Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1301) kisskd válasza inf3rno (#1300) üzenetére


kisskd
tag

WAN port switchen? :Y az összes port "azonos" :) de amúgy igen, ez a megoldás, egy akármilyen gigabites switch erre a kábelre, másik 2 portba 1-1 rövid kábel, és az mehet a PC-be+TV-re

(#1302) inf3rno válasza kisskd (#1301) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Fullra igazad van, pillanatnyi áramszünet volt úgy látszik. Szegény gondolom azóta is keresi rajta a WAN portot. :DDD

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1303) kisskd válasza inf3rno (#1302) üzenetére


kisskd
tag

Az eddigiek alapján sejtettem, hogy nem volt tudatos, csak gondoltam ne keresse lelkesen az üzletben, mint az indexfolyadékot.

[ Szerkesztve ]

(#1304) code1005


code1005
senior tag

Valami egyszerű kábelcimkézést nem tud valaki?

plata o plomo

(#1305) RedHarlow


RedHarlow
aktív tag

Sziasztok,

Új lakás felújítása van folyamatban, az UTP kábeleket a falban szeretném elvezetni. Melyik típus a legjobb ár/érték arányban erre a célra? Kb 30 méterre lenne szükségem.

Előre is köszönöm a segítséget!

(#1306) sutszi


sutszi
veterán

Van pár 1-2 éves S/FTP kábelem, de sajnos a műanyag "pöcök" a csatlakozó végén letört. Így nem marad a helyén... Szerintetek van értelme új csatlakozót rakatni rá, vagy dobjam ki? Ha van értelme, akkor hol csinálnak ilyet?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1307) inf3rno válasza sutszi (#1306) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Te is meg tudod csinálni, de lehet többe kerül a szerszám, mint a kábel. Számtech boltokban lehet érdeklődni esetleg, de annyira filléres dolog, hogy valószínű, hogy elhajtanak vele.

Buliban hasznos! =]

(#1308) kisskd válasza sutszi (#1306) üzenetére


kisskd
tag

Lengő patch kábel? Akkor én cserélném, mire árnyékolt dugót okozol rá (és felszerszámozod magad hozzá + pontosan megcsinálod), 10 újat veszel. Ha falkábel esetleg, akkor meg keystone ajzatot rá, és mehet bele a patch kábel.

(#1309) inf3rno válasza kisskd (#1308) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én szerszámot vennék és megcsinálnám, de én alapból gyűjtöm a szerszámokat minden célra és szeretek mókolni ilyenekkel.

Buliban hasznos! =]

(#1310) sutszi válasza kisskd (#1308) üzenetére


sutszi
veterán

Lengőkábel. Pont ezen filóztam, hogy biztos nem veszek mellé egy krimpelő fogót... Mert kb 0,5 alkalommal használnám egy évben és akkor sem kritikus a helyzet... Csak sajnálom, hogy van 1-2 alapvetően jó 3m-es kábelem és egy ilyen kis hiba miatt kukázni kell és generálom a szemetet... de úgy tűnik hogy akkor ez nem olyan 500Ft-os történet...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1311) kisskd válasza inf3rno (#1309) üzenetére


kisskd
tag

Én is, de nem promotálok káros szenvedélybetegségeket. :))
Árnyékoltra is fel vagy szerelkezve? Az nekem az elsőre egy jó kategóriával komplikáltabbnak tűnt.
Plusz igazából lengőben a gyáriakat részesítem előnyben, mert semmilyen dugóban nem láttam még olyat, hogy a szerelt jobban bírja a gyárilag ráfröccsöntöttnél, és ez hatványozottan igaz az UTP-re. Van krimpelőm, több is, pár száz dugón túl vagyok, de a megvilágosodás útján haladva már inkább csak végveszélyben/gyors megoldásként/speciális helyen (pl. rack szekrény belső kábelezése)

[ Szerkesztve ]

(#1312) inf3rno válasza sutszi (#1310) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Pár ezer forint egy alap krimpelő, vágó, blankoló fogó, párszáz forint egy csatlakozó.

Buliban hasznos! =]

(#1313) inf3rno válasza kisskd (#1311) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Nem vagyok felkészülve rá, de szerintem házilag nem is fontos továbbvinni az árnyékolást, ha nincs hol földelni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1314) RedHarlow


RedHarlow
aktív tag

Sziasztok, falba szeretném elvezetni UTP kábelt. Gégecsövek mellé mehet magába, az előszobában párhuzamosan az árammal? Vagy ebből is lehet gond? A villanyszerelőm jelenleg azt mondja gégecsövek mellé azért mehet árnéykolt utp kábel. Illetve szerelt kábel is mehet falba, mert az üzletbe azt mondják az is jó sőt még jobb mint a fali? Milyen szavak alapján keressek kábelt? CAT6? Előre is köszönöm a segítséget! :)

(#1315) inf3rno válasza RedHarlow (#1314) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Cat6a S/FTP tömör rezes fali kábel ha már behúzod, és cat6a aljzat vagy keystone és ahhoz való aljzat, szerszám nélkül szerelhető.

Buliban hasznos! =]

(#1316) mandras81


mandras81
senior tag

Sziasztok!

Cat6 fali FTP-vel tervezem kábelezni a házat (felujítás előtt állunk, így jelenleg falon kívül húzom be, de a végleges állapot szerint be lesz vésve védőcsőben), és ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Most csinálom elöször, így elképzelhető, hogy itt-ott hülyeségeket írok, de alaposan körbejárom a témát, mielőtt belekezdek.
1. Az a terv, hogy a plafon alatt ~30 cm-re futó erősárammal párhuzamosan, afelett kb. 10 cm-rel lesz a nyomvonal, ez így oké? Hogy oldjam meg adott esetben a keresztezést? Simán süllyesztett kötődobozzal? Az erősáram anno be lett gégecsövezve, most csak kábelcsere, meg itt-ott bővítés várható.
2. Mü 3-as csövet tervezek, de ebböl van vastag-, és vékonyfalú is. Melyik javallott?
3. POE-s IP kamera rendszer (a szobákból ütöm át 10-es fúróval a falat) esetén azt tervezem, hogy kívülről indulva a sorrend IP kamera -> kültéri falon kívüli kötődoboz ráállva a lyukra -> védőcső (vagy itt azon a 30 centin kimarad -> a beltérben süllyesztett kötődoboz. Ez így ok? Illetve, az első gondolat az volt, hogy RJ45-ös dugót teszek a kábelre, amit a kinti kötődobozban kötök össze a kamerával, de aztán felmerült bennem, hogy mivel a fali kábel elég merev, ezért keystone-t rakok rá még bent, és onnan patch kábellel megyek át a falon. Melyiket válasszam?
+1. Láttam valamelyik kommentben dupla fali utp kiállásról írtak. Ha jól gondolom, akkor ehhez dupla hosszan kell vinni a hálózati kábelt. Ennek mi értelme? Úgy értem nem egyszerűbb egy kábelt vinni, majd odatenni egy switch-et? Vagy van valami performanciális különbség a kettö között? Vagy gigabit feletti hálózathoz talán egyszerűbb/ olcsóbb a kábel duplikálás, mint olyan switch-et venni?

Köszi előre is az iránymutatást. :-)

(#1317) mandras81 válasza mandras81 (#1316) üzenetére


mandras81
senior tag

Olvasgatva a kommenteket többször láttam erősáram-gyengeáram nyomvonal között min. fél méter távolságot ajánlani. Nem tudom elképzelni, hogy egy modern családi házban lenne ehhez hely, hacsak nem olyan helyen vezetve valamelyik kábelcsoportot, ahol mondjuk az ember valamit (képet, szekrényt, bármit) felfúrhat. Máshol meg azt olvasom, hogy a szabvány (nem tudom melyik pontosan) szerint minimum 10 cm. A kettő között azért van különbség... Van _gyakorlati_ tapasztalata a két nyomvonal közötti minimális távolságról?

[ Szerkesztve ]

(#1318) kisskd válasza mandras81 (#1317) üzenetére


kisskd
tag

Gyakorlatilag fut nálam 1-2cm-re egymástól, és gigabiten még nem okozott észrevehető gondot (méregettem sebességeket, stb.). Persze lehet benne egy csomó szerencsefaktor, pl. nincs nagy terhelés az erősáramú ágon, vagy épp akkor nem volt, amikor mértem.
1. Keresztezés: ha lehet, ne közös dobozban (gyengeáramú kábel szigetelésre nincs erősáramra minősítve, elvileg (!) előfordulhat, hogy ha sérül az erősáram szigetelése, és hozzáér az utp köpenye, akkor áthúz rajta, bár ez egy elég negatív szcenárió), enyhe ívvel húzd el az egyik védőcsövet a másik alatt, és ne a keresztezéshez rakj dobozt.

2. passz, nekem még mindig más csövezésével kellett játszanom

3.Cat6 tömör kábelre szívesebben raknék keystone-t (vagy toldó blokkot ;) ) , de nem tudom, kamera téren mi a divat ... illetve azt gondold még át, hogy tuti ne csorogjon be/csapódjon ki rajta smi, és minél kevésbé rontsd a szigetelést.

+1: egyrészt ha beraksz egy switchet, akkor minden mögötte lévő eszköz a hálózat többi része felé osztozik a sávszélességen, amit bőven nevezhetünk "performanciális különbségnek". Másrészt a switch is elég hamar tud drága lenni, akkor a (tíz)gigabit felé kacsintgatva, akár akkor, ha pl. VLAN-ozni akarsz, és nem is mindenhol (egyszerű) megoldás, lsd. pl. IPTV STB-k. Ráadásul +1 hibaforrás, +1 tápegység, +1 kábelgombolyag. Ha újonnan csövezel, akkor a keresztmetszet nem akadály, családi ház méretekben tuti inkább húzni 2-3-4 párhuzamos szálat (sőt, 2-t szinte mindenhova vinnék), és nem fűznék switcheket nyakra-f*****ra egymás után.

(#1319) hegegabi80


hegegabi80
addikt

Egy kis otthoni hálózat kiépítésében kellene segítség, vagyis jobban mondva vezetékelés.

Telekom IPTV van. Bejön a kábel a padláson a házba, a hálószobába le a modemhez. Itt csatlakozik a gép a modemhez. Majd kábellel vissza fel a padlásra át a nappaliba a box-hoz.
Korábban a falakba be lett rakva cső fel a padlásra a nappaliba és a két szobába, ezen húzták keresztül a telekomosok a kábelt és rátették a végére a csaitak oszt kész is. Ezt szeretném kissé igényesebben megcsinálni, nyilván nem túl drágán.
Na már most gyerkőcök kavarnak, és a két szobából 3 lesz, 1-1 a gyerekeknek, 1 pedig nekünk hálónak. Ezzel még nincs is gond, még azzal se, hogy a középső szobából a padról nem jön le cső a falban.
Jah és a falban van doboz, tehát ide süllyesztett aljzat kerülne, dupla csatival (1 a gépnek, 1 ha kell a tévének.)
Tehát marad egy kábel ami bejön a modembe, ami eddig is volt.
1. ez most simán kilóg a falból a végén a csatlakozóval, ami rá van dugva a modemre. Ez áttehető pl. süllyesztett aljzatra is?:
2. a modemből 3*2 pár vezeték kellene a 3 különböző helyiséghez az aljzatba? Ha igen, akkor nem is tudom az 1. kérdés aljazatos dolgot megoldani, hiszen csak két csatlakozó van az aljzaton. Vagy akkor a modemhez kellene valami nagyobb fali doboz?
3. ha marad a modem a hálóban, ami az egyik gyerkőc szobája lesz, onnan a középső szobába gipszkarton falon keresztül meg is lehet oldani a kábelt.
De lehet a modem átkerülne a nappaliba a tv-hez, és onnan menne tovább a 3*2pár vezeték. Vagy elég 3*1 pár, és csak a szobákban az aljzatban kell/ lehet ketté osztani?
Sőt az lenne a legjobb, ha pl modem átkerül nappaliba, ott jönne le a kintről bejövő kábel. Ez az egyik fali aljzatra menne, amiről utána modem. Majd modemről vissza a másik fali csatiba, ami megy fel a padra, majd a padon kapna egy elosztót 6 felé és akkor mehetne a 3*2 pár a szobákba, igaz akkor a középsőhöz a gipszkarton falba kellene lehozni a csövet. Ez így kivitelezhető lenne?
Nem tudom mennyire voltam érthető, de ha kell csinálok egy kis vázlatot is.
Még annyi, hogy a modem wifis, most is az egyik gyerkőc gépe azzal csatlakozik, de nem nagyon szeretem ezt a wifis megoldást, jobban megbízom a kábelben. A wifi maradna telóknak, meg az okos tv-nek.

Ahogy visszaolvasom a topikot, akkor az elosztás switch-en keresztül fog csak megfelelően működni. Akkor viszont ezt mindenképp érdemes lenne a spájzba telepítenem, nem pedig a padlásra, ha bármi van kézbél legyen, na meg áram is kell hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#1320) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1319) üzenetére


hegegabi80
addikt

A linkelt elosztó nem is jó, telefonhoz való. :W )
A modemen 2 telefonnak és 4 vagy 5 gépnek/tvnek van hely. Ez még most talán elég is, de később lehet kevés lesz.

Nos egy kis utána olvasással az alábbi lehetőségek:

1. Marad így ahogy van, és a hálóból a szegő alatt áttolok 1-1 kábelt a másik két szobába a gépeknek, a tv-k meg maradnak wifin meg külső hdd stb.

2. Kiépítés: Modemet átteszem a spájz-ba, úgy is ott a padfeljáró is, lehozom szépen a bejövő vezetéket a modemhez, itt kapna egy kis rack szekrényt pl. Belerakok egy switch-et (8 elosztósat pl ilyet ha jó hozzá), és innen húzom fel a kábelt a padra, majd a nappaliba 2 ill. a 3 szobába 2 pát vezeték, le a kábelcsatin majd jöhet az aljzat. Ez így okés igaz?

Az is lehet, hogy részben marad így, annyi, hogy a csövezést megcsinálom a 3. szobának is, aztán majd valamikor apránként megcsinálom.
Sőt még az se mindegy, mekkora sávszél van, mert ha netán 3 tv+box, meg 3 gép menne egyszerre neten, eléggé lelassulna. Mondjuk ez elég extrém eset lenne, talán digitális oktatásban keresztgyerekekkel együtt lenne a legtöbb netes felhasználás. ;]

Jelenleg egy box van a nappaliban, a gyerkőcöknél külső hdd-n van mese, meg netflix a tv-n. A box bővítés-t még meglátom, mert a többiért már + havi díj van. Ezért mennének párban a vezetékek az aljzatokhoz a szobákba, egy a boxnak, egy a számítógépnek.

[ Szerkesztve ]

(#1321) vilga válasza hegegabi80 (#1320) üzenetére


vilga
tag

Az a switch csak 100-as portokkal bír, inkább gigabitest később jól jöhet

(#1322) kisskd válasza hegegabi80 (#1320) üzenetére


kisskd
tag

Én jelentem elvesztem a sok opcióban, meg szobában... :))

A lényeg: hálókábelt (jól) csak switch felhasználásával tudsz osztani, ezeket viszont nem praktikus, és nem is olcsó egymás után fűzögetni (ilyen méretekben). Viszont IPTV, meg az internet általában nem egy hálózat, (egyszerű) bedugom, és megy switchekkel nem tudod egyikből a másikat leosztani.

Ezek alapján én azt javasolnám, hogy 1 pontba húzz össze minden kábelt a házból. Nappaliba egyszerűbb, de lomolósabb, spájzba (ha temperált) elegánsabb, de egy szekrény nem árt neki. Ide raknám a modemet és 1-1 switchet az IPTV-nek (ha lesz több), és a netnek külön (gigabites, de buta elég). És vinnék minden szobából minimum 2 szálat (1 internetnek, 1 IPTV-nek), de akár plusz 1-2-t netflixezni, stb.. Szobákba mehet a dupla süllyesztett aljzat (vagy még jobb a dupla keystone keret, és bele keystone aljzat), a modem mellé meg rakj egy patch panelt (ez lehet közös), ha a nappaliba kerül, akkor 6-12 modulos van falon kívüli, műanyag (esetleg keystone-os) is.

(#1323) hegegabi80 válasza kisskd (#1322) üzenetére


hegegabi80
addikt

Barkács topikban is kiveséztük, és ott is erre a megoldásra jutottunk.
A spájzba futnak össze a kábelek, oda átkerül modem és switch. Nappaliba nem jó, mert ott nem tudom hol lehúzni a sok kábelt, meg nem is akarom ott látni a dolgokat. Spájzban meg senkit sem zavar.
2 szál menne majd a szobákba és nappaliba, egy net a másik tv.

Viszont azt nem tudtam, hogy külön kell switch az IPTV-nek és a netnek is. Azt tudtam, hogy a tv-nek külön van a sávszél a neten kívül.

(#1324) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1323) üzenetére


hegegabi80
addikt

Lejárt a szerkesztés meg valami gebasz is volt itt.
Nos a patch panel mihez kell? Netflix az maradna pl. wiwifn, mint most is, mert max 2 db kábel fér bele szerintem a csőbe, de lehet 3 még majd megnézem.

Viszont a modemen 4 utp és 2 telefon hely van. Max 3 tv lenne összesen, 1 nappali 1-1 a gyerekeknek, így modemből menne a 3 kábel a tv-knek a 4.a switchbe és a netet osztanám.

Jah még itt a topokban visszaolvasva felvetődött bennem a kintre 1-2 db kamera is pl. Poe portal ellátott switch-el. ;]

(#1325) kisskd válasza hegegabi80 (#1324) üzenetére


kisskd
tag

Patch panel azért "kell" (javasolt), h a modemhez befutó 6-10 kábel rendezetten végződjön, ne egy csokor drót, és ne is 3-5 dupla süllyesztett aljzat álljon ki a falból.

(#1326) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1324) üzenetére


hegegabi80
addikt

Patch panel = kábelrendező szerintem nem létfontosságú a spájzba, de megfontolandó.

Első körben úgy is behúzom a kábeleket, lehet elég lesz most maga a modem a 4 porttal, aztán meglátjuk még mi lesz.
Ha még el is fér a 3. kábel a csőben a netflixnek, az a gond, hogy csak dupla dugaljak vannak.

(#1327) inf3rno válasza kisskd (#1322) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

+1, szerintem is így érdemes.

Esetleg ha vannak egymáshoz közelebbi pontok itt vagy ott, akkor oda be lehet tenni egy-egy switch-et, ha valaki csökkenteni akarja az össz kábel mennyiséget a nagyobb villanyszámla és a +1 eszköz árán. Olyankor megéri, ha sok ezer forint / méteres kábelekről van szó, ilyen UTP kábeleknél nem biztos.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1328) inf3rno válasza kisskd (#1325) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Azért is jó, mert ha árnyékolt a kábel, akkor az árnyékolást itt lehet szépen leválasztani és levinni földelésre.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1329) hegegabi80 válasza inf3rno (#1327) üzenetére


hegegabi80
addikt

Akkor mindenképpen két switch-ben gondolkozzak?

Ha még is egy switch lenne a netnek, a tv-k pedig a modembe futnának? Esetleg még fordítva is lehet, modembe a 3 net és a switch-be a tv.Nem nagy összeg még egyet betenni, de ami nem feltétlen kell, nem erőltetném. Na meg ha így is megvan annyi aljazat, ahová tudom dugni, nem kell plusz fogyasztó. Továbbá most csak 1 tv-n van box, és még nem is biztos, hogy lesz több, de nincs is kizárva. Akkor majd később is be tudom iktatni a +1 switch-et ha kell. Máshová nem tudom/akarom tenni, esetleg a neteset lehetne az egyik szobába és onnan vinni a netet a másik kettőbe. De inkább egy pontba húzom össze az összeset.

Persze értem a patch panel lényegét, csak a spájzban azért nem létszükséglet. Meg lehet azt viszonylag szépen csinálni anélkül is. Lejön a padról egy csőben 9 db vezeték (igaz ha még akarok 2 db kamerát, akkor + 2 vezeték), ami össze lesz kötegelve, a végükre a csati és lehet dugdosni a helyükre. Ha beiktatom a panelt, akkor oda futnának be, és onnan még egy plusz kis kábellel vezessem a modembe/switch-hez. Azért egy otthoni kis hálózathoz szerintem nem létfontosságú, nyilván munkahelyen alap dolog. Meg ha kétszintes ház lenne és még több kábel lenne, akkor még ok.
De az is lehet megcsinálom patch panel nélkül, aztán lehet még is úgy látom hogy kell, akkor utólag beiktatom.
Nem árnyékolt kábel lesz, sima Cat5e.

" és ne is 3-5 dupla süllyesztett aljzat álljon ki a falból."
Ezt nem teljesen értem. Vagy úgy gondoltad, hogy a spájzban is a befutó kábeleket süllyesztett aljra kössem? Akkor már inkább a panel, árban is és kinézetre is praktikusabb.

Nem is gondoltam volna, hogy saját otthoni vezetékezést/hálózatot is így meg lehet fejelni dolgokkal.

(#1330) inf3rno válasza hegegabi80 (#1329) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Ha meg tudod oldani kábelezéssel és nem nagy a ház, akkor elég lesz egy switch. Nem kell neked patch panel, úgyis csak a befőttek fogják nézni. A süllyesztett aljzat a szobákba kell, nem a spejzba. Én személy szerint a keystonet ajánlom, mert később cserélhető.

Igazából már eleve cat6a-t húznék be a helyedben és cat6a-s keystonet tennék be, ha még nem vetted meg az anyagot. Drágább, mint a cat5e, de amilyen ütemben húzzák az optikát, lassan eljutunk oda, hogy gigabit feletti net lesz mindenhol. Akkor meg nem kell újra kábelezni az egészet. Bár a cat5e is rövid távon tud gigabit feletti sávszélt, ha jó minőségűt veszel. Szóval esetleg még ezen el lehet gondolkodni, csak könnyen oda juthatsz, mint én, hogy 56 Gbps-hoz optikai kábeleket nézegetsz az ebayen.

A PoE érdekes, arra eleve olyan switch kell, ami tudja, és abban is vannak szabványok, nem mindegy, hogy milyen szabványt támogat a kamera, úgyhogy előre dönteni kell róla. A másik lehetőség, hogy PoE injektort használsz. Ha nincs sok kamera, akkor talán egyszerűbb az utóbbi.

Buliban hasznos! =]

(#1331) hegegabi80 válasza inf3rno (#1330) üzenetére


hegegabi80
addikt

Nem nagy a ház kb. 11x12 méteres. Nyilván a spájz van az egyik sarokban, mellette a konyha-nappali étkező, de a nappaliban a spájzal szemben lévő falig kell elhúzni a kábelt, a ház másik részében meg van a 3 szoba.

Azért a netet böngészve elég nagy ársávban mozognak a kábelek, de pl a Cat6 is duplája árban a Cat5e-nek. Azért 200-300M vezetéknél ez elég jelentős összeg, és mire nálunk lesz olyan nagy sávszél, addigra már ez a Cat6e kábel is elavult lesz.
Esetleg van kábelnél is ajánlott márka/gyártó vagy honnan érdemes beszerezni?

Még nincs megvéve semmi, ezért rágom így át a témát rendesen. Most már nagyjából összeállt a kép, kezdem majd első körben összeszedni a kábelezéshez az anyagokat. A switch az még ráér később is.

[ Szerkesztve ]

(#1332) inf3rno válasza hegegabi80 (#1331) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A márkákat összeírtam az összefoglalóban, de ha a legolcsóbbat veszed, annak is tudnia kell az 1Gbps-t. A cat6a azért még egy jó darabig nem lesz elavult. A cat5e már az.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1333) hegegabi80 válasza inf3rno (#1332) üzenetére


hegegabi80
addikt

Már csak egy kérdés: tömör vagy sodrott kábelt érdemes használni. Nagyon éles hajlítások nem lesznek benne, így ha merevebb akkor nem gond, ha az a jobb.

Kicsit visszaolvasva meg is van a válasz: tömör. Azzal is csak óvatosan. Akkor a padról fogom letolni a kábelt az adott helyiségbe a kötődobozig, majd a padon elvezetem szépen a spájzig és ott vágom majd el.

[ Szerkesztve ]

(#1334) kisskd válasza hegegabi80 (#1333) üzenetére


kisskd
tag

Falba merevet húzz, ha nem hajtogatod, a behúzást az jobban tűri (meg az aljzat is arra van kitalálva).

2. switch: kicsit elbizonytalanodtam most, mi kell hozzá pontosan (lehet belekevertem vmit), de legtisztább, és legolcsóbb tényleg az, ha az IPTV boxok direktbe mennek a modembe, és csak a netezős ágakat osztogatod.

(#1335) hegegabi80 válasza kisskd (#1334) üzenetére


hegegabi80
addikt

Majd ismerősnél rákérdezek, aki a telekomnak szerel itt helyben.

Arra konkrétan emlékszem a beszereléskor mondták, hogy az IPTV nem a 30Mbit net-et használja, hanem annak van külön sávszél. Érthető is, hiszen ha elkezdenék nagy fájlokat letölteni, akadozna a kép a tv-n.

De előtte ki fogom próbálni ahogy most van, átdugdosom másik portba is őket, több vairációt is kipróbálok. Nehogy akkor érjen meglepetés, ha már készen van az egész.

(#1336) inf3rno válasza hegegabi80 (#1335) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Most ezt én sem tudom, de itt biztos tudják: [link] Nekem is úgy rémlik, hogy az IPTV-nek külön sávszélessége van, de nálunk koax kábelen megy a TV.

Buliban hasznos! =]

(#1337) hegegabi80 válasza inf3rno (#1336) üzenetére


hegegabi80
addikt

Még egy dolog jutott eszembe. A kintről bejövő kábel, ami a modembe megy nem emlékszem milyen hosszú, bár úgy rémlik amikor szerelték hagytak rá bőven a későbbi variálás miatt.
De ha még sem elegendő hosszú és nem ér el a spájzba, akkor mit tegyek? Toldóval hosszabbítsam meg? Ha toldom, akkor oda is ugyan olyan kábel kell? (nem tudom merevet vagy sodrottat használtak. Vagy azt is cseréljem/cseréltessem ki?
Ha jól emlékszem, amikor szigetelték és színezték a falat leszedtem a kinti dobozt, talán még ki is kötöttem, majd áttettem a csüngő ereszre. Tehát én is ki tudom cserélni, vagy ez a szolgáltató feladata?

(#1338) inf3rno válasza hegegabi80 (#1337) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Megtoldhatod te is, de ha megkéred a szolgáltatót, akkor megtoldják neked szerintem. Elvileg úgy van, hogy a modemig ők intézik a kábelt, a modemet meg te mondod meg, hogy hol legyen. A tömör rezes akkor kell, ha aljzatot akarsz, sodrottal is rátoldhatsz.

Buliban hasznos! =]

(#1339) hegegabi80 válasza inf3rno (#1338) üzenetére


hegegabi80
addikt

OK köszi, majd valamikor felmászok a padra és megnézem, úgy is meg kell nézzem, hol is fussanak a vezetékek.

(#1340) inf3rno válasza hegegabi80 (#1339) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A modem előtt nem hiszem, hogy UTP kábel van, a szolgáltató technológiájától függ, hogy milyen, pl optikai, koax kábel, stb.

Buliban hasznos! =]

(#1341) hegegabi80 válasza inf3rno (#1340) üzenetére


hegegabi80
addikt

Ha nem is UTP, akkor optikai, mivel az is olyan vékony mint az UTP és RJ45 dugó van rajta vagy legalább is nagyon úgy néz ki emlékeim szerint. Koax biztos nem.

(#1342) inf3rno válasza hegegabi80 (#1341) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A modem típusából meg lehet mondani, ha nem akarod kihúzni.

Buliban hasznos! =]

(#1343) hegegabi80 válasza inf3rno (#1342) üzenetére


hegegabi80
addikt

Már miért ne húznám ki? Semmi baj nem történik, le is áramtalanítom, majd újra indul és kész. Közben a másik topikban is teszek fel kérdést, mintha ott írták volna milyen típusú switch kell tv miatt.
Nem is értem miért lett ennyi topik hálózattal kapcsolatban.

(#1344) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1343) üzenetére


hegegabi80
addikt

Kihúztam megnéztem, 4 eres kábel és olyan a dugalja a modemen mint a telefonoknak. Akkor azt hiszem ezt a részt meghagyom a szolgáltatónak, ha nem elég hosszú a kábel a padon.

(#1345) inf3rno válasza hegegabi80 (#1344) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Gondolom ADSL lehet akkor a net vagy ilyesmi.

Buliban hasznos! =]

(#1346) hegegabi80 válasza inf3rno (#1345) üzenetére


hegegabi80
addikt

Jaja biztosan. Egyébként mindenképp megcsörgetem az ismerőst és rákérdezek nála még 1-2 dologra, biztos ami biztos.
Viszont a másik hálózati topikban írták, hogy ha az IPTV-t is akarom osztani switch-el, akkor csak olyan jó ami tudja az IGMP-t is. Erre is rákérdezek így tiszta vizet öntök a pohárba.
Köszi az infókat, meg a másik topik linkjét is.

Ja ezt a dupla dugaljat néztem ki, jó lesz e.
Kábelből ezt a Macleant vagy Gembird esetleg Landberg. Ez utóbbi nincs kékben, de a falban meg a padon tök mindegy milyen színű.

(#1347) inf3rno válasza hegegabi80 (#1346) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én Gembird-öt vennék ezek közül, mert a többiről még csak nem is hallottam. Egyébként valszeg teljesen mindegy melyik. A dugaljhoz valszeg kelleni fog betűző szerszám, legalábbis nem írják, hogy szerszám nélkül szerelhető. Valami ilyesmi nagyjából lefedi a témát: [link] Bár egy kicsit túlzás krimpelőt is venni tök feleslegesen.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1348) hegegabi80 válasza inf3rno (#1347) üzenetére


hegegabi80
addikt

Nem felesleges az a krimpelő sem, meg a teszter is jól jön. Azért kb 20-25 RJ45 csatit fel kell majd szereljek a kábelekre, meg hátha kell még későbbre is, sose lehet tudni. Sajnos kölcsön kérni nem igazán tudok kitől. Én ezt néztem ki.
Most már tudom mihez kell az a betűző.
Itt ahol a vezetéket néztem van a javasolt keystone aljzat is, de ez csak a fedél, de ehhez még kell a belsejébe a dugó pl. ez. Vagy melyik kell hozzá?Lehet ez is jó, csak ez nem Cat5e-s. Nekem ez is jó, mert akkor egy helyről meg tudom rendelni.

[ Szerkesztve ]

(#1349) inf3rno válasza hegegabi80 (#1348) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Jó hozzá a cat6 is, és talán nagyobb sávszélességet ki tudsz hozni vele később, mint 1 Gbps.

Buliban hasznos! =]

(#1350) hegegabi80 válasza inf3rno (#1349) üzenetére


hegegabi80
addikt

Akkor innen meg is tudom rendelni az összes cuccot. Akkor ez a műanyag cat6 modul jó a linkelt 2 portos fali aljzathoz? Csak azért kérdezem, mert nem szereltem még ilyet, én azt hittem mindegyik egybe van, nem pedig így külön-külön.
Akkor a cat5e és cat6 csatlakozó egyforma, csak a vezeték tér el?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.