- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- antikomcsi: Ázsia Expressz 5
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- sziku69: Szólánc.
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- eBay-es kütyük kis pénzért
Aktív témák
-
bbazsy
őstag
Ejj, vagy nagyon lamy vagyok, vagy valami gázvan..
Nemmegy
Sztem még egyszer este nekiugrok, addig is ha tudja valaki a win stuffot, akkor köszi. -
escie
őstag
-
bbazsy
őstag
Még1 kérdésem lenne:
2es CD minek van ?
Csakmer telepítéskor nemkérte...
Vagy mit szúrtam el ? Mert így 2,1Gigát rakott fel asszem. 1 CDről -
bbazsy
őstag
És ez vajon ugy is műxik, h X else indult még ?
Aha, kezdem érteni, köszönöm.
Ha nemmegy, akkor arra az esetre kéne a win boot visszaállító stuff.
Köszi
[Szerkesztve] -
escie
őstag
Bővebben: link
ha eszerint jársz el mennie kell. nekem megy a 9100-el szépen. ut2004, q3, stb...
bár volt itt valaki, akinek nem sikerült belőnie a 9600-ra.
olvasd vissza az uhu-s topikokat, van erről szó. -
bbazsy
őstag
Hali !
Nyah, felraktam énisénis
1. gond :
Én hibám tudom, de Radeon vid.vezérlőt választottam, és kapok egy kedves üzenetet, hogy nem tudja elindítani az X -et, és konzolból csináljam meg.
Felette még angolul, h nincs monitor, nemtalált vid.card, stbstbstb...
Valaki aki tudja, hogy hol tudom ezt beállítani, az sikítson légyszi, köszi.
2. nemgond:
Csak végszükség esetére: Grub-ot hogy tudom windowsból lelőni, mármint hogy a Windows saját kis boot csodája töltödjön, ne a grub.. [ valami rémlik, hogy futtatásba van valami 1szerű kis parancs ].
Ez arra az esetre, ha nem tudom konzolból megcsinálni.
3. :
Mitis kellett volna választanom ATI Radeon 9600 kártyához ?
kööööösz
[ RedHat-tel sose volt ilyen gondooom]
[Szerkesztve] -
anderm
csendes tag
válasz
steveetm #684 üzenetére
Az a helyzet, hogy telepítésnél egyáltalán nem is kérdezett rá a swap memóriára, úgyhogy szerintem nincs is
. Ezt utólag kell kijelölnöm? Hol tudom ezt megtenni? Megyek is és kutakodom egy kicsit
Screensaver-rel kapcsolatban meg annyit, hogy nem volt túl sok hely ott, ahová feltettem a linux-ot, így kénytelen voltam egy kicsit megnyírbálni, úgyhogy screensaver, az nincs (viszont eddig már három féle web böngészőt találtam) ;) -
MUŁĐER
addikt
Unable to create a new partition in the requested location on disk1. The location exceeds the permissable boundaries for the operating system you are installing
A haverom ezt a hibát kapja,amikor part.magic-el akar install new op.sys-t csinálni...mit lehetne tenni? -
steveetm
őstag
Hmm, tényleg találtam iet, ez tök jó
(gmplayer egyébként is egy szar, lehet végre ezt meg tudom csinálni ahogy kell nekem
)
viszont 0.31 verzió ''picit'' bugos, wma val még sok gondja van, 0.33 assal próbálkozz, és másold ide hogy mit ir ki hiábnak, metr különben nem tud senkise segíteni.
http://thegraveyard.org/files/xmmplayer-0.3.3.tar.bz2
Üdv.: steveetm -
MUŁĐER
addikt
A Wolfeintein Enemy Territory van Linux-osban is,ez jó.Gondoltam megnézem milyen.két kérdés:
-lehet úgy fölrakni a játékot,hogy nem a Linux-os partíción lesz,hanem a FAT32-őn?
-hol lehet UHU-ban állítani az FSAA-t és az AF-et? -
steveetm
őstag
Le lehet, mplayer.
www.mplayerhq.hu, és ne csak a lejátszót szedd le hanem a win32 codeceket is.
Ezt be kell másolni még forgatás _elött_ egy megfelelő helyre(le van írva hogy hova, talán /usr/share/codecs, de beállítható), majd forgatni és használni.
Az xmms hez mplayer plugint meg nemértem, xmms zenelejátszó mplayer videónéző, minek szeretnéd keresztezni a kettőt?
MUŁĐER
addikt
Emberek,a Linux-ban nem lehet lejátszani a wma-kat???
Mert egyik lejátszó sem játsza le! -
steveetm
őstag
Tényleg elnézetem kinek ment a válaszod, de akkor se reinstall
andrem: 2 esetben tapasztaltam iet: elfogy a memória. Unix alatt mindig van elég memória(), ha mégse lenne, akkor a kernel lelő vmit hogy legyen
Ha ez éppenséggel az X, hát az pech...
másik eset: rohadt sokáig volt egy bug az xscreensaverben, ami x idő utána az X lehalásához vezetett, mondjuk nálad nem volt szó screensaverről, szal valszeg nem ez lesz.
Nézd meg, hogy van e elég mem, swap akitválva van e, stb.
Az is jó lenne, ha egy külön terminálban top al néznéd hogy mik futnak mennyi procit, mem et esznek stb, hátha meglátod mi a hiba.
steveetm
őstag
Zoltán: Khmm, azért ez nem windows hogy ha probléma van újratelepítünk
Lehet hogy ezek már be vannak forgatva kernelbe, aírd be hogy modconf, egy menübe jutsz ahol modulkat tudsz betölteni. Keresd meg amiket mondtam és enter,enter.
Ha ebből bármeik is hiányzik, és továbbra se megy, akkor kernelt kell forgatni.
Ezt úgy tudod megtenni, hogy elmész a www.kernel.org ra, leszedsz egy szimpatikus kernelt(Ha 2.4.x sorozatból van akkor lehetőleg abból szedd le a legújabbat, 2.6 al lenne még külön macera).
Majd kicsomagolod, belépsz ahova kibontotta és make menuconfig.
Eljutsz egy menübe, itt szépen be kell állítani a dolgokat(elég sokminden, köztük amit említettem), de ezt most részletezni nem tudom, remlem tudsz angolul, és a menüpontoknál szépen le van írva minden hogy mi mihez kell.
Kernelbe szigorúan azok amik a boot folyamán kellenek, minden más modulba mehet(pl a root od filerendszere kernelbe, az ide support is kernelbe, ellenben usb re nincs szükség bootnál, az mehet modulba stb).
Ha ez kész, akkor make dep&&make clean&&make modules&&make bzImage&&make modules_install
most forogni fogy egy ideig, ha kész, létrejött egy bzImage nevü file, ezt fejből meg nem mondom hol, majd keress rá.
Ezt bemásolod /bootba.
Most szerkeszteni kell /etc/lilo.conf ot.
Az ott lévő bejegyzések alapján csinálni kell még1et, simán másold le az egyiket, és az image mögötti részt írd át /boot/bzImage ra(át is nevezheted ha akarod, akkor átláthatóbb lesz késöbbiekben).
Ha ez megvan, írd be hogy lilo.
Majd reboot új kernelbe.
Remélem semmitse hagytam ki.
MUŁĐER
addikt
az a baj,hogy a gtkam progi felismeri a fényképezőt,viszont nem látja a képeket.Csak azt nem tudom miért?
-
steveetm
őstag
Kell kernelbe usb és usb mass storage support, meg scsi emuláció és scsi disk support.
Ha ez megvan, rádugod a kamerát, és ki fog írni vmit, sd?? el kapcsolatban(ált sda1).
ekkor mount -t vfat /dev/sda1 /ahova akarod és lemásolod róla a képeket mint egy vinyóról.
MUŁĐER
addikt
ÖÖÖ,digikameráról a képeket mivel lehet leszedni UHU-ban?
-
anderm
csendes tag
Hát eddig csak netezés közben rakott ki, de valszeg csak azért, mert még csak azt próbáltam... Azóta már máshonnan is kirak, és újra be kell jelentkeznem
Egyébként ADSL, de router alatt. Ehhez kapcsolódik a következő problémám is. Sikerült megtalálni a másik gépen megosztott könyvtárakat, de megnyitni nem tudom a bennük lévő fájlokat. Pl.: egy mp3-at csak úgy tudok lejátszani, ha először átmásolom. Pedig én nagyon szeretném a másik gépről elérni, mert a 25 giga mp3-at, meg egyebet, ha tudnám se akarnám átmásolni. -
MUŁĐER
addikt
ööö,kivágtam vágólapra egy szöveget,de sehova nem tudom beilleszteni...mindegyik elszáll.Nehogymá ezért menjek át win-be!
-
Torry
addikt
Ez teljesen úgy néz ki mint az MSN, csak nincsen mikrofon, meg kamera:
Bővebben: link -
MUŁĐER
addikt
na,megint a VGA driver-el van gond...eljutottam odáig,hogy elkezdi a kernelt fordítani,de mindenféle hibát ír ki utána,hogy ez nincs,ez meg az nem található...
-
MUŁĐER
addikt
Tudom naív kérdés,de elképzelhető hogy az MSN messenger menjen Linux-ban?Akár emulátorral.Mivel letölthető Linux-os nincs.
-
MUŁĐER
addikt
Na,faszán elcsesztem a netet Linux-ban,beizzítottam a tűzfalat,mert kényelmetlenül éreztem magam nélküle,de azóta nincs net...
UHU tárcsázó meg nem tudja megcsinálni a kapcsolatot.Mondjuk nincs is a listában a kábelmodem...
Most mit csináljak?Megpróbáltam lelőni a tűzfalat,de az már véglegesen elcseszte a kapcsolatot... -
MUŁĐER
addikt
chmod+x után hogy kell beírni a nevet.Az oké hogy idézőjel nélkül,de én beírtam szóközzel,anélkül,x helyett a név,meg minden,de ismeretlen parancs-ot ír ki.
Ja,és mit kell csinálni,ha egy filmet nem játszik le a lejátszó?Elég csúnya hibával elszáll.Kell letölteni valami codec-et?Valami olyasmit ír,hogy fordítsam be újra az mplayert.
Bocs hogy ennyit értetlenkedek,de szeretném megérteni a Linux-ot.
[Szerkesztve] -
Torry
addikt
Proximus NAGYEMBER-t idézem:
0. Ctrl + Alt + F1 gombokat megnyomod egyszerre (egymás után, nyomva tartva az előzőt)
1. Most az F1 -en lévő karakteres felületen találod magad. Jelentkezz be adminisztrátorként (root + a jelszó)
2. Írd be ezt: init 3 és nyomj entert
3. cd /home/''felhasználó''/ahova/tetted/a/fájlt (a tab gombot nyomogatva kiegészül amit írsz)
4. chmod +x ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül''
5. sh ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül'' (Most a telepítőben kell lenned, válaszolj a kérdésekre, de ha nem megy az angol, óvatosan nyomogasd az entert)
6. Ha a driver hiba nélkül felment, indítsd a Midnight Commandert úgy hogy szimplán írod: mc és enter. Ha ezt kapod: ''bash: mc: command not found'' akkor nincs telepítve az mc, de szerintem ilyen nem lessz. Lépkedj a /etc/X11/ -be, és szerkesz az XF86Config -ot úgy, hogy a kijelölősávval felé álsz, és F4 -et nyomsz rajta.
7. Keresd meg a fájl-ban a Section ''Device'' részt, és az ott lévő nv vagy vesa szót írd át nvidia -ra. Megnézheted még a Section ''Module'' részt is, ahol kb ezt kell látnod:
Section ''Module''
Load ''dbe''
Load ''v4l''
Load ''extmod''
Load ''type1''
Load ''freetype''
Load ''glx''
EndSection
Ha nem ezt látod, egészítsd ki ilyenre.
8. Nyomj F2 -őt és Entert. Most egy F10 -et, és mégegy F10 -et + Entert.
9. Írd be ezt(a ''pontosvesszőkkel''-vel több parancs írható egymás után) : init 5; logout
10. A grafikus felület ismét elindul, + egy Nvidia Logo -t kell előtte látni.
11. Egy ''Dos -os'' ablakba (Terminál) írd be ezt: glxinfo | grep direct Ha Yes, akkor mehet a teszt-game Ha No ,akkor , de remélem nem.
Kiegészítés: A kis- és nagybetűk Linux alatt meg vannak különböztetve, szóval MC, vagy mc nem ugyanaz, erre figyelj! (MC -ről nem is tudok )
Ennyi. -
MUŁĐER
addikt
Letöltöttem az Nvidia drivert,és szeretném fölrakni...csak az a baj,hogy nem tudom hogy hogyan?Valami futtatható állomány,de hiába kattintok rá,csak megnyitja szövegként.
-
Zoltán
őstag
Tudom, hogy nem sokat segít, de szerintem se a böngészők a hibásak. Hardware hiba esetleg? Az előző oprendszer alatt gondolom nem csinálta, szóval nem valószínű. Ha csak netezéskor rak ki, akkor talán azzal a részével lesz a gond. Milyen hozzáférést használsz? Nekem semmi ilyen gondom nem volt az UHU-Linux, Adsl alatt.
[Szerkesztve] -
anderm
csendes tag
Kipróbáltam mozilla-val is, de ugyan ezt csinálja (tehát nem a galeon-nal van a baj)
-
anderm
csendes tag
Nekiálltam egy kicsit körülnézni az új rendszeremben. Szomorúan tapasztaltam, hogy a korábban említett problémám nem szűnt meg. Ha elindítom a Galeon-t, hosszabb-rövidebb idő után kirak és újra be kell jelentkeznem
Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?
-
MUŁĐER
addikt
Van az Linux-ra valami fájlmegosztószerűség?Mint a DC++,vagy a kazaa.
-
anderm
csendes tag
Többszöri próbálkozás után(mindíg azt írta ki, hogy nem találja a telepítő lemezt), egyszer csak lefuttatott egy cd tesztet, és miután a cd-t rendben találta, engedte, hogy folytassam a telepítést. Mindez azt jelenti, hogy ez életem első post-ja LINUX alól ;)
Sokmindent még nem próbáltam, de amint látjátok a net megy. Mondjuk az első indítás után kb fél percel kidobott és újra be kellett jelentkeznem...
Most megyek és kipihenem a fáradalmakat.
-
anderm
csendes tag
Üdv!
Elhatároztam, hogy megismerkedem a linux-al. A baj csak az, hogy kicsit döcögős a dolog, mert egyelőre telpíteni sem tudom... Csináltam neki egy külön partíciót. Újra indítottam a telepítő cd-vel. Odáig jutott, hogy megkérdezte, hová telepítsen, aztán mielőtt nekiállt volna, azt mondta, hogy: ''nem találom a telepítő lemezt''. Hogyhogy nem találja, amikor arról indult el? Vagy most akkor mi van?? -
MUŁĐER
addikt
Ja,és miért két CD-s az UHU?Csak az egyik kellett a telepítéshez.
[Szerkesztve] -
MUŁĐER
addikt
Na,fölraktam az UHU 1.1-et...tökjó!
Teccik nagyon.Win98 ment a szemétbe...Azért az XP-t fönnhagyom,hátha jó lesz még valamire...(MSN-ezni max
)
-
Gamma
tag
Az ATI honlapjan van fennt linuxos driver
RPM formaban es aztat kell felrakni... pontos leiras is van hozza....
Nekem 9600Pro-m van, es en csak a TV-out+gmplayer-rel szorakoztam nem keveset .... sajna azt azota se sikerult megcsinalnom....
OFF
Ha valaki mar leirta akkor bocs- most jutottam el eddig a hozzaszolasig
ON -
Torry
addikt
HELP!SÜRGŐS!
Hogyan lehet teljesen leszedni az uhu-t?
Úgy értem hogy az a GRUB is lejöjjön.
Az UHU egy külön rack-en van és a windows-os mervlemezen van a GRUB.
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Az a helyzet, hogy a stage1, stage2 mindig szokott kelleni, csakhogy variálható hogy ezeket honnan használja föl a grub betöltődéskor.
1. Lehet olyan, hogy pl. egy floppy csak a grub-bal ''megfertőzött'' mbr -t tartalmazza, és lehet
2. a stage -ket is tartalmazó, és használó floppy.
Az első pofon egyszerű, mert a grub progi-ban...:
root (hd0,2) Ha a 3. part. -on van a boot könyvtár. (azért 3, mert 0! az elő számjegy)
setup (fd0)
...meg a második is:
root (fd0) Itt már legyen a floppy -n a stage1,-2.
setup (fd0)
Ennyi -
MUŁĐER
addikt
Hm,letöltöttem a Grub-ot,és a manualt,kicsit hosszú...kezdem kihámozni hogy hogy kéne installálni,ha jól értettem,a stage1 stage2 fájlt kell floppyra rakni,és arról bootolni,vagy valami ilyesmi...elég ha átmásolom a floppyra ezeket,vagy kell velük valami mást is csinálni?
-
MUŁĐER
addikt
Úgydöntöttem délután fölrakom a linux-ot az XP mellé,és megszabadulok végleg a win98 tól.Azt kérdezném,hogy mennyi partíció kell?Mert a doksija az uhu-nak azt írja lettő,de egyik haver,aki már soxor rakott linuxot,azt mondta,hogy 4 kell...egy amin maga a linux van,egy home,egy swap,és egy boot.ez kicsit sok,nem?Meg annyi még,hogy mivel partícionáljak?Amivel a legkevesebb az esélye az adatvesztésnek.Valamint hogy csináljak előtte töredezettségmentesítést?Mivel elég töredezett a vinyóm...
-
proximus
senior tag
Gondolom UHU -t használsz...
Ha így van, nézd meg a beállítóközpontban, ha még eddig nem tetted volna meg. Bár én még nem használtam UHU -t, de hátha enged váltani egyikről a másikra.
Amit még jó ha tudsz: ALSA = Advanced Linux Sound Architecture, magyarul fejlett hangrendszer linuxhoz. Régebben amíg nem létezett az ALSA, az OSS (Open Sound System)driverek voltak használatosak, de az ALSA megjelenésével egy sokkal flexibilisebb, (''olyan mint a legó'') hangrendzsert kapott a Linux, így szép lassan eltolódott minden ''hangos'' az OSS -től, az ALSA -felé, noha még a legújabb 2.6 -os kernelszériában is megtalálható, igaz, már csak ''biztos ami biztos'' alapon. Ja és az ALSA teljes egészében képes emulálni az OSS -t, szóval ajánlott az ALSA-t használniAz ALSA oldala:
Bővebben: link -
Accord
csendes tag
Figyike. Hogy tudok ALSA és OSS közt válltani????
Azt se tom miaz, de nam megy a hangkarim és állítolag ez a baj.
üdv -
erhas01
tag
udv:
jelenleg nem latja a raiden levo _ grub 2 -t_ hdd-t a grub 1 (alaplapi hdd).
udv:erhas01 -
vati
senior tag
Azért jobbfajta lapok BIOS setupjában van olyan boot sequence opció, hogy nem valamelyik IDE eszközről, hanem a plusz integrált vezérlőkártyáról bootoljon (nem feltétlenül raid) egyik korábbi Abit lapom ilyen volt - igaz, olyan instabil volt ez a mód, hogy nem lehetett használni.
-
proximus
senior tag
Jó, Ok, nem mondtam én olyat, hogy rossz az, ha minden lemeznek van grubja az mbr -ben, csak az ''egyik grub behúzza a másikat'' láttam problémásnak, mert akkor az ''átkapcsoló'' grubnak úgy kellene viselkednie, mint ha ő lenne a Bios, ami ugye rábootol a másik lemez elejére mbr -t keresvén.(lehet hogy meg lehet csinálni, de az elég elvont lehet
) A Floppy -s meg még azért is jó, mert azt bármikor át lehet alakítani az esetlegesen megválozott állapotnak megfelelően, veszély nélkül.
Amúgy látja a raid-en lévő lemezt a grub-od? -
erhas01
tag
udv:
proximus: fel tettem a ketto mbr-t, akkor esett le a floppys otlet, ugye onnet is felajanlja.
a floppy elobb bootol, mint a hdd.
vati: ez egy mezei alaplap.
udv: erhas01 -
vati
senior tag
válasz
proximus #617 üzenetére
szerintem a kommersz mezei alaplapok BIOSai nem tudnak raid-ről bootolni, sőt nem is látják ezeket a lemezeket. Csak maga a raid vezérlő, amit külön meg kell hajtani az oprendszerből.
Előbb feláll a bios, és csak utána áll fel a raid-kártya. A raid támogatás általában úgy van utólag opcionálisan hozzátákolva az alaplapokhoz, ezért a bios nincs felkészítve hogy innen bootoljon. Gondolom én hajnali 3-kor ...de már megyek aludni. -
proximus
senior tag
''ha floppyrol bootolok grubbal, akkor elindulna a raid 2 rol a grub, majd betolt az 1 grub?''
Erre, így ebben a formában konkrétan nem merek válaszolni,mert nem tudom, hogy a grub képes -e látni a raid-en lévő lemezt, de ki tudod próbálni, és ez a lényeg. Nagybaj ugysem lehet belőle. Nos, hogy az egyik grub tudja -e boot-olni a másikat, az eléggé fogós-ravasz kérdés, pláne ha mindegyik a lemezek mbr -ében van.
+Ha már egy grub betöltött, akkor mindegy milyen loadere van a többi lemeznek, mert ha látja a lemezeket, akkor lehet rögtön tölteni a kívánt OS-t a partíciójáról, csak a grub.conf -ban legyen felsorolva. Szóval erre az ''egyik grub tölti a másikat'' -ra nincs szükség, bár mintha a ''map'' -al lehetne ''trükközni'', de ez önmagában annyit csinál, hogy ez elsődleges lemezt megcseréli a másodlagossal(Bios --> boot from..., vagy swap floppy disk hasonló ehez)Viszont ha a jelenleg töltésre Nem használt Boot-loaderek a lemezek partícióinak elejére vannak rakva, és nem az mbr -be, akkor a Windows-hoz hasonóan lehet őket chainload -olni szerintem.
''a grubban hogyan allitom be azt, hogy melyik es hanyadik linux induljon'' Ez csak annyi, hogy a grub.conf -ba (vagy menu.lst) szerepeltetsz a tölteni kívánt rendszerekhez egy szekciót, a <default 0> pedig tölti a legfelső szekciót(az 1 a másodikat, stb.).
''az ide1 master hdd-t be lehet ugy allitani...'' Mondom, ha a grub együtt tud működni a raid karival, akkor láthatja a második lemezt, és így már nem is számítana a Bios ''anti töltés a raid-os lemezről'',mert kikerülted azt, + egyébként is erre pályázol, ha jól figyelem.
-
erhas01
tag
udv:
A.
raid kartyan levo hdd-n fenn az uhu (tovabbiakban 2 ) , es az alaplapi masteren is van uhu (tovabbiakban 1 ) es win is van itt meg mellette.
ketto grub. minek? azt nem tudom.
az alaplapi bios sajnos nem tud a raid-rol bootolni. nem megy tovabb. most az egyik bootol.
B.
ha floppyrol bootolok grubbal, akkor elindulna a raid 2 rol a grub, majd betolt az 1 grub?
a grubban hogyan allitom be azt, hogy melyik es hanyadik linux induljon, ha tobb operaciosrendszer van.
olvastam de nem talalom. az ertelme pl:
- a mukodesen kivul, ha hoznak egy hdd-t azon egy elozoleg a sajat gepemen feltelepitett uhu indul az alaplapi grub meg utana.
- egyik megy alap beallitassal, addig a masikon meg kiserletezek.
C.
internet problema.
ugyanaz az uhu az 1 elindul automatan a neten jelszo, beallitas, bejelentkezes nelkul,
a raiden levo 2 meg nem. hiba 255 kodot ir ki.
E.
az ide1 master hdd-t be lehet ugy allitani, ami jelenleg grub 1 , hogy lassa a gep mint vasat, menjen tovabb, vagy valassza a raid-on levo masodik grubot, onnet induljon az uhu 2 .
Otlet?
udv: erhas01
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
UHU-Linux-ban melyik böngésző van benn a Galeonon kívül? Melyik tud olyat, hogy a popupkillerének meg lehet mondani, hogy melyik popupot engedje át mindig, a többit meg ne?
Köszi. -
proximus
senior tag
''processzor kvótát pedig nem lehet.'' No ez az. Most nem ugrik be mivel, de van olyan parancs, amivel megszabható, hogy a felhasználó mennyire használhatja a procit, ami valahol ugye csak kvótának minősül. Arról nem is beszélve, hogy egy pl. 1000 felhasználós rendszerben valaki távolról elkezdene a kis terminálján át kernelt fordítani
''Azt én is tapasztaltam -régen-, hogy ugyanaz a C forráskód akár 2x gyorsabban is lefut linuxon mint NT alatt. (semmi spéci, csak számítások és lemezre írás)
Erre van ''tudományos'' magyarázat?''
Van ám, a Linux ugye tulajdonképpen UNIX, ahol a minnél bikább, de ugyanakkor biztonságos működés volt a cél. Például ha van egy nagyon gyors géped, de összességében mégsem remekel akkor mi is lehet a baj? Hát csak annyi, hogy valahol szűk keresztmetszet(ek) van(nak) a rendszerben, és a többinek arra kell várnia, mert feltorlódik az áramlás. Nos erre nagyon ügyi módszereket alkalmaz a Linux kernel, pl. vinyó: mechanikus szerkezet, szal szűk keresztmetszet. Megoldás: Visszatartani az adatokat, amíg egy csomaggal össze nem gyűlik belőlük, és csak ekkor zúditani ki a lemezre, mert egyébként állandóan foglalt lesz szegény, és elszédül az írófej,+ más folyamat addig malmozhat. Figyeld meg pl. a Win -nel ellentétben a pingvin bármennyi MEM -ed is legyen, látszólag mindet megeszi. Namost ha belegondolsz, ez nem is olyan rossz, ha növelhető általa a teljesítmény, + ráadásul erre való. Ha van fent Gkrellm progid, índítsd el egy mp3 lejátszással egyetemben, és figyeld meg hogy szép egyforma magasságú, egymást egyenlő távolságra követő ''pálcikákat'' rajzol a disk ablakába. Szal M$ -ék igencsak tanulhatnának Optimalizálást a pingvintől.
-
-
vati
senior tag
válasz
proximus #607 üzenetére
, vagy prioritás-, illetve erőforrás -kvótát raksz az induló, vagy a már futó folyamatokra.
Ezt már a WinNT-k is régóta tudják, igaz elég durva skálán lehet prioritást beállítani, processzor kvótát pedig nem lehet. (diszk kvótát is lehetne, de otthonra minek)
Azt én is tapasztaltam -régen-, hogy ugyanaz a C forráskód akár 2x gyorsabban is lefut linuxon mint NT alatt. (semmi spéci, csak számítások és lemezre írás)
Erre van ''tudományos'' magyarázat? -
WN31RD
addikt
''A dmesg-et shell ablakból kell kiadni?''
Igen, shell ablakból, vagy konzolból.
''Mit csinál? Kiiírja a kernel üzeneteket amíg le nem lövöm?''
Nem, kiírja az eddigi kernel üzeneteket, aztán kilép.
''hoppá, ugye nem lehet gond a minuszos DVD-formátum?''
A mínuszos DVD-hez más parancsot (dvdrecord) kell használni, mint a plusszoshoz (growisofs).
Ha ezt a GUI, amit használsz, nem tudja, akkor gáz van. (Én mindig parancssorból írok CD-t/DVD-t, tehát a GUI-kat nem nagyon ismerem.)
Csak a biztonság kedvéért: a cdrecord -scanbus parancs megtalálja az íróidat? -
vati
senior tag
válasz
proximus #602 üzenetére
adj ki egy dmesg parancsot, hátha írni fogja mi a gond(ha a lemez akadozik, már akkor is dőlni szoktak a warning-ok, meg az ''Atapi reset complete'' )
A dmesg-et shell ablakból kell kiadni? Mit csinál? Kiiírja a kernel üzeneteket amíg le nem lövöm?
Maga az író sw is visszad egy ablakban nagy csomó üzenetet, ''Atapi reset complete'' nem rémlik, este megnézem.
Nem akartam ISO fájlt csinálni, hanem röptében írni DVD-RWt. (hoppá, ugye nem lehet gond a minuszos DVD-formátum? Mert nekem az van.)
Maga az éles írás rögtön az elején leakad, szerintem semmi nem megy ki a lemezre. (onnan gondolom, hogy utána a diszk törlés azonnal visszajön sikerrel)
Érdekes módon a dvd-rw lemez inicializálás ment, legalábbis semmit nem reklamált. Pedig ekkor is írnia kellett a lemezre, látszik is a diszken hogy van rajta valami!
Azért _annyira_ nem új dolog a DVD-írás, és egy sor sw-fejlesztő cég úrrá tudott lenni a problémán.... az íróm vagy 10 formátumot ismer. DVD-RAM támogatásról ne is álmodjak? -
proximus
senior tag
Volt nekem régebben egy 466 (van is
) Celeron-os Mercury lapos(Via apollo pro plus), 133 SD RAM -os gépem, Asus Gef2MX -szel. UT2003 --> Win--> Fél óráig töltés, majd valami kivehetetlen grafika, ahol éppen mozgolódni tudtam, csak menni nem. OK, nézzük Linux alatt: (memória megtakarítás végett csak minimális ablakkezelő indítása)1024x768, minden maxon, és még -enyhén szaggatva ugyan de- megy.
A mostani konfigomon már megy(menne, ha még meglenne a linuxos demó) mindkét opre -ben (KT266A, 256 DDR, 1900+ AthlonXP, 9200 Radír). => Ebből következtethetsz
''Azt tudom, hogy a win nagyon beszippantja a géperötartalékait. És a LInux??'' Linux-nál van lehetőség takarékoskodni az erőforrásokkal, (ATI-knál biztos, mert 2-3 fajta driver közül lehet választani, de pl. az ATI-é 100% -on pörgeti a procit minden esetben), ugyanis vagy válogatsz a driverek közül, ahol lehet, vagy prioritás-, illetve erőforrás -kvótát raksz az induló, vagy a már futó folyamatokra.
-
proximus
senior tag
1. ''OpenGl-böl mindet????'' Erre úgy tudok válaszolni, hogy OpenGl -re sokkal több van, sőt ami eleve (csak) Linuxra készül, annak muszály OpenGl -esnek lennie.
2. Ami nincs meg Linuxra(és akár D3D -s), azt lehet próbálgatni a wine nevű Win. emulátorban, de itt is előny lehet az OpenGl -re ''megírtság'' -
WN31RD
addikt
válasz
proximus #602 üzenetére
''A másik amit hallottam--> Nem tudsz ISO fájlt DVD -hez csinálni, mert túl nagy neki, ezért marad az UDF.''
Ezt rosszul hallottad, simán lehet ISO only filerendszert rakni DVD-re, nincs gondja 4.3 GB-os lemezzel, csak egy 4.3 GB-os file-t nem tudnál rárakni, de ilyesmire elég ritkán lenne szükség. -
proximus
senior tag
Szega!
Nos, a hiba nem véletlenül volt mindkét író alatt ugyanaz, merthogy ezek csak grafikus héjak, és parancssoros író(robotokat) hívnak meg. Namármost CD írásra a Cdrtools csomagban lévő cdrecord elegendő, de DVD -hez már ilyeneket kell használni: cdrecord-prodvd, vagy dvd+rw-tools. Ezeket keresd meg az UHU -ban, ha nincs, akkor lehet a hiba oka ez is. A másik amit hallottam--> Nem tudsz ISO fájlt DVD -hez csinálni, mert túl nagy neki, ezért marad az UDF. Ja és még amikor ilyen hibát csinál, adj ki egy dmesg parancsot, hátha írni fogja mi a gond(ha a lemez akadozik, már akkor is dőlni szoktak a warning-ok, meg az ''Atapi reset complete''
)
''ott kezdodik, hogy az alacsony szintu hardverkozeli dolgokat felismeri'' Ez így is van, csakhogy elég új dolog ez a DVD írás még(kevesen használják), így lehetnek gondok, arról nem is beszélve, hogy még maguk a gyártók is bajban voltak, hogy milyen formátumokat vállaljanak be.
''Tud valaki kesz scriptet kuldeni, amitol megjavul?'' Ha a dmesg rakás hibát dob, akkor a kernel lessz a hunyó. -
vati
senior tag
uj oldalarol mutatkozott be es szivat az UHU:
Az este gyorsan karcolni akartam 2 DVD-RWt. Nosza, linux, X-cdroast., 0.98 verzio.
Tulesunk a detektalason, latszolag mind a ket iromat szepen felismeri nevrol.
A RW-lemez formazason gyanusan hamar tulesunk, orommel fedezem fol, hogy ropteben irni is tud. (pont azert kell RW-re irni mert keves a hely)
Vegre kiirnam. ''Iras sikertelen, az eszköz vagy erőforrás foglalt''
ujraindit, Kiszall-beszall. ugyanaz.
Nosza, a masik DVD-iro progi, k3b a neve ha jol emlekszem. (osszesen 2 DVD-iro sw telepul fol, van masik 3 de azok -ugy lattam- csak CDt tudnak irni) Biztatóbb verziószám is, >1.0
Ez kellemesebb, már majdnem Nero Burning Rom-szintű GUI, persze csak ha kicsit messziről és hunyorítva nézzük.
De: a Mehet gomb után ismét: ''Iras sikertelen, az eszköz vagy erőforrás foglalt''
Ezekkel en nem tudok mit kezdeni. Nalam egy oprendszer ott kezdodik, hogy az alacsony szintu hardverkozeli dolgokat felismeri, lekezeli, beallitja maganak, es nem nekem kell szivnom vele, es nem kell unix gurunak lenni egy DVD megirashoz, hanem ezt alapbol tudja.
3 kulonbozo wines rendszer kozul 3 azonnal, automatikusan, es hibatlanul be tudta konfiguralni maganak az LG 4081B iromat, ugy hogy setup utan rogton irhattam is.
Tud valaki kesz scriptet kuldeni, amitol megjavul?
Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Edge Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude E6320 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I DVD I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3236
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 8400F / 32GB DDR5 / RX 7800XT 16Gb / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest