- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Aktív témák
-
Panther
HÁZIGAZDA
Végre sikerült elérnem hogy PnP-ben működjön a kártya rendesen. (W98SE alatt tesztelve.) Erre mi van Linux alatt? Ugyanaz! Nem ismer fel semmit!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
dr_strange #393 üzenetére
Sikerült azt is elolvasnom elsőre is, de ezzel bár elméletileg előrébb vagyok, gyakorlatilag nem.
Gyanítom a folyamat nagymértékben általánosítható. Így ha valaki lenne olyan kedves, s egy adott programnak (használhat bármilyen egyszerű könyvtárszerekezetet) megcsinálná a install mellé az uninstall fájlját, azt nagyon megköszönném. -
Panther
HÁZIGAZDA
A fő chip rajta ''UK0023'' nevű/számú/izééé...
Bővebben: link Itt azt írja erre (''Accton NE2000 Kompatibel'' vagymi) hogy a szükséges Driver (Treiber) az az ''ne''. Na most akkor mi van? -
Panther
HÁZIGAZDA
Jelenleg azt csináltam hogy:
Van a gépen egy Win98SE. Ez alatt NE2000 kompatibilisként (IO = 0x300, IRQ = 10) full jól müxik. Még a szétosztott netet is látja.
Emellé végre sikerült felrakni egy friss UHU 1.1-et. Full telepítés, minden fent van. Az UHU vezérlőpultban a hálókártyáknál nincs semmi. Elmente konzolba (CTRL + ALT + F1), beírtam root-ként hogy ''modprobe ne io=0x300 irq=10'' és azt írja még mindig hogy márpedig ilyen nincs.
A kártyán az egyetlen infó amivel jutottam vmire, az az, hogy: ACC-S127C. Ez alapján a kari Accton gyártmány. ISA, 10Mbit, combo. Valami DOS-os beállítóprogival át tudtam rakni Jumperless módból PnP módba, de utána Winben sem volt hajlandó működni, és ráadásul visszarakni sem lehetett Jumperless-be. Nem is emlékszem már hogy hogyan sikerült aztán, de már kezdtem azt hinni hogy végleg elb*sztam a kártyát.
További infók a NYÁK-on:
P/N: 142066 400 REV: 02A
Made in Taiwan R.O.C.
9545
És egy matricán:
614005850 UL0062
144062-000
Még valami amit eláruljak? -
azért nem nagyon kóser ez az uj uhu-linux.
átmásoltam a ttf könyvtárba a windows-os font-okat, és most nem akarnak szép betük lenni szörfözés közben.
[Szerkesztve] -
zrubi
senior tag
válasz
Cathfaern #385 üzenetére
''Azért a Windows nem nagyon szokott egy programot 2-3 mappánál többe tenni''
Hajaj, nézz csak meg egy driver telepítést és próbáld meg eltávolítani utána
Aztán még lehet takarítani a registry-t is ezerrel, hogy megpróbáld eltüntetni a nyomait...
Vagy ott van pl. a dx rá is írják, hogy visszacsinálni csak reinstallal lehet. Na ez az igazi 'telepítés' LOL
Egy make install azért százszor rendezettebb dolog.
Egyszerű esetben (ha nem írsz felül más csomaghoz tartozó fájlokat) ennek mintájára lehet uninstallt is csinálni. Végtelenül egyzserű, mivel az install nál (a Makefile-ban) ott vannak a konkrét fájlok, hogy mit hová tett, uninstallnál csak vissza kell csinálni és kész... -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #383 üzenetére
Használd egészséggel a slackware csomagkezelőjét. Semmi különlegesség nincs benne. Szépen megírt scriptek.
Belész az alkönyvtárba amit csomagolni akarsz
makepkg ezaneve-verzio-egyebhülyeség.tgz
Kérdez vagy 2öt és már kész is.
Ezután alien -rpm csomagod.tgz és már rakhatod is fel jól. -
zrubi
senior tag
válasz
Cathfaern #383 üzenetére
''Ez az egyetlen bajom a linuxxal''
Miért, melyik az az oprendszer amelyik ezt jól csinálja???
Ha belegondolsz ez nem triviális feladat, főleg, ha nem csak új fájlokat teszel fel, hanem lecserélsz mondjuk már meglévőeket...
rpm-et még sosem csináltam, így nem tudom hogyan kell.
.deb -et és .ebuildet (gentoo) már igen -
Cathfaern
nagyúr
Ez az egyetlen bajom a linuxxal (illetve ez nem feltétlenül a linux hibája, de azé is): egyetlen programot képes 200+ mappába szétszórni
Így meg aztán elég nehézkes a manuális dolog.
Ez a csomaggá hozás hogy történik? (rpm esetében)
MOD: most látom Polesz is írt választ. Bár a csomaggyártás konkrét problematikáját még ő sem írta le (vagy adott linket hozzá)...
[Szerkesztve] -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #380 üzenetére
make install DESTDIR=/home/enyémjuzer/forditas/marpedig_ide_fogsz_telepedni
ezután a DESTDIR alatt megtalálod a könyvtárstruktúrát telepítés után. Ebből lehet csomagot gyártani jól. És jöhet pl az alien is. Slackware alatt általában mindig így rakom fel a sajátot és így le is tudom szedni jól. Más rendszer más csomagkezelő, de a feladat ugyanezCsak gondolom te RPM-et akarsz gyártani.
-
Cathfaern
nagyúr
Nem konkrétan UHU, de linux:
Ha fordítással rakok fel egy programot, akkor hogyan lehet ''uninstalállni''? -
Panther
HÁZIGAZDA
Na úgy hogy a swapot Linux swap parícióként csináltam meg, már feltelepült.
Egy kérdés maradt: MIÉRT NEM MÜXIK A HÁLÓKÁRTYA?! Win98SE alatt full jó minden. Még az osztott netet is eléri.
-
escie
őstag
ez lesz akkor.
csak gondoltam hátha megy ilyen csicsás módszerrel is.mindegy.
a hülye synaptic meg pöccre elszáll. hurrá.
azt hogy oldjam meg, hogy legalább a dselecttel megnézhessem a csomagokat?
magyarán, mit kell írjak a ''sources.list'' -be
(apt-cdrom add ellenére nem jelentek meg a kettes cd-n lévő csomagok...)
debian alatt olyan jól ment minden.. -
escie
őstag
szasztok.
a második cd-vel mit kell csinálni?!
gondolom nem kézzel, egyenként kell telepíteni róla a csomagokat.
csak azért kérdem mert nem sikerült egyik csomagkezelővel sem összehozni.
hogy csináljam? -
Panther
HÁZIGAZDA
Hűűű... rájöttem vmire.
cfdisk-el a múlkor úgy csináltam hogy csináltam az Új gombbal két elsődleges partíciót, egy 256-oat, megy egy 2.7 GB-sat.
Na most mindkettő mellett az állt típus-ként hogy Linux.
Most letöröltem a két linux partíciót, és próbálom újra: látom a típus alatt van olyan is, hogy Linux swap. Gondolom akkor a 256-os legyen ilyen. És a nagy? Az csak sima Linux, vagy Linux extended? -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Jam-Master J #359 üzenetére
Egy db. jogtiszta UHU 9900 Ft. Ez meglátásom szerint nem nagy összeg, ha annyira fontos az UHU, akkor akár saját zsebből is ki lehet fizetni.
-
Panther
HÁZIGAZDA
Na, nincs vkinek ötlete miért fagy le a csomagok felmásolásától?
-
hát ez ciki..
nekem nagyon nem tetszik. az nvidia driver vagy 3x hiányolt valamilyen könyvtárakat, de én nyoomtam a tovább gombot, és az nvidia logo is bejön, de hogy hány %-os , azt nem tudom.
elinditottam egy játékot, ami tud full screen menni, de mikor kiléptem belöle lefagyott az x. mondjuk ez annyira nem gáz, de nekem akkor se szimpi. -
Jam-Master J
aktív tag
Hát ez cziki...azt olvasom, hogy csak magánszemélyeknek és iskoláknak ingyenes teljesen az UHU. Cégeknek legalább egy példányt vásárolni kell.
Szar ügy, mert a cég, ahol melózok, biztos nem veszi meg az UHU-t -
Panther
HÁZIGAZDA
Na jó, hát ez hatodszorra is belefagy. Pedig csak annyi a különbség az RC7-es telepítésekor fennálló állapothoz képest, hogy van a vinyón egy Win98SE.
Az ugye jó ha csináltam az UHU telepítő CD-jén levő cfdisk-kel a W98 paríció után egy 256MB-s (ennyit írtam de, de csak 243 MB lett...) swapot, azután meg egy 2.7GB-s ext3-at? (Így tele is van a vinyó.) -
Cathfaern
nagyúr
HWSW-n (hasonló nevű topic). Nem is ezért tűnik pletykaszintűnek, mert ott írták, hanem mert olyan írta, akit addig még nem láttam ott, s ő is csak egy sorban. Viszont motoszkál bennem a kisördög, mivel ezt annó az 1.0-nál megcsinálták
Idézek magamtól a HWSW-ről:
''Ez esetben a történelem megint ismétli önmagát1.0-s rc2-t nagyon szerettem, rc létére szinte teljesen stabil és gyors volt...erre kijött az rc3 ami lassú lett, s az instabilitás jelei is mutatkoztak...aztán kijött az 1.0, ahol nem ment az ADSL beállítás, s egy óra után kifagyott (nem az X, az egész cucc). Na ekkor álltam neki más linux-ot keresni.
Most az rc4 kifejezetten tetszett. Az rc5 is állítólag jó volt (azt nem próbáltam). Erre most ez''
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
AZtán tessék minél előbb beszámolni
Bár nem hiszem, hogy sikerülne visszateríteni UHU-ra. Ugyanis ez csak akkor történne meg, ha valami nagy csodát műveltek volna vele. Ez meg nagyjából kimerül abba, hogy annyi függőség legyen uhu-s csomagban, mint amennyi .rpm-ben megvan
-
még 90% és telepithetek
-
Panther
HÁZIGAZDA
Hát én olyan 10 perccel a megjelenés után elkezdtem tölteni, lent is van már rég mindkét CD.
-
MUŁĐER
addikt
Na,olvastam a manualt,tehát ki kell írnom cd-re a cuccot.
Nem gond,van íróm.
Csak annyit akarok kérdezni,hogy simán rakjam föl a cd-re az ISO-kat? -
escie
őstag
nézd meg itt Bővebben: link
az 1.1-ről szóló hírt, találsz egy másik helyet, ahonnan töltheted.
hátha az beválik... -
Cathfaern
nagyúr
A két .iso-t
Btw. fel akartam én is lépni az ftp.uhulinux.hu-ra, de a következőt írta ki: ''42175 users (the maximum) is logged in, sorry''Btw. aki letöltötte/felrakta, az írjon hogy milyen lett? Tényleg elrontották az rc5 óta? (mert valahol ezt hallottam, s nagyon remélem, hogy csak rosszindulatú pletyka, s nem igaz)
-
MUŁĐER
addikt
Höjj!
Tegnap mondták hogy várjam meg a stabil 1.1 UHU-t,mert most akarok Linux-ra áttérni.
Na,most nézem az uhulinux ftp-jét,1.1 mappa,innen mit töltsek le?Az egészet,vagy csak az ISO-kat,azt a két CD-t? -
zrubi
senior tag
Nekem is ilyen van, nekem egy ISA-s modemem volt azt kiírta...
Lehet azért, mert az megjelent mint szabványos soros port
Mindegy, valahogy tudd meg a pontos típusát a kártyának, és utánanézek, hogy milyen driver kell neki...
De ha csak ezen múlik a linuxozásod, adok neked egy rendes PCI-os hálókártyát -
na szedem én is:
remélem ez már csocsi verzio lesz.
kiváncsi vagyok, hogy miért 2 cd-s. -
escie
őstag
UHU-Linux 1.1 (Kamion)
...megszületett...
[Szerkesztve] -
zrubi
senior tag
beírod, hogy
`dmesg`
de ha kiírta, hogy nincs ilyen eszköz vagy rossz az IRQ, IO, akkor az úgy is van, nincs mit nézni a dmesg-ben...
Csak jó lenne tudni milyen kártyáról van szó, ne mbiztos hogy ha win alatt ne kompatibilis, akkor nincs hozzá külön linuxos driver...
Az irq-t meg az IO-t boot során kiírja a biosod. Azt ézd meg, legalább az biztos jó legyen... -
Panther
HÁZIGAZDA
Nah kész az 1.1es UHU, töltöm is lefele. Francért nem lett kész tegnapra, akkor már az lenne fent.
-
MUŁĐER
addikt
válasz
Cathfaern #320 üzenetére
Végül is van helyem,ráfér már a vinyóra egy kis takarítás!
Tehát akkor két partíciót csináljak?O.K.
Szerintem csak jövő héten rakom föl a Linux-ot,hétvégén,mert akkor lesz időm ''tökölni'' vele.Úgyhogy attól kezdve bombázlak titeket kérdésekkel.Persze elolvasom a letölthető manual-t is!
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Ha nincs helyed: 3GB
egyébként 5 GB
Ha meg nem számít a hely, akkor meg mehet 7-10 GB is.
Ja, csinálni kell egy külön swap partíciót is, ha legalább van 512 MB ram-od, akkor ennek nem kell túl nagynak lennie, a linux sose fog hozzányúlni (ha van helyed akkor legyen 1 GB. Nekem 512 Mb ram-om van, a swap-om ~300Mb, de sose nyúlt hozzá semelyik linux) -
MUŁĐER
addikt
válasz
Cathfaern #313 üzenetére
FAT32
Lehet csinálok még egy partíciót.(Muszály lesz.)
Itt nézem az UHU Linux lapját,meg lehet tőlük rendelni a linux-ot,de árat nem írnak,csak annyit hogy házhozszállítás ingyenes,meg kapok ajándékba pólót!
Ez igaz lehet?Mármint tök ingyen van,meg még ki is hozzák?
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
Nos ha az a partíció ext2 etx3 vagy vmilyen olyan formátumú, amire hajlandó linux települni, akkor nem
Ha FAT32 v. NTFS (szvsz ez valószínűbb
) akkor baj, mert ilyenre nem hajlandó települni (NTFS-re nem is tud írni. Illetve tud, csak nem 100%-osan, így még nincs alapból engedélyezve)
-
Polesz
addikt
Nem gond, de ha egyedül vágsz neki akkor kérdezz sokat és a fontos adataidat mindenesetre mentsd el, nehogy később bármilyen oknál fogva nagy bosszúságod legyen. Nem elriasztani akarlak, de minden oprendszer felrakás előtt javasolt egy kis biztonsági intézkedés. Inkább előbb mint utóbb.
-
MUŁĐER
addikt
válasz
Cathfaern #310 üzenetére
Tehát jobb ha megvárom a stabilt?
Mindegy,5 évet kibírtam Linux nélkül,mostmár pár óra nem számít!
Hehe,végre megszabadulok a win98-tól,asszem az ő helyére megy a Linux...
XP-marad még egy darabig,biztos ami biztos...
ÖÖÖ,gond az a Linux-nak ha egy olyan partícióra rakom,ami nem üres? -
zrubi
senior tag
''NE2000 kompatbilis asszem''
Na ez itt kevés infó, hogy asszed, mert egy ISA-s kártyáról csak úgy lehet megmondani, hogy kicsoda, ha megnézed mi van ráírva
Szóval KELL a pontos típusa,
-utána google, hogy pontosan milyen driverrel megy...
-ezek után driver betölt (megfelelő paraméterekkel IRQ, IO),
- majd dmesg- kimenetében keresni a nyomát, hogy mi lett az eredménye...
Ha sikeresen megtalálták egymást, akkor lehet neki IP-t adni, stb, mint egy sima PCI-os kártya...
Ha nem megy valami azt is írd meg hogy mit csináltál, és mi lett az eredménye... -
Cathfaern
nagyúr
OFF
Azon nem csodálkozomNézzd meg ezt: Bővebben: link #112-es hsz
ON
LOL
!mULDer!: most ez így hirtelen bonyolult lenne pontosan leírni, maradjunk annyiban, hogy az UHU ingyenes, és letölthető a Bővebben: link-ról
[Szerkesztve] -
Polesz
addikt
válasz
Cathfaern #302 üzenetére
Betévedtem
Még mielőtt rádugod a hálókábelt a kártyára próbáld ki konzolból (alt+ctrl+f1) a következő parancsokat:
modprobe ne io=0x300
az irq megpróbáljuk rábízni talán megtalálja magától, ha nem akkor irq=10 paraméter
ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0
ping 192.168.1.1
Ha ez meg van akkor jó eséllyel működik a hálókártya.
Persze ipcímnek azt írsz amit akarsz, de maradj normális értékeken
Ezután jöhet egy kis osztás a háló többi gépe felé és hogy még a netet is lásd
route add default gw 192.168.1.100 metric 1
itt az ipcím annak a gépnek a címe amely a gateway a hálózaton.
Nagyjából ennyi. -
MUŁĐER
addikt
Egy láma kérdés:
A Linux ingyenes?Letölthető valahonnan?Mert kipróbálnám,de ha drága akkor maradok a win-nél.
UHU Linux érdekelne főleg. -
Cathfaern
nagyúr
Nos, reménykedj hogy Polesz betéved ide
Btw. újabban linux szempontjából nem valami termékeny a PH!
Volt egy időszak, amikor a linux-os témák nagyon futottak (tavaly április-május-június-július-augusztus) De sem előtte, sem azóta
Ajánlom, hogy ballagj át a HWSW-re, vagy a linuxfórumra, mert ott nagyobb az esélyed.
OFF
Jó az aláírásod
ON
[Szerkesztve] -
Panther
HÁZIGAZDA
Naa, hol vagytok, linuxul tudók?
Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Androidos tablet topic
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5410 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest