- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
Accord
csendes tag
Egyébként gémekböl melyikeket lehet futtatni linux alatt. Igazábol ez az egy, ami miatt Winezek még. OpenGl-böl mindet????
-
glett
tag
Nem hiszem, hogy bárki figyelné, hogy egy újonc kérdez-e avagy őstag.
Nem kell lehúzni a win-es winyót, csak figyelj oda arra, hogy a megfelelő helyre telepítsd az UHUt. Nem ismerem a telepítőjét, de ha a primary slave vinyóra teszed, az általában /dev/hdb1-9 között van. Nem tudom, hogy az UHU alapértelmezésben tud-e NTFS fájlrendszetr írni (kernelfüggő), mindenesetre a FAT32-t javaslom olyan partíciónak, ami mindkét oprencer alól látszik. En linuxos boot-managert használnék (LILO, GRUB), nem lesz vele gond.
Ciao
glett -
Accord
csendes tag
Újjonc vagyok, sajna nem is foglalkoztok velem
Szal akkor: amikóóó telepítem fel a 1.1.1 (kamion-t). akkor lehúzzam a Wines vinyót???
Egy 120 gb-s on van Win XP, 2 partició. A másik egy 80 Gb os oda szeretném rakni a Lint. Csináltam egy 5 gb+ egy 256 mb -s partot, a maradék marad a filmeknek, zenéknek NTFS-en.(vagy inkább FAT32?)
De jártam már úgy, hogy felraktam Win xp, meg Win ME, és ha nem az Xp-t raktam 2jára, akkor nem volt boot manaegger
Nem akarom újra rakni emiatt a Winnt, má unom.
THX -
tildy
nagyúr
Most irattam ki az uhut, ngayon frankónak is tunt a telepitoje,de....
az X server installálásakor kiírta, hogy sajna nem tudja olvasni a cdt.Vadonatúj, frissen kiírt sony cdn van pedig
Így most sajna nem működik az egész.Másnak is volt ilyen gondja az ISO-val?Hogy kiírta cdre, aztán meg ilyen hibát dobott?Vagy csak én jártam így? -
proximus
senior tag
1. Nem ismerem a 2004 -es UT -t, de nem tettek bele véletlenül kézi Fríssítési freki állítót, ami alapból 60 -on van?
2. Milyen a desktop felbontásod, és milyen a game -é? Milyen moncsid van?
A monitorod kézikönyvébe keresd meg a Horizsync -et és a Vertrefresh -t, és -mily meglepő- az XF86Config -ban keresd a Section ''Monitort'', és korrigáld ha kell. -
Torry
addikt
Az GAleon-on probláma megoldódott, viszont a 60Hz még nem!
-
Bazsesz
őstag
Sziasztok!
Szóval lenne egy kérdésem. Most szemezek az 1.1 2 CD-s változatával. Mennyire lett jó? Nekem 1.1 RC4-em van, az jó, mert felismeri az USB-s kábelmodemem. Nos?
Ennyit szerettem volna.
Üdv: balu -
Torry
addikt
SIKER!Nvidia driver fennt, az UT2004 demo fut rendsen köszi mindekinek!
Az a gáz, hogy a Galeon-t már bekonfiguráltam meg betűméret meg minden.
Az a problámám, hogy egy csomószor rákattintottam a Szerkesztés=>Eszköztár-nál hogy:ADD NEW TOOLBAR, olyan sokszor hogy mostmár nem látom az oldalt amit megnyitok, csak ha kiveszem az eszköztárat, így viszont nem tudok Internet címet beírni.
Nem lehet valahogy újratelepíteni csak ezt?
És miért megy csak 60Hz-n a játék?Ez is fontos lenne!
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Válaszolok én.
Akad egy pár, de csinálni is lehet, csak nagyban függ az alaplap BIOS -ától, hogy mennyire tolerálja az USB Boot-ot (Néhol akkor is megy, ha nincs ilyen választás, de van Zip, vagy Ls -boot, vagymi)
Ilyen Linux pl. a Flonix: Bővebben: link
,vagy mintha a Knoppix is lenne ilyen ''kiszerelésben'' : Bővebben: link -
tildy
nagyúr
Aki hasznalja az uhut, mennyire jo?
Most gondolkodom, hogy masszon fel szepen a laptopra, (nem jo nekem win alatt a php, mysql,es az apache....)
Ez meg lemaradt :
tud a telepitoje particiot atmeretezni?csak emrt nekem le kene csippenteni egyik partciiobol, hogy legyen neki hely..(mandrake ezt vagta...)
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
''A DOS-os vagy milyen képernyőn?'' Nos, ha ez ilyen egyértelmű lenne, akkor azt mondanám Igen, de megpróbálom mégegyszer lépésről-lépésre.
0. Ctrl + Alt + F1 gombokat megnyomod egyszerre (egymás után, nyomva tartva az előzőt)
1. Most az F1 -en lévő karakteres felületen találod magad. Jelentkezz be adminisztrátorként (root + a jelszó)
2. Írd be ezt: init 3 és nyomj entert
3. cd /home/''felhasználó''/ahova/tetted/a/fájlt (a tab gombot nyomogatva kiegészül amit írsz)
4. chmod +x ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül''
5. sh ''a letöltött driver neve idézőjelek nélkül'' (Most a telepítőben kell lenned, válaszolj a kérdésekre, de ha nem megy az angol, óvatosan nyomogasd az entert)
6. Ha a driver hiba nélkül felment, indítsd a Midnight Commandert úgy hogy szimplán írod: mc és enter. Ha ezt kapod: ''bash: mc: command not found'' akkor nincs telepítve az mc, de szerintem ilyen nem lessz.Lépkedj a /etc/X11/ -be, és szerkesz az XF86Config -ot úgy, hogy a kijelölősávval felé álsz, és F4 -et nyomsz rajta.
7. Keresd meg a fájl-ban a Section ''Device'' részt, és az ott lévő nv vagy vesa szót írd át nvidia -ra. Megnézheted még a Section ''Module'' részt is, ahol kb ezt kell látnod:
Section ''Module''
Load ''dbe''
Load ''v4l''
Load ''extmod''
Load ''type1''
Load ''freetype''
Load ''glx''
EndSection
Ha nem ezt látod, egészítsd ki ilyenre.
8. Nyomj F2 -őt és Entert. Most egy F10 -et, és mégegy F10 -et + Entert.
9. Írd be ezt(a ''pontosvesszőkkel''-vel több parancs írható egymás után) : init 5; logout
10. A grafikus felület ismét elindul, + egy Nvidia Logo -t kell előtte látni.
11. Egy ''Dos -os'' ablakba (Terminál) írd be ezt: glxinfo | grep direct Ha Yes, akkor mehet a teszt-gameHa No ,akkor
, de remélem nem.
Kiegészítés: A kis- és nagybetűk Linux alatt meg vannak különböztetve, szóval MC, vagy mc nem ugyanaz, erre figyelj! (MC -ről nem is tudok)
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
Megtaláltam a WC plugint, és az eredijét is:
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/explore2fs.htm
Bővebben: link
Úgy veszem ki, ez utóbbi ext2 írást is supportál, igaz, jóérzésű ember nem próbálgatja... -
vati
senior tag
Hoppá, találtam valamit a boot manageres problémámra, és az ext2-olvasásra is:
Bővebben: link -
WN31RD
addikt
Jól tudod: Bővebben: link Ext2+Reiser 1.2 plugin
Csak olvasni tud, de nem csak az ext2-t (és így az ext3-at is), hanem a ReiserFS-t* is ismeri.
Tapasztalatom ezzel sincs.
* Kérdés, hogy vajon a notail cuccokat is kezeli-e rendesen, ennek nem néztem utána. -
Torry
addikt
569-re help!!
-
WN31RD
addikt
''Pár évvel ezelőtt tudom, hogy létezett valami kezdemény WinNT driver, ami ext2,ext3-at kezelt, de most rákeresve nem találom. Próbált valaki ilyet?''
Találkoztam már ilyennel neten, de fejből nem tudom, hol, én is csak keresni tudnám.
Tapasztalatom nincs ilyesmivel.
''Csak azért kellett volna az NTFS, mert én meg a 6 éves gyerekem osztozunk ugyanazon a gépen.
Nyugodtabb lennék ha az éles adataim nem FAT32-ben vannak.''
Én az ilyen problémát úgy szoktam áthidalni, hogy létrehozok egy könyvtárat egy NTFS meghajtón, amihez csak a Rendszergazdáknak van hozzáférési joga (tehát nem csak az írási jogot kell letiltani, hanem mindent), és az alá csatlakoztatom a FAT partíciót. Így a nem rendszergazda júzerek nem tudnak hozzáférni.
Tipikus példa: C:\MNT\GHOST -
vati
senior tag
Mindenkinek köszi a válaszokat, biztatóan hangzik!
Este kipróbálom.
A 8/-hoz (NTFS kontra linux) még1 kérdés:
Pár évvel ezelőtt tudom, hogy létezett valami kezdemény WinNT driver, ami ext2,ext3-at kezelt, de most rákeresve nem találom. Próbált valaki ilyet?
Tudom, hogy alapvetően fából vaskarika jogosultságmenedzselt fájlrendszert közösíteni két oprendszer között, de hátha... Csak azért kellett volna az NTFS, mert én meg a 6 éves gyerekem osztozunk ugyanazon a gépen.
Nyugodtabb lennék ha az éles adataim nem FAT32-ben vannak.
(elsősorban forráskódok, digitalizált házi videók és a fényképezőgépemről letöltött képek - mind pótolhatatlan, sok hely kell neki, viszont kellemes lenne mindkét oprendszerből írni - mind1, legfeljebb duplikálom ezeket a könyvtárakat) -
Torry
addikt
JAh a böngésző a Geleneon, vagy mi.
-
Torry
addikt
És lenne még egy NAGYON nagy problémám.
Hülye fejemmel az eszköztárnál egy csomószor rákattintottam arra, hogy ADD NEW TOOLBAR.
Így hogy netezzek ki kell vennem az eszköztárat, de így viszont nem tudok címet írni.
Hogyan lehetne visszacsinálni alapra? -
Torry
addikt
Nah szóval.
Nálam egyébként nincsen olyan hogy XF86Config-4 Csak olyan van hogy XF86Config meg XF86Config.old.
És akkor a driver feltelepítés után mit írjak be?Részletesen pls mert kezdő vagyok.El kell indítani az MC-t?A DOS-os vagy milyen képernyőn?Vagy ....Mit?PLS HELP! -
Sipi
addikt
Bocs, ha már válaszoltak, még csak itt járok...
1. Lilo, Grub mehet a Linuxod partíciójába is, nem kell MBR-be tenni. Ha így teszel, az XP boot.ini-jébe lehet valahogy begyógyítani. De nekem még sosem volt gondom azzal, ha MBR-be tettem Grubot. Így könnyen indítható XP is, Linux is. (Nálam most is így van.)
2. mplayer/mencoder páros, acidrip, dvdrip, k3b, arson...
3. A Stylus C42SX és a C42UX teljesen működik. A gimp-print csomagot érdemes használni hozzá, cups nyomtatószerverrel.
4. a gphoto2 csomag tökéletesen kezeli, pl. a digikam vagy gtkam nevű szoftverrel lehet manipulálni a digikamerán lévő képeket.
5. ja, ez ugyanaz
6. elvileg minden alaplapi ketyerét ismer, de ehhez nem értek túlzottan...
7. OpenOffice legújabb verziói jól kezelik. De teljesen semmi sem képes jó kezelni (még önmaguk közt sem mindig kompatibilisek). Nem agyonfromázott doksikat jól betölt, csak keveset kell alakítani rajtuk. Vagy mentsd el XP alatt rtf-ben.
8. Csak olvasni. Üzembiztosan írni is lehet, de nem teljeskörűen, azt hiszem, csak módosítani lehet, meg egyéb korlátok is vannak. Ilyen esetekre érdemes egy kisebb fat32 partíciót készíteni, erre teszed a munkáidat.
9. Melyik kell? Elég komoly játékok is futnak wine alatt, az MS Office viszonylag, de ahhoz inkább a Crossover Office plugin kell, ami fizetős.
10. Borland Kylix. Vagy KDE alá a KDE/Qt fejlesztőkörnyezet.
Sipi
[Szerkesztve] -
Accord
csendes tag
-
WN31RD
addikt
8-hoz kiegészítés:
Van olyan NTFS driver, ami megbízhatóan tud írni NTFS partíción már létező file-okba, de sem új file-okat nem tud létrehozni, sem a meglevőek méretét nem tudja megváltoztatni, sem semmi egyebet nem tud.
Valószínűleg ez nem az, amire te gondoltál.
(Arra használják egyébként az ilyesmit, hogy az NTFS partíción létrehozott image-ben saját filerendszerről futhasson a Linux, és így újrapartícionálás nélkül is ki lehet próbálni. Bővebben: link) -
WN31RD
addikt
9: Van rá reális esély, de ez az esély nem túl nagy. Ki kell próbálni, és vagy megy rendesen, vagy nem megy (illetve nem megfelelően).
Windowsos programok használatához az esetek többségében jobb a VMware. Persze, ha legálisan akarod használni, akkor azért kemény pénzeket kell fizetni. -
WN31RD
addikt
6: Be kell tölteni a hálókártyát kezelő modult. (Jó eséllyel lesz ilyen, a hálókártyák terén elég jó a hardvertámogatása a Linuxnak.) Hogy melyik modul szükséges, azt pl. egy root-ként kiadott lspci parancs eredménye segíthet eldönteni.
Az ADSL-hez ezután a pppoe megfelelő beállítása szükséges, de az UHU ezt grafikus felületből el tudja intézni, valahol a vezérlőpultjában. -
WN31RD
addikt
8.: Egyelőre nincs.
[törölve]
Szerk.: Nem olvastam el figyelmesen a hozzászólásodat először, bocs.
Jó tanács: Anélkül, hogy az időt rászánnád, vagy valakivel megcsináltatnál mindent, nemigen fogsz boldogulni a Linuxszal. (A Windowsra is rászántál nem kevés időt.)
[Szerkesztve] -
vati
senior tag
...pontosabban:
a telepiteskor a floppys boot mellett dontottem, de utolag azt szeretnem, megis legyen ott a Linux az XP boot menujeben. Anelkul hogy az MBRt babralni kellene.
Ami HOWTO-t eddig olvastam, mind azzal indult, hogy rakjuk fel a LILOt, aztan inditsuk innen a Windowst. Miert?
Az NT rendszerek boot loaderet egy ilyen egyszeru boot.ini fajllal lehet konfiguralni
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT=''Microsoft Windows XP Professional'' /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=''Microsoft Windows 98SE''
hogyan lehetne ezzel kezelni a linuxot? -
vati
senior tag
Tök jó ez a topik.
Én a hétvégén tettem föl az 1.1-es UHUt.
Konkrétan azért, mert beraktam egy új vinyót a gépbe. Norton Ghosttal átnyomtam minden régi partíciót az újra, viszont a WinXPt ez nem hatotta meg: ''problémás licensz megszerzés'' hibaüzenet küldésével nem volt hajlandó többet elindulni az új vinyóról. Ez volt a pont, amikor komolyan fontolóra vettem, kell-e nekem ez a sz@r xp? (korábban egy órát tököltem amíg spionkodó funkciókat ki tudtam irtani belőle, így se voltam biztos soha, hogy nem üzenget a hátom mögött Redmondba az ADSL-en - voltak ''érdekes'' netelérési kísérletei...)
Sajnos muszáj az XP is, mert csomó drága harverem csak windws alól müxik. (pl. digiző kártya)
Az UHU-val tavaly már próbát tettem, de akkor nagy csalódás volt: se ADSL, se digitális fényképezőgép, se nyomtató nem ment alóla, plusz a videokártyámtól is alapból eldobta magát.
Kérdések egy 100% Windows NT-orientációjú felhasználó szemével:
1/ Ha a telepítéskor floppys boot-ot választottam, és azt akarom hogy a WinXP boot menüjéből induljon a Linux, mit kell tennem? NEM akarok sem LILO-t, sem GRUB-ot felrakni, mert az esetek 80%-ában biztos, hogy XP-be kell bootoljak.
2/ milyen programmal válthatók ki Linuxon a VirtualDub, TMPGEnc, Nero Vision Express, GSpot, DVDShrink programok?
3/ Ha valaki használ Epson Stylus C42Pro nyomtatót Linuxról, írja meg mi módon lehetséges. 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
4/ Ugyanez Canon A40 digit. gépre (képek, videók letöltése lenne érdekes) 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
5/ Ugyanez Canon A40 digit. gépre (képek, videók letöltése lenne érdekes) 1 évvel ezelőtt megpróbáltam utánajárni, semmi biztatót nem találtam
6/ ha magától nem fedezi föl az alaplapi integrált LAN-kártyát és a rádugott Dialcom ADSL-modemet, mit tegyek? (a unixokhoz és a hálózatkonfigeléshez külün-külön is síkhülye vagyok + nincs időm és energiám 600 oldal man paget olvasgatni, hogy kiderüljön a végén, cseréljek alaplapot!)
7/ Milyen programokkal lehet MS-Office XPs/2000-es dokumentumokat (Access, Excel, Word, Outlook) üzembiztosan elérni és macerálni Linux alatt?
8/ van-e valahol -végre- olyam üzembiztos NTFS fs-driver, ami írni is tud?
9/ van-e reális esély, hogy komolyabb wines programok (nem feltétlen directx-es) stabilan működjenek Linuxon, vagy kár szivatni magunkat? (Azzal nem vagyok kisegítve, ha vagy elindul vagy nem, orrba-szájba fagy, funkciók fele nem működik stb.)
10/ létezik linux alá valami Visual Studio-szintű C fejlesztő keretrendszer, vagy még mindig a kőkorszaki vi,emacs stílusú eszközök divatosak?
Sikerélmény: az UHU magától ugyan nem tudta bekonfigelni a hangkártyát, de némi küzdelemmel sikerült elérni hogy tudok hangot és videót lejátszani.
Én Windows programozásból élek, abban otthon vagyok, és nincs se szabadidőm se energiám arra, hogy órákat seggeljek a linux előtt, dokumentációkat bogarászva.
Használni akarom, csak nem tudom, NEKEM megéri-e: drága és kevés az időm, félek hogy annyi idő alatt amíg felfejlesztem magam unixból a hatékony használat szintjére, rég megkeresném melóval akármilyen wines sw árát.
ui.: a command-line UI-tól igen-igen elszoktam, sőt utálom!
hú de sok lett, bocs. -
Accord
csendes tag
Üdvözlet mindenkinek. A saját - ahol régebben is forumoztam - forumomban nem tudom megkérdezni, mert motor csere van, így benneteket fárasztanálak
Tudtok nekem ajánlani olyan könyvet pl, ahonnan eltudom sajátítani a Linux alapjait???
Mos tkezdenék vala foglalkozni, Win melett, mert azért gémelek is néha.
Apropó. Úgy szeretném feltetlepíteni, hogy az egyik vincsire Win xp - már fenn van régóta, a másik vincsire Uhu Linux.
Huzzam le a Wines vinyot, amig telepítem a Linuxot???Nem fog belekavarni a Winbe??
Csinál valami boot bigyot, ahol kitudom válaszatni, mit akarok indítani??
Elöre is köszi a segítséget -
proximus
senior tag
Hááát..., mintha erről már regéltem volna pár sorral fentebb, de üsse kavics.
:
Bármilyen szövegszerkesztő megfelel, én csak mondtam egyet, hogy mc, (szűkebben mcedit), de lehet ez a kde, vagy gnome, vagy... -ban lévő szövegsz. Ebben a részében lesz a file-nek(ugye: XF86Config-4, a /etc/X11/ alatt) :
Section ''Device''
.
.
Driver ''nv'' <--- ezt átírod nvidia -ra, és ennyi.(lehet eredetileg az nv helyén vesa is.)
.
.
EndSection -
Torry
addikt
Akkor hogyan kell megnyitni azt a file-t? Azt ahol át kell írni azt a vackot?
-
glett
tag
''A boot nagyon lassú, win98se alatt mint a villám bootolt be. Azt még rendben kiírja, hogy melyik vinyóról bootol a kernel, de aztán vár egy fél órát mire a kis pontok nekiállnak telni''
Tényleg fél óra? Mérd már le, hogy kb. mennyi? Az UHU-t nem nagyon ismerem, amikor ''telnek a pontok'' nincs valami szoveg, hogy pl F2-t nyomva látszik a boot folyamat (általában tényleg az F2 lenyomása teszi láthatóvá) Itt akkor majd látod, hogy melyik folyamat lassú (pl. net, cupsd ilyesmi) valoszinűleg vmi beállítási hiba)
A graf felulet valószínűleg azért lassú, mert
- nem a jó meghajtót használja (/etc/X11/XF86Config) pl. a vesa-drivert --itt főleg ez lehet a gond
- lassú a géped a nagy Desktop Environmenthez (KDE, Gnome) --> használj vmi mást, pl XFCE-t. Be kell valljam, nem tudom, hogy ez UHU-ban mennyire egyszerű, de meg kell, hogy oldható legyen.
Ciao
glett -
Zoltán
őstag
Nemrégiben átálltam az 1.1-es UHU-Linuxra. Minden nagyon szép és jó is (Egyből ment a pendrive, meg az adsl is, minden gond nélkül, ez hatalmas élmény volt win98se után!) , de azért van egy két problem, segítsetek, ha tudtok, légyszi!
-A boot nagyon lassú, win98se alatt mint a villám bootolt be. Azt még rendben kiírja, hogy melyik vinyóról bootol a kernel, de aztán vár egy fél órát mire a kis pontok nekiállnak telni.
-Az egész grafikus kezelő felület is nagyon lassú, tehát várni kell az ablakok megjelenésére.
Gép: Celeron 633A, 192 Mb SDRAM, UDMA33 vinyó, Via Apollo Pro chipset, S3 Trio3D Agp2X, UHU-Linux 1.1rc., más oprendszer nincs rajta, tehát a hda1-ről bootol. Tudom, hogy nem egy játékgép, de eddig az alap dolgok villámgyorsak voltak rajta.
Ha van valakinek tipje, hogy mit állítsak át, köszi. -
proximus
senior tag
Neem nem, előtte, mert az init 5 jelzi azt, hogy a rendszer 5-ös futási szintre vált, de ez szinte 100%-ban jelenti az XFree elindulását is. (Ennek az init rendszernek az lenne a lényege, hogy ne kelljen egyenként indítgatni, leállítgatni a szolgáltatásokat, programokat, hanem hozzárendeljük őket futási szint(ek)hez és ezáltal könnyebben kezelhetővé válik a rendszer.) Szóval ha init 5 -re váltassz, akkor az betölt egy XF86Config-4 -ben megjelölt video-drivert, ami lsmod -dal nem feltétlenül látszik, mert mondjuk belső driver. Az ATI, NVIDIA letölthető driverek viszont külsősek, ezért: lsmod és már látod is Nvidia --> nvidia, ATI --> fglrx.
''Mert akkor gáz van'' Ez a ''nem lett átírva'' még a jobbik, eset, hidd el. Gond akkor lesz, ha utána sem látszik, persze még ekkor sincs veszve semmi. -
Torry
addikt
Akkor átírni azt már az init 5 után kell?
Mert akkor gáz van mert nem rakta ki az NVIDIA logot! -
Torry
addikt
TEhát amikor bennt vagyok a könyvtárban akkor nyomok egy F4-et?
-
proximus
senior tag
root -ként kell bejelentkezni, mert mezei felhasználó rendszerfájlokat nem bolygathat, de ha belegondolsz, ez nem is olyan rossz dolog.
''Hozzáférés megtagadva.'' Hoppá, ez milyen megnyitásra vonatkozik? fájlt szerkeszteni pl. az mc -ben F4 -gyel megnyitva tudsz, vagy grafikus szövegszerkesztővel, de én az előbbit javaslom.
[Szerkesztve] -
proximus
senior tag
Nah jöttem
''Abból a Ctrl+Alt+F1-ből hogy jövök vissza?'' Ctrl+Alt+F7 -tel, vagy a beírt init 3 utáni init 5 is odaugrik automatice. Egyébként F1 -től F6 -ig szöveges, F7, ill. F8 grafikus munkamenetekre használatos.
''És hogyan kell átnevezni?'' Mármint mit?
''És az Nvidia honlapon milyen Linux ez?'' Minden linuxhoz jó ez a nem is olyan régen bevezetett telepítője.(anno tar.gz -s, ill. rpm -es csomagok voltak) Hogy miért? Mert önkibontó, önellenörző (szvsz gz, vagy bzip2) archívum, és csak futtatni kell.
''melyik kell nekem?'' IA32 -
Torry
addikt
Feltelepül meg minden, bár néhány kernel hibát kiír de letöltötte meg nemtom mmég mitcsinált de a driver felment.
Nos amikor azt a XF86.... izét akarnám megnyitni azt írja: Hozzáférés megtagadva.
Mit csináltam rosszul? -
Torry
addikt
Abból a Ctrl+Alt+F1-ből hogy jövök vissza?
És hogyan kell átnevezni?
És az Nvidia honlapon milyen Linux ez?
IA32
AMD64
IA 64
melyik kell nekem?
[Szerkesztve] -
Torry
addikt
Feltelepül meg minden, elindul, bejön az az UT2003 kép és kilép.Ennyi.
-
proximus
senior tag
Az a ''nemindul el'' hogy néz ki? Kikerül egy ikon az asztalra, de nem megy? Esetleg terminálból próbálod, de hibaüzi dömping? Ha az utóbbi, szúrd be ide az erroros, ill. warning -os részt. Ja igen, alapból csak egy ''helykitöltő'' driver lehet a Linuxban Nvidia cuccokhoz, a ''rendeset'' tőlük kell letölteni. Írd be ezt egy terminálba: glxinfo | grep direct, vagy csak glxinfo. Ha ''yes'', akkor van rendes 3D, ha no, tutira nincs rendes Nvidia driver, így irány Bővebben: link és driver leszed. Feltenni így kell:
Ctrl + Alt +F1
beír: root, majd a jelszó
beír: init 3
sh drájver.bin és a kérdésekre válaszolsz(többnyire csak Enter,Enter)
/etc/X11/XF86Config-4 -ben az nv -t, vagy vesa -t átírod nvidia -ra.
beír: init 5; logout Most egy nvidia Logo -nak kell bejönnie, ha jó minden. -
Torry
addikt
HELP! UP!
-
Torry
addikt
Van UT2003 és UT2004-is de csak demo.
De neken kicsomagolja feltelepíti meg minden, de nem indul el.
Valami driver-t kell felrakni?Nvidia kártyám van. -
Zoltán
őstag
Nemrégiben átálltam az 1.1-es UHU-Linuxra. Minden nagyon szép és jó is (Egyből ment a pendrive, meg az adsl is, minden gond nélkül, ez hatalmas élmény volt win98se után!) , de azért van egy két problem, segítsetek, ha tudtok, légyszi!
-A boot nagyon lassú, win98se alatt mint a villám bootolt be. Azt még rendben kiírja, hogy melyik vinyóról bootol a kernel, de aztán vár egy fél órát mire a kis pontok nekiállnak telni.
-Az egész grafikus kezelő felület is nagyon lassú, tehát várni kell az ablakok megjelenésére.
Gép: Celeron 633A, 192 Mb SDRAM, UDMA33 vinyó, Via Apollo Pro chipset, S3 Trio3D Agp2X, UHU-Linux 1.1rc., más oprendszer nincs rajta, tehát a hda1-ről bootol. Tudom, hogy nem egy játékgép, de eddig az alap dolgok villámgyorsak voltak rajta.
Ha van valakinek tipje, hogy mit állítsak át, köszi.
Zoltán
[Szerkesztve] -
Torry
addikt
Letöltöttem az UT 2003-at Linux-ra és kaptam egy olyan file-t aminek a kiterjesztése: .bin
Ezzel mit kell csinálni? -
Cathfaern
nagyúr
Hhmmm...UHU-ban nincs benne alapból? Mert akkor bonyolultabb lesz. Ha letöltötted a .rpm kiterjesztésű fájlt, akkor próbáld meg kiadni az rpm -i xIrc-2.3.8-1.i386.rpm parancsot (mindezt abban a mappában, ahol az xIrc van). Ha erre feltelepszik, akkor mindenki happy és működik. Ha így vmi nem tetszik neki, akkor viszont le kell fordítani. Ehhez kell a forráskód (xIrc-2.3.8.tar.gz) ezt ki kell csomagolni (pl. mc-vel). Majd a readme-ben elolvasni, hogy mit is kell pontosan tenni.
Álatlában a fordítás folyamata ez:
./configure parancs. Ha ez nem ad hibát, akkor:
make parancs. Ha ez nem ad hibát
make install parancs. Ha ez nem ad hibát
kész vagy.
Ha bármelyik hibát ad, akkor meg meg kell nézni, hogy mit írt ki, s annak megfelelően cselekedni. -
Torry
addikt
Xirc-et hogyan kell telepíteni?
Nem akarodzik semmit csinálni. -
Torry
addikt
Ok köszi.
Újabb kérdés:
DCGUI-t honnan töltsek és hogyan kell telepíteni? -
Torry
addikt
Köszi!
Olyan chat-progi kellene nekem ami mindenhol engedélyezve van, pl fel tudok menni a trefort-ra meg stb.
Ilyet tud valaki?Linket is pls... -
Torry
addikt
És nincsen valami progi linux-ra amivel lehet dumálni ha a haveromnak windows-a van?
-
Torry
addikt
Kár
-
Torry
addikt
Ebben az MSN-ben ami linux-ra van ugye nincsen mikrofon vagy csak én nem találom?
-
WN31RD
addikt
válasz
Cathfaern #515 üzenetére
[OFF]
Ez egy torokszorító történet.Részvétem.
A Linuxra való váltáskor nekem is az alternatív felhasználói programok megtalálása jelentette a legfőbb gondot. Szerencsére nincs komolyabban szükségem olyasmire, ami Linux alatt ne lenne megtalálható.
A korábbi hardvereimmel mázlim volt, a jövőben pedig (illetve már egy ideje) azt szem előtt tartva vásárolok bármit, hogy a cuccnak Linux alatt is működnie kell.
[/OFF] -
Cathfaern
nagyúr
OFF
Nos, a dolog úgy kezdődött, hogy összeomlott a Gentoo linux-omIlyet még életemben nem láttam, de tényleg nem lehetett vele mit kezdeni. Újrarakni meg nem volt kedvem (ugyebár egy 1300-as Duronnal olyan 3-4 napomba került a felrakása). Akkor (szeptember közepe) úgy gondoltam, megvárom a nemsokára kijövő MDK 9.2-t...nos ez a várás tartott kb. november közepéig. Közben Windows-t használtam, nem volt kedvem más linux-ot felrakni. November közepe felé kijött a 9.2 (illetve kijött hamarabb is: de csak fizetős verzióban). Nem is volt benne semmi különleges változás, ráadásul több gondom is volt vele (net nem működött rendesen, alapból ronda betűk), amik a 9.1-ben még jók voltak...ekkor kicsit kiábrándultam belőle, új linuxhoz meg nem volt erőm (iskola, ugye), így azt mondtam pihentetem a témát. Aztán nemrég újból nekiestem, az UHU 1.1-et és a MDK 10.0-t kipróbálva. Egyik sem jött be igazán, a MDK 10.0-val különösen sok bajom volt (ráadásul hardveres inkompatibilitás, amit 90% hogy nem lehet megoldani), az UHU meg annyira nem jött be (mint ahogy már az 1.0 rc3 óta, pedig az rc2 nagy kedvencem volt
). Igaz az UHU most is fennt van a gépen, de nem használom. Ráadásul nemsokára meglesz a laptopom, akkor pedig ezt a gépet kvázi el fogom hagyni, aki meg használni fogja, annak meg nincs szüksége linuxra (nem akar linuxot), így már nincs kedvem szórakozni vele.
Ha a laptopra sikerül felpaszíroznom valamelyik disztrib-et, akkor lehet hogy visszatérek, de nagyon nem biztos (már csak az sem, hogy fel fogom tudni rakni). Ugyanis ebben a fél éves XP használatban sikerült összegyűjteni egy-két olyan programot, ami nincs linuxra, s bár hasonló van, de az messze nem ugyanilyen...és az oprendszerváltogatásnak(azaz most netezek => linux, most xy programot használok => Windows) meg nem vagyok híve. Btw. a két legfontosabb program: Photoshop és foobar2000. Mindkettőt naponta használom, s egyikre sincs ugyanilyen alternatíva (rosszabb van, de nem közelítik meg eléggé az eredetiket). Aztán itt van még olyan, hogy konzol emulátorok (konzol ebben az esetben videójátékot jelent), amik sincsenek rendesen linuxra, GBA-s flashkártyámat is csak wmware alól tudom írni, scannelni nem tudok linux alól. Szóval nincs elég motiváció a linuxhoz.
ON -
Cathfaern
nagyúr
Vagy próbáld ki ezt: Bővebben: link
Gyakorlatilag teljesen ugyanolyan (kinézetileg és kezelésileg is), mint a sima messenger. Ja, és előnye hogy fodítani sem kell. -
Torry
addikt
MSN Messenger nincsen linux-ra ugye?
-
Torry
addikt
Most kiírt valamiket.
Ilyen hogy beállítások meg, display the wine version...stb -
Torry
addikt
Merre találom azt a VINE-t?
-
Cathfaern
nagyúr
Ja, az nem az lesz
A Spectemu az Spectrum emulátor, nem pedig Windows
Egy wine nevű programot keress, emlékeim szerint benne van az UHU-ban.
Az az igazság, hogy a linuxok általában nem rajonganak az integrált hangkártyákértPróbáld meg más zenelejátszóval is, ha ott is ezt tapasztalod, akkor ilyen szinten van probléma (s azzal nehéz lesz mit kezdeni).
-
Torry
addikt
SIS alaplapi integrált.
De nekem emulátorként valami Spectemu van vagy mi. -
Torry
addikt
És az miért van, hogy néha így eltorzul a hang meg felgyorsul az XMMS-ben?
Aktív témák
- Gitáros topic
- Gyúrósok ide!
- Tesla topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Sugárkövetés nélküli sugárkövetés felé menetel az új PlayStation
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- BestBuy ruhás topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RX 6900XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3363
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest