét. Akkora megrőkönyödés volt az emberek részéről, hogy csak na! Pedig állítom, hogy az ottani emberekre egyáltalán nem jellemző a vallásosság viszont nagyon könnyen vissza lehet bele esni.
Rövidre fogva: a ''szent beszéd'' és az ostya a templomok falai közé valók. A liturgia kötelező részei bár jelképeznek fontos dolgokat. A hagyományok miatt azonban hatástalanokká váltak.
Én sem mondtam, hogy tökéletes vagyok, az viszont igen, akit elfogadtam megváltómnak: Jézus. És örülök, hogy volt/van valaki aki tényleg az. Nem tudom, hogy nekem elég lesz-e egy élet arra, hogy megismerjem Istent...de igyekszem. Tudod az Isten-hitben az a szép többek között, hogy nem kell egy életen át azon aggódnod és félned, hogy vajon ott leszel-e a Mennyben (neked Nirvána) vagy sem. Én elfogadtam az értem felajánlott áldozatot és most szabad vagyok. Nem félek sem attól, hogy a következő életemben bogár leszek-é vagy sáska sem attól, hogy ha nem világosodom meg akkor nem érem el a nirvánát. Biztonság, félelem nélküli élet, szabadság és nem ostya, liturgiák, keresztes háborúk, szekták meg satöbbi. Istent könnyű is megtalálni, de nehéz is magunk miatt, az ego miatt.
Van igazság, de nem mindenki fogadja el annak. Van fehér és fekete, van jó és rossz, élet és halál. Hidd el az emberek rontják el a dolgokat így nem szabad szűrőként használni őket. Sem engem, sem kymco-t, senkit. Létezik ''négyszemközt-helyzet'' Istennel is. -
zLegolas
őstag
Háámmán dehogynem.
Konkrétan: nem tetszik, amit a világban a vallás nevében tesznek, mindíg ugyanaz a nóta: a leírtakat így vagy úgy értelmezi valaki, osz't indul a csihipuhi. De legalábbis a szemforgatás a más vallásúakra. Szemet szemért, meg mittomén...
Nemrégiben volt alkalmam egy ilyen kirohanást végighallgatnom egy igen magas rangú apáttól ''...mert már úgyis jönnek a kínaiak, azok ellepnek mindent és őket aztán nem érdekli Jézus Krisztus urunk...'' - kis híjja volt, hogy nem hagytam ott a fenébe.
Ezért aztán nem is érdekel nagyon, hogy mit mesélnek a miséken. Amíg ilyesmi előfordul, addig prédikálhat felőlem mind amit akar.
És jöhet akárki a sablonnal, hogy így meg úgy szól az írás - sz@rt sem ér, ha ez marad meg a főfőfő tisztelendő atyában is.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
lao ce
aktív tag
mire ertem? adtam egy definiciot az elozo hozzaszolasban, igy mar nem csak en tudom mire ertem hanem barki aki olvassa.
minek orulok? te raertetted a vallasodra amit irtam, igy annak orulok hogy jol sikerult ertened amit irtam, tehat nincs kozottunk felreertes.
kymco
''...jó ha tudod, hogy a keresztény hívő ember...''
''...ha a kereszténységre gondolsz, akkor tévedsz''
ez azt jelenti hogy mas a velemenyed? vagy ezek a bibliaban vannak?
szerintem ha ilyen sima kijelenteseket teszel a kerdesekben, az konnyen arra enged kovetkeztetni hogy valami olyan tudasbol meritesz bizonyossagot ami a te allitasaidat folehelyezi az altalanos emberi bizonytalansagoknak, ketelkedeseknek es ketelyeknek.nicht kompot
-
faster
nagyúr
Nem keverem, már csak azért sem, mert a leírás is azt mutatja, hogy mérgező hatású, bár kis mértékben nem veszélyes. Viszont ha mérgező, akkor lehet, hogy a kis mértékű, rendszeres használata is okozhat egészségkárosodást. Na szóval, én azért nem játszanék légyölő galócával.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Remélem nem kevered a légyölőt a gyilkossal.
IGen mérgező, mert olyan tüneteket produkál, amit normál esetben egy nem mérgező gomba nem.
A légyölő galóca (Amanita muscaria) mérges gomba.
Méreganyaga az iboténsav és a muszkarin, amelyek az idegrendszert veszik támadás alá, fogyasztás után 1/2 - 3 órával, és részegségszerű tüneteket, majd gyomor- és bélpanaszokat okoznak. Érdekes tudni erről a gombáról, hogy egyrészt papírra kenve légyölő anyagnak használták, innen ered a neve. Másrészt ennek kis darabjait használták az északi népek sámánjai ahhoz, hogy transzba essenek. Otthon nem ajánlatos kipróbálni!
Magyarországon nem sűrűn fordul elő, de az említett északi országokban olykor tömegesen terem. Forrás wikipédia.
Jellemzők:
Rövid lappangási idő (15 perc-2 óra)
Alkoholmámorhoz hasonló tünetek
Nálunk főleg párducgalóca okozza
Révületkeltő szerként használt fajok
Káros utóhatás nélkül ér véget
Tünetek:
Felfokozott érzelmi állapot, vitustánc, személyiségzavar
Alvás, utána a beteg tünetmentesen ébred
Hatóanyagok:
Iboténsav, muszkazon, muszcimol
Hatásmechanizmus:
A GABA receptorokon serkent, szimpatikus túlsúly
A kis mértékben gyógyszer meg szerintem nagyon sok mindenre igaz. Gondolom nem véletlen , hogy a sámánok használták leginkább, akik azért tudták, vagy legalábbis sejtették, hol a határ.
Azt is tudni kell, hogy ezeknek a dolgoknak megvolt a maga szertartása, (Hát nem egészen olyan , ahogy esetleg ma a fiatalok használnak midnenfélét, orrba-szájba) , a maga rítusa, tehát nem azért használták, hogy hú de msot akkor hú de jól akarjuk érezni magunkat. Főleg tanulási, elmélkedési , istenükhöz való közelebbkerülés okán vagy eggyéváláshoz használták."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
zLegolas
őstag
De te mit akarsz valójában látni, a magukat kereszténynek vallók hibáit, bűneit, vagy pedig Jézus szavait?
Egyiket sem. A tanításainak mondandóját, esszenciáját.
És felőlem azt mohamedán vagy hindu is mondhatja, elfogadom igaznak.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
kymco
veterán
A keresztény emberek fikarcnyival sem jobbak a nem keresztényeknél.
Ebben csak részbe van igazad. Én nagyon sok olyan hívő embert ismerek, akinek ismerem a nem hívő életét is, és látom, hogy Jézus vezetésével rengetegett változtak. Nagyszerű embek (szerintem) lettek. Csak nem foglalkoznak politikával, és nem érdekli az életük az rtlklub fókuszát. (Lévi (Máté) vámszedő zsidóellenes élete jobb téma a bulvársajtónak, mint Máté (Lévi) Krisztus követése)
A kereszténységet én alapvetően Krisztus tette és szavai alapján értékelem... és ez nem elmélet és nem ideológia.www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz zLegolas #1450 üzenetére
Na fogadjunk, hogy Jézusnak sokkal jobban tetszik, ha nem leszek ebben a bűnös világban sz@r alak, mint ha pl. lopok-csalok-ölök-marok, de vasárnaponként meg ''a bűneimet Krisztus vállára helyezem'' - vagy akár teszem ezt az életem végén 100 évesen.
Jézus melyik tanítása alapján gondolod ezt?
Az tény, hogy a képmutatás nagy veszly, de leginkább azért, mert az ember még a végén elhiszi magáról mindazt, amit a többiek felé mutatni akar.... és így megfeledkezik a kegyelemről.
De kegyelemtől ugyanolyan halálos távolságban van a törvénytisztelő és a bűnöző Jézusban való hit nélkül. (Gazdg ifjú története)www.refujvaros.hu
-
WN31RD
addikt
-
WN31RD
addikt
A pszilocibintartalmú gombákat vallásos környezetben is kiterjedten használták, nézz utána, ha ezzel nem vagy tisztában. (Ilyen szempontból nem lényeges, hogy egészen pontosan ugyanezt a gombát, vagy egy nagyon hasonlót, amelynek ugyanez a hatóanyaga.)
''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
kymco
veterán
válasz zLegolas #1446 üzenetére
Melyik keresztény felekezetre igaz ma, hogy a másik nyakát nyeszeteli?
Tudomásul kellene venni, hogy a keresztény felekezetek tagjai is emberek, akik gondolhatnak hülyeséget, mondhatnak butákat és cselekedhetnek bénán.
Aki csak ezt keresi, az meg is fogja találni ezt, és ezzel igazolhatja magát. De a kereszénység középpontjában nem az ember, hanem Jézus Krisztus áll. Tehát őt kéne nézni. (ez persze nem igazolhatja a magukat kereszténynek mondó émberek bénázásait, de ez más történet)www.refujvaros.hu
-
WN31RD
addikt
''Az emberek a múltbéli és jelenbéli tetteik alapján ítélik meg a kereszténységet, mint egészet ill. magát Istent is. Ez nagyon nem jó...''
Hát ez egészen vicces.
Szerintem pedig éppen a tetteik alapján érdemes megítélni mindent és mindenkit, nem pedig a szavaik alapján. Szépeket mondani könnyű, megtenni nehéz. Nagyon sokat elárul (bár nem ad feltétlenül teljes képet) egy eszméről az, hogy mit csinálnak a követői.
Számomra például a legnyilvánvalóbb következtetés a kereszténység tettei alapján a következő: Bár sok szép elv is megtalálható az elgondolásaik között, nyilvánvalóan nem valamiféle ''jó'' istentől ihletett vallásról van szó, és nyilvánvalóan nem áll mögötte semmi hasonló dolog. A keresztény emberek fikarcnyival sem jobbak a nem keresztényeknél.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
Érteném az érvelésedet, ha erről a bizonyos gombáról azt írták volna, hogy bizonyos vallásban, vagy vallásokban használják egy tudatállapot elérésére, de a cikkben nem erről van szó, csak arról, hogy Egész életre szóló, misztikus, a vallásos révülethez hasonló élményt nyújt használóinak a varázsgomba, pontosabban a pszilocibintartalmú gombák hatóanyaga... Éppen ezért nem is vágom, egyáltalán hogy kerül a Vallás topicba.
https://www.coreinfinity.tech
-
WN31RD
addikt
válasz Viszlát #1400 üzenetére
Ebben a topicban általánosságban mindig a lehető legtágabban értelmezzük a vallás fogalmát azért, hogy senkit, senkinek a meggyőződését és senkinek az érdeklődési körét ne zárjuk ki, ne diszkrimináljuk.
Ami a gombák illetve egyéb tudatmódosító szerek valláshoz való kapcsolatát illeti: Bár egyes vallások (pl. a kereszténység, ahol normális esetben a misebort is csak nagyon kis mennyiségben fogyasztják) gyakorlatában nem játszanak központi szerepet a tudatmódosító szerek, sok más vallásban viszont igen. Ilyen vallásokban jellemzően nem választják szét a tudatmódosító szer hatását az ''istenélményektől''.
Tehát, bár az említett cikkel kapcsolatos minden állítást lehet vitatni, az nem kérdés, hogy a vallásos környezetben használt tudatmódosító szerek témája igenis ebbe a topicba tartozik, semmivel nem kevésbé, mint pl. a Biblia-magyarázatok.
(Egészen más dolog, hogy a topicot látogatók érdeklődésének megfelelően alakul az, hogy melyik témára mennyi időt szánunk. Nyilván errefelé és mostanában a Biblia-magyarázatok több embert kötnek le, ezért több szó esik róluk, és ezzel semmi probléma nincs.)
Szerk.: A fenti általános iránymutató, nem személyesen Viszlátnak szól.''... we as consumers want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''
-
válasz zLegolas #1447 üzenetére
Ezt leírták már egy csomóan itt: ne keverd a vallást a hittel. A kereszténynek tartott vallások a maguk megmerevedett, hagyományokra épülő rítusaival ugyanúgy távol tartanak Istentől, mint az ateizmus. Nincs szükséged papra ahhoz, hogy találkozhass, beszélgethess az Úrral, mint ahogyan úgyanígy nincs szükség arra sem, hogy bemenj egy templomba, hiszen a tested maga a templom. Mint az előző hsz-emben is írtam: ha tényleg érdekelnek ezek a dolgok, csak olvass...
https://www.coreinfinity.tech
-
zLegolas
őstag
válasz FehérHolló #1439 üzenetére
''Mindenki bűnös. Te is és én is.''
Stimmel.
''Nem abban különbözünk egymástól, hogy én csak kicsit, a másik pedig nagyon, hanem abban, hogy valaki a bűneit már Krisztus vállára helyezte, elfogadta azt, hogy Jézus azért halt meg a kereszten, hogy ő élhessen.''
Na fogadjunk, hogy Jézusnak sokkal jobban tetszik, ha nem leszek ebben a bűnös világban sz@r alak, mint ha pl. lopok-csalok-ölök-marok, de vasárnaponként meg ''a bűneimet Krisztus vállára helyezem'' - vagy akár teszem ezt az életem végén 100 évesen.
''Nem fenyegetésként mondta. Másrészt ezek a Bibliában sem fenyegetésként hangoznak el, hanem figyelmeztetésként. Remélem érzed a kettő között a különbséget.''
Nem is Jézus hozzászólására reagáltam. Remélem érzed a külömbséget.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
tildy
nagyúr
Nagyon jó meglátásaid vannak (pl. eszközök , cél, stb)
Azt már csak halkan mondom, hogy az ilyen ítpusú emberkre, (mint amilyen te is vagy), mondom azt , hogy ehh. Pozitív értelemben. Szeretném még sokat olvasni tőled, mint a taoval kapcsolatban, mint pedig csak úgy, itt a fórumban"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
zLegolas
őstag
Az emberek a múltbéli és jelenbéli tetteik alapján ítélik meg a kereszténységet,
Na basszus... és mégis, mi alapján kéne ítélniük a gondolkodó embereknek?
Tudom, tudom - a Biblia alapján...
És akkor most melyik is az igaz és követendő út - értsd: milyen templomba jellen járnom? Melyik papoktól tanulhatom az Igazat - mert a többi szükségképpen így vagy úgy de valótlant állít...
-
zLegolas
őstag
Ha úgy gondolod Jézus téged képes elfogadni akkor megkérdezem: Te elfogadtad már Őt?
El.
Azt a töménytelen sok marhaságot utasítom el, amit a nevében csinálnak 2000 éve.
Pl. a nevében való szónoklásokat, meg azt, hogy bár a világ vallásainak nagy többségében Jézus elismert alak (pl. próféta) - mégis egymás torkát nyeszetelik.
És sajnos mindez még a kereszténység jópár irányzatán belül is igaz, ami azért több, mint elgondolkodtató.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
guga
Közösségépítő
válasz FehérHolló #1439 üzenetére
''Mindenki bűnös. Te is és én is. Nem abban különbözünk egymástól, hogy én csak kicsit, a másik pedig nagyon, hanem abban, hogy valaki a bűneit már Krisztus vállára helyezte, elfogadta azt, hogy Jézus azért halt meg a kereszten, hogy ő élhessen.
''
Ugye te is érzed az ellentmondást a mondatban?
Ha Jézus vállára helyezted a bűneidet, akkor hol van? S nálad mennyi maradt? Mennyit helyeztél a vállára? Mindet vagy csak annyit, hogy neked is jusson belőle minden napra, hogy bocsánatot kérj? Ha mindet a vállára helyezted, akkor nem maradt nálad semmi, de akkor mi miatt kérsz bocsánatot ha minden bűnöd az övé és neked semmi sincs?
Jn 1,29
Másnap látá János Jézust ő hozzá menni, és monda: Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!
Ha elvette, akkor hol van? Ha te magad bűnösnek vallod, akkor nem Jézus cselekedetében és Isten igéjében hiszel, hanem a saját cselekedeteidben, azaz megveted Jézus véráldozatát és Isten szavát.
Olvasd el ezt:
6. Rm 5,18
Bizonyára azért, miképen egynek bűnesete által minden emberre elhatott a kárhozat: azonképen egynek igazsága által minden emberre elhatott az életnek megigazulása.
7. Rm 5,19
Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.
8. Gal 2,16
Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, hanem a Jézus Krisztusban való hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hitből és nem a törvény cselekedeteiből; Mivel a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem.
Én nem vagyok bűnös ember
Hiszek abban, amit Jézus értem tett, azaz igaz ember lettem, nem a magam cselekedetei által, hanem Jézus cselekedete által.
Ha magadat bűnös embernek vallod, akkor csak Ádám cselekedetében hiszel: ''Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek:''
De a mondat második részét már figyelmen kívül hagyod, nem hiszel benne csak tudsz róla s ez hatalmas különbség.Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó
-
lao ce
aktív tag
válasz FehérHolló #1440 üzenetére
ha mesz az utcan es hirtelen az istenedet tapasztalod az nem hitkerdes hanem orvosi.
jobbulast. addig is fogd vissza magad es ne szorgalmazd a szerinted felesleges ostyak, keresztek, szentkepek eltunteteset a templomokkal es a haszontalan szentbeszedet tarto papokkal egyutt, masoknak kellenek hidd el.
azt tanacsolom a sajat erdekedben, hogy ne hallgass a hangokra a fejedben ha nem te kezdemenyezted a kapcsolatfelvetelt. vagy legalabb kerd meg hogy mutatkozzon be!
[Szerkesztve]nicht kompot
-
FehérHolló
veterán
És a katolikusoknak miért van szükségük ostyára? Miért va szükségük szent beszédekre? HM?
Nem ostyára, mint tárgyra van szükségünk, hanem az Ostyára, mint Jézus testére. Ez anélkül is a ''tied lehet'', hogy ostyát ennél a templomban. Akármennyire is hihetetlen számodra, a keresztényeknek nincs szükségük semmiféle külső, tárgyi dologra ahoz, hogy megtapasztalják Istent. Még ''meditálni'' sem kell.
Sajnos volt már, hogy hátat fordítottam Istennek, nem is akartam tudomásul venni, hogy létezik, de ennek ellenére nem hagyott el, sőt ''kupán is csapott'', hogy vegyem észre, hogy hülyeséget csinálok. Az én Istenem létezése és az ember-Isten kapcsolat valósága nem függ attól, hogy milyen tudatállapotban van éppen az ember, vagy hogy egyáltalán keresi-e az Úrral a kapcsolatot.
Szent beszédekre sincs szükség, Isten (így nagybetűvel) mindenkit a saját módján tanít.Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
válasz zLegolas #1413 üzenetére
Felejtsük már el ezeket a tévhiteket! Istennek nem a ''jó'' emberek tetszenek. Másrészt a ''Végső Megmérettetésen'' nem az mérettetik meg, hogy ki mennyire ''jó'' ember, nem ez alapján dönt Jézus.
Mindenki bűnös. Te is és én is. Nem abban különbözünk egymástól, hogy én csak kicsit, a másik pedig nagyon, hanem abban, hogy valaki a bűneit már Krisztus vállára helyezte, elfogadta azt, hogy Jézus azért halt meg a kereszten, hogy ő élhessen.
Röviden, tömören, a Biblia szavaival:
''Jézus így válaszolt: ''Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.'' (János 14:6)''.
Nem fenyegetésként mondta. Másrészt ezek a Bibliában sem fenyegetésként hangoznak el, hanem figyelmeztetésként. Remélem érzed a kettő között a különbséget.Skynet is real. It's called Google.
-
kymco
veterán
A tévedés a te asztaladon van. A hit nem ütőkártya a fórumos vitákban, hanem olyan valami, amire ráteszem a saját és a családom életét. Komolyan veszem Jézus szavát, aki nem csak a múltban létezett, hanem ma is él, és társam az életemben. Olyan valóság számomra a jelenléte, mint a feleségemé.
És az emlegetett könyveid ezt a dolgot nem tudják, sőt a lélekkel sem tudnak mit kezdeni, mert az nem vizsgálható anatómiai módon. Sajnálnám, ha kiszállnál a vitából, tényleg nem volt szándékom téged megbántani, ha mégis megtettem, bocsánatot kérek.
[Szerkesztve]www.refujvaros.hu
-
lao ce
aktív tag
''Hogy miért van szükslgük manipulatív szerekre? Talán mert anélkül nem tudnák igazán kikapcsolni az egójukat...''
tokeletes valasz a kicsinyes gombavitara.
mik az eszkozok?
gomba (tudattagito), dob (zene), tanc (mozgas / legzes), szuggesztio, meditacio, ima.
ezek mind monotonitasra epulnek, az agy mindennapi mukodeset megvaltoztatva. mar reg megfigyeltek es megmertek mindent ezzel kapcsolatban ami megmerheto. a cel megkozelitesenek szempontjabol, teljesen mindegy milyen eszkozt hasznal valaki, mind ugyanolyan hatekony, van jo es rossz oldala, bar speciel a gombaszas szamomra legalabb annyira idegen mint az ima.
mi a cel? ego kikapcsolasa, veszekedes megallitasa, zurzavar lecsondesitese, majom elkapasa (kinai kifejezes), belso csond, vegtelen uresseg...
mire hasznalod, mi a haszna? egyedi a valasz. van aki kommunikaciora hasznalja az istenevel, van aki lazitasra vagy szorakozasra, gyogyitasra, egeszsegmegorzesre, valaszkeresesre (utmutatas kapasahoz), jovendomondasra, szellemvilaggal valo kommunikaciora.
a forum egy kivalo hely hogy lesajnalja az imadkozo a gombaszot, a valaszkereso azt aki az istenevel cseveg - de milyen alapon?
egyszeru az egesz az en kuckombol nezve...
ugyanis a taoizmusban nincsenek korlatok arra vonatkozoan hogy valaki milyen eszkozt hasznal, vagy mire hasznalja az uresseget (celt). kicsit mas viszont a szemlelet talan. a cel nagy jelentoseget kap, am a haszon mellekszereplove valik. ha a celt elered, a haszon termeszetes reszeve valik az eletednek. ha igy elsz, akkor az uton jarsz, harmoniaban a taoval.
a 'haszonnal' hasonlo a kapcsolatod mint ahogy hasznalod a kezed vagy az emesztorendszeredet: ha nincs vele baj nem veszed eszre, megis hasznod van belole, hasznalod de nem kihasznalod azt amit nyujtanak neked.
ebbol ugyanaz kovetkezik mint amit regebben is irtam: a taoizmusban nem kulcskerdes hogy van-e isten vagy nincs
[Szerkesztve]nicht kompot
-
faster
nagyúr
Aki nem látja, az nem látja, ennyi, keresztényhez egy szót nem szólok ebben a topikban. Igen, én vagyok a megsértődő, én vagyok az, aki nem ír konkrétumot. Illetve nem hajlandó huszonezredszer is leírni azt, amit már leírt.
Mi nem érthető azon, hogy ''én ezt hiszem''? Ezen nincs mit magyarázni, ez a ti ütőkártyátok.
[Szerkesztve] -
lao ce
aktív tag
szep osszefoglalo, koszonet erte tildy.
sajnos manapsag nehez meghallani az alapzajban azokat az informaciokat amik a samanizmusrol szolnak. a modern ember kepes lesoporni az asztalrol egy mozdulattal, pedig ugy erzem sok ertek fellelheto ezekben amiket kivaloan lehetne hasznositani a mindennapi eletben. egyszerubb leragadni annal hogy 'kabitoztak' mint megerteni a lenyeget es hasznositani azt amit lehet belole.
a saman volt az orvos, pszichologus, jovendomondo, meg a DJ is eleg nagy jelentosegu lehetett a tudomanyuk, hiszen az egesz foldon jelen voltak (vannak), peldaul az orvossag nemzetkozi jele (caduceus) is a samanizmus oroksege. ez az objektum egyebkent a bibliaban is benne van, meghozza kicsit sem a satanhoz kapcsolva hanem mozes alkalmazta ezt a samani megoldast.
sikerrel.
-
a samanizmussal kapcsolatban meg az jutott eszembe hogy nem tudom kit mennyire ragadott meg don juan tortenete castanedatol. az egeszben lehet hinni vagy nem, de az teny, hogy nem osszevissza irt a manus. nem ellenmondasoktol hemzsego hulyesegek a konyvei, hanem igencsak kovetkezetesek a benne foglaltak. nomost, mondjuk terjedelmeben osszehasonlitva a gyuruk uraval, talan kerdeses hogy melyikben van tobb bakloves, am az nem, hogy tolkien a fel eletet erre aldozta (elokeszuletekkel egyutt), mig ez a mukso egyszeruen leult az irogep ele es elkezdett gepelni a tolkininal husszor bonyolultabb dolgokrol. ez nem bizonyitek a valosagossagra, de elgondolkoztato, hogy egy 'amator hazudozo' hogy tudna ezt kivitelezni ha nem egyszeruen azt irja amit atelt.nicht kompot
-
kymco
veterán
Szerintem a lényeg az, hogy kire vonatkozik a hit... nem a technika... Bár a kire adott válasz nagyban meghatározza a hogyant...
Nekem sokat jelent az, hogy Isten tisztelete nem igényli a kontrolálaltlan tudatállapotot. Lehet benne hinni józanul, lehet vele megélni egészséges közösséget tiszta tudattal.www.refujvaros.hu
-
tildy
nagyúr
Márpedig isten az .. Így kis betűvel.
Hogy miért van szükslgük manipulatív szerekre? Talán mert anélkül nem tudnák igazán kikapcsolni az egójukat, és átadni magukat annak, ami éppen jön. Tisztán, szemlélőként.
És a katolikusoknak miért van szükségük ostyára? Miért va szükségük szent beszédekre? HM?
Nema miért a lényeg, hanem az , hogy az adott vallásnak mia része a hagyománya, satöbbi...
Én meg biztos vagyok abban, hogy nem vagyok tökéletes, és hogy nem jutok el a nirvánába még. Mert tudom, hogy még nem jutottam el arra a szinre.. Na akkor msot mi van? Én is biztos vagyok, te is biztos vagy, hol itt az igazság???
[Szerkesztve]"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
faster
nagyúr
Mi a párhuzam a két érvrendszer között?
Semmi. Én tévedtem, elnézést, hogy nem látom a nyilvánvalót. Majd igyekszem láthatatlan maradni a saját világképemmel, és akkor talán nem hívják fel a figyelmemet a veszélyre úton-útfélen, amit ez a fajta szemlélet okozhat nekem.
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
Mi a párhuzam a két érvrendszer között?
Tévedsz, mikor azt gondolod, hogy gondolataid számomra kellemetlenek.... Ezek a te gondolataid, okozzanak neked kellemetlenséget
Én bizonyos vagyok abban, hogy Jézus ott van, és helyet készített. Ezt ő mondta, és én a hívő életemben megtapasztaltam, hogy soha sem hazudott... most sem teszi
[Szerkesztve]www.refujvaros.hu
-
faster
nagyúr
Mert te most nem szajkózól egy alá nem támasztható ideológiát?
Én csak azt teszem, amit ti is. Kellemetlen, ha a saját érvrendszerét fordítják valaki ellen, de az élet nem habostorta.
Remélem te is rájössz erre.
Nincs ott senki. Remélem, te is rájössz erre. Nekem van igazam, te tévedsz.
[Szerkesztve] -
kymco
veterán
-
kymco
veterán
Tudniillik az a meggyőződésem, hogy minden gyarlóságom és bűnöm ellenére talán sokkal inkább vagyok olyan, amit Jézus elfogadni képes,
Szerinted Jézus mit képes elfogadni?
...akik az egyes vallások hazug és torz ideológiáit vakon, gondolkodás nélkül kiszolgálják valami ködös túlvilági ígéretek reményében.
A keresztény vallás háttere nem hazug ideológia. Ha én ezt írtam volna az ateizmusról, már megkaptam volna a szokott negatív jelzőket...én ezt nem teszem A félreértelmezésedet betudom a tájékozatlanságodnak.....
A keresztény, hívő ember nem ideológiákat szolgál ki, hanem szolgál a világban Krisztus példáját követve. Ez lehet, hogy nem mindig látványos, és nem is minden esetben sikerül tökéletesen, de evégre vagyunk a világban.
A ködös túlvilági ígéretek pedig hatástalanok lennének Krisztus élő jelenléte nélkül..... nálam legalábbis ez nem jönne be.www.refujvaros.hu
-
-
Borosz
őstag
Te emberekről szerzett benyomások alapján akarsz valamiféle képet kialakítani arról a dologról, amiben hisznek? Ismerd meg inkább azt akiben/amiben hisznek és ne az emberen át ítélj meg ezt vagy azt. Ez a baj a Katolikus és Református egyházzal kapcsolatban is. Az emberek a múltbéli és jelenbéli tetteik alapján ítélik meg a kereszténységet, mint egészet ill. magát Istent is. Ez nagyon nem jó... Tanultam egyháztörténelmet és felállt a szőr a hátamon, amikor megtudtam miket megcsináltak a pápák, jezsuiták és a többiek.
-
-
Borosz
őstag
Fenyegetni és felhívni a figyelmet a veszélyre az két különböző dolog. A finomkodás nem segít senkin. Komolyan várom már én is a végét, amikor minden kérdésre mindenki egyértelműen megkapja a választ. A ''majd'' és a ''lesz'' azt a napot hivatott szimbolizálni. Persze megint ki lehet lyukadni ott, hogy az ''én hitem'' szerint és az ''ő hitük'' szerint. Én elhiszem, hogy csak egyetlen ''út'' van és hiszek a végén lezajló, szerinted ''Végső Megmérettetésen'', de szerintem inkább nevezhető igazságos ítéletnek, amit Isten fog végre hajtani. Ez nem fenyegetés, hanem az én hitem szerint való jövőbeli történés. Bármennyire is hihetetlennek hangzik, a legtöbb hívőben benne van az az aggódás és féltés a többi emberrel szemben, ami azzal a bizonyos ''nappal'' kapcsolatos.
Nem zsolozsmázok, nem hányom a kereszteket hanem elfogadtam azt, amit Isten kínált: a kegyelmet Jézus Krisztuson át. A ''jó'' emberek megint mondom - hitem szerint - sajnos pusztán a jóságuk alapján nem nyerik el a kegyelmet mert az csak Jézus áldozatának elfogadásával lehetséges. De ez megint nem fenyegetőzés: a kegyelem időszakának is vége lesz egyszer, nem tudni mikor.
Ha úgy gondolod Jézus téged képes elfogadni akkor megkérdezem: Te elfogadtad már Őt?
Szal nem fenyegettem senkit. Bocsánat, ha így értelmezte valaki más is. Viszont a jövőben sem fogok finomkodni. -
-
faster
nagyúr
Nem értem, mit vagytok úgy oda, miért nem vagytok képesek elfogadni, hogy mások másban hisznek, nem a Bibliában.
Bátorítalak, hogy próbáld végig az összes létező vallást. Rajta. De tőlem maradhatsz ateista is. Nekem mindegy. Neked nem lesz az...majd
Tőlem maradhatsz keresztény, legfeljebb szar lesz a pofáraesés a halál pillanatában.
Nem, nekem nem kell magyaráznom, ha neked sem kell, én ezt hiszem, oszt jónapot. Te meg nagy tévedésben leledzel. Mer' meg van írva, van nálam egy könyv, ebben ez van leírva. (Élettan - kórélettan)
És akármennyire is nagy az önbizalom, hogy ti vagytok az egyetemes igazság és harmónia tulajdonosai, attól még ez nem lesz igaz.
[Szerkesztve] -
zLegolas: Borosz nem fenyegetőzik, egyszerűen csak azt írta, mi várható az ítélet idején, az ő hite alapján, ha az most történne. Hidd el, ő is és még néhányan innen a fórumról a legboldogabb emberek közé tartoznának, ha csak bármelyikőtök is megismerné Istent és azt a hitet, amit ők ''éreznek''. Ha egyébként komolyan gondolod azt, hogy a megmérettetésen értékesnek akarsz találtatni, azt javaslom, olvass bele az Evangéliumba.
.. Ott megtalálsz minden információt arról, hogyan lehetsz értékes az Úr előtt.
Mindenkinek: íme a jelenség, miszerint a kereszténységet azonosítják bizonyos vallásokkal - egyébként helytelenül. ...nem járok zsolozsmázni a templomba meg nem hányom magamra buzgón a kereszteket...https://www.coreinfinity.tech
-
kymco
veterán
-
zLegolas
őstag
''Akkor ne fogadd el. A te bajod...lesz.''
''Nekem mindegy. Neked nem lesz az...majd.''
Most akkor te fenyegetőzöl, vagy mi?
Tudod, én meg abban hiszek, hogy attól, hogy nem járok zsolozsmázni a templomba meg nem hányom magamra buzgón a kereszteket, még lehetek tisztességes, becsületes, vagy ha neked úgy kívánod Istennek tetsző ember.
Olyan, aki a Végső Megmérettetésen majdan értékesnek találtatik - ha lesz olyan egyáltalán.
Tudniillik az a meggyőződésem, hogy minden gyarlóságom és bűnöm ellenére talán sokkal inkább vagyok olyan, amit Jézus elfogadni képes, mint azok közül sokan (szánékosan nem írtam többséget), akik az egyes vallások hazug és torz ideológiáit vakon, gondolkodás nélkül kiszolgálják valami ködös túlvilági ígéretek reményében.
Vagy akár a pokolbéli forró olajkban való sütögetéstől való félelmükben, nem'tom.
Szal ne fenyegess, légyszi...
-
Borosz
őstag
Elgondolkodtam azon, hogy vajon miért szednek/szedtek manipuláló szert ezek a sámánok és még sokan mások. Könnyen és gyorsan akartak istenük elé kerülni. A Biblia Istene viszont szentséget követel ahhoz, hogy a jelenlétébe kerülhessen az ember az meg nem egyszerű dolog.
A miheztartás végett van a Biblia Istene és vannak a hamis istenek azaz bálványok melyek mögött különféle démoni erők munkálkodnak. -
Borosz
őstag
Az alsó sorra gondolsz? Csak arra gondolok, hogy sokan a keresztények közül szvsz feleslegesen tépik itt a szájukat/ujjukat és mondják el századjára is ugyanazt. Tőletek ugyanaz a válasz érkezik mindig. Ezért.
Hámá mér fogadnánk el, csak úgy bemondásra?
Akkor ne fogadd el. A te bajod...lesz.
Nem értem, mit vagytok úgy oda, miért nem vagytok képesek elfogadni, hogy mások másban hisznek, nem a Bibliában.
Bátorítalak, hogy próbáld végig az összes létező vallást. Rajta. De tőlem maradhatsz ateista is. Nekem mindegy. Neked nem lesz az...majd. -
tildy
nagyúr
Lao ce, említettem, hogy fogok bővebben írni róla.
Nos ha magyarokról , és ''saját'' vallásról van szó, mi jut az ember eszébe először? Valószínűlega táltosok. Ezek az emberek tulajdonképpen sámánok voltak , csak egyszerűen más nevet használtak rájuk. Több forrásból is olvasható, hogy ezek a táltosok, sámánok bizonyos alkalmakkor ( pl. ünnep, de akár betegség esetén is! ) révületbe estek.
Egy kis idézet , aha már felvetődött ez a ''kapcsolat'':
''''2. Amanita spp.
A muszkarin nevû hallucinogén elemet tartalmazó légyölõ galócából (Amanita muscaria), mely talán a szomának is alapanyaga hallucinációt elõidézõ italt készítenek a sámán típusú kultúrákban (amilyen valószínû a magyar is volt egykor) (Wasson 1986). Bódító szerként Szibériában és Észak-Amerikában éltek, élnek vele (Kutalek 1995). Napjainkban az obi-ugor és a szamojéd sámánok az istenségekkel való kapcsolattartás megteremtéséhez nyersen és szárítva is használják a légyölõ galócát (Balázs, 1954 : 418-420, Vértes, 1978: 382-383). A kereszténység felvétele elõtt õseink szintén élhettek vele mint a természetfelettivel való kapcsolatteremtés elõsegítõjével (Voigt, 1975, Diószegi, 1967, Vértes, 1990). Eddigi adataink alapján magyar nyelvterületen egyetlen gombát, a ''bolondgomba'' légyölõ galócát sem használják hagyományosan hallucinogénként, révület, bódultság elõidézésére. Nagyon régen és egészen újabban találkozhatunk bódítószerként való felhasználásával a magyarságnál. Régi, õsi ilyetén felhasználása a magyar sámánok, a táltosok által történt legutóbb valószínûleg majdnem ezer éve, a mai pedig az utóbbi évtizedekben csupán, sok évszázados kihagyást követõen. Bizonyára nem kizárólag a Székelyföldön, ahonnan adatunk származik, és bizonyos, hogy nem a hagyományos értelemben számít ez népi felhasználásnak. Valószínûleg német hatásra folyamodtak a légyölõ galócához fõleg fiatal meg középkorú emberek Erdélyben is, éppenséggel nem hagyományos, nem népi, hanem kivételes, mûvészeti és tömegjellegû megnyilvánulás alkalmával, az ún. performance gyakorlása idején a Szent Anna-tó mellett (legalábbis elsõsorban). Hasonlóképp élnek ezek a tudtunkkal nem nagy számot képviselõ légyölõ galócát fogyasztók a gombával, mintha kábítószerrel tennék. Élvezetet, önkívületi állapotot kerestek, s talán találtak is valami ilyesmit, mégpedig anélkül – a légyölõ galóca esetében -, hogy függõekké váltak volna (A 14 ).
Viszont több helyen és hagyományos légyölõként használatos az Amanita muscaria. Magyar viszonylatban nem tudunk egyetlen galóca emberi betegségek gyógyítására való használatáról, sem õstinktúra formájában, sem másként (Rosenbohm 1995: 21).
A légyölés is tekinthetõ gyógyeljárásnak: a különbözõ kórokat terjesztõ legyek irtása számottevõ megelõzõ módszer. Már Clusius említi az 1601-ben megjelent Fungorum in Pannoniis obs. brevis Historiában, hogy a légygombát Frankfurtban árulják légyvesztõ gyanánt a parasztasszonyok (Istvánffi, 1900: 40).
1684-ben is tudnak Magyarországon a légyölõ galócáról, mint légyölésre használt gombáról (Hoffmann, 1989: 431,K 1404).
Napjainkban a magyar nyelvterület majdnem egészén ismeretes, ha nem is használatos már a gyakran épp légygombának nevezett Amanita muscaria tányérba téve (egészben vagy felvagdalva), cukrozva vagy sem, tejjel, vízzel vagy mézzel (Például A 1-12). Moldván és a Székelyföldön kívül inkább csak nevében él csak légyölésre való használatának emléke. Kivételesen, az Õrségben az is elõfordul, hogy másféle rovar irtására tartották, tartják jónak e gombát (A 16). Csíkban és Háromszéken megkülönböztetnek barna (Amanita pantherina vagy -és- Amanita regalis) és piros (Amanita muscaria) légygombát (A 5-8,16). Ennek alapján feltételezhetõ, hogy a párducgalócának is van légyölõ hatása. Az sem zárható ki, hogy adatközlõim tulajdonképpen csak királygalócát (Amanita regalis) használtak fel légyölésre a légyölõn kívül, ez esetben pontatlan, felületes azonosítás történt.
Itt is olvashatóak történetek [link]
Amerikában egy másik dolgot használtak főképp egy ayahuasca nevű italt.
Az Amazonas őserdeiben élő emberek ayahuasca fogyasztásakor közös tudatba lépnek, és ott hoznak közös döntéseket az egész törzset érintő kérdésekben: hova menjenek vadászni, kivel háborúzzanak, hova költözzenek: ilyesmi. Kollektíven LÁTJÁK, hogy mit kell csinálni. Azt gondolom, hogy eközben az én feloldódik azáltal, hogy kapcsolatba lép Felső Tudattal � én így nevezem, másképpen fogalmazva ez a felettes én, a szuperego. Más szavakkal, ez az a sokkal nagyobb, sokkal bölcsebb szervező erő, amit mindnyájan magunkban hordozunk, de rendes körülmények között csak végletes pszichológiai nyomás vagy krízis hatására érünk el. Úgy vagyunk az én rabjai, mintha kémiai függőségbe léptünk volna vele. A pszichedelikum feloldja az ego bilincseit és tényeket tár elénk: hogyan illeszkedik az egyén e bolygó életébe és szervezetébe, milyen időtlen idők óta vannak a dolgok ahogy vannak és hogyan dolgozták magukat bele jelenlegi állapotukba.....
''Mi a sámánizmus? A sámánizmus archaikus eksztázis-technikák alkalmazása, melyek bármiféle vallási filozófiától függetlenül jöttek létre: olyan empirikusan ellenőrizhető, kísérletileg működtethető technikáké, amik eksztázist hoznak létre. Az eksztázis az egység, egészség kontemplációja. Ezért van az, hogy amikor az ember kilép a pszichedelikus mezőből, a politikai és társadalmi aréna szempontjából átformálva lép ki, mert nagyobb távlatokat vett észre.
A sámán gyógyító erejével pszichológiai egységet, egészséget tud átadni a hozzá fordulóknak. Emberfeletti személynek tűnik, mert összeszedett, nincs összezavarodva. Tudja, mikor kell valamihez ragaszkodni és mikor kell elengedni. A reményt általában a tehetetlenség vagy a negatív lelki tevékenységek nyomatéka koptatja el. A sámán látja, hogy a negatív gondolatok nyomatéka illúzió. Azáltal, hogy meggondoljuk magunkat, félreállunk a nyomaték útjából, az elsöpör mellettünk és mi átváltozunk. A sámán a tudat formájával foglalkozik: szélesebb a látóköre, mert nincs igazán benne saját kultúrájában.''
Tévedés ne essék ezt nem reklámozásnak szántam, csupán szemléltetni akartam, más ''vallások'' hogyanlépnek kapcsolatba ''istennel''."Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
tildy
nagyúr
''Mégis, hogy lehet, hogy a ''vallás'' szót leginkább a kereszténységgel azonosítják?''
Mert itt ez amegszokott.
Ha megkérdeznéd az eszkimó gyereket ot fenn északon, akkor neki biztos nem ezt jelentené...
Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a vallás topicban helye van mindenféle vallásnak, akár még a sátánizmusnak is, legalábbis olyan szinten, hogy az ember ne csak előítélettel lásson valamit, hanem ténylegesen magában , informálódjon. ( Bár úgy gondolom ez meg akkor alapelvekbe is ütközhetne, mivel ugye sérteni a másik vallási hovatartozását, blablabla...)
-
faster
nagyúr
Ennek az idézetnek, vagy nem tudom, minek mi köze a témához?
Nem értem mit vagytok úgy oda a Bibliát és Istent tisztelő emberektől, és miért nem vagytok képesek elfogadni Isten létezését és a Biblia hitelességét.
Hámá mér fogadnánk el, csak úgy bemondásra?
Nem gombáztam, de átéltem már az Istennel való találkozást és mellesleg a Biblia nem ír olyat, hogy egyél gombát és majd akkor átéled Isten jelenlétét.
[Szerkesztve] -
Borosz
őstag
Elfér, nagyuram. Mint a buddhizmus, hinduizmus, sátánizmus... a topik címe alapján, hisz mindezek beletartoznak a vallás fogalomkörébe. Mégis, hogy lehet, hogy a ''vallás'' szót leginkább a kereszténységgel azonosítják?
Szvsz bármilyen témát fel lehet itt dobni, hogy fecséreljük az időt felesleges dumálgatással. -
Borosz
őstag
Jah.. A vallásos uraknak nincs szükségük semmilyen manipuláló szerre ahhoz, hogy átéljék a Biblia Istenével való találkozást. Nem gombáztam, de átéltem már az Istennel való találkozást és mellesleg a Biblia nem ír olyat, hogy egyél gombát és majd akkor átéled Isten jelenlétét.
Nem értem mit vagytok úgy oda a Bibliát és Istent tisztelő emberektől, és miért nem vagytok képesek elfogadni Isten létezését és a Biblia hitelességét. Kekeckedtek össze-vissza és kavartok össze mindenfélét. Nem veszitek észre, hogy nem látjátok a fától az erdőt? Kicsit nem ártana egyszerűbben gondolkodni és nem belegondolni a dolgokba olyat, ami valójában nincs is ott. Elképedek sokszor, hogy az ember mennyire büszke, öntelt és értetlen tud lenni akkor, ha meghallja Jézus nevét és úgy egyébként is az, alapállapotában. Azt hiszik némelyek, hogy ellenségek vagyunk, akik rá akarják tukmálni az Isten-hitet másokra. Tukmálja a görcs! A kegyelem idejét éljük, de egyszer annak is vége lesz. Én boldog vagyok és biztonságban érzem magam. Nincsenek félelmeim. Olyan nagy baj az, hogy másoknak is jót akarok? Ti sokan nagyon nyitottak vagytok a világ felé és elhisztek szinte bármit, amit a tudomány és a tudósok állítanak, de elutasítjátok a Bibliát anélkül, hogy komolyabban elmélyedtetek volna benne. Ahhoz egy 4 éves Biblia-főiskola sem elég, hogy elégséges legyen Isten megismeréséhez. Egy élet kell hozzá kemény munkával, hogy azt mondd: egy kicsit talán megismertem Belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Anime filmek és sorozatok
- Filmvilág
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- OTP Bank topic
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Dell Latitude E5530 laptop (15,6FHD/i5-G3/8GB/500HDD/MagyarVilágítós)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 630 laptop (15,6/i3-G2/4GB/500HDD/Magyar/Windows7)
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Dell Latitude 3490 laptop (14/i3-G7/8GB/128SSD/AkkuX)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest