Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-28 23:38:02

LOGOUT.hu

Jó adatátviteli sebességhez megfelelő adatkábel is kell, nem elég a drága switch és hálókártyák. Ennek a kiválasztásában próbálunk segíteni.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1651) kleinguru


kleinguru
addikt

Sziasztok!

Szeretnék venni egy UTP kábeldobot 305m-t. Korábban (~10 éve) vettem egyet, most fogyott el. Milyet érdemes vennem, melyik jó ár érték arányban?

Alapvetően belső kábelezéshez keresek, ha a családban kell valakinek, akkor legyen.

Mi a javasolt? Korábban cat6 volt, amit nehezen tudtam szerelni, de lehetett.

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#1652) Essejó


Essejó
veterán

Ha azt olvasom egy kábelnél, hogy 0,53mm rézmag, az gyanús, hogy CCA?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1653) bon válasza Essejó (#1652) üzenetére


bon
őstag

Szerintem nem, mert a réz kívülről van, tehát nem rézmag. Inkább nem tömör kábel, hanem sodrott kábelre tippelnék.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#1654) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
+1 TV-t üzemelnénk be. Most úgy néz ki, hogy optikai kábel lép be a lakásba és onnan koax kábel megy a 2 TV felé.
Megoldható, hogy optikai kábel menjen a TV-ig? Ha nem oldható meg, akkor probléma, ha az egyik leágazásból lenne még egy leágazás, ami a 3. TV-hez menne? Milyen jelvesztéssel kell számolni?
Előre is köszönöm a segítséget!

(#1655) Essejó válasza jackal79 (#1654) üzenetére


Essejó
veterán

Optika be és koax tv-hez->Digi?
Régi kecóban két lakásos családiház. Bejött az optika az ONT-ba a kijövő koaxon volt egy hármas osztó ment 2 tv-hez, a harnadik koax átjött a padláson a másik lakásba bele egy 2-es osztóba, és ment 2 Tv-be, minden gond nélkül

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1656) jackal79 válasza Essejó (#1655) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia! Nem Digi, egy helyi szolgáltató.
Akkor a 3 leágazáson gond nélkül kell, h menjen a tartalom.
Köszi az infót!

(#1657) Essejó válasza jackal79 (#1656) üzenetére


Essejó
veterán

A Digivel ment.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1658) toushiro18


toushiro18
csendes tag

Sziasztok!
Köszönöm, ha csak egy fél mondattal is válaszoltok!
Optikai kábellel/üvegszálas kábellel kapcsolatban lennének kérdéseim amikre magyar/angol fórumokon eddig nem találtam választ. Remélem a feltett hülye kérdéseimmel mást is tudok segíteni. Pontosabban Ti segíteni.
1. Magyar szolgáltatókat tekintve (Telekom/Vodafone/Digi), hallottam olyat hogy a koax kábelről optikai-ra álltak át és csak rosszabb lett a rendelkezésreállás. Ti mit tapasztaltok?
2. Optikai kábelnél mondják, hogy az üvegszállal érdemes vigyázni, könnyen törik, embernek is okozhat sérülést. Illetve a lézer amit közvetít maradandó sérülést okozhat a látásnál és van hogy ez a lézer nem is látszódik. Itt a kintről a lakásba/házba bevezetett optikai kábelre gondolok. Ebből van ami csak urban legend, vagy tényleg igaz? Van olyan védőszemüveg ami ezt a lézert szűrné? Lehet hogy csak mendemonda, de nem értek hozzá, ezért kérnék segítséget.
Köszönöm szépen, hogy elolvastad/elolvastátok a hozzászólásom, további szép napot és jó egészséget kívánok!

(#1659) inf3rno válasza toushiro18 (#1658) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Azt tudom, hogy amire nekem kell optikai kábel ipari kártyához, ott simán kiegeti a szemet. A digi optikai valszeg gyengébb fényű, de az is lehet veszélyes. Van védő szemüveg, de jobb nem belenézni még azzal sem, ha valami kínait veszel.

Buliban hasznos! =]

(#1660) z0d1@Ku$ válasza toushiro18 (#1658) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

Optikai kábel valóban könnyen sérül, vigyázni kell rá.
És nem véletlenül tanítják már az emberfiának gyerekkorban, hogy lézerbe soha nem nézünk bele. Nálunk a digis sem nézett bele a kábelbe, hanem becuppantotta a műszerbe, abban látszott hogy megtört (kevés volt a jel).

(#1661) toushiro18 válasza inf3rno (#1659) üzenetére


toushiro18
csendes tag

Köszönöm a válaszod és köszönöm a figyelmeztetést is! :D (bár nem terveztem belenézni). Ha inkább biztosra menne valaki, hogy még véletlenül se legyen gond, milyen néven kereshető ilyen védőszemüveg?

[ Szerkesztve ]

(#1662) toushiro18 válasza z0d1@Ku$ (#1660) üzenetére


toushiro18
csendes tag

Neked is köszönöm a válaszod! :D Ahogy mondod gyerekkorban megtanítják, ettől függetlenül fura hogy az optikai kábelt bevezetik a lakásba amikor egy UTP kábel jobban hajlítható, kevésbé törékeny, kevésbé veszélyes és cat5e tud 1Gbit/s adatátvitelt (ami a legtöbb embernek csak elég. de ha nem lehetne cat6 vagy afelett több is mehet).

(#1663) inf3rno válasza toushiro18 (#1661) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Meg kell nézni, hogy milyen hullámhossz(/frekvencia) tartományon küldik a jelet, aztán ahhoz igazítani a szemüveget. Itt van pl. ez, az ára alapján gondolom jó: [link] Nekem pl. itt van ez a transceiver modul, ez infravörös 850nm, ahhoz még épphogy jó: [link], de ha mondjuk lejjebb megyek a görbéjére, akkor inkább csak 1000-1200 között nyújt védelmet, és 850-nél valszeg megvakulnék. Meg kéne kérdezni a szolgáltató topikjában, hogy hány nanométeren jön a jel. Ha látható fénnyel küldik, akkor ahhoz már biztosan nem jó ez. Pl. a tengerek alatt azt hiszem olyan fénnyel megy, de így városon belül már elég az infra. Bár nem igazán értek hozzá, csak szeretnék. Munkavédelmi szemüveg és lézer a kulcsszavak.

Buliban hasznos! =]

(#1664) inf3rno válasza toushiro18 (#1662) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Az optikába nem csap bele a villám, nem kell az oszlopra elektronika hozzá, stb. Megvannak azért ennek is az előnyei. Az UTP amúgy is csak 100 méterig jó, a koax, ami hosszabb távra megfelel, de ott meg azt hiszem nincsenek meg az elektronikai szabványok, hogy ekkora sávszélességet átküldjenek rajta.

Buliban hasznos! =]

(#1665) z0d1@Ku$ válasza toushiro18 (#1662) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

Bárcsak ilyen egyszerű lenne, hogy melyik kábel mekkora elvi sebességet tud kezelni... :)

(#1666) toushiro18 válasza inf3rno (#1664) üzenetére


toushiro18
csendes tag

Köszönöm a védőszemüveges linket, magyarázatot, és a UTP vs optikai kábelt is. Rengeteget segítettél, nem is húzom tovább az időd, ez alapján már el tudok indulni.

(#1667) toushiro18 válasza z0d1@Ku$ (#1665) üzenetére


toushiro18
csendes tag

Hát igen, a hozzá nem értők (én), nem zavartatják magukat a részletekkel. :D
De legalább már van egy alapom. Köszönöm, hogy segítettél!

(#1668) Essejó válasza inf3rno (#1664) üzenetére


Essejó
veterán

Tudod létezik Koaxra egy úgynevezett ED 3.1 szabvány ami ha le és fel irányba ki lenne építve, akkor 10/10 Gigát lehetne átküldeni rajta. Csak az optikához képest a hozzávaló kütyü baromira drága. Így a bevett szokás hogy a le irányra építették ki, és lett az 1000/25, van pár terület ahol kiépítették de ott is csak 1000/300 amit kiadnak. Legalább is a Telekom.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1669) inf3rno válasza Essejó (#1668) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Én csak azt látom koaxos nettel, hogy ahogy jön a nyár, úgy kuka az egész. Egyrészt elmegy mindenki nyaralni meg nyáriszünetre, másrészt alapból melegebb van, megsüti a nap az elektronikát a városban, aztán mindenkinél elmegy a net. Még így télen is küzdenek vele, van, hogy egy utcában napokig nincs net. Most már jó ideje a Vodefone-nál van a szolgáltatás, eddig mondogatták, hogy a UPC így vagy úgy szar volt, de lassan már lejár ennek az ideje, hogy mindig az előző tulajra mutogatnak. Amit tudok, hogy ahogy lehet váltok optikára, bár lehet, hogy előbb költözök el, minthogy a Telekom végre bekösse. Amúgy a koaxnál pozitívum is van, nagyon szeretem szerelni azokat a kábeleket.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1670) Essejó válasza inf3rno (#1669) üzenetére


Essejó
veterán

Nyolcaddik éve van Koaxos 1000/25 netem + iptv. Se a nyári meleg, se a téli hideg nem befolyásolta még a működését. Ellenben pl egy oszlop döntés igen.😂

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1671) inf3rno válasza Essejó (#1670) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Nálunk ahogy bejön a nyári meleg kb. minden héten megszakad. Gondolom város függő, kb. 15 éve van.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1672) Wohme


Wohme
tag

Sziasztok!

A lakásban elérkezett a festés ideje, ennek apropóján úgy gondoltam itt az idő a zúgó, rezonáló épített NAS-omat száműzni a nappaliból a gardróbhelyiségbe a szekrény tetejére, hogy ne zavarjon. A helye jelenleg ki van vésve a kábelcsatornáknak, holnap jönne a szerelő behúzni és vakolni. Ezzel kapcsolatosan ütköztem néhány problémába kábelezési témakörben, amiben segítségeteket kérném, mert nagyon összezavarodtam itt a fórumon és a neten található sok infó között :(:

1. A sebesség és árnyékolás
Az igényeimet felmérve arra jutottam, hogy jövőállóvá szeretném tenni és 10 Gbps sebességet tűztem ki célnak. Megnéztem és azt az infót találtam, hogy a Cat 6 típusú 55 méterig ezt tudja (nekem 15 méter lenne az egész táv). Magabiztosan vásároltam is méretre vágott tömör, árnyékolatlan Cat 6-os kábelt. Ám ezen a linken utólag azt vettem észre a specifikációknál, hogy 1000 Base-TX protokollnak felel meg, ami 1 Gbps. Ez azt jelenti, hogy a Cat 6 valójában nem garancia az 55 méterig biztosított 10 Gbps-nek és figyelmetlen voltam?
Szükségem lesz árnyékolt verzióra vagy ez nem szükséges az én esetemben? (Lentebb több infó ezzel kapcsolatban.)

2. A fali csatornák
Alábbi 1. képen látható, hogy konnektor kábelcsatornájába bele tudnám vezetni a hálózati kábelt (kivésett helyén csatlakozna bele). Kérdésem, hogy mindkét konnektort üzemen kívül kell akkor helyeznem vagy megoldható, ha együtt mennek fel?

A 2. képen látható alább, hogy hol jönne ki az UTP a falból a gardróbnál. Ez egy kötődoboz (aminél a riasztó is be lett kötve), itt összeér sokfajta kábel és vezeték. Ez így okozhat gondot? Oda kell figyelnem esetleg valamire?

3. A csatlakozók
Fentieket figyelembe véve milyen lehetőségem van a két végponton a csatlakozókra? Tömör fali kábelnél lehet RJ45-öst rakni a végére vagy csak aljzat a megfelelő?

(#1673) Essejó válasza Wohme (#1672) üzenetére


Essejó
veterán

Szerintem megfelel a kábel. Ha az adott kábelcsatornában lévő elektromos kébelről 3 fázisú 400 Voltos nagy áram felvételű eszközt üzemeltetsz, az okozhat gondot az átvitelben. Akkor külön kábelcsatorna, és kb 0,5 méter védőtávolság lenne indokolt. A jövő állóság, és 10 Giga átvitelhez, inkább az optika lenne a megfelelő, de az még nagyon a jövő. A 2,5 Giga is lassan terjed, és még mindig nem eléggé tömegtermék, hogy kellően olcsó legyen.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1674) Wohme válasza Essejó (#1673) üzenetére


Wohme
tag

Főleg belső hálózaton szeretném elérni ugye a 10 Gbps sebességet. Internetből én sem reménykedek egyhamar.
Tudomásom szerint a sima Cat 6-nak tudnia kéne 55 méterig, ez a kábel pedig 15 méter hosszú csupán.
Ha jól értem azt mondod, hogy 1 konnektort akkor meghagyhatok akár a csatornában ez mellett az árnyékolatlan hálózati kábel mellett? Mondjuk nagyon ritkán lenne használva mert szekrény lesz a helyén, de azért óvatosság szempontjából úgy gondolom biztosabb, ha csak egyedül fut benne az UTP.
A kapcsolódódoboznál se gond, hogy ott összeér sokfajta vezeték (2. kép)?

(#1675) Essejó válasza Wohme (#1674) üzenetére


Essejó
veterán

Mi az, hogy meghagyhatsz? Meg kell egyet minimum hagynod. Hogy lenne különben áram a nasnak.
Szerintem el kelk bírnia 15 méteren azt a 10 Gigát. De úgy mellesleg milyen eszközökkel akarod azt a 10 Gigát küldeni, vagy most még csak 1 -2,5 Giga a cél?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1676) Wohme válasza Essejó (#1675) üzenetére


Wohme
tag

Azon a 2. képen lévő konnektoroknak semmi jelentősége nem volt a NAS-hoz, csak pont kapóra jött, hogy ott bele lehetett a hálózati kábelt húzni annak a csatornájába. Egyébként az egész helyén egy szekrény van, tehát sose voltak azok a konnektorok használva.

10 gigát nem akarok jelenleg küldeni, csak szimplán a jövőállóság volt a cél. Ha már ilyen kicsi a különbség árban a kábelek között.

Azóta ma egyébként már végig be lett húzva, le is lett vakolva. A konnektorokat inkább megszüntettem, hogy ne közösködjön a kábelcsatornában az UTP-vel.

Most a kábel két vége szűzen van teljesen. Azon agyalok, hogy aljzat, modulár betét vagy sima dugó legyen rajtuk.

(#1677) Essejó válasza Wohme (#1676) üzenetére


Essejó
veterán

Ez egyéni ízlésed kérdése, hogy mivel szereled.
Én egy falba behúzott tömör kábelre fali aljzatot raknék, de ez az én vessző paripám.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1678) Wohme válasza Essejó (#1677) üzenetére


Wohme
tag

Abszolút én is ennek vagyok a híve. Olyan csavar van a dologban, hogy a kezdeti pontnál igazából egy nem használt hangfalkábel csatornájában kezdtem el vezetni az UTP-t:

Na most a hangrendszernek látod a fenti képen a fa panelját. Ezt meg akarom hagyni és erre akarnék egy aljzatot felszerelni valahogy az egyik fekete hangfalcsatlakozó-aljzat helyére.

(#1679) Essejó válasza Wohme (#1678) üzenetére


Essejó
veterán

Az egyik helyére? Most nincs előttem de emlékeim szerint 1 fali lan csatlakozó körmérete megegyezik kb 1 fali konnektoréval. Szóval nem tudom mekkorák azok a fekete bigyók, de saccra 4 db helyét foglalná el a fali lan csatlakozó.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1680) hegegabi80 válasza Wohme (#1678) üzenetére


hegegabi80
addikt

Akkor meg is válaszoltad a kérdést, egy keystone modulár szerelhető aljzat kell rá, pláne ha nem is látszik. Egy fekete izé kiszed, aztán ha kb olyan lenne a méret esetleg bele lehet faragni, vagy ha nem akkor bele ragasztani.
De mehet rá dugó is, pláne ha úgy sem látszik, a fekete bigyó átfúrva, vezeték át rajta, aztán a dugó és már egyből mehet is be a céleszközbe a csatlakozó.
A fali aljzat, ahogy előttem is írták kb 4db-ot is elvesz belőle.

(#1681) Wohme válasza hegegabi80 (#1680) üzenetére


Wohme
tag

Ja persze, erre a végpontra egyértelmű, hogy valami olyan megoldás kerül, ami meghagyja a szerkezetét a fa panelnek (modulár betét lehetőleg). Köszi a Keystone ajánlást, megnézem. Szerelésénél oda kell figyelni valami extra tényezőre ennél a kombónál (tömör kábel + modulár betét)?

A másik végpont viszont fal menti kábelcsatornából érkezik a gardróbszekrény tetejére. Ott senki se látja, de lehet oda is ugyanez a megoldás lenne a legkézenfekvőbb, minthogy dugót szereljek rá.

[ Szerkesztve ]

(#1682) vilga válasza Wohme (#1681) üzenetére


vilga
tag

Talán csak annyi hogy 568B szerinti bekötés az elterjedt, keystonokon elég egyértelmű a [színek]szerinti elrendezés

[ Szerkesztve ]

(#1683) Wohme válasza vilga (#1682) üzenetére


Wohme
tag

Ez a Keystone megfelel a feladatnak? Jól látom, hogy ehhez szerszám se kell?

[ Szerkesztve ]

(#1684) hegegabi80 válasza Wohme (#1683) üzenetére


hegegabi80
addikt

Tökéletes. Én is hasonlót vettem, talán csak a márkája más és tök egyszerű szerelni szerszám nélkül. Bármikor levehető és újra használható.

(#1685) hegegabi80 válasza hegegabi80 (#1684) üzenetére


hegegabi80
addikt

Közben meg is találtam, ez van nekem, csak nem PCX-től lett véve, hanem Rufus-ból

(#1686) Wohme válasza hegegabi80 (#1685) üzenetére


Wohme
tag

Ez viszont ha jól sejtem nem kompatibilis felfelé a Cat 6-os kábelemmel?

(#1687) hegegabi80 válasza Wohme (#1686) üzenetére


hegegabi80
addikt

Szerintem igen, de van belőle cat6 típus is.

(#1688) V60


V60
aktív tag

Sziasztok!

Lan kábelnél gondolom okozhat problémát, hogy sérült a kábel és egy szál elszakadt de érdekes, hogy egy régi gépnél HP 8300 SFF-nél megy a net de mindkét Z-590-es lappal szerelt gépnél nem működik.
Az újabb technológia nyűgösebb lenne erre a problémára?

Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv Zola

A bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!

(#1689) Essejó válasza V60 (#1688) üzenetére


Essejó
veterán

Net esetén egy szál szakadáskor még 100 Megát átvihet. Ha két gépet közvetlen kötnél vele össze azt passzolom.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1690) seqwel


seqwel
csendes újonc

Sziasztok!

Családi ház kábelezése előtt állok. CAT6 tömör réz kábelt néztem ki a Digi 1000/300Mbit/s miatt.

A LAN hálózat egy másik gégecsőben fog futni az elektromos hálózat mellett.

1. Milyen árnyékolást javasoltok a kábelnek (konkrét kábeltípusra gondolok) ?
2. Tudtok ajánlani valamilyen márkát esetleg?
3. Mire kell odafigyelni általánosságban az infrastruktúra kiépítésénél?

(#1691) almafa42


almafa42
aktív tag

Sziasztok,

Építkezés miatt (családi házas léptékben) komoly mennyiségű UTP kábelre lesz szükségem. Unifi hálózat lesz illetve Loxone smart home, így kell UTP az alábbi dolgokhoz
- NAS-hoz illetve PC-hez jövőállóság miatt fontos jó lenne a 10Gbit (szoba függvényében 10 és 25m kábel kellhet kb)
- AP-k illetve kamerák számára kell még darabonként max 25m kábel
- elektromos autó töltőkbe is megy UTP
- illetve temérdek UTP kell még a smart home vezérléséhez (minden kapcsoló csillagpontosan van kötve egy UTP éren a központba)

A kábelek mellett fog menni áram is, a lámpákhoz a táp ugyanúgy a központi helyről megy, és ezek a kábelek közel lesznek egymáshoz. Elektromos autó töltőnél pl. kimondottan nagy teljesítmény is. Szükséges ez esetben árnyékolt kábelt használnom? Ha igen, minimum milyen árnyékolást?
Fontos szempont, hogy a kábelek mennyisége illetve a csövekben levő törések miatt minél vékonyabb annál jobb, de gondolom nem lehet az egész ház unshielded Cat5e, legalábbis a Téma összefoglalóban olvasottak alapján.

Amit találtam Draka Cat5e F/UTP 5.9mm átmérőjű tömör réz, gondolom valami ilyesmire lenne szükségem. Tudtok esetleg ajánlani olyan kábelt ami ennél vékonyabb?

Köszi előre is a segítséget.

(#1692) inf3rno válasza almafa42 (#1691) üzenetére


inf3rno
Topikgazda

Az összefoglalót már régen írtam, egy ideje változott a kép ezzel kapcsolatban. Többen is jelezték, hogy árnyékolás nélküli kábel mellett vittek erős áramot, és extrém esetekben is csak csomagvesztést tapasztaltak. Régebben olvastam egy esetről, amiben 10kW körüli pizzasütő kemence kábelével vitték egy csatornában a szerver hálózati kábelét, és többször leégett a szerver alaplapja emiatt, ami többszázezres veszteség alkalmanként. Nagyjából ez a kategória, aminél már biztosan gondot okoz. Saját tapasztalat az, hogy 3 méteren 2000W-os vízforralót simán bírja. Szóval valahol a kettő között van az a határ teljesítményben és hosszban, aminél már érdemes betenni az árnyékolást vagy kivenni a gyengeáramot az erős áram mellől külön csatornába vagy optikára váltani, bár azt esélytelen behúzni törés nélkül hozzátok a leírásod alapján. A földeléssel kapcsolatban hivatalosan külön földelés kell a gyengeáramnak, de szerintem simán rá lehet gányolni az erősáram földelésére is. Valószínűleg ha abban áram folyik valamelyik erősáramú rendszerből, az nem az árnyékoláson keresztül indul meg, hanem lemegy a földbe. Nem tudok vékonyabb kábelt javasolni, én S/FTP-t használok, az még a tiédnél is vastagabb, kb. koax kategória. Kenj rá valamilyen síkosítót, ha a pornó iparban megoldják vele, akkor a kábeleknél is tuti működik. :DD

Buliban hasznos! =]

(#1693) gyulank


gyulank
addikt

Az egér megcsócsálta az optikai kábelt. Kell valami szerszám a csatlakozó szereléshez? Még van net, de szoktak karikázni a stream-ek. Lehet ettől?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1694) Essejó válasza gyulank (#1693) üzenetére


Essejó
veterán

Ha hegesztett a csatlakozó akkor kell, olyan 1 misi körüli. Ha csak rádugós mint amit a Digi pár éve használt lakáson belül. Akkor elég az a készlet amit tán tavaly tavasszal linkeltem itt a topikban. Keress rá a hozzászólásaim közt.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1695) Essejó válasza gyulank (#1693) üzenetére


Essejó
veterán

Kb ilyesmire készülj fel link ha nem hegesztett.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1696) gyulank válasza Essejó (#1695) üzenetére


gyulank
addikt

Magyarul nincs? Bolt? Név? Én nem tudom, hogy ezek a kellékek mik, és mit csinálnak. Levágták a végén a szigetelést, bedugták a csatlakozóba, ahhoz nem kellett szerszám. Minek kell lecsupaszítani vagy 10 centit, ha utána visszavágják? Az a másik amit ráhajt mit csinál?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1697) Essejó válasza gyulank (#1696) üzenetére


Essejó
veterán

Egyszerűbb ha kihívod a szolgáltatót, kijönnek, megcsinálják.
Szerintem 1 csatlakozó miatt tuti nem éri meg. link
Még ha fizetni kell is a szolgáltatónak, olcsób.

[ Szerkesztve ]

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1698) gyulank válasza Essejó (#1697) üzenetére


gyulank
addikt

Szerintem mikor bekötték se vettek elő 80 szerszámot. De nem nagyon érné meg kihívni mert kiszállás+anyagköltség valószínűleg benne lenne.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#1699) Essejó válasza gyulank (#1698) üzenetére


Essejó
veterán

Ha megnézed amit linkeltem, a szerelő csomag 17000 Ft +posta
Ettől lehet olcsóbb a kiszállás.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#1700) gyulank válasza Essejó (#1699) üzenetére


gyulank
addikt

Megnéztem, de nem hiszem, hogy Aliról akarnék venni, pláne 8300-as szállítással, de nálam 12888, de még mindig nem tudom, hogy minek. Mert a videóban blankolták, és beledugták. Mást nem nagyon tudtak csinálni vele. Nem tettek rá semmit, csak nyomkodta abba cuccba, akkor gondolom az méretre vágta. A bejövőt nem tudnám megvilágítani, a maradékot meg tudnám, de minek? Miért ne világítana? Ha meg rossz, az kiderül, ha rákötöm a routert. Tudni kéne mit csinálnak a szerszámok, de szerintem ezt. Az alkoholnak se látom hasznát, mert lecsípte a végét, mit mos le róla? És számolhatok azzal is, hogy miből lehet, hogy több kell? Kiszállásból, vagy szerszámból? De szerintem itt a fő az, hogy blankoláskor ne sérüljön nagyon, meg kb. megfelelő hossz legyen blankolva. Hozzáteszem, hogy tegnap rákerestem gyakorikérdéseken, és valaki azt írta, hogy kiégeti a szemem, beletörik a kezembe, bekerül orromba, számba, bejut a vérembe és az agyamba, és kínok közt fogok meghalni. Csak kérdem, mi van az üveggyapottal, meg az üvegszálas kályhaszigeteléssel?

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.