Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Rimuru
    veterán

A pi azért jön elő, mert tipikusan egy linuxos mikroszerver, a pi-userek 95%-a szerverfeladatra használja Linuxszal, és bizony nem egy erőmű, nem X-ezésre/DE-zésre tervezték, ezért mindenki SSH-n keresztül vezérli.

Egyébként én már csináltam ilyet, amit a kérdező akar. TP-Link routerre telepítettem OpenWrt-t, ami ugyebár Linux, meg volt rajta webfelület adminkodáshoz alapból, meg ment fel rá ntfs-3g a külső HDD akkori kezelése miatt (ez 3 éve volt, akkor még NTFS volt rajta), rtorrent, samba, plusz lighttpd, utóbbi arra kellett, hogy DynDNS-sel üzemeltetett statikus weboldalt kiszolgáljon.

Működött is minden. Grafikus felülettel ki sem lehetett volna vitelezni, mert egy routernek nincs rá kapacitása, eleve a RAM kevés hozzá. Egyedül egy olyan extra dolgot telepítettem fel, amire nem volt szükség, egy mc-t, de az sem volt pazarlás, mert sok helyet nem foglalt pluszba, és erőforrást is csak akkor foglal, ha épp futtatod. Nekem nagy kényelmet jelent, ezért még SSH-s konzolozáshoz is mindig felteszem. Mondjuk ez a commanderezés nálam is lehet még valami windowsos vagy DOS-os tévberögződés eredménye, mert nem lenne létfeltétel, de kényelmesnek találom, és a munkát nagyon megkönnyíti, meggyorsítja.

Sőt, ez a router a mai napig hibátlanul megy, igaz már nem nálam. Annyi, hogy a DynDNS beállítás csesződött el szolgáltatóváltás miatt, meg torrentet, megosztást már nem futtatnak rajta (de még mindig lehetőség lenne rá), plusz az egész már frissítésre is szorulna biztonsági szempontból, de mivel a nem helyi netes birizgálás nincs engedélyezve, meg most 2 ezer km-re vagyok tőle, így már nem nyúlok hozzá. A gazdája meg nem ért hozzá, nem mer hozzányúlni egy linuxos akármihez, meg úgy van vele, hogy nem javítja meg azt, ami jól működik.

Hat de miert olyan buildet raktal fel amit volt alapbol Luci? (gondolom az volt) Egy csomo helyet elvisz es teljesen felesleges, ugyis mindenki SSH-n keresztul configolja az openwrt-t, ilyenre nem pazaroljak a draga eroforrasokat...

Itt van mellettem egy RPI, jelenleg Raspbian van rajta talan full xfce felulettel, engem ez egyaltalan nem zavart, megcsinaltam SSH-n mindent amit akartam ugyanugy mintha nem lenne rakta xfce vagy akar x szerver. (Nem en raktam ra)

Remelem erzed mire akarok kilyukadni. :U

Új hozzászólás Aktív témák