- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
Mtbsrác #42938 üzenetére
Nem a kernel stabilitásával van a baj, hanem ezzel az egy komponensel tud hibát produkálni, de azt sem mindenkinél, mindenesetre most nagyon sok hiba ezzel kapcsolatban. Amit ajánlanak, hogy vagy visszalép az ember a 6.7-es valamelyikére, vagy előreszalad a 6.8.2-re.
Most nincs a közelben Mint/Ubuntu gép(A lelkem túl sátános lett, Win11 lapos van csak nálam), hogy milyen lehetőségek vannak, de ha egyszeri, és ha fstabba berakva is felcsatolja rendesen, én nem foglalkoznék vele. Vagy van az az opció, hogy más rendszert használ az ember, ha folyamatos a probléma, de ez a legutolsó opció. Ezt a fáljrendszer javítás egyszer-kétszer elmegy, de el is vihet mindent( bár én még nem találkoztam ilyennel, de ahogy olvastam, volt aki megszívta vele). Nálad meg volt egy reset is, lehet, hogy az van amire elsőre gondoltál, hogy az kavart be neki. Ha mégegyszer, normál használat alatt előfordul, akkor érdemes komolyabban elgondolkodni ezen. Nálam random van ilyen hiba Ubi 24, Mint 22-n is. Érdekes ez.És a Windows-ok miatt nem tudom elengedni az NTFS-t, pedig szívesen megtenném. Kéne valami felhőre előfizetni....
-
válasz
Mtbsrác #42934 üzenetére
Nem tudom mi az oka neki, Minten is szívtak többen is a közelmúltban NTFS-re formázott partíciók felcsatolásával. Megjegyzem nekem Debianon nem volt ilyen problémám... Soha!
A fájlrendszer javítása nálam is segített, viszont ennél meg nem árt vigyázni, mert a felugró figyelmeztető üzenet is jelzi, hogy akár adatvesztés is lehet belőle. -
-
-
törölt tag
válasz
Mtbsrác #40974 üzenetére
Feltételezem a Grub nem látszik induláskor. Gép induláskor nyomogasd a bal Shift-et és előjön a Grub menü. Advanced menu, abban válaszd a legutolsó kernel "recovery" indítását. A megjelenő menüben kiválasztod a "root" parancsértelmező indítását. Ekkor egy root-al kezdődő promptnak kell lennie.
Itt adhatsz új jelszót magadnak.passwd "a te userneved amit adtál magadnak"
(pl.:passwd majkimiki
)
új jelszó
ujra új jelszó
ha sikeres ki is írjareboot
enter
Elvileg így már be fogsz tudni jelentkezni a grafikus felületre. -
-
csixy
addikt
válasz
Mtbsrác #40951 üzenetére
A négy meghajtó közül bármelyikre teheted a grubot, tehát általánosítva a /dev/sdx -re , ahol x lehet a, vagy b, vagy c, vagy d.
Tehát írhatod például ezt:sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Az 1K nagyságú partíciók mi célra vannak?
1MiB-es partíciót szoktunk tenni bios_grub jelzővel GPT partícióra, az funkcionál legacy MBR-ként a GPT partíción , ha nem akarunk EFI bootot csinálni. -
-
válasz
Mtbsrác #40856 üzenetére
UV400 meg az A400 nem ugyanaz, itt a comparison, ha érdekel. Pár napot/hetet még talán ki fog bírni, annyira nem durva a smart hibajegyzéke, de sajna a vezérlőt ez annyira nem is érdekli, egyszer csak putty és vége.
Ezek a kínai SSD-k is sok esetben egész jól elvannak, gyakorlatilag a piacról összevásárolják a legolcsóbb komponenseket és összerakják, aztán működnek.
-
válasz
Mtbsrác #40851 üzenetére
Sajna ahogy páran említették, az a A400 a legelvetemültebb SSD modell, ehhez nem is kell külföldi fórumokat olvasni, elég a linkelt itteni SSD szaktopikok keresőjébe beírni az A400 varázsszót!
Ennek a modellnek alapból gáz a vezérlője, amiben ez a tipus van, mind megbízhatatlan! Ami nálad van, kb bármely pillanatban megadhatja magát. 4 évet ment eddig, szóval kb szerencsés vagy/voltál vele.
-
UberMutant
őstag
válasz
Mtbsrác #40851 üzenetére
az SSD topikban meglátják ezt a típust (a400) és rögtön irányítanak a pénztárhoz, hogy vegyél másikat. a vezérlője annyira vacak, hogy bármikor felmondja a szolgálatot. vszeg te is így jártál.
https://prohardver.hu/tema/flash_ssd_osszefoglalo_az_1_hsz-ben/hsz_1-50.html
Kifejezetten nem ajánlott típusok, melyek nem megbízhatóak, vagy nem hozzák a specifikációk szerinti értéket:
Kingston: V100,V200, V300, A400
Ha meg vásárláshoz kérsz majd tanácsot itt a másik topik
https://prohardver.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_1-50.html -
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #35291 üzenetére
Ezekkel az ingyenes font-oldalakkal az a baj, hogy a legtöbb ingyenes font elég korlátozott, nem tartalmaznak minden jelet, amit a fizetős változatban igen.
A linuxos tárolókban is van egy csomó font-csomag, azok sok esetben jobbak, mint ezek a dafont, fontsquirel és társaik.
-
Frawly
veterán
válasz
Mtbsrác #35275 üzenetére
Sehogy. Különböző fontokat tudsz kiválasztani, azoknál megvan, hogy milyen karaktereket támogatnak. Nem minden betűtípus támogat minden karaktert. Van a Writernek egy omegával jelölt ikonja, mint különleges karakterek beszúrása, ott nézd át a választékot, ha ott nem találod az a jelet, amit hozzá akarsz adni, akkor váltanod kell betűtípust.
Csak a kíváncsiság kedvéért: milyen betűtípust használsz, és konkrétan mi az a jel, amit nem tudsz hozzáadni?
-
Dave™
nagyúr
válasz
Mtbsrác #35275 üzenetére
Nem ahhoz kell hozzáadni, hanem a rendszerhez: /home/user/.fonts mappát hozd létre ha nincs és oda másold be őket, ennyi az egész.
betűtípusokat lehet találni pl. a fonts.google.com oldalon, a csomagkezelő is tud letölteni vagy professzionálisabb és ingyenes változatokat a befonts.com oldalról.
-
DrojDtroll
veterán
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #24878 üzenetére
Na akkor először is, TVTime-mal is próbáltad működésre bírni(synapticból és szoftverközpontból is telepíthető)? Ha ott kép van, de hang nincs, akkor telepítsd a gnome-alsamixer csomagot és a Hang és videó menüpontból futtasd. Itt keresd meg a Line és Line Boost sávot és told fel 50%-ig. Ha a némítnál pipát látsz, azt szedd ki.
-
lev258
veterán
-
-
válasz
Mtbsrác #24356 üzenetére
Bocs, de belekeveredtem a számokba, ez tényleg nem az és nem is találom az Ubuntu pacgages oldalon.
A tar.gz-t úgy próbált meg, hogy ahová kitömörítetted a a .gz fájlt, ott megnyitsz egy terminalt és ezeket az általános parancsokat kiadod:
./configure
make
sudo make installNekem így nem sikerült, de az install nevű fájl tartalmaz telepítési leírást.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23340 üzenetére
Cseréld le nemo-ra, azzal nincs ilyen gond. Viszont ha a nemo-t gksu-val indítod egy idő után lefagy. De ezen kívül más bug-ja nincs, ez már 3 éve benne van és nem javítják. És mielőtt valaki felteszi a kérdést miért futtatom gksu-val? Mivel a remasterek készítésénél törzsvendég vagyok a /etc/skel mappában, ott ugyebár csak így tudok kontárkodni.
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23248 üzenetére
Szia!
Itt találod amit keresel. Probléma nélkül titkosít mappát, meghajtót, csak kiválasztod a menübe a mappát vagy partíciót amit szeretnél titkosítani, beírsz egy jelszót és kész. Persze egy külön fiókot készíts a gyerekeknek, hogy a hozzáférés tiltás aktívvá váljon.
-
gvandor
csendes tag
válasz
Mtbsrác #23248 üzenetére
Úgy emlékszem, a debianban alapból jelszó kellett a partíció csatoláskor.
Másik ötlet: win alatt használtam pgp programot (van linuxos verziója, de nem próbáltam), ezzel lehetett titkosított disk-et létrehozni. Úgy nézett ki, hogy volt egy fájl, amit jelszóval megnyitottam, és megjelent a fájlkezelőben, mint egy új partíció. Amikor lezártam, vagy inaktivitás miatt magától lezárta, akkor eltűnt a virtuális partíció a fájlkezelőből.
Létezik a Tails nevű linux, az talán penről futtatható live rendszer, tele van mindenféle biztonsági szolgáltatásokkal (még nem próbáltam), Snowden kedvenc rendszere, az biztos tudja, amire szükséged van.
-
válasz
Mtbsrác #23017 üzenetére
Most nem ugrik be, mit jelentenek ezek az oszlopok, de szerintem elég, ha csak a valós memória használatot nézegeted.
Amit látsz, az nem a valós virtuális memória. Nekem itt a swap:
Mint látod, épp nincs swap és most nézd meg ezt a képet
Ha nem akarod, hogy ez a dolog idegesítsen akkor vedd ki a beállításokból a virtuális memória sort és csak a valós memória használatot fogja mutatni!
szerkesztés/beállítások/folyamatok
-
BoB
veterán
-
-
válasz
Mtbsrác #21545 üzenetére
Ha fennt van a zárt driver akkor csak egy vdpau képes lejátszó kell (pl smplayer, vlc, mpv stb.), amit át kell rá állítani. Bővebben link.
-
-
spammer
veterán
válasz
Mtbsrác #19634 üzenetére
sudo apt-get install rtmpdump
rtmpdump -r 'rtmpe://cp94682.edgefcs.net/ondemand/mtviestor/_!/intlod/hu/COMEDY/susogos/susogos-mackok-s07/cc-susogos-mackok-711_512x288_750_m30.mp4' -o ~/Downloads/cc-susogos-mackok-711_512x288_750_m30.mp4
A vége felé a -o utáni rész a kimeneti fájl elérési útja és neve, írd át magadnak, ahogyan akarod.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
Mtbsrác #18066 üzenetére
A dolgok mindig azzal kuszálódnak össze, hogy más rendszert használ a BIOS, a Windows és az Ubuntu. Talán legjobb, ha operációs rendszereknél ráveszed őket a netes szinkronizációra, talán bejön. Virtualbox-ban viszont fogalmam sincs, hogyan hat aztán vissza az anyarendszerre a dolog. Nekem, amikor volt XP az Ubuntu mellett, igen hamar helyre lehetett tenni az órákat.
-
válasz
Mtbsrác #18066 üzenetére
Az Ubuntu UTC-t használ, a Windows meg helyi időt. Azt nem tudom, hogy a Windowsnál hogyan lehet beállítani, hogy az is UTC-t használjon, de Ubuntunál a /etc/default/rcS fájlban kell átírni a UTC=yes-t UTC=no-ra. Így akkor nem lesz majd ez a több órás eltérés közöttük.
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
Mtbsrác #11440 üzenetére
A cinelerra repót veszed fel, nem a cinelerrát veszed fel a repóba. 404 meg a szokásos webes 404-es hiba, azaz nem érhető el a cím. Ezek után nem is meglepő, hogy nem tudtad feltenni, az viszont annál inkább, hogy nem a hivatalos oldalon leírt
sudo apt-get install cinelerra-cv
parancsot akarod használni a telepítéshez. Forrásból meg úgy tudod feltenni, hogy kibontod az archívumot és elolvasod a README v. INSTALL file tartalmát, mert abban van leírva, hogy kell fordítani.
-
-
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
Mtbsrác #7579 üzenetére
Javítom magam:
Sikerült álírni vmi csoda folytán
Nemám hanem az kavart be az egészbe hogy az elsősorban ottvolt ez hogy:
root:!::15761:0:99999:7::: ezt kellett törölnöm és máris jólett. Hogy mittakar lökkömsincs de annak a kivételével meggyógyult. Csak két órát szívtam vele mire sikerült 50x legalább újraindítottam a gépet is miattaDe megtanultam ezt is.
-
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest