Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1351) vilga válasza hegegabi80 (#1350) üzenetére


vilga
tag

(#1352) inf3rno válasza hegegabi80 (#1350) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Jó lesz.

Buliban hasznos! =]

(#1353) KubanitoS


KubanitoS
veterán

Sziasztok!

Ha minden igaz Cat5e kábelem van, ezt szeretném megtoldani valami eszközzel. Okostévéhez kellene elérnie a "madzagnak", most wifin megy a tévé, de sokszor kevés a sávszélesség pl filmstreamelés esetén. Bízom benne, hogy egy toldóval, ha csökkene is az átviteli sebesség valamivel, akkor sem annyira, hogy gyengébb lenne, mint a mostani wifi. Ami viszont fontos lenne, az a folyamatos jel, tehát, hogy ne szakadozzon a kapcsolat a toldás miatt.

Jól gondolom-e a fent leírtakat, kivitelezhető, amit akarok, illetve volnátok kedvesek toldóeszközt ajánlani?

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#1354) Santino válasza KubanitoS (#1353) üzenetére


Santino
aktív tag

Szia!

[link]

Asus RT-N18U & FreshTomato Firmware 2020.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP

(#1355) KubanitoS válasza Santino (#1354) üzenetére


KubanitoS
veterán

Köszönöm! Ezt láttam én is. Ezek szerint egy efféle olcsóbb eszköz elegendő? Stabil lesz a kábel kapcsolata?

Nothing will stand in our way. I will finish what you started.

(#1356) Santino válasza KubanitoS (#1355) üzenetére


Santino
aktív tag

Igen, én is használok ilyet, semmi gond nincs vele. Sebesség is rendben van, stabil is.

[ Szerkesztve ]

Asus RT-N18U & FreshTomato Firmware 2020.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP

(#1357) _q


_q
addikt

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Adott egy 3 szintes ingatlan: [link] , igyekeztem minden fontosabb részt jelölni rajta. N: nappali, SZ: szoba, K: konyha, F: folyosó, G: gardrób szekrény, L: lépcső, Szürke rész: fürdő/tároló, R: jelenlegi router helye, nyíllal jelölve ahol bejön az épületbe a vezeték. Le szeretném fedni mind a 3 szintet wifi-vel és vezetékkel is. Jelenleg még nem tudom, hogy minden szobába kell-e majd vezetékes net vagy elég lesz néhányba csak. Talán a szinteket átfúrva függőlegesen végig lehetne vinni a szintek között a vezetéket.
Wifi viszont minden szobában jó lenne, ha megfelelő jellel elérhető lenne. Wifi-t asus mesh hálózattal szeretném megoldani. Szolgáltató routere bridge-ben lenne. Első körben 2 routerrel tervezek.

Hova lehet érdemes tenni a routereket, hogy megfelelő jel legyen minden szobában és ha vezetékezésre kerül sor, akkor ott is optimálisan tudjam elrendezni/szétosztani? CAT6 vagy CAT6a vezetéket érdemes használni?
A fentebb linkelt rajzon ha berajzolná valaki, aki jártas ezekben akkor könnyebben el tudnám képzelni.

(#1358) kisskd


kisskd
tag

Szia!

Wifi AP elhelyezése az az én szemszögemből okkult tudomány, olvasgattam sokat a témában, de a végeredmény mindig a próbálkozás volt (ilyen méretekben). Vannak elméletek, de nem látsz a falba, mi van benne, rém eltérő dolgokat tapasztaltam azonos eszközökkel, hasonló körülmények közt.

Kérdés mennyire tudsz/akarsz rombolni. Ha van rá lehetőség, én még az egérlyukba is vinnék kábelt, de legalább a fix eszközökhöz (asztali gép, TV, íróasztal, NAS helye), és az AP-nek is vezetékes gerincet adnék. Onnantól nem is feltétlen kell mesh csoda, csak arra kell törekedni, hogy a roaming megoldott legyen, különben sok meglepetést okoz a telefonoknál/laptopoknál.

Ha már koszolsz, Cat6a, az eméletileg (is) tudja a 10Gb-t

(#1359) _q válasza kisskd (#1358) üzenetére


_q
addikt

Ez nekem jött válasznak? Én AP-t nem írtam, nem szeretném, hogy szórakozzanak az eszközök, hogy vagy rácsatlakoznak vagy nem az AP váltásnál. Nem falban vezetném el első körben a vezetéket, hanem kábelcsatornában. Később egy felújítás alkalmával majd mehetne a falba, addig csak a szintek között lenne koszolás. Egyébként a mesh sok újabb asus routernél, ez a rész nem is gond.

(#1360) inf3rno válasza _q (#1357) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én így csinálnám, de tényleg elég ezoterikus a wifi része, lehet, hogy valamelyik nagy szobában jobban jársz vele, mint a folyosón. Az se biztos, hogy a beton födémen átmegy a jel, olyan szempontból meg jobb a lépcső közelébe tenni.

A router AP módban nagyjából az AP-nak felel meg. A lényeg, hogy pl. ne legyen duplán NAT-olva. Egyszerűbb amúgy, ha külön AP-kat veszel, és a kábelen is lehet spórolni, ha minden szinten van egy kisebb switch, vagy akkor középre tegyél egy nagyot, ha csak egyet akarsz.

Én cat6a-t vennék, ha a pénz nem gond. Lehet kapni cat6a UTP-t, akkor nem kell az árnyékolással foglalkoznod. Ha nem áram mellett megy, akkor amúgy sincs jelentősége.

Amúgy az otthoni hálózatos topik egy fokkal jobban képben van wifi témában. [link] A kábelekkel kapcsolatban meg ez inkább arról szól, hogy hogyan jössz ki a legkevesebből, simán lehet, hogy neked nem ez a jó megoldás, mert pl a nagy szobák túloldalába akarsz aljzatot.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1361) _q válasza inf3rno (#1360) üzenetére


_q
addikt

Köszi. Azért gondoltam a szinteket átfúrni és akkor vagy mind a 3 szintre vagy legalább 2-re tennék routert, hogy ne árnyékoljon a beton szint.

Ezt az AP részt nem értem. A mesh miatt írjátok, hogy a 'node'-ként konfigult router AP-ban lesz? Mert én mesh-ben szeretném konfigurálni az asus routereket, nem AP-ként. A szolgáltatói router/modem (nem tudom manapság mi a jó szó rá) mindenképpen bridge-ben lenne és erre menne rá egy fő mesh router, amire meg menne még 1 vagy esetleg 2 node router.

Ezt a switch részt se értem sajnos. Sose használtam még, eddig mindig 1 db routerem volt ami kiváltotta a szolgáltató routert, így mentesültem a NAT-olástól, a szolgáltatói meg ment bridge módban. A switch úgy tudom csak a lan portok számának bővítésére való, tehát nem lesz tőle wifi jel.

CAT6a esetén szükséges szerszám vagy az "önblankoló" aljzattal is könnyen össze lehet szerelni? "Önblankoló" csatlakozó is létezik? Nem tudom a szaknevét.

(#1362) inf3rno válasza _q (#1361) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Hát én sem vagyok egy nagy hálózati tudor. Elviekben úgy megy a hálózat, hogy van egy modem - egy router - tűzfal(ak) - switch(ek) - wifi access point(ok). Nézz utána ezeknek a fogalmaknak. A mai szolgáltatói eszközöknél általában minden egyben van. Az Asus routereknél csak a modem része hiányzik, a többi szintén egybe van építve. Komolyabb termékeknél ezekre mind van külön dedikált eszköz, ami általában jobb minőséget jelent, mint egy ilyen Asus minden egybe csoda. Pl Mikrotok, Ubiquity, Grandstream jó márkák. Wifi terén úgy tudom az Ubiquity és a Grandstream a jók, a router, switch terén a Mikrotik jó. De van még sok gyártó Cisco, HP, Nvidia/Mellanox, Juniper, meg még franc tudja mik, de azok már inkább nagyobb vállalatoknak szólnak, ezek meg kicsiknek. Ha aprón tudsz szerezni dedikált routert, switchet, AP-ket, akkor még talán olcsóbban is kijöhetsz ezekkel, mintha vennél két fancy Asus routert újan, kivéve ha AX wifi kell és az AC nem elég. Az AP-knél az adatlapon látod, hogy tud e mesht. Általában az AP-k PoE-ről mennek. Ennél több szabvány van, úgyhogy vagy PoE injektorokat, vagy PoE switch-et kell venned olyat, ami a megfelelő szabványt támogatja. Én most itthon injektorokkal oldom meg, de kb. fél évente van valami baja az AP-nak vagy az injektornak, és ki kell húzni és újra bedugni. Ennyi belefér. Azt hiszem 10k körül volt egy AP, 5k egy injektor.

Én keystonet javaslok, abból van szerszám nélkül szerelhető és van bepattintós aljzat. Azért jó, mert pl TV-t is tudsz vinni koax kábelen ugyanabba az aljzatba, vagy bármit, amihez van keystone modul. Én pl optikai kábellel fogok próbálkozni hamarosan. Keystone-ból létezik szerszám nélkül szerelhető, ha ezt érted az önblankoló alatt. Gondolom aljzatnál is van ilyen. De csak annyi a különbség, hogy nem kell venned betűző szerszámot hozzá. Blankolni ugyanúgy kell, a nagy kábelről le kell szedned a szigetelést. Az erekről eddig se kellett, csak betűzni vagy benyomni és rácsukni típustól függően.

Buliban hasznos! =]

(#1363) _q válasza inf3rno (#1362) üzenetére


_q
addikt

Ha már veszek, akkor AX-es routert gondoltam hasonló időtállósági okból, mint a CAT6a vezeték. De akkor látom, hogy olcsóbban, bizonyos kompromisszum mellett AP-val is meg lehetne oldani. A kényelem miatt lenne jobb a mesh, mert AP-nál ahogy megyünk egyik szintről másikra és vált wifi hálózatot, akkor több probléma lehet (lassabban vált, esetleg manuálisan kell átcsatlakoztatni az eszközt stb.) Ezek az asus routerek amiket ajánlanak a szaktopikban mind tud mesh-t, így mesh-el kényelmesebb lenne megoldani.

Önblankoló alatt igen a szerszám nélküli szerelhetőséget értettem. Hagyományos vezeték blankolóm van sima vezetékekhez, azzal a külső részt le tudom szedni a vezetékről.

Jelenleg falon kívül, kábelcsatornában vezetném el az UTP kábelt. Ehhez patch kábel jó igaz? Ha viszont később a falba szeretném elvezetni, valamilyen csőben, hasonlóan mint a villamos hálózatnál, csak külön csőben, akkor oda is mehet a patch? A fali merev vezetékezést mikor érdemes fontolóra venni?

(#1364) inf3rno válasza _q (#1363) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A patch nem jó aljzatokhoz, mert sodort réz van az erekben, könnyen szakad az ér, amikor megpróbálod az aljzatra szerelni. Tömör rezes falkábel kell hozzá. Én a kábelcsatornát is így oldanám meg. Angolul surface mount raceway, surface mount box kulcsszavakra ha rákeresel, akkor találni 1-2 ilyen megoldást. Ugyanúgy aljzat szerűség van rajtuk keystone-al, és csak rádugod a patch kábelt. Ha ideiglenes, akkor mondjuk kb mindegy, hogy hogyan oldod meg. Esetleg azért jobb talán ez a fajta megoldás, mert később ugyanazt a falkábelt be tudod húzni csőbe is. Én mondjuk ha már kábelcsatornával normálisan kiépítettem egyszer, akkor úgy hagynám. De ez tökre ízlés kérdése, valakit az se zavar, ha megy az UTP patch kábel szabadon mindenféle csatorna vagy ilyesmi nélkül 50 méteren át két falon, aztán a végén betalál egy wifi routerbe, és mindent wifin old meg a lakásban. Kinek mire van igénye.

Buliban hasznos! =]

(#1365) _q válasza inf3rno (#1364) üzenetére


_q
addikt

Igen később ugyan azt a vezetéket szeretném használni, ha valamikor a falba kerülne az UTP kábel, mint falon kívül. Ez lehet nem mostanában lesz, de feleslegesen akkor nem vennék patch kábelt, hogy utána meg le kelljen cserélni. Mindenképpen kábelvezető csatorna lenne falon kívül, szabadon nem esztétikus számomra.

Az egész műveletre még van jó pár hónapom, szerintem nyár előtt nem lesz költözés, de mindenképpen szerettem volna felmérni a lehetőségeket és hogy mivel számoljak.

Köszi szépen a segítséget, elég sok mindent már tisztábban látok. Még jövök, ha esetleg valami időközben még se egyértelmű.

(#1366) inf3rno válasza _q (#1365) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Oké. Esetleg ha találsz szép kábelcsatornát olcsón, vagy kiforrja magát a dolog, akkor írj vissza. Kíváncsi vagyok mire jutsz.

Buliban hasznos! =]

(#1367) _q válasza inf3rno (#1366) üzenetére


_q
addikt

Oké, én is kíváncsi vagyok :D Alapból ódzkodom a kábelcsatornától, mert már az se esztétikus nekem, de most ez az opció lesz csak az elején.

(#1368) hegegabi80 válasza _q (#1367) üzenetére


hegegabi80
addikt

Esetleg még kábelcsatorna takaró díszléc vagy csak simán díszléc alá vezetéket pl. sarokba és már is esztétikusabb. Nyilván a falba tett csövezés a legjobb.

(#1369) kisskd válasza _q (#1359) üzenetére


kisskd
tag

Neked szántam, igen, bocsi, lemaradt a válasz gomb!

Én úgy szoktam ezekhez a kérdésekhez közelíteni, ahogy a jog is, "tartalom a forma felett". Vehetsz te bármilyen címkével kütyüt, ha arra használod, hogy a belső vezetékes hálózatból vezeték nélkülit csinálj, akkor egy AP-d van. Routered akkor lenne, ha minden szintet külön alhálóba tennél, és duplán/triplán NAT-olnál, nyilván ezt nem szeretnéd. Nézd át kicsit, melyik fogalom mit jelent, és akkor tisztább lesz.

Hasonlóan: amit te szeretnél (gyorsan váltson az AP-k közt a kliens) az roaming, ami működhet mesh hálózatban is, és "hagyományos" AP-k közt is. "Hagyományos" esetben sem kell minden AP-nak külön SSID, vannak szabványok a roamingra, aztán vagy támogatja a kliens, vagy nem (de ez a mesh féle váltásnál is így van). Mesh az attól mesh leginkább, hogy kihagyod a vezetékes backbone-t, és nem egy központi routerbe kötöd közvetlenül az AP-kat, hanem azok egymást közt, rádiósan passzolgatják körbe a csomagot. Gyakorlatilag otthoni szinten kihagyod a vezetékelést, meg a tervezés nagy részét, ledobálsz AP-kat, amiknek csak áramot adsz, majd rábízod magad, az algoritmusra, hogy több-kevesebb sikerrel olyan hálóba szerveződnek az eszközök, hogy végül ne nagyon lassan érd el az internetet. Nyilván lassabban, mintha ugyanannyi pénznek egy kis részét kábelre költöd, a többiből meg hasonló rádióteljesítménnyel bíró AP-t veszel, lévén a mesh esetében az az adatforgalom is a rádió kapacitásából vesz el, ami amúgy kábelen menne, és a kábel egységnyi áteresztőképességre sok nagyságrenddel olcsóbb (nyilván a vésési/festési/stb. költség ezen korrigál). Megjegyzem, ha 2db mesh AP-t raksz le, amiből az egyik a routered is lesz magában, akkor rögtön annyi a meshnek, mert a mesh hálót jelent, 2 pont közt meg egyszerűen beláthatóan max. szakasz lehet. Tehát gyakorlatilag az egyik eszköz router+AP lesz, a másik meg egy repeater, max. egy fél perces konfigurációt spórolsz.

(#1370) _q válasza hegegabi80 (#1368) üzenetére


_q
addikt

Köszi ez jól néz ki. Ha jól emlékszek ilyen most is van a jelenlegi lakónál a fenti részen, persze csak díszítő elem, nincs benne semmi elvezetve. Ilyet a padló mellé szegélynem is lehetne tenni. Egyik oldalon terasz ajtó van, ott mondjuk átvezetni nem lehet talán olyan szépen, de majd jobban meg kell majd nézzem.

(#1371) inf3rno válasza _q (#1370) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A szegélyléceknél azért arra gondolni kell, hogy ne legyen teljesen passzentos, vagy legalábbis ne menjen a parketta szintje alá. Azért szokták ezeket feltenni, mert a hőtágulás miatt kell pár centi mozgástér. Ha oda teszed be passzentosan, ahova nyáron tágul a parketta, akkor vagy felpúposodik, vagy összenyomja a kábelt.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1372) _q válasza kisskd (#1369) üzenetére


_q
addikt

Köszi a választ.

Igen így már értem és igazad van mesh esetén is van 1 router, a többi AP lesz. Mesh esetén az AP-t node-oknak hívják. A hagyományos AP-val ellentétben a Node-ok és azok felhasználásával kapott mesh hálózat előnye, hogy nem kell várni egyik 'AP'-ról másikra váltásnál, ahogy a szintek között mozgok (persze ez nem folyamatos le-fel mozgás), hanem mondhatni észrevétlenül megtörténik. A hagyományos AP esetén, ami nem mesh hálózatban van, ott lehetnek pár másodperces vagy akár több várakozások is mire egyikről átcsatlakozik a másikra, lehet hogy 2 eszköz határán vagyunk, ezért ide-oda ugrál, így nem lesz stabil wifi kapcsolat, vagy az is lehet hogy manuálisan kell az eszközt mindig a másik AP-re felcsatlakoztatni, mert magától nem megy. Ezeket olvastam csak, mikor megnéztem a kettő közötti különbséget, gyakorlati tapasztalatom nincs róla. Cserébe egy hagyományos AP hálózat olcsóbb, a mesh, főleg egy AX-es wifi 6-al drágább.

Mesh-nél is össze lehet kötni a routert és az egyes AP-okat (Node-okat) etherneten keresztül (wan-lan-wan-lan...). Első körben 2 routerben gondolkodok, de mivel 3 szint van elképzelhető kelleni fog 3 is. De kezdetben igazad van, 1 router és egy AP (Node) lenne.

Jelenleg van egy AC routerem. Ha vennék még mellé egy másikat akkor a hagyományos Router + AP megoldott lenne. Viszont ha már úgy is kell legalább 1, de lehet 2, (élesben derül majd ha beköltöztünk), akkor érdemesebb időtállóság miatt AX routert venni, ami támogatja a wifi 6-ot. Asusnál a wifi 6-os routereket elnézve a mesh nem extra, hanem alap tulajdonság.

Tehát itt most 3 opciót látok azok alapján amit írsz. Javítsatok ki, ha tévedek.
#1: AC router + AC AP: olcsóbb, cserébe lehet szívás az emeletek között az adok közötti váltásnál
#2: AX router + AC AP: árban köztes megoldás, lesz egy időtállóbb router drágábban, de a mostanit is tudom használni. Itt lehetnek kompatibilitási gondok ahogy olvastam AX<->AC között és a wifi 6-ot se tudom kihasználni amíg marad az AC AP
#3: AX router + AX AP (1 vagy 2): drágább, mert venni kell új 2 vagy 3 eszközt, cserébe időtálló wifi 6-ot és mesh-t is tud.

(#1373) _q válasza inf3rno (#1371) üzenetére


_q
addikt

Régi parketta van, ami elég jó állapotú és az még igazi fából készült, nem tudom a hőtágulás itt is látványos mértékű lehet, nem csak a laminált padló érintett? Mennyivel érdemes ilyenkor számolni, hogy magasabbra kerüljön a parketta szintjétől? 5mm akár vagy több? Mert az se néz ki túl szépen. Fent a plafon széleinél lévő díszcsík nekem annyira nem jön be.

(#1374) inf3rno válasza _q (#1373) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Úgy tudom annál is szoktak hagyni pár centit ha ilyen lebegő módon csinálják. A kátrányost nem tudom, hogy ott mi a helyzet. Úgyis látod, ha leszeded a szegélylécet, hogy mi a helyzet. Már ha az alá akarod betenni a kábelt.

Buliban hasznos! =]

(#1375) andaman


andaman
tag

Üdv.
Cat5e kábelhez Cat6 toldót adtak, ez jó, felesleges vagy kell?
Köszönöm.

The man is a snowflake on the river.

(#1376) inf3rno válasza andaman (#1375) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Kompatibilis vele. Kell, ha meg akarod toldani.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1377) andaman válasza inf3rno (#1376) üzenetére


andaman
tag

Köszönöm.
FlipTv
Digitális elosztótól az IPTV vevőegységhez és a számítógép, vagy router csatlakoztatásához használt Cat5e kábel mehet egymás mellett cca 15méteren?

The man is a snowflake on the river.

(#1378) inf3rno válasza andaman (#1377) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Persze.

Buliban hasznos! =]

(#1379) Szabmester03


Szabmester03
csendes tag

Sziasztok!
Szeretném falban elvezetni az utp-t, minden szobába szeretnék egy csatlakozást , a kérdésem az , hogy milyen eszközre van szükségem amire rá tudom kötni a modemet , wifit illetve 5 UTP csatlakozást . Jelenlegi routeremen 2 bemenet van csak

(#1380) inf3rno válasza Szabmester03 (#1379) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Vagy másik router vagy switch kell. Itt jobban tudnak segíteni: [link]

Buliban hasznos! =]

(#1381) Szabmester03 válasza inf3rno (#1380) üzenetére


Szabmester03
csendes tag

Köszi

(#1382) Essejó válasza Szabmester03 (#1379) üzenetére


Essejó
veterán

Ha 5 UTP-re van szükséged, akkor nem elég az 5 portos switch hanem egy 8 portos kell neked. A két kimenetes routereknél elöfordul hogy csak az egyik gigás a másik meg 100-as, azt ellenőrizd.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1383) Steady74


Steady74
addikt

Sziasztok. Agyfrászt kapok, így kérdésem lenne. Eddig cat6a patch kábelekkel szereltem át a lakást, mindkét végére RJ45 került, így szolgálok ki több AP-t. Minden szobában van LAN, Legrand fali csatlakozókkal. Kipróbáltam és a sodrott érpárokkal szerelt patch kábel nem szerelhető fali aljzatba, meg is erősítette a bolt, ahol vettem a kábelt (egyetlen fali aljzattal sem volt net csatlakozásom, 3 félét próbáltam ki). Vettem cat6a fali kábelt ilyen csatlakozóval, de vagy 10db-ot ellőttem már a csatiból és egyáltalán nem sikerül őket felszerelni. Nagyon merevek az erek, ez eddig nekem szokatlan, de mi a "titok nyitja", hogy sikerüljön? A kis műanyag vezetőt tövig húzom, a csatlakozóhoz való krimpelőm van... Köszi, ha vannak tippek fali kábel szerelésére :R

(#1384) Essejó válasza Steady74 (#1383) üzenetére


Essejó
veterán

Arra már rájöttél, hogy a patch kábelre nem jó a fali csatlakozó. Akkor majd előbb utóbb arra is rájössz, hogy a falkábelre nem jó az rj45 patch csatlakozó. Bár hallottam már, hogy létezik rá szerelhető rj45, de sosem találkoztam még vele.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1385) Steady74 válasza Essejó (#1384) üzenetére


Steady74
addikt

Szaküzletben (nagyker) konkrétan ahhoz a kábelhez adták a csatlakozót. Ezek szerint lehetetlen küldetés?

(#1386) vilga válasza Steady74 (#1385) üzenetére


vilga
tag

Egyáltalán nem lehetetlen: létezik Mondjuk egy kis gyakorlat kell a befűzéshez, viszont egy egyszerű kábel teszter

[ Szerkesztve ]

(#1387) Steady74 válasza vilga (#1386) üzenetére


Steady74
addikt

Köszi!

Iponba 3 ilyen kabeltesztert küldtem vissza, de van már normális. Fura lenne, ha nem lenne megoldható switch és fali utp csatlakozó összekötése 2022-ben. Jelenleg Cat5e kábelek vannak a falakban, azokat tervezem kicserélni, de megakadtam. Mutatom mit kaptam az üzletben:

(#1389) vilga válasza Steady74 (#1387) üzenetére


vilga
tag

A leírások alapján kompatibilisnek tűnnek, fogalmam sincs mi lehet a hiba. A teszter szerint sem jó kontakt, vagy csak adatforgalom nincs rajta? Az árnyékolt cuccoknál ajánlott az árnyékolást vahol leföldeni, de nem az nem perdöntő.
Ha végképp kifogysz belőle akkor lehet allternatíva betűzős patch panel , vagy az elegánsabb szereletlen + keystone aljzat
Bár ezeket még összekell patch kábelezni a switch/router-el
upsz az előzőt törölje már egy modi ha erre jár

[ Szerkesztve ]

(#1390) Steady74 válasza vilga (#1389) üzenetére


Steady74
addikt

Ez elszomorít teljesen. Legrand konnektorok kapcsolók és fali TV és Utp aljzatok vannak a házban, nem akarom elhinni, hogy nincs megoldás, hogy RJ45+fali aljzat legyen egy kábelen.

Mondjuk még azon agyalok lehet a Keystone jó lehet a Lagrand UTP aljzatba, annak is ilyen kiszedhető a csatija.

Köszi.

(#1391) jel1


jel1
aktív tag

Melyik RJ45 dugót válasszam?

Cat5e és Cat6-hoz is kell majd. Az a problémám most, hogy ilyen sima egyszerűm van most, amit bedugok, falba ütközik, és kész, mindennek pontos méret kell, ezért nem szeretem. A színrendezgetéssel nincs gondom, szépen becsusszannak a helyükre, inkább a méretre vágás az, amivel rohadt sok idő elmegy, mert nem sikerül pont jóra.

Valami ilyet választanék

Az ilyen mütyürgetőset szerintem kerülném, de nem volt még a kezemben. Mi a tapasztalatotok vele?

És akkor Cat6 kábelhez Cat6 dugó kell mindenképp, mert túl vastag lenne a Cat5 dugóknak?

[ Szerkesztve ]

(#1392) noodle93


noodle93
csendes tag

Sziasztok!

Egy 1xRJ45 Cat 5e UTP fali aljzatot szeretnék bekötni Cat 5e kábeleket használtam, viszont csak 100 Mbit sebességet tudok mérni kábelen notival Diginet 1000 nettel.

Az aljat és a kábelek is az "A" bekötési sorrendben vannak.

Mi lehet a probléma?

Előre is köszi.

(#1393) Essejó válasza noodle93 (#1392) üzenetére


Essejó
veterán

Hét éve, másik lakásban Digi 1000 optikám volt, olyan HGW-t hozott a Digi, aminek 2 db lanportja volt, 1db 1000-es, és 1 db 100-as. Mára vajon már mást adnak?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1394) Essejó válasza jel1 (#1391) üzenetére


Essejó
veterán

A felső tetszik, és ilyen áron szerintem rendelek is belőle. Sajna 60 felett a látásom már szemüveggel sem optimális. A Cat6nál a vastagabb kábel miatt lehet a kábel becsuszó lyuk nem síkban van hanem eltolva lehet ezért kell a mütyür, bár yt videon láttam síkban levőt is. Ami még tán lényeges, hogy a Cat6 fém érintkezője 3 fogú, a Cat5é csak kettő. Bár kérdés mire kell a Cat6? 100 méteren a Cat5 is átvisz 2,5 Gigá.t

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1395) jel1


jel1
aktív tag

Őszintén szólva kell a f...omnak a Cat6 kábel... olcsóbban jutottam hozzá, mint a Cat5e-hez :DD ennyi a történet.

Köszönöm a véleményedet! :R

Amit vettem kipróbálni, abban eltolva voltak, igen, de teljesen jó a kialakítása, szépen becsúsznak a helyükre, nem hajlik, nem vacakol. Ez a hossz fasság ami nem tetszik csak, hogy a zárt végűeknél milliméter pontosra kell vágni a köpenyt és a vezetékeket, és ilyenkor már nagyon rövid, egyenesnek is kell lenni. Nincs idegzetem ezekhez a mütyürgetésekhez, amúgy meg tök élvezem, hogy én építem meg a hálózatomat
Akkor mindenképp Cat6-ból keresek a Cat6 kábelemhez, de basszus, amit találtam legolcsóbb Cat6 átmenő kábelekes dugót, az ilyen 6 ezer /100db. annyira nincsen ez jelölve sajnos a termékeknél... na mindegy, így is csak 60Ft/db, nem tétel, csak azért jobban tetszik az embernek az olcsóbb :K

Másik kérdés: Egyik helyen kb 30-40 cm-en keresztül egy 2000W hősugárzót tápláló áramvezeték mellett kell elvinnem a netet. Erre a szakaszra már érdemes valamilyen szigetelt kábelt, vagy ez még nem az a szint, amivel érdemes külön foglalkozni?
(otthoni dolog, tehát nem folyamatosan megy a hősugárzó sem, hanem így 10-20 percre be-be van kapcsolva, amikor nappal nem megy a gáz és hideg van a szobában.)

[ Szerkesztve ]

(#1396) andaman


andaman
tag

Üdv.
A FlipTV-ek a falra ragasztással rögzítették az utp kábelt.
Igen gyorsan ment, nekem ez tökéletes megoldás lenne, mivel hosszan kellene vinni a kábelt nem - szuterén - lakótérben.
Milyen ragasztó lehet ez?
Mindig erre járnak, de mostanában nem akarnak erre jönni, hogy megkérdezzem őket...
Köszönöm.

The man is a snowflake on the river.

(#1397) Tal2


Tal2
tag

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni RJ45 krimpelőfogó és csatlakozó kiválasztásához.
Célom lenne, hogy Patch-panel és Switch-ek között méretreszabott 1 gigabites kábeleket készítsek.
- átfűzhető vagy hagyományos csati?
- UTP vagy FTP/SFTP kábel legyen (min cat6)
- Legyen árnyékolt a csati, vagy nem számít?
- 3-pengés legyen a csatlakozó?
- Milyen krimpelőszerszámot javasoltok hozzá, ami alkalmankénti használatra kellően jó (Mondjuk nem hajtja el a biztosítófület)
Válaszaitokat előre is köszönöm! :R
Üdv:
Tal2

(#1398) Essejó válasza jel1 (#1395) üzenetére


Essejó
veterán

Ennyire nem vagyok otthon a témában, az link topikban le városi legendázták hogy a bekötetlen árnyékolás az antennaként viselkedhet. Bő 40 éve érettségiztem híradástechnikából, lehetnek azóta új elméletek, bár szerintem a fizikát +b-ni nem lehet. De tény az hogy dolgoztam olyan ipari környezetben ahol elég nagy áramfelvételű gépek voltak, néhány géphez ráadásul 2 számítógép volt kapcsolva, egyik a gépet vezérelte, a másikon a gyártáshoz szükséges adatbázis futott. A hálókábel meg a plafon alá szerelt salgóból készült tartóra volt feldobva, ki tudja hányszor keresztezte a nagyfesz kábeleket. Az hogy árnyékolva lett volna nem tudom, mondjuk a Pc-be sima lan csatlakozó volt dugva. Bár a másik vége attól még lehet földelve volt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1399) noodle93 válasza Essejó (#1393) üzenetére


noodle93
csendes tag

Szia! Ez is volt a probléma, illetve nem érintkezett rendesen pár szín.
Köszi :R

(#1400) inf3rno válasza jel1 (#1395) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Hát úgy van, hogy az üzleti szabvány szerint fél méter védőtávolság és külön csőbe kell húzni ilyenkor. A gyakorlat meg néhány embernél azt mutatja, hogy simán berakják az áram mellé több tíz méteren és még csomag veszteség sem nagyon van. Amit írsz az a 30-40cm teljesen elhanyagolható az biztos.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.