Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1501) jerry311 válasza inf3rno (#1499) üzenetére


jerry311
nagyúr

Egy másik topikban volt élő példa. Kb. 50 (vagy 100) méteren ment egy csőben áram és Ethernet és nincs packet loss, vagy érezhető lassulás. Otthoni környezetben nem jellemző, hogy ebből probléma legyen.

Biztos van hatása, de amennyire értek hozzá valószínűleg csak ipari méretekben lehet gond. Pl. hűtőgép gyárban a rácshegesztő mellett, amikor a ponthegesztő ráengedi a 100(?) ampert 3 hullámnyi időre (3/50 másodperc), akkor az a tranziens lehet, hogy már bezavar a mellette futó Ethernetbe.

(#1502) jerry311 válasza hegegabi80 (#1500) üzenetére


jerry311
nagyúr

Létezik szerszám nélkül szerelhető csatlakozó, nyilván drágább.
Viszont a legolcsóbb 2000 forintos fogó is elég ilyen néhány csatlakozós hobbi szereléshez. Az elmúlt 20 évben több csatlakozót vágtam le benézett színsorrend miatt, mint ahány nem működött. (talán 2)
Még a múlt héten szerelt 10G CAT6 sem panaszkodott, és hozza a sebességet is.

(#1503) hegegabi80 válasza jerry311 (#1502) üzenetére


hegegabi80
addikt

Igaz van 1500 Ft-os is, csak posta költséggel már duplája. Itt helyben ilyen olcsó nem hiszem, hogy van, de majd szétnézek.
Persze ha meg kábelt és csatlakozót is kell rendelnem, akkor bedobok egy olcsóbbat a kosárba.

(#1504) inf3rno válasza hegegabi80 (#1500) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Lehet kapni szerelt patch kábeleket. Léteznek szerszám nélkül szerelhető változatok belőle kicsit drágábban.

Buliban hasznos! =]

(#1505) inf3rno válasza jerry311 (#1501) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én máshol olvastam régebben, hogy valakinek leégett a több százezres szerver gépe 2x is mire rájött, hogy a 8kW-os pizzasütő áramellátásával egy csőbe húzták be az UTP kábelt. Megkockáztatom, hogy nem mindegy, hogy mennyi áram folyik azon a vezetéken. Nekem személyes tapasztalat csak annyi van, hogy 1.5kW-os vízforraló mellett futott néhány méteren az S/FTP, és azzal nem volt gond. Kimérni nincs eszközöm, amit találtam kutatást a témában az meg nem tűnt hitelesnek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1506) hegegabi80 válasza inf3rno (#1504) üzenetére


hegegabi80
addikt

Igen tudom, csak azt nem tudom behúzni a csőbe.
A szerszám nélkül szerelhető meg olyan áron van, hogy pár dugó és kijön belőle egy olcsóbb de használható krimpelő fogó.

Na az én esetemben nem fog okW-os pizzasütő vezetéke keresztezni. Ha idővel netán mégis, akkor majd gondolok rá.

(#1507) inf3rno válasza hegegabi80 (#1506) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Szerintem vegyél egy krimpelő fogót. Én is vettem, nem egy nagy összeg, és néha jól jön, ha van.

Buliban hasznos! =]

(#1508) hegegabi80


hegegabi80
addikt

Azt honnan tudom megállapítani egy kábelről, hogy sodrott vagy tömör? Az előbbi jobban hajlítható? Valami külön jelölés nincs rajta.
Csak azért, hogy ami most jelenleg van használatban jó lenne tudni. (ezt még a szolgáltató szerelte be)

(#1509) jerry311 válasza hegegabi80 (#1508) üzenetére


jerry311
nagyúr

Az egyikben 8 drót lesz (tömör), a másikban meg 8 vezeték, erenként sok-sok vékony dróttal.

(#1510) hegegabi80 válasza jerry311 (#1509) üzenetére


hegegabi80
addikt

És ha a dugó is rajta van mind a két végén?

(#1511) jerry311 válasza hegegabi80 (#1510) üzenetére


jerry311
nagyúr

A tömör (fali) nehezebben hajlik.

[ Szerkesztve ]

(#1512) inf3rno válasza hegegabi80 (#1510) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Akkor 100%, hogy sodort.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1513) Essejó válasza hegegabi80 (#1506) üzenetére


Essejó
veterán

Egy megfelelően vékony csavarhúzó, és egy kiskalapács. Meg egy megfelelően kifaragott fadarab - radírgumi, amibe beteszed a csatlakozót úgy hogy a kicsúszásgátló pecek ne törjön le miközben felütöd. Esetleg egy harmadik kéz ami a művelet közben egyben tartja a csatlakozót és a kábelt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1514) hegegabi80 válasza inf3rno (#1512) üzenetére


hegegabi80
addikt

Hát az nem biztos.
Amikor bekötötték a cuccost, a szolgáltató hozta a kábeleket.
Ami a modemtől megy a mellette lévő géphez, az biztos sodort. De ami a modemtől felmegy a csőben a padra, majd át a nappaliba le a másik csövön, ez akár lehet, hogy tömör. Hiszen ezt a csöveken át kellett húzni, stb. és ott elvileg a tömör jobb. Ezért is kérdeztem. Ha jól emlékszem a csatlakozónak is más a színe a rövid patch kábelen, mint a padon átvezetettnek. Nyilván ez sem jelenti azt, hogy különböző kábel lenne. Na meg ha jól belegondolunk, egyszerűbb nekik is egy fajta kábellel dolgozni, mert akkor neki se kell variálni vele.
Mondjuk én a tömörnek jobban örülnék, mert akkor ezt a hosszú darabot is fel tudom használni a vezetékeléshez. A sodort akkor patch kábeleket lehet belőle gyártani, de ahhoz meg elég hosszú. Na meg patch kábelem amúgy is van fölöslegbe is.

De hétvégén megnézem pontosan. Ezért is lenne jó megvenni a kettes dugaljakat és a vezetékelést megcsinálni, akkor nincs ilyen gond. Viszont nem igazán van nagy jelentősége, mert eddig elvoltunk így 7 évig, akkor még egy darabig el tudunk lenni. Sőt most végül az IPTV se kerül bővítésre, nem kell még a többi box.
Csak a wifit kell kiterjeszteni az udvarra is, meg talán egy kábelezés kellene a nappaliból a másik szobába, mert ott wifi-vel csatlakozik a másik gép, amit nem igazán szeretek. Jobb szeretem ha asztali gép kábellel csatlakozik a modemhez.

De az is lehet elkezdek összevásárolni cuccokat és ősszel megcsinálom.
Találtam egy ilyen kettes dugaljat is, nem tudom ez mennyire jó. Aminek ilyen a hátulja, ezt külön megkérdeztem tőlük.

[ Szerkesztve ]

(#1515) inf3rno válasza hegegabi80 (#1514) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Dugót sodortra tesznek, a tömörre aljzat szokott menni. Van olyan dugó, ami tömörre való, de ritka, és a hagyományossal gondolom eléggé kínlódás rátenni. A szolgáltató általában a modemig viszi, onnantól beltéren a szaki összegányolta valahogy. Ha nem akarod megvágni, akkor nagyítóval talán meg lehet nézni, ha átlátszó a dugó. Ha nem akarod áthúzni, akkor rá lehet toldani tömör kábelt, aztán azzal megszerelni a dugaljakat. A tömörnél az egyik végére keystone modult kell szerelni, a másikra meg mehet a dugalj. Viszont nem biztos, hogy el fogsz férni vele, ha így rátoldasz.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1516) hegegabi80 válasza inf3rno (#1515) üzenetére


hegegabi80
addikt

Tehát ha jól értem, akkor ha megcsinálom a vezetékelést, a falba tömör kábel a dugaljakhoz, mert azokba csak az való. A másik vége a nappaliból és a két szobából a spájzba futna össze, oda azok végére meg keystone modul kell? És csak utána tudom rákötni a modemre?
A dugaljba csak a tömör jó? A sodort nem? Mert ha az is jó lenne bele, akkor egyszerűbb lenne a falakban is azt vinni, hiszen csak fel kell tolni a padra egyenesen, nem kell ráncigálni stb. és akkor a másik végére mehetne a nromál dugó és bele a modembe/routerbe/switchbe.

Vagy a tömör menjen egy patch panelbe? Azt kell földelni is?
Most már kezdek egy kicsit összezavarodni, amilyen egyszerűnek tűnt az elején.

(#1517) jerry311 válasza inf3rno (#1515) üzenetére


jerry311
nagyúr

Nem mondom, hogy olyan mítosz, mint a villany vs ethernet párhuzamosan egymás mellett, de hasonló.
Most, amikor behúztam a 10G-nek a tömör kábelt, akkor egy 20 m-es előre szerelt darabot vettem, RJ45-tel a két végén. Ezt vágtam méretre, mert olcsóbb volt, mint csak kábelt venni. Amikor nem ment a falban a 10G, akkor a maradékra tettem egy csatlakozót (a 2000 forintos fogómmal), a lakáson keresztül összedugtam a két eszközt és azon meg megy a 10G. Ez nem azért van mert profin tudok nem odavaló csatlakozót nem megfelelő kábelre szerelni. :DDD

Továbbra is áll, hogy a kábeleket és csatlakozókat arra használjuk, amire valók, de nem lesz azonnal hibás, ha néha máshogy adja ki.

(#1518) inf3rno válasza hegegabi80 (#1516) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Úgy van, hogy a tömör rezes kábelre megy a keystone plusz keystone-os aljzat vagy a sima aljzat, illetve a sodort rezes kábelre megy a dugó. Ha nem akarsz új kábelt húzni, és most sodort van két dugóval a végén, akkor rá tudsz toldani tömör kábelt úgy, hogy vágsz egy rövid tömör kábelt, aminek az egyik végére keystone-t szerelsz, és azt összedugod a dugóval, a másik végére meg rászereled az aljzatot amilyen formában neked szimpatikus. Ezt akár mindkét oldalon meg tudod csinálni, de gondolom a modem oldalán nem célszerű. Viszont a keystone-nek valamennyi hely is kell a csőben, szerelődobozban, úgyhogy nem biztos, hogy így elfér az extra kábellel együtt, ezt te látod. Tömör rezesre dugót tenni, vagy sodort rezesre keystonet vagy aljzatot gányolás. Persze működhet az is, ha nincs más lehetőség. Általában a sodort rezesre ha aljzatot szerelsz, akkor érintkezési hiba szokott lenni, mert elszakadnak a szálak, de volt már, aki összehozta így is.

Buliban hasznos! =]

(#1519) inf3rno válasza jerry311 (#1517) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ja előfordulhat, hogy összejön, én sosem próbáltam. Volt már régebben, aki írta, hogy próbálkozott vele, de nem sikerült, vagy vért izzadott mire sikerült.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1520) hegegabi80 válasza inf3rno (#1518) üzenetére


hegegabi80
addikt

OKs, így már értem, most már minden tiszta.
Nos a csőben/dobozban biztos nincs annyi hely, hogy elférjen a keystone modul. Max a padon, mielőtt a csőbe belemegy a vezeték. De ez már szerintem elég tákolás, gányolás.

Akkor már tömör a falba/padon, egyik végén 2-es dugalj, a másik végén meg a keystone modul, onnan meg rövid sodort kábel a modembe.
Ez a modul pl jó?

Ez a kábel kell nekem a falba igaz?

Dugonak ez megfelelő?

A most meglévő hosszú sodort kábelt meg felhasználom patch kábeleknek. Legalább lesz min gyakorolni. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1521) inf3rno válasza hegegabi80 (#1520) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Szerintem ezek jók lesznek. A keystone-hoz lehet kapni fali aljzatot, amibe bepattintod miután megszerelted. Max 2, ami még könnyen kezelhető egymás mellett szabvány szerelődobozban, a 4-eset elég nehéz volt összetákolnom itthonra. Ja mondjuk cat5e-hez van sokféle aljzat is, nem muszáj arra a felére keystone-osat, elég a modem felére a keystone. Utána rádugsz egy rövid patch kábelt, aztán kész. Esetleg még el lehet gondolkodni komolyabb kábelen, pl. cat6a, ha nagyobb sávszélességet akarsz most, vagy később. Már egy ideje terjed a 10Gbps kapcsolat. Sok cat5e kábel is tudja amúgy, csak a cat5e-nél nincs garancia magasabb értékekre, mint 1Gbps 100 méteren, úgyhogy a konkrét kábeltől függ, hogy mit tud efelett. Rövidebb távon mindegyik tud magasabb értéket.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1522) hegegabi80 válasza inf3rno (#1521) üzenetére


hegegabi80
addikt

Oks, köszi az infokat.
A másik felére az ELDGROUND dugaljt gondoltam, amit linkeltem is korábban a 1514 hrsz-ban.

(#1523) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1522) üzenetére


hegegabi80
addikt

Megnéztem a kábelt, ugyan olyan sodort kábel mint a rövidebb patch kàbelek.
A szolgáltató által az úton lévő oszlopról bejön s kábel a lakás falához, ott van egy fekete doboz, onnan jön tovább a 4 eres kàbel be a lakásba, és a modem előtt ebből is csak kettő van bekötve ebbe a kis dobozkába. De legalább így könnyebb áthelyeznem a lakáson belül a modemet.

[ Szerkesztve ]

(#1524) DDaniel


DDaniel
tag

Digi ONT és a routerem közé vennék utp kábelt, és az összefoglaló elolvasása után is bizonytalan vagyok, h kell-e az árnyékolás. Panel lakás, lépcsőházból jönne be az optikai kábel az ONT-be, amit a plafon alatti fél Y alakú vályúba tennék. Innen, az ONT-től menne az utp (és a koax TV) ebben a vályúban kb 1 métert, viszont itt van ledcsík, és pár elektromos kábel, nem tudom mennyire okozhat gondot, hogy velük párhuzamosan fut - esetleg tudjuk úgy behúzni, hogy kb tíz centire legyen az elektromos cuccoktól (vagy adott esetben akár csatornába is kerülhet egyedül).

Utána átmenne a falon, le a parketta szegélylécéhez, majd afölött futna a routeremig, kábelcsatornában (csak) a koax-szal, persze fölötte a falban van egy-két konnektor, tehát azért van villanyvezeték a falban a "közelben". Körbefutna a kábel a nappalin, tehát hosszra elég hosszú lenne.

Földszinti lakás, és semmi extra fogyasztó nincs, ami ne lenne egy átlag háztartásban.
A "vályú" hátránya, hogy onnan esztétikusan nem tudnék földelést levinni, tehát valószínűleg földelés nem lenne.

Szerintetek érdemes árnyékoltat vennem?

Köszi előre is!

(#1525) inf3rno válasza DDaniel (#1524) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ha csak ez az 1-2 méter van a villany mellett, akkor szerintem jó az UTP is.

Buliban hasznos! =]

(#1526) jerry311 válasza jerry311 (#1485) üzenetére


jerry311
nagyúr

Legújabb fejlemény: a fali kábelen már a gigabit sem megy. :W
Ha a lakáson keresztben viszem a másik kábelt, azon még mindig megy a 10G.

(#1527) inf3rno válasza jerry311 (#1526) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Hát ha van kábel tesztered, akkor nézd meg vele, valszeg szakadás vagy érintkezési hiba lesz benne. Nekem is van ilyen aljzatom, hogy csak sokadikra jön össze az adatkapcsolat valamiért, szétszedni meg nem akarom, mert sok macera.

Buliban hasznos! =]

(#1528) jerry311 válasza inf3rno (#1527) üzenetére


jerry311
nagyúr

Kábel teszter nincs, multiméter szerint mind a 8 ér OK. Tehát nem szakadt, de hogy milyen frekvenciákra képes az már rejtély.

(#1529) Essejó válasza jerry311 (#1482) üzenetére


Essejó
veterán

Ha a patch kábeled B-s, akkor a fali kötés ne legyen már A-s
Mondjuk a fali kábelhez csatlakozó patch kábeleket is érdemes lenne tesztelni.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1530) jerry311 válasza Essejó (#1529) üzenetére


jerry311
nagyúr

(#1531) inf3rno válasza jerry311 (#1530) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

:DDD

Amúgy akkor mégsem kötötted át őket, hanem teszteled tovább? Iperf3-al nézted? Az elvileg ír packetlosst vagy ilyesmit.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1532) jerry311 válasza inf3rno (#1531) üzenetére


jerry311
nagyúr

Átkötöttem, még akkor, mind egyforma: 568 B. Szerda óta nem foglalkoztam vele, lehet kellene 2 új fali aljzat. Ez az új fali aljzatmost adott egy ötletet: a lakáson keresztül tekergő kábelre átszerelem őket egyesével. Ha ez a kábel hirtelen elromlik, akkor tudni fogom melyik aljzat a hibás.

(#1533) inf3rno válasza jerry311 (#1532) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Végülis logikus, hogyha nincs szakadás, akkor az aljzat a rossz. Én vennék két szerszám nélkül szerelhető keystonet, aztán megnézném, hogy azokkal jól működik e. Ha igen, akkor a fali aljzatok kuka, és tennék fel helyettük keystone-hoz valót. Aztán később, ha esetleg fejlesztesz, akkor az aljzat újrahasznosítható, és csak a kábelt és a keystonet kell cserélni.

Buliban hasznos! =]

(#1534) jerry311 válasza jerry311 (#1532) üzenetére


jerry311
nagyúr

Hát ez bizony nem csatlakozó hiba. :((

(#1535) inf3rno válasza jerry311 (#1534) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Akkor kénytelen leszel újrahúzni. :S

Buliban hasznos! =]

(#1536) Essejó válasza inf3rno (#1535) üzenetére


Essejó
veterán

Még mindig ott van a 2 patch kábel amivel a fali csatlakozóba köt.:U

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1537) jerry311 válasza Essejó (#1536) üzenetére


jerry311
nagyúr

Az nem kettő, hanem legalább 6, és köszönik szépen nagyon jól működnek 10G-n, ha nem a fali szakasszal vannak összeköttetésben.

(#1538) Essejó válasza jerry311 (#1537) üzenetére


Essejó
veterán

Akkor sanszos hogy a falban lévő kábellel van gond. Vannak műszerek amik kimutatnák hogy adott végétől milyen távolságra, de az ára miatt nem otthoni kategória.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1539) jerry311 válasza Essejó (#1538) üzenetére


jerry311
nagyúr

Pont ezért nincs ilyen eszközöm. :(

(#1540) Essejó válasza jerry311 (#1539) üzenetére


Essejó
veterán

Nekem se, csak tudok róla.:O

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1541) inf3rno válasza jerry311 (#1537) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Húzz be cat6a kábelt, ha már úgyis cserélni kell.

Buliban hasznos! =]

(#1542) hegegabi80


hegegabi80
addikt

A szerelhetős toldók, pl ez is, melyik kábelhez jó? A sodrot vagy tömör vagy mindkettő?
Nekem egy sodrottat kellene megtoldani. Az összedugós nem jó, mert le kell vágnom mind a két végét, hogy be tudjam fűzni a fali csőbe. Ebből van itthon két darab, ideiglenesen most ez is jó lesz, aztán majd később jön a fali vezetékelés.

(#1543) jerry311 válasza hegegabi80 (#1542) üzenetére


jerry311
nagyúr

Betűzős cucc, mint a linkelt termék = tömör kábel.
Ha ideiglenes megoldás lesz, akkor behúzod a kábeleket, rányomsz 1-1 csatlakozót, és összedugod egy toldóval.

(#1544) hegegabi80 válasza jerry311 (#1543) üzenetére


hegegabi80
addikt

Köszi, akkor ezek tömör kábelhez valók, ráadásul még betűző is kell hozzá. Nem maradt más választásom, mint a 3. megoldás, 1-1 csatlakozó a végéhez és összedugva a toldóval. Még jó, hogy megkérdeztem.

(#1545) jerry311 válasza inf3rno (#1541) üzenetére


jerry311
nagyúr

Haladás van. Az egyik keystone nem 100-as, lehet mégsem kell újra kábelezni. Várok a cseredarabra.

(#1546) inf3rno válasza hegegabi80 (#1544) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Igen, jobb megtoldani, mint sodortra anyát tenni. Valakinek összejött egyébként az is, de sokszor van érintkezési hiba vele.

Buliban hasznos! =]

(#1547) inf3rno válasza jerry311 (#1545) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Gratula! Ez is megoldódik! :K

Buliban hasznos! =]

(#1548) jerry311 válasza inf3rno (#1547) üzenetére


jerry311
nagyúr

És valóban, 2 új keystone és már megy is a 10G a falban.
De ha nem megy el a net amikor véletlen belerúgtam a lakáson átívelő kábelbe, akkor sosem jövök rá, hogy az egyik keystone biztosan kaksi. Eleget mozgott benne az RJ45, hogy ne 10G sehogy se legyen rajta, és egy rossz mozdulat után még az 1G is eltűnt. Nem is az, hogy eltűnt, hanem vissza sem jött tobbszöri ki-be dugdosásra sem.

(#1549) Atee94


Atee94
csendes tag

Üdvözletem.

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy otthon szeretnék két routert összekötni egy utp kábellel.A ház vályogház, így árnyékol mint a veszett fene, így kb 30 méternyire lenne szükségem, úgy hogy nincs lehetőségem elvezetni a falban, csak a falak mellett. Most "mikrohullámú" internetünk van, de az év végéig bevezetik a 2,5 Gbit-es internetet, így szeretnék mindenféleképpen egy olyan kábelt venni ami tudja is ezt. Mivel 30 méteres lenne a kábel,szekrények mögött futna, ahol tv-től kezdve a playstationig minden megtalálható(meg ha már egyszer költök rá), szeretnék mindenféleképpen árnyékolt kábelt venni. Esetlegesen milyen márkától milyen kábelt tudnátok ajánlani, mert ahogy beírom hogy cat6a s/ftp 30m kábel, kidob minden márkát minden árban 4000 forinttól kezdve 20000 forintig mindent.
Ha esetleg nem jó kábelre kerestem rá, mi lenne amit tudnátok ajánlani?

Előre is köszi!

"The only thing here built to last is the engine that turns your world to trash" - Slum Planet, 3teeth

(#1550) inf3rno válasza Atee94 (#1549) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én annak idején Draka falkábelt vettem, nekem bevált. A kábelfutárnál lehet méterre kapni kábelt, nem tudom, hogy van e még náluk ez a márka. Ha a szekrény mögött viszed, akkor patch kábel kell.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.