Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1051) Pali79 válasza inf3rno (#1050) üzenetére


Pali79
aktív tag

Amit bevések majdan a falba a kábeleknek. Bocsi lehet nem voltam 100%-os... Szóval az építkezésénél a villanyszereléssel együtt beteszek csöveket a falba, padlóba, hogy mindenhová be tudjam húzni a kábeleket.

(#1052) inf3rno válasza Pali79 (#1051) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ha csak lehet a villanytól eltérő csőbe húzd be az adatkábeleket. Egyesek azt mondják, hogy úgy érdemes betenni a csövet a falba, hogy eleve benne van a kábel, és akkor nincs vele annyi kínlódás. Nincs tapasztalatom vele, úgyhogy nem tudom biztosan. Elmondom még egyszer akkor, hogy a fali kábelre nem krimpelünk RJ45 apát. Az a patch kábelre megy rá. A fali kábelre keystone modult érdemes szerelni, aljzatnak meg lehet kapni keystone-hoz való aljzatot. Lehet egybe aljzatot is fali kábelre szerelni, de szerintem kevésbé szerencsés.

Buliban hasznos! =]

(#1053) Pali79 válasza inf3rno (#1052) üzenetére


Pali79
aktív tag

Tudom, hogy nem szoktak csatlakozót krimpelni rá és jó lenne ha ezt valaki meg tudná magyarázni nekem. A kábelt a szekrényben egy patch panel fogadja és onnan egy rövid kábel megy tovább ahová éppen kell. Ennek mi az értelme? Én a patch panelt kihagynám, semmi értelmét nem látom, csak plusz hiba forrás. Ha az élet úgy hozza, lecsípem a csatit a végéről és teszek rá másikat.

(#1054) Essejó válasza inf3rno (#1050) üzenetére


Essejó
veterán

Gége vagy Bergman cső, amibe a kábeleket húzza. Gondolom én.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1055) inf3rno válasza Pali79 (#1053) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ott lehet földelni az árnyékolást meg úgy alapból rendezettebb.

Buliban hasznos! =]

(#1056) Pali79 válasza inf3rno (#1055) üzenetére


Pali79
aktív tag

A földelés jogos, erre nem gondoltam eddig, de rendezettséget én úgy gondolom, hogy egy fésűs panel a switch alá és/vagy fölé és azon szépen sorban áthúznám a kábeleket.

(#1057) inf3rno válasza Pali79 (#1056) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Sosem próbáltam apát rátenni tömör rezes kábelre. Elvileg lehetséges, de külön gyártanak olyan apákat, amik ehhez valók, szóval egy átlagossal úgy sejtem nem lehet egyszerű megszerelni.

Buliban hasznos! =]

(#1058) Essejó válasza Pali79 (#1053) üzenetére


Essejó
veterán

Az az értelme, hogy a sodrott kábel elemi szálai közé préseled be az apa csatlakozó érintkező lemezeit, a tömörnél meg deformálódik az érintkező, és jó esetben letolva a szigetelést a réz ér, és a csatlakozó fala közé érkezik, úgy hogy a szigetelést félre tolja. Viszont ha még is marad ott némi szigetelés vagy picit bővebb a lyuk akkor nincs fémes kapcsolat, és máris annyi a gigás átvitelnek.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1059) Essejó válasza inf3rno (#1057) üzenetére


Essejó
veterán

Én anno párszor kényszerből csináltam, de jó ha kéznél van egy kébelteszter.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1060) Pali79 válasza Essejó (#1058) üzenetére


Pali79
aktív tag

Ebben van valami, de pl. [Ez] azt írja, hogy tömör vezetékhez való.

(#1061) inf3rno válasza Pali79 (#1060) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Hát próbáld ki, aztán vagy működik vagy nem. Általában ezek drágábbak, mint a sodorthoz való csatlakozók. Arra figyelj, hogy az AWG23 stimmeljen a kábelnél is. Kábel teszter meg biztosan kell, ha az egész házat te akarod bekábelezni. Lehet kapni "hálózati szerszámkészletet", annak általában része a teszter is, igaz betűző meg ilyen elavult dolgok is vannak benne.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1062) Pali79 válasza inf3rno (#1061) üzenetére


Pali79
aktív tag

A teszterből milyet érdemes venni? Nagyjából 1500-tól a csillagos égig mindent lehet kapni.

(#1063) inf3rno válasza Pali79 (#1062) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Szerintem elég a legolcsóbb gembird vagy hasonló tucat márka.

Buliban hasznos! =]

(#1064) OldAkita


OldAkita
aktív tag

Vettem ilyen kábelt 40m-t amit a tetőtér fölötti padlásrészen vezettem át, mert beépül a tetőtér és szeretném ha sok évig még elég sebességet biztosító kábeleim lennének. olyan csatlakozót is vettem aki cat6/a-ra való, sőt beruháztam egy speciális krimpelő fogóra is, lévén úgy gondolom a tetőtéri szobákba is ilyen kábelt teszek majd, tehát a szerszám nélkül szerelhető kb 2500FT-os csatlakozó/db ár mellett meg fog térülni. Én ezt a kábelt soha nem láttam és mikor hazavittem, összehasonlítva a Cat5-el amit le akarok váltani ezzel, azt vettem észre hogy hajszálpontosan ugyanolyan vastagságú mindkét kábel. Ezek után felmerül bennem a kérdés, milyen hátrány érhet, ha a hagyományos rj45-ös csatlakozót szerelem rá és nem ezt a speciálist? Annyi viszont igaz, hogy ha szétbontom a kábelt, akkor nem teljesen azonos a képen lévővel hanem úgy oldották meg, hogy 2 érpárt egy fóliába tekertek, de egymástól elkülönülten. Viszont mindezt külön kívülről nem árnyékolja újabb fólia vagy háló.

(#1065) Essejó válasza OldAkita (#1064) üzenetére


Essejó
veterán

Olyan 1,5$-tól kapható aliexpressen a szerszám nélkül szerelhető plug, 4-5$ körül már minőségibb darabok is. 2500-at tuti én sem adnék itthon érte. Egyébként milyen az a speciális krimpelő?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1066) OldAkita válasza Essejó (#1065) üzenetére


OldAkita
aktív tag

Sajnos olyan az a fogó, ami 17000-be került, és lötyögve záródik. Csak a végén zár passzentosan. Viszont épp az eleje a lényeg hogy a csatlakozó mindkét szélét elkezdje leszorítani. Vizsgálgtava, úgy néztem, ha kézzel a helyes irányba igazítja az ember a fogó lötyögő egyik pofáját, akkor be lehet úgy állítani hogy középpontosan kezdje a záródást, de kicsit elment a kedvem tőle, ugyanis ennyi pénzért ennek tökéletesnek kellene lennie. Ezt az egész beruházást azért tettem mert azt hittem a normál rj45 nem megy rá a kábelre. De simán ráment, már működik is. Elfogadom hogy a fém csatlakozó és a fém szál a csatlakozási ponton is árnyékolást biztosít, de azt hiszem ezt ráérek kideríteni sok sok év múlva, amikor már 1Gbit fölé megy az igény. Szóval azt hiszem ezt a fogót visszaviszem, mert semmi szükségem rá. Egyébként egy névtelen valami, ami azért lehetne jó is.

(#1067) inf3rno válasza OldAkita (#1064) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A vastagságot az AWG érték (jelen esetben AWG27/7) és az árnyékolás (U/FTP) határozza meg leginkább. Nem tudom milyen fogód van, de elképzelhető, hogy állítható valahogyan, hogy jó legyen ehhez a kábelhez és csatlakozóhoz. Elvileg a cat6 és cat6a RJ45 apa ugyanaz, amit rá akarsz krimpelni, a keystone anyák, amik eltérőek, és amiből cat6a kell a cat6a kábelhez, de mivel patch kábeled van, az itt most nem játszik. De ez is olyan, hogy nincs még itthon 10GBASE-T kártyám, mert én inkább SFP+-ra tértem át, úgyhogy megerősíteni nem tudom, hogy csak így vagy úgy hozza a 10Gbps-t 100 méteren, csak google ezt dobja. A szerszám nélkül szerelhető csatlakozók nyilván jóval drágábbak. Ja igen, ha a hagyományos csatlakozó alatt azt érted, hogy nincs fém borítása, akkor az csak arra szolgál, hogy átvezesse az árnyékolást egyik kábelről a másikra. Ha nem tervezed, hogy földeled az árnyékolást valahol, akkor teljesen mindegy melyiket rakod rá.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1068) F1DO


F1DO
senior tag

Sziasztok,

Tanácsot, véleményt, némi szakértést kérnék a következő, ingatlan felújítás kapcsán kialakítandó LAN hálózat kapcsán.
Házon belül a falazat adottságok miatt falon kívüli szerelések lesznek, értsük ezalatt, hogy falon kívül megy minden vezetékezés (víz, fűtés - ezek 5 rétegű vezetékben) illetve a villany vezetékek is és ezek jó része úgynevezett gipszkarton előtétfalban, illetve álmennyezetben.
Ezen szakaszoknál konkrétan a gipszkarton fém szelvényei / váza között fognak futni a vezetékek és mindebből adódóan a villanyvezetékek mellett fognak futni az UTP hálózati vezetékek is. És eszembe jutott hogy nem okozhat-e ez valami extra zavart, jelszóródást - továbbvitelt az S/F UTP kábelezést érintően amit szükséges lehet-e kivédeni?
Nem-e viselkedhet a gipszkarton váz maga is egyfajta 'antennaként'?

Mi lenne a tanácsotok azon túl hogy fali (tömör réz) CAT6 kábelt és árnyékoltat válasszak, illetve hogy külön csatornában, csőben fussanak? (konkrétan még ilyen külön UTP-hez való vezető csövet sem láttam még.... hány kábel vezethető el benne?)

[ Szerkesztve ]

(#1069) agressor12


agressor12
senior tag

Sziasztok

Egy kis segítséget szeretnék kérni,lakásfelújítás előtt állunk és gondoltam bevezetékelem a lakást,TV-hez illetve egy másik vezeték a konyhába a 2. erősítő routernek.
A vezetékek mellett megy majd áram is,így gondoltam,hogy cat6-os árnyékolt vezetékkel oldom meg.
A kérdés a következő,jó lenne ez a kábel,úgy ,hogy a végére RJ45-öt rakok,és mindjárt megy be az eszközbe?
Tudom,hogy fali kábel,de attól,hogy kicsit merevebb,úgy se fogom nagyon mozgatni,jó lehet?
Illetve a fali kábel végére,tényleg különböző RJ45 való,mint a patch kábelére?Ha nem akkor ez az árnyékolt jó lesz?

(#1070) F1DO válasza agressor12 (#1069) üzenetére


F1DO
senior tag

Lehetni lehet, sőt, van aki így ajánlja mondván egy csatlakozási ponttal, így esetleges jelgyengüléssel vagy hibával kevesebb - de a gyakorlat szerintem inkább azt mutatja hogy idővel úgyis kevés lesz, vagy de jó lenne még ezt meg azt is rákötni és akkor meg kényelmetlenebb lehet a dolog. (igaz a kábelvég mehet rögtön egy switch-be is pl.) Én mindenesetre patch panelt tennék, ha belefér a költségvetésbe - ízlésesebb, és könnyebb csatlakoztatást tesz lehetővé + eleve könnyebb a panelbe bekötni a fali kábeleket.

[link]

Az árnyékolt fali kábel végére - meg ahogy a topic leírásában is írva van - fémtestű RJ45 csati kell - ugye annak fém része fogja továbbvinni, illetve leföldelni a keletkezett feszt - azon belül is olyan ami fali kábelre való, különben borzasztó szenvedés tud lenni a bekötése ha nem igazán egyezik a kábel ereihez a rj45 furata

[ Szerkesztve ]

(#1071) agressor12 válasza F1DO (#1070) üzenetére


agressor12
senior tag

Szia
Ha jól értem akkor ez a kábel és dugó amit linkeltem jó lesz nekem,ha a bővíthetőség nem szempont?!

(#1072) inf3rno válasza F1DO (#1068) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Szia! Nem ajánlott áram mellett fém vezetős adatkábelt vinni. Annak idején néztem előírásokat, ott legalább fél métert javasoltak a két kábelcsatorna között ha párhuzamosan futnak. Keresztezni nyilván keresztezhetik egymást. Szerintem már ha külön csatornába teszed és közelebb van a fél méternél, akkor is sokat tettél az ügy érdekében. Az alternatíva a wifi és esetleg az üvegszál SFP+-al. Mindenképp érdemes árnyékolt S/FTP kábelt venni, ha mégis csak így tudod megoldani, és földelni az árnyékolást egy ponton a switch előtt, ha lehetőség van rá. A probléma, hogyha hosszan fut párhuzamosan a villany mellett, akkor az áramot indukál az adatkábelben is. Ha nagy fogyasztó van rákötve a villanyra, pl egy elektromos sütő, akkor az indukált áram akár kiégetheti a hálózati eszközöket is. Nem olvastam sok cikket, bejegyzést arról, hogy valakinek ebből jól beazonosíthatóan kára keletkezett volna. Egyre emlékszem, amikor 10kW-os pizzasütő kemence vezetékét tették egy csatornába egy szerver adatkábelével, és kiégett tőle az alaplap, amikor bekapcsolták a kemencét. Aztán ezt még háromszor, mire kiderült, hogy mi a hiba oka. Aztán egy szerver alaplap azért van néhányszázezer forint... Ez persze nem azt jelenti, hogy garantáltan le fog égni valami, mert azért a hálókártyák valamennyire tolerálják az ilyesmit, de megvan rá az esély. Amit még írnak ezzel kapcsolatban, hogy sok esetben csökken a sávszélesség, mert az indukált áram zajként jelentkezik. Rövid távon sok helyen látni, hogy ugyanabból a csatornából megy az áram és az UTP is, pl egy tanteremben. Valszeg ott nincs jelentősége, mert túl rövid a hossz, és a gépeknek is tipikusan 100W elég. Nem tudok róla, hogy lenne külön speciális cső UTP-nek, de nem ez a szakmám. Igazából ha belegondolsz, az egész egy darab üreges műanyag. Akár még te is csinálhatsz ilyet más anyagokból is, pl fából, fémből, stb.

Buliban hasznos! =]

(#1073) inf3rno válasza agressor12 (#1069) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Nem szerencsés annyira apát szerelni fali kábelre, de lehetséges. Vannak olyan apák, amikre rá is írják, hogy fali kábelre való. Általában jóval drágábbak, mint a patch kábelhez valók, keress rá. Az FTP kábel nem a legjobb az árnyékoltak között, mert bár a külső zajokat csillapítja, de az érpáraktól jövő zajok visszaverődnek az árnyékolásról, és azt meg felerősíti. Az S/FTP szerintem jobb. A Gembird viszonteladó, nem kábel gyártó, nehéz megmondani, hogy pontosan mit árul, főleg így, hogy nincsen megadva a vezető anyaga, az átmérő (AWG), frekvencia (MHz), stb. érték sem, csak annyi, hogy cat6. A 67 Ft/m az jó ár, annyi biztos. Ha esetleg meggondolnád magad, és mégis szépen akarod megcsinálni, akkor nézz utána a keystone moduloknak. Fali kábelre azokat szokták feltenni.

Buliban hasznos! =]

(#1074) inf3rno válasza F1DO (#1070) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ja az egyik végére patch panelt szokás keystone-al, a másikra meg valamilyen egybe aljzatot vagy szintén keystone-osat. Az fém házas csatlakozóknak akkor van értelme, ha az árnyékolást földelni akarod, mert akkor az a patch kábelről is tovább viszi az árnyékolást a falkábelre, és akkor mindkettőt tudod földelni. Jobb úgy, ha földelve van az árnyékolás, de nehéz megmondani, hogy mennyit számít. Le kellene mérni valakinek komoly eszközökkel, de úgy tűnik senki nem igazán érdekelt, vagy ha mégis, akkor nem publikálja az eredményeket. Ezen kívül azt mondják, hogy földelni egy ponton érdemes és nem szabad rákötni az áram földelésére. Azért ezek inkább szerver parkokhoz meg nagy cégekhez előírt dolgok, nem egy családi házra, de ártani persze nem ártanak, meg mindegyiknek jó oka van.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1075) F1DO válasza inf3rno (#1072) üzenetére


F1DO
senior tag

Hűha, ilyesmitől tartottam.. és akkor még gondolom legszívesebben szépen ráfektetnék a villanyszerelők (akik behúzzák a kábelt) és szépen hosszában a fém gipszkarton vázon vezetgetnék a villanykábelek mellett a gyengeáramú kábelt is.. háát...
Az üvegszállal végképp nem volt még dolgom, milyen árban mozog métere, egyáltalán milyen típust, márkát, stb-t lenne érdemes ebben keresni?
illetve akkor kell minden ki és be meneti csatlakozási pont előtt egy RJ45 - optikai kábel adapter is amik gondolom aktív elemek, tehát annyiszor kell nekik tápellátás is... ? :F

[ Szerkesztve ]

(#1076) inf3rno válasza F1DO (#1075) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Nem ez nem így megy. Nincs ilyen optikai - RJ45 adapter. Az optikai SFP+ foglalatba fut be, ami más, mint az RJ45. Ezek szerver parkokra fejlesztett foglalatok nagy sebességű hálózatra. OM3 és OM4 kábeleket szoktak használni amennyire én tudom. Az optikai kábel könnyen törik, nem olyan, mint a réz, óvatosan kell hajlítgatni. A márkákat én sem ismerem, tervezem, hogy itthon kipróbálom egy szakaszon, de most semmi időm nem lesz még hónapokig ezzel szórakozni. Az SFP+ foglalatokra van RJ45 adapter is akár 10GBASE-T is, de általában nem szokták azzal használni. Ha esetleg van egy SFP+ switch-ed, és esetleg valamelyik géphez RJ45-öt akarsz vezetni belőle, akkor lehet ilyen adaptert rákötni, de az nem fogja tudni 100 méteren vinni a 10Gbps-t, csak talán 30 méteren, már nem emlékszem. Kevesebb áramot használ az SFP+, és azért nem tud elég erős jelet küldeni 100 méterhez. Aljzatnál LC csatlakozókat szoktak használni, ezeknél is van ugyanúgy keystone, szóval itt is rá tudsz dugni egy hajlékonyabb optikai kábelt a patch kábelhez hasonlóan, de azért az is csak az optikaihoz képest hajlékonyabb, soha nem lesz olyan, mint egy rezes patch kábel. Alapból elég drágák ezek az optikai kábelek, és a szerszámok is azok lehetnek hozzájuk. Régebben nagyon macerás volt a szerelésük, mostanra elvileg vannak már gyorsabb módszerek is. Nagyjából ennyit tudok a témáról. Ha esetleg valakinek van tapasztalata, akkor szívesen hozzácsapom az összefoglalóhoz.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1077) vilga


vilga
tag

A közelgő festés kapcsán gondoltam a becsövezésből csak úgy kilógó cat5 patch kábelekről lecsippentem az rj45 apát és berakom falialjzatba, még is csak snassz! /gondoltam én költséghatékonyan :W /
Nos minél többet olvasgatok a témában annál jobban kezdek a bőségben elveszni.
jelenleg így áll a terv: a modem +router maradna lenn, a padlásra kerülne egy "buta" switc onnan röviden patch-elve egy panelbe .
Mivel a csövezésnek közelében sincs elektromos vezeték, ezért árnyékolatlan tömör réz utp-re gondoltam , max cat6, /erre szívesen vennék ajánlatot/
Még a szobai süllyesztett aljzat kiválasztásán tipródom, mivel aranyáron mérik.
Az eszközök padláson való megfövésétől nem tartok: évekig lakott fenn modem router kombó
Hol lehetne meg finomítani vagy tök rossz elképzelés?
Főleg hogy környéken sincs szaküzlet, mindent a netről kell megrendelnem látatlanban:)
Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#1078) agressor12 válasza vilga (#1077) üzenetére


agressor12
senior tag

Szia én most rendeltem ilyen CAT6 -ot,de nekem csak a fele kell,elfelezhetjük :)
Ennél olcsóbbat nem fogsz találni.

(#1079) inf3rno válasza vilga (#1077) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Fali kábel kell, ha aljzatot akarsz rá. Cat6 keystone modul ahogy nézem kevesebb, mint egy ezresért van.[link] Dupla keystone aljzat is ezres körül van a gagyibb ahogy nézem. [link] Szóval olyan 3000-ből elvileg ki lehet hozni egy dupla aljzatot. A másik oldalon is inkább 2 keystone a javasolt patch panellel, de fapadosan meg tudod úgy csinálni, hogy veszel tömör rezes kábelre való apát. Az ahogy nézem 100Ft/db vagy az alatt van, pl: [link] Már csak olyan boltot kell találnod, ahol mindegyiket árulják ilyen áron. :D

Buliban hasznos! =]

(#1080) vilga válasza inf3rno (#1079) üzenetére


vilga
tag

Köszi, a második linkeden van keystone párban aljzattal is jó áron / nem tom mennyire gagyi/
"A másik oldalon is inkább 2 keystone a javasolt patch panellel" ebbe már nem csak be kell tűzni kábeleket? mint a képen vagy hova a keystone?
Agressor12: vonzó az ajánlatod, én is néztem már ezt, még nem mértem de sacc/kb, bőven az 50 méter felett kell

(#1081) inf3rno válasza vilga (#1080) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Keystone-hoz lehet kapni bepattintós patch panelt. Én stabilabbnak érzem ennél, meg azzal sem lesz gond később, ha esetleg néhány vezetéken cat6a-ra váltasz, mert csak behúzol egy másik kábelt, szerelsz rá cat6a keystone-t a cat6 helyett, aztán ugyanúgy bepattintod. Lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok ilyen keystone irányból.

Buliban hasznos! =]

(#1082) Essejó válasza inf3rno (#1079) üzenetére


Essejó
veterán

Esetleg az Alin keresni öket és berakni a kosárba, majd a végén rámenni s fizetésre.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1083) inf3rno válasza Essejó (#1082) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Azt is lehet, ha ráér neki.

Buliban hasznos! =]

(#1084) Essejó válasza inf3rno (#1083) üzenetére


Essejó
veterán

Vagy számit, hogy feléből vagy harmadából kijön anyagilag.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1085) F1DO


F1DO
senior tag

Azt meg tudnátok mondani hogy milyen kábelcsatornában ajánlott vezetgetni a fali S/FTP kábeleket? Külön dedikált gyengeáramú fali csatornát nem találtam..

(#1086) Pali79 válasza F1DO (#1085) üzenetére


Pali79
aktív tag

Szerintem tök mindegy, inkább próbáld minél messzebb tenni az erősáramtól.

[ Szerkesztve ]

(#1087) Essejó válasza F1DO (#1085) üzenetére


Essejó
veterán

Lehetőleg ne a legkisebb átméröjűt válaszd, hátha később még kell bele 1-2 kábel.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1088) F1DO


F1DO
senior tag

Köszönöm az eddigi segítségetek, mostanában kötik majd be a szolgáltatói netet és a házon belüli FTP kábelezést. Mindezt úgy lehetett megoldani (mert betonpanelból épült a ház és emiatt nem vésnek) hogy a szolgáltatói kábel az utcai póznáról légkábelen bejön a tetőeresz alá, és ott a falon kívül (azaz utcafronton) egy védőcsatornában fog lejönni és bekerülni házon belül a földszintre ahova tervezve lett az FTP kábelek 'központja' és itt csatlakozik a routerre, abba a switch amibe az FTP kábelek lesznek csatlakoztatva és amik az emeletre mennek innen aztán ismét falon kívülre vezetve egy másik védőcsövön. Kérdés hogy az eredetileg beltéri - falban vezetett használatra szánt FTP kábelt nem fogja bántani adott esetben védőcsövestől együtt a kinti -20 fok vagy a nyári kb +60 fok ? (utóbbi amiatt mert a tűző nap ha megsüti azt a fekete védőcsövet el tudom képzelni hogy jobban áthevül mint a környezeti hőmérséklet)

[ Szerkesztve ]

(#1089) inf3rno válasza F1DO (#1088) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ez nagyon kábel függő. Van amire 0 - 50°C-ot írnak, van amire -20 - 75°C-ot. A gyártónál lehet érdemes rákérdezni, ha a dobozra nincs ráírva. Én arra tippelnék, hogy nem lesz baj vele.

Buliban hasznos! =]

(#1090) Essejó


Essejó
veterán

Ez vajon mennyire jó? HUF 3,157.38 36%OFF | Optical fiber transceiver photoelectric converter rj45 connector A end HTB-3100A-25KM 100M single-mode single fiber

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1091) inf3rno válasza Essejó (#1090) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ez nem valami ilyesmi? [link] Gondolom működhet a tiéd is, ár alapján hasonló, csak noname. Gigabites 6000Ft körül kezdődik ilyenből. [link]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1092) nemtabo


nemtabo
aktív tag

Segítséget kérnék, talán tudja a megoldást valaki.
Digi 1000/300 Mbit/s-os netet használok, egy Asus RT-AC55U routeren keresztül. Néha napján nethiba esetén történő bejelentéskor mindig kérik a bejövő kábel közvetlen gépbe dugását. A gépemet körülményes kibányászni az asztal mögül, ezért gondoltam veszek egy rj45-ös toldót, így a routert kikerülve közvetlen a gépbe küldöm a jelet. Be is vásároltam egy equip 221169 tip. árnyékolt Cat 6A UTP toldót.
Össze is kötöttem a géppel, de több mérés egyike sem érte el a 500Mbps-t sem. Visszadugva a routeren keresztül 850 Mbps feletti sebességeket mérek.
Vajon ez normális, vagy a toldó hibás?

"Mindig tévedek. Abban is, hogy tévedek! " Ki A Szösz

(#1093) kromatika


kromatika
veterán

Sziasztok. Cat 7 es ,10m,szerelt kábelt szeretnék venni,modem és router közé.2 kérdésem is lenne. 1: Milyen minőséget képvisel e Vention márka.Akció ban most ezeket találtam. [link] [link] 2 kérdésem :a két kábel között színűket eltekintve azt látom hogy mind két kábel árnyékolt. Csak az egyik FTP a másik pedig SSTP. Úgy tudom hogy az SSTP a még hatékonyabb árnyékolás..Jól tudom?Köszi előre is a választ.

(#1094) inf3rno válasza nemtabo (#1092) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Valami hiba biztosan van, mert tudnia kéne az 1000 körüli sebességet. Most hogy a toldóval van e a gond, esetleg a jel annyira gyenge, amit a router küld, hogy már egy toldó is befolyásolja, azt nem tudom.

Buliban hasznos! =]

(#1095) inf3rno válasza kromatika (#1093) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Igen az SSTP a jobb árnyékolás a kettő közül. A Vention egy 10 éves kínai cég, ami kábel gyártásból él, én még nem találkoztam a kábeleikkel, de nem lehetnek annyira borzasztóak. Az amazon review-ok alapján a hálózati kábeleikkel nincs gond, inkább az audio, HDMI kábeleik szoktak meghibásodni.

Buliban hasznos! =]

(#1096) kromatika válasza inf3rno (#1095) üzenetére


kromatika
veterán

Köszönöm. :R

(#1097) Essejó válasza kromatika (#1093) üzenetére


Essejó
veterán

Miért kell árnyékolt? Tovább kérdem, melyik végén fogod az árnyékolást földelni?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1098) kromatika válasza Essejó (#1097) üzenetére


kromatika
veterán

Nem fontos hogy árnyékolt legyen.Azt nem tudtam hogy muszáj földelni. Nem szeretnék semmit szerelni.Csak össze kötni a routert a modemmel. Akkor az SSTP kinesik. Kérdezném hogy akkor ezen a sima FTP-én [link] ugye nem kell szerelni semmit?Csak össze kötöm a két eszközt és kész?

(#1099) Essejó válasza kromatika (#1098) üzenetére


Essejó
veterán

Ez is árnyékolt kábel :DDD
És nem kell, de ha árnyékolt, akkor az egyik végén illik. Ugyanis a földeletlen árnyékolás antennaként viselkedhet, és össze szedhet némi zajt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1100) kromatika válasza Essejó (#1099) üzenetére


kromatika
veterán

Értem.Köszi a választ.Én Cat 7 ben csak árnyékoltat találok. Esetleg tudnátok ajánlani akkor Cat 7 sima UTP kábelt,10 méter hosszban, kb ilyen 3000, 3500 Ft os áron?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.