Hirdetés
Aktív témák
-
_ak_
addikt
Hi!
Gondoltam én is belecsapok a linuxba, de elég sok dolog zavaros még. Kiszemelt áldozat egy 8.04es beta ubunut, ami ráadásul 64 bites. Kérdés, h szükséges-e a 64bit (4gb ramom van) és/vagy mennyire hátrányosabb a 32bithez képest? E
Elérhető marad-e az NTFS partícióm, kb mekkora partíció szükségeltetik a rendszernek és milyen fájlrendszerű legyen? (vagy inkább lehet-e ntfsre telepíteni? ) 1-2 régebbi hszben arról volt szó, h KELL neki egy swap partíció, igaz ez még mindig vagy csak ajánlott?
Továbbá számíthatok-e vmi nehézségre hardver témában?Előre is kösznöm!
Let's begin, de gozaimasu!
-
_ak_
addikt
válasz valóságépítő #5653 üzenetére
Ha jól értesültem, nemsokára kint van a végleges, így valószínű sok bugba már nem fogok belefutni (legalábbis reménykedem + ezt az ajánlatot kaptam)
java-val nem tom mi a helyzet, de szintén csak hallomásból úgy tudom, h a flash gond nélkül megoldható
ha elérhető az ntfs, akkor az esetleges letöltött fájlokat is menthetem oda és nyithatom meg win alól?a partició. jelenleg 2 partícióm van egy 50gb vistának és a maradék 400valamennyi pedig ntfs. gondolom akkor elegendő nekem ebből kivágnom egy szeletet és és particiónátlanul hagynom? ebből elkészíti a swapot is és a saját rendszer partícióját is? kérdés h mekkora szelet kell neki? 10-50gb?
-
_ak_
addikt
válasz valóságépítő #5660 üzenetére
Nos, ezt tudva már csak az kell, h 1-2 játék is elfusson, pl cod4, elvileg megodlható nem?
Btw már az ubunutról írok és elsőre awesome , bár critical error votl a boot loader installnál (grub vagy mi) és a frissítések többsége sem ment fel, mert talált vmi bibit, de lehet, h csak azért mert nem tuddtam neki swap fájlt csinálni. Egyenlőre tetszik, még egy kicsit barátkozom vele.
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
7.10-es vmit nem szeret vagy konfigban vagy a userben, de miután bejön a töltőképernyő kb 1 perc múlva kezd el dolgozni, addig csak áll, bejelentkező képernyő felbontását minden további nélkül 1800*1440-be rakja + 50hz, de miután bejelentkezek utána is áll pár másodpercig mire betölti rendszert teljesen. a monitor hzel meg nem tom mi van. 50-60-61-62hz közül választhatok, ahol mindegyik 60hz, kivéve ha 60hz-re teszem, mert akkor 70hzen megy a monitor (pedig kiválasztottam a típust és a legújabb nvidia driver is fent. 8.04 lehet beta, de ezen hibák egyikével sem találkoztam. A hang az nálam is elment, de mondjuk emlékszem, h vmit babráltam vmelyik beállításban. Azt már látom viszont, h marad a Vista. ugyanis ha a userben van az error, akkor mind1 melyik oprendzsert használja.. (2 nap alatt láttam már critical errort és számos váratlan összeomlást), viszont az elismerem, h aki ért hozzá, annak jobb os nem is lesz valszeg, hisz nyitottsága miatt, még én is látom, h mennyire "moddingolható", pedig nekem aztán tényleg fingom nincs a témához. Továbbá nagyon tetszik, h egy rakás programot tartanak az adatbázisba, amit kijelölés esetén stabil full sávszéllel leszedi és telepíti is. Bár eddig nem látom értelmét, h többet használjam ezt mint a win-t, de attól még nem adom fel egyenlőre. Valaki meg tudná esetleg nekem mondani, h mi a különbség a kubuntu, ubuntu és a KDE közt?
-
_ak_
addikt
Próba erejére feldobtam egy Kubuntu-t, GUI jobban tetszik, de kb még annyira sem tom használni, mint a sima ubunut. (media lejátszók vagy el sem indulnak vagy reflexből leállínak, a rendszer alatt van hang, mp3 alatt nics stb.) Szal 8.04 ubuntu x86 jön ^^
Btw, kezdőknek az ubuntu-nál van kényelmesebb linux? (tehát amivel jobban ellehet boldogulni, linuxos ismeretek bélkül.)
-
_ak_
addikt
Reinstall rekordot sztem simán döntöttem, pár nap alatt 10+ min.
Bár nem is ez zavar, hanem a verziók közti program eltérés, eddig 1 biztos pontja van az összesnek, az pedig a terminál.Szóval a letöltött linuxos progik telepítése számomra még rejtély. asszem a 7.10esben pl simán telepítettem a java-t úgy h .bin fájlt terminálban futtattam 8.04-ben e már nem működött. De pl leszedtem a kvircet is, addig eljutottam, h kitömörítem, de utána semmi, egy install leírás van, de fogalmam sincs mit kezdjek a
.config
make/install paranccsal. Ekkor jön, h ok terminál apt-get, leszedi a kvircet, majd telepíti, zsíír, de állj hova is és h tom elindítani? Pár perc múlva rájöttem, h ha újra beírom, h kvirc akkor elindul, de vmi szar a fordítással, és az ékezetes betűk helyén vmi egészen más van (maga a chat utf-8 ban megy, azzal nincs probléma, de a kvirc menüi egytől egyig ilyenek). Akkor kaptam a tippet, h LANG=en_US kvric& (asszem ez kell) és elindul angolul, de minden egyes alkalommal ezt beírni? Igen, azt sem tom, h kell ikont csinálniA másik ellenség a videó lejátszás. ugye az avik ideje lejárt, 720-1080p mkv-at nézek főként. apt-get mplayer elindítom, ok ez only konzol. apt-get kmplayer, vmi xion player nem megy, menübe be. ohh át is állítottam mplayerre. indulnak is a dolgok, de a szaggatgatnaka a videók, meg amúgy is csalódtam a GUIban (naivan a wines gui-t vártam), apt-get gmmplayer, nahh ez egyből crash bad cpu/fpu/ram usage miatt. köv shmplayer (van -h), tetszik a gui indulnak a filmek, de torzítja a képet és a feliratot (pixeles). utána jött a totem 3 driver csomag telepít és emlékeim szerint az normálisan vitte a a dolgokat, de lehet azzal is volt vmi.
Nyilván ha itt ülne mellettem egy linuxos, az megszédülne, ha látná mit csinálok, de végülis szépen lassan utat vágok magamnak..csak idő kérdése. (mondjuk winhez 9 év kellett, de eredmény képp a vistám stabil és bootol olyan gyorsan, mint egy optimalizálatlan linux. Na de talán most van egy kis szabad időm, olvasgatok kicsit ubuntu.hu-n, addig amúgy sem akarom feladni amíg nem látom saját szememmel a 3D-s 4 asztalos megoldást.
-
_ak_
addikt
válasz valóságépítő #5709 üzenetére
HAHA! Pice of cake! Máris sokkal barátságosabb az egész, persze problémám még mindig van. Először is, van-e ilink még? Ahol ennyire alapvető dolgot írnak le, vagy kezdésnek elegendő nagyjából megbarátkozni a terminállal és a telepít/töröl funkciókkal?
A probléma: ugye kvirc 3.4.0el szórakozok, hála leírásnak sikerült forrásból telepítenem, (bár a ./configure egy szót sem szólt, h az ssl hez is hiányzik vmi, csomag), de a tray ikont nem a tray területre teszi, hanem egyszerűen ablakba indítja. A vicc az, h még így is működik, csak épp értelmét veszti. A problémát megtaláltam máshol is, de válasz ott sem érkezett. Ötletek?
jahh és egy két tipp is jöhetne. Zene és videó lejátszóra, bár most a zenéhez a Rhytmboxot használom, ami azért egész jó, de ha van vmi hasonló (media libary, borító, plusz nem lenne rossz, ha ki tudná egészíteni a média infot, tehát wmp11-re hasonlítson) akkor azt is kipróbálnám. Jahh h lehet aktiválni az 5.1et? Nincs szükség creative driverre (találtam vmi open source-t) és olyanokra, h chipset vagy sata driver?
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Hehe, jött ki 15ös kernel, pár dolgot defaultolt, de a legrosszabb, h azóta nem tom helyre tenni az nvidia softot, mert "úgy tűnik fut egy/az x-server".. további infot nem találtam, de 800*600 60hz most.. :/ Mikorra várható a 8.04 végleges?
-
_ak_
addikt
válasz valóságépítő #5743 üzenetére
Bár a cover kezeléssel akad némi problémám, de eddig az amarok tetszik. Envys trükköt is megette szépen.. Btw, a Kubuntut tényleg "nehezebb" használni vagy ua, mint a sima ubuntu, csak másképp hívják a progikat? Mert a firefoxon kívül az összes többi, ami eddig tetszett mind KDE-s volt.. Igazából nem tom az alapvető különbséget Gnome és KDE közt.
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
3 felé van particionálva a vinyó és a 3ik 20gbos partícióra szeretném feldobni a 8.10es beta ubuntut, de azt kiválasztva azt círja, h nincs gyökér-fájlrendszer kiválasztva. Feltételezem az ntfs-el van gondja, mármint tudom, h ntfsre nem megy fel, nem vagyok ekkora noob, csak azt hittem magától formázza a megfelelőre, de nekem kéne kiválasztani a helyes beállításokat, amiket annyira viszont nem vágok. Először is melyik fájlrendszer kell neki (ext3?) és mi a rák az a csatolási pont?Let's begin, de gozaimasu!
-
_ak_
addikt
Illetve cserehely partíció is kell neki, az mekkora legyen, h osszam fel a 20gbot?
-
_ak_
addikt
válasz Major Major #9827 üzenetére
Köszönöm!
De sajnos nem jutottam messze, grub install 94%nál: "A 'grub-install (hd0)' hibát adott. Ez egy végzetes hiba." üzenet után live cd ként betölt és ennyi a sztori vége. Ilyesmi bugról nem olvastam az oldalukon, mármint a 8.04 ugyanezen a gépen ment már.Let's begin, de gozaimasu!
-
_ak_
addikt
Ohh, a gugli szerint nem én vagyok az első ezzel a problémával. A megoldás valszeg az lenne ha máshová telepíteném a grubot. A 3ik ubuntus partícióra kéne vagy a vista mellé, az első partícióra lenne jobb?
szerk.: eddig úgy tűnik, h gond nélkül települ a linuxos partícióra.
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
válasz ngabor2 #9831 üzenetére
Köszönöm a segítséget, ámbár ebből a szempontból még elég kezdő vagyok. Szóval, a sikertelen grub telepítés után live cd módból telepítettem az ubuntut, és elviekben a grubot is. sd3 partícióra, de restart után egyből a vista jött be, tehát a grub install nem működött.
Akkor nekem most megint live cd alól kéne egy terminál és bepötyögni a parancsokat sd3-al?Magam sem értem, h most min szenvedek. Ismerkedtem már az ubuntuval épp ugyan ezen partíciók mellett és működött minden, pedig akkor még azt sem tudtam mi az a terminál, csak szívtam az nvidia driverrel, plusz egy kernel update után nem töltött be az ubuntu sem, így back up partíció lett belőle. úgy tűnik itt a bosszú ideje.
-
_ak_
addikt
Wlan beállításához, h kell neki állni? Asztali gépen mikor feltelepítettem a 8.10es betát akkor látta a linksys wusb54gc wifi adapteremet, de miután frissítettem a rendszert, nos, abban biztos vagyok, h nincs netem és nem tudok csatlakozni, azt már nem tudom meghatározni, h miért. Mármint arra sem sikerült rájönnöm, h látja-e az adaptert vagy sem, de mivel semmi életjelet nem mutat gondolom nem. Igaz elviekben megadja a lehetőséget, h vezeték nélküli hálózathoz csatlakozzak (ha rákattintok az óra mellett a hálózati ikonra, akkor ott szerepel, h connect to hidden wireless..), de hiába írom be az ssid-t és a passt, nem csatlakozik.
A laptopba lévő atheros wifi-t (ennek a típusát meg a manuálból sem sikerült megtudnom, vmi azur wave win driver van hozzá), meg egyáltalán nem tudtam használni.
Szóval ilyenkor mik az első lépések? Ha esetleg tudtok linkelni vmi kezdő guide-ot, az is jó lenne.
-
_ak_
addikt
linksyshez találtam leírást, meg vmi install scriptet is, de nem tdom, hazsnálni a pendriveomat, mert a kötet nem csatolható. hogy is van ez a force csatolás?
-
_ak_
addikt
válasz ngabor2 #9861 üzenetére
a 8.04be elvileg bekerült, ezért működhetett alapból amikor feltettem a rendszert, de az update után nem volt többé netem.
Megaláltam EZT a leírást, de nekem is a netről próbálja leszedi a cuccokat, úgy h szerintem nekiülök annak az awesome guidenak.
Az iwconfig, semmiféle wireless cuccot nem talál.
a pendrive egyszerűen nem volt rendesen leválasztva win alatt azért sírt.
-
_ak_
addikt
válasz ngabor2 #9863 üzenetére
awesome guide fail, 7ik pontban error: implicit declaration of function 'kill_proc"
Na mind1 12 nap és itt a végleges, remélem abban nem fog elmenni a net, ámbár meg kell még küzdenem majd az atheros wifivel is. ott majd az ndiswraperrel kell szórakozni
addig lehet simán feldobom a 8.04et, hátha az tud kezdeni vmi vele.Let's begin, de gozaimasu!
-
_ak_
addikt
Feltettem a lapira a 8.04et, majd az usb wifi-vel (wusb54gc) felupdateltem a rendszert, és megmaradt a netem is. Tehát úgy tűnik, h a 8.10be tényleg vmi bug van még ezzel kapcsolatban.
A másik viszont, h a hardver drivers között ott szerepel az, h:
[link]Tehát ezek szerint felismerte az atheros wifimet nem? Viszont nem tudom sehogy életre kelteni a netet, ha kihúzom a linksys adapter.
Hol találok vmi leírást, h h kell ill. lehet képeket linkelni a postomba?
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Vmi ötlet, h lehetne működésre bírni az atheros wifit? A linkelt kép szerint mennie kéne, vagy az még nem jelent semmit?
A másik. Elég fontos lenne, h multimédia terén is jól menjen a dolog, de a videó lejátszással egy kis gondom támadt. Először kipróbáltam a beépített lejátszót, leszedtem gstreamer csomagokat (ha jól emlékszem az egyik vmi ffmpeg a másik az extra volt), de a képminőség egyenesen botrányos volt. Ilyen pixeles képet nem is tudom, h lehetne csinálni. 2ik jelölt a vlc volt. bár messze nem volt annyira pixeles, teljes képernyőn néha ugrott vagy inkább mintha megtört volna. Mit ajánlotok?
Ja és igen, van olyan lejátszó ami hasonlít a wpm-re? (videó nézésre borzasztó, de zene lejátszásra, eddig jobbat nem találtam, vagyis legfőképpen a médiatár tetszik, ahogy elrendezi az mp3-akat.Netán arra vmi esély van, h wine-vel lehet futtatni wmp-t és kmplayert?
szerk.: még egy dolog ill. kettő amit sikerült is lejátszanom (zene meg videó), azok a winhez képest sokkal csendesebbek voltak, plusz fülhallgatóval nem tudtam elintézni, h csak az szóljon, tehát együtt szólt a hangszórókkal (az is érdekes volt számomra, h nem is tudam teljesen elnémítania fülhallgatót, hiába húztam le a hangerőt, akkor is suttogott) alaplapi realtek.
amúgy egy msi pr210 lapival próbálkozok
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Azt leszámítva, h outdated volt az oldal által megadott link, működik a wifi.
Igaz elvileg 10 nap múlva még ennyit sem kell csinálni érte. És itt szembesültem az atheros 5007 gyengeségével vagyis h gyenge mint a harmat. linksys adapterre 70%os volt a jel, ezzel csak 48%
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
válasz sztikac #9960 üzenetére
Nálam is jó minden vista alatt. Az a baj, h win alatt sem vagyok nagyon otthon a codec témában, ami meg itt van, azt totál sötét folt. Annyit sikerült eddig leszűrni más fórumokból, h mplayer rulz, ha fent van minden megfelelő codec és plugin.
Az mp3ak minőségét annyira nem tudtam figyelni, mert laptopon amúgy is ritka szar hangszóróim vannak, az agyba dugós füles meg max hangerőn is épp, h elmegy, de a wmps custom hangszínt nem is várom el egyből.Let's begin, de gozaimasu!
-
_ak_
addikt
válasz ngabor2 #9974 üzenetére
Az ujjlenyomat olvasóhoz találtam egy csomó leírást, de sajnos eléggé limitáltak a képességei. Bejelentkezésre és sudo parancshoz lehet használni, de pl az idő átállításához már be jel gépelni a jelszót. Azt sem tudom, h lehet-e használni a weboldalakra való bejelentkezésre.
Btw a kártyaolvasó nálad működik egyből?
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Wubi installernél, ha kiválasztok egy partíciót, akkor azt automatikusan fogja darabolni a Telepítés méreténél kiválasztott méretre? 15gb bőven elég?
-
_ak_
addikt
-
_ak_
addikt
Keresgéltem itt a fórumban, de nem találtam hasonlót. Youtube alatt nincs semmi hangom. Mivel először azt hittem, h a driverrel van a gond, ezért még azt is frissítettem, Rythmboxal van hang, mennek szépen az online rádiók, de a youtube még mindig néma. Adom oldaláról telepítettem a flasht ill. megpróbáltam már azt is újratelepíteni, de még mindig nem jártam sikerrel.
-
_ak_
addikt
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Gondoltam felteszem az új Ubit, a laptopomra a wubi segítségével, de restart utána amikor indítanám ezt írja ki a gép. Ugyan ezzel a módszerrel ugyan így, egy hete működött rendesen, most meg nem akar feltelepülni. FAT32-re van alapból most formázva az a partíció amire telepíteném, ez a múltkor NTFS volt. Ez lehet hiba?
Nem fontos annyira dolog, nem akarok usbről vagy dvdről telepíteni. Ha rejtélyes a dolog vagy sok a hibalehetőség inkább hagyom a fenébe. Most nincs kedvem sokat bütykölni vele.
-
_ak_
addikt
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest