- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
válasz
Teasüti #16817 üzenetére
Az, hogy CD olvasó van benne, és nem DVD, az nem kellő alap, hogy feltételezd, hogy nem tud USB-ről bootolni. Ki kell próbálni, nem szabad feltételezgetni. Az a gép, ami nem tud USB-ről bootolni, az már kb. 10 éve elektronikai hulladéknak minősíthető, már az 1999-2000-től gyártott gépek mindegyike tudja, legfeljebb egyes korai gépek háklisak, és nem minden pendrive-ről bootolnak (mert csak, mert 1-2 USB eszköz nem tetszik nekik), de a 2003-2004-től gyártott gépek meg akármiről bootolnak. Esetleg beletesztek, ha más nem átmenetileg, egy DVD olvasót. Egy ilyen gépre én sem tennék Ubuntut, max Lubuntut, mert ennél lényegesen erősebb kategóriájú gépeket is megfog az Ubuntu Unityje.
Szóval én kidobnék olyan gépet, amire vagy nem lehet XP-t telepíteni (jó, tudom, Linux topik, de ha XP nem megy rajta, valami korlát miatt, akkor modern Linux sem, népszerű disztró fog, XP-t már én sem nagyon tennék semmire), nem megy bele legalább 512MB RAM, vagy nincs USB, vagy nincs USB-boot, nincs DVD boot, nincs LAN boot, vagy nem tehető bele 3D gyorsító. Egyszerűen egy ilyen ócskavas ma már nem éri meg a szenvedést, elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Sőt, ma már az a gép is elég gáz, amelyik legalább nem 2 magos/nem HTT-s, órajel nem éri el az 1GHz-et, nem tehető bele legalább 1GB RAM, nem támogatja a 64 bitet, nincs benne legalább USB2, akkor sem nagyon éri meg használni mindennapi desktop gépnek, legfeljebb spéci vékonykliensnek, meg letöltőgépnek, ilyesminek. Most sokan felhördülhetnek, hogy micsoda, pl. minek egy 1GB RAM-os gépbe 64 bites támogatás. Pl. azért, ha valaki 64 bites szervertelepítővel szeretne kísérletezni, mondjuk ilyesmit tanulna/gyakorolna rajta, és mivel az ilyen régi gépek procija nem támogatja a virtualizációt, így virtuális gép alatt sem futtatható 64 bites OS.
Ma már az 1.5GHz-es proci, 2GB RAM is elég sovány, szerintem ajánlott ennél sokkal erősebb, legalább C2D vagy ennek megfelelő AMD (és lehetőleg virtualis extensiont támogató proci), min. 4GB RAM, tisztességes 3D gyorsító (hardveres decoderrel pl. a HD videókhoz) ahhoz, hogy normálisan, kompromisszumok nélkül lehessen használni a gépet átlag/home desktop felhasználásra. Aztán még egy ilyen gép sem számít ma már újnak, erősnek. Viszont egy ilyen gépen bármilyen OS elszaladgál, akár virtuálisan is.
Persze, aki nagy guru, meg sok elcseszni való ideje van, az valami minimáldisztróval, extra lightweight DE-ve, spéci disztrókkal tutujgatni tud ennél lényegesen gyengébb gépeket is, de ez esetben is megkérdőjelezhető, hogy megéri-e. Átlag felhasználó viszont ezeknél gyengébb géppel nem fog tudni mit kezdeni, mivel nincs meg a szaktudása, hogy minimálrendszereket toljon rá, meg ilyen bootolási ügyben kerülőutakat keresgéljen. Utóbbi felhasználói típusnak az kell, hogy beteszi egy modern OS grafikus telepítőjét, és onnantól fogva mindenféle trükközés és kikapcsolgatás nélkül fusson a kóceráj, teljesen felhasználóbarát módon.
-
törölt tag
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Nem mazsoláztam még át alaposan de ha minden igaz ez is lehet egy megoldás:
[telepites-pendrive-usb-boot-tamogatas-nelkul]
A leírásban szereplő 2. módszer rendszer nélküli gépen is megy azt írják.
-
matej013
tag
válasz
Teasüti #16817 üzenetére
Akkor még megpróbálhatod azt, hogy a 12.04 LTS-t telepíted fel. Ez még kifér CD-re és 2017-ig támogatva van. Ha pedig van hozzá türelmed, akkor már a rendszer alól frissítheted 14.04 LTS-re. Habár ilyenkor már a terminálban kell egy kicsit turkálni. A pontos parancsra már nem emlékszem.
-
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Nem akarok ünneprontó lenni, de amelyik gép nem bootol USB-ről, annak nem hinném, hogy a Unity-s Ubuntu lenne való. A Lubuntu telepítője pl ráfér egy CD-re.
Tutit persze csak a konfigruáció megismerése után tudok mondani, de így elsőre ennyi.@ubyegon2: Rövidítem, csak neked: Nem érdekel, hogy mit használsz, örülök, hogy az ubuntus kollega jól megvan a MINTtel is, majd visszatér.
A probléma VELED volt, nem a mint vs Ubuntuval. Azzal vádolsz, amit te tettél, és nem én. Ennyi. És ezt fejezd be, kérlek. -
matej013
tag
válasz
Teasüti #16811 üzenetére
Hali!
Hát nem tudom, de még az én régi 2000-es Socket A-s lapomban is volt olyan funkció, hogy a bootolást ki lehetett választani. Milyen régi gépről van szó? Ha az alaplap típusa alapján rá tudnál keresni a neten a kézikönyvére, akkor lehet, hogy találnál egy rejtett boot funkciót a lapon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged