- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
adva van egy gép, 256MB rammal, és egy 2GB-os CF-fel. meg ideiglenesen egy cd-olvasóval. erre fel bír mászni a 7.10-es xubuntu? nincs nagyobb háttértár jelenleg. mem is ennyi van. ha kevés neki, akkor megy a deb a gépezetre.
-
GD
őstag
vmi rémlik: az xp-nek is van host file-ja vhol azt meg lehet szerkeszteni ha nem akarsz ip-ket írni és van helyi resolv
vhogy így adtam hálózati nyomtatót hozzá winben:
\\192.168.1.1:631\hp1010
x= a szerver ip
y= nyomtató neve631= ha jól emlékszem ez a port, de google megmondja, pár hónapja nem néztem a gépre mert működik jól
ha hazaér egy wines laptop akkor megnézem nehogy félrevezesselek..
-
GD
őstag
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=220766
http://s3.phpbbforfree.com/forums/foo2zjs-about14.htmlnem pont ez a típus de ugyan ez a kotta..
sambába fel kell venni a nyomtató és béka
a cupsot lehet webesen basztatni vmi 630 körüli porton
xp klienseknek meg kicsit trükkösen kell megadni a nyomtató elérést, ha megtalálom a leírást akkor azt is nyomom,addig heggeszd ezeket -
Magic
tag
Ubuntu Server-en szeretnék cups alatt HP 1010-es nyomtatót megosztani W$ gépeknek. Már sok helyen olvasgattam, próbálgattam is, de nem megy.
Milyen csomagokat kell feltelepíteni, milyen beállításokkal, mire kell ügyelni? -
qwertly
addikt
Sziasztok a 7.10 véglegest lelet tölteni dvd nagyságukban is,mert én aszt szeretném nem pedig cd verziót.Köszi
-
korcsi
veterán
Hali!
Ha frissités elött le akarom menteni a rendszerem (hátha gond lenne) mely könyvtárakat kell lementenem?
Előre is köszi!
-
várjátok meg az ubuntu.com oldalon a hivatalos bejelentést. több helyen a tegnapi daliry release került fel.
-
GD
őstag
http://releases.ubuntu.com/7.10/
úgy nézem ez már nem az RC hanem a végleges talán?
-
Viktor X
tag
válasz
pitipeti #2174 üzenetére
Ja nem a beállítani, hanem gyárilag volt benne 512 én meg kicserélem 2x1gb-ra és az egyik foglalat az ott van ahol szokott lenni, de az amiben a gyári modul van az a billentyüzet alá került, azt meg nem úgy kellett szétszedni mint az előző hp-mba, de a lényeg, hogy már kiderítettem hogy jutok el ahhoz a foglalathoz
-
pitipeti
csendes tag
válasz
Viktor X #2171 üzenetére
Hát igen néhány, napig én is azt hittem, hogy végre megy rendesen amíg bele nem futottam a fenti fagyásokba.
Szóval az ati+compiz duo még mindíg nem az igazi, viszont egy fórumon olvastam, hogy végre az ati álláspontja is megváltozott a linuxos meghatjó programokkal kapcsolatban, úgyhogy várható egy normális driver hamarosan.
A gutsy biztosan nem fogja még tartalmazni ezt az új drivert, mert freeze állapotban van a rendszer, tehát semmi újat nem raknak már hozzá, viszont Mark Shuttleworth azt nyilatkozta, hogy a teljeskörű tesztelések útán elérhetővé fogják tenni egy update formájában.
Hát várjunk türelemmel, hátha egyszer... -
Vladi
nagyúr
Úgy tudom, volt egy release candidate verzió is nemrég. (rc1)
Ha abban nincs hiba, akkor lényegében megegyezik a nemsokára kiadandóval.
Ha mégis van benne hiba, amit javítottak, egy frissítéssel megint ott vagy:7.10
Legalább is 7.04 alatt még így volt.Tehát érdemes azt a verziót letöltni még a kiadási "őrület" előtt.
(Egyik gépemen 04 megy, azt ilyen módon szereztem be. ) -
pitipeti
csendes tag
Gutsy Gibbont használóktól kérdezném:
A VLC player teljes képernyőre történő átváltáskor magával rántja az X-et.
Másnál is előfordult ilyesmi? -
nb18
tag
hello! 2napos ubuntus vagyok!lenne néhány kérdésem
a legfontosabb hogy a hangom "müködik" de csak recseg mp3nál rá sem lehet jönni hogy mit hallgatok. A gép amugy asus a6r hangkártya: Soundmax integrated audio (ac97) felismeri az ubuntu (xp alatt minden ok) alsa,oss,automatikus stb mindegyikkel próbáltam hangerő maxon és csak recseg,ha lehúzom róla a 2.1et akkor nagyjából semmit nem hallani maximumon. mi lehet a probléma? nagyon láma vok
szájbarágósan kérném a megoldást...gugliztam nem nagyon találtam semmit.
illetve hogy korlátozott meghajtóval működik az ati x200am.. direct rendering:yes glxgearsra 1000fps... a beryl és a compiz viszont nem müködik..visszamegy metacityre:S itt is sokféle megoldást próbáltam már..ennyire gáz megcsinálni?
-
dbius
veterán
Jól látom, holnap kijön a végleges 7.10?
-
poirot
őstag
válasz
ngabor2 #2158 üzenetére
A RAID kártyám ITE 8182-es. Beraktam egy DVD-ét az egyik USB-s iróba, de semmi.
A Device Manager-nél látja is a hálókártyát, meg az USB-k is meg vannak. Mikor indul a rendszer, semmi hibát nem ír ki.Ja, és Windows-al "nőttem fel", szóval, ha lehetne aszerint kérem a segítséget.
Köszönöm.
-
poirot
őstag
Sziasztok !
Felraktam, az Ubuntu-t az XP mellé, (a Wupi-s verziót) nagyon tetszik, meg is tartanám, ha az összes meghajtómat látnám. Van a gépemben egy SATA-s winchester, ez a C meghajtó, ezen van, van még egy ATAPI winyó, ezt is látja, illetve még egy DVD írót felismer.
A fentieken kivül, van egy RAID kártyán két winchester összefüzve, ezeket nem látja, illetve 1 belső és két USB-s külső DVD írót nem szintén nem lát.
Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni?
Köszönöm a válaszokat előre is.
-
GD
őstag
válasz
pitipeti #2149 üzenetére
szép ez az ifconfig csak ip-t nem látok benne .-)
vagy nem jut el addig hogy a dhcp-vel a routerben beszélgetni kezdjen..
adj neki fix ip-t kézzel meg alapátjárót, stb..kulcstartókezelő a rendszergazda jogkörébe tartozó beállításokat mentheti el userek számára hozzáférhetővé jelszóval, pl hálózatok grafikus felülete, frissítés miegymás..
-
GD
őstag
válasz
operator10 #2151 üzenetére
avidemux ha jól emlékszem meg a dvd:rip
http://www.gnomefiles.org/category.php?cat_id=12
-
operator10
senior tag
Üdv.
Gutsy-hoz keresnék én valami AVI-DVD, stb... konvertáló progit. használ valaki esetleg valami hasonlót? -
pitipeti
csendes tag
ifconfig:
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:A5:EB
D
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:19 overruns:0 frame:0
TX packets:292 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:12192 (11.9 KB)
Interrupt:10 Base address:0x8000Úgy olvastam, hogy már mennie kellene ndiswrapper nélkül is.
Mi az összefüggés a kulcstartókezelővel?
-
GD
őstag
válasz
pitipeti #2144 üzenetére
1. a broadcom már fiesty alatt is "látható" volt de nem ment
sztem itt sem fog ndiswrapper nélkül..ifconfig, iwconfig, iwlist mit mondanak? bcm modul van és betöltve?
dhcp vagy fix ip? próbáld az ellenkezőt és ha lehet egyenlőre ne használj titkosítást a routeren (wep, wep2, wpa)ha ezek nem hoznak eredményt akkor:
1. várás, google: bugreportok bújása 2. ndiswrapper 3. hardware hack mint régebben leírtam
4. http://ubuntu.cafuego.net/dists/feisty-cafuego/all/ -
pitipeti
csendes tag
Tegnap feltelepítettem a Gutsy Gibbont (nem bírtam ki 18.-ig)
Minden működik normálisan, még a compiz is ami eddig esélytelen volt a laptopomon.
Két dolog, teljesen értek:
1.) A gutsy már tartalmazza a broadcom wifi kártya driverét, így nem kell az ndiswrappert használnom. Hurrá. Látszólag minden OK, de a kapcsolat mégsem épül fel.
Az nm-applet érzékeli a routert, a jel erős stb.
A feistyn is csak úgy tudtam csatlakozni, ha a "Kulcstartókezelő"-be minden induláskor beírtam a jelszót. Úgy tudom, hogy ez egy bug volt. Most nem indul el automatikusan a kulcstartókezelő, de nem is jön létre a kapcsolat, hiába adom meg a kapcsolat adatait.2.) Másik ami nem egy óriási probléma, de miért ne legyen tökéletes a rendszer: A rendszer indulásakor hiányzik a boot screen. Az ubuntu felirat és alatta a folyamat jelző csík. Hol és mit kellene átírni, hogy ez látszódjon?
-
törölt tag
ha van ket valtozom, akkor a ket valtozo altal meghatarozott nevu valtozo erteket hogyan tudom kiiratni?
KELL=1000
A="KE"
B="LL"koszi,
&rewui: probaltam mar {}-kel, ${}-kel mindenfelevel, pedig tuti egyszeru
mod: jah, bash
-
Xubuntuban hogyan lehetne scriptekhez/parancsokhoz gyorsbillenytűt rendelni?
Állítólag ctrl+N-re meg kellene jelennie a beállítási lehetőségnek, de semmi nem történik.
-
doc
nagyúr
válasz
maraxush #2121 üzenetére
a wine nem egy command shell, hanem lényegében egy w32 api, nem értem milyen parancsokat akarsz tudni...
a cd-t kiadni meg legegyszerűbben úgy tudod, ha megnyomod az eject gombot a meghajtón
vagy ha mindenáron parancssorból akarod, akkor: eject
de mondom, ennek semmi köze a wine-hozvagy pedig nem értem hogy mit szeretnél...
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
kicsitomi88 #2135 üzenetére
Wubi helyett vmware? Nálam remekül megy.
-
GD
őstag
válasz
gyurman #2136 üzenetére
talán nem jó partícióra készíted
menu.lst-t kézzel is lehet heggeszteni..ha már tudod biztosan hová mutat az mbr
semmi extra nincs benne, sima szövegfile
lényeg hogy a grub az mbr-ben elvégezze a dolgát[OFF]
default 0
timeout 5# Pretty colours
color cyan/blue white/bluetitle Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-5-686-bigmem #név szabadon
root (hd0,8) #partíció ez a 9.ik!
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-5-686-bigmem root=/dev/sda9 ro #kernel elérése és neve
initrd /boot/initrd.img-2.6.18-5-686-bigmem #initrd ha van és elérése, neve
savedefaultstb kernelek és oprendszerek
[/OFF]a grub a számozást 1-el "visszaveszi" a partíciókra mert az első a 0.
-
kicsitomi88
őstag
Nah
minden ok, megvan minden.
-
GD
őstag
válasz
kicsitomi88 #2132 üzenetére
ha asztali pc akkor két vinyó és bootkor választasz hdd-t..
sosem volt olyan bajom hogy a grub nem találja meg az xp-t ha van
lehet a partícióid kicsit gubancosak..grub reinstall-al próbálkoztál már?
-
GD
őstag
válasz
kicsitomi88 #2130 üzenetére
nem értem miért kell ilyen buhera meg virtuál dolgokkal tökölődni..
kipróbáláshoz ott a livecd-dvd
ha tetszik akkor install..
két oprendszer keresztbekasba egymáson, ebből semmi jó nem sülhet ki.. -
kicsitomi88
őstag
<>>#>&>@&>#&@>#&>#&>#&>#&>#&>#&>#&>#&#>
Felrakom a wubit mert azzal nem lesz baj. Kapja a virtualdiskje a helyet egy 187 gigas particion ahol mindenem van. Megy a linux de ijraindul a gep. Inditanam ubuntut nem talalja a menu.lst-t. Inditom Windowst, nincs winlogon, explorer. A 187 giga particion a majd 50000 fajlbol egy rtfet latok de a hely foglalt rajta. Az XP chkdsk javasol. Eppen futtatom. Drukkoljatok.
-
ALI_G
veterán
system/beállítások/Desktop Effect-et elindítottam, faxa is volt. Aztán restartoltam, és nem működött. Gondoltam kikapcsolt. Visszamentem, de enable-ön volt, majd kikapcsoltam, aztán be és hibát dobott.
Felraktam az összes frissítést (170 MB), hátha volt benne vmi, de továbbra se megy. Miért?
-
bluepulse
csendes tag
Köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bluepulse #2125 üzenetére
igen, lehet. monnyuk nem közvetlenül dvd-re, előtte kell egy másik partíción legalább annyi hely, amennyi a jelenlegi partíció, és akkor
dd if=/dev/partíció of=/mnt/mentéshelye/mentes.imgvagy ha "csak" annyi hely van, amennyit a jelenlegi foglal, akkot pl. tar-ral is le lehet menteni, ennek a paraméterezését most arcból nem nyomom.
sőt, cp -a segítségével is le lehet menteni, a linux nem érzékeny arra, hogy fizikailag melyik file hol van (az legyen a boot manager dolga...).
ja, egy fontos dolog: csak read-only partícióról készíts másolatat, mert különben sérülhet a másolat!
-
bluepulse
csendes tag
Hay!
Kellene egy pici segitség. Hogyan lehet lementeni az egész ubit a feltelepitet fajlokkal ? Valami backup modon egy dvd-re. Lehet ilyet?
-
gyurman
tag
Nincs menu.lst
Szervusztok! Eljátszottam a grubbal.
Adott egy raid kártya, és azon van 3 vinyó. A középsőre az az sdb, ugye és a 3. partícióra akartam grubot tenni, miután telepítés végeztével nem lett grubom.
Királyság mert a grub installal van egy grub parancssorom, ha azt a vinyót választom a biosból.
Nade hiába adom neki a varázs parancsokat:
grub> root (hd0,2)
grub> setup (hd0)
Csak kiírja hogy successfull és mégsem teljes.
Írja, hogy a /boot/grub/menu.lst is elkészült. És hova, mert abban a könyvtárban nincs semmi.Mit tegyek?
Köszike! -
kekeckukac
csendes tag
Ha grub-l inditom az xp-t nem tünik lassabnak az indulása...míg ha az ubuntut választom akkor várhatok de miért?
256 Mb ram ennyi nem több csak okítási célzattal van-e laptop(magyarán gyerekek tanulnak rajta) ráadásul többe lenne mint a gép maga.Amire kell arra elég ez is az xpnek is mellesleg. -
GD
őstag
válasz
kekeckukac #2112 üzenetére
bizonyos laptop bios-ok lassítják valamiért a grub-ot, ne kérdezd miért..
de személyesen is tapasztaltam..
256 ram kicsit kevéske..azzal az xp sem hasít nagyon..
most vegyél bele ramot, az árak mély zuhanásba vannakmi a bánat az a kiwi?
-
maraxush
csendes tag
Akkor abban segítsetek légyszi, hogy aki ért hozzá, írja le nekem hogy milyen parancsok vannak wine-al
mert az megy, csak a parancsokkal nem vagyok tisztában és nem találtam semmi leírást hozzá
pl hogy a cd-ről/DVD-ről elibndítom a telepítést, akkor hogyha több cd-s/DVD-s hogyan adom ki a cd-t és amásikat hogyan tegyem be, meg hogyan indítsam el a játékot, ctrackeléssel mitr kezdjek O.o
Előre is köszi
BYez
-
ALI_G
veterán
válasz
Tele von Zsinór #2117 üzenetére
természetesen úgy próbáltam. a problem akkor az volt, hogy a cache és a search szavakat felcseréltem.
-
ALI_G
veterán
ATI recommends you uninstall the ATI Proprietary Linux Graphics Driver before installing a newer version.
ezt hogy kell? -
ALI_G
veterán
system/beállítások/Desktop Effect-et elindítottam, faxa is volt. Aztán restartoltam, és nem működött. Gondoltam kikapcsolt. Visszamentem, de enable-ön volt, majd kikapcsoltam, aztán be és hibát dobott.
Miért nem engedi? Most fogom felrakni a vid drivert, de eddig akkor miért indult el, ha az lenne a baja?
amúgy hogy kell felrakni a drivert? nem tudom futtatni.
-
ALI_G
veterán
new problem, miert van az, hogy a fordított opengl-t futtatva ablak nelkul jelenik meg.
es bezarni se tudom rendesen.
-
-
GD
őstag
válasz
kekeckukac #2098 üzenetére
próbálj meg kilépni ctrl+alt +f1-6 konzolba és hibát keresi
B. alternative-install cd-ről telepíts
Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Honor Magic6 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest