Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1851) korcsi válasza malor (#1850) üzenetére


korcsi
veterán

Ha lekapcsolod a hálózati eszközöket, megszűnik a zaj a hangszóróból?
100MHz-es nagyságrendbe eső frekvenciáról beszélünk, érdekes probléma.

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1852) malor válasza korcsi (#1851) üzenetére


malor
aktív tag

Nem szűnik meg. Az Antenna Hungária O.M.K viszont nagyon közel van. És úgy olvastam, hogy az adótornyok közelsége okozhat gondot adatkábeleknél is.

(#1853) inf3rno válasza malor (#1852) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Meg lehet próbálni, adótornyoknál tényleg felléphet ilyen. Viszont ha jól értem nálad az audio kábellel van a gond vagy a villany kábelekkel a falban. Azon nem hiszem, hogy segít az árnyékolt net kábel. Audioval kapcsolatban fejlesztenék, hogy USB-ről menjen a zene. Az valószínűleg megoldaná, mert a digitális jelből sokkal jobban ki lehet venni a zajokat, mint az analóg jelből.

Buliban hasznos! =]

(#1854) malor válasza inf3rno (#1853) üzenetére


malor
aktív tag

Nincs köze az audio kábelekhez. Az aktív dobozt nem kell összekötni semmivel, csak áram alá kell helyezni. És nem az a fontos, hogy honnan kap áramot. Csak az elhelyezkedés számít. Ha a doboz áram alatt van és odaviszed a "zavarpontokhoz", akkor hallod a zavart, ha elviszed onnan, akkor halkul és teljesen meg is szűnik. Ezekben a "zavarpontokban" az a közös, hogy mind fal mellett vannak, ahol van adatkábel a falban és az be van kötve a süllyesztett aljzatba.

Olyan, mintha valami "sugárózna" a falból, az aktív doboz magassugárzója meg "befogná".

[ Szerkesztve ]

(#1855) inf3rno válasza malor (#1854) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Érdekes. Ha áthúzod árnyékoltra a kábelt, akkor az árnyékolást földelni kell, hogy ez megszűnjön. Feltéve, ha tényleg a kábel okozza, és nem közvetlenül az adó torony.

Buliban hasznos! =]

(#1856) malor válasza inf3rno (#1855) üzenetére


malor
aktív tag

Olvasgattam a földelésről is. Hogyan lehet egy adatkábelt földelni?

(#1857) inf3rno válasza malor (#1856) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Azt mondják, hogy le kell verni egy réz tüskét a pincében, aztán ahhoz kötni az árnyékolásokat. A gyakorlatban még nem próbáltam. Normál esetben ez úgy megy, hogy egy pontban futnak össze a kábelek, ahol a switch van, és ott földeled mindegyik árnyékolását egyszerre. Elvileg a villany földelése nem jó erre a célra.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1858) malor válasza malor (#1856) üzenetére


malor
aktív tag

Itt ennyit találtam róla. Nem mondom, hogy világos :)

(#1859) inf3rno válasza malor (#1858) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én is csak utána olvasgattam, nem próbáltam soha. Cégeknél szoktak ilyesmit csinálni, ahol hajlandóak költeni rá.

Buliban hasznos! =]

(#1860) malor válasza inf3rno (#1859) üzenetére


malor
aktív tag

Társasházi, emeleti lakás. Itt kötöttebbek a lehetőségek.

(#1861) dragon1993


dragon1993
őstag

Sziasztok!

Új társasházi lakásba költözünk, amit most építenek.
Jelenleg van lehetőség változtatni a műszaki részleteken.

Laikusként CAT 7 fali kábelekkel indítanék és valami fali csatlakozóval. (2,5Gb/s elérhető a könyéken)
Érdemes az optikát berakni a falba a jövőre való tekintettel?

[ Szerkesztve ]

(#1862) inf3rno válasza dragon1993 (#1861) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

A cat6a kábel is viszi a 10Gbps-t. Inkább a hálózati eszközökön múlik ez, mint a kábelen. Valakinek még cat5e kábellel is sikerült a 10 rövid távokon. Szóval én nem optikáznék, hacsak nem akarsz a helyi hálózaton valami gyorsabbat, pl. 100-200Gbps. Akkor viszont zsebbe nyúlós, mert a kábelek rohadt drágák, és a szerelésük sem egyszerű.

Buliban hasznos! =]

(#1863) malor válasza inf3rno (#1862) üzenetére


malor
aktív tag

Nem drága az optikai kábel. Ezen kár parázni.

(#1864) malor válasza dragon1993 (#1861) üzenetére


malor
aktív tag

Akármelyik szolgáltató is van a környéken, valószínűleg utólag húzza be az optiákát a házba és köti rá a házat a "hálózatra". Új házakban ezért gyakran hónapokig nem lehet előfizeteni semmire. De érdemes rákérdezned erre.

Lakáson belül meg kell találnod azt a pontot, ahol kívülről/lépcsőhazból az optika bejön a lakásba. Vagy a bejáratnál/előszobában lesz a router azonnal (pl. valmilyen beépített szekrényben), és a lakáson belül már csak falban cat kábel és fali aljaztok, vagy a lakáson belül még a bejárattól is tovább viheted ahová csak szeretnéd. Szerintem még a szolgaltató is simán elviszi neked oda az optikai kábelt, ahová a routert tervezed. Csak legyen kicsövezve a falban neki előre minden. Kb. ingyen kapsz annyi optikait amennyit akarsz a router elhelyezéséshez. Szerintem még többet is :) . De ha nagyon maximalista vagy, akkor előre centiről centire meg is tervezheted az egész hálózatot, szépen falba épített patch panellel (optikai, cat) és a szolgáltatónak szinte semmi dolga nem lesz, csak rákötni. Amúgy az optikai kábelt bármelyik cat kábel mellett elvezeted falban gégecsőben. Koaxot és cat kábelt is vezetnek egyben. Ezzel azt akarom mondani, hogy az optikai kábelt bármikor behúzhatod utólag is, feltéve, ha jó a csövezés a falban.

Lakáson belül meg úgy is mesh wifi lenne gondolom. Ahhoz meg csak "routert" és a mesh vezérlőt kell összekötni kábelen. Erre érdemes figyelni. Na meg arra, hogy mindenhol legyen konnektor is, ahol szükség lehet rá. :)

A fali kábel a te döntésed. Van, aki spórol rajta, más nem. Teljesen egyéni.

[ Szerkesztve ]

(#1865) gigabiga


gigabiga
csendes tag

Sziasztok! Ismer valaki olyan boltot, ahol S/FTP CAT6a fali kábelt lehet tetszőleges méretben vásárolni? Én csak olyanokat látok, ahol egy egész dobbal lehet rendelni. Kb. 50 m kellene. Köszi!

(#1866) inf3rno válasza gigabiga (#1865) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én csak ezt ismerem: [link] Számtech boltok, Obi, ilyen helyeken is lehet, de szerintem ott csak cat5e-t. Esetleg ha valaki tud még, akkor linkeljen.

Buliban hasznos! =]

(#1867) malor válasza gigabiga (#1865) üzenetére


malor
aktív tag

Én tőlük vásároltam méterre. Teljesen korrekt cég. Ahogy nézem S/FTP csak CAT7-ben van.

[ Szerkesztve ]

(#1868) gigabiga


gigabiga
csendes tag

Köszönöm nektek! Sajnos az, amit keresek, mindenhol hiánycikk. Nézelődök még külföldi oldalakon is.

(#1869) Dillis válasza gigabiga (#1865) üzenetére


Dillis
csendes tag

Szia! Én tegnap vettem cat6-os fali kábelt a MentaVill-től. Őket lehet érdemes még megkérdezned, egész sok üzletük is van országszerte.

(#1870) Dillis válasza dragon1993 (#1861) üzenetére


Dillis
csendes tag

Ha már jövőtállóság a cél, akkor nem cat8-ra kéne rámenni? Ahogy olvastam a cat7 az nem is hivatalos standard, ellenben a cat8 igen. (ezt részben a nálam ehhez jobban értőktől is kérdezem itt)

(#1871) malor válasza Dillis (#1870) üzenetére


malor
aktív tag

Ez egy érdekes kérdés és egyben több másik kérdést is felvet. CAT6-tól már egyre fontosabb például a szabvány. Alatta nem nagyon kell foglalkozni semmivel. "Jóskapista" is behúzza a kábelt, valami fali aljzatba a maga igénytelenségével beköti, a másik oldalon, meg az internet szolgáltató szerelője ráklimppel valami egyszerű csatit, aztán jól van az úgy.

A jövőállóság ezért egy összetett kérdés otthoni környezetben, ahol általában semmilyen szabványnak nem tudnak megfelelni. CAT6-tól megjelenik az árnyékolás, a szigetelés, a földelés fontossága magán a kábelen is, illetve annak mind a két végén. CAT6-tól felfelé egyre vastagabbak és merevebbek jelenleg a kábelek, amiket így egyre nehezebb úgy és olyan helyen bekötni/installálni, ahol CAT5 szintjén gondolkodtak. Nagyobb helyet igényel, értsd úgy, hogy például mélyebb fali kötő dobozokat, máskülönben nagyon kényelmetlen a szerelésük.

Egy szó, mint száz, CAT6-tól felfelé gyakorlatilag már sokkal többről van szó, mint magáról a kábelről. Így jelenleg abban bízik az ember, hogy idővel otthonbarát megoldások születnek erre és el is tudnak terjedni. Így nagyon nehéz ma jó szívvel bárkinek is azt mondani, hogy mondjuk szabványos CAT8 hálózatot építsen ki magának otthon.

De ehhez valószínűleg arra is szükség van, hogy az internet szolgáltatók sokkal gyorsabb netet is kínáljanak. 1-2 Gbites neteknél senkit nem motivál a CAT6 feletti szabványok betartása . Lehet másnak van infója, nekem semmim sincs arról, hogy mi várható akár 10 éven belül netes fronton és mikor jönnek a 10-25 vagy akár a 40 Gbites otthoni netek és erre majd mennyire lesz igény.

[ Szerkesztve ]

(#1872) Essejó válasza Dillis (#1870) üzenetére


Essejó
veterán

A Cat6 az tudja a 10 Gigát, az még elég távoli, hogy otthon annál több kelljen.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1873) Dillis


Dillis
csendes tag

Egy fun fact a hétvége margójára. Bővítettem a lakást egy fali csatlakozóval. Ehhez egy már meglévő fali csatlakozóból vittem kábelt, mivel az eredeti kábelt nem éreztük elég flexibilisnek, hogy újrahúzzuk. Eddig minden rendben is volt, de a tesztelésnél mégse azt kaptam amit vártam, nem stimmeltek a párok. Egy szó, mint száz, kiderült, hogy a lakásban az összes fali csatlakozó A standard szerint van bekötve (kivitelező kötötte), míg a bejövő router felüli vége mindegyiknek B szerint lett bekötve (Telekom kötötte). Tehát egyazon kábel két végének bekötése nem egyezett. :D

Ez egyébként pontosan milyen problémát okozhat? Mert a speedtest szerint nincs különbség a kapcsolat minőségében.

A héten átkötöm a többit is B standard-ra.

(#1874) korcsi válasza Dillis (#1873) üzenetére


korcsi
veterán

Semmilyent, csak az érpárok vannak összecserélve, de ezt a rendszer mivel teljesen szimmetrikus, rendezi.

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1875) Franky2Ster


Franky2Ster
senior tag

Itthon kapni valahol hasonló minőséget? Szerelt kábelere gondolok.

[ Szerkesztve ]

(#1876) Essejó válasza Franky2Ster (#1875) üzenetére


Essejó
veterán

Megveszed a csatlakozót, és a kábelt, és össze pattintod. Ha jól nézem szerszám nélkül szerelhető kivitel. De mihez kell Cat8?
Itthon kb tökönszúrod magad a db árától, link

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1877) Franky2Ster válasza Essejó (#1876) üzenetére


Franky2Ster
senior tag

Ha már cserélem akkor normálisat szeretnék árnyékolások miatt is.Cat 8 csak extra. :)
De itthon hol kapok ilyen minőséget megfelelő áron?

(#1878) malor válasza Franky2Ster (#1877) üzenetére


malor
aktív tag

Nem tudom neked mi a "megfelelő" ár, de ilyet biztosan tudsz itthon is rendelni az Elimex-től. Igaz, hogy csak CAT6a, de profi darab és gyárilag szerelt, ha az számít.

[ Szerkesztve ]

(#1879) Essejó válasza malor (#1878) üzenetére


Essejó
veterán

Hát ja, átszámolva nagyon nyomott € áron 43.000 Ft/db.
A minőséget meg kell fizetni.;]
Nem hinném, hogy a hazai kisker ár ettől olcsóbb lenne.:DDD

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1880) Franky2Ster válasza Essejó (#1879) üzenetére


Franky2Ster
senior tag

Aliexpressen találtam AmpCom vagy Zoerax mindkettő elfogadható áron van.

(#1881) Essejó válasza Franky2Ster (#1880) üzenetére


Essejó
veterán

Ok, és szereltél már ilyet? Árnyékoltat is?
Ha már úgy is az Alin nézelődsz, szerezz be hozzá kb 1 cm széles öntapadós rézszallagot is. Azzal szokás az árnyékolást/földelést a külső szigetelésen fixálni.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1882) Franky2Ster


Franky2Ster
senior tag

Nem akarok szerelni. :) Írtam is feljebb ,hogy szerelt kábelt keresek itt csak megadom a méretet és az eladó olyan méretben küldi le szerelve. De azért köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#1883) Neror


Neror
csendes tag

Sziasztok!

Azon merengtem, hogy CAT6 UTP kábelt milyen márkából érdemes vásárolni. Nagyon sok különböző márkájú és árú kábelt találtam a neten, és nem vagyok biztos benne, hogy a Delight vagy a Cable Expert márkájú kábelek vannak olyan jók, mint egy drágább márka terméke. Nem 1-2 métert szeretnék venni, hanem egy komplett dobozzal(305m). Szóval az ár nem pár száz forint. Illetve, ha van valami konkrét üzlet és termék akkor akár egy linket is szívesen fogadnék.

[ Szerkesztve ]

(#1884) inf3rno válasza Neror (#1883) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Nexans, Draka, Excel, Belden, R&M, stb.

Buliban hasznos! =]

(#1885) Essejó válasza Neror (#1883) üzenetére


Essejó
veterán

Arra figyelj, hogy rézkábel legyen és ne CCA, ezt az üzletek általában szemérmesen elhallgatják. A feltűnően olcsóbb kábelek esetében sanszos, még a nagy márkáknál is. Rá kell kérdezni. CCA=Rézzel bevont aluminium.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1886) doddencs


doddencs
senior tag

Sziasztok! Új házba költöztünk, és a szolgáltató a 4 darab fali kábel esetén csak egyikre krimpelt csatlakozót. Gondoltam, én magam pótolom a másik háromnál, pusztán erre a műveletre tudtok ajánlani nekem megfelelő csatlakozót, krimpelőt? Köszönöm.

(#1887) kisskd válasza doddencs (#1886) üzenetére


kisskd
tag

Egy ilyet rá tudsz varázsolni szerszám nélkül (amúgy nem szeretem, de 3db-ért egyszerűbb, mint fogót venni), ha rendet is raknál, bepattinhatod egy keystone keretbe is.

(#1888) hegegabi80 válasza doddencs (#1886) üzenetére


hegegabi80
addikt

Tényleg jó a linkelt keystone modul. Nekem is van ilyen, ezzel toldottam meg a kábelt is.
De vettem egy 3000 Ft-os krimpelőt is, mivel sógromnál is kellett. Annyi pénzt még megért, arra a pár alkalomra pedig tökéletes.

(#1889) Essejó válasza kisskd (#1887) üzenetére


Essejó
veterán

Betűző szerszám szokott lenni a Lidl-ben olyan 2000 Ft körül.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1890) Apachee80


Apachee80
csendes tag

Sziasztok!
Villanyszerelő cat 7 - es kábelt húzott be a falba. Telekom routerhez csatlakozna, de tcom szerelő azt mondja ezekre a kábelekre ő nem tud rj45 csatlakozót rakni. Nem értem pontosan mi a gond, merre induljak? Neten úgy néztem lehet kapni cat7-és csatlakozót. Másik nem jó rá?
Köszi

(#1891) bon válasza Apachee80 (#1890) üzenetére


bon
őstag

De jó más csati is, a szerelő béna.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#1892) Forza_JUVE


Forza_JUVE
aktív tag

Sziasztok!

Ha adott egy rack szekrény, ami le van földelve, rá van (azaz csak lesz) kötve a ház EPH sínjére, akkor szükséges-e a benne lévő patch panelt ill. switchet külön-külön is összekötni egy másik zöld-sárgával magához a rack oldalához, vagy a rögzítő fémcsavarok elvégzik az átvezetést? :F

Az útvonal: árnyékolt fali aljzat -> Cat7 S/FTP fali kábel -> árnyékolt keystone modul -> patch panel -> árnyékolt patch kábel -> switch

Köszönöm előre is! :R :)

Szerk: ja, még 1 fontos infó, a ház összes konnektora földelt, így a rackben lévő 9-es elosztó is földelt konnektorból kapná az áramot, ebbe lenne dugva a switch, router stb.

[ Szerkesztve ]

(#1893) Essejó válasza Forza_JUVE (#1892) üzenetére


Essejó
veterán

Ha a Switch hátulján van föld csatlakozás akkor tán illik. A Routerek általában kettős szigetelésűek, azt tilos földelni.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1894) Forza_JUVE válasza Essejó (#1893) üzenetére


Forza_JUVE
aktív tag

Switchen van föld csati, akkor az pipa ... na és a patch panel? Amit vettem, ehhez nem adtak, de láttam hasonlót amihez mellékelnek földelő kábelt.

(#1895) kisskd válasza Apachee80 (#1890) üzenetére


kisskd
tag

A legszebb/elegánsabb/stabilabb megoldás valószínűleg az, ha veszel Cat6A-7 aljzatot a kábelre (pl. keystone kiadásban), létezik szerszám nélkül is szerelhető, ezt rárakod a falkábelre, aztán abba már mindenki olyan patch kábelt dug, amilyet akar.

(#1896) Essejó válasza Forza_JUVE (#1894) üzenetére


Essejó
veterán

Sosem volt még pach panelem, azért is nem írtam rá semmit.

Mondjuk megnézném, hogy ha árnyékolt a kábel az a csatlakozóba bedugva földre kerül-e vagy sem. Bár az álmoskönyv szerint a lankábel árnyékolását nem illik a lakóház földelésére kötni. De ez egy örök vita a villanyászok és a hálépesek között.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1897) Goblin12


Goblin12
őstag

Sziasztok

Mi a véleményetek erről a Kábelről: [HB-DIGITAL Cat 8.1] illetve a hozzá való aljzatról: [CAT 8 Keystone RJ45]

Köszönöm. :R

(#1898) merqree


merqree
őstag

Sziasztok,

"Megőrülök" most már.
Vettem egy ilyen kábeltesztert.
Kb 2 hete szereltem POE kamerákat, és a fenti eszközzel ellenőriztem mindig a kötéseket.
Minden kamera "zöld" ereket mutatott, és működött is.
Hétvégén az egyik kamerából kihúztam a kábelt, mert áthelyeztem pár centivel. Összedugtam, hogy lássam mit fog mutatni. Felszereltem a végleges helyére, összedugtam az UTP csatikat, és nem működik a kamera. Áramot elvileg vesz fel, mert este pirosan "világít" az infra.
Az egyik újonnan felszerelt kamerával szintén így jártam, hiába "zöld minden", mégsem megy.
A kábel fekete UV álló gégecsőbe vannak behúzva.

Van valami jobb teszter cucc, házi felhasználásra, nem aranyáron?

Felhasznált anyagok: kábel (DAHUA FALI KÁBEL - PFM920I-5EUN (CAT5E, UTP, OXIGÉNMENTES RÉZ, 305M)), csatlakozó (AlzaPower Patch CAT6 UTP RJ45 8p8c árnyékolatlan hajtogatott kábel 100 darabos kiszerelésben), krimpelő (Moduláris krimpelőfogó RJ45, RJ12, RJ11, CAT 3, 4, 5, 5e, 6, 6A, 7, Intellinet 211048)

Válaszokat és tippeket előre is köszönök!

[ Szerkesztve ]

(#1899) kisskd válasza merqree (#1898) üzenetére


kisskd
tag

Alapvetően érsorrend vizsgálatára szerintem bőven elég ez az eszköz is.

Az, hogy "zöld ereket mutatott" mit jelent pontosan? Ne haragudj, hogy a triviálissal kezdem, de sokszor ezeken a legkönnyebb átsiklani! Ez a teszter úgy működik, hogy a "nagyobbik" felét bekapcsolva rárakod az egyik végére, a kisebbikkel átsétálsz a túloldalra, bedugod, és azt figyeled, hogy itt a ledek sorban (1-2-3...), egyesével, és kihagyás nélkül villanjanak fel.

B verzió: esetleg megtört/roppant a kábel behúzásnál, és "kontaktos", ha mozgatod egyszer jó, egyszer nem? Ezt én szintén a teszterrel nézném meg, csak gondot fordítva rá, hogy több kör lefutását megvárjam, közben ésszerű aggresszivitással mozgatnám, ráncigálnám a vezetéket, hátha előidézem a hibát.

(#1900) merqree válasza kisskd (#1899) üzenetére


merqree
őstag

Szia,

Köszönöm a válaszodat :R , kérdéseidre a válaszaim:

1. A "zöld ereket mutatott" azt jelenti, ahogy írtad is, hogy a kábel egyik végén a teszter, a másik végén a "végpont", és így néztem meg a teszternél, majd, ahogy írtad is, átsétáltam a drót másik végére, és ott is végignéztem, ahogy "lefut" a teszt. Ahogy írtad, szépen sorban, 1-8ig mennek a zöldek, kihagyás nélkül.

2. A mozgatásos dolgot nem próbáltam, nagyon köszönöm az ötletet, megnézem, hogy így is "stabil"-e a teszt. A kábeleket minden töréspontnál (irányváltások sarkoknál) külön húztam be, igyekeztem nem rángatni pont egy esetleges szakadástól tartva.

Ötletként még azt kaptam, hogy tegyek a most "rossz" kábel végére másik kamerát, hogy kiszűrjem, hogy a kamera hibásodott-e meg "időközben".

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.